فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 62 (زمستان 1389)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 62 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • اثبات وجود رابط بر مبنای تحلیل رابطه یی علی و معلولی
    عبدالعلی شکر صفحه 4
    وجود رابط دارای دو اطلاق است: یکی در منطق ذیل مبحث قضایای حملیه و دیگری قسم وجود مستقل یا «فی نفسه» که در فلسفه به آن وجود فی غیره گفته میشود. برخی از حکمای مسلمان بخصوص پیروان حکمت متعالیه برای اثبات تحقق خارجی چنین وجودی دو طریق را پیموده اند: یکی از طریق تحلیل قضایای حملیه و دیگری به واسطه تحلیل رابطه علی و معلولی. شیوه نخست بجهت خلط احکام منطقی با فلسفی مورد اشکال است، اما طریق دیگر که از عرفان، الهام گرفته است، وجود ممکنات را نسبت به ذات حق عین تعلق و ربط میداند و از این راه وجود رابط را اثبات میکند.
    کلیدواژگان: وجود فی نفسه، قضیه حملیه، صدرالمتالهین، وجود رابط، رابطه علی و معلولی
  • نسبت میان نظر و عمل از دیدگاه ملاصدرا
    رضا اکبریان صفحه 14
    ملاصدرا که در ابعاد نظری و عملی، نگاهی جامع به هستی و انسان دارد، نه مانند فارابی و ابن سینا است که علم به فعل را برای تحقق آن کافی بداند و نه مانند سهروردی است تا معتقد شود علم فعلی برای تحقق فعل کافی است. از نظر او نه اراده و فعل، اولی و ذاتی، و عقل و نظر، ثانوی و تبعی است آنطور که اشاعره بر آن بودند و نه عقل و نظر، اولی و ذاتی، و اراده و فعل، ثانوی و تبعی است آنطور که معتزله میگفتند. براساس چنین نگرشی است که ملاصدرا به بحث از رابطه میان نظر و عمل میپردازد و نظریاتی متفاوت با فیلسوفان قبل از خود در تبیین «عقل عملی» و مباحث فلسفه اخلاق، فلسفه سیاست و همچنین صفات رئیس اول مدینه ارائه میدهد.
    تبیین نظریه ملاصدرا در این باب، یعنی در باب نسبت میان نظر و عمل و نشان دادن نتایج فلسفی آن در حوزه حکمت عملی بعنوان نظریه یی که در آن عقلانیت، معنویت و نظام ارزشی و قانونی مبتنی بر شریعت، تفسیر واحد و هماهنگی پیدا میکند، هدف این مقاله است. این مقاله همچنین به تحلیل ابعاد مختلف نظر ملاصدرا در مقایسه با نظر پیشینیان و نقد آن در مواجهه با مسائل و مشکلات جدید در حوزه عمل میپردازد. در اینکه ملاصدرا به این بخش، کمتر اعتنا کرده است یا بطور مستوفا در همه زمینه های آن بحث نکرده است، یا بیشتر به جانب اخلاق فردی با صبغه عرفانی و باطنی رفته است و برای آن در برابر امور نظری، حقیقتی مشابه قائل نشده است، جای سوال و تامل دارد. چنانچه به خود اجازه دهیم در تقسیم بندی ارسطویی حکمت به حکمت نظری و عملی تجدیدنظر کنیم و در باب نسبت میان فکر و اراده و در نتیجه نسبت میان نظر و عمل دیدگاهی متفاوت با دیدگاه فارابی و ابن سینا و حتی ملاصدرا ارائه کنیم، چنانکه علامه طباطبایی چنین کرده است، میتوانیم حکمت عملی را جایگاه رفیعی بخشیم.
