فهرست مطالب

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود شارع پور صفحه 1
    ویژگی های جامعه معاصر سبب شده که اعتماد، کارکرد ویژه ای پیدا کند. در این میان با توجه به دغدغه های مربوط بهحفظ نظم اجتماع ی و کنترل اجتماع ی در جامعه مدرن، اعتماد عموم مردم به پل یس از اهم یت و یژه ای برخوردار است. درتحلیل شکل گیری اعتماد دو دیدگاه کلی وجود دارد:بر اساس دیدگاه جامعه ‐ محور، با گسترش مشارکت افراد در شبکه های رسمی و غیررسمی موجود در جامعه، اعتمادنیز گسترش می یابد. در مقابل، ره یافت نهاد ‐ محور معتقد است که مهمترین عوامل موثر در ایجاد و حفظ اعتماد، نهادها وسازمان هایی هستند که مجر ی س یاستها می باشند یعنی دستگاه های اجر ایی دول تی. مقاله حاضر بدنبال مقا یسه این دو د ی دگاهدر تحل یل اعتماد مردم به پل یس است. بدین منظور با استفاده از روش پیمای شی تعداد 7949 نفر از جمع ی ت روستا یی وشهری در شهرستان های مختلف استان مازندران با ش یوه نمونه گ یری طبقه بندی شده چند مرحله ای مورد بررسی قرارگرفتند.یافته های تحق یق حاضر حاک ی از آن بود که در ت بیین اعتماد مردم به پل یس ب یش از متغ یرهای فرد ی و مشارکت درانجمن های داوطلبانه، متغ یرهای اجتماعی و به خصوص عوامل مربوط به حکومت عادلانه و کارآمد موثر است. بر ای ناساس، نوع نگرش مردم به کنش گران دول تی و نحوه عملکرد سازمان های دول تی بر ارز یابی آنان از قابل یت اعتماد به پل یستاثیر فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد تعمیم یافته، سرمایه اجتماعی، حذف اجتماعی، انجمن های داوطلبانه
  • جعفر هزار جریبی، رضا صفری شالی صفحه 17
  • مجتبی شاهنوشی، نرگس رضایی صفحه 39
    به منظور بررس ی توز یع و ساختار طبقا تی شهر اصفهان و آثار اجتماع ی آن، تحق یق حاضر در م یان خانوارهای ساکن شهراصفهان به عمل آمده است. برای تع یین حجم نمونه، آخر ین تقس یم بندی شهر اصفهان که بر اساس یازده منطقه ب ود در نظرگرفته شد و از م یان خانوارهای ساکن در این مناطق، بر اساس فرمول کوکران 384 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند. کهالبته بر ای جلوگ یری از خطاهای حاصله 432 خانوار به عنوان نمونه معرف در نظر گرفته شد. جهت سنجش متغ یرها یموجود در فرض یات، از پرسشنامه که به ص ورت سوالات بسته و نیمه باز مطرح شده بودند استفاده گردید. بعد از جمع آوریاطلاعات و داده ها و تجزیه و تحلیل نهایی آنها از چهار فرض تحقیق، همگی مور تایید قرار گرفته و به اثبات رسیدند.نتیجه کل تحق یق نشان می دهد، مناطق مختلف شهر اصفهان دار ای ساختار طبقا تی متفاو تی است و روابط ازدواج ی ب ینمناطق متاثر از پایگاه اجتماعی اقتصادی خانوارهای آن مناطق می باشد.بر اساس نتایج تحق یق، رابطه معنا دار ی بین ساختار فرهنگی اجتماع ی و ساختار جغرا فیایی اصفهان وجود ندارد بهعبارت دیگر اقشار مختلف فرهنگی و اجتماع ی شهر اص فهان در تمام مناطق شهر پراکنده اند. داده های تحقیق در کل ای نفرضیه را تا یید می کند که افراد قشرهای متفاوت اجتماع ی، هر کدام بر حسب ارزشگذار ی ها، عقای دو ای ستارها، تفاوتمحسوسی از لحاظ روابط اجتماع ی دارند. و در واقع روابط اجتماع ی افراد بر حسب پا یگاه اقتصادی اجتماع ی که دارندتفاوت پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: توزیع طبقاتی، روابط اجتماعی، پایگاه اجتماعی، طبقه، ساختار اجتماعی، ازدواج
  • سید علیرضا افشانی، عباس عسکری ندوشن، سمیه فاضل نجف آبادی، محمد حیدری صفحه 57
    اعتماد مهم ترین مولفه نظم اجتماعی و یکی از ارکان سرمایه اجتماعی محسوب می شود. هدف این تحقیق، بر رسیمیزان اعتماد اجتماعی و عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر آن در بین ساکنان شهر یزد بوده است. روش مطالعه از نوعپیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه افراد 15 ساله و بیشتر شهر یزد تشکیل می داد که 288 نفر از آنها به عنوان نمونه64 درصد / 17 درصد پاسخگویان کم، 6 / مورد مصاحبه قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان داد که میزان اعتماد اجتماعی 413 درصد زیاد می باشد. میزان اعتماد اجتماعی در بین مردان بیش از زنان و در بین افراد متاهل بیش از افراد / متوسط و 5مجرد بوده است. متغیرهای میزان دینداری، وضعیت اشتغال، جنسیت، میزان مشارکت اجتماعی، روابط اجتماعی و انسجامهنجاری تاثیر معنی داری بر میزان اعتماد اجتماعی داشتند. در بین متغیرهای مستقل تحقیق، انسجام هنجاری بیشترین سهم رادر تبیین میزان اعتماد اجتماعی داشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام هنجاری، روابط اجتماعی، مشارکت اجتماعی، یزد
  • فخرالسادات قریشی، کامران صداقت صفحه 79
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل فرهنگی‐ اجتماعی مرتبط بر شکل گیری اعتماد اجتماعی شهروندان تبریزصورت گرفته است.
    روش تحقیق: در یک پژوهش پیمایشی، 395 نفر از شهروندان 18 سال به بالای شهر تبریز به روش نمونه گیری خوشهای چند انتخاب شد. داده های جمع آوری شده به کمک پرسشنامه و با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین‐،t-test، انحراف معیار، فراوانی‐ درصد) و ضریب همبستگی پیرسون، ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل رگرسیونمورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. ANOVA تحلیل واریانس
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین متغیرهای سطح شهروندی، نگرش دینی، مشارکت اجتماعی، پایگاه اجتماعی‐ اقتصادی، فقرفرهنگی، جنسیت، وضعیت تاهل، تحصیلات، سن، شغل با اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، نگرش دینی، سطح شهروندی، فقر فرهنگی، مشارکت اجتماعی، پایگاه اقتصادی
  • محمد گنجی، علی هاشمیان فر صفحه 103
    چکیدههدف اصلی پژوهش حاضر،شناسایی وضعیت بهداشت محیط مدارس ومیزان انطباق آن وضعیت با استاندارد های ملیمدارس بوده که ازجنبه های متعدد همانند: وضعیت ایمنی،وضعیت کارگاه هاوآزمایشگاه ها،وضعیت بوفه هاومحوطه ها،وضعیتسرویس های بهداشتی و... به مقوله بهداشت محیط مدارس پرداخته است. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی – مقطعی استکه ازطریق مشاهده مستقیم و به صورت تمام شماری، به ثبت مقولات ازمدارس پرداخته است. کنکاش درمدارس موردمطالعه، براساس چک لیست های طرح شده، منجربه نتایجی گردیده که برخی ازمهمترین آنها عبارتند از:53 درصد رامدارس راهنمایی / 41 درصدراپسرانه، 44 / 58 درصد مدارس مورد مطالعه را مدارس دخترانه، 66 /33 ‐87 درصدرامدارس دوزمانه تشکیل می دهند. / 12 درصدرایک زمانه و 87 / 46 درصدرامقطع دبیرستان، 12 /55،‐ براساس ابعاد و شاخص های بهداشت محیط مدارس، متوسط میزان تطابق مجموعه ابعاد بهداشت محیط مدارسبااستانداردهای ملی مدارس (موسسه استانداردوتحقیقات صنعتی ایران، 1382 وآیین نامه بهداشت محیط45 درصد می باشد. بطوریکه ترتیب میانگین تطابق شاخص های موردبررسی بااستانداردهای مل ی مدارس، /04،(مدارس، 1384ازبالاترین به پایین ترین حد،عبارتند از:(‐ وضعیت دفع فاضلاب وزباله (100(55/ ‐ وضعیت محوطه (38(43/ ‐ وضعیت کارگاه وآزمایشگاه (95(38/ ‐ وضعیت سرویس های بهداشتی(توالت) ودستشوئی وآبخوری (43(37/ ‐ وضعیت ایمنی (37(37/ ‐ وضعیت کلاس ها (13(3/ ‐ وضعیت بوفه (04 کلیدواژه ها واژه های کلیدی: بهداشت محیط مدارس؛ استاندارد ملی؛ وضعیت ایمنی؛ وضعیت بهداشتی؛ مدرس
    کلیدواژگان: بهداشت محیط مدارس، استاندارد ملی، وضعیت ایمنی، وضعیت بهداشتی، مدرسه
  • سعید معیدفر، ستار پروین صفحه 135
    طرح مساله: موضوع مسایل اجتماعی در دو دهه اخیر در محافل علمی ایران مورد توجه قرار گرفته است و در این راستاشناخت آن نیازمند تعمق و همفکری صاحبنظران می باشد، فرا تحلیل مطالعات انجام شده می تواند به شناخت مسایلاجتماعی در ایران یاری رساند.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش کیفی و از نوع فرا تحلیل می باشد. این روش به معنای تحلیل تحلیل ها است و مهمترینروش برای خلاصه سازی تحقیقات گذشته است.
    یافته ها
    مساله اشتغال و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی مهمترین مساله حال حاضر در جامعه ایران است و رویکردبی سازمانی اجتماعی مهمترین رویکرد نظری است که محققان از آن برای تبیین مسایل اجتماعی ایران استفاده کرده اند.
    نتایج
    با توجه به پیچیدگی و چند بعدی بودن مسایل اجتماعی ایران،شناخت این حوزه نیازمند همفکری و هم پژوهیمحققان است و رویکرد نظری بی سازمانی اجتماعی از نظر نویسندگان مقالات تحلیل شده، رویکرد مناسبی برای شناختو تبین مسایل اجتماعی در ایران است همچنین توصیفی و غیرتبیینی بودن و بی توجهی به مبانی و مباحث نظری، بیتوجهی به فعالیت های پژوهشی میدانی و تجربی و ارائه راهکارهای غیر عملی از مهمترین ویژگی های مقالات مورد مطالعهمی باشد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مسایل اجتماعی، بی سازمانی اجتماعی، اشتغال، مسایل جوانان
  • محمدرضا نصر اصفهانی، میلاد شمعی صفحه 151
    نقدجامعه شناختی 1 آثار ادبی، روشی است که به تحقیق و بررسی درباره طبقات مختلف جامعه و طرز رفتارها ودر این شیوه نقد،اثر ادبی ازاین دیدگاه». کنشهای متفاوت و متشابه ساختارهای اجتماعی در دوره معینی از تاریخ می پردازدکه اجتماع و هنرمند و اثر او با یکدیگر رابطه ای زنده و جدایی ناپذیر دارند، مورد بحث و ارزیابی قرار می گیرد. بنابراینمنتقد به دقت از زمان و مکانی که نویسنده در آن زیسته و اثر ادبی در آن بوجود آمده، آگاهی کامل به دست می آورد، تا«بتواند اثر را به منزله واکنش روحیه هنرمند نسبت به جامعه و برداشت های او از محیط مورد مطالعه قرار دهد.((میرصادقی، 267،1377چنین نقدی قادرست از». اهمیت نقد جامعه شناختی، در تفسیر و تبیین مشخصات جامعه شناختی یک دوره استطریق کمک به خواننده و آگاهاندن او که چرا پاره ای خطاها از مشخصات آثار ادبی عصر معینی است، بر معلومات ویبیفزاید‐حتی می تواند ماهیت چنین خطاها را تبیین کند،اگر چه پی بردن به خطا بودن آنها فقط با تکیه بر معیارهای ادبی.(1369، دیچز، 552) «محض صورت می گیردمحمود دولت آبادی به شهادت آثارش یکی از توانا ترین داستان نویسان امروز ایران است. وی با انتشار رمان «جایخالی سلوچ» توانست جایگاه خود را در میان نویسندگان برجسته ادبیات داستانی تثبیت کند. تنوع و تعدد شاخصه هایمثبت زبانی و ادبی دولت آبادی در این اثر با مضامینی از جمله فقر و گرسنگی، مناسبات زناشویی در شرایط نابسامان اجتماعی، مصائب پایان ناپذیر مردم ستم دیده و رنج کشیده روستایی، اصلاحات ارضی و تقابل سنت و تجدد، همراه شدهو در مجموع ستون فقرات هنر نویسندگی وی را تشکیل داده است.رابطه میان آفرینش ادبی و اوضاع «جای خالی سلوچ» نگارندگان این نوشتار برآنند تا با بررسی جامعه شناختی رماناحوال اجتماعی و تاریخی نویسنده را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند و راهگشای نوعی نگرش تازه در برخورد هنری وعلمی با یک اثر ادبی باشند.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، جامعه روستایی، جامعه شناسی در ادبیات، محمود دولت آبادی، جای خالی سلوچ
  • علی ربانی خوراسگانی، محمد عباس زاده صفحه 169
    مطابق با تغییرات اجتماعی پدید آمده در سطح جهانی، اندیشمندان علوم اجتماعی، نظریه های جدیدی را برای تبیین پدیده های اجتماعی مطرح کرده اند. با عنایت به اینکه در تحقیقات اجتماعی، نظریه ها با روش های تحقیق رابطه تنگاتنگی دارند،فلذا مطابق با نظریه های مطرح شده، روش های تحقیق نیز دچار تغییرات عدیده ای شده اند. منظور نظر اینکه، همگام باظهور نظریه های فراثباتی، در حوزه روش تحقیق هم، رویکردهایی چون رویکرد نظریه زمینه ای پدیدارگشته اند. رهیافت نظریه زمینه ای بر پایه روش های کیفی بوده و از مجموعه منظمی از رویه ها و فرایندهای متعدد در گردآوری داده ها وتحلیل ها به منظور توسعه نظریه مبتنی بر استقرا، استفاده می نماید. این روش با داشتن ویژگی های مهمی چون انعطاف پذیری 2 و بازاندیشی 3، سبب گردیده، محققین بیشتری جهت فهم پیچیدگی های روابط موجود در پدیده ها از این رهیافت استفاده نمایند. در مقاله حاضر به معرفی تئوری زمینه ای و نقد آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تئوری زمینه ای، حساسیت نظری، اشباع نظری، کدگذاری باز، کدگذاری محوری، کدگذاری انتخابی
|
  • Page 1
