فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر لیث، محمد چیذری، کریم نادری مهدیی صفحه 1
    کشت های گلخانه ای یکی از راهکارهای استفاده بهینه از منابع طبیعی با توجه به رشد روزافزون جمعیت، محدودیت منابع آب و خاک و کاهش مواد غذایی است. کارشناسان بخش کشاورزی بهره گیری ازکشت های گلخانه ای را، با توجه به افزایش 10 برابری عملکرد نسبت به کشت در فضای باز، شیوه مناسب برای تحقق امنیت غذایی می دانند. با این وجود، توسعه واحدهای کشت های گلخانه ای نیازمند افرادی با خصلت های کارآفرین می باشد، چون کارآفرینی تبدیل ایده نو به محصول و یا خدمات جدید است و مزایایی هم چون تسهیل بازاریابی محصولات، ایجاد اشتغال، افزایش بهره وری، خوداتکایی و رشد اقتصادی در محصولات کشاورزی را به همراه خواهد داشت. در این پژوهش، تاثیر کارآفرینی بر محصولات گلخانه ای استان آذربایجان غربی با استفاده از داده های مقطع زمانی 241 گلخانه دار بررسی شد. ضریب کرونباخ آلفا به منظور تشخیص پایایی پرسشنامه 85% محاسبه گردید که حاکی از پایایی مناسب ابزار پژوهش بوده است. روایی محتوایی پرسشنامه نیز با نظرخواهی از کارشناسان و اساتید مرتبط با موضوع تایید شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهمترین عامل در اقتصاد گلخانه داری، وجود تقاضا در جامعه برای محصولات گلخانه ای می باشد و هم چنین کارآفرینی بر میزان نهاده های مصرفی تاثیرمنفی دارد. به عبارت دیگر، کارآفرینی موجب کاهش میزان نهاده های مصرفی می شود. این درحالی است که ریسک گریزی بر میزان نهاده های مصرفی تاثیر منفی می گذارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کشت های گلخانه ای، اقتصاد گلخانه داری، نهاده های مصرفی
  • صدیقه صفرزاده شیرازی، عبدالمجید رونقی، عبدالصمد غلامی، مریم زاهدی فر صفحه 11
    شوری نقش مهمی در کاهش رشد گوجه فرنگی، به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک، دارد. امکان دارد کاربرد نیتروژن با افزایش رشد گوجه فرنگی، سبب افزایش تحمل گیاه به تنش شوری شود. به منظور بررسی اثر برهمکنش شوری و نیتروژن بر رشد، کیفیت میوه و غلظت عناصر کم مصرف در گیاه گوجه فرنگی، آزمایشی در محیط آبکشت شامل سه سطح شوری (صفر، 30 و 60 میلی مولار) و سه سطح نیتروژن (صفر، 5/1 و 3 میلی مولار) در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش ارتفاع و وزن تر شاخساره، کاهش وزن تر میوه و هم چنین ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه در میوه شد. اما با افزایش شوری، مقدار اسید سیتریک میوه و در نتیجه کیفیت آن (طعم میوه) بهبود یافت. با کاربرد نیتروژن، ارتفاع گیاه و وزن تر میوه و شاخساره نسبت به گیاه شاهد افزایش نشان داد. با افزودن نیتروژن به محلول غذایی شور، ارتفاع گیاه افزایش یافت. شوری سبب افزایش معنی دار غلظت آهن، منگنز، روی و مس در ریشه و افزایش مس و آهن در میوه گردید. افزایش سطح نیتروژن در محلول غذایی سبب افزایش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه گوجه فرنگی شد. کاربرد نیتروژن در تیمار 60 میلی مولار شوری سبب کاهش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه نسبت به تیمار شاهد گردید. نتایج نشان می دهد که در محلول غذایی شور، افزودن نیتروژن می تواند سبب کاهش و تعدیل اثرات نامطلوب شوری بر رشد گیاه شود.
    کلیدواژگان: نیتروژن، گوجه فرنگی، کشت هیدروپونیک، رشد، عناصر کم مصرف
  • مریم زاهدی فر، عبدالمجید رونقی، سیدعلی اکبر موسوی، صدیقه صفرزاده شیرازی صفحه 23
    این مطالعه به منظور بررسی اثر شوری و نیتروژن و هم چنین برهمکنش آنها بر عملکرد، غلظت ویتامین C و اسید سیتریک و توزیع عناصر غذایی در اندام های مختلف گوجه فرنگی در محیط آبکشت انجام شد. بذرهای گوجه فرنگی در گلدان های یونولیتی دارای کوکوپیت مرطوب جوانه زدند و سپس دانهال ها به تانک های پلاستیکی حاوی 5 لیتر محلول غذایی منتقل شدند. تیمارها شامل سه سطح شوری (صفر، 30 و 60 میلی مولار به صورت NaCl و CaCl2) و سه سطح نیتروژن (صفر، 5/1 و 3 درصد به صورت NH4Cl و NH4H2PO4 به نسبت 2:1 وزنی) بودند. نتایج نشان داد که افزودن نیتروژن، وزن تر و خشک میوه را افزایش داد ولی شوری مقدار آنها را کم کرد. هم چنین شوری اثر معنی داری بر مقدار ویتامین C نداشت. شوری 60 میلی مولار، مقدار اسید سیتریک را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد. نتایج نشان داد که توزیع عناصر غذایی در بخش های مختلف گیاه متفاوت بود. شوری جذب عناصر آهن و منگنز ریشه را افزایش داد ولی بر جذب سایر عناصر تاثیر معنی داری نداشت. افزایش غلظت نیتروژن در شرایط شور سبب کاهش تاثیر منفی شوری بر جذب عناصر کم مصرف شد.
    کلیدواژگان: اسید سیتریک، گوجه فرنگی، شوری، نیتروژن
  • پروان عقدک، مصطفی مبلی، امیرحسین خوشگفتارمنش، فاطمه شاکری صفحه 31
    به منظور ارزیابی تاثیر افزودن سوپر جاذب رطوبت (بنتونیت) به بسترهای مختلف کشت بدون خاک روی رشد و عملکرد لوبیا سبز، پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل 9 تیمار و چهار تکرار در گلخانه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. در آزمایش اول 9 تیمار پوسته شلتوک، تراشه چوب، ماسه خالص و ترکیب هریک با 10 و 20 درصد حجمی بنتونیت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین طول ساقه، تعداد گره و برگ، وزن تر اندام هوایی و تعداد غلاف میوه مربوط به تیمار پوسته شلتوک 90%+ بنتونیت 10% بود. کمترین رشد رویشی مربوط به تیمارهای حاوی ماسه و بنتونیت بود. افزودن مقدار بتونیت از 10% به 20% موجب کاهش شاخص های رشد رویشی در اکثر تیمارها شد. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایش اول، تیمار ماسه حذف و در آزمایش دوم تیمارهای پوسته شلتوک، تراشه چوب، پرلیت خالص و ترکیب هریک با 5 و 10 درصد حجمی بنتونیت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گره و برگ، وزن خشک بوته، تعداد انشعاب و هم چنین بیشترین عملکرد مربوط به تیمار پرلیت خالص بود. افزودن 5 و 10 درصد بنتونیت به پوسته شلتوک و تراشه چوب موجب افزایش معنی دار رشد رویشی شد که این افزایش در مورد تیمارهای دارای 10% بنتونیت بیشتر از تیمارهای حاوی 5% بود. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، افزودن 10% بنتونیت به بسترهای سبک پوسته شلتوک و تراشه چوب سبب افزایش رشد رویشی و عملکرد محصول و در همان حال کاهش هدرروی محلول غذایی می شود
    کلیدواژگان: رشد رویشی و عملکرد، لوبیا سبز، بنتونیت، بستر کاشت، هیدروپونیک
  • داود مؤمنی، سیدعلی غفاری نژاد صفحه 43
