فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 6 (تابستان 1388)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 6 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله جوادی آملی صفحه 7
    برخی از ویژگی های علم اسلامی مربوط به هدف عالم، کارکرد علم و یا فرهنگ جامعه علمی است، اما این مقاله ویژگیای را که مربوط به ساختار معرفت علمی است تبیین میکند.
    مدعای مقاله این است که، اولا علم به دو بخش متافیزیک و علوم جزئی تقسیم می شود و ثانیا متافیزیک نقش تعیینکننده و هویت بخش نسبت به سایر علوم دارد و ثالثا متافیزیک به دو نوع توحیدی و غیر آن تقسیم میشود، دین دارای سطوح و مراتب مختلفی است و توحید حقیقت مرکزی ادیانی است که از آنها با عنوان عام اسلام یاد می شود و بر این اساس هر گاه که علم از متافیزیک توحیدی بهره مند باشد، هویت دینی و اسلامی پیدا میکند.
    مقاله در ادامه، به برخی از مبانی معرفتشناختی علم اسلامی نظیر وحی و شهود اشاره کرده و ارتباط این منبع را با عقل و حس بازگو مینماید و از تقوی و تزکیه نیز به عنوان روش برای معرفت شهودی یاد میکند.
    کلیدواژگان: علم اسلامی، علم کلی و جزئی، وحی، عقل، تجربه، تقوی، تزکیه
  • حمید پارسانیا صفحه 19
    معرفتشناسی های مختلف، تعاریف متفاوتی از علم را به دنبال میآورد و هر تعریف از علم، پیامدها و لوازم فرهنگی، تاریخی، اجتماعی خاصی را به همراه دارد و به همین دلیل فرهنگ و تمدن اسلام، با معنایی خاص از علم سازگاری دارد که از آن با عنوان علم دینی و اسلامی میتوان یاد کرد.
    برای علم دینی و یا اسلامی معانی مختلفی شده است در برخی از معانی علم دینی، به معنای علم نقلی و در مقابل علم عقلی به کار میرود و در برخی ازمعانی دیگر، علم دینی، محصول مشترک عقل و نقل شمرده میشود.
    این مقاله ضمن اشاره به معانی مختلف علم دینی، علم دینی را از منظر حکمت اسلامی اعم از حکمت مشاء، اشراق و متعالیه بررسی و برخی از خصوصیات روششناختی آن را تشریح میکند
    کلیدواژگان: علم تجربی، علم تجریدی، نقل، عقل، وحی، عقل استنباطی، عقل نظری، عقل عملی
  • حسین سوزنچی صفحه 31
    بحث از معنا، امکان، مطلوبیت، چگونگی و ضرورت علم دینی مدتی است که در جامعه ما چالشبرانگیز شده است. شاید مهمترین مشکل، شفاف نبودن بسیاری از مبانی علمشناسی و دینشناسی در این عرصه است. مثلا برخی از مخالفان علم دینی، چون ماهیت علم را در برخورداری از روش تجربی میدانند، منکر امکان علم دینیاند. یا اینکه برخی از مدافعان علم دینی گاه بر مبانی فلسفیای تکیه میزنند که علم را بیشتر، امری فرهنگی معرفی میکند تا امری معرفتی؛ و این تلقی ناخودآگاه آنها را به وادی نسبیتگرایی نزدیک میسازد. همچنین گاه دین محدود در ارزشها و یا منحصر در متون نقلی معرفی میشود.
    در مقاله حاضر کوشش شده با تکیه بر برخی از مبانی برگرفته از فلسفه اسلامی، منطق و علم اصول و با نیمنگاهی به برخی از مباحث فلسفه علم و فلسفه دین، تبیینی از نوع تعامل علم و دین ارائه شود که ثمره آن تحول در علوم موجود و پدیدار شدن علمی باشد که همانقدر که متصف به «علم» بودن است، وصف «دینی» نیز داشته باشد.