    The characteristics of modern society have produced new functions for trust. Given the existing concerns for maintaing social order and control in modern society, people's trust to police has gained a high significance and importance. Two general perspectives exist to explain the formation of trust. According to society-centered approach, trust expands as people's participation in formal and informal netwoks increases.In contrast, institution-centerd approach argues that the institutions that arecentral for the creating and maintaining trust are the policy-implementing institutions, that is, public service systems. The present paper seeks to compare these two perspectives with regard to people's trust to police. In doing so, it employed survey method with 7949 respondents from rural and urban areas in Mazandaran province. The multi-satge clustered sampling method was used. The findings showed hat for the explanation of people's trust to police, social factors, in particular, the quality of government is more effective than the background variables and even participation in voluntary associations. Thus it can be argued that people's attitudes towards government agents and the performance of public organizations have a strong influence on their evaluation of police trustworthy.
    Keywords: Trust, generalized trust, Social capital, social exclusion, voluntary associations
  • J. Hezarjaribi, R. Safary Shali Page 17
    Trust is one of the main variables of social capital which is studied in the framework of social order. Trust aspects get changed according to social change. Nowadays with change in society, aspects and circle of trust are no longer confined to family members and local communities. The level of social trust is defined in relation to different organizations, foundations and occupations. Accordingly in order to gain trust there existsome requirements that organizations have to meet. Among these requirements are honesty, efficiency and moving towards realizing public aims. The present paper is done on the basis of surveys carried out in the field of social trust in Tehran, Qazvin, and Qom. Factor analysis of items shows that items of interpersonal trust are gathered under one factor and have a high correlation. As a second factor items related to trustinggroups, social occupations and media have a high correlation. Therefore interpersonal trust can be termed "trusting familiar groups" and the other group can be ermed "trusting unfamiliar groups". The average level of trust on the first group is by far higher than the second group.Regards to, regrestion result 10 influence independent variation on dependent variatio n, (social trust) The variation of appropriate located general molarity with affected coefficient 0/25 has been the most influence on social trust and then the variation of social security feeling with 0/24 is located second rankingthe variations of social solidarity with 0/18 social satisfaction 0/16,religious loyality, altruism mentality with 0/12,social acceptability with 0/08 are located next ranking. But the result of studying is shown, the variation of social and economic base, social alienation and disappointment feeling had been inverted coefficient effect to the variation of social trust. Namely,with increasing very unit of recently 3variation responders, rang of social trust had been reduced in amount of 0/05.
  • Page 39
    AbstractFor studying of the distribution of social class structure of Isfahan and its social effects, this research hasbeen done.The determined household sample is432 based on the latest Isfahan census.The tools of gathering data is a questionnaire with closed and semi closed questions.The results indicated that the districts of Isfahan have different class structure, and the marriage relations areaffected by socio- economic status of house holds.Other hypothesis indicated there is no meaningful relation between socio-economic and geographic structurein the Isfahan districts.
