فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، فروردین و اردبیهشت 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ولی فیضی اصل، جعفر جعفرزاده، بهمن عبدالرحمنی، سید بهمن موسوی، اسماعیل کریمی صفحه 1
    به منظور مطالعه اثرات عوامل اقلیمی بر روی عملکرد دانه گندم دیم در منطقه مراغه، آمار هواشناسی ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم (مراغه) به عنوان اصلی ترین ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم برای مناطق سردسیری و نیمه سردسیری کشور و متوسط عملکرد دانه گندم دیم رقم سرداری در این منطقه به مدت 10 سال زراعی (84 - 1374) جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده در این بررسی با استفاده از ضرایب همبستگی، رگرسیون ساده، رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که از طریق ضرایب همبستگی کل، بین متوسط رطوبت نسبی هوا و مجموع بارندگی سال زراعی با عملکرد دانه رابطه مثبت و معنی دار به ترتیب در سطوح 5 و 1 درصد و بین تعداد ساعات آفتابی و تبخیر از تشتک کلاس A رابطه منفی و معنی دار در سطح احتمال 5 درصد وجود داشت. در رگرسیون ساده از کل عوامل مورد مطالعه تنها بین دو عامل متوسط رطوبت نسبی هوا و مجموع بارندگی سال زراعی با عملکرد دانه رابطه معنی دار از لحاظ آماری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. با استفاده از رگرسیون گام به گام تنها عامل میزان بارندگی سالیانه از عوامل تاثیرگذار معنی دار از لحاظ آماری بر عملکرد دانه گندم دیم بود
  • رستم یزدانی بیوکی، پرویز رضوانی مقدم*، حمیدرضا خزاعی، رضا قربانی، علیرضا آستارایی صفحه 12

    به منظور بررسی واکنش جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاه دارویی ماریتیغال ((Silybum marianumدر شرایط تنش های شوری و خشکی، دو آزمایش جداگانه به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در آزمایش نخست، تاثیر سطوح پتانسیل خشکی (0، 1-، 2-، 3-،4-، 5-، 6-، 7-، 10-، 15- و 20- بار) ناشی از پلی اتیلن گلایکول 6000 (PEG 6000) ودر آزمایش دوم تاثیر سطوح پتانسیل شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلی مولار) ناشی از نمک طعام (NaCl) بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه های ماریتیغال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر سطوح تنش شوری و خشکی بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر معنی دار بود. علاوه بر این، بذور گیاه ماریتیغال قادر بودند تا 300 میلی مولار پتانسیل شوری و 20- بار پتانسیل خشکی جوانه بزنند. تاثیر سطوح مختلف پتانسیل خشکی بر طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک آن ها معنی دار بود، به طوری که با افزایش تنش های شوری و خشکی، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه کاهش پیدا کرد. با افزایش شدت تنش خشکی درصد کاهش طول ساقه چه، نسبت به ریشه چه بیشتر بود و به نظر می رسد طول ساقه چه به تغییر پتانسیل خشکی حساسیت بالایی دارد. همچنین وزن خشک ساقه چه در مقایسه با شاهد در3- بار پتانسیل خشکی 50 درصد کاهش نشان داد. بررسی پاسخ این گیاه به سطوح خشکی و شوری در مرحله جوانه زنی، کشاوزران را در استقرار و تولید مطلوب آن یاری خواهد کرد.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول، تنش خشکی، کلرید سدیم، ماریتیغال
  • نامجویان، رضایی، معینی‎زاده صفحه 20
    گیاه روناس (Rubia tinctorum L.) متعلق به خانواده Rubiaceae و از گیاهان مهم صنعتی (رنگرزی) و دارویی (ضد سرطان و نقرس) می‎باشد. به منظور مطالعه و بررسی کشت این گیاه با هدف تعیین مناسب‎ترین روش تولید، بهترین زمان برداشت و همچنین، درصد مواد رنگی ریشه؛ پژوهشی سه ساله در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه محل با چهار تکرار طی سا‎ل‎های 1374 تا 1377 در استان فارس طراحی و اجرا گردید. محل اجرای آزمایش ‎ها سه منطقه زرقان، سروستان و نی‎ریز بود. در هر منطقه دو مزرعه با خاک‎های متفاوت از نظر قابلیت هدایت الکتریکی (EC) انتخاب گردید. در هر مزرعه دو شیوه کاشت ریشه و بذر اعمال گردید. صفات مورد بررسی شامل میزان تولید ریشه خشک و درصد مواد رنگی ریشه در پایان سال‎های دوم و سوم آزمایش بودند. مقایسه میانگین عملکرد ریشه خشک حاصل از کشت ریشه و کشت بذر و درصد مواد رنگی حاکی از آن بود که این ویژگی ها در سال سوم به نحو معنی‎‎داری بیشتر از سال دوم بود. افزون بر این، عملکرد ریشه خشک، بعد از کاشت ریشه و بذر در دو محل نی‎ریز و سروستان در خاک شور زیادتر از خاک غیر شور بود. روی‎هم‎رفته، نتیجه این پژوهش سه ساله حاکی از آن است که میزان محصول و مواد رنگی ریشه با افزایش سن گیاه و ازدیاد EC خاک افزایش می‎یابد. منطقه سروستان، منطقه مناسبی برای کشت ریشه روناس به نظر می‎رسد. پژوهش‎های تکمیلی مزرعه‎ای بیشتری در مورد این گیاه مهم صنعتی-دارویی، قابل کشت در زمین‎های حاشی های قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: روناس، کشت ریشه‎ای و بذری، عملکرد ریشه، EC خاک، مواد رنگی ریشه
  • رستم، نبوی کلات، صدرآبادی حقیقی صفحه 26
    به منظور بررسی اثر آفتابدهی بر کنترل علف هرز در منطقه درگز آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در تابستان 1387 در یک مزرعه آیش انجام شد. فاکتورها شامل، مدت آفتابدهی که دارای 4 سطح 0، 2، 4 و 6 هفته آفتابدهی و رطوبت خاک در دو سطح خشک و مرطوب بودند. قبل از اجرای آزمایش و همچنین بلافاصله بعد از اعمال تیمار از بانک بذر خاک در دو عمق 0-10 و 10-20 سانتیمتر خاک نمونه گیری انجام شد و درصد جوانه زنی گونه های موجود تعیین گردید. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در عمق 10 سانتی متر خاک تحت تاثیر رطوبت و آفتابدهی و اثر متقابل آنها قرار گرفت اما در عمق 20 سانتیمتر فقط مدت آفتابدهی بر درصد جوانه زنی بذور مؤثر بود. درصد جوانه زنی در خاک مرطوب کمتر از خاک خشک بود. درصد جوانه زنی بذور با افزایش مدت آفتابدهی کاهش یافت به طوری که در 6 هفته بیشترین کاهش درصد جوانه زنی مشاهده شد. کاهش درصد جوانه زنی در آفتابدهی خاک مرطوب در همه تیمارهای آفتابدهی بیشتر از خاک خشک بود و با افزایش مدت آفتابدهی این کاهش بیشتر می شد. در مجموع آفتابدهی با خاک مرطوب به مدت 6 هفته بهترین تیمار برای کنترل علف های هرز سلمه تره، خرفه، تاج خروس ریشه قرمز و خردل وحشی بود و بعد از شاهد، 2 هفته آفتابدهی در خاک خشک بدترین تیمار کنترل علف هرز بود.
    کلیدواژگان: آفتابدهی، رطوبت خاک، بانک بذر، سولاریزاسیون
  • احمدرضا جعفری، محمدرضا اردکانی، حمیدرضا دری، علی اکبر قنبری، محمد نبی ایلکایی صفحه 34
    یکی از عوامل موثر در عملکرد گیاهان زراعی استفاده از ارقام با قدرت رقابت بالا در برابر علف های هرز می باشد. این آزمایش در سال 1383 در قالب یک طرح اسپلیت پلات- فاکتوریل با چهار تکرار بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای شهرستان خمین انجام شد. حضور و عدم حضور علف های هرز به عنوان کرت اصلی و فواصل کاشت 40، 50، 60 سانتیمتر (به ترتیب تراکم 50، 40، 50 بوته در متر مربع) و دو لاین لوبیا سفید به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. صفات مورد بررسی عبارت بودند از: ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دادند که کاهش فواصل کاشت در هر دو شرایط حضور و عدم حضور علف های هرز باعث افزایش عملکرد دانه گردید. حداکثر عملکرد لاین KS41105 در حضور علف های هرز در فاصله کاشت 40 سانتیمتر و در شرایط عدم حضور علف های هرز در فاصله کاشت 50 سانتیمتر بدست آمد. در لاین KS41124 بیشترین عملکرد دانه در حضور علف های هرز در فاصله کاشت 50 سانتیمتر و در شرایط عدم حضور علف های هرز در فاصله کاشت 40 سانتیمتر حاصل شد. حضور علف های هرز در هر دو لاین باعث کاهش تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه گردید، اما بر صفت تعداد دانه در غلاف تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: لوبیا سفید، علفهای هرز، فاصله کاشت، تراکم بوته، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • مریم موسی زاده، رضا برادران، محمد جواد ثقه الاسلامی صفحه 42
    به منظور مطالعه اثر تراکم و زمان محلول پاشی نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سیاه دانه، آزمایشی مزرعه ای در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد بیرجند انجام شد. برای این منظور 3 زمان محلول پاشی نیتروژن (1- عدم محلول پاشی،2- محلول پاشی در زمان10-8 برگی،3- محلول پاشی در 10% گلدهی و4- محلول پاشی در 100% گلدهی) به مقدار 2% از محل کود اوره و 3 سطح تراکم (100، 200 و300 بوته در مترمربع) در 3 تکرار به صورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. صفات مورد مطالعه شامل تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول در بوته، عملکرد بیولوژیکی، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت بودند. اثر زمان محلول پاشی اوره روی تعداد دانه در کپسول در سطح 1% و شاخص برداشت در سطح 5% معنی دار شد، اما روی تعداد کپسول در بوته، عملکرد بیولوژیکی، وزن هزار دانه و عملکرد دانه تاثیری نداشت. تراکم تاثیر معنی داری درسطح 1% روی تعداد کپسول در هر بوته، عملکرد دانه، شاخص برداشت و در سطح 5% روی عملکرد بیولوژیکی داشت. تراکم 200 بوته در مترمربع و محلول پاشی در زمان 10-8 برگی با 33/593 کیلوگرم در هکتار و تراکم 100 بوته درمترمربع و محلول پاشی در زمان 10-8 برگی با 33/243 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را دارا بودند. به نظر می رسد تراکم 300 بوته در مترمربع و محلول پاشی در زمان 100% گلدهی بهترین عملکرد را در منطقه بیرجند تولید کند
    کلیدواژگان: سیاه دانه، محلول پاشی، شاخص برداشت، تراکم
  • سیدکریم موسوی، محمد فیضیان، عبدالرضا احمدی صفحه 49
    آزمایش ارزیابی پاسخ تاج پوشش گیاهی، کلروفیل برگ و عملکرد دانه گندم به روش های مختلف عرضه کود نیتروژن به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار طی سال زراعی 85-1384 در شهرستان خرم آباد اجرا شد. کود پایه نیتروژن در سه سطح (بدون کود پایه، کاربرد نواری و پخش سراسری) کرت اصلی و کود سرک در شش سطح (1- تیمار رایج پخش سطحی یک مرحله ای در زمان پنجه زنی 2- پخش سطحی دو مرحله ای در مجموع به میزان دوسوم تیمار رایج در زمان پنجه زنی و قبل از ظهور سنبله 3- محلول پاشی دو مرحله ای همراه علف کش ها در مرحله پنجه زنی و قبل از ظهور سنبله 4- محلول پاشی دو مرحله ای در زمان پنجه زنی و قبل از ظهور سنبله 5- پخش سطحی در مرحله پنجه زنی به میزان دوسوم تیمار رایج به همراه محلول پاشی پیش از ظهور سنبله و 6- محلول پاشی سه مرحله ای در زمان های پنجه زنی، قبل از ظهور سنبله و شیری بودن دانه) کرت فرعی آزمایش را تشکیل دادند. یک سوم مقدار کود نیتروژن توصیه شده بر اساس آزمون خاک، به کود پایه اختصاص داده شد. مقدار مصرف کود نیتروژن در روش کاربرد نواری کود پایه دوسوم مقدار کود مصرفی در روش پخش سراسری بود. شاخص سطح برگ برای تیمار بدون کود پایه 21 درصد کم تر از متوسط شاخص سطح برگ تیمارهای کاربرد نواری و پخش سراسری کود پایه نیتروژن بود. کاربرد نواری و پخش سراسری کود پایه نیتروژن به ترتیب سبب افزایش 4/45 و 6/61 درصدی سطح برگ تک بوته گندم در مقایسه با تیمار بدون کود پایه نیتروژن شد. میزان نور رسیده به کف تاج پوشش گیاهی در تیمار بدون کود پایه1/81 درصد بیشتر از میانگین دو تیمار پخش سراسری وکاربرد نواری کود پایه نیتروژن بود. کم ترین کلروفیل برگ به تیمار بدون کود پایه نیتروژن و بیشترین آن به تیمار پخش سراسری کود پایه نیتروژن مربوط بود که البته با تیمار کاربرد نواری آن تفاوت معنی داری نداشت. تیمارهای تقسیطی یا تلفیقی کود سرک نیتروژن به رغم کاهش مصرف اما به دلیل کاربرد بهینه، از نظر کلروفیل برگ با تیمار رایج کاربرد یک مرحله ای کود سرک تفاوت معنی داری نداشتند.
    کلیدواژگان: گندم، کود نیتروژن، کود پایه، کود سرک، کلروفیل برگ
  • فرشید قادری فر، سرالله گالشی، آزاد احمدی صفحه 61
    در این تحقیق واکنش ارقام رقم شبدر زیرزمینی به تنش خشکی با استفاده از محلول پلی اتیلن گلیگول 8000 در طول مراحل جوانه زنی ورشد گیاهچه در سطوح خشکی صفر، 2-، 4-، 6- و8- بار در دمای 20 درجه سانتی گراد مورد مطالعه قرار گرفت. با افزایش تنش خشکی درصد وسرعت جوانه زنی کاهش یافت و در پتانسیل خشکی 8- بار جوانه زنی در کلیه ارقام به صفر رسید اما حساسیت سرعت جوانه زنی به تغییرات تنش خشکی بیشتر از درصد جوانه زنی بود. ارقام دانمارک و یورک در کلیه سطوح خشکی دارای بیشترین سرعت جوانه زنی بودند و رقم لاریزینا کمترین سرعت جوانه زنی را داشت. طول ریشه چه و طول ساقه چه نیز با افزایش تنش خشکی بطور معنی داری کاهش یافت و درصد کاهش طول ساقه چه بیشتر از طول ریشه چه بود. به عبارت دیگر حساسیت طول ساقه چه نسبت به طول ریشه چه به تنش خشکی بیشتر می باشد. با افزایش تنش خشکی در کلیه ارقام وزن خشک گیاهچه بطور معنی داری کاهش یافت که درصد کاهش در بین ارقام متفاوت بود. در بیشتر ارقام در سطح خشکی 4- بار، وزن خشک گیاهچه ارقام بیش از 50 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. نتایج این تحقیق حاکی از این است که تنش خشکی بر کلیه مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه شبدر زیرزمینی تاثیر گذاشته و شبدر زیرزمینی یک گیاه حساس به خشکی می باشد. البته واکنش ارقام مورد مطالعه به خشکی متفاوت بود. ارقام گاس و یورک تا خشکی 2- بار را بدون کاهش وزن خشک گیاهچه تحمل کردند، در حالی که وزن خشک گیاهچه ارقام استنوارت و بانچ از خشکی شاهد (آب مقطر) شروع به کاهش کرد.
