فهرست مطالب

مجله تحقیقات آب و خاک ایران
سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 5، بهمن و اسفند 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فرهاد اصلانی، امیرحسین ناظمی، سیدعلی اشرف صدرالدینی، احمد فاخری فرد، محمدعلی قربانی صفحه 139
    نگرش سنتی حاکم بر طراحی سیستم های زهکشی، اهداف زهکشی را منحصرا افزایش عملکرد محصول و بهبود شرایط محیط توسعه ریشه می داند و اثرات زیست محیطی طرح های زهکشی را مورد بررسی قرار نمی دهد. امروزه در نگرش جدید، اهداف کشاورزی و زیست محیطی تواما در طرح های زهکشی مورد بررسی قرار می گیرند. عمق و فاصله زهکش های زیرزمینی از پارامترهای مهم در طراحی سیستم های زهکشی می باشند که تعیین مناسب آنها در عملکرد مطلوب سیستم زهکشی نقش مهمی را ایفا می کند. در این تحقیق از مدل آزمایشگاهی و مدل عددی Visual MODFLOW جهت شبیه سازی جریان آب و انتقال نمک به سمت لوله های زهکشی استفاده گردیده و تاثیر عمق و فاصله زهکش ها بر مقدار و کیفیت زه آبها در هر دو مدل مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس داده های حاصل از مدل آزمایشگاهی و شبیه سازی عددی جریان برای عمق ها و فواصل مختلف زهکش ها، رابطه ای ارائه و واسنجی گردیده است که بر مبنای آن شاخص های کیفیت شیمیایی زه آب (EC و TDS) می توانند با توجه به عمق و فاصله زهکش ها، بار هیدرولیکی، میزان تغذیه و مقادیر شاخص های شیمیایی جریان ورودی تغذیه کننده و آب زیرزمینی تعیین شوند. صحت سنجی این رابطه با مقایسه بار هیدرولیکی حاصله با مقادیر مشاهداتی به ازای استقرارهای مختلف زهکش ها بر اساس دو شاخص آماری جذر میانگین مربعات خطا (RSME) و ضریب تعیین (R2) انجام پذیرفت که مقادیر میانگین به دست آمده برای این شاخص ها به ترتیب برابر 154/0 سانتی متر و 994/0 دقت قابل قبول آن را نشان داد
    کلیدواژگان: زهکشی، کیفیت زه آب، شبیه سازی، مدل، زیست محیطی
  • حمیدرضا اولیایی، ابراهیم ادهمی، عبدالکریم اجرایی، مهدی نجفی قیری، مجید رجایی صفحه 147
    وضعیت زهکشی خاک اثرات مهمی بر خصوصیات شیمیایی خاک به ویژه بر نوع و میزان اکسیدهای آهن دارد. پذیرفتاری مغناطیسی (?) خاک ارتباط مناسبی با وضعیت زهکشی آن دارد. جهت تعیین اثر وضعیت زهکشی خاک بر پذیرفتاری مغناطیسی و اشکال شیمیایی اکسید آهن، هشت خاکرخ در چهار منطقه با رژیم های رطوبتی اکوییک و غیراکوییک در استان فارس مورد مطالعه قرار گرفتند. ارتباط مثبت و معنی داری میان? و آهن عصاره گیری شده با دی تیونیت (Fed) در خاک ها مشاهده گردید. خاک های اکوییک دارای? به مراتب کمتری نسبت به خاک های غیراکوییک بوده اند (9/19 در مقابل 5/32). در اکثر خاکرخ ها با افزایش عمق، میزان? کاهش یافته است که این امر احتمالا به دلیل تشکیل پدوژنیک کانی های فری مگنتیک در سطح خاک می باشد (31 در مقابل 6/19). خاک های اکوییک 41% و خاک های غیراکوییک 64% از پذیرفتاری مغناطیسی خود را پس از تیمار دی تیونیت (CBD) از دست دادندکه بیانگر اختلاف در منشاء? بوده است. حرارت دهی متوالی نمونه های خاک تا دمای 550 درجه سانتیگراد موجب افزایش بیشتر پذیرفتاری مغناطیسی خاک های اکوییک نسبت به غیر اکوییک گردید (451% در مقابل 155%). این امر احتمالا به دلیل تبدیل کانی های کنتد آنتی فرومغناطیس به فری مغناطیس بوده است. افزایش دما از 550 تا 700 درجه سانتیگراد در هر دو گروه خاک موجب کاهش حدود 100 درصدی? گردید.
    کلیدواژگان: مغناطیس، تیمار حرارتی، اکسید آهن، وضعیت زهکشی
  • مژگان بویراحمدی، فایز رئیسی، جهانگرد محمدی صفحه 161
    گیاهان و میکروب های خاکزی منشا اغلب آنزیم های خاک هستند. بنابراین، هر گونه تغییر در رشد این موجودات، ناشی از تنش شوری، ممکن است تولید آنزیم های برون سلولی و درون سلولی را کاهش دهد. از این رو، در محیط های شور که رشد، تکثیر و فعالیت این موجودات کاهش چشمگیر می یابد، مقدار و فعالیت کل آنزیمی خاک ممکن است کاهش یابد. شوری به طرق مختلف موجب کاهش رشد، تکثیر و فعالیت موجودات خاکزی و آنزیمی خاک می شود. هدف از اجرای این پژوهش، تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر فعالیت برخی آنزیم ها در خاک بدون کشت از طریق کاهش پتانسیل اسمزی و اثر سمی برخی یون ها و در خاک تحت کشت گندم و شبدر از طریق تغییر در کمیت ترشحات ریشه ای می باشد. در این تحقیق، پنج سطح شوری به صورت مخلوطی از نمک های کلرید سدیم، کلرید کلسیم، کلرید منیزیم و کلرید پتاسیم و سه محیط خاک (بدون کشت، کشت گندم و کشت شبدر) با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل استفاده شد. آزمایش در یک خاک رس شنی و تحت شرایط گلخانه ای طی 120 روز اجرا شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که شوری در هر سه محیط بدون کشت گیاه، کشت گندم و کشت شبدر موجب کاهش معنی دار (001/0P<) فعالیت آنزیم های خاک گردید. همچنین فعالیت آنزیم ها با بیوماس ریشه ی هر دو گیاه همبستگی معنی دار نشان داد. این مشاهده مبین آن است که می توان کاهش فعالیت این آنزیم ها را به کاهش رشد ریشه در شرایط تنش شوری نسبت داد. با توجه به این که با افزایش شوری، بیوماس ریشه ی شبدر در مقایسه با بیوماس ریشه ی گندم کاهش بیشتری نشان می دهد، می توان کاهش بیشتر فعالیت آنزیمی در خاک تحت کشت شبدر را به کاهش بیشتر رشد ریشه ی این گیاه در شرایط تنش شوری نسبت داد. داده ها نشان دادند که در سطوح بالای شوری، میزان فعالیت آنزیمی در خاک تحت کشت گندم و شبدر به میزان فعالیت آن در خاک بدون کشت نزدیک می شود و تفاوت کمتری در فعالیت آنزیمی بین سه محیط مختلف مشاهده می گردد، که حاکی است در شوری های بالا، نقش اثرات غیر مستقیم شوری کمتر شده و نقش محرک گیاه بر فعالیت میکروبی کم رنگ تر می گردد.
    کلیدواژگان: گندم، ریشه، شوری، فعالیت آنزیم های خاک، شبدر
  • کاوه بیجاد، صلاح کوچک زاده، سیدعلی ایوب زاده صفحه 169
    بررسی جریان های ثانویه به دلیل تاثیری که بر هیدرولیک جریان دارند، مهم هستند. علیرغم ناچیز بودن جریان های ثانویه نسبت به جریان های پایه به دلیل تاثیر بر مقاومت جریان به خصوص درمقاطع مرکب مطالعه آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. منشاء اصلی این جریان ها از تفاوت تنش برشی بین لایه های سیال است. در مقاطع مرکب به دلیل تفاوت سرعت جریان بین کانال اصلی و کرانه سیلابی، تنش برشی در داخل لایه های سیال به وجود می آید که باعث شکل گیری جریان های ثانویه ای در این ناحیه می شود. در مقاله حاضر با استفاده از اندازه گیری سرعت متوسط عمقی جریان در عرض های مختلف و همچنین تخمین سرعت متوسط عمقی با استفاده از یک مدل دو بعدی متوسط گیری شده در عمق، اقدام به واسنجی ضریب جریان های ثانویه شده است. نتایج نشان داد با تغییر شیب مقدار جریان های ثانویه در حدود 2/1 تا 8/1 ثابت است و لزوجت گردابی نیز تقریبا در محدوده 08/0 تا 18/0 ثابت است و شیب تاثیر قابل توجهی بر مقدار جریان های ثانویه ندارد.
    کلیدواژگان: جریان های ثانویه، مقاطع مرکب، مهندسی رودخانه، تخمین دبی سیل
  • علیرضا توکلی، عبدالمجید لیاقت صفحه 179
    به منظور بررسی اثرات تاریخ کاشت و سطوح تک آبیاری بر عملکرد ارقام مختلف گندم دیم، تحقیقی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (83–1381) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم، مراغه به اجراء در آمد. سه تاریخ کاشت (کرت اصلی) شامل: اوایل مهر، اواسط مهر و اواخر مهر، سه میزان تک آبیاری (کرت فرعی) شامل: بدون آبیاری (شرایط دیم)، تک آبیاری به میزان 50 میلی متر در زمان کاشت و تک آبیاری به میزان 100 میلی متر در زمان کاشت و برای ارقام گندم (کرت فرعی فرعی) شامل V1(72YRRGP)،V2(Fenkang15/Sefid)، V3(Turkey...)، V4(Azar2)، V5(double cross shahi) مورد مطالعه قرار گرفت. شاخص درجه- روز رشد و عملکرد دانه و کاه و کلش تحت شرایط تاریخ کاشت و تک آبیاری برای ارقام گندم مورد بررسی قرار گرفت. بالاترین میزان عملکرد دانه برای سطوح تک آبیاری و شرایط دیم به ترتیب مربوط به ارقام V3 و V4 است و ارقام V1، V2 و V5 وضعیت مناسبی از نظر تولید دانه ندارند. نتایج بیانگر ضرورت تک آبیاری 100 میلی متر در اولین تاریخ کاشت و کفایت تک آبیاری 50 میلی متر در تاریخ کاشت سوم است. در مجموع بر اساس میان یابی، برنامه بهینه تک آبیاری گندم دیم به صورت 100 – 75 – 50 میلی متر به ترتیب در تاریخ کاشت اوایل، اواسط و اواخر مهر توصیه می گردد. بنابراین وقتی که حد بهینه تک آبیاری با مدیریت مناسب زراعی ترکیب شود، عملکرد گندم به طور چشمگیر و پایدار در این شرایط افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: عملکرد، تک آبیاری، دیم، ارقام گندم، تاریخ کاشت، درجه، روز
  • یوسف رضایی، محمدرضا مباشری، محمد جواد ولدان زوج صفحه 189
    تصاویر ابرطیفی با داشتن قدرت تفکیک طیفی بالا و تصویر برداری در محدوده طیفی باریک، قابلیت بسیار بالایی را در رابطه با بررسی و پایش گیاهان و محصولات کشاورزی دارا می باشند. با توجه به تعداد زیاد باند ها در تصاویر ابرطیفی، لزوم انتخاب باند بهینه برای مطالعه پارامتری خاص ضروری می باشد. بدین منظور می توان از باندهای جذبی مربوط به مواد مختلف گیاه و همچنین از شاخص هایی که بدین منظور تعریف شده اند، استفاده نمود. در این پژوهش، ابتدا با توجه به موقعیت باندهای جذبی مواد موثر در رشد و سلامت گیاهان، 17 باند بهینه انتخاب و با استفاده از آنها شاخص های مختلف گیاهی تعریف و بر روی تصویر ماهواره ای اعمال گردید. نتایج اعمال هر شاخص بر روی تصویر مورد بررسی قرار گرفته و سپس تصاویر حاصل بر اساس حدود آستانه محاسبه شده، به نواحی مختلف تقسیم گردید. به منظور دستیابی به نتایج قابل استفاده، در مرحله دوم از روش طبقه بندی تصمیم گیری درختی استفاده گردید. نتایج خروجی از این روش طبقه بندی نشان داد که می توان با استفاده از این روش بطور نسبی تنش و در مجموع سلامت گیاهان منطقه را تشخیص داده و گیاهان را از این حیث، و بطور نسبی طبقه بندی نمود. این پژوهش نشان داد که با استفاده از این تصاویر می توان به بررسی و پایش گیاهان سبز، پارامترهای موثر بر سلامت آنها و کشف تنش های وارد بر گیاهان که گاهی حتی با مشاهدات بصری زمینی هم قابل کشف نمی باشند را آشکارسازی نمود.