    بدین منظور ابتدا بحثی در باب ماهیت علم مطرح شده و از مفهوم اصیل علم (کشف واقع) در مقابل دو مفهوم مدرن و پستمدرن علم دفاع شده، سپس مفهوم «دینی» بودن مورد مداقه قرار گرفته و در نهایت تعریفی از علم دینی ارائه شده که هم حیثیت معرفتی علم را حفظ کند و هم به لحاظ مبانی، غایات و محتوا به نحو مطلوبی دینی باشد.
    کلیدواژگان: علم دینی، فلسفه علم، فلسفه دین، عقل، علم و دین، علم تجربی، روش شناسی، معرفتشناسی
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 57
    مقاله حاضر تحلیلی نظری است درباره امکان تغییر میدان و سمت و سوی منازعات آینده، از چالش و رقابت میان ادیان، به رویارویی ادیان با عمدهترین فرایندهای جاری در جهان معاصر.
    این تحلیل بر تعریف خاصی از دین تاکید دارد که قادر است از یکسو فرض همآوایی میان آنها را با تمام تفاوتهایشان، اثبات نماید و از سوی دیگر توان آنها را در تقابل با مدرنیته و فرایندهای برآمده از آن، یعنی «مدرنشدن»، «عرفیشدن» و «جهانیشدن» نشان دهد.
    پنهان نباید کرد که این مقال در عین داشتن ماهیت تحلیلی نظری، واجد نوعی رویکرد مشفقانه نسبت به دین و نکات تجویزی برای دینداران نیز هست.
    کلیدواژگان: همزیستی ادیان، تعریف دین، مدرنشدن، عرفیشدن، جهانیشدن
  • حسین کچویان، قاسم زائری صفحه 69
    مواجهه مدرنیته با دین، موجب رشد و گسترش حوزه دینپژوهی شده و منظرهای مختلفی برای فهم و بررسی دین با عطف به اقتضائات زندگی و علم مدرن گشوده است. «علم» متکی به «تجربه»، داعیه شناخت «دین» داشت، درحالیکه اساسا امر دینی از حدود «تجربه» فراتر میرفت. بههمین نحو «عالم» / دانشمند تجربی محدودشده به امکانات عقل تجربی، ناگزیر بود تا امر دینی فراتجربی را با اتکا به امکانات محدود فهم حسی / تجربی شرح دهد. بر این اساس، رویکردهای مختلف «علمی» به دین، فهمهای متفاوت و گاه متضادی از دین و مسائل آن به دست دادهاند. از جمله، بحث در مورد مسئله «حقیقت دین» و مسئله «جایگاه محقق» دین، دو معضله اساسی برای این رویکردها بوده و هست. «پدیدارشناسی»، بهمثابه یک مکتب فلسفی که منظر تازهای برای بحث پیرامون رابطه علم مدرن و دین میگشاید، پاسخ متفاوتی نسبت به دیگر منظرهای دینپژوهی برای مسائل این حوزه فراهم میآورد که بهسرعت نیز مورد توجه پدیدارشناسان دین قرار گرفت. پدیدارشناسی، دو جهت گیری اصلی دارد: پدیدارشناسی کلاسیک و پدیدارشناسی هرمنوتیک. در این مقاله، ضمن بحث از مبانی و مبادی پدیدارشناسی و اقسام آن، پاسخ «پدیدارشناسی کلاسیک دین» که ماخوذ از آراء و اندیشه های ادموند هوسرل است، به دو مسئله پیشگفته در حوزه دین، مورد بررسی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: ادموند هوسرل، پدیدارشناسی کلاسیک دین، تقلیل ماهوی، تقلیل استعلایی، من استعلایی، پدیدارشناسی هرمنوتیک، مارتین هایدگر
  • محمدرضا قائمی نیک صفحه 95
    یافته های کی هانشناختی نیکلاس کپرنیک در قرن شانزدهم، آغاز مهمترین کشاکشها میان علم و دین در غرب مسیحی بود، اما با توجه به بسط علم مدرن در سراسر کره خاکی، رابطه علم و دین با صورتبندی های جدید و متنوعی شکل گرفته است.
    در این مقاله، در بخش ابتدایی، به تشریح سیر تاریخی منازعات میان علم و دین پرداخته میشود. این مسئله، در قرن شانزدهم و هفدهم، از نجوم و کی هانشناسی آغاز شد و در قرن هجدهم، فیزیک نیوتنی عمق آن را بیشتر نشان داد. قرن نوزدهم، قرن زیستشناسی و اندیشه تکامل است که منازعه میان علم و دین را به حادترین صورت خود تبدیل میکند. در قرن بیستم، از سویی انگاره های فلسفی گذشته در صورتبندی رابطه میان علم و دین مورد تردید فرار گرفت و از سوی دیگر، یافته های علمی، بالاخص در فیزیک کوانتوم، قطعیت تضاد میان علم و دین را تعدیل نمود. بسط علم مدرن، جهان اسلام را نیز درگیر صورت جدید این منازعه کرد. در این مقاله، پس از مروری تاریخی بر این مسائل، به تکمیل و مستندسازی سنخشناسی جان اف هات (1385) در «علم و دین: از تعارض تا گفتوگو» پرداخته میشود. در این اثر، رابطه میان علم و دین در قرن بیستم، در چهار رویکرد تعارض، تمایز، تکمیل و تایید بررسی شده است و در مقاله حاضر به رویکرد جدیدی که علم را با عمل اجتماعی پیوند میزند، نیز توجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: علم مدرن، علم و دین، رویکرد تعارض، رویکرد تمایز، رویکرد تکمیل، رویکرد تایید، عمل اجتماعی، اسلام، مسیحیت
  • حامد حاجی حیدری صفحه 125
    موضوع علم دینی، علیالاصول، به موضوع ریشهای موازنه میان عقل و وحی بازمیگردد. یعنی، به موازنه میان شناخت دینی از یک سوی و شناخت غیردینی(اعم از تجربه و تعقل و تفهم) از سوی دیگر. بر اساس این تلقی عمومی از مفهوم علم دینی، مساعی بلیغی از همان سده نخست حیات اسلام برای ساخت علم دینی (یا همان تعیین تکلیف موازنه میان شناخت دینی و شناخت غیردینی) مبذول شد که عمدتا برآمده از یک انگیزه ممتاز بود: ختم نبوت. با مرور نحوه مواجهه اندیشمندان مسلمان با موضوع شناخت غیردینی و تعیین نسبت آن با شناخت دینی، میتوانیم سه نوع مشخص را از هم متمایز کنیم.
    نوع اول، شامل دیدگاهی است که میان شناخت غیردینی به نحوی که در انگاره کپرنیکی علم مدرن مشهود است از یک سوی و شناخت دینی عرضه شده در اسلام از سوی دیگر، هم به لحاظ نظر و «علم» و هم از جانب عمل و «اخلاق»، تناقض قاطعی نمییابد و در شرایط ختم نبوت، شناخت به سبک علم مدرن را راهگشا و در استمرار برنامه اصولی اسلام در ارج نهادن به «عقل» میشمرد. دراین نوع، چهره های قدیم و جدیدی میگنجند که برای نمونه، مورد عبدالرحمنابنخلدون را بررسی خواهیم کرد.
    نوع دوم و اصلیترین نوع، دیدگاه غالبی است که با سیدجمالالدین اسدآبادی، شناخته می شود و بهویژه پس از برخورد مسلمین با نهادهای اجتماعی مدرن در اروپا و برآمدن ایده احیای اسلام قوام یافت. این نوع، در عین آنکه عقل و علم مدرن را استمرار برنامه اسلامی ارج نهادن به «عقل» میشمرد، انتقادات تند و کوبندهای به اخلاق و فرهنگ غرب دارند.