    کلیدواژگان: شبدر زیرزمینی، تنش خشکی، جوانه زنی، رشد گیاهچه
  • محمد کافی، حمیدرضا خزاعی، سمیرا صبوری راد صفحه 69
    به منظور بررسی اثر محدودیت منبع و مخزن بر عملکرد و اجزای عملکرد زیره سبز آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 86-1385 انجام شد. تیمارها شامل شاهد، قطع 100% برگ ها، قطع 50 % برگ ها و قطع 50 % گل آذین بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، در اولین نمونه برداری (10 روز پس از اعمال تیمارها) وزن خشک و سطح سبز بوته به طور معنی داری از تیمارهای قطع برگ و گل اثر پذیرفت، بطوری که افزایش برگزدایی سبب کاهش تجمع وزن خشک و سطح کل بوته شد. در دومین مرحله نمونه برداری (24 روز بعد از اعمال تیمارها) نیز تیمارهای قطع برگ و گل اثر معنی داری بر وزن خشک و سطح کل بوته نشان داد. از اجزای تشکیل دهنده سطح کل بوته تنها سطح ساقه از هر دو تیمار قطع برگ و قطع گل تاثیر معنی داری نپذیرفت. هر سه جز تشکیل دهنده وزن کل بوته (وزن برگ، وزن ساقه و وزن اندام های زایشی) تحت تاثیر تیمارهای قطع برگ و گل قرار گرفتند و در هر سه جزء بیشترین مقدار در شاهد مشاهده شد. در مرحله رسیدگی تنها تعداد چتر در بوته تحت تاثیر تیمارهای قطع برگ و گل قرار نگرفت. بیشترین تعداد دانه در چتر و تعداد دانه در بوته در شاهد و کمترین مقدار در تیمار قطع 50% گل آذین مشاهده شد. عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک بین تیمار شاهد و تیمار قطع 50% برگها معنی دار نشد. بیشترین وزن هزاردانه و شاخص برداشت به ترتیب در تیمار قطع 50 % گل آذین و شاهد مشاهده شد. کمترین عملکرد دانه در تیمار قطع 50% گل آذین مشاهده شد، درحالی که کمترین عملکرد بیولوژیک در تیمار قطع100% برگها مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد زمانی که گیاه با حذف کامل برگها مواجه شد به طور نسبی ماده خشک بیشتری را در اندام های زایشی تجمع داد و زمانی که حذف نیمی از گلها انجام شد، الگوی اختصاص ماده خشک بیشتر به سمت اندام های رویشی گیاه صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: قطع برگ، زیره سبز، عملکرد، اجزای عملکرد، محدودیت منبع، محدودیت مخزن
  • حامد رامیار، منوچهر جم نژاد صفحه 75
    به منظور بررسی همبستگی و روابط بین عملکرد و سایر صفات کمی و زراعی برنج، شش رقم برنج در سال 1384 به صورت یک طرح دای آلل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شدند. در سال 1385 والدها و نتاج آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان کشت شد و 15 صفت در آنها اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از تجزیه مولفه های اصلی حاکی از نقش پنج مولفه در توجیه 57/74 درصد از تنوع کل داده ها بود. عملکرد دانه همبستگی مثبت معنی داری با عرض، زاویه و مساحت برگ پرچم، تعداد خوشه در بوته و طول دوره رویشی داشت. همبستگی وزن هزار دانه با عملکرد منفی بود. در رگرسیون گام به گام برای گزینش صفات توجیه کننده عملکرد دانه، شش صفت ارتفاع بوته، تعداد دانه پوک در خوشه، طول دوره رویشی، طول خوشه، وزن هزار دانه و مساحت برگ پرچم بود با درجه تبیین 5/76 درصد از کل تنوع نقش داشتند. بر اساس تجزیه علیت، بیشترین تاثیر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه را صفت طول دوره رویشی اعمال کرد و بیشترین تاثیر مستقیم منفی را صفت طول خوشه داشت. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد که پنج عامل مستقل و اصلی، 57/74 درصد تغییرات کل داده ها را توجیه می نمایند. تجزیه خوشه ایبه روش «وارد» صفات مورد مطالعه و ژنوتیپ ها را در چهار گروه طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه خوشه ای، تجزیه عامل ها، تجزیه علیت، عملکرد
  • مرضیه محمدی آریا، امیر لکزیان، غلامحسین حق نیا صفحه 82
    فسفر از مهمترین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه است که بصورت کودهای شیمیایی به خاک افزوده می شود هزینه بالای تولید کودهای شیمیایی باعث شده است که محققین به دنبال جایگزینی برای کودهای شیمیایی باشند. یکی از راه های افزایش قابلیت جذب فسفر از خاک فسفات استفاده از ریزجانداران حل کننده فسفات و باکتری های اکسید کننده گوگرد است. بدین منظور، دو نوع کود بیولوژیک، اولی با ترکیب 20 درصد گوگرد، 15 درصد ورمی کمپوست، 75 درصد خاک فسفات، با تلقیح باکتری تیوباسیلوس ((S20V15Bو دومی ترکیب کود اولیه و قارچ آسپرژیلوس (S20V15BF) در شرایط آزمایشگاه تهیه شدند سپس تاثیر این کودها در یک آزمایش گلخانه ای بر روی گیاه ذرت مورد آزمایش قرار گرفت آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و 8 تیمار انجام گرفت، تیمارهای آزمایش 440 کیلوگرم (BF1)، 880 کیلوگرم (BF2) و 1320کیلوگرم (BF3) در هکتار از کود اول و 440 کیلوگرم(B1) در هکتار، 880 کیلوگرم (B2) و 1320کیلوگرم (B3) در هکتار از کود دوم، تیمار سوپر فسفات تریپل (TSP) به میزان 250 کیلوگرم در هکتار و شاهد بدون فسفر (C) بودند. پس از 80 روز از رشد گیاه ذرت، عملکرد ماده خشک و فسفر جذب شده توسط گیاه و فسفر محلول در خاک اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از کشت گلخانه ای نشان داد، بیشترین عملکرد مربوط به تیمار BF3 و TSPبا وزن خشک اندام هوایی 2/7 و 5/7 گرم در هربوته بود که با تمام تیمارها در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری داشت، همچنین از لحاظ فسفر جذب شده در اندام هوایی و فسفر فراهم در خاک نیز BF3 بیشترین میزان را نشان داد که تفاوت معنی داری با تیمار TSP و سایر تیمارها در سطح 5 درصد داشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد خاک فسفات همراه با ریز جانداران اکسید کننده گوگرد و حل کننده های فسفات می تواند فسفر مورد نیاز گیاه را تامین کند.
    کلیدواژگان: فسفر محلول در آب، pH، خاک فسفات، جذب فسفر، گوگرد، ورمی کمپوست
  • ولی الله قاسمی عمران، عبدالرضا باقری * صفحه 90

    باززایی موثر و با کارایی بالا از پیش نیازهای اساسی انتقال ژن به گیاهان بشمار می رود. گیاه عدس به دلیل مشکلات در القاء ریشه زایی به عنوان یکی از بقولات سرسخت در باززایی کامل گیاه محسوب می شود. به این منظور از دو روش این ویترو و روش این ویوو به دنبال این ویترو جهت ریشه زایی ساقه های باززایی شده در این گیاه استفاده شد. روش ریشه زایی این ویترو- این ویوو روش مناسب تری نسبت به روش این ویترو جهت ریشه زایی ساقه های باززایی شده تشخیص داده شد. ساقه های باززایی شده از محیط حاوی 2 میلی گرم در لیترBAP، دارای ریشه زایی بیشتری (70%) نسبت به ساقه های باززایی شده از محیط های حاوی 3 و 4 میلی گرم در لیتر BAP می باشند که نشان دهنده اثر بازدارندگی سیتوکینین ها در ریشه زایی می باشد. هورمون IBA در غلظت 10 میلی گرم در لیتر به صورت پیش تیمار 24 ساعته، درصد ریشه زایی بیشتری را نسبت به پیش تیمار سه شبانه روزه القاء نمود. در حالی که هورمون NAA با همان غلظت به صورت پیش تیمار سه شبانه روز، بیشترین درصد ریشه (80 درصد) را تولید نمود. بین دو ژنوتیپ مورد استفاده تفاوت معنی داری در درصد، تعداد و طول ریشه زایی ساقه ها وجود نداشت.