    کلیدواژگان: نظر و عمل، ادراکات حقیقی، ملاصدرا، حکمت عملی انسان، ادراکات اعتباری، علامه طباطبایی
  • تطور تاریخی تفسیر آیه میثاق و نوآوری ملاصدرا
    محمد غفوری نژاد، احد فرامرز قراملکی صفحه 38
    آیه صد و هفتاد و دوم سوره اعراف، مشهور به «آیه میثاق» یا «آیه ذر»، مفادی راز آلود دارد. مفسران روایی براساس ظواهر روایات عالم ذر، به تفسیر آیه پرداخته اند. عارفان و صوفیان همین تفسیر را با چاشنی های اشاری و عرفانی پذیرفته اند. متکلمان اشعری نیز باقتضای مسلک ظاهرگرایانه خود، به ظاهر آیه متوسل شده و به عالمی کاملا جدا و برتر از این جهان، بنام عالم ذر، معتقد شده اند که جایگاه ربوبی است. اما متکلمان معتزلی و امامی این تفسیر را بخاطر مخالفت آن با برخی موازین عقلانی رها نموده اند، اینان موطن میثاق الهی را عالم کنونی دانسته و روایات میثاق در عالم ذر را یکسره بکناری نهاده اند.
    اما ملاصدرا، با ارائه تفسیری نو، اخراج ذریات از صلب آدم را به مشاهده رقیقه افراد انسانی در حقیقت پدران عقلانیشان تفسیر کرده و جریان اخذ میثاق را مربوط به آن مقطع میداند. او نظریه خود را با روایات عالم ذر سازگار میداند.
    بطور کلی از لحاظ تاریخی دو رهیافت عمده در تفسیر آیه وجود دارد که یکی آیه را دارای زبان حکایی و دیگری آن را دارای زبان نمادین میداند، اما هردو رهیافت در تلقی شناختاری از زبان آیه همداستانند.
    کلیدواژگان: آیه میثاق، عالم ذر ریال، عوالم چهارگانه، آیه ذر، عهد الست
  • تحلیل انحاء تقدم و تاخر در قوه و فعل
    جمشید صدری صفحه 57
    تقدم و تاخر که از آن به سبق و لحوق نیز تعبیر میشود، از معانی انتزاعی است که منشا انتزاع آن امر عینی است و یکی از عوارض موجود بما هو موجود است که موجود از آن جهت که موجود است بدان متصف میشود. گاهی دو شیء از آن حیث که موجودند دارای نسبت مشترکی با یک مبدا وجودی هستند؛ با این تفاوت که بهره یکی از آن دو بیشتر از دیگری است. این مقاله درباره تقدم و تاخر در قوه و فعل است. ابتدا نظر کسانی که قوه مطلق را بر فعل مقدم میدانند مطرح شده، سپس بیان صدرالمتالهین در این زمینه را آورده و در پایان نیز به انحای تقدم فعلیت بر قوه میپردازیم.
    کلیدواژگان: قوه، تقدم، سبق و لحوق، فعل، تاخر، معانی انتزاعی
  • معانی وجود از دیدگاه افلاطون برمبنای جمهوری، پارمیندس و سوفیست
    محمد مشکات، سعید بینای مطلق صفحه 64
    بیگمان «وجود» از مفاهیم اساسی در فلسفه افلاطون است. در اینباره، سه گفتگوی «جمهوری»، «پارمنیدس» و «سوفیست» از اهمیت خاصی برخوردارند. در «جمهوری»، از وجود در رابطه با خیر برین، در «پارمنیدس» در پیوند با «یک» یا «احد» و بالاخره در «سوفیست» در ارتباط با «سوفسطایی» یا دقیقتر بگوییم، با «لاوجود» سخن بمیان می آبد.
    در «جمهوری» خیر برین که روشنترین پاره وجود، نامیده میشود، به مثل هم «وجود» میبخشد و هم «ذات»؛ در «پارمنیدس»، یک باشنده که حاصل مشارکت «یک» در وجود است سرآغاز شمار بینهایت «باشندگان» است، و در «سوفیست»، «وجود» لازمه تعریف «لا وجود» و در نتیجه لازمه تعریف سوفیست تلقی میشود.
    در این مقاله به بررسی معانی «وجود» در این سه گفتگو میپردازیم.
    کلیدواژگان: خیر برین، واحد (یک باشنده)، جهان محسوس، احد (یک یک)، صور یا مثل، لاوجود
  • استکمال جوهری نفس انسانی از منظر ملاصدرا(ره)
    محمد محمدرضایی، محمد قاسم الیاسی صفحه 78
    تحول درونی و خودشکوفایی ذاتی انسان، یا بتعبیر صدرالمتالهین «استکمال جوهری نفس انسانی»، از مهمترین بحثهای انسان شناسی فلسفی و از نوآوری های صدرا، در بستر حکمت متعالیه است. این مسئله گره بسیاری از مسائل فلسفی، دینی و انسان شناسی را میگشاید.