    کلیدواژگان: تصویر برداری ابرطیفی، باندهای جذبی، طبقه بندی تصمیم گیری درختی، شاخص های گیاهی
  • عادی ریحانی تبار صفحه 201
    این مطالعه برای تعیین واکنش پذیری و ویژگی های کربنات ها در بیست خاک (cm 30-0) از مناطق مرکزی ایران (انتی سول و آریدی سول) انجام گرفت. در این نمونه ها مقادیر کربنات کلسیم معادل (CCE)، کربنات کلسیم معادل فعال (ACCE) و کربنات کلسیم معادل غیرفعال(NACCE)، کانی شناسی کربنات ها با تکنیک XRD و سطح ویژه با روش BET بوسیله جذب گاز N2، اندازه گیری شدند. مقادیر CCE از 38 تا 228 گرم بر کیلوگرم خاک با میانگین 1/105 گرم بر کیلوگرم خاک تغییر می کرد. ACCE، بدون گذراندن خاکها از الک mm1، (ACCE1)، از 9/9 تا 6/90 با میانگین 7/32 گرم بر کیلوگرم خاک و ACCE بعد از گذراندن از الک مذکور، (ACCE2) از 4/13 تا 8/99 با میانگین 37 گرم بر کیلوگرم خاک متغیر بود. مقدار ACCE1 بطور متوسط 32 درصد و ACCE2 بطور متوسط 34 درصد کربنات کلسیم معادل کل را تشکیل می دادند. میانگین سطح ویژه خاکها، 75/19 مترمربع بر گرم خاک و میانگین سطح ویژه کربنات ها، 2/103 مترمربع بر گرم کربنات کلسیم اندازه گیری شدند. بین سطح ویژه کربناتها با مقدار رس (*46/0= r) و با CCE همبستگی خطی معنی دار (**52/0- =r) بدست آمد که نشان می دهد احتمالا با افزایش مقدار CCE از سطح ویژه آن کاسته می شود. مطالعات XRD نشان داد که کربنات غالب در خاکهای مورد مطالعه بصورت [MgxCa1-xCO3] بوده و تنها در 7 خاک پیک مربوط به دولومیت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اریدی سول، خاکهای آهکی، آهک فعال، کربنات کلسیم معادل، انتی سول
  • فریدون سرمدیان، روح الله تقی زاده مهرجردی، حسین محمد عسگری، علی اکبرزاده صفحه 211
    با توجه به مشکلات اندازه گیری مستقیم برخی از ویژگی های خاک، در سال های اخیر از روش های غیر مستقیم برای برآورد این خصوصیات استفاده می شود. بدین منظور، در این پژوهش140 نمونه جمع آوری شده از منطقه گرگان مورد آزمایش قرار گرفته و فراوانی نسبی ذرات، کربن آلی، درصد رطوبت اشباع و آهک به عنوان ویژگی های زودیافت و نقطه پژمردگی، ظرفیت زراعی، ظرفیت تبادل کاتیونی و وزن مخصوص ظاهری به عنوان ویژگی های دیریافت اندازه گیری شدند. سپس کل داده ها به دو سری داده، شامل سری آموزش (80% داده ها) و سری ارزیابی (20% داده ها) تقسیم گردید. به منظور پیش بینی خصوصیات مذکور، از مدل های نروفازی، شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج ارزیابی مدل ها بر اساس شاخص های ریشه مربعات خطا، میانگین خطا، خطای استاندارد نسبی و ضریب تبیین نشان داد که مدل نروفازی دارای بالاترین دقت در پیش بینی ویژگی های خاک را دارا می باشد بطوریکه این مدل به میزان 34، 10، 78 و 5 درصد دقت پیش بینی ویژگی های FC، PWP، CEC و Bd را به ترتیب، نسبت به روش رگرسیون خطی چندگانه افزایش داده است. بعد از این مدل، شبکه های عصبی مصنوعی نسبت به معادلات رگرسیونی کارائی بهتر داشته است.
    کلیدواژگان: نروفازی، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون چند متغیره، خصوصیات خاک
  • مصطفی شیرمردی، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی، کاظم خاوازی، محسن فرحبخش، فرهاد رجالی، عبدالوهاب سادات صفحه 221
    در این تحقیق، تاثیر قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری دارای توانایی تولید آنزیم ACC دآمیناز بر روابط آبی و شاخص های زراعی دو رقم آفتابگردان در خاکی با dS/m 8 - 7 = EC بررسی شد. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل انجام شد. فاکتورها شامل چهار سطح باکتری (سطح بدون باکتری،تلقیح با باکتری های Pseudomonas fluorescens سویه های4، 9 و 12)، سه سطح قارچ (سطح بدون قارچ، تلقیح با قارچهای Glomus etunicatumوGlomus intraadices) و دو رقم آفتابگردان (مستر و یوروفلور) بودند. نتایج نشان داد، تمام تیمارها محتوای نسبی آب برگ را در هر دو رقم به طور معنی داری افزایش دادند. تلقیح مجزای سودوموناس فلورسنس سویه 12و گلوموس اتونیکاتوم و همچنین تلقیح مشترک قارچ ها با هر سه باکتری توانست وزن تر و خشک طبق را در رقم یوروفلور نسبت به شاهد افزایش دهند.
