فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/10/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 2
  • مرتضی حاج حسینی صفحه 4
    مسئله چگونگی امکانپذیر بودن معرفت همواره از مهمترین مسائل فلسفی درباره معرفت بوده است که از دیرباز فیلسوفان بدان توجه کرده و راهحلهای متفاوتی برای آن ارائه دادهاند. فیلسوفان مسلمان نیز در بحث وجود ذهنی تلاش کردهاند تا ضمن تعریف علم به تمثل حقیقت شیء یا حضور ماهیت شیء در نزد مدرک، چگونگی مطابقت ادراک را با شیء ادراک شده، تبیین کنند. سرانجام در این تلاشها ملاصدرا با عنایت به حصول مفهوم شیء در ذهن، نه ذات و حقیقت آن و نه فرد و مصداق آن و تفکیک بین حمل اولی و حمل شایع، به حل معما و پاسخگویی به شبهات مربوط پرداخته است. علاوه بر این، تلاش دیگری نیز از طرف برخی فیلسوفان متاخر بر پایه انتزاع مفاهیم فلسفی از تامل حضوری در رویدادهای نفسانی و شکلگیری قضایای اولی از آن مفاهیم، صورت گرفته و چنین قلمداد شده که صدق این قضایا قطعی است و آنچه با رعایت اصول و ضوابط منطقی از آنها به دست آید تابع ارزش آنها بوده و بنابراین، صدق آن قطعی خواهد بود. در این مقاله برآنیم تا ضمن بررسی و تحلیل نظر ملاصدرا در بحث وجود ذهنی، بر اساس برداشتهای مختلفی که از آن شده است، و نیز نظر برخی فیلسوفان متاخر در حوزه مفاهیم فلسفی، میزان توفیق آنها را در مسئله چگونگی امکانپذیر بودن معرفت و دسترسی به واقع تعیین کنیم.
    کلیدواژگان: علم و ادراک، علم حصولی، وجود ذهنی، علم حضوری، مفاهیم فلسفی، قضایای اولی، فرآیند شکلگیری، فرآیند توجیه، فرآیند صدق
  • جعفر شانظری صفحه 19
    امید به آینده و جاودانگی انسان، از اصول تمام ادیان الهی، نقطه عطف افکار فلسفه بشر و معنابخش زندگی دردآلود آدمی است. میزان و شدت اعتقاد به سرمدیت و جاویدبودن، سرنوشت انسان را در تصمیم گیری های حساس و خطیر در مسیر زندگی، از آغاز تا پایان عمر رقم می زند. از سوی دیگر، هراندازه تصور قانع کننده تری از چگونگی زندگانی جاوید (زنده شدن مجدد) خود داشته باشیم، طبعآ اطمینان قلبی بیشتری پیدا خواهیم کرد. حضرت ابراهیم خلیل 7 عطش خویش را در کسب اطلاع از چگونگی رستاخیز آدمیان، با تجربه عینی سیراب کرد، چرا که تصور و تصویر، ابزار تفکر، اندیشه و زمینه ساز جهان بینی آدمی است.
    این مقاله کوششی است در تبیین و دست یابی به فرضیه ها و نظریه برتر و بهتر در سیر صعودی آدمیان و زندگانی جهان واپسین آنان. پس از بررسی فرضیه های احتمالی و نظریه های ارائه شده در ترسیم جاودانگی انسان سرانجام دیدگاه حکیم متاله صدرالمتالهین به عنوان نظریه برتر مورد اشاره قرار است.