    از اینرو، این مقاله کوشیده است «استکمال جوهری نفس انسان» از آغاز حدوث تا رسیدن به غایت کمال وجودی را بررسی و تحلیل کند. و بر این اساس رهیافتها و فرضیه های «بازیابی کمالات پیشین»، «ارتقا روحی انسان» و «فعلیت یافتن نفس و تغییر عرضی» بعنوان فرضیه های احتمالی و رقیب و «استکمال جوهری نفس انسانی» بعنوان فرضیه اصلی تحقیق، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است.
    این مقاله با کمک مبانی نظری مانند: اصالت وجود، تشکیکی بودن وجود، حرکت جوهری اشتدادی، جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء، تجرد و وحدت نفس با قوا و صورتهای ادراکی، به اثبات استکمال جوهری نفس انسانی پرداخته است.
    نفس انسانی، جوهری است «جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء» و با حرکت جوهری اشتدادی دم بدم به کمالات وجودی خود دست می یابد. نفس در این فرایند استکمال ذاتی، با کسب قوا، ادراکات و ملکات، بتدریج چهره جوهری خود را تکون و تکامل میبخشید و در امتداد تشکیکی بودن وجود، قوای بیشتر، کمالات شدیدتر و ملکات پایدارتری را تحصیل میکند. نفس با تمام قوای خود، اتحاد یافته و برخی قوای آن همگام با نفس تجرد یافته و تمام قوا از شئونات و مراتب آن بشمار می آید.
    کلیدواژگان: استکمال، نفس، استکمال جوهری نفس انسانی، ویژگیهای نفس انسانی
  • اصالت وجود و تعارض زدایی دیدگاه های فلاسفه و متکلمان مسلمان در تبیین معناشناسی صفات الهی
    محمد جوادپیرمرادی صفحه 95
    دورنمای کلی این مقاله جستجو از ثمرات نظریه اصالت وجود است؛ اما در عمل با تبیین نقش این نظریه در حل یکی از مسائل بنیادین کلام اسلامی تلویحا نظریه لفظی بودن نزاع اصالت وجود و اصالت ماهیت را نیز رد میکند. این مقاله تاثیر نظریه اصالت ماهیت را بر پیدایش نظریات متناقض در قلمرو تبیین معناشناسی صفات الهی و نقش نظریه اصالت وجود را در تعارض زدایی از آنها مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور پس از تعیین محل نزاع، خاستگاه نظریه اصالت وجود و مبانی آن در تاریخ اندیشه اسلامی مورد بررسی و پژوهش واقع شده است و به این نتیجه رسیده است که بن بستهای برخاسته از اصالت ماهیتی اندیشیدن، در مسائل فلسفی و کلامی، ملاصدرا را به تامل و کنکاش برای کشف یک راه حل واداشت و سرانجام او را به نظریه اصالت وجود بعنوان پایه یک نظام فلسفی رسانید. سپس معناشناسی صفات الهی با توجه به دو نظریه اصالت وجود و اصالت ماهیت مورد تحلیل واقع شده، نحوه تعارض زدایی از دیدگاه ها بوسیله اصالت وجود تبیین شده است.
