فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال یکم شماره 1 (زمستان 1388)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال یکم شماره 1 (زمستان 1388)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بارانی صفحه 7
    بمبئی از شهرهای بسیار مهم بندری و تجاری ایالت مهار اشترای هند است. این شهر در قرن سوم قبل از میلاد جزء امپراطوری ماوریا بود. اکبرشاه، پادشاه مغولی هند بخش شمالی آن را ضمیمه ی قلمرو خود کرد. در سال 1534م پرتقالی ها آن را به تصرف خود درآوردند و در سال 1661م آن را به انگلستان واگذار نمودند. این شهر در فاصله ی سال های 1668 1858م مرکز اصلی شرکت هند شرقی بریتانیا بود. آثار فراوانی از دوره ی حکومت مسلمانان و سپس حکومت انگلیسی ها در بمبئی به یادگار مانده که آن را مورد توجه گردش گران سراسر جهان قرار داده است. وجود پارسیان هند و جایگاه آنان در شهر بمبئی نیز از مطالب مهم و قابل بررسی در این شهر می باشد.
    مقاله ی حاضر کوششی ست برای شناساندن یکی از بنادر صنعتی، تجاری، فرهنگی و دیدنی هند که روزی از نظر انگلستان «دروازه ی هند» بود.
    کلیدواژگان: بمبئی، بندر، تجاری، انگلستان، دیدنی
  • نرگس جابری نسب صفحه 24
    مهاجرت نه تنها یک جا به جایی جغرافیایی و یک حرکت جمعی است بلکه متضمن گونه ای تحرک اجتماعی و فرهنگی نیز هست و مستقیم یا غیرمستقیم تابع موازین و قوانین کلی حاکم بر جامعه است.
    از نظر سیاسی در طول هزار سال نهاد حکومتی هند، بر اساس یک پدیده مهاجرتی شکل گرفته است. سلاطین دهلی و دکن، گاهی ترک، گاهی افغان و زمانی نوادگان تیمور و مغول بودند و اغلب دستگاه حکومتی به وسیله شخصیت های غیر بومی و مهاجر اداره می شد.
    تاریخ درباره اولین گروه های مهاجر ایرانی روایت می کند که در سده هشتم میلادی پس از انقراض حکومت ساسانیان و گسترش اسلام، زرتشتیان (پارسیان) از ایران راهی هند شدند. در دوران مختلف چه پیش و چه پس از ورود و گسترش اسلام در شبه قاره، ایرانیان از طبقات مختلف به این سرزمین مهاجرت می کردند. به سبب موقعیت ها و شرایط مختلف، مهاجرت ها گاه به صورت انفرادی و گاه به صورت گروهی و جمعی صورت می گرفت.
    این مهاجرت ها در دوره هایی از تاریخ بیش تر بوده است. 1- حمله اعراب، 2- یورش های غزنویان، 3- تهاجم مغولان، 4- سیاست های عصر صفویه.
    گروه هایی که از ایران به هند مهاجرت کردند: 1. دسته ی اول، اهل علم و قلم بودند. 2.گروه دوم، عرفا و صوفیان، 3.کسانی نیز بودند که به طمع جاه و مقام به این دیار کوچ کردند.
    دلایل متعددی برای مهاجرت ایرانیان به هند ذکر شده است. که عبارت اند از: 1. عللی که ایرانیان را به رغبت و اختیار به سوی هند روانه می کرد. 2. عللی که ایرانیان را وادار به مهاجرت می کرد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، اعراب، غزنویان، مغولان، صفویه، هندوستان
  • مریم خلیلی جهانتیغ، راجندر کمار صفحه 54
    سابقه ی داستان نویسی در هند به دوران بسیار کهن بر می گردد. اغلب ایرانیان، هند را با داستان های کلیله و دمنه می شناسند، اما این که از داستان نویسی امروز هند تا چه حد با خبرند سؤالی ست که نمی توان پاسخ درستی برای آن یافت. از یک سو می دانیم که در این زمینه کوشش چندانی صورت نگرفته است و از سوی دیگر در ایران با داستان فیلم های تجاری و بازاری امروز هند آشنا هستیم که بیش تر بعد رمانتیک و عاطفی دارند و برای به دست آوردن بازار فروش تهیه می شوند و با حقیقت داستان نویسی نوین هند فاصله ی بسیاری دارند. باید گفت اگرچه در آغاز، این، ایرانیان بