فهرست مطالب

اطلاعات جغرافیایی (سپهر) - پیاپی 74 (تابستان 1389)

نشریه اطلاعات جغرافیایی (سپهر)
پیاپی 74 (تابستان 1389)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/25
  • تعداد عناوین: 17
|
  • اشاره: روند تحولات جدید در دورکاوی شهری
    مهدی مدیری صفحه 2

    کیفیت محیطی شهر، مفهومی پویا و چندوجهی است که عوامل طبیعی و انسانی قابل اجرا را در مقیاس های فضایی متفاوت دربرمی گیرد. به منظور دستیابی به مشخصات دینامیک پیوسته محیط شهری شهرها، اطلاعات ماهواره ای تنها منبع اطلاعاتی مناسب هستند. هرچند تا این اواخر، سنجنده های ماهواره ای قادر به ثبت و نمایش اطلاعات جزئیات مناطق شهری نبودند. از آنجا که سامانه های اطلاعات شهری نیاز به داده های با قدرت تفکیک بالا دارد، عکسبرداری هوایی به عنوان ورودی تصویری استاندارد مورد استفاده قرار گرفته است. در هر حال ابداع ماهواره های جدید با سنجنده های چند طیفی و با قدرت تفکیک بالا (ابعاد یک متر و کمتر ماهواره های Quick Bird،Ikonos) و پویشگرهای هوایی دیجیتالی با مشخصات هندسی عالی و قدرت تفکیک فضایی مناسب در حد سانتیمتر، فنون عکسبرداری هوایی آنالوگ را به چالش کشیده است. سنجنده های چندطیفی با قدرت تفکیک بالا و عکسهای رقومی به همراه داده های مکانی و مختصاتی سیستم تعیین موقعیت جهانی و سیستم های ناوبری خودکار، شرایط به روز درآوردن پایگاه داده ای سامانه های اطلاعات جغرافیایی را ایجاد می نماید. منبع دیگر اطلاعات سه بعدی برای مدل سازی، سنجنده ها با پویش لیزری است که اطلاعات ارتفاعی نسبتآدقیق با کیفیت بالا تولید می کنند. مقاله به طرح روند تحولات و طرح تکنیک های ترکیب طیفی و مشخصات تصاویر به منظور بررسی مناسب کیفیت و محیط شهری می پردازد.

    کلیدواژگان: سنجنده های ماهواره ای، پویشگرهای دیجیتالی، قدرت تفکیک فضایی، تکنیکهای تلفیق تصویر
  • سیدیحیی صفوی صفحه 9

    مانایی، پایایی و پویایی هر مکتب و اندیشه ای به عوامل مختلف و متعددی بستگی دارد. از جمله مهم ترین این عوامل رفتار پیروان و معتقدان آن مکتب است. به عبارت روشن تر، کنش و عمل پیروان یک مکتب بر پویایی و پایایی آن مکتب تاثیر بسزایی دارد. مکتب اسلام از بدو پیدایش تاکنون روشنایی و نور را برای پیروان خود به ارمغان آورده است، این مکتب با تکیه بر عناصری چون تدبر و تعمق در کائنات هستی و کاوش شناخت و معرفت و پژوهش در مختصات آن ها، مسلمین را به طور خاص و جهانیان را به طور عام به سوی ایجاد مدینه ی فاضله رهنمون می سازد. از این رو، نقش مومنین به اسلام در فراگیر و جهان گستر نمودن آموزه ها و الگوهای این دین مبین برای برقراری صلح و آرامش و خلجان معرفت و پژوهش بسیار حائز اهمیت است.
    جمهوری اسلامی ایران به پاس دستاوردها و برکات به دست آمده از انقلاب آرمانی و اسلامی خود و دستیابی به استقلال سیاسی، شناختی، ارزشی و فرهنگی به عنوان پیشگام احیا و منادی گر وحدت و همگرایی میان امت مسلمان گام برداشته و در این راه از مجاهدت ها و از خودگذشتگی های بسیار دریغ نورزیده است. براساس تدبر و تفکر پیرامون زمینه های وحدت، همگرایی و یک صدایی میان مسلمانان جهان از مهمترین چشم اندازهای این کشور است.
    براساس آموزه های علم سیاست و روابط بین الملل مهم ترین دغدغه ی حرفه ای دولتمردان و سیاست گزاران، چگونگی فراهم نمودن زمینه های افزایش قدرت و ثروت است. از منظر روش شناسی واقع گرایانه، امروزه، افزایش ثروت و قدرت دولت- ملت ها از متغیرهای مستقل بسیاری اثر می پذیرد. مهم ترین این متغیرها در عرصه ی سیاست های خارجی دولت ها، ایجاد همگرایی و اتحاد میان کشورهایی است که دارای اهداف و ارزش های مشترک هستند.
    کشورها در قالب همگرایی و اتحاد، دارای سرنوشت مشترکی هستند و بدون اجماع نظر نمی توانند عمل کنند. به عبارت دیگر، در سایه ی یک اتحاد، کشورها به یکدیگر قفل می شوند و زمینه های ساختاری صلح را فراهم می آورند و چون توان های فراوانی را برروی یکدیگر جمع می کنند می توانند اهداف مهمی را دنبال کنند و به ثمر برسانند.

  • احمد تقدیسی، حسینعلی کاظمی صفحه 20

    گردشگری صنعتی است که در حال حاضر سهم بزرگی از فعالیت های اقتصادی جهان را به خود اختصاص می دهد. این صنعت، علاوه بر درآمدزایی، صنعتی است اشتغال زا که در سال 2010، چهل و سه درصد از اشتغال جهان و تا ده سال آینده حدود 220 میلیون فرصت شغلی برای کشورهای مختلف جهان فراهم خواهد ساخت.

  • فرامرز خوش اخلاق، علی حنفی، سعید احمدی صفحه 24

    از نکات قابل توجه در مورد استمرار و توالی خشکسالی، وقوع خشکسالی های شدید در طی سال های 2001-1995 با درجه های متفاوت در این ایستگاه می باشد. برای پیش بینی وضعیت اقلیمی ایستگاه خوی در دراز مدت از مدل زنجیره مارکوف استفاده گردید، که براساس آن احتمال خشکسالی ها 43 درصد و احتمال وقوع ترسالی ها 7/42 درصد می باشد. در بقیه مواقع یعنی در 3/14 درصد اوقات حالت نرمال بارش حاکم است. همچنین به روش مشابه احتمال خشکسالی ها در دراز مدت در فصل زمستان، بهار و پاییز به ترتیب 8/41، 5/30 و 3/57 برآورد گردید.

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد شده، زنجیره مارکوف، ایستگاه خوی
  • محمدحسن نامی صفحه 30

    محدودیت منابع و اسناد مرتبط با حوزه ی فضا درکشور، ضرورت تبیین جایگاه فضا در توسعه ی کشور و امنیت پایدار را ایجاب می نماید؛ که ضمن بیان مسائل اساسی و با اهمیت در خصوص فناوری فضایی و فعالیت های فضایی کشور، حوزه های تخصصی سنجش از دور و تصویر برداری فضایی را مورد بررسی قرار دهد. ساختار فضا، رژیم حقوقی فضا، کارکردهای فضا و فناوری فضایی، مباحث عمده ای هستند که در این نوشتار به آن ها پرداخته شده است.

  • غلامرضا لطیفی صفحه 36

    تدوین استراتژی شبکه ی منطقه ای برای ایجاد پیوندهای متقابل میان شهر و روستا، دستورالعملی است برای تحقیقات بیشتر در زمینه ارائه خط مشی مناسب با تاکید بر کشور اندونزی. در نوشته ی حاضر کوشیده شده برای حل مشکل عدم ارتباط مزمن میان نظریه ها و برنامه های توسعه ی روستایی و شهری، استراتژی شبکه ی منطقه ای که تحلیل های موجود به موضوع پیوستگی و وابستگی متقابل میان روستا و شهر توجه دارد، معرفی گردد. برای تشریح بیشتر این استراتژی چند مثال در مورد شرایط منطقه ای اندونزی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شبکه منطقه ای، اندونزی، شهر و روستا، استراتژی، توسعه ی منطقه ای
  • رحیم سرور، مهدی جیررودی صفحه 43

    گسترش سریع شهرنشینی و توسعه فیزیکی و ناموزون کلانشهر تهران به تبع روند رو به تزاید جمعیت در دهه های اخیر، سبب تخریب بسیاری از مناطق تفرجی و گردشی تهران قدیم گردید. وجود آن مناطق می توانستند نقش مهمی را درکاهش فشارهای روحی و عصبی ناشی از زندگی شهری در عصر حاضر ایفا نمایند. این امر بروز ساختمان های بلند مرتبه، تراکم و فشردگی عرصه زندگی شهروندان تهرانی و کاهش میزان سرانه های اختصاص یافته به کاربری های فضای سبز و تفریحی را، به جهت کمبود و قیمت بالای زمین، در پی داشته است. به نظر می رسد یکی از راه های برون رفت از وضعیت کنونی و جبران کمبود میزان سرانه های اختصاص یافته به کاربری های فضای سبز، توانمندسازی جایگاه گردشگری با توجه به محدوده های بکر بلافصل پیرامون شهر تهران، نظیر منطقه ییلاقی- توریستی رودبار قصران شهرستان شمیرانات با جاذبه های طبیعی موثر آن می باشد که فعال سازی این محدوده با رفع محدودیت ها و تقویت قابلیت ها، نقش عمده ای را در کاهش مسائل منطقه کلانشهری تهران و توسعه پایدار منطقه مورد مطالعه خواهد داشت.