    کلیدواژگان: اصالت، ماهیت، اعتباریت، معناشناسی، وجود، عینیت، تشکیک وجود، صفات الهی
  • عرفان متعالی (دیدگاه و جایگاه عرفانی ملاصدرا)
    محمد فنایی اشکوری صفحه 113
    موضوع این مقال دیدگاه ملاصدرا در عرفان و در نتیجه جایگاه ملاصدرا در بین فیلسوفان، متکلمان و عارفان است. حاصل این پژوهش این است که حکمت صدرالمتالهین نه فلسفه بحثی محض، نه کلام یا الهیات گذشتگان و نه عرفان بمعنای سنتی است و در نتیجه ملاصدرا نه یک فیلسوف بحثی محض، نه یک عارف بی اعتنا به مباحث فلسفی و نه متکلمی است که از نقل و جدل فراتر نمیرود، بلکه معرفت و حکمت کامل نزد او آن است که از همه منابع اصیل معرفت، یعنی عقل، وحی و شهود عرفانی بهرمند باشد. عقلی که موید به وحی و شهود عرفانی نباشد ره بجایی نمیبرد و شهودی که بریده از وحی و تاملات عقلانی باشد مصون از شوائب نتواند بود و اتکا بنقل صرف نیز چیزی فراتر از علم تقلیدی نیست. حاصل بهرمندی از همه این منابع معرفت، حکمت متعالیه است که در بردارنده فلسفه متعالیه، الهیات متعالیه و عرفان متعالی است. او میکوشد یافته های فلسفی را شهودی و مشهودات عرفانی را برهانی کند و برای هردو، موید وحیانی بیابد. در این راه وی اصالت و وحدت وجود را برهانی میکند و فلسفه و عرفان را در اساسیترین مسئله مشترکشان به وحدت میرساند. غایت این حکمت نیل به سعادت است. و سعادت و کمال نهایی در تحصیل معرفه الله است که جز با تعقل، تهذیب نفس و پیروی از شریعت بدست نمیاید. بر این مبنا، وی ضمن رد مجادلات کلامی و فلسفی بیحاصل، به نقد عارف نمایانی میپردازد که یا در بعد معرفتی و یا در بعد سلوکی و رفتاری و یا در هر دو جهت دچار لغزشند. بدینسان او هم منتقد کلام، فلسفه و عرفان است و هم احیاگر کلام، فلسفه و عرفان و آن نقد مقدمه این احیاست
    کلیدواژگان: ملاصدرا، حکمت متعالیه، وحدت وجود، عرفان، شهود، عرفان نظری، عرفان عملی
|
  • Demonstrating Copulative Existence on the basis of an Analysis of Causal Relationship in the Transcendent Philosophy
    Abdulali Shukr Page 4
    Copulative existence has two applications, one in logic under the discussion of categorical proposition, and the other in relation to independent existence or existence-in-itself, which is called not-in-itself existence in philosophy. Some Muslim philosophers, particularly, the followers of the Transcendent Philosophy, have employed two methods in order to demonstrate the external realization of copulative existence: one is through analyzing categorical propositions, and the other is through analyzing the cause-effect relationship. The first method has been criticized because of its mixing logical principles with philosophical ones. However, the other method which is inspired by gnosis, views the existence of possible things in relation to the essence of the Truth the same as relation and dependence and demonstrates copulative existence based on this idea.
    Keywords: existence, in, itself, copulative existence, categorical proposition, cause, effect relationship, Mulla Sadra
  • The Relationship between Speculation and Action in Mulla Sadra
    Reza Akbarian Page 14
    Mulla Sadra has a comprehensive view of being and the human both in speculation and action. He is neither like Farabi and Ibn Sina to believe that the knowledge of act is enough for its realization, nor like Suhrawardi to believe that the knowledge of act is enough for it to be realized. In his view, neither are the free will and act primary and essential, and the intellect and speculation secondary and subordinate – as the Ash‘arites maintained, nor are the intellect and speculation primary and essential, and the free will and act secondary and subordinate – as the Mu‘tazilites believed in. It is based on such an approach that Mulla Sadra discusses the relationship between speculation and action and propounds a number of different ideas in comparison to those of the philosophers before him when explaining “practical wisdom”, topics in the philosophy of ethics, philosophy of politics, and the attributes of the first leader of the state.The purpose of this paper is to clarify Mulla Sadra’s theory on the relationship between speculation and action and revealing its philosophical consequences in the field of practical wisdom as a theory in which rationality, spirituality, and a legal system based on Shari‘ah (religious laws) have a single and consistent interpretation. It also analyzes the various dimensions of Mulla Sadra’s theory in comparison to those of his predecessors and criticizes its applications to the new issues and problems in practice. It is a question why Mulla Sadra has not taken much heed of this area or has not discussed it in detail. One might also wonder why he has mainly dealt with individual ethics following a gnostic and Batini (esoteric) approach and has not considered a truth for practical affairs similar to that of theoretical ones. If we decide to revise Aristotle’s division of philosophy into theoretical and practical philosophies and present a view different from that of Farabi and Ibn Sina and even that of Mulla Sadra concerning the relationship between thought and the free will and, as a result, the relationship between speculation and practice, as ‘Allamah Tabataba’i has, we can grant a high place to practical wisdom or philosophy.
