فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 35 (تابستان 1389)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 35 (تابستان 1389)

  • 182 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • امیرعباس علی زمانی، امیر آقاجانلو صفحات 1-20
    در این نوشتار، به بررسی محبت از نگاه علامه طباطبایی و ابوحامد غزالی پرداخته شده است. سوالات اصلی تحقیق عبارت اند از: علت و منشا محبت از نگاه این دو اندیشمند چیست؟ محبت انسان نسبت به خدا بر چه اساسی است؟ آیا خداوند به انسان محبت دارد؟ این محبت را چگونه می توان تفسیر کرد؟ نگارنده پس از بررسی آرای دو دانشمند، به این نتیجه می رسد که علامه طباطبایی منشا محبت را نیاز انسان می داند، ولی از نظر غزالی، منشا محبت لذت است. هر دو محبت انسان به خدا را ممکن دانسته و خداوند را کامل ترین محبوب انسان می دانند. در نهایت، از نظر هر دو، خداوند نیز به انسان محبت دارد. غزالی آن را مجازی دانسته، تاویل می کند، اما علامه این محبت را به معنای حقیقی آن می داند.
    کلیدواژگان: محبت خدا به انسان، ابوحامدغزالی، علامه طباطبایی
  • اسدالله فلاحی صفحات 21-52
    «قضیه ی ذهنیه» یکی از اصطلاحاتی است که در منطق اسلامی معرفی شده و در فلسفه ی اسلامی به کار رفته است. در این مقاله، با پی گیری تحولات تاریخی این اصطلاح، نشان داده ایم که قضیه ی ذهنیه معانی بسیاری را در دوران های مختلف به خود گرفته و با قضیه های گوناگونی در منطق و فلسفه گره خورده است. این تنوع و دگرگونی در معانی سبب شده است که قضیه ی ذهنیه با ابهامات بسیاری چه در منطق قدیم و چه در فلسفه ی اسلامی رو به رو گردد. در این مقاله، سعی شده است افزون بر تفکیک این معانی، صورت بندی دقیقی از معانی قضیه ی ذهنیه در منطق جدید ارائه شود تا به کمک آن، امکان ارزیابی این اصطلاح فراهم گردد. در این صورت، بهتر می توان صحت و سقم دعاوی نسبت به این قضیه و درستی یا نادرستی کاربرد آن در مسایل منطقی - فلسفی را آزمود
    کلیدواژگان: قضیه ی ذهنیه، قضیه ی حقیقیه و خارجیه، منطق جدید
  • محمدرضا بلانیان صفحات 53-72
    در مباحث خداشناسی، با توجه به این که معرفت ذات ربوبی امری ناممکن است، شناخت اوصاف الاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شاهد این مدعا نظریات متنوع و بحث های گسترده ای است که در خصوص امکان یا عدم امکان فهم معانی اوصاف الاهی و جواز یا عدم جواز اسناد اوصاف مخلوقات به خدا در تاریخ کلام و فلسفه وجود دارد. در این میان، به نظر می رسد نظریه ای که از جمع بین تشبیه و تنزیه سخن گفته است ضمن سنخیت بیشتر با آموزه های دینی، از شواهد عقلی محکم تری نیز بهره مند است. این مقاله در صدد است با تکیه بر مبنای هستی شناسانه ی خاص دیدگاه اخیر، با بیان دیدگاه ابن عربی، به عنوان مدخل بحث و تکیه بر آرای اسپینوزا و ملاصدرا در این خصوص، چگونگی عدم تنافی این نظریه را با عقل و استدلال تبیین نماید.