    نوع سوم، شناخت به سبک علم مدرن را هم از جنبه جهانبینی و نظر و هم از بابت نسخه عمل و اخلاق، به چالش میخواند. این دیدگاه را در حاشیه روایتی از محمد اقبال لاهوری بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: علم مدرن، علم و دین، عبدالرحمنابنخلدون، سیدجمالالدین اسدآبادی، بنیادگرایی اسلامی، انقلاب اسلامی، محمد اقبال لاهوری
|
  • Abdullah Javadi Amuli Page 7
    Some features of Islamic science are related to the objective of scientist, function of science or the culture of the scientific community. However, the main objective of the present paper is to explain a feature, which is related to the structure of scientific knowledge. The main claim of the present paper is:1. Science is divided into two branches of metaphysics and particular science. 2. Metaphysics has a determinative and identification role for other sciences.3. Metaphysics is divided into monotheistic and non-monotheistic branches. Religions have different levels and degrees. Monotheism is the central truth of religions, which are generally called Islam, and hence whenever science is based on monotheistic metaphysics it gains a religious and Islamic identity. Attempts have been made in the present paper also to discuss some of the epistemological principles of Islamic science such as revelation and intuition and elaborated their relations with reason and sense. Also virtue and self-purification have been mentioned as two methods for intuitional knowledge.
    Keywords: Islamic Science, General, Particular Science, Revelation, Reason, Experiment, Virtue, Self, Purification
  • Hamid Parsania Page 19
    Different epistemologies imply different definitions of science and hence each definition of science has its cultural, historical and social implications and requirements. Therefore, Islamic culture and civilization is compatible with a specific meaning of science which may be called Islamic or religiousscience. Islamic or religious science has been interpreted differently. In some of thedefinitions, religious science refers to a narrative science vis-à-vis rational science, while in other definitions religious science is the common product of reason and narration. While discussing different meanings of religious science, attempts have been made in the present paper to discuss religious science from the viewpoint of Islamic philosophy including the Aristotelian, intuitive and transcendental philosophies and also to explain some of its methodological features.
    Keywords: Empirical Science, Abstract Science, Narration, Reason, Revelation, Theoretical Reason, Practical Reason
  • Hossein Suzanchi Page 31
    Discussion about issues such as meaning, possibility, desirability, nature and necessity of religious science has for some time turned into a challenging issue in our society. Probably the most important problem is lack of transparency of a number of principles of scientology and theology in this regard. For instance, some opponents of religious science reject the possibility of religious science because they maintain that science by nature is based on empirical method. On the other hand, some advocates of religious science rely on such philosophical principles that introduce science mainly as a cultural issue rather than an epistemological issue. This approach unknowingly pushes them towards relativism. Also some time religion is confined to the values or to the narrative texts. Through relying on some principles of Islamic philosophy, logic and principles of jurisprudence and also by an outlook based on issues related to philosophy of science and philosophy of religion, attempts have been made in the present paper to offer an explanation of a kind of interaction between science and religion whose result will be transformation of the existing science and emergence of a science which is as much attributed to “science” as it is described as “religious”. Thus, in the first place, the nature of science has been explained and the genuine concept of science (discovery of reality) has been defended against the modern and postmodern concepts of science. In the next place the concept of being “religious” has been analyzed and finally a definition of religious science has been offered in which the epistemological status of science is preserved and its principles, ultimate goals and content are desirably religious.
    Keywords: Religious Science, Philosophy of Science, Philosophy of Religion, Reason, Science, Religion, Empirical Science, Methodology, Epistemology
  • Alireza Shojaie Zand Page 57
    The present paper is a theoretical analysis about the possibility of change in the field and direction of future conflicts from competition between religions to jointefforts of religions to confront the main processes in the contemporary world. In the present paper a specific definition of religion is emphasized which, on the one hand, is capable of demonstrating concordance among religions despite their diversity, and on the other, unites them in confronting modernity and its processes like modernization, secularization and globalization. Although the present paper is an analytical-theoretical study, it has a positive approach toward religion and some normative points for the religious people as well.