    کلیدواژگان: محتوای نسبی آب برگ، قارچهای میکوریز آربسکولار، سودوموناس فلورسنس، : باکتری های ریزوسفری محرک رشدگیاه، تنش شوری
  • مهدی علی خاصی، مهدی کوچک زاده صفحه 229
    در مناطق خشک و نیمه خشک، محدودیت منابع آب ایجاب می نماید برای آبیاری اراضی کشاورزی، از آب های نامتعارف مانند فاضلاب تصفیه شده نیز استفاده گردد. در این راستا، تحقیقی به منظور بررسی تاثیر آبیاری با فاضلاب تصفیه شده بر عملکرد و کیفیت الیاف پنبه رقم مهر در تصفیه خانه شهرک قدس (غرب) به اجرا در آمد. فاضلاب تصفیه شده از تصفیه خانه شهرک قدس (غرب) تهران، تامین گردید. آبیاری پنبه به صورت سطحی با مقادیر مختلف اختلاط و نیز کاربرد متناوب فاضلاب تصفیه شده و آب معمولی بعلاوه دو تیمار آبیاری کامل با آب و فاضلاب تصفیه شده صورت گرفت. این تحقیق در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با هشت تیمار در سه تکرار انجام شد. اندازه هر یک از کرت ها 3×3 متر درنظر گرفته شد. نتابج نشان داد، تعداد غوزه در متر مربع، شاخص سطح برگ و ارتفاع گیاه در تیمارهای آبیاری شده با فاضلاب تصفیه شده به طور معنی داری بیشتر از تیمار آبیاری شده با آب بود. مقدار عملکرد در تیمار آبیاری کامل با فاضلاب تصفیه شده و آب به ترتیب 2200 و 780 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین فاضلاب تصفیه شده تاثیر معنی داری بر کیفیت الیاف پنبه نداشت.
    کلیدواژگان: فاضلاب تصفیه شده، کیفیت الیاف، عملکرد، پنبه
  • شادی قرقره چی، فرهاد خرمالی، شهلا محمودی، شمس الله ایوبی صفحه 237
    این تحقیق بر روی افق های آرجیلیک خاک های لسی مناطق مرطوب و نیمه مرطوب جنوب غربی استان گلستان با رژیم های رطوبتی زریک و یودیک و حرارتی ترمیک و مزیک صورت گرفته است. خاک های مورد مطالعه شامل گروه های بزرگ Hapludalfs و Haploxeralfs از راسته Alfisols می باشند. آبشویی، پایداری سطوح، پوشش گیاهی، ساختمان و زهکشی مناسب، شرایط مطلوبی را برای حرکت ذرات رس به عمق پروفیل خاک و تشکیل افق آرجیلیک فراهم نموده است. مهمترین عوارض میکرومورفولوژیک مشاهده شده پوشش های رسی و نواحی تخلیه آهک بودند. پوسته های رسی در بی فابریک های کریستالیتیک-لکه ای و لکه ای همراه با کانی های اسمکتیت و ورمی کولیت مشاهده شده اند. پوشش های رسی ضخیم و آرایش یافته همراه با کانی ورمی کولیت، فرم پرشدگی و هیپوکوتینگ آهک و حداکثر نواحی تخلیه آهک دیده شده است. کانی های رسی اسمکتیت و ورمی کولیت، خاصیت انقباض و انبساط و میزان بارش در مقدار پوشش های رسی موثر بوده است. غالب بودن کانی ورمی کولیت در افق های خوب توسعه یافته باعث کاهش خاصیت انقباض و انبساط و افزایش مقدار پوشش رسی شده است. مقدار بالای کربنات و بی فابریک کریستالیتیک در افق های زیرین ناشی از فرآیند تجمع مجدد آهک است که این فرضیه به وسیله کانال های پوشیده شده توسط کلسیت اثبات می شود. آنالیز هر یک از پارامتر های شاخص تکاملی MISECA نشان می دهد که پوشش های رسی و نواحی تخلیه آهک تاثیر گذارترین فاکتور ها در تحول افق های آرجیلیک مورد مطالعه بوده اند. نتایج همچنین نشان داده است که علاوه بر اقلیم، نوع و مقدار کانی های رسی نیز در تحول افق های آرجیلیک موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: تخلیه آهک، آرجیلیک، لس، میکرومورفولوژی، پوسته رسی
  • سمانه کارگر، علی رئیسی، حسن رحیمی صفحه 251
    یکی از عمده ترین مشکلات عملیات ساختمانی، جلوگیری از هرگونه تغییر شکل نامتعارف در پی سازه ها می باشد که اغلب می تواند منجر به تخریب سازه گردد. در این تحقیق تلاش گردیده است تا ویژگی های مقاومتی خاک رسی گچی و همچنین تاثیر آبشویی گچ از خاک بر نشست و مقاومت آن مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور نمونه های مصنوعا گچی شده با درصدهای مختلف گچ، تهیه و آزمایش های متنوعی از قبیل تعیین حدود آتربرگ، تراکم، نشست تحت بار ثابت در حالت معمولی و همراه با آبشویی و تعیین مقاومت روی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان دادند که افزایش مقدار گچ در کاهش حدود آتربرگ، وزن واحد حجم خشک، مقاومت و افزایش نشست نقش مهمی را دارا می باشد. از طرفی آشکار شد که آبشویی فاکتوری بسیار مهم در نشست های بعدی و کاهش مقاومت این خاک می باشد. بنابراین وجود گچ می تواند یکی از پارامترهای مهم مهندسی در عملیات ساخت سازه های هیدرولیکی محسوب گردد.
    کلیدواژگان: مقاومت، آبشویی، وزن واحد حجم خشک، نشست، خاک گچی
  • الهام ملک زاده، حسینعلی علیخانی، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی، مهدی زارعی صفحه 257
    این پژوهش با هدف ارزیابی مقاومت به عناصر نیکل و کادمیوم در 52 جدایه از باکتری های بومی و غیر بومی مناطق آلوده و بررسی خصوصیات محرک رشد جدایه های مقاوم انجام شده است. آزمون مقاومت در سه سطح کادمیوم (صفر، 100و200میلی گرم در لیتر) و پنج سطح نیکل (صفر، 250، 500، 750 و 1000میلی گرم در لیتر) و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام پذیرفت. صفات محرک رشد گیاه، شامل ارزیابی توان تولید اکسین، آنزیم ACC- دآمیناز، سیدروفور و نیز توان انحلال فسفات های آلی و معدنی، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد از 52 جدایه ی مورد مطالعه، 10 جدایه به سطوح بالای نیکل و کادمیوم مقاوم بوده اند (2/19%) و از بین این 10 جدایه، دو جدایه شماره 159 و 105، علاوه بر داشتن بیشترین مقاومت به نیکل و کادمیوم دارای برخی ویژگی های محرک رشد گیاه نیز بوده اند.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، باکتری های مقاوم، پالایش زیستی
  • علی مهدوی، محمدحسین امید، سیدمحمود کاشفی پور صفحه 265
    چه در طراحی سیستمهای تصفیه و چه در مدلسازی جذب در انتقال و انتشار مواد، یکی از مهمترین مسائل یافتن بهترین معادله حاکم بر تغییرات زمانی جذب می باشد. در این تحقیق یک آنالیز تئوری بر یکی از معادلات مورد استفاده یعنی معادله مرتبه دو بر اساس ظرفیت جاذب به کمک نتایج آزمایشگاهی جذب کادمیم به زئولیت در یک کانال دایره ای انجام گردیده است. نتایج نشان داد که معادلات مختلف مرتبه دوی ارائه شده در تاریخچه در واقع یک معادله می باشند و تنها در نوع روش خطی سازی و تعریف پارامترها متفاوت می باشند. برای تعیین بهترین روش خطی سازی بایستی از R2 برازش خطی به همراه مجموع مربعات خطا استفاده نمود. مقایسه بین هفت روش خطی سازی نشان داد که سه روش بلانچارد، ریچی و سابکوسک و سروینسکی بهترین روش های خطی سازی با توجه به داده های موجود می باشند. بعلاوه نتایج نشان داد به منظور برآورد ظرفیت جاذب بایستی آن را مستقیما در آزمایشگاه اندازه گیری نمود.
    کلیدواژگان: غیر خطی، انتقال آلودگی، خطی، تخمین پارامتر، کانال دایره ای، جذب
  • نصرت الله نجفی، منصور پارسازاده، سیدجلال طباطبایی، شاهین اوستان صفحه 273
    برای بررسی تاثیر pH و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی و برهمکنش آنها بر ویژگی های رشد و عملکرد اسفناج، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل pH محلول غذایی در سه سطح (5/4، 5/6، 8) و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی در پنج سطح (100:0، 75:25، 50:50، 25:75، 0:100) و با چهار تکرار در بستر پرلیت و در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که با کاهش نسبت نیترات به آمونیوم شاخص کلروفیل برگها افزایش یافت. با کاهش نسبت نیترات به آمونیوم از 100:0 به 75:25 شدت فتوسنتز خالص، سطح برگها، تعداد برگها، وزن تر و خشک بخش هوایی افزایش و با کاهش بیشتر نسبت نیترات به آمونیوم کاهش یافتند. با افزایش pH محلول غذایی از 5/4 به 8، سطح برگها، شاخص کلروفیل برگها، شدت فتوسنتز خالص، وزن تر و خشک بخش هوایی کاهش یافتند. تاثیر برهمکنش pHو نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی بر سطح برگها، تعداد برگها، شاخص کلروفیل برگها، شدت فتوسنتز خالص، وزن تر و خشک بخش هوایی معنی دار بود؛ به طوری که pH 5/4 با نسبتهای نیترات به آمونیوم 100:0 و 75:25، pH 5/6 با نسبت نیترات به آمونیوم 75:25 و pH 8 با نسبتهای نیترات به آمونیوم 75:25 و 50:50 بیشترین وزن خشک بخش هوایی را داشتند.
    کلیدواژگان: نیتروژن، اسفناج، کشت هیدروپونیک، محلول غذایی، pH
  • نصرت الله نجفی، منصور پارسازاده، سیدجلال طباطبایی، شاهین اوستان صفحه 283
    برای بررسی تاثیر pHو نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی بر جذب و غلظت Fe، Mn، Zn و Cu ریشه ها و بخش هوایی اسفناج، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل pH محلول غذایی در سه سطح 5/4، 5/6، 8 و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی در پنج سطح 100:0، 75:25، 50:50، 25:75، 0:100 و با 4 تکرار در بستر پرلیت انجام شد. نتایج نشان داد که تاثیر pH محلول غذایی بر غلظت Fe و Cu ریشه ها و غلظتMn، Fe و Cu بخش هوایی و جذب Fe، Cu و Mn معنی دار بود ولی بر غلظت Zn ریشه ها و بخش هوایی و جذب Zn معنی دار نبود. با افزایش pHمحلول غذایی از 5/4 به 8، جذب Fe، Cu و Mn و غلظت Fe، Cu و Mn بخش هوایی کاهش ولی غلظت Fe و Cu ریشه ها افزایش یافت. این در حالی است که جذب Zn، غلظت Zn و Mn ریشه ها و غلظت Zn بخش هوایی تغییر معنی داری نکرد. تاثیر نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی بر جذب و غلظت Fe، Mn و Zn ریشه ها و بخش هوایی و جذب و غلظت Cu بخش هوایی اسفناج معنی دار بود ولی بر غلظت Cu ریشه ها معنی دار نبود. با افزایش آمونیوم محلول غذایی جذب و غلظت Fe، Mn، Zn و Cu ریشه ها و بخش هوایی اسفناج افزایش یافت ولی با افزایش بیشتر غلظت آمونیوم، جذب Fe، Mn، Cu و Zn، غلظت Mn و Cu ریشه ها و غلظت Fe و Mn بخش هوایی دوباره کاهش یافت. همچنین، تاثیر شکل نیتروژن محلول غذایی بر جذب و غلظت Fe، Mn، Cu و Zn ریشه ها و بخش هوایی اسفناج به pH محلول غذایی بستگی داشت و برعکس. به طور کلی، بیشترین مقدار جذب Fe و Zn بوسیله اسفناج در نسبت نیترات به آمونیوم 75:25 و pH 5/6 ولی بیشترین مقدار جذب Mn و Cu بوسیله اسفناج در نسبت نیترات به آمونیوم 75:25 و pH 5/4 بود. گیاه اسفناج Mnو Zn را در بخش هوایی در حالی که Fe و Cu را در ریشه ها انباشته کرد.