  • حسین حاتمی نژاد، سیدعباس رجایی صفحه 48

    علم جغرافیا به عنوان یک دانش میان رشته ای در طی دوران تحول و تکامل خود از علوم اجتماعی و فلسفی بهره فراوان برده است. یکی از نظرات تاثیرگذار در جغرافیا و مخصوصآ برنامه ریزی شهری به عنوان یکی از زیر شاخه های این علم، کارکردگرایی را می توان نام برد. کارکردگرایی را اگر فعالیتی ضروری جهت حیات اجتماعی بدانیم در این بررسی به موارد کلیدی این نظریه که کمک به حیات و دوام شهر نموده، پرداخته ایم؛ که پس از مطالعه و بررسی تاریخچه و مفاهیم این نظریه و ارتباط آن با علم جغرافیا براساس شواهد و اسناد کتابخانه ای، به بررسی جایگاه این نظریه در نظام شهری و برنامه ریزی شهری پرداخته شده است آنچه به عنوان نتیجه می توان بیان داشت به این شرح است: اعتبار این نظریه در علم جغرافیا از سال های 1920-1960 به عنوان دوره اوج و شکوفایی کاربرد آن پس از شکل گیری منشور آتن و رواج برنامه ریزی جامع می باشد. از دهه 1960 به بعد به عنوان دوره افول و ناکارآمدی نظریه به علت رواج رویکرد سیستمی و رواج الگوهای ساختاری راهبردی است.

    کلیدواژگان: نظریه، علوم اجتماعی، کارکرد، نظریه کارکردگرایی، شهر، کارکرد شهری، برنامه ریزی شهری
  • محمد رمضانی صفحه 55

    از منظر جغرافیای انسانی بررسی سیر تحولات و تحلیل جمعیتی شهر بوموسی در ارتباط بانقش مستقیم دولت به عنوان عامل کلیدی و اثر گذار در این مقاله مورد توجه بوده که از روش ها و شاخص های محاسبه تحلیل جمعیت استفاده شده است. در میان شاخص های اثرگذار جمعیتی مهاجرت از نوع مهاجرت به داخل، نقش بسیار مهم و تعیین کننده دارد تا آنجا که از جمعیت 3052 نفری شهر بوموسی در سال 1385 معادل 2228 نفر را مهاجران وارد شده در طی 10 سال قبل آن تشکیل داده اند. همچنین نسبت جنسی جمعیت شهر بوموسی در سال 1385 بر اثر مهاجرت مردان برابر با 289 نسبت به 100 نفر زن بوده است.

    کلیدواژگان: بوموسی، تحولات جمعیتی، مهاجرت به داخل، سیاستگذاری دولت
  • محمدرضا رضوانی، مهدیه رنجبر، سعید نگهبان صفحه 61

    نگاهی کلی به فرایند تحولات جمعیت روستایی کشور نشان می‏ دهد که در سال 1335 حدود 69 درصد از جمعیت کشور در نواحی روستایی و 31 درصد در شهرها ساکن بوده ‏اند، این نسبت با کاهش سهم جمعیت روستایی و افزایش سهم جمعیت شهری در طی سال‏ های گذشته مواجه بوده و به 38 درصد جمعیت روستایی و 62 درصد جمعیت شهری در سال 75 رسیده است.
    این مقاله سعی دارد که به بررسی روند تغییرات در تعداد جمعیت و آبادی ‏های بخش آرادان واقع در شهرستان گرمسار استان سمنان در طی سال‏های 1345-1385 بپردازد که روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی مبتنی بر روش‏های میدانی و کتابخانه ‏ای است. نتایج نشان می‏ دهد که در فاصله 55-1345 جمعیت ساکن در 15 درصد روستاهای آرادان رشد صعودی داشته و 91/71 درصد نیز با کاهش جمعیت مواجه بوده و تنها یک درصد روستاها دارای رشد ثابت بوده‏اند. در فاصله سال‏های 1355 تا 1365، درصد روستاهایی که دارای نرخ رشد افزایشی می‏ باشند نسبت به دهه قبل کاهش یافته و از 31/26 درصد به 37/20 درصد رسیده است. در مقابل درصد روستاهای دارای رشد منفی از 91/71 درصد به 84/51 درصد کاهش یافته است. بررسی وضعیت رشد روستاهای آرادان در فاصله سال‏های 65 تا 1375 نشان داد که درصد روستاهایی که در این دوره دارای نرخ رشد افزایشی می‏ باشند از 37/20 درصد در دهه 65-1355 به 09/9 درصد تنزل یافته است. در مقابل، روستاهای دارای رشد منفی با روند صعودی از 84/51 درصد به 43/54 درصد تغییر یافته است. در فاصله سال ‏های 1385-1375 درصد رشد مثبت روستاها از 09/9 درصد به 64/19 درصد افزایش و درصد رشد منفی از 43/54 درصد به 2/48 درصد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تغییرات، جمعیت، گرمسار، آرادان
  • حسن لشکری، هوشنگ قائمی، طیبه نامداریان صفحه 69

    شناخت رژیم بارش کشور و پراکندگی مکانی و زمانی آن می تواند زمینه بهتری برای برنامه ریزی مناسب در جهت مقابله با خسارات و کاهش اثرات نابهنجاری های منابع آب باشد. در پژوهش حاضر به منظور تعیین شاخص های مکانی و زمانی بارش و تغییرات آن از داده های ماهیانه و سالیانه 22 ایستگاه سینوپتیک در طی دوره آماری (2005-1986) استفاده شده است. (جدول شماره 2 موقعیت جغرافیایی ایستگاه ها را نمایش می دهد) تحلیل ها نشان می دهد که با توجه به میانگین های بارش ایستگاهی بارش 20 ساله شمال غرب ایران 354 میلی متر و ضریب تغییرات بارش 26/0، چولگی 39/0، و پخی 08/0 است. بررسی ها نشان داد سامانه های باران زا که منطقه را مورد تهاجم قرار می دهند با توجه به موقعیت جغرافیایی ایستگاه ها اثرات متفاوتی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: شاخص های مکانی و زمان بارش، ضریب تغییرات بارش، چولگی، پخی
  • مهندس حمید عنایتی، شیما توری صفحه 75

    استفاده از لیزر اسکنرهای هوایی جهت تعیین توپوگرافی بستر آب، چندی است که در دنیا مطرح شده و جنبه ی کاربردی به خود گرفته است. عمق یابی با لیزر اسکنرها روشی است دقیق تر، مقرون به صرفه تر و سریع تر از سایر روش های عمق یابی، که مبنای آن اندازه گیری دقیق زمان رفت و برگشت دو نور ارسالی به سطح و بستر آب می باشد. از این رو کاربرد سخت افزار و نرم افزاری مناسب که در آن ها منبع خطاهای مهم تشخیص داده شده و به حداقل میزان رسانده شود در نتیجه پرواز بسیار موثر است. این مقاله به معرفی انواع لیزر اسکنرهای عمق یاب، تکنیکهای مختلف مورد استفاده در هر یک از آنها و شرح چگونگی عملیات عمق یابی می پردازد. همچنین علاوه بر بیان عوامل طبیعی بروز خطا و علل نویز در داده های عملیات، الگوریتمی نیز جهت تصحیح داده ها و روشی جهت حذف نویز را ارائه می کند.

    کلیدواژگان: لیدار LIDAR، لیزر اسکنر، SST، عمق یابی
  • سعید خداییان، پرویز ضیاییان، سعیده فخاری صفحه 81

    یکی از مهمترین مواریث اقلیمی دوران چهارم در ارتفاعات ایران، ژئومورفولوژی یخچالی و آثار یخچال های آن دوران به شمار می رود. در این میان یخچالهای دماوند نیز با بیش از 15 زبانه کوچک و بزرگ که آثار حیات و فعالیت در آنهادیده می شود، تنها بازمانده ی آن یخچالهاست. مطالعات پراکنده ای در یک قرن اخیر از سوی محققین ایرانی و خارجی بر روی این یخچالها صورت گرفته است. اما گزارش جامعی که خصوصیات ژئومورفولوژیک و مورفودینامیک یخچالهای این منطقه را بیان و تفسیر نماید تدوین نشده است.
    در مقاله حاضر سعی برآن است که ضمن تفسیر و تحلیل اشکال مورفولوژی یخچالی حدود و گسترش یخچالها را با استفاده از فناوری سنجش از دور تعیین نماییم.
    روش تحقیق مبتنی بر انجام کارهای میدانی و استفاده از تصاویر ماهواره ای بوده است. نتایج نشان می دهد که یخچال یخار دماوند تحت تاثیر افزایش دمای دوران حاضر، در حال تحلیل و ذوب تدریجی است و هسته های یخی موجود باقی مانده ی دوره های یخچالی گذشته است. تغذیه ناچیز یخچالها از طریق ریزش بهمن ها کافی نیست، لیکن هنوز آثار و شواهد حیات مشهود است.

    کلیدواژگان: یخچال، دماوند، ژئومورفولوژی یخچالی، سنجش از دور، یخچال کوهستانی، یخچال یخار، تصاویر ماهواره ای
  • مهندس مهرداد حسینی، مهندس ناصر ملکی، مهندس فرخ مطلبی فر صفحه 99

    دریاچه های طبیعی و مخازن مصنوعی(1) (سدها) به عنوان چاله هایی برای نگاهداشت آب حوضه آبخیز و همچنین برای تجمع رسوبات ریز مشتق از جو محسوب می شود و بنابراین، اطلاعات با ارزشی از تغییرات زمانی در این ورودی ها(2) وجود دارد. در حالی که استفاده از رسوبات دریاچه های طبیعی به عنوان اسناد زیست محیطی ثابت شده است، کاربرد رسوبات سدها (دریاچه های مصنوعی) به عنوان رکوردهای زمانی کمتر بوده است. اما ظاهرآ برای بررسی گذشته ی آلودگی ها، منابع آبی مصنوعی دارای جاذبه بیشتری است: این ذخایر بیشتر در مجاورت با شهرها و آلایندهای صنعتی قرار گرفته اند و رسوبات سریعآ و همزمان با انتشار آلودگی،انباشته می شود. فقدان علاقه به رسوبات مخازن مصنوعی ناشی از این ادراک است که احتمالا تغییر سطح اساس آب این ذخایر، باعث آشفتگی قابل توجه رسوبات مخازن می گردد. شاید این ادراک با نبود تحقیق در سیستم های رسوبی مخازن مصنوعی تقویت گردد. بنابراین نیاز به بازنگری پژوهش های منتشر شده (مطالعات نسبتآ اندکی که از رسوبات ذخایر آبی مصنوعی و از مطالعات مربوط با ادبیات رسوبات دریاچه های طبیعی استفاده شده است) در مورد الگوها و فرآیندهای رسوبی ذخایر مصنوعی وجود دارد و بنابراین بطور حیاتی پتانسیل و مشکلات استفاده از رسوبات ذخایر آبی را بعنوان رکوردهای زمانی آلودگی ارزیابی می کند. درک فعلی فرآیندهای رسوبگذاری و توزیع رسوبات ناشی از آن فرآیندها، بازنگری می شود. برخی تفاوت های مهم بین دریاچه های مصنوعی و طبیعی مورد تاکید بیشتر قرار می گیرند و الزامات نمونه گیری و تفسیر داده های رسوب شناسی مورد بحث قرار داده می شوند. پیشنهاد می شود که فعلا منبع با ارزشی در حال استفاده است و همچنین نشان داده می شود که داده های رسوبی ذخایر مصنوعی قادرند داده های مهمی را برای فهم و بازسازی آلودگی های جوی و حوضه آبخیز این منابع، مهیا نمایند.

    کلیدواژگان: آب و هوا، آلاینده های سمی، کشاورزی، تغییر اقلیم، گاز کربنیک
  • جمال محمدی، حمیدرضا رخشانی نسب صفحه 108

    مسیرهای سه پارک تفریحی شهری در مکانهای مختلف استانبول توسط دانشجویان دانشگاه استانبول در سه محوطه مجزا برای مشاهده امنیت، کیفیت منظر و یا هر دو مورد، مورد ارزیابی قرار گرفت. هدف این مطالعه تعیین میزان ایمنی شخصی در پارکهای تفریحی شهری است و نشان می دهد که آیا اطمینان کافی از مطالعات سودمند برای به کارگیری یک چنین داوری در شناخت تاثیر احساس ایمنی در قسمت های طراحی شده پارک جهت مشاهده ارتباط بین احساس ایمنی و پدیداری و جذابیتهای مشاهده شده پارکهای شهری حاصل می شود؟ نتایج تحقیق نشان می دهد، رابطه شدیدی بین قسمتهای قابل رویت، زیبایی و امنیت مشاهده شده در سه پارک مورد مطالعه موجود است. سایر یافته های تحقیق نشان می دهد همبستگی ضعیفی بین ایمنی مشهود و زیبایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: زیبایی بصری، ایمنی، پارکهای تفریحی شهری
|
  • The Trend of New Developments in Urban Remote Sensing
    Mahdi Modiri Page 2

    The environmental quality of the city is a dynamic and multifaceted conception that addresses the possible natural and human factors in different spatial scales. Satellite information is the only suitable source of information in order to achieve the continuous dynamic characteristics of urban environments in cities. However, until recently, satellite sensors were not able to record and display details of urban areas. Since urban information systems require high resolution data, aerial photography has been used as standard image input. In any case, the invention of new satellites with multi-spectral and high-resolution sensors (1 meter or less for Quick Bird, Ikonos satellites) and digital aerial scanners with excellent geometric characteristics and appropriate spatial resolution in scale of centimeters, has challenged the technology of analog aerial photography. High-resolution multispectral sensors and digital photographs, along with the location and coordinate data of the global positioning system and automatic navigation systems, create the conditions for updating the database of GIS. Another source of three-dimensional information for modeling is the sensors with laser scans that produce relatively accurate, high-quality altitude information. The paper focuses on the process of the development, the description of spectral combination techniques and the specifications of the images in order to properly assess the urban quality and environment.

    Keywords: satellite sensors, digital scanners, Spatial resolution, image integration techniques
  • Seyyed Yahya Safavi Page 9

    The durability, stability and dynamism of each school of thought depend on various factors. One of the most important of these factors is the behavior of followers and believers of that school. In a more clear sense, the actions of followers of a school have a great influence on the dynamism and stability of that school. From the very beginning, the school of Islam has brought light to its followers, and with the emphasis on elements such as reflection and contemplation on the universe and the search for knowledge and research in their characteristics, leads Muslims in particular and the world generally to the creation of utopia. Hence, the role of believers in Islam in the spreading of the teachings and patterns of this religion is crucial for establishing peace and tranquility and in desire for knowledge and research.
    The Islamic Republic of Iran, thanks to the achievements and blessings of its idealistic and Islamic revolution and gaining political, epistemological and cultural independence, has taken steps as the pioneer in the revival of the unity and convergence between the Muslim nations, and, in this way, has not avoided great efforts and sacrifices. Based on the contemplation concerning the grounds of unity,
    convergence and alignment is one of the most important perspectives of the country.
    Based on the doctrines of politics and international relations, the most important professional concern of statesmen and policymakers is how to provide the ground for increasing power and wealth. From the perspective of realistic methodology, today, the increase in the wealth and power of the state-nations is influenced by many independent variables. The most important of these variables in the field of foreign affairs of governments is to create convergence and unity among countries with common goals and values.

  • Ahmad Taghdisi, Hossein Ali Kazemi Page 20

    Tourism is an industry which currently has a large share of the world's economic activities. In addition to earnings, the industry is a job-creating industry that will provide around forty-three percent of the world's employment in 2010, and in ten years will provide around 220 million job opportunities for different countries.

  • Faramarz Khosh Akhlagh, Ali Hanafi, Saeed Ahmadi Page 24

    Drought is one of the most important natural hazards that works in a slow and creeping way. This phenomenon is due to climatic processes, and its severity and frequency depend to a certain extent on the geographical position of the site, which happens every few years as a result of falling precipitation. In order to study and assess the droughts and wet years of Khoy station, the precipitation data of 32 years (1976-2007) were analyzed using standard distribution index and SPSS and Excel software, and it was found that the most severe drought in Khoy station has been in 1995 with an SPI coefficient of more than -1.6, and in 2001 with an SPI coefficient of more than -1.4, while its highest rate of wet year has happened in 1982 with an SPI coefficient of more than 2.8.
    Of noteworthy points about the continuity and sequence of droughts is the occurrence of severe droughts during the years 1995-2001 with varying degrees in this station. In order to predict the climatic condition of the Khoy station in the long run, the Markov chain model was used, which suggested that the probability of droughts was 43% and the probability of occurrence of wet years was 42.7%. In other cases, meaning 14.3% of the time, the normal condition of precipitation is prevailing. Similarly, the likelihood of droughts in the long run in winter, spring and autumn was estimated 41.8, 30.5 and 57.3 per cent, respectively

    Keywords: Drought, Standardized Precipitation Index (SPI), Markov Chain, Khoy station
  • Mohammad Hasan Nami Page 30

    The limitations of the sources and documents related to the field of space in the country necessitates the clarification of the status of space in the development of the country and sustainable security, which, while expressing the fundamental issues concerning space technology and space activities of the country, examine specialized fields in remote sensing and space imaging. Space structure, space legal regime, space functions and space technology are the major topics discussed in this paper.

  • Gholam Reza Latifi Page 36

    Developing a regional network strategy to build city-village interactions is a guide for further research on providing an appropriate policy with an emphasis on Indonesia. In this paper, we try to solve the problem of chronic non-communication between rural and urban development theories and plans by introducing a regional network strategy that considers the existing analyses of the issues of continuity and interdependence between villages and cities. To illustrate this strategy a number of examples concerning Indonesian regional conditions are presented.

    Keywords: Regional Network, Indonesia, City, Village, Strategy, Regional Development
  • Rahim Sarvar, Mahdi Gir Roodi Page 43

    The rapid expansion of urbanization and the disproportionate physical development of Tehran metropolis due to the increasing growth of population in recent decades has damaged many of the recreational and tourist areas of old Tehran. The existence of those regions could play an important role in reducing mental and emotional pressures of urban life in the present age. This has led to the emergence of high-rise buildings, the density and compression of the living space of Tehran's citizens and the decline in the amount of per capita allocations to green space and recreational use, due to the shortage and high prices of land. It seems that one of the ways out of the current situation and of compensation for the lack of per capita allocations to green space uses is the empowerment of the tourism industry with utilization of unused and immediate areas around Tehran, such as the tourist site of Rudbar-e-Ghasran in the city of Shemiranat with its natural attractions, activating of which, through removing constraints and enhancing capabilities, will play a major role in reducing the issues of Tehran metropolitan area and creating sustainable development of the studied area.

  • Hossein Hatami Nejad, Seyyed Abbas Rajaii Page 48

    Geography, as a cross-disciplinary science, has greatly benefited from the social and philosophical sciences during its evolution. Functionalism is one of the influential ideas in geography and especially in urban planning as one of the subcategories of this science. In this study, considering functionalism as an essential activity for social life, we have dealt with the key elements of this theory that helped to the life and survival of city. After studying the history and concepts of this theory and its relation with geography based on evidence and secondary documents, we have examined the position of this theory in the urban system and urban planning. What can be said as the result is as follows: The validity of this theory in geography has been most accepted during the period 1920-1960 as the peak and flourishing period of its application after the formation of the Charter of Athens and the prevalence of comprehensive planning. The period from 1960s onwards has been the period of decline and inefficiency of the theory due to the prevalence of a systematic approach and the strategic structural patterns.

    Keywords: Theory, Social sciences, Function, theory of functionalism, City, urban function, Urban Planning
  • Mohammad Ramezani Page 55

    From the perspective of human geography, the study of the evolution and demographic analysis of the city of Bumusa in relation to the direct role of the state as a key and influential factor in this paper has been taken into consideration. Methods and indicators used to calculate population analysis have been used. Among the influential demographic indices, immigration has a very important and decisive role, so that from the population of 3052 people in the city of Bumusa in 2006, about 2,228 have been immigrants entered over the past 10 years. Furthermore, the gender ratio of the population of the city of Bomuse in 2006 was 289 men in relation to 100 women due to the migration of men.

    Keywords: Bumusa, Demographic Developments, Immigration, Government Policy making
  • Mohammad Reza Rezvani, Mahdieh Ranjbar, Saeed Negahban Page 61

    A general overview of the process of changes in the country's rural population shows that in the year 1956, about 69 percent of the country's population was in rural areas and 31 percent in the cities. This proportion has faced with decreasing share of rural population and increasing share of urban population during the past years, so that it has reached 38 percent of the rural population and 62 percent of the urban population in the year 1996.
    This article tries to investigate the trend of changes in the number of population and settlements in Aradan district located in Garmsar city of Semnan province during the years 1966-2006. The research methodology is a descriptive-analytical method based on field and secondary methods. The results show that between 1966-76 popuation has grown in 15% of Aradan villages, 71.91% were faced with population decline and only 1% of villages had constant growth. In the years 1976 to 1986, the percentage of villages with increasing growth rates decreased compared to previous decade, from 26.31% to 20.37%. In contrast, the percentage of villages with negative growth has decreased from 71.91% to 51.84%. The survey on the growth status of Aradan villages between 1986 and 1996 showed that the percentage of villages that have an incremental growth rate in this period decreased from 20.37% in the 1976-1986 to 9.09%. By contrast, the villages with negative growth have increased from 51.84% to 54.43%. In the period 1996-2006, the percentage of positive growth of villages increased from 9.09% to 19.64% and the negative growth rate decreased from 54.43% to 48.2%.

    Keywords: Changes, population, Garmsar, Aradan
  • Hushang Ghaemi, Hassan Lashkari, Tayyebeh Namdarian Page 69

    Recognition of the country's precipitation regime and its spatial and temporal dispersion can be a better basis for proper planning to deal with damage and reduce the effects of abnormalities of water resources. In the present study, the monthly and annual data of 22 synoptic stations during the statistical period (1986-2005) have been used to determine the time and place indices of precipitation and its changes. (Table 2 shows the geographic position of the stations). The analysis shows that according to the average station precipitation of 20 years old, precipitation in the northwest of Iran is 354 mm, variation coefficient of precipitation 0.26, skewness 0.39 and bezel 0.86 respectively. Studies have shown that rainmaking systems that invade the area create different effects due to the geographic location of the stations.

    Keywords: Spatial, temporal indices of precipitation, variation coefficient of precipitation, sloping, skewness
  • Hamid Enayati, Shima Toori Page 75

    In recent years the use of aerial laser scanners for determining the topography of water beds has been introduced in the world and has found practical aspect. Depth measurement using laser scanners is a more precise, cost- efficient, and faster method than other depth-measuring methods, which is based on accurate measurement of the travel time of two light signals transmitted to the surface and bed of water. Consequently, the use of appropriate hardware and software, in which the source of the major errors is detected and minimized, is very effective on the result of the flight. This paper presents a variety of depth-measuring laser scanners, various techniques used in each of them, and a description of how depth-measuring operations are performed. In addition to expressing the natural causes of error as well as noise causes in operational data, an algorithm for data correction and a method for noise cancellation is presented.

    Keywords: LiDAR, Laser Scanner, SST, Depth Finding
  • Saeed Khodaeian, Parviz Ziaeian, Saeedeh Fakhari Page 81

    One of the most important climatic parts of the heritage of the fourth era in the highlands of Iran is the glacial geomorphology and the effects of the glaciers of that period. The Damavand glaciers, with more than 15 small and large tabs with signs of life and activity, are the only survivors of those glaciers. Scattered studies have been conducted on these glaciers in recent centuries by Iranian and foreign scholars. However, a comprehensive report that describe and characterize the geomorphologic and morphodynamic characteristics of the glaciers in this region has not yet been compiled.
    In this paper, we try to interpret and analyze the shapes of glacier morphology, and to determine the extent and expansion of glaciers using remote sensing technology.
    The method of research is based on the fieldwork and the use of satellite imagery. The results show that the Damavand ice glacier is undergoing gradual shrinkage and melting under the influence of increasing temperature of the present age, and the existing ice cores are the remains of past glacial periods. The insignificant nutrition of glaciers through avalanches is not enough, but the effects and evidences of life are still evident.

    Keywords: glacier, Damavand, glacial geomophology, Remote Sensing, mountain glacier, Yakahr glacier, Satellite Imagery
  • Mehrdad Hoseini, Naser Maleki, Farrokh Matlabifar Page 99

    One of the basic and most fundamental factors in the structure of the planet is the climate. There is no doubt that humans, living things and manifestations of life on the Earth are affected by climatic conditions and atmospheric phenomena. Inappropriate distribution of dry land and water, different latitudes, passage of atmospheric systems, heights and elevations covered by snow and ice, dry desert without water and grass, forests covered by trees,... In different regions of the planet, has created different climatic conditions, in such a way that in the broad geography of the world, atmospheric and hydrological hazards such as floods, storms, thunder and lightning, fatal cold, overwhelming heat, etc., annihilate thousands of humans and living organisms annually, or bring about many financial and environmental losses. In this regard, today's civilized human is releasing into the atmosphere millions of tons of carbon dioxide and toxic pollutants annually in order to gain industrial agriculture, so that greenhouse gases have formed a dark blanket on the ozone layer, and this harsh and fatal contamination has seriously threatened the lives of humans and living beings. Therefore, today's violent climate and humans have caused climatic changes in micro and macro climatic levels. Therefore, it is desirable and imperative to identify and investigate climatic changes and to prepare research plans in order to overcome the hydrological atmospheric hazards and to reduce and control pollution and human industrial toxicants.

    Keywords: Weather, pollution, Agriculture, Climate change, Carbon dioxide
  • Jamal Mohammadi, Hamid Reza Rakhshani Nasab Page 108

    The paths of three urban amusement parks in different locations in Istanbul were evaluated by students of the University of Istanbul in three separate sites for examination of security, landscape quality, or both. The purpose of this study is to determine the level of personal safety in urban recreational parks and indicates whether there is a sufficient assurance through useful studies of using such a judgment in recognizing the effect of the feeling of safety in the park's designed areas to see the relationship between the sense of safety and the appearance and visual charms of the urban parks? The results of the research show that there is a strong relationship between visible parts, aesthetics and observed security in the three studied parks. Other research findings show that there is a weak correlation between visible safety and beauty.

    Keywords: Visual Beauty, Safety, Urban Recreational Parks