    کلیدواژگان: خدا، تشبیه، تنزیه، اسپینوزا، ملاصدرا
  • سیدعباس ذهبی*، فریده محرمی صفحات 73-96

    در تعریف لغوی واژه ی هورقلیا اگرچه آرای متنوعی در باب یونانی، سریانی و عبری بودن آن وجود دارد، می توان دقیق ترین تعریف را «خورکلپا» به معنای جسم خورشیدی دانست که ریشه در فرهنگ و زبان ایران باستان دارد. در جهان شناسی حکمت اشراق، عالم هورقلیا را می توان با عالم صور معلقه، اشباح مجرده، عالم مثال و عالم خیال منفصل یکی دانست. ضمن آن که در مکتب شیخیه، با توجه به رویکرد کلامی آن مکتب، عالم ملکوت نیز معادل هورقلیا آمده است. اگرچه تفاوت هایی در جهان شناسی این دو مکتب، به ویژه در تعداد مراتب هستی، دیده می شود، مظاهر عالم هورقلیا نزد هر دو جریان مشترک است. برخی از این مظاهر بیشتر صبغه ی معرفت شناختی دارند و برخی صبغه ی هستی شناختی. از دسته ی اول، می توان به مظهر خیال، خواب و رویا و وحی و الهام اشاره کرد و از دسته ی دوم، می توان جنبه ی هستی شناختی جن و شیاطین، آینه و اصوات و روایح مثالی را نام برد.

    کلیدواژگان: فلسفه ی اشراق، سهروردی، شیخیه، احمد احسایی، هورقلیا، جابلقا، جابرسا، صورمعلقه، خیال
  • شایسته شریعتمداری صفحات 97-128
    شخینا (همان سکینه) به معنای آرامش، رساننده ی مفهوم حضور الاهی در ادبیات دینی یهودی است. در این مقاله، ابتدا تحولات معنایی شخینا از زمان نگارش تلمود توسط ربانیان یهودی تا فلاسفه ی یهودی معاصر، بررسی شده است. در ادبیات تلمودی، شخینا گاه به معنای وجه خداوند است و گاه به جای خود خدا به کار رفته است. در حکمت الهی حسیدیزم، شخینا با مفهوم جلال الاهی یا کاود که واسطه در آفرینش است، تطبیق معنایی یافته است. در مکتب قبالا، شخینا همان ملکوت است، آخرین سفیرا در عالم سفیروت یا تجلیات الاهی، که دارای موقعیت و نقشی خاص است. شخینا مظهر وجه تانیث در عالم الوهی است و نماینده ی «من» الاهی و منزل گه سکونت نفس انسانی است. سپس به اسطوره ی فراق شخینا از اصل الوهی خویش در نتیجه ی گناه آدم و هبوط او از بهشت پرداخته شده است. هم چنین نمادهای مختلف شخینا در مکتب قبالا و آیین ها و مراسم قبالایی مربوط به آن بیان شده است.
    کلیدواژگان: شخینا، حضور الاهی، حسیدیزم، جلال الاهی، مکتب قبال، عالم سفیروت، گناه آدم
  • سید محمد مرتضوی، ابراهیم مهرابی صفحات 129-152
    ایمان در اندیشه ی دینی از بالاترین ارزش برخوردار است، ولی همیشه این سوال مطرح بوده است که آیا همه ی مومنان از ایمانی یکسان و مشابه و در نتیجه از ارزشی مساوی برخوردارند؟ به عبارت دیگر، آیا ایمان و کفر افزایش و کاهش پذیر است؟
    پذیرفتن هر یک از دو طرف مساله، نتیجه ی پاسخ به سوالاتی است از قبیل این که آیا ایمان و کفر امری بسیط است یا مرکب؟ و آیا عمل در حقیقت آن دو دخیل است یا خیر؟ دانشمندان اسلامی در پاسخ به این پرسش ها اختلاف نظر دارند. این مقاله متکفل کشف و مقایسه ی دیدگاه دو تن از اندیشمندان برتر اسلامی، یعنی ملاصدرا و ابن عربی است.
    با توجه به مستندات ملاصدرا، از قبیل آیات قرآنی، مبانی عمومی فلسفه او از جمله: اصالت وجود، تشکیکی بودن وجود، حرکت جوهری و... و نظرات کلامی وی از جمله وجودی تلقی کردن کفر و ایمان و...، این نتیجه به دست آمده است که کفر و ایمان در دیدگاه او، شدت و ضعف پذیر است.