    کلیدواژگان: عدس، ریشه زایی، اکسین، ریزنمونه و این ویترو
  • مجید رحیمی زاده، علی کاشانی، احمد زارع فیض آبادی صفحه 98
    به منظور تعیین مناسب ترین پیش کاشت گندم با مدیریت مناسب مصرف کود نیتروژنه و بقایای گیاهی آزمایشی در طی سال های زراعی 87- 1385 در شرایط اقلیم معتدل سرد خراسان انجام شد. این آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تناوب زراعی به عنوان عامل اصلی در پنج سطح (1- گندم: گندم 2- سیب زمینی: گندم 3- ذرت سیلویی: گندم 4- شبدر برسیم: گندم 5- چغندر قند: گندم) و کود نیتروژنه برای تمامی گیاهان پیش کاشت گندم به عنوان عامل فرعی در چهار سطح (1- بدون مصرف نیتروژن 2- مصرف نیتروژن 50% کمتر از توصیه کودی3- مصرف نیتروژن به میزان توصیه کودی 4- مصرف نیتروژن 50% بیشتر از توصیه کودی) و برگشت بقایای محصول پیش کاشت گندم به خاک به عنوان عامل فرعی فرعی با دو سطح (1- بدون برگشت بقایای گیاهی2- برگشت 50% بقایای به جا مانده از محصول پیش کاشت) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تناوب زراعی و مصرف کود نیتروژنه در گیاه پیش کاشت اثر معنی داری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد سنبله در واحد سطح و طول ساقه و سنبله گندم داشت، در حالی که وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله گندم تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. عملکرد گندم تحت تاثیر اثر متقابل تناوب زراعی و مصرف کود نیتروژنه قرار گرفت. در تمام سطوح کود نیتروژن بیشترین عملکرد گندم در تناوب سیب زمینی: گندم مشاهده شد و عملکرد تک کشتی گندم در تمامی سطوح نیتروژن مصرفی، کمتر از عملکرد آن در شرایط تناوبی بود. نتایج آزمایش نشان داد که در کشت متوالی گندم واکنش به مصرف کود نیتروژنه بیشتر از کشت تناوبی گندم بود. اگر چه برگشت بقایای محصول پیش کاشت تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه گندم نداشت اما عملکرد بیولوژیک، تعداد سنبله در متر مربع و شاخص برداشت گندم تحت تاثیر این تیمار آزمایش قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تناوب زراعی، مدیریت بقایا، نیتروژن، گندم
  • مهدی رحیمی، بابک ربیعی، مهدی رمضانی، صادق موافق صفحه 111
    به منظور بررسی همبستگی و روابط بین عملکرد و سایر صفات کمی و زراعی برنج، شش رقم برنج در سال 1384 به صورت یک طرح دای آلل یک طرفه با یکدیگر تلاقی داده شدند. در سال 1385 والدها و نتاج آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان کشت شد و 15 صفت در آنها اندازه گیری گردید. نتایج حاصل از تجزیه مولفه های اصلی حاکی از نقش پنج مولفه در توجیه 57/74 درصد از تنوع کل داده ها بود. عملکرد دانه همبستگی مثبت معنی داری با عرض، زاویه و مساحت برگ پرچم، تعداد خوشه در بوته و طول دوره رویشی داشت. همبستگی وزن هزار دانه با عملکرد منفی بود. در رگرسیون گام به گام برای گزینش صفات توجیه کننده عملکرد دانه، شش صفت ارتفاع بوته، تعداد دانه پوک در خوشه، طول دوره رویشی، طول خوشه، وزن هزار دانه و مساحت برگ پرچم بود با درجه تبیین 5/76 درصد از کل تنوع نقش داشتند. بر اساس تجزیه علیت، بیشترین تاثیر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه را صفت طول دوره رویشی اعمال کرد و بیشترین تاثیر مستقیم منفی را صفت طول خوشه داشت. نتایج تجزیه به عامل ها نشان داد که پنج عامل مستقل و اصلی، 57/74 درصد تغییرات کل داده ها را توجیه می نمایند. تجزیه خوشه ایبه روش «وارد» صفات مورد مطالعه و ژنوتیپ ها را در چهار گروه طبقه بندی نمود.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه خوشه ای، تجزیه عامل ها، تجزیه علیت، عملکرد
  • رضا قربانی، علیرضا کوچکی، آزاده حسینی، مریم جهانی، قربانعلی اسدی، حسن عاقل، علی اصغر محمد آبادی صفحه 120
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت، زمان کنترل و روش کنترل علف های هرز بر جمعیت و بیوماس علفهای هرز در زیره سبز، دو آزمایش در سالهای زراعی 1385 و 1386 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. تیمار های آزمایش شامل تاریخ کاشت (20 آذر، 30 دی، 10 اسفند)، زمان کنترل علف های هرز (مراحل ظهور برگ واقعی، شاخه دهی و شروع تشکیل چتر) و روش های کنترل (وجین دستی، استفاده از شعله افکن و شاهد) بودند. نتایج این آزمایشات نشان داد که روش های مختلف کنترل، زمان کنترل علفهای هرز و تاریخ کاشت اثرات معنی داری بر تراکم و بیوماس علفهای هرز داشته اند. بیشترین میانگین تراکم و بیوماس علفهای هرز در تاریخ کاشت 10 اسفند و کنترل در زمان ظهور برگ واقعی و استفاده از روش شعله افکن بدست آمد. زمان تشکیل چتر زیره سبز بهترین مرحله برای کنترل علفهای هرز این گیاه بوده است. استفاده از شعله افکن رشد علف های هرز را در ابتدای دوره رشد کاهش داده اما روش وجین دستی موجب کاهش معنی داری در تراکم و وزن خشک علف های هرز در مراحل انتهای رشد زیره سبز گردیده است. اولین تاریخ کاشت کمترین میانگین بیوماس علف هرز و بیشترین عملکرد دانه زیره سبز را نسبت به تاریخ کاشت های بعدی موجب گردیده است. تیمار وجین دستی علارغم اینکه میانگین تراکم و وزن خشک علف های هرز کمتری نسبت به روش شعله افکن داشته است اما عملکرد زیره سبز کمتری را نسبت به روش شعله افکن به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: کنترل زراعی، Cuminum cyminum، شعله افکن، زمان کنترل
  • مرجان قائمی، سید حسین ثنایی نژاد، علیرضا آستارایی، پریسا میرحسینی صفحه 128
    یکی از مهمترین عوامل در مدیریت بهتر خاک، شناخت وضعیت پوشش گیاهی است. از طرفی مطالعه پوشش گیاهی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از روش های سنتی و عملیات میدانی دشوار و محدود می باشد. استفاده از داده های سنجش از دور در بررسی خصوصیات طیفی پوشش گیاهی این مناطق می تواند به صرف هزینه و زمان کمتر و دستیابی به اطلاعات دقیق تر منجر گردد. در این راستا تحلیل های مختلفی با هدف معرفی بهترین شاخص ترکیبی و شناسایی مناسبترین مولفه اصلی و باندهای حاصل از تبدیل تسلدکپ و نیز بررسی نقش و تاثیر فیلتر های مختلف بر روی تصاویر ماهواره ای+ETM منطقه نیشابور اعمال شد. سپس روابط رگرسیونی و ضرایب تبیین متغیرهای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در انتها توانایی کاراترین شاخص ها و آنالیزها با کلاس های حاصل از روش های طبقه بندی مورد بحث و مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که فیلتر میانگین 3×3 به دلیل ایجاد همگنی بیشتر، ضرایب تبیین بالاتری بین ارزش های رقومی تصویر و داده های زمینی نشان می دهد که همگی این ضرایب در سطح 5% معنی دار بودند. همچنین شاخص های MSR،VI5، VI6، VI1، RI، BI1، SI، NDVI،TVI NDSI، SAVI، MND، MSAVI، Complex Multirato، COSRI و نیز مولفه های اول و سوم حاصل از تجزیه ی مولفه های اصلی و باندهای روشنایی و سبزینگی حاصل از تبدیل تسلدکپ امکان تشخیص و تفکیک پوشش گیاهی منطقه را بیش از سایر شاخص ها فراهم می نمایند.