    کلیدواژگان: جاودانگی، معاد، مرگ، حشر، قیامت، فناپذیر و فناناپذیر، بدن، نفس، جسمانی، روحانی
  • علی الهبداشتی صفحه 45
    با توجه به اهمیت انسان شناسی در حکمت متعالیه صدرالمتالهین، نویسنده کوشیده است با توجه به مبانی فلسفی او را در هستی شناسی و معرفت شناسی حقیقت انسان از حیث جسم و جان یا روح و بدن معرفی کرده و تعامل نفس و بدن را از جهت هستی شناختی، یعنی پیمودن مراتب وجود و از حیث معرفت شناختی، یعنی جایگاه نفس و قوای حسی در معرفت و تاثیر معرفت بر نفس بررسی کند. حاصل این بررسی تعیین نقش معرفت در تکامل نفس و رسیدن به درجه انسان کامل از حیث علم و عمل است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، نفس، جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء، تجرد نفس، مراتب نفس، علم، حکمت عملی و سعادت
  • علی ارشد ریاحی صفحه 66
    این مسئله که نفوس چه انسان هایی بعد از مرگ باقی اند و این که آیا آن نفوس تعین خود را از دست خواهند داد و به یک نفس کلی تبدیل خواهند شد یا این که کثرت خود را حفظ خواهند کرد، مورد توجه فارابی، ابن سینا و صدرالمتالهین بوده است. در این مقاله که موضوع اصلی آن تحلیل و بررسی آرای این سه حکیم درباره این دو موضوع است، پس از جمع آوری و بررسی آرای آنها درباره دو موضوع مورد نظر این نتیجه به دست آمده است که فارابی نفوس برخی از انسان ها را فانی می داند، اما دو حکیم دیگر نفوس تمام انسان ها را باقی می دانند. در این مقاله پس از نقد و بررسی سه دلیلی که ابن سینا برای اثبات بقای تمام نفوس اقامه کرده و اشکال های صدرا به آنها، ثابت شده است که هیچ کدام از اشکال های صدرا به ادله ابن سینا وارد نیست.
    درباره اتحاد و اتصال نفوس به یکدیگر بعد از مرگ و تشکیل نفس کلی، معلوم شده است که به خلاف نظر برخی محققان، فارابی قائل به نفس کلی، به طوری که نفوس تعین و تعدد خود را از دست بدهند، نیست.
    درباره اتحاد و اتصال نفوس انسانی با عقل فعال از نظر ملاصدرا، پس از تحلیل و بررسی آرای او درباره تعقل، این نتیجه به دست آمده است که صدرا نیز نفس کلی را قبول ندارد.
    کلیدواژگان: نفس انسانی، اتحاد نفوس، نفس کلی، اتصال نفوس با عقل فعال، تعلق نفس به بدن، مزاج، حرکت جوهری، اتحاد عاقل و معقول، وجود ربطی، حقیقه و رقیقه
  • اعظم پویا صفحه 79
    در این مقاله ابتدا انواع شکاکیت مورد بحث قرار گرفته، سپس سه استدلال «مغزی در محفظه بزرگ»، «وجود خطا»، «مسئله اعتبار تجربه» در دفاع از شکاکیت مطرح شده است. در ادامه، مولف به نقد و رد دلایل شکاکیت می پردازد.
    کلیدواژگان: شکاکیت، شکاکیت محدود، شکاکیت فراگیر، مغزی در محفظه بزرگ، وجود خطا و اعتبار تجربه
  • رضا بخشایش صفحه 100
    آنچه در این مقاله آمده ترجمه مدخل ویتگنشتاین از دایره المعارف فلسفه پل ادواردز به قلم نورمن ملکوم است. به دلیل مفصل بودن مقاله، قسمت زندگینامه ویکی دو مورد از مطالب را حذف شده است. در بخش اول، فلسفه متقدم یا نظریه تصویری زبان ودر بخش دوم، فلسفه متاخر یا نظریه کاربردی در زبان مطرح شده است. قبلا تحقیقی به قلم مترجم این مقاله در همین موضوع در فصلنامه حوزه ودانشگاه شماره 24-25 منتشر شده است که می تواند مکمل این باشد.
