فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال دوم شماره 2 (بهار 1389)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال دوم شماره 2 (بهار 1389)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکترمحمد مهدی توسلی صفحات 7-20
    بررسی نقش راه های ارتباطی در پیوندهای فرهنگی/ تجاری به ویژه در منطقه ی شبه قاره با ایران، بر اساس داده های باستان شناختی، کوشش تازه ای است که این مقاله سعی دارد به آن بپردازد.
    از آن جا که علم باستان شناسی علمی رو به رشد است که در حال کشف بقایای آثار انسان در طول تاریخ می باشد، بهترین مدرک برای فهم روابط انسانی است که همکاری نزدیک بین کشورهای همسایه را نشان می دهد.
    تحقیق و تفحص در تاثیر و تاثر تمدن های سند و ایران با توجه به راه های ارتباطی و جریان مداوم داد و ستد در مسیر این راه ها، گره گشای بسیاری از مجهولاتی است که مردم این منطقه ی وسیع در توسعه ی روابط و مناسبات مختلف خود در پی آن هستند.
    اینکه تا چه اندازه عناصر فرهنگی از طریق تجارت از شرق به غرب و یا از غرب به شرق رفته و خاستگاه اولیه و واقعی آن ها کجا بوده، پرسش هایی است که این مقاله تلاش می کند به آن ها پاسخ دهد. و سرانجام به این فرضیه پاسخ داده می شود که می توان با احیای مجدد راه های کهن به امنیتی قابل قبول برای ملت های ساکن در این گستره ی عظیم جغرافیایی رسید.
    کلیدواژگان: ایران، شبه قاره، پیوند های فرهنگی، تجاری، تمدن دره ی سند، جاده ی ابریشم، بلوچستان، چین
  • دکترحکیمه دبیران صفحات 21-34
    علامه اقبال عقیده و اندیشه ی خویش درباره ی زندگی و رمز و راز آن را در اشعارش بازتابی روشن داده است. مضامین بلند عشق، ایمان، امید و آرزو، تلاش و کوشش، حرکت و پویایی، آینده نگری و خودشناسی در آثار اقبال جایگاه روشن و گسترده ای دارد وآنگاه که این مضمون را با مفهوم زندگی پیوند می دهد، درخشش و جلوه ی دیگری پیدا می کند. اقبال آرزو و امید را سرمایه ی اصلی زندگی، و زندگی را گنجینه دار این سرمایه ی ارزشمند می داند. خودی، خودشناسی وخودسازی از نظر علامه اقبال با قداست طوف حرم برابر است. وی آزاده زندگی کردن و از زیر بار ناملایمات رستن و قد خم نکردن در برابر دیگران را از رموز زندگی می داند:زندگی ازطوف دیگررستن است خویش را بیت الحرم دانستن است (اقبال،1376: 45)اقبال با توجه به آیات قرآن کریم سیر انفسی را برای انسان لازم و ضروری می شمارد و به تعبیری زیبا در خود نگریستن و به شناخت خود رسیدن را چون مجموعه و خلاصه ی نوری می داند که در فطرت ما نهان است و ظهور و بروز جرقه های آن، راه درست زندگی را برای ما نمایان ساخته، ما را به سوی هدایت و کامیابی رهنمون می سازد:نقطه ی نوری که نام او خودیست زیر خاک ما شرار زندگیست (اقبال،1376: 45)
    کلیدواژگان: زندگی، اقبال، خودی، امید، حرکت و پویایی
  • صمد سامانیان، آمنه مافی تبار صفحات 35-52
    در کشور هندوستان و در طول قرن های متمادی، تنوعی از ادیان و آئین های بشری، برای پاسخگویی به نیازهای معنوی، به کار می رفته و مذهب به طور قابل ملاحظه ای در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی سکنه ی این منطقه ظهور و نفوذ داشته است. با نگاهی به این ادیان می توان دریافت، ویژگی قابل ملاحظه ی آن ها تاثیر و تاثر از یکدیگر است. «سیکهیزم» به مثابه ی یکی از مصادیق این امر، عصاره ی معنویت اسلام و هندو به شمار می رود.
    در مقاله ی حاضر قصد بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی نگاهی هرچند گذرا، بر نحوه ی شکل گیری و پیدایش این طریقت داشته، معتقدات و اصول پایه ای این دیانت و رهبران پایه گذار آن به خواننده معرفی گردد.