    کلیدواژگان: شاخص های پوشش گیاهی، تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، تبدیل تسلدکپ، طبقه بندی تصاویر ماهواره ای، لندست
  • احمد نظامی، نرگس خمدی، محمد خواجه حسینی، عبدالرضا باقری صفحه 138
    کاهش دما و نوسانات نزولات جوی در کاشت پاییزه عدس سبب کاهش جوانه زنی و سبز شدن ژنوتیپ های متحمل به سرمای این گیاه می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش خشکی در مرحله جوانه زنی ژنوتیپ های عدس به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از 18 ژنوتیپ عدس و 5 سطح خشکی (5 سطح پتانسیل آب شامل صفر، 4/0-، 8/0-، 2/1- و6/1- مگاپاسکال) در3 تکرار و 25 بذر در هر تکرار تحت شرایط دمای13 درجه سانتی گراد انجام شد. سطوح خشکی با استفاده از محلول PEG6000 ایجاد شدند.
  • مجتبی ولایتی، غلامرضا زمانی، مجید جامی الاحمدی صفحه 147
    به منظور بررسی تاثیر تراکم پنبه (Gossypium hirsutum)، رقم ورامین، و سلمه تره (Chenopodium album) بر برخی ویژگی های رشدی پنبه، مطالعه ای در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. علف هرز سلمه تره در چهار تراکم (0، 6، 9 و 12 بوته در متر مربع) و پنبه در سه تراکم (6، 9 و 12 بوته در متر مربع) کشت شدند. همچنین 3 کرت در هر بلوک به کشت خالص سلمه تره با تراکم های 6، 9 و12 بوته در متر مربع اختصاص یافت. نتایج تحقیق حاکی از کاهش سرعت رشد محصول پنبه تحت تاثیر تراکم های مختلف سلمه تره بود، همچنین سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص پنبه تحت تاثیر تراکم های مختلف سلمه تره روند کاهشی نشان دادند. تجمع ماده خشک پنبه نیز تحت تاثیر تراکم های مختلف سلمه تره، کاهش یافت. در کشت مخلوط پنبه با تراکم های 6، 9 و 12 بوته سلمه تره نسبت به تیمار فاقد علف هرز به ترتیب 35، 42 و 48 درصد کاهش در تجمع وزن خشک مشاهده شد. در این آزمایش افزایش تراکم پنبه توانست مقداری از اثرات منفی مربوط به کاهش صفات مورد مطالعه تحت تاثیر اثر حضور علف هرز سلمه تره را تقلیل دهد. نتایج این آزمایش نشان داد که احتمالا می توان از افزایش تراکم گیاه زراعی به عنوان یک ابزار مدیریتی در جهت مبارزه با علف های هرز پنبه و جلوگیری از کاهش عملکرد ناشی از آن استفاده نمود
    کلیدواژگان: پنبه، تراکم، رقابت، آنالیز رشد، تجمع ماده خشک
  • سید رضاامیری ده احمدی، مهدی پارسا *، علی گنجعلی صفحه 157

    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی در مراحل مختلف فنولوژی گیاه نخود رقم جم آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تنش خشکی از طریق قطع آبیاری تا زمان رسیدن رطوبت خاک به 20 درصد ظرفیت زراعی در مراحل گیاهچه ای، رشد سریع، گلدهی، غلاف دهی و دانه بستن اعمال شد. در این آزمایش صفاتی از قبیل طول وتعداد شاخه جانبی، وزن خشک برگ در طول دوره رشد اندازه گیری شدند. تنش خشکی در تمامی مراحل فنولوژی تاثیر معنی داری بر صفات فوق داشت. بیشترین وزن دانه در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد و طول شاخه های جانبی و وزن خشک برگ مربوط به تیمار شاهد بود و اعمال تنش در مرحله گلدهی بیشترین تاثیر را بر صفات مورد بررسی بجای گذاشت، نتایج فوق موید حساسیت شدید گیاه نخود به تنش خشکی در مرحله گلدهی است. تنش خشکی در مراحل گیاهچه ای و رشد سریع اگرچه باعث کاهش تمام صفات مورفولوژیک، ماده خشک برگ و تعداد دانه در بوته شد، اما وزن دانه در بوته تفاوت معنی داری با شاهد نداشت و وزن صد دانه بیشتر از شاهد و تفاوت آن معنی دار بود.

    کلیدواژگان: نخود(Cicer arietinum L _)، تنش خشکی، مراحل فنولوژی
  • سید علیرضا بهشتی، بیژن سلطانیان، رضا صدر آبادی حقیقی صفحه 167
    تراکم و نسبت کاشت دو عامل اساسی در ارزیابی کشت مخلوط لگوم ها و گرامینه ها در نظام های زراعی پایدار است. بدین منظور اثر تراکم و نسبت های مختلف کشت مخلوط ردیفی سورگوم دانه ای لاین امید بخش M 5 و لوبیا چیتی رقم تلاش بر عملکرد دانه و بیوماس این دو محصول، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل 3 تراکم (کم 2/19 بوته لوبیا و3/6 بوته سورگوم در متر مربع، متوسط 4/38 بوته لوبیا و 8/12 بوته سورگوم در متر مربع و زیاد 17/59 بوته لوبیا و 6/25 بوته سورگوم در متر مربع) و 5 نسبت کاشت (33:67، 50:50، 67:33، 100:0، 0:100 سورگوم به لوبیا) در 3 تکرار به روش مدل واکنش اجرا شد. تحلیل داده ها از طریق تجزیه واریانس دومتغیره و مقایسه میانگین ها با استفاده از محورهای اریب انجام شد. نتایج تجزیه واریانس دو متغیره نشان داد، اثر تراکم بر عملکرد بیوماس و تعداد دانه در بوته معنی دار (01/0>p) بود. نسبت های کاشت نیز اثر معنی داری بر عملکرد دانه (01/0>p) و بیوماس (05/0>p) داشت ولی اثر آن بر وزن هزار دانه و تعداد دانه در بوته هر دو محصول معنی دار نبود. زاویه باز بین دو محور حاکی از همبستگی مثبت این دو محصول برای عملکرد دانه تحت تاثیر دو منبع تغییر، تراکم ونسبت کاشت بود. تراکم زیاد، بیشترین عملکرد دانه و بیوماس را برای هر دو محصول سورگوم و لوبیا به ترتیب 12/5063 و 26/2106 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه و 11/32966 و 22/16564 کیلوگرم در هکتار بیوماس نشان داد. نسبت کاشت (33:67، یک ردیف سورگوم و 2 ردیف لوبیا)، بالاترین عملکرد دانه و بیوماس سورگوم را به ترتیب به میزان 5435 و 34545 کیلو گرم در هکتار و نسبت کاشت50:50 بالاترین عملکرد دانه و بیوماس لوبیا را به ترتیب به میزان 75/ 2831 و 17282 کیلو گرم در هکتار ارائه داد. نسبت برابری زمین درکلیه تیمارهای مورد بررسی بیشتر از یک بود و حداکثر مقدار آن درتراکم بالاو نسبت کاشت 67:33 (2 ردیف سورگوم و1 ردیف لوبیا) به مقدار 4/1 بدست آمد.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط ردیفی، مدل واکنش، روش تجزیه واریانس دومتغیره، محور های اریب
|
  • V. Feiziasl, J. Jafarzadeh, B. Abdolrahmani, S.B. Mosavi, E. Karimi Page 1
    In order to study the effects of climate variables on rainfed wheat grain yield, climate data and wheat yield for 10 years (1995-2005) collected from Dryland Agricultural Research Institute (DARI) in Maragheh as the main station in cold and semi-cold areas. Collected data were analyzed by correlation coefficient, simple regression, stepwise regression and path analysis. The results showed that relationships between grain yield with average relative humidity and total rainfall of growing season was positive and significant at 5% and 1% probabilities, respectively. However, evaluation between grain yield with sunny hours and class A pan evaporation was negative and significant
  • R. R. Yazdani Biuki_P. - Rezvani Moghaddam_H. R. Khazaie_R. Ghorbani_- A. R. Astaraei Page 12

    In order to study the germination and seedling growth responses of Milk Thistle as a medicinal plant to salinity and drought stresses, two separate experiments were conducted based on completely randomised design with four replications. In the first experiment, the effect of drought potential levels (0, -1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, -10, -15 and -20 bars) due to using polyethilenglycol (PEG) 6000 and the second trial evaluated effects of salinity potential (0, 50, 100, 150, 200, 250 and 300 ml/molar) caused by NaCl were studied on germination characteristics and seedling growth. The results indicated that salinity and drought stresses showed significant effects on germination and seedling growth of milk thistle. The seeds were able to germinate in 300 ml/molar salinity potential and -20 bar drought potential conditions. The effect of both stresses on length and dry weight of seedlings were significant and with increasing salinity and drought stresses, the length and dry weight of radicles and plumules decreased. Increasing drought level, led to higher plumule length reduction compared to radicle length reduction, which shows that milk thistle plumule is more sensitive to droughtness than radicle. Dry weight of seedling at -3 bar drought potential was 50% of control plants.