    کلیدواژگان: منگنز، اسفناج، مس، روی، آهن، نسبت نیترات به آمونیوم، محلول غذایی، pH
|
  • Page 139
    The dominant traditional view to designing drainage systems explains drainage goals only in terms of crop yield increase and rhizosphere improvement while ignoring the environmental impacts of drainage projects. Nowadays, this view has been changed into a new one in which both environmental and agricultural purposes are taken into consideration. Depth and spacing of subsoil drains are important parameters in designing drainage systems, the proper determination of which can improve the system's performance. In this research, experimental and numerical Visual MODFLOW models were employed for simulation of water flow and salt transfer to pipe drains; and the effects of depth and drain spacing on quantity and quality of drain water were considered in either model. On the basis of the results obtained from the experimental model and the numerical simulation of flow for various depths and spacing of drains, a formula was presented and calibrated. Chemical characteristic indices of drain water (EC and TDS) can be determined based on this formula, considering drains depth and spacing, hydraulic head, recharge rate, and index quantities of chemical characteristics of inflow and of groundwater. This formula was validated through a comparison of computed and observed hydraulic heads for various placements positions of drains on the basis of two statistical characteristics of RSME and R2. The obtained mean values of 0.154 cm and 0.994 for these statistical indices, respectively, indicated the acceptable accuracy of the formula.
  • Page 147
    Soil drainage conditions significantly affect the chemical properties of soil, particularly type and the extent of iron oxides. Soil magnetic susceptibility (?) has a close relationship with drainage conditions. Eight soil profiles, in four regions of Fars province, with aquic and non-aquic soil moisture regimes were studied to determine the effect of drainage conditions on? and on chemical forms of Fe-oxide. A positive and significant correlation was noticed between? and Fed. Aquic soils bore distinctly lower? s than non-aquic soils (19.9 vs. 32.5). Magnetic susceptibility of surface horizons was greater than that of sub-surface horizons in most of the soils (31 vs. 19.6), which is probably a result of pedogenic formation of ferrimagnetic minerals in soil surface. Aquic and non-aquic soil lost 41 and 64 percent of their? after CBD extraction, reflecting differences in the source of? . Sequential heating of soil samples upto 550 °C resulted in more enhancement of? , in aquic soils as compared with non-aquic soils, (451% vs. 155%) which was attributed to the conversion of canted antiferromagnetic minerals to ferromagnetic ones. The value of? decreased when heated from 550 to 700 °C (about 100% in both soil groups).
  • Page 161
    Plants and soil microbes are the main sources of most enzymes available in the environment. It is, therefore, anticipated that any change in the growth of soil biota in response to salinity, may reduce the synthesis and production of extra- and intra- cellular enzymes. As a result, a reduction in the growth of plants and the activity of soil microbes in saline environments may lessen the level and the activity of soil enzymes. Soil salinity may reduce microbial growth and activity in different ways. The aim of this study was to determine the direct effects (by reducing the osmotic potential and specific ion effect) and indirect effects of salinity (by changing quality and quantity of root exudates) on soil enzymes activity. As to prove these effects, an uncultivated soil was used to determine direct effects, while soils under clover and wheat were used to determine the indirect effects, of salinity on soil enzyme activities. In the study, five levels of salinity using NaCl, CaCl2, MgCl2 and KCl; and three soil media (non-cultivated soil, soil cultivated with wheat and clover) replicated three times constituted the factorial experiment arranged in a completely randomized design. The experiment was carried out in a sandy clay soil under greenhouse conditions and lasted for 120 days. Results indicated that salinity caused significant reduction (P<0.001) in enzyme activities in uncultivated soil, as well as in the rhizosphere of clover and wheat plantations. Enzymes activities had significant correlations (P<0.05) with the root biomass of the two plants. So, one may attribute the lowered enzyme activities to the reduction in root biomass. With increasing salinity, the reduction in clover root biomass was observed to be more than that in wheat biomass, indicating more reduction in soil enzyme activities in the clover rhizosphere being largely due to less development of its root biomass in saline environment. Furthermore, the data indicated that enzyme activities in the clover and wheat rhizosphere, at high salinity levels, were almost similar to those in uncultivated soils, there being a small difference in enzyme activities observed the three media at high salinity levels, suggesting that role of indirect effects might be less pronounced with increase in soil salinity.
  • Page 169
    Secondary flow investigation could be regarded as an important issue in open channel flow, in spite of its lower quantity compared to the base flow in the water course. It should be given special consideration because of the influence on some hydraulic factors in open channel, specifically in compound channels. In compound channel's due to the difference in the flow velocity of the main channel and that of the floodplain, shear stress in inner layers of fluid increases which aid in developing secondary flow in the area. With regard to the nature of turbulent flow and shear stress, direct measurement of shear and secondary flow requires special laboratory instruments and techniques, while it has little practical importance. In this paper, by using simple available techniques, depth averaged flow characteristics were compiled and used along with two dimensional Shiono-Knight depth average model. The results indicated that the longitudinal slope does not affect the secondary flow and the eddy viscosity
  • Page 179
    To investigate the effects of Sowing Date (SD) and Single Irrigation (SI) on grain yield of rainfed wheat varieties, this experiment was conducted as split-split plot arranged in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications from Sep.2000 to Sep.2004 at the main station of Dryland Agricultural Research Institute (DARI) in Maragheh. The treatments included three sowing dates (early, customary and late), three levels of single irrigation (Rainfed, 50mm and 100mm (only at planting time) along with five wheat varieties (V1(72YRRGP), V2(Fenkang15/Sefid), V3(Turkey…), V4(Azar2), V5(double cross shahi)). Grain and straw yields as well as degree day index were studied for different SD and SI treatments. The highest grain yield at SI levels and rainfed conditions were for V3 and Azar2 wheat varieties whilst grain yield of V1, V2 and V5 wheat varieties were less than those of the other varieties. The results indicated that 100mm single irrigation at early SD is indispensable while 50mm single irrigation sufficient at late SD. In general, based on interpolation method, optimum single irrigation program for rainfed wheat were recommended based upon 100 – 75 – 50mm water use at early, customary and late SD respectively. Thus, when limited single irrigation is combined with appropriate management, wheat production can be substantially and consistently enhanced in these areas.