    کلیدواژگان: نظریه تصویری زبان، نام ها واشیا، امر واقع، وضعیت امور، تابع صدق، تناظر یک به یک، بسائط مطلق، معنا وکاربرد، ضرورت والزام منطقی، قواعد وزبان خصوصی
  • زهرا خزاعی صفحه 135
    در نوشتار حاضر به شرح و نقد اومانیسم از دیدگاه دو فیلسوفی پرداخته شده است که از مشهورترین فلاسفه وجودی هستند.
    اومانیسم که قدمت آن به یونان عهد باستان بر می گردد در طول تاریخ، تفاسیر متعددی داشته است. سارتر در کتاب اگزیستانسیالیسم و اصالت بشر، صورتی از اومانیسم را می پذیرد که در نامه درباره اومانیسم مورد انتقاد شدید هایدگر قرار گرفته است.
    از نظر هایدگر تمام تقریرهای پیشین از اومانیسم از نقصی مشترک رنج می برند. رویکرد هایدگر به اومانیسم، رویکردی جدید بوده که بر پایه مبانی فلسفی او درباره وجود و دازین قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: وجود، دازاین، اگزیستانسیالیسم، اومانیسم، سوژه، ابژه، سارتر، هایدگر
  • حیدر محلاتی صفحه 148
  • عزیزاله فهیمی صفحه 163
    فلسفه حقوق به بحث از معنا و مبنای الزام آور بودن قواعد حقوقی و تمایز قواعد حقوقی، اخلاقی و مذهبی می پردازد. فلسفه حقوق به نظریه های کلی درباره حقوق، قطع نظر از نظام یا شعبه خاص توجه دارد. در زبان فارسی این مباحث در ذیل عناوینی چون کلیات حقوق و نظریه کلی حقوق هم بحث می شود.
    در این مقاله، ابتدا ضمن تعریف واژه های مربوط، به سابقه تاریخی فلسفه حقوق اشاره شده، و جهات نیاز به تدوین فلسفه حقوق مطرح می شود و با تعیین موضوع فلسفه حقوق، مکاتب حقوقی معرفی و مبنای حقوق از دیدگاه مکتب های تحققی و آرمانی و حقوق فطری و اسلام بیان می شود، آن گاه انتقادات وارد بر مکاتب حقوق طبیعی و پوزیتویستی به اختصار شرح داده می شود.
    در ادامه، مبحث مهم هدف حقوق در نظریه فردگرایان و اجتماع گرایان را طرح و به اختصار بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حقوق، فلسفه حقوق، مکاتب حقوقی، قواعد حقوقی
|
  • Mortez, H Ajihossaini Page 4
    That how knowledge is possible has always been one of the most important issues of philosophy considered by philosophers since long who gave different solutions.In the chapter of mental existence, difining knowledge as the representation of what things are or their presence in the mind of a perceiver, Muslim philosophers tried to explicate the correspondence of perception with what is perceived. Nothing it is only the notion of a thing - not its essence or reality nor its particular referent or extenion that is aquired by the mind, and distinguishing two kinds of predication: the first order and the second order ones, Mulla Sadra goes to answer the question and to resolve the puzzles. A further attempt has been made by some later philosophers to abstract the philosophical notions through some sort of mental contemplations in mental events. They say the first order propositions are made of these abstract notions, and their truth-value is known to be above question. Second order propositions if made of the first order ones accordig to logical principles will be the truth-function of them and their truth is thus known to be conclusive, too. In this article, we are going to consider the two theories and to evaluate the degree of how they could afford the issue.
  • Jafar Sh Anazari Page 19
    Immortality and the desire for eternal future as principles of all divine religions have been the turning point in the stream of human thoughts awarding the true meaning to man's life. From the very beginning to the end, one's destiny has been determined by the degree of one's belief in and desire for eterninty. The more convincing the picture of eternity (Resurrection) is, the more confidence from our heart we shall have in it. Prophet Abraham quenched his thirst to know of how people would resurrect after the death by an experience of some vision of certainty, because vision and picture are the means of thought and pave the may for human world-view.This article is an attempt to get to the best theories on the ascenion of man and his life of hereafter. Having considered all theories and ideas on eternity, the author refered to Mulla Sadra's as the best.