    کلیدواژگان: سیک، گورو، خالصا، گورو گرنت صاحب، هند
  • عباس سرافرازی صفحات 53-66
    انقلاب مشروطیت ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی شکل گرفت. یکی از این عوامل تاثیر روزنامه های فارسی زبان خارج از ایران بود. روزنامه ها به عنوان یک وسیله ی ارتباط جمعی در آن زمان دارای نفوذ بسیار زیادی گردیدند. روزنامه هایی که در خارج از ایران و به خصوص هندوستان چاپ می شد، توسط روشنفکران مترقی و انقلابی اداره می شد. آن ها از وضع سیاسی و اجتماعی و اقتصادی دولت قاجار انتقاد می کردند و با نوشتن مقالاتی وضع موجود را به باد انتقادی می گرفتند. در هندوستان حدودا نوزده روزنامه به زبان فارسی چاپ و منتشر گردید که در جنبش آزادی خواهی ایرانیان سخت مؤثر واقع شدند. این پژوهش در نظر دارد روزنامه های فارسی زبان چاپ هند و تاثیر آن ها را در انقلاب مشروطیت ایران بررسی نماید. این روزنامه ها در شهرهای مختلف هند از سال 1822 به چاپ رسید که در سال 1846 با چاپ 6 روزنامه فارسی به اوج خود رسید و در سال های بعد نیز ادامه یافت. بر این اساس می توان هند را یکی از اولین پایگاه های تحولات فکری و فرهنگی ایرانیان در آغاز قرون معاصر نامید که این تحولات پیامدهای سیاسی واجتماعی نیز در ایران به دنبال داشت که از جمله آن ها می توان به انقلاب مشروطیت اشاره کرد.
    کلیدواژگان: هندوستان، انقلاب مشروطیت، ایران، روزنامه نگاران فارسی زبان هند
  • دکترمرتضی فلاح صفحات 67-98
    ایران و شبه قاره از دیر باز، با هم روابط فرهنگی و زبانی و مذهبی و هنری و بازرگانی و صنعتی گسترده ای داشته اند.پیشینه ی این روابط به دوران مهاجرت آریایی ها برمی گردد. زمانی که این دو ملت شاخه ی هند و ایرانی را تشکیل می دادند و زبان و مذهب و نژادی یگانه داشتند. با گذشت زمان که این دو ملت در دو اقلیم جداگانه ساکن شدند، منش ها و خلق و خوی آنان نیز دگرگون شد. با این حال مبانی مشترک زبانی ونژادی و فرهنگی آنان، هرگز از هم نگسیخت. اسطوره ها وانگاشته های مشترک ایرانیان و هندوان از همان زمان سامان یافت. با تشکیل حکومت های هخامنشی و اشکانی و ساسانی پیوندهای زبانی و فرهنگی میان این دو قوم ادامه یافت که تاریخ نویسان شواهد فراوانی از آن به دست داده اند. پس از اسلام این پیوندها فزونی گرفت و به ویژه از زمان غزنویان روبه پیشرفت و فزونی نهاد و زبان فارسی در درازای نزدیک به نه قرن زبان رسمی امرا و دربارهای پادشاهان هندوستان به شمار می آمد. با نفوذ انگلیس در این کشور، اندک اندک زبان انگلیسی جای زبان فارسی راگرفت و این میراث ارزشمند و مشترک دو ملت در زمانی کمتر از یک قرن، رونق خودرا ازدست داد. در این نوشته به روندتاریخی نفوذ زبان و فرهنگ ایران در شبه قاره باروش تحلیل متون تاریخی می پردازیم.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، ایران، هندوستان، فرهنگ ایران
  • راجندر کمار صفحات 99-110
    شرح حال زندگی امیر حسن سجزی کاملا آشکار نیست و آن اطلاعاتی که به دست رسیده به وسیله ی تذکره ها و کتب تاریخی است. تذکره ها نشان می دهند که حسن سجزی در زمره ی شعرا و صوفیه ی کرام شامل بوده و معمولا تذکره نویسندگان اجمال نویس بودند و بعد از مطالعه ی چند تذکره از جمله «سیرالاولیا» نوشته ی امیر خورد و «سیرالعارفین» از شیخ جمالی و «اخبارالاخیار» از محدث دهلوی و تذکره «بهارستان» نوشته ی شاهنواز خان و کتب تاریخی از جمله «تاریخ فیروزشاهی» از ضیاءالدین برنی و «تاریخ هند» نوشته محمد قاسم فرشته که در دوره ی پادشاه مغول اکبر بوده است، زاویه های گوناگون زندگی حسن سجزی روشن شده است. مقاله ی حاضر از محتویات منابع مزبور بحث و مباحثه می کند.