  • M.H. Namjooyan, A.R. Rezaie, H. Moieni-Zadeh Page 20
    Madder (Rubia tinctorum L.) from Rubiaceae family, is an important industrial (dying crop) and medicinal (anti-cancer and necrosis) crop. To investigate the cultivation method, the best harvest time and also to determine dye percent of madder root, a three-year experiment was conducted at three regions of Zargan, Sarvestan and Neiriz of Fars province. At each location two fields with different soil salinity levels (high and low EC) were selected. Two method of sowing (seed and root) were used in each experiment. The experimental layout was a complete randomized block design with four replications. Root dry weight and dye percent were determined at the end of second and third year of the experiment. Mean comparison showed that root dry weight and dye percent increased significantly at the end of third year. Furthermore, root dry weight was found to be higher from both root and seed sowing in saline soils at Neiriz and Sarvestan. Overall, these three years experiment showed that root and dye yield increased in saline soils at third year. It appeared that Sarvestan might be a suitable location for madder cultivation. Further field researchs are recommend on this important industrial and medicinal plant in marginal lands of Fars province.
  • J. Rostam, S.M. Nabavi Kalat, R. Sadrabadi Haghighi Page 26
    In order to study the effects of soil solarization on weed control, an experiment with factorial arrangement in a randomized complete block design with four replications was conducted in a fallow farm in Daregaz in 2008. Factors included solarization duration (0, 2, 4 and 6 weeks) and soil moisture content (dry and moist). Soil seed bank was sampled (in two depth, 0-10 and 10-20 cm) prior to the experiment and immediately after applying treatments, and germination percentage of weed species were determined. Results of this study showed that seed germination percentage in 10 cm soil depth was influenced by soil moisture and solarization and their interactions, while in 20 cm soil depth only solarization period affected the weed seed germination. Germination percentage in moist soil was less than that in dry soil. Seed germination percentage declined more by increasing solarization duration, so that the greatest decline was obtained after 6 weeks solarization. Solarization decreased germination percentage in moist soil more than that in dry soil. Overall, the results of this experiment indicated that solarization of moist soil for 6 weeks was the most effective treatment in controlling common lambsquatres (Chenopodium album), common purslane (Portulaca oleracea), redroot pigweed (Amaranthus retroflexus), and wild mustard (Sinapis arvensis), while solarization of dry soil for 2 weeks was the least effective treatment for weed control.
  • A.R. Jafari, M.R. Ardakani, M.R. Ardakani, H.R. Dari, H.R. Dari, A.A. Ghanbari, A.A. Ghanbari, M.N. Elkaee, M.N. Elkaee Page 34
    Crop genotype with high potential in weed competition is one of the main factors affecting competition against weeds. This experiment was conducted in a split– factorial plot design with four replications in base based on randomize complete block design in National Research Institute of Bean (Khomein) in 2004. The main plot comprised of with and without weed control and sub plot comprised of the plant densities (30, 40 and 50 plant /m2 or 60, 50 and 40 cm row spacing, respectively) and two lines of the white bean (KS41105 and KS41124). The evaluated characteristics were: plant height, branches number, pod number/plant, seed number/pod, seed number/plant, 100seed weight and grain yield. Results of the this experiment showed that decrease of row spacing caused increasing of the grain yield in both weed free and weed infest conditions. The maximum grain yield in KS41105 line with and without weed control obtained in 40 and 50 cm row spacing, respectively. In KS41124 line, maximum grain yield with and without weed control obtained in 50 and 40 cm row spacing, respectively. In two lines weed infested condition caused decreasing of the pod number/plant, seed number/plant and 100seed weight, but there were not any effect on seed number/pod.
  • M. Moosazadeh M. Moosazadeh, R. Baradaran, M. J. Seghatol Eslami Page 42
    In order to evaluate the effect of different nitrogen application methods on wheat canopy, leaf chlorophyll, and yield, a field experiment with a split plot arrangement in complete randomized block design with four replicates was conducted in 2006. Basal dressing in three levels (with no basal dressing, strip and distributing nitrogen fertilizer) as main plot and top dressing in six levels (distributing on tillering, two distributing on tillering and before spike appearance, water soluble fertilizing with herbicide application before spike appearance, two water soluble fertilizing on tillering and before spike appearance, two application: one distributing on tillering and one water soluble fertilizing before spike appearance and finally, three water soluble fertilizing on tillering, before spike appearance and milking period) as subplot were applied. The amount of fertilizer in strip application was 2/3 of distributing method. In the compartmented application, the amount of applied fertilizer was two third of distributing fertilizer method. Leaf area index for no basal nitrogen fertilizer application treatment was 21% lower than the mean of LAI for band and broadcasting application treatments. Band and broadcasting application of basal nitrogen fertilizer caused 454 and 61.6% increase in leaf area per plant in comparison with no basal nitrogen treatment respectively. Light transition from canopy for no basal nitrogen fertilizer treatment was 81.1% higher than the mean of light transition for band and broadcasting nitrogen application treatment. Although there was not significant differences between band and broadcasting application method, the lowest and the highest leaf chlorophyll was belong to no basal nitrogen and broadcasting treatment respectively. Based on leaf chlorophyll, split or integrated treatments of top dressing application of nitrogen fertilizer in spite of reducation of nitrogen application, because of optimization, did not have significant difference with conventional treatment (wholly distributing of top dressing nitrogen fertilizer on tillering).
  • S.K. Mousavi, M. Faizian, A. A. Ahmadi Page 49
    In order to evaluate the effect of different nitrogen application methods on wheat canopy, leaf chlorophyll, and yield, a field experiment with a split plot arrangement in complete randomized block design with four replicates was conducted in 2006. Basal dressing in three levels (with no basal dressing, strip and distributing nitrogen fertilizer) as main plot and top dressing in six levels (distributing on tillering, two distributing on tillering and before spike appearance, water soluble fertilizing with herbicide application before spike appearance, two water soluble fertilizing on tillering and before spike appearance, two application: one distributing on tillering and one water soluble fertilizing before spike appearance and finally, three water soluble fertilizing on tillering, before spike appearance and milking period) as subplot were applied. The amount of fertilizer in strip application was 2/3 of distributing method. In the compartmented application, the amount of applied fertilizer was two third of distributing fertilizer method. Leaf area index for no basal nitrogen fertilizer application treatment was 21% lower than the mean of LAI for band and broadcasting application treatments. Band and broadcasting application of basal nitrogen fertilizer caused 454 and 61.6% increase in leaf area per plant in comparison with no basal nitrogen treatment respectively. Light transition from canopy for no basal nitrogen fertilizer treatment was 81.1% higher than the mean of light transition for band and broadcasting nitrogen application treatment. Although there was not significant differences between band and broadcasting application method, the lowest and the highest leaf chlorophyll was belong to no basal nitrogen and broadcasting treatment respectively. Based on leaf chlorophyll, split or integrated treatments of top dressing application of nitrogen fertilizer in spite of reducation of nitrogen application, because of optimization, did not have significant difference with conventional treatment (wholly distributing of top dressing nitrogen fertilizer on tillering)
  • F. Ghaderi-Far, S. S. Galeshi, A. Ahmadi Page 61
    In this research the response of nine cultivars of Subclover to drought stress induced by polyethylene glycol 8000 during the stage of germination and seedling growth on the levels of drought 0, -2, -4, -6 and –8 (bar) in 20 0C were studied. With increasing of drought stress the percentage and rate of germination decreased and germination in all cultivar approached 0 in the-8 bar of drought. But the sensitivity of germination rate to changes of drought stress was more than the percentage of germination. The cultivar of Denmark and York had the highest rate of germination on all levels of drought and Larisina cultivar had the least rate of germination. The length of root and shoot was also significantly decreased with increasing drought stress and the percent of decrease of the shoot length in comparison with the drought stress was more than the length of root, or the sensitivity to drought stress of shoot length was more than root length. With increasing of drought stress in all cultivar, the dry weight of seedlings decreased significantly. The percent of decreasing was different among cultivars. In most cultivars in the – 4 bar level of drought, the dry weight of seedling, decreased more than 50 percent compared to control. The results of this research showed that drought stress affects on all germination parameter and seedling growth of subclover and the subclover is a sensitive plant to drought, however, the response of the studied cultivars was different. The cultivars Goss and York stand without any decrease in seedling dry weight up to –2 bar, but the dry weight of the dry seedling in Stenwart and Banch cultivars decreased from 0 drought.