    Keywords: Coexistence among Religions, Definition of Religion, Modernization, Secularization, Globalization
  • Hossein Kachuyan, Qasem Zaeri Page 69
    The encounter of modernity with religion has caused the growth and development of the field of religious studies, opening new vistas for the understanding and study of religion in the light of new requirements of life and modern science. Experience-based science claimed to be capable of knowing religion, while basically religious issue went beyond experience. Likewise, scholar/experimental scientist, who was limited to means of empirical reason, had to explain the trans-empirical religious issue by relying on limited means of empirical/experimental understanding. Thus, different scientific approaches to religion have offered varied and at times contradictory understandings of religion and its related issues. Among these issues, one may mention the problem of the truth of religion and the status of researcher of religion. Phenomenology, as a philosophical school of thought, which opens a new prospect for discussing the relationship between modern science and religion, provides different answers to the problems of this field that have attracted the attention of phenomenologists of religion. Phenomenology has two main orientation: classical phenomenology; and hermeneutical phenomenology. Attempts have been made in the present paper to discuss the foundations and principles of phenomenology and its types and also to explain the response of classical phenomenology of religion, based on the viewpoints of Edmond Husserl, to the two abovementioned issues in the field of religion.
    Keywords: Edmond Husserl, Classical Phenomenology of Religion, Eidetic Reduction, Transcendental Reduction, Transcendental Ego, Hermeneutical Phenomenology, Martin Heidegger
  • Mohammad Reza Qaemi Nik Page 95
    The cosmological findings of Nicolas Copernicus in sixteenth century marked the beginning of conflict between religion and science in the Christian West, but with the spread of modern science across the globe the relationship between science and religion has emerged in new and diverse formulations. In the first place, the present paper discusses the history of conflicts between science and religion. This issue began with astronomy and cosmology in thesixteenth and seventeenth centuries and in the eighteenth century the Newtonian physics demonstrated its depth more than ever. The nineteenth century is the period of biology and the notion of evolution that turned the conflict between science and religion into its severest form. In the twentieth century, on the one hand, the old philosophical propositions in the formulation of relationship between science and religion were doubted and, on the other, scientific findings, particularly in quantum physics, moderated the certainty of conflict between sci- ence and religion. The spread of modern science engaged the world of Islam in the new form of this conflict. After a historical review of these issues, attempts have been made in the present article to complete and document the typology of John F. Haught (1995) presented in his book, “Science and Religion: From Conflict to Conversation”. In this book Haught discusses the relationship between science and religion in four types, that is, conflict, distinction, completion and affirmation. Also a new approach in which science is linked to social action will be discussed in the present paper.
    Keywords: Modern Science, Science, Religion, Social Action, Islam, Christianity
  • Hamed Haji Heidari Page 125
    Basically, the subject of religious science has its roots in the fundamental issue of equilibrium between reason and revelation. In other words, it refers to equilibrium between religious cognition, on the one hand, and non-religious cognition (including experiment, reasoning and understanding) on the other. On the basis of this understanding of religious science, from the first century of the advent of Islam great efforts have been made to produce religious science (or determine the equilibrium between religious cognition and non-religious cognition), which was based on a distinct incentive: termination of prophecy. Reviewing the types of encounter of Muslims thinkers with the subject of non-religious cognition and determination of its relation with religious cognition, one may distinguish these three approaches: First approach: In this approach, there is no contradiction theoretically (with regard to science) and practically (with regard to ethics) between non-religious cognition as manifested in the Copernican picture of modern science, on the one hand, and the religious cognition offered by Islam, on the other. Under the circumstance of termination of prophecy, this approach considers cognition through modern science useful and in line with Islam’s appreciation of reason. Both old and new scholars can be categorized in this approach. Abdulrahman Ibn Khaldun is one of them, whose viewpoints will be discussed in this paper. Second approach: This is the main and predominant approach, which is identified with Seyed Jamaluddin Asadabadi, particularly after the encounter of Muslims with modern social institutions in Europe and emergence of the revivalist ideas among the Muslims. While considering the modern science and reason, as the continuance of Islamic appreciation of reason, this approach seriously criticizes the western ethics and culture. The third approach: This approach challenges the method of modern science from the viewpoint of worldview and theory as well as from the perspective of practice and ethic. Muhammad Iqbal Lahori’s viewpoints are discussed for this approach.
    Keywords: Modern Science, Science, Religion, Abdulrahman Ibn Khaldun, Seyed Jamaluddin Asadabadi, Islamic Fundamentalism, Islamic Revolution, Muhammad Iqbal Lahori