    Keywords: Class distribution, social relation, social status, class, social structure, marriage
  • Seyed A.R. Afshani, A. Askari Nodoushan, S. Fazel Najafabadi, M. Heydari Page 57
    Trust is the most important factor in making social order and capital. It also plays a crucial role in establishing stronger interpersonal relationships, increasing risk power and making social life more comfortable.The present study was carried out to investigate the rate of social trust and the factors affecting it in the city of Yazd. In this survey study, a sample of 288 citizens of Yazd (15 years old and over) were interviewed.The findings show an index of %17.4 for low social trust, %64.6 for moderate social trust and %13.5 for high social trust. It has also been found that social trust is more among men, and more among the married.The relationship between social trust and variables Such as social participation, religiousness, social relation and normative integration is significant.Among independent variables, normative integration yields the most effect in explaining social trust.
    Keywords: Yazd, Social Trust, Social Participation, Normative Integration, social relation
  • Page 79
    Social trust is a crucial issue that today’s societies are encountered, and one of important actors of Social survival. Present study aimed to determine the role of socio-cultrual factors n creation of social trust in Tabriz Citizens.
    Method
    In a pilot study, 395 of Tabriz citizens with age of over 18 years-old were randomly selected. The data were gathered by a questionnaire, and been analyses descriptively and by using pearson and spearman correlation tests, t-test, regression, and ANOVA variance analysis. Results and
    Conclusion
    Findings of this study showed a significant correlation between citizenship level, religious attitude, social participation, socio-economic status, cultural poverty, gender, marital status, education, age, and job in one hand and social trust in other hand
    Keywords: Keywords: Social trust, Socio, Economic status, Religious Attitude, Cultural Poverty, Social Participation, socio, economic status
  • Page 103
    AbstractThe main goal of present research study condition of school circumference hygiene and that’s conformitywith national standard like: security, workshop and laberatory, buffet, enclosure, w.c, w.b,…the methodresearch is description and cross sectional that to register category data with diverts observation and censusand complete enumeration. There are many research
    Results
    - 58.33 percent of population is fit for girl's school and 41.66 percent is fit for son.53.44 percent is highschool and 46.55 percent is middle school.12.12 percent is one time school and 87.87 percent is two timesschool.- According to dimensions and indicators school circumference hygiene standard, average conformity in thisresearch is 45.04 percent and arrangement that conformity from up to down average conformity is:- The condition of repulse of sewage and rubbish is 100 percent.- The condition of enclosure is 55.38.- The condition of workshop and laboratory is 43.95- The condition of W.C, W.B and drinking cup is 38.43- The condition of security is 37.37- The condition of class is 37.13- The condition of buffet is 3.04.
    Keywords: School circumference hygiene, National standard, The condition of security, The condition of hygiene, School
  • Page 135
    Objectives
    The study of social problems in Iranian scientific communities has been the center of attentionin the past two decades. Understanding these problems needs contemplation and consultation with scholars.The meta-analysis of studies can help to recognize social problems in Iran.
    Method
    in this study, the method of research is qualitative meta- analysis. This method is to analysis studies
    Findings
    unemployment of university graduates is the most important problem in Iranian society. Theperspective of social disorganization is the most important theorical perspective that has been used forexplanation of social problems in Iran.
    Results
    considering the complex and multidimential social problems in Iranian society, understanding ofthese problems needs contemplation of scholar. theorical perspective of social disorganization from theviewpoint of authors of analyzed articles is the suitable perspective to find out and explain social problems inIran.
    Keywords: meta-analysis, analysis, social problems, social disorganization, Employment, youth problem
  • Page 151
    Sociological criticism is method that proceed research and study society several division and different or homonym treatments style structure society in signal period in history. herein criticism style, works evaluate hence point of view that society and artist correspond live and inseparable mid.indeed critic learn compeletly from time and place that writer lived, until can studied works because of artist moral reflex intosociety and its idea from outside.
    Keywords: Key words: Sociological criticism, Society problems, Jaye khaly solooch, Mahmood dolat abaadi
  • Page 169
    According to social changes in global level, social scientist introduced new theories to explanation of social phenomena. According to appearance new theories, research methods have changed. The Idea is that, Simultaneity with Appearance post positivist theories, research approaches such a grounded theory has established. This method, acts in the base of qualitative methods and use systematic complex of multiple Procedures to gathering data for theory development upon induction. This method with characteristics as if flexibility, reflexivity, has caused many of researchers used it. In the present article, we paid to introduction of grounded theory and its critics.
    Keywords: Theoretical Sensitivity, Theoretical Saturation, Open Coding, Axial Coding