    Keywords: speculation, practice practical wisdom, human true perceptions, mentally, posited perceptions, Mulla Sadra, Allamah Tabatabai
  • Historical Development of the Interpretation of the Qur anic Verse al-Mithaq (Pledge) and Mulla Sadra's Innovations
    Muhammed Ghafurinejad, Ahad Faramarz Qaramaliki Page 38
    Verse 172 of Chapter al-‘Araf in the Qur’an, known as verse “al-Mithaq” or verse “Dharr”, has a mysterious content. Traditional interpreters have interpreted this verse based on the external meaning of the traditions on the world of pre-existence. Gnostics and mystics have also accepted this interpretation by adding some gnostic and metaphorical points. Ash‘arite theologians, because of their Zahirite (formalist) approach, have resorted to the surface meaning of the verse and believed in a world that is completely separate from and superior to this world called the world of pre-existence, which they believe is the Lordly abode. Nevertheless, the Mu‘tazilite and Imamiyyah theologians do not agree with this interpretation because of its disagreement with some rational principles. They believe that the abode of divine pledge is the present world and completely refuted the traditions on pledge in the world of pre-existence.However, by presenting a new interpretation, Mulla Sadra maintains that the descending of offspring from the human body means observing human beings in the truth of their intellectual fathers. He believes that the process of making a pledge is related to that period. He sees his own theory consistent with the traditions on the world of pre-existence.In general, there are two main approaches in the history of the interpretation of this verse. One of them states that it enjoys a narrative language, while the other maintains that it enjoys a symbolic one. However, both agree that we should have an epistemological interpretation of its language.
    Keywords: verse al Mithaq, verse al Dharr, world of pre, existence, the four, fold worlds, the primordial covenant
  • An Analysis of the Different Kinds of Priority and Posteriority in Potency and Act
    Jamshid Sadri Page 57
    Priority and posteriority are two abstract concepts which originate in objective facts. They are sometimes among the accidents of existent qua existent, and an existent as such is qualified with them. Sometimes, two things share the same relation to an ontological source in terms of their existence with the difference that one might have a greater share than the other.The present paper examines the problem of priority and posteriority in potency and act. Initially, the writer presents the ideas of those who believe that pure potency is prior to act. Then he explains Mulla Sadra’s idea in this regard and finally examines the different kinds of the priority of actuality to potency.
    Keywords: potency, act, priority, posteriority, abstract concepts, antecedence, posteriority
  • Meanings of Being in Plato with Reference to the Republic, Parmenides, and Sophist
    Muhammed Meshkat A., Said Binay, E. Mutlaq Page 64
    Undoubtedly, “being” is one of the basic concepts in Plato’s philosophy. In this regard, three dialogs of the Republic, Parmenides, and Sophist are of prime importance. In the Republic he speaks of being in relation to the highest good; in Parmenides he speaks of it in relation to the “One”; and, finally, in Sophist he discusses existence in relation to sufism or, in a more exact sense, “non-being”.In the Republic, the highest good, which is called the most luminous part of being, grants both “being” and “essence”. In Parmenides, an existent which is the outcome of the participation of the “One” in being is the beginning of the infinite number of existents. In Sophist “being” is necessary for the definition of “non-being”, and, as a result, necessary for the definition of a sophist.This paper examines the different meanings of “being” in these three dialogs.
    Keywords: the highest good, sensible world, the One, non, being, one idea (one existent, to, be)
  • Substantial Perfection of the Human Soul in Mulla Sadra
    Muhammed Rezai, Muhammed Qasim Eliasi Page 78
    The internal transformation and the essential self-flourishing of human beings or, in Mulla Sadra’s words, “the substantial perfection of the human soul” is one of the most important discussions in philosophical anthropology and one of Mulla Sadra’s innovations in his Transcendent Philosophy. This problem opens the entangled knot of many philosophical, religious, and anthropological problems.Accordingly, it has been tried in this paper to examine and analyze the “substantial perfection of the human soul” from the beginning of its creation until attaining the end of ontological perfection. Therefore, the approaches and hypotheses of “the retaining of previous perfections”, “human’s spiritual promotion”, and “the actuality of the soul and horizontal change” as possible rival hypotheses and “the substantial perfection of the human soul” as the main research hypothesis have been analyzed and evaluated.On the basis of some theoretical principles such as the principiality of existence, gradedness of existence, the intensified trans-substantial motion, corporeality in origination and spirituality in subsistence, the immateriality of the soul and its unity with perceptive faculties and forms, the writer has tried to demonstrate the substantial perfection of the human soul.The human soul is a substance corporeal in its origination and spiritual in its subsistence. Moreover, in the light of its intensified trans-substantial motion, it continually attains its ontological perfections. In this process of essential perfection, through developing some faculties, perceptions, and habits, the soul gradually develops its substantial face and, in line with the gradedness of existence, acquires more faculties, stronger perfections, and more stable habits. Moreover, the soul unites with all of its faculties, some of which, at the same time with the soul, become immaterial. All the faculties of the soul are considered among its different modes and grades.