  • Page 189
    High spectral resolution in hyperspectral images and their ability of imaging in narrow bands, make them highly capable in investigating and monitoring vegetation and crops. Due to the high number of bands in the hyperspectral images, selection of optimum bands for monitoring a specific parameter is indispensable. For this, absorption bands of different materials and the relevant defined indices can be deployed. In this research, regarding the absorption bands of the substances under consideration, 17 optimum bands were selected. Then, using these bands, different vegetation indices were defined and implemented on the images. The results of each index on the image were investigated and the outcoming results divided into different regions. To get access to applicable results, Decision Tree classification method was applied in the second stage. The resultant output of this method of classification revealed that this method can be used in the relative determination of the plant stress and as a whole, the health and vigour of the vegetation under study in the region, resulting in their classification in this respect. Also this research revealed that, by using these images, one can investigate and monitor the green vegetation, the parameters affecting their vigour as well as discover the stresses which cannot often and otherwise through naked be detected eyes.
  • Page 201
    This study was conducted to characterize the reactivity of carbonates in the surface horizons of 20 soils (Entisols and Aridisols) from central region of Iran. The samples were analyzed for Calcium Carbonate Equivalent (CCE), Active Calcium Carbonate Equivalent (ACCE), Non-active Calcium Carbonate Equivalent (N.ACCE), carbonate mineralogy and surface area of carbonates (SSA) through N2 adsorption. The CCEs ranged from 38 to 228g kg-1 of soil, with a mean of 105.1g kg-1 of soil. ACCEs1 (while not being sieved through 1mm sieve) ranged from 9.9 to 90.5 with a mean of 32.7gkg-1 of soil and ACCEs 2 (after being sieved through 1mm sieve) ranged from 13.4 to 99.8 with a mean of 37gkg-1 of soil. About 32% of the calcium carbonate (without being sieved through 1mm sieve) and about 34% of CaCO3 in the soils reacted with oxalate. The average surface area of soils as estimated from the N2 adsorption (BET) was 19.75 m2 g-1 of soil and the average surface area of carbonates was 103.2 m2 g-1 of calcium carbonates. The surface area of carbonates was significantly correlated with clay content (r = 0.46*, n=20) and with CCE (r=-0.52*, n=20), indicating that with increase in CCE content, the surface area decreases. X-ray diffraction (XRD) analysis showed that Mg- Calcite [Mgx Ca1-x (CO3)] is the most commonly cfound carbonate in the studied soils. Dolomite was identified in only 7 soils.
  • Page 211
    Realizing the difficulties involved in direct measurement of soil properties, in recent years, alternative methods have been employed. In the present research, soil texture, organic carbon, saturation percentage and lime as readily measurable parameters, wilting point, field capacity, cation exchange capacity as well as bulk density, as predicted variables were evaluated. The data set was then divided into two subsets for calibration (80%) and testing (20%) of the models. For a prediction of the mentioned parameters, neuro-fuzzy, artificial neural network and multivariate regression were applied. In order to assess the models, some such evaluation parameters as root mean square, average error, average standard error and coefficient of determination were taken into account. Results revealed that the neuro-fuzzy model gives a more appropriate estimation than the other techniques for all the characteristics where this model increased accuracy of predictions for about 34, 10, 78 and 5% for FC, PWP, CEC and BD respectability. Next after neuro-fuzzy model, artificial neural network was of a higher accuracy than multivariate regression.
  • Page 221
    The effect of arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth promoting rhizobacteria, with the ability to produce ACC deaminase enzyme, on water relationships and agronomic indices of sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars was investigated. The soil used was of an EC equal to 7.6 dS m-1. A greenhouse factorial experiment on the basis of a completely randomized block design with three levels of arbuscular mycorrhizal inoculants ¬(non inoculation¬, inoculation with¬ Glomus etunicatum and G. intradices), four levels of Pseudomonas fluorescens¬ inoculants (non inoculation, inoculation with P. fluorescens strains 4¬,9,12) on two cultivars of sunflower (Euroflor¬ and ¬Master) with four replications per treatment was conducted. Results indicated that treatments significantly (P<0.05) increased Relative Water Content (RWC) of the two cultivars. Single inoculation of P. fluorescens strain12 and Glomus etunicatum as well as co-inoculation of fungi with each one of the bacteria enhanced wet and dry weight of tray in Euroflor cultivar, as compared to control.
  • Page 229
    Shortage of irrigation water, being a crucial problem in arid and semiarid regions, makes it necessary to use treated wastewater in agriculture. A field experiment was conducted to investigate the effect of treated municipal wastewater (TMW) on the yield and fiber quality of cotton (Gossypium hirsutum L.) (Mehr variety). Treated municipal wastewater was supplied from Shahrake Ghods sewage treatment plant in Tehran. The experimental treatments were: irrigation of the crop through surface irrigation by different mixtures vs. intervals of freshwater and TMW. Two additional treatments, namely: the cotton crop irrigated with freshwater vs. TMW which were considered as control. The experimental design was a randomized complete block one, consisting of eight treatments and three replications. The results showed that cotton yield, number of bolls per m2, leaf area index (LAI) and plant height were significantly greater when the crop irrigated with TMW rather than with freshwater. The yields in TMW vs. freshwater treatments were about 2200 and 780 kg of lint ha-1, respectively. Also, there was no significant detrimental effect observed on the characteristics of cotton fiber quality when the crop irrigated with TMW.