  • M. Kafi, H. R. Khazae, S. Sabouri Rad Page 69
    In order to study the effect of limitation of source and sink on yield and yield components of cumin, an experiment was conducted in complete randomized block design in Research Field of Agriculture Faculty of Ferdowsi University of Mashhad during the years 2006-2007. The treatments were control, defoliation of 100% of leaves, defoliation of 50% of leaves and removing of 50% of umbrellas. The result indicated that in first sampling (10 days after treatments), dry matter and green area of plant significantly influenced by removing of leaves and umbrellas, in a way that increasing in defoliation cause reduction of dry matter accumulation and total green area of plant. In second sampling (24 days after treatments) defoliation of leaves and umbrellas imposed a significant effect on dry matter and total green area of plant. Leaf weight, stem weight and reproductive organs weight influenced by defoliation and umbrellas removing and in each three component the highest amount was observed in control treatment. In maturity stage, only the number of umbrellas per plant influenced by defoliation and umbrellas treatments. In control and defoliation of 50% of umbrellas, there was no significant difference between grain yield and biological yield. The highest grain weight and harvest index obtained at control and removing 50% of umbrellas. The lowest grain yield observed in 50% of umbrellas removing, whereas, the lowest biological yield observed in 100% defoliation. Moreover, the results indicated that when plant exposed with complete defoliation, accumulates more dry matter in reproductive organs and when exposed with half of umbrellas removing, dry matter partitioning pattern shift to vegetative organs.
  • H. Ramyar, M. Jamnajad Page 75
    To evaluate interference effects of volunteer barley on growth indices of six wheat cultivars, a study conducted in Sabzevar region during 2007-2008 growing season. The experiment was established as randomized complete block design with factorial arrangement and three replications. The treatments were six wheat cultivars in weedy and weed free situation. The studied cultivars including: 1- Chamran 2- Gascogen 3- Mahdavi 4- Pishtaz 5- Shiraz and 6- Falat with densities of 350, 375, 375, 400, 400, 325 seed m-2. Valfajr cultivar was used as a volunteer barley with density of 50 plant m-2. Base on variance analyze results volunteer barley interference reduced grain yield, leaf aria index, relative growth rate, crop growth rate, height and dry matter accumulation of wheat cultivars. The maximum of grain yield in monoculture and mixedculture was obtained in Shiraz and Mahdavi cultivars, respectively and the minimum values was found in Gascogen and Chamran cultivars, respectively. The maximum of leaf area index in monoculture and mixedculture were in Mahdavi cultivar, which could be caused by higher height and thus increased shading on volunteer barley and limitation on its growth. Comparison of cultivars relative growth rate in monoculture and mixedculture showed that Mahdavi cultivar had minimum reduction of relative growth rate. Moreover crop growth rate of Shiraz cultivar in monoculture and Mahdavi cultivar in mixedculture was greater than other cultivars. Results showed that yield of evaluated cultivars in volunteer barley interference situation were affected by height, leaf area index, relative growth rate, crop growth rate and accumulated dry matter, and Mahdavi cultivar showed better performance in these traits.
  • M. Mohammdi Aria, A. Lakzian, Gh. Haghnia Page 82
    Phosphorus (P) is one of the essential macronutrients for growth and development of plant. Phosphorus is added to soil in the form of phosphatic fertilizers, part of which is utilized by plants and the remainder converted into insoluble fixed forms. Increasingly high cost of chemical fertilizers has been the major stimulus to search for an alternative, naturally-occurring, phosphate source. The researchers offered phosphorus rocks as a valuable alternative source for P. fertilizer. Unfortunately, rock phosphate is not plant available in soils with a pH greater than 6. One method to increase soluble form inorganic P is application of phosphate solublizing microorganisms and sulfur oxidizing bacteria (Thiobacillus) with rock phosphate. A greenhouse experiment was carried out with two bio fertilizers (bio fertilizers santes in incubation condition) in a soil with low available P on corn growth. The bio fertilizers were: rock phosphate with 20% sulfur, 15% vermicompost, Thiobacillus bacteria and Aspergillus fungi (BFS20V15) at three rates: 440 kg/ha (BF1), 880 kg/ha (BF2), 1320kg/ha (BF3), rock phosphate with 20% sulfur, 15% vermicompost, Thiobacillus bacteria (BFS20V15) at three rates: 440 kg/ha (B1), 880 kg/ha (B2), 1320kg/ha (B3), triple super phosphate (TSP), and control without phosphorus. In the greenhouse experiment, shoot dry matter, p uptake in plant and available p in soil were determined. The results showed that maximum yield obtained from BF3 with the shoot dry weight 7.2 g per plant and with no significant difference in relation to the triple super phosphate (7.5g) at 5% level. Also highest rate p-uptake resulted from BF3. There was significant difference between treatment BF3 and TSP on p-uptake. Results indicated that it could be possible to substitute rock phosphate inoculated with sulfur-oxidizing bacteria and phosphorous-solublizing fungus for super phosphate.
  • V. Ghasemi Omra, A. Bagheri Page 90

    Establishing of an efficient and repeatable regeneration protocol is one of the basic prerequirements for gene transformation and plant breeding. Lentil, because of rooting problems, is a recalcitrant legume in respect of whole regeneration. For this, we examined two methods in vitro and in vivo flowing in vitro method to induce root on regenerated shoots. In vitro-in vivo method was better than in vitro for rooting of regenerated shoots. The shoots regenerated from medium containing 2 mg/lit BAP produced higher frequency of rooting (70%) than medium containing 3, 4 mg/lit BAP that represents the inhibitory effect of cytokenins on root induction. IBA (10 mg /lit) as a overnight pretreatment, induced higher frequency of rooting than 3 days pretreatment while, NAA hormone with similar concentration as a 3 days pretreatment produced highest frequency of rooting (80%). Genotypes had no effect on percent, number and length of produced roots.

  • M. Rahimizadeh, A. Kashani, A. Zare Faizabadi Page 98
    This study was conducted under cold temperate climate condition in Khorasan during 2006-2008 growing season to determine the suitable preceding crop, nitrogen and crop residue management for wheat. A randomized complete block design in split-split plot arrangement with three replicates was used. Main plots were rotation with five different crops including wheat-wheat, potato-wheat, silage corn-wheat, clover- wheat and sugar beet-wheat. Sub plots were N fertilizer rates in preceding crop including no N (Control), 50% lower than optimum N rate, optimum N rate and 50% more than optimum rate. The sub-sub plots were preceding crop residue return with two levels including no residue return (Control) and 50% return of crop residue. Results showed that crop rotation and N rate in preceding crop influenced grain yield, biological yield, spike per m2, stem length and spike length in wheat. Interaction of crop rotation and N rate on grain yield and yield components was significant. The highest yield obtained from potato-wheat rotation and the lowest grain yield observed in continuous wheat rotation for all N rates. There was no significant difference for 1000 kernel weight and kernel per spike of wheat in all treatments. Return of crop residue had no significant effect on grain yield but was effective on biological yield, spike per m2 and harvest index.