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف آماده سازی بستر کاشت بر عملکرد خیار گلخانه ای، آزمایشی دو ساله در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار از سال 1383 در منطقه جیرفت انجام گرفت. روش های مختلف تهیه بستر کاشت، به عنوان تیمارهای آزمایشی این تحقیق عبارت بودند از: 1) ایجاد پشته هایی به ارتفاع تقریبی 20 و عرض 50 سانتی متر و کاشت دو ردیف خیار روی آنها به فاصله 40 سانتی متر (کاشت روی پشته)، 2) ایجاد جوی هایی به عمق تقریبی 20 و عرض 50 سانتی متر و کاشت دو ردیف خیار داخل آن به فاصله 40 سانتی متر (کاشت داخل جوی)، 3) کاشت دو ردیف خیار به فاصله 40 سانتی متر از همدیگر روی زمین صاف (کاشت در زمین صاف). نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای بستر کاشت بر عملکرد خیار گلخانه ای معنی دار است. دو تیمار کاشت در جوی و زمین صاف، عملکرد را نسبت به زمانی که از پشته استفاده شد به طور معنی داری افزایش داد. بررسی اجزای عملکرد مثل ارتفاع بوته، تعداد میوه برداشت شده، تعداد و سطح برگ و تعداد گل نیز نشان داد که اجزای عملکرد با عملکرد میوه هم خوانی دارند. تعداد میوه برداشت شده در هر چین در تیمارهای جوی و زمین صاف بیشتر از تیمار پشته بود. ارتفاع بوته های خیار در بستر صاف به طور معنی داری بیشتر از بوته های خیار در سایر تیمارها بود. هم چنین تعداد برگ ها و سطح برگ در زمین صاف بیشتر از بقیه تیمارها بود. کمترین تلفات بوته در اوایل فصل در اثر بیماری های قارچی در تیمار پشته مشاهده شد. از نقطه نظر عملکرد و اجزای آن در شرایط آزمایش حاضر، تیمارهای بستر صاف و جوی بهتر از تیمار پشته بود.
    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، بستر کاشت، عملکرد، اجزای عملکرد
  • حمیدرضا روستا، عبدالرضا سجادی نیا صفحه 51
    آکواپونیک ترکیبی از پرورش ماهی و گیاه در سیستم های گردشی است. پرورش ماهی در سیستم بسته با بازچرخانی آب باعث تجمع مواد آلی زائد در محیط کشت می شود. اگر این مواد متابولیک به تغذیه گیاهان برسند زائد نیستند، بلکه ارزش اقتصادی داشته و برای سیستم تولید ماهی منفعت دارند. بیشتر سیستم های آکواپونیک به صورت بسترهای پر شده با پرلیت، لایه نازک محلول غذایی و یا سیستم Raft طراحی می شوند. پارامترهای فتوسنتزی و روابط آبی شاخص های خوبی برای تشخیص میزان سلامت گیاهان به شمار می روند و به عنوان ابزاری برای مطالعه وضعیت فیزیولوژیک گیاه در سیستم های مختلف کشت مورد استفاده قرار می گیرند. این آزمایش به منظور بررسی ویژگی های اکوفیزیولوژیک گیاه نعناع در دو بستر آکواپونیک Raft و پرلیت انجام شد. در سیستم Raft ریشه گیاهان در داخل آب ماهی معلق بود و آب را از زیر گلدان جذب می کردند. در صورتی که در سیستم پرلیت، ریشه ها در بستر پرلیت بودند و آبیاری از بالای گلدان ها انجام می شد. گیاهان رشد کرده در سیستم Raft علائم کمبود عناصر معدنی را به صورت کلروز برگ ها نشان دادند. اندازه گیری پارامترهای فتوسنتزی و آبی نشان داد که میزان فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق، کارآیی مزوفیل، کارآیی مصرف آب و تشعشع فعال فتوسنتزی در تیمار آکواپونیک پرلیت نسبت به آکواپونیک Raft بیشتر بود. در صورتی که میزان مقاومت روزنه ای، دمای برگ و CO2 زیر روزنه ای در تیمار آکواپونیک Raftنسبت به آکواپونیک پرلیت بیشتر بود. بنابراین به نظر می رسد که کاشت گیاه نعناع در محیط پرلیت به علت بهتر بودن خصوصیات اکوفیزیولوژیک گیاه نتیجه بهتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: نعناع، ماهی کپور، هیدروپونیک، آکواپونیک، آبزی پروری، فتوسنتز