    اما ابن عربی به دلیل عدم ورود در بسیاری از مسایل مربوط به ایمان و کفر در آثار خود و نیز ذووجوه بودن عباراتی که در این باره از او به جا مانده است، نظر واحد و قطعی خود را ارائه نداده است. با این حال، با توجه به غلبه ی دلایل و شواهد دال بر تایید امکان و وقوع نوسان در کفر و ایمان، باید توجی هاتی را ارائه داد تا اختلافات ظاهری و احتمالی را برطرف سازد. در صورت مدلل نمودن موارد خاص، می توان گفت او نیز به کاهش و افزایش ایمان و کفر معتقد است، هرچند مبانی وی تنوع و استحکام مبانی صدرایی در امکان و روایی پذیرش شدت و ضعف در کفر و ایمان را ندارد.
    کلیدواژگان: ایمان، کفر، ابن عربی، ملاصدرا، عین ثابت
  • حمید محمودیان، مریم امامی صفحات 153-170
    نظام آفرینش از ابعاد مختلفی چون نظام فاعلی جهان، نظام داخلی و نظام غایی در خور بررسی است. این پژوهش نظام هستی را از بعد نظام غایی مورد بررسی قرار داده و به دنبال پاسخگویی به این سوالات است که آیا نظام آفرینش نظامی هدفمند است؟ آیا خداوند در آفرینش، دارای غرض است؟ و غرض نداشتن خداوند به چه معنا است؟
    از نظر فلاسفهی اسلامی، حکمت الهی اقتضای آن دارد که افعال خداوند همه از غایت و هدف برخوردار باشند و نفی غرض از فعل خداوند عبارت از نفی غرض فاعلی است و با توجه به نفی غرض زائد بر ذات، غایت آفرینش همان علم پروردگار و ابتهاج ذاتی او به کمالات مندرج در ذات است که به سبب آن، به ایجاد نظام هستی مبادرت ورزیده است.
    کلیدواژگان: علت غایی، غایت فعل، غایت فاعل، حکمت، عنایت
|
  • Dr. Amir Abbas, Ali Zamani, Amir Aghajanloo Pages 1-20
    In this paper, love is studied from Allama Tabatabayi's and Abuhamed Ghazali's viewpoints. We are going to find what the cause of the love is and what the basis of human love to God is from these two thinker's viewpoints. Then we will discuss whether we can talk about divine love to human beings. We will see that Allama regards need the main cause of the human love to God, while Ghazali thinks that the source of this kind of love is enjoyment. Both thinkers say that human love to God is possible and consider God as the most perfect beloved of human beings. Both of them agree that God loves his servants, but Ghazali interprets it metaphorically, while Allama considers it as a real love.
  • Dr. Asadollah Falahi Pages 21-52
    “Subjective proposition” is one of the terms that are introduced in Islamic Logic and used in Islamic Philosophy. In this paper, I investigate the term’s history and show that the subjective proposition has had many meanings in different times and had been associated with many different kinds of propositions. This variety and changes in meaning have caused the subjective proposition to encounter many ambiguities both in Islamic Logic and Islamic Philosophy. In this paper, I have tried to formulate the meanings of the subjective proposition by Symbolic Logic, and thereby to provide the possibility of assessing the term. In this process, we can have a better device to test the accuracy of the claims on the subjective proposition and the correctness of its use in Logic and Philosophy.
  • Mohammadreza Balanian Pages 53-72
    Regarding that Knowing God's essence is impossible, we can find the importance of Knowing his attributes. In this relation we see different views and debates concerning the possibility or impossibility of understanding the meaning of God's attributes in the history of theology and philosophy and whether we can describe God by human's attributes. It seems that the views which combine both God's transcendence and his similarity to the creatures, are more consistent to religious instructions. We will discuss this recent theory from Spioza's and Mulla sadra's viewpoints using Ibn Arabi's theory as an introduction.