    کلیدواژگان: تذکره، تاریخ، سجزی، صوفیه
  • مهدی مرتضوی صفحات 111-139
    پیشینه ی ارتباطی دره هند با جنوب شرق ایران به هزاره ی سوم ق.م بر می گردد. هر چند این ارتباط ممکن است در ادوار قبلی نیز بوده باشد اما هزاره ی سوم ق.م اوج این ارتباطات می باشد. این دوره که از طرفی به دوره مفرغ شهرت دارد، دوره ظهور جوامع شهرنشین نیز هست. محوطه های روستایی با افزایش جمعیت بزرگتر می شوند و با افزایش جمعیت، نیاز جوامع به منابع غذایی نیز افزایش می یابد. در این اثناء مناطقی که دارای شرایط آب و هوایی بهتری بودند، بعنوان قطب های کشاورزی عمل می کردند. در مقابل مناطقی نیز وجود داشتند که به دلیل شرایط مناسب معادن خصوصا سنگهای نیمه قیمتی حائز اهمیت بودند. در این دوره که جوامع گسترش پیدا نمودند، نیاز جوامع به کالاهای لوکس نیز افزایش یافت و ایجاد ارتباط بین این مناطق برخی دیگر از محوطه ها را مطرح کرد. با یک نگاه کلی متوجه می شویم که با یک سیستم بزرگ مواجه هستیم که منافع زیر سیستم های آن به هم گره خورده است.
    هدف مقاله حاضر این است تا ضمن معرفی بخشی از این سیستم عظیم در هزاره ی سوم ق.م به چگونگی ارتباط محوطه های جنوب شرق ایران و دره هند بپردازد. زیر سیستم هایی که چنان بهم گره خورده بودند که با کوچکترین مشکلی در بخشی از این سیستم ممکن بود کل سیستم دچار مخاطره گردد. همین امر یعنی ارتباط محوطه های فوق از مهمترین ضروریات این تحقیق است تا از طریق آن بتوان به درک مناسبتری از تمدنهای فوق رسید. در این مقاله سعی شده است تا با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و میدانی به هدف فوق دست یابیم.
    کلیدواژگان: هزاره ی سوم ق، م، عصر مفرغ، شهرنشینی، دره هند، جنوب شرق ایران
|
  • Dr.Muhammad Mehdi Tavassoli Pages 7-20
    A survey of the role of link roads in trade and culturl connections, especially in Sub-continent area with Iran, on the basis of archaeological evidence, is a new attempt which this article is concentrated on it. As archaeology is growing science that continues to discover the material remains of man, it is the best evidence to understand human relations that shows close co-operation between the neighbouring countries. A survey on influence of Iranian Civilization in Sind and what they have got from Sind Civilization, with attention to link roads and perpetual current of trading along with these roads, will bring a light on many questions that people on this vast area in concerning of their relation development are searching. How much the cultural elements have gone from the East to the West or from the West to the East by trading, and where the first origin of those elements was, are the main objectives that this article tries to answer. Lastly, there is this thesis that we can reach to a reasonable security by revival and rebuilding these ancient roads for the nations who are staying on this vast geographical area.
  • Dr.Hakimeh Dabiran Pages 21-34
    Savant Iqbal has clearly shown his ideas about the life and its secrets in his poems. Subject matters such as: love, faith, hope and wish, effort, movement and dynamics, foreseeing and self-understanding in Iqbal’s works have a clear and vast position. When he joins these subjects with the meaning of life they find a new gleam and manifestation. Iqbal considers hope and wish as the main treasure of the life and life as the treasurer of this valuable wealth. Selfness, self-understanding and self-making are the same as the holiness of circumambulation of the Ka’aba. He considers free-living, bearing the difficulties and problems and not accepting others authority as the symbols of life. The life is getting rid of the other people, Considering yourself as the temple of Mecca.(Iqbal, 1376, Self-secrets, 45) Iqbal, referring to Quranic verses, believes that it is essential for man t have a self-concept. In other words, he puts great value on self-conception being considered as a light hidden in our nature and by appearing its flash the right course of life will be appeared to us and it will direct us toward prosperity. The spot of life which is called selfness,There is life under our dust. (Iqbal, 1376, Self-secrets, 45)
  • Dr. Samad Samanian, Ameneh Mafitabar Pages 35-52
    Many cults and religions have emerged in Indian subcontinent through ages to meet needs of inhabitants, religion permeates all aspects of social, economic and political life in there and one common trait of all beliefs of the subcontinent is the openness to influence or other faiths of the same region. A good example is «Sikhism» which could be viewed as an epitome of combined Islamic and Hindu spiritualities. Here we intend to perform a brief study of Sikhism using the descriptive- analytic method. We will try to give a picture of the emergence of Sikhism as well as its basics and tenets and also to give brief biography of its founders.