  • ابراهیم شیرمحمدی، ناصر علی اصغر زاد، شاهین اوستان، نصرت الله نجفی، بابک شیرمحمدی صفحه 63
    قارچ های میکوریز آربوسکولار می توانند از طریق افزایش جذب عناصر غذایی بر رشد گیاهان میزبان تاثیر گذار باشند. برای بررسی تاثیر این قارچ ها بر جذب عناصر در گیاه میزبان اندازه گیری ترکیبات سیدروفوری و فیتوسیدروفوری در آبشویه ها روش مناسبی است. این آزمایش به بررسی اثر سه غلظت صفر، نصف و کامل از عناصر فلزی آهن، مس، روی و منگنز در محلول غذایی راریسون بر میزان ترشح ترکیبات کی لیت کننده از ریشه های گیاهان گوجه فرنگی تلقیح شده با دو گونه قارچ میکوریز (Glomus etunicatum و Glomus intraradices) و تیمار شاهد (بدون قارچ) در بستر کشت پرلیت می پردازد. نتایج نشان داد که در هیچیک از تیمارهای قارچی، هم زیستی میکوریزی مشاهده نشد ولی از نظر تولید ترکیبات کی لیت کننده بین تیمارهای مختلف قارچی تفاوت هایی مشاهده گردید. در تیمار قارچی گلوموس اینترارادیسز، سطوح فاقد عناصر ریزمغذی و نصف عناصر ریزمغذی نسبت به سطح کامل محلول غذایی باعث افزایش تولید ترکیبات کی لیت کننده شدند. ولی در تیمار قارچی گلوموس اتونیکاتوم استفاده از سطوح مختلف محلول های غذایی، اختلاف معنی داری از نظر تولید ترکیبات کی لیت کننده ایجاد نکرد. تیمار قارچی گلوموس اینترارادیسز نسبت به تیمار قارچی گلوموس اتونیکاتوم در سطح فاقد عناصر ریزمغذی، ترکیبات کی لیت کننده بیشتری تولید کرد.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، قارچ های میکوریز آربوسکولار، عناصر فلزی، سیدروفور، فیتوسیدروفور، آبشویه
|
  • N. Leis, M. Chizari, K. Naderi Mahdei Page 1
    Given the increasing growth of the population, soil and water limitations and the decrease of the foodstuff, plantation in greenhouses could be one of the solutions for efficient use of natural resources. As for the 10 times increase of the outcome compared with the plantation in open air, the agricultural experts believe that greenhouse plantation is appropriate for maintaining the nutrition security. Nevertheless, people with entrepreneurship motivations are required for developing the greenhouse plantation units because entrepreneurship is to convert a new idea to a new product or new services. This entails such privileges as facilitating products marketing, job creation, rising productivity, economic self-reliance, and growth in agricultural products. The present research studied the impact of entrepreneurship on the greenhouse products of West Azerbaijan via time series data of 241 greenhouses. The Cronbach alpha coefficient was calculated as 0.85, which shows the appropriate reliability of the research tools. The content validity of the questionnaire was confirmed through the experts and the teachers dealing with the subject. The results showed that the entrepreneurship has a negative impact on the quantity of consumable elements. In other words, the entrepreneurship decreases the quantity of consumable elements. It must be noted that the risk-avoidance affects the consumable elements negatively.