  • Dr. S. Abbas Zahabi, Farideh Muharrami Pages 73-96

    There are four commentaries about linguistic roots of Hurqalia; Greek, Syraic, Hebraic and Farsi. Among these, we should prefer the fourth; Because Hurqalia has been originated from two Persian words: khur/hur and kalpa which are meant “solar body” and Iranian people knew this word. Suhrawardi as a founder of illuminative philosophy in twelfth century, explains world in four levels the third of which is inverted forms or imaginable world or suspended universe or separated analog world. All of these terms equals exactly to Hurqalia. In Shaykhiyya, Hurqalia is named spiritual world (Malakut). Beside of similarity between illuminative philosophy and Shaykhiyya we see some differences. Ahsaei, as a leader of Shakhiyya, explains world in three levels while suhrawardi puts it in four ones. Manifestations of Hurqalia in the both schools are unit. Some of these Manifestations are more epistemological like: imagination, dream, inspiration and some of them are more ontological like Jinns, mirror, immaterial voices and scents.

  • Dr. Shayesteh Shariatmadari Pages 97-128
    Shekhinah (similar to sakinah) means peace which conveys the Divine Prensence in Jewish religious literature. This article first discusses semantic evolution of shekhinah from the time of writing the Talmud by jewish rabbis up to contemporary jewish philosophers. In Talmudic literature, shekhinah often means the face of God and often it is used instead of God Himself. In Hassidism theosophy, shekhinah is identified with Glory of God or kavod (the medium of creation). In Qabbalah, shekhinah is Malkhuth, last sefira in sefirot or Dinvine manifitations which has the especial status and function. Shekhinah presents the womanhood in Divine world and manifests the Divine "self" where the human self rests and resides in peace. Finally, this paper discusses the exile of Shekhinah from her Divine root, which is caused by the sin of Adam and his fall of paradise. Also the various symbols of Shekhinah in Qabbalah and the rituals related to Shekhinah are expressed.
  • Dr.S. Mohammad Mortazavi, Ebrahim Mehrabi Pages 129-152
    In religious thought, faith has been treated as the most eminent value. However, this question has always been propounded: Do all believers have equal and similar faiths and hence equal values? In other words, can faith and blasphemy increase or decrease or not?Accepting either side of the problem involves questions such as: are faith and blasphemy simple or compound affairs? Is action related in their reality or not? Answering these questions, Islamic scientists have different viewpoints. This essay is to decipher and compare the viewpoints of two Islamic superior thinkers, Mulla Sadra and Ibn Arabi.According to Mulla Sadra’s documentations such as his Quranic interpretations and his general fundamentals of philosophy including principality of existence, analogicity of existence, substantial motion and his theological views such as regarding faith and blasphemy as existential things, this conclusion has been drawn that from his point of view, faith and blasphemy can be weak or strong.But Ibn Arabi did not enter in numerous discussions concerning faith and blasphemy in his works and also his expressions in this relation are equivocal and cause uncertainty in his opinion. Regarding prevailing reasons and documents showing confirmation of existence and oscillation in faith and blasphemy, justifications should be presented in order to obviate these contradictions. In the case that contradictions are justified, it can be said that he also believed in decrease and increase in faith and blasphemy. However, in admissibility of accepting decrease and increase in faith and bleaphemy, although his fundamentals don’t have variety the same and consolidation as Sadra’s. Detailed speeches, documentations and attitudes of these two thinkers should be searched within this essay.
  • Dr. Hamid Mahmoudian, Maryam Emami Pages 153-170
    The creation can be studied from different dimensions such as its creator, its inner system, and its ultimate system. This paper is seeking to address the following questions:A) Is the system of creation purposeful?B) Has the creator any purpose in his creation?C) What do we mean when we say that God is not purposeful in creating?From the Muslim philosopher's point of view, the divine wisdom (Hekmat) states that God’s actions should be purposeful. On the other hand the same philosophers express that God does not have any purpose in creation. Therefore¸ not having the purpose means that God has knowledge of himself and is satisfied by it. This has motivated God to make the creation.