  • Dr. Abbas Sarafrazi Pages 53-66
    The Constitutional Movement of Iran was formed under the effects of different factors, among them was the role of Persian Press printed abroad. Newspapers as a mass medium, gained a high reputation then; those which where printed outside Iran, especially in India, were managed by progressive and revolutionary intellectuals. By writing different articles, they were criticizing severely the political, social and economical conditions of Qajar government. In India, approximately nineteen newspapers were printed and published which had a significant influence on the Iranian democratic movement. This research aims at studying the Persian newspapers printed in India and their effects on the Iranian Constitutional Movement. The printing of these papers started in 1822 in different cities of India and in 1846 reached its peak through publishing 6 Persian newspapers and continued in the following years. Consequently, India can be called one of the primary bases for intellectual and cultural developments of Iranians at the beginning of recent centuries. These evolutions had political and social outcomes in Iran; among them was the Constitutional Movement.
  • Dr. Morteza Fallah Pages 67-98
    Iran and the subcontinent have had wide cultural, verbal, religious, artistic, commercial and industrial relationship with each other from the time they made Indo-Iranian branch and had the same language, religion and race. In the course of time when they settled in two different areas, their humors and nature changed too, but the language, race and culture never cut. Iranian and Indian common myths have been built then. After the establishment of Achaemenidae, the Arsacides and the Sasasanide governments their verbal and cultural connections continued and in this respect, historians have given a lot of proofs. These relationships strengthened after Islam, especially during Ghaznavid dynasty increased and for about nine centuries Persian language (Farsi) became the official language of rulers in the courts of Indian kings. After the influence of England in this country, Persian language (Farsi) replaced by English language gradually and the valuable and shared heritage lost its splendor in less than a century. In this essay, through analyzing historical texts, we try to study the historical process of influence of Persian language and culture.
  • Dr. Rajinder Kumar Pages 99-110
    The complete description of the Amir Hasan Ala Sajzi’s life has not been discovered so far and whatever is know about him that is through the Biographies and Historical books. According to the known sources, he was among the famous poets and sufies. Contemporary and later biographers and historians wrote his biographies with the available resources and sayings. The said resources reveal different auspects of his life such as “Seirul Oliya ‘ by Amir Khord, “Seirul Aarfin” by Sheikh Jamali, “Akhbarul Akhiyar” by Mohdith Dehlavi and “Baharistan” by Shah Nawaz Khan and famous book of history ‘Tarikhe Firozshahi” by Ziauddin Barani and “Tarikhe Hind” by Md. Qasem Farishte. This article deals with the contents of the said biographies and historical books
  • Dr. Mahdi Mortazavi Pages 111-139
    Communicating background of India Valley or South east of Iran goes back to 3rd millennium B.C. It is possible that this kind of communication had also been existed in previous periods, but 3rd millennium B.C. was the pick of the communication. This period sometime known as Gun-metal (admiralty metal) age, is also the period of the citizenship appearance. Rural areas became bigger with population growth and the need for food grew, too. During this period the regions with suitable climate became the agricultural areas while there where places, because of having mines especially semi-precious stones, became significant. When the areas developed, their needs for fine and luxury materials increased causing to have a relationship with some of the other parts. In a general glance, we notice that we are faced with a big system in which its sub-systems have tangled with each other. The aim of the essay in hand is, while introducing this great system in the 3rd millennium B.C., studying the way of relationships between the South eastern areas of Iran and India Valley. Studying the sub-systems tangling with each other so closely that if there was a small problem with one of them the whole system might face with dangers. Relationship of mentioned areas is one of the essential points to be studied in this research so that we can get a better understanding from the mentioned civilizations