  • S. Safarzadeh Shirazi, A. M. Ronaghi, A. S. Gholami, M. Zahedifar Page 11
    Salinity plays an important role in the reduction of tomato growth, especially in arid and semi-arid regions. Nitrogen (N) may increase tomato tolerance to salt stress by increasing plant growth. In order to investigate the interaction effect of salinity and nitrogen on tomato growth, fruit quality, and micronutrient concentration in tomato plants, a hydroponic experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included 3 salinity levels (0, 30 and 60 mM), and 3 nitrogen rates (0, 1.5, and 3 mM). Results indicated that salinity decreased tomato height, shoot and fruit fresh weight, and increased citric acid in tomato fruit and consequently caused blossom-end rot in tomato fruit. However, salinity improved fruit quality (flavor). The use of N increased plant height, shoot, and fruit fresh weight compared to control. By application of N to saline nutrient solution, plant height increased. Salinity increased concentration of iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), and copper (Cu) in roots, as`well as Fe and Cu in fruit. Increasing N rates in nutrient solution increased micronutrients concentration in tomato roots. Interaction of 60 mM salinity and N decreased micronutrients concentration in root, compared to control. Our tentative conclusion shows that the addition of N to the nutrient solution may decrease detrimental effect of salinity on the growth of tomato plants.
  • M. Zahedifar, A. M. Ronaghi, S. A. A. Moosavi, S. Safarzadeh Shirazi Page 23
    The effect of salinity and nitrogen on yield, vitamin C, citric acid and nutrient distribution of tomato in hydroponics culture was investigated. Tomato seeds were first let germinate in yonolit pots with wet coco peat and then their seedlings were transferred to plastic tanks containing 5 liters nutrient solution. Treatments were three levels of salinity (0, 30 and 60 mM as NaCl and CaCl2) and three levels of nitrogen (0, 1.5 and 3% as NH4Cl and NH4H2PO4 and 2:1 w/w). The results showed that nitrogen application increased wet and dry weights but salinity decreased them. Furthermore, salinity application had no effect on vitamin C, but 60 mM salinity increased citric acid compared to that of control. Nutrients distribution varied in different parts of then plants. Salinity increased iron and manganese uptake, but it had no effect on uptake of other nutrients. Salinity and nitrogen application reduced this inappropriate effect.
  • P. Aghdak, M. Mobli, A. H. Khoshgoftarmanesh, F. Shakeri Page 31
    To study the effects of adding a superabsorbent (bentonite) to different substrates on the vegetative growth and yield of snap beans, two randomized complete block design experiments with 4 replications were conducted at Greenhouse of Isfahan University of Technology. In the first experiment, 9 treatments including rice hull, saw dust, sand and their combinations, with 10 and 20% superabsorbent (v/v) were used. The results showed that the highest stem length, number of nodes and leaves, shoot fresh weight and pod number were observed using rice hull (90%)+superabsorbent (10%). The lowest vegetative growth was related to treatments containing sand and superabsorbent. Increasing superabsorbent from 10 to 20% reduced vegetative growth parameters in most cases. Based on the results of the first experiment, sand treatment was deleted and in the second experiment rice hull, saw dust, perlite and their combinations with 5 and 10% superabsorbent were used. The results showed that the highest plant height, number of nodes and leaves, plant dry weight, branch number and yield were obtained in perlite (95%)+superabsorbent (5%) and pure perlite. Adding 5 and 10% superabsorbent to rice hull and saw dust caused a significant increase in the vegetative growth. This increase was higher for 10% superabsorbent compared to 5% superabsorbent. Finally, the results showed that adding 10% superabsorbent to rice hull and saw dust increased vegetative growth and yield, while it decreased the loss of nutrient solution.