    Keywords: perfection, soul, substantial perfection of the human soul, characteristics of the human soul
  • The Role of the Theory of the Principiality of Existence in Removing Contradictions from the Views of Muslim Philosophers and Mutikallimun in Clarifying the Semantics of the Divine Attributes
    Muhammed Jawad Purmoradi Page 95
    The general purpose of this paper is to explore the outcomes and consequences of the theory of the principiality of existence. However, in practice, by explaining the role of this theory in solving one of the basic problems of Islamic theology (kalam), it rejects the idea that the opposition between the principiality of existence and the principiality of quiddity is verbal in nature. This paper examines the effect of the theory of the principiality of quiddity on the basis of some contradictory theories in the domain of the semantics of the Divine Attributes and the role of the principiality of existence in removing the related contradictions. In doing so, after determining the source of contradiction, the writer studies the origin of the theory of the principiality of existence and its principles in the history of Islamic philosophy and concludes that the dead-ends resulting from advocating the principiality of quiddity when dealing with philosophical and theological (kalami) problems led Mulla Sadra to scrutinize more deeply and try to find a convincing solution. Finally, he developed the theory of the principiality of existence as a basis for a philosophical school. At the end, the writer has analyzed the semantics of the Divine Attributes on the basis of the two theories of the principiality of existence and the principiality of quiddity and explained the quality of removing the contradictions from the views of Muslim thinkers on the basis of the principiality of existence.
    Keywords: principiality, existence, quiddity, objectivity, mentally, posited, gradedness of existence, semantics, Divine Attributes
  • Transcendent Gnosis and the Gnostic View and Place of Mulla Sadra
    Muhammed Fanai Ashkiwari Page 113
    This paper deals with Mulla Sadra’s views in gnosis and, as a result, his place among philosophers, theologians, and gnostics. It argues that Mulla Sadra’s philosophy is neither a pure discoursive one, nor the same kalam or theology of his predecessors, nor gnosis in its traditional sense. Thus he is neither a pure discoursive philosopher, nor a gnostic heedless of philosophical problems, nor a theologian not to go beyond narration and argumentation. Rather, for him perfect knowledge originates in all principial sources of learning and wisdom, i.e. the intellect, revelation, and gnostic intuition. An intellect that is not rooted in revelation and gnostic intuition will go nowhere, and an intuition which is remote from revelation and rational deliberation cannot be immune against doubts. Moreover, pure reliance on traditions is not anything beyond imitative knowledge. The product of combining all these sources of knowledge is the Transcendent Philosophy, which contains a transcendent philosophy, a transcendent theology, and a transcendent gnosis. Mulla Sadra tries to grant an intuitive nature to philosophical findings and a demonstrative nature to gnostic intuitions, and then base both on revealed evidence. In this way, he presents arguments for the principiality and oneness of being and unites philosophy and gnosis with each other concerning their most essential common problems. The end of this philosophy is attaining happiness, and ultimate happiness and perfection are rooted in attaining the knowledge of God, which cannot be acquired except in the light of intellection, purification of the soul, and following the religious law (Shari‘ah). Accordingly, while rejecting useless theological and philosophical arguments and discussions, Mulla Sadra criticizes the pseudo-gnostics who suffer from some defects in their epistemological or behavioral dimensions or in both of them. In this way, he is both a critic and a reviver of kalam, philosophy, and gnosis. In fact, his criticism of these fields is the beginning of his revival of them.
    Keywords: Mulla Sadra gnosis, Transcendent Philosophy, oneness of being, theoretical gnosis, practical gnosis