  • Page 237
    Development of argillic horizon in loess derived soils under Xeric and Udic soil moisture regimes was studied in Golestan Province. Soils were classified as Hapludalfs and Haploxeralfs. High leaching, stability of the surface, forest vegetation,structure and well drainage conditions provide appropriate conditions for clay migration through the profile and formation of argillic horizons. In the studied soils, the main observed pedofeatures were clay coatings and decalcified zones. Clay coatings were observed mainly in soils with crystallitic-speckled and speckled b-fabric, with smectite and vermiculite as dominant clay minerals. Laminated and thick clay coatings were seen in vermiculitic soils along with calcite infillings, hypocoatings and dominantly decalcified zones. Type of clay minerals, shrink/swell properties, and level of precipitation are factors affecting the abundance of clay coatings. In the well-developed horizons, the occurrence of vermiculite clay mineral has reduced the shrink/swell potential and increased the amount of clay coatings. A high carbonate content (CaCO3) in the lower horizons was the result of re-calcification processes. This hypothesis is supported by the more extensive amounts of CaCO3 in lower horizons than in the upper horizons as well as calcite coatings along the channels and voids. Parameter analysis through MISECA development index showed that clay coatings and calcite depletion pedofeatures were the major factors of MISECA index for the development of argillic horizons. Moreover, results showed that, in addition to the climate factor, extent and kind of clay minerals affected the development of the argillic horizons.
  • Page 257
    The purposes of this research were to the evaluation of resistance to nickel and cadmium in 52 indigenous and non-indigenous strains of contaminated soils and a study of growth promoting characteristics of some resistant isolates. Resistance test at three levels of cadmium (0, 100, 200 mg l-1) and five levels of nickel (0, 250, 500, 750, 1000 mg l-1) in the framework of a completely randomized design of three replications was conducted. Indole acetic acid producing ability, production of ACC- deaminase enzyme and siderophore, solubilization of organic and inorganic non-soluble phosphate were determined as plant growth promoting characteristics. The results showed, from 52 strains, 10 strains (19.2%) were resistant to high levels of nickel and cadmium. From amongst ten strains, two isolates 105 and 109 were not only the most resistant to nickel and cadmium but also had some plant growth promoting characteristics.
  • Page 265
    Finding the most appropriate governing equation under different environmental conditions is the most important step for both designing sorption systems and pollutant transport modeling. In this study, the second order model based on the sorbent concentration is theoretically and experimentally investigated. A circular flume was used for the sorption of cadmium by zeolite to simulate the natural conditions. The results indicate that the various equations proposed by different researchers for the sorption are the same and the differences are only due to the linearization and parameter definition methods. The results also state that linear R2 could not be used unaccompanied to determine the best linearization method and it should be used with the sum of square error (SSE). Comparison between seven linearization methods with current data showed that the methods of Sobkowsk and Czerwinski, Ritchie and Blanchard are the best linearization methods for linearization of the second order kinetic equations. Finally it was found that the sorption capacity should be experimentally measured.
  • Page 273
    In order to study the effects of pH and the ratio of nitrate to ammonium in nutrient solution, on the growth characteristics and on the yield of spinach (Spinacia oleracea L.), a factorial experiment was conducted consisting of two factors including: nutrient solution pH in three levels (4.5, 6.5 and 8) and nitrate to ammonium ratio of nutrient solution in five levels (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100). The experiment was carried out in a completely randomized design with four replications in perlite culture in greenhouse conditions. The results indicated that by decreasing the ratio of nitrate to ammonium in nutrient solution, leaf chlorophyll index was increased. By decreasing the nitrate to ammonium ratio from 100:0 to 75:25, net photosynthetic rate, leaf number, leaf area, fresh and dry weights of shoots were increased. With further decrease in nitrate to ammonium ratio, the above factors were decreased. By increasing the nutrient solution pH from 4.5 to 8, leaf chlorophyll index, net photosynthetic rate, leaf area and fresh as well as dry weights of shoots were decreased. The interactive effects of pH and the ratio of nitrate to ammonium in the nutrient solution on net photosynthetic rate, leaf number, leaf area and fresh and dry weight of shoots were significant, so that a pH of 4.5 with nitrate to ammonium ratios of 100:0 and 75:25, pH 6.5 with nitrate to ammonium ratio of 75:25, and pH 8 with nitrate to ammonium ratios of 75:25 and 50:50 yielded a the maximum dry weight of shoots.
  • Page 283
    To study the effect of nitrogen form and pH of nutrient solution on the uptake and concentration of Fe, Zn, Cu and Mn in roots and shoots of spinach plant, a factorial experiment was conducted with two factors including nutrient solution pH in three levels (4.5, 6.5 and 8.0) and nitrate to ammonium ratio of nutrient solution in five levels (100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100). The experiment was carried out in a completely randomized design with four replications in perlite culture and greenhouse conditions. The results showed that the effect of nutrient solution pH on the root concentration of Fe and Cu, shoot concentration of Fe, Cu and Mn, uptake of Fe, Cu, and Mn was significant, but the effect on the root and shoot concentration of Zn and Zn uptake was not. By increasing the nutrient solution pH from 4.5 to 8.0, uptake of Fe, Cu and Mn, as well as in shoot concentration of Fe, Cu and Mn were significantly diminished, but root concentration of Fe and Cu was significantly increased. While Zn uptake, root concentration of Zn and Mn, and shoot concentrations of Zn did not change significantly. The effect of nitrate to ammonium ratio of nutrient solution on the root and shoot concentration of Fe, Mn and Zn, shoot concentrations of Cu, as well as the uptake of Fe, Mn, Zn, and Cu by plant was significant. By increasing the ammonium concentration of nutrient solution, the root and shoot concentration of Fe, Mn, Zn, and Cu, as well as their uptake (by spinach plant) were significantly increased, but by further increasing the ammonium concentration, their uptake, the root concentration of Mn and Cu, and the shoot concentration of Fe and Mn further decreased. Also, the effect of nitrate to ammonium ratio of nutrient solution on the root and shoot concentration of Fe, Mn, Zn, and Cu, along with their uptake by the plant was dependent on the nutrient solution pH and vice versa. In general, the maximum amount of Fe and Zn uptake by spinach plant was in nitrate to ammonium ratio of 75:25 and pH of 6.5, but a maximum level of Mn and Cu uptake was observed in nitrate to ammonium ratio of 75:25 and pH of 4.5. The plant accumulated Mn and Zn in its shoots but Cu and Fe in its roots.