  • M. Rahimi, B. Rabiei, M. Ramezani, S. Movafegh Page 111
    This study was conducted under cold temperate climate condition in Khorasan during 2006-2008 growing season to determine the suitable preceding crop, nitrogen and crop residue management for wheat. A randomized complete block design in split-split plot arrangement with three replicates was used. Main plots were rotation with five different crops including wheat-wheat, potato-wheat, silage corn-wheat, clover- wheat and sugar beet-wheat. Sub plots were N fertilizer rates in preceding crop including no N (Control), 50% lower than optimum N rate, optimum N rate and 50% more than optimum rate. The sub-sub plots were preceding crop residue return with two levels including no residue return (Control) and 50% return of crop residue. Results showed that crop rotation and N rate in preceding crop influenced grain yield, biological yield, spike per m2, stem length and spike length in wheat. Interaction of crop rotation and N rate on grain yield and yield components was significant. The highest yield obtained from potato-wheat rotation and the lowest grain yield observed in continuous wheat rotation for all N rates. There was no significant difference for 1000 kernel weight and kernel per spike of wheat in all treatments. Return of crop residue had no significant effect on grain yield but was effective on biological yield, spike per m2 and harvest index.
  • R. Ghorbani, A. Koocheki, A. Hosseini, M. Jahani, Gh Asadi, H. Aghel, A.S. Mohammad Abadi Page 120
    Two field experiments were carried out in order to evaluate the effect of planting date, method and date of weed control on weed density and biomass in the experimental research field, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, during 2006 and 2007. Treatments included planting date (30 December, 20 January and 30 February), weeding date (first true leaf, start of branching and beginning of flowering stages) and weed control methods (hand weeding, fire treatment and control). The results showed that there were significant differences in the number of weeds between different sowing dates, weeding dates and control methods. The highest mean density and biomass of weeds were obtained on the planting date, 30 February, and when weed was controlled at the first leaf appearance stage with fire treatment. The most appropriate time for weed control was at the beginning of cumin flowering. Fire treatment reduced weed growth in the first half of growing season. However, hand weeding significantly reduced weed density and biomass in the second half of cumin growing season. The first planting date caused the lowest mean weed biomass and the highest cumin yield compared to later planting dates. Hand weeding treatment contained lower mean weed density and biomass compared to fire treatment, however, cumin yield was lower in hand weeding plots than fire treatment.
  • M. Ghaemi, S.H. Saniei Nejad, A. Astaraei, P. Mirhosseini Page 128
    Understanding plant cover performance in a region is one of the most important factors in controlling soil fertility and its management. In studying plant cover by using of traditional field data collection methods are difficult and time consuming. Using of GIS data in vegetation cover studies satellite images can be helpful in reducing of time and obtaining more precise information. In this study different aspects were considered to obtain the best composite of different indices and identifying the most suitable parameters. The related bands obtained from tasseled cap, principal components analysis and the calculated indices were also used to evaluate the role and effects of different filters on Landsat ETM+ of Neyshabour region. Regression equation and regression coefficients of different parameters were analyzed and evaluated. Finally the most applicable indices were compared with the classes obtained from image classification. The results showed that mean filter of 3×3 has higher correlation coefficients when digital numbers were compared with field collected data. The indices of MSR, VI5, VI6, VI1, RI, BI1, SI, NDVI, TVI, NDSI, SAVI, MND, MSAVI, Complex multiratoو COSRI and also PCA1 and the PCA3 obtained from principal components analyses, brightness and greenness bands received from tasseled cap conversion are providing better recognition and evaluation of plant cover in the region.
  • A. Nezami, N. Khamadi, M. Khajehosiny, A. Bagheri Page 138
    Germination and emergence of cold tolerant lentil genotypes sometimes experiences low temperatures and variable rainfalls in the fall planting. This study was conducted to evaluate the effects of drought stress on germination stage of lentil genotypes. Experiment was carried out with 18 lentil genotypes under five levels of water potential (0, -0.4, -0.8, -1.2, -1.6 MPa) using PEG solutions with a 5×18 factorial experiment based on a compeletly randomaized design with three replications of 25 seeds at 13˚C. Germination and normal seedling percentage, germination rate, radicle and plumule length were measured. Germination averaged over genotypes was 88% at 0 MPa whereas it was 18% at -1.6 MPa. MLC20, with 79%, MLC138 and MLC25 with 74% showed the highest germination, whereas MLC245 and MLC7 with 45% and 47% percent had the lowest germination percentage, respectively. The effects of water potentials × genotypes on all traits were significantly different
  • M. Velayati, Gh. Zamani, M. Jami Al-Ahmadi Page 147
    Weeds are problematic plants in agroecosystems as a competitor for crops. In order to evaluate effects of cotton (Gossypium hirsutum) and common lambsquarter (Chenopodium album) densities on some crop growth indices, a study was conducted during 2006 in Experimental Station of Faculty of Agriculture, The University of Birjand as factorial experiment based on complete randomized block design with four replications. Three densities of cotton (6, 9 and 12 Pl.m-2) and four weed densities (0, 6, 9 and 12 Pl.m-2) were used to provide different weed interference levels. Indeed, three plots in each replication were intended to cultivation of lambsquarter alone at 6, 9 or 12 Pl.m-2. Results showed that crop growth rate (CGR) of cotton was influenced by weed density, and its relative growth rate (RGR) and net assimilation rate (NAR) indicated a declining trend as weed density increased. Dry matter accumulation of cotton also was affected negatively by weed densities, as interference of lambsquarter at 6, 9 and 12 Pl.m-2 resulted to 35, 42 and 48 percent dry matter reduction, respectively, than weed-free treatment. Increasing of cotton density could partly compensate for negative impact of weed attendance on cotton growth. Thus, it seems higher plant densities can be used as a managing tool against weeds in cotton fields to avoid reduction of yield.
  • S.R. Amiri Deh Ahmadi, M. Parsa, A. Gangali Page 157

    In order to evaluate the effect of drought stress on different phonological stages of jam chickpea (cicer arietinum L.) an experiment as completely randomized design with four replications was conducted at Research Greenhouse of Agriculture Faculty, Ferdowsi University of Mashhad. Drought stress was applied by no irrigation until the soil moisture reached to 20 percent of field capacity at different growth stages including the seedling, rapid growth, flowering, podding and seed filling. The traits such as plant height, node numbers, number and length of lateral branchs, leaf dry matter were measured. All these traits significantly decreased by application of drought stress at different phonological stages. The maximum amount of plant seed weight and seed number, pod number, number and length of lateral branches were obtained for control and the minimum amount of these traits were for flowering stage. Results showed that the flowering stage in chickpea plant is more sensitive to drought stress. Although drought stress at seedling and rapid growth stages decreased the morphologic traits, leaf dry matter and seed number, but the seed weight in plant was similar to control and 100 seed weight was greater than control.

  • S. Beheshti, B. Soltanian, R. Sadrabadi Page 167
    Density and crop ratio are two important factors for evaluating traits in legume/cereal intercropping systems. For this propose the effects of density and crop ratios in row intercropping on grain and biomass yield of grain sorghum, (promising line, M5) and common bean (Talash cultivar) were investigated. This experiment was laid out in growing season of 2007 in a randomized complete block design in factorial arrangment with 3 replications using response model. Treatments included 3 densities (low: 19.2, bean & 6.3 sorghum; medium: 38.4 bean & 12.8 sorghum and high: 59.17 bean & 25.6 sorghum plant in m2) and 5 planting ratios (33:67, 50:50, 67:33, 100:0 and 0:100 sorghum: bean). The analysis of variance carried out by bivariate analysis, and approach of skew axis was used for comparison of means. The results of bivariate analysis showed that effects of density in biomass and seeds number per plant was significant (