  • D. Momeni, A. Ghaffarinegad Page 43
    To investigate the effects of different methods of seed bed preparation on yield of greenhouse cucumber, a two-year long experiment was conducted as a randomized complete block design with four replications in Jiroft from 2004. Different methods of seed bed preparation were as follows: 1) ridge with 20 cm height and 50 cm width and 2 plant rows with 40 cm distance, 2) furrow with 20 cm depth and 50 cm width and 2 plant rows inside, with 40 cm distance, and 3) planting on flat area with 40 cm distance. The results showed that the effect of planting bed on yield of greenhouse cucumber was significant. Furrow and flat area increased yield significantly, compared to the ridge treatment. Analysis of yield components such as plant height, number of pickling fruits, number of leaves, photosynthetic area and number of flowers showed that they are all correlated with fruit yield. The number of pickling fruits was significantly more in furrow and flat area than in ridge treatment. The height of cucumber plants on flat bed was significantly higher than that of the other treatments. The number of leaves and photosynthetic area of plants on flat bed were significantly greater than those in the other treatments. The least dead plants due to fungi disease were observed in ridge treatment. In view of yield and its components under the condition of this experiment, it can be concluded that flat area and furrow treatments are better than ridge treatment.
  • H. R. Roosta, A. R. Sajjadinia Page 51
    Aquaponic is a combination of fish and plant cultivated in recirculating systems. Fish culture in closed recirculating systems causes organic waste accumulation in the system. If these metabolites are used for plant nutrition, they are not mere waste, but have economical value and however benefit the fish production systems. Most aquaponic systems are designed as perlite-filled media, thin layer of nutrient solution, or Raft system. Photosynthesis parameters and water relations are good indexes for recognition of healthy plants and are used as tools for studying physiological conditions of plants. In this experiment, mint plants were cultivated in Raft aquaponic system and perlite medium. In Raft system, plant roots were suspending in water and absorbed water from pot bottom. Whereas in perlite system, roots were in the perlite medium and irrigation water was applied from top of the pots. The plants grown in Raft system showed mineral elements’ deficiency as leaf chlorosis. Photosynthesis and water parameters analysis showed that photosynthesis rate, stomatal conductance, transpiration, mezophyll efficiency, water use efficiency and photosynthesis active radiation were higher in the plants grown in perlite than in raft aquaponic system. On the other hand, stomatal conductance, leaf temperature and sub-stomatal CO2 were higher in the raft aquaponic system than perlite medium. Thus, due to better physiological conditions of mint plants, perlite medium might yield better results compared to raft aquaponic system.
  • E. Shirmohammadi, N. Aliasgharzad, Sh. Oustan, N. Najafi, B. Shirmohammadi Page 63
    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) can affect their host plants growth through nutrient uptake enhancement. Determination of chelators (siderophores and phytosiderophores) in root leachates is of importance in order to account for the effects of AMF on nutrient uptake by plants. In this study, tomato plants were inoculated with either Glomus intraradices or Glomus etunicatum or left un-inoculated as non-mycorrhizal control, in pots containing sterile and acid washed perlite. Rorison’s nutrient solution harbouring three levels of Fe, Mn, Zn and Cu (full strength, half strength and without micronutrients) was applied to the pots during three month- growth period. Root leachates were collected and total chelator concentration was quantified by titration with DTPA. Plant roots showed lower mycorrhizal colonization in this condition. The amounts of chelators produced by roots were significantly different in AMF species. In plants inoculated with G. intraradices, the highest chelator production occurred in the absence of micronutrients and in its half strength as well, but the micronutrient levels had no significant effect on chelator production in plants inoculated with G. etunicatum. In the absence of micronutrients, chelator production was higher in G.intraradices inoculated plants compared to the G. etunicatum ones.