  • Ali Allahbadashti Page 45
    Viewing the improtance of anthropology in Mulla Sadra's transcendent philosophy, the author has tried to define human being, and to consider the question of mind and body and their interactions in virtue of both ontology and epistemology i.e. passing throug the hierarchical stages of being and the status of senses of mind in knowledge. This survey results in determining the role of knowledge in the perfection of man both in theory and practice.
  • Ali Arshad-Riahi Page 66
    What Human souls shall exist after the death? Do human souls lose their individual determinations and change into one universal soul or shall they keep their individual determinations in plurality? These are the questions considered by Al-Farabi, Avicenna and Mulla sadra. This article deals with the views of these metaphysicians on the question. Having explained their ideas, the author comes to this conclusion that Al-Farabi believed that some human souls would be mortal, but the other two metaphysicians thaught all human souls as immortal. Having considered three arguments given by Avicenna to prove the immortality of all human souls, and critised Mulla Sadra's objections, it becomes clear that Sadra's objections fail to be raised.On the question of unification of particular souls to form one univeral soul after the death, it becomes evident that unlike some scholars, Al-Farabi did not believe in a universal soul making all particular souls lose their individual determinations.Having surveyed Sadra's ideas on intelligence in the question of unification of human souls with the active intellect, we concluded that Sadra would not believe in a universal soul.
  • Azam Puya Page 79
    In this article, different kinds of scepticism are, first, discussed, and then the three arguments of "a brain in a big container", "the presence of error", and "the value of experiment" are suggested in defence of scepticism. the author, then, continues to criticise the arguments of secpticism.
  • Reza Bakhsh, Ayesh Page 100
    In what follows, comes the persian translation of wittgenstein entry from Encyclopedia of Philsophy edited by Paul Edward. The biogrophy and about two points of less importance are left out to shorten the article. In the first section the picture theory of language and in the second the usage of language are set forth.Prior to this, an article of research on the same subject by the translator was published in Hawzeh & University Quarterly Journal N0.24-25, of which can be said to be a helpful complement to this translation.
  • Zahr A. Khazai Page 135
    This article goes to introduce and criticise the humanism of two and the most famous existentialists, Sartre and Heidegger.Humanism which dates back to ancient Hellenic period has been interpreted very differently through history. In his Existentialism and Humanism, Sarter accepted a kind of humanism which was harshly critised by Heidegger in his A Letter on Humanism. All previous account, Heidegger believes, of humanism suffer from a common mistake. Heidegger's approach to humanism was entirely new, explained through his philosophical principles on existence and Dasein.
  • Heidar MahallAti Page 148
    Dialogue has been a requirement of the social man since long, and it proves to be the appropriate way to survey and resolve the difficulties of today. This essay is a reserch explaining the substructure of Islam and Christianity inter-religious talks looking for the practical ways to establish some sound social relations and constant symbiosis between Muslims and Christians. These ways are based on the pure and unmixed principles of the two religions.As an eminent professor of Lebanon University and the one who is internationally active in inter-religious talks and dialogue of civilizations, the author believes in divine religions as the pure sources of freedom, equality, and brotherhood among all people, inspiring comprehensive reformations of human societies.
  • Azizollah Fahimi Page 163
    Philosophy of law deals with the meaning of rules, their source of compulsion, their ends, and the differences of rules of law and those of ethics and religion.Philosophy of law tooks at the general theories on law, regardless of this or that particular branch or system of law. These issues in persian literature, are dealt with under such titles as the generalities of law, the general theory of law, and the like.First, in what follows, come the difinitions of related terms, the history of philosophy of law, and the aspects of need to complile a philosophy of law. Then specifying the subject matter, we introduce different schools of law - positivist, idealist, Islamic, and natural right schools - and their different basis. Next we set forth the objections raised to the positivist and natural right schools in brief.At last, the ends of law in the individualist and collectivist theories are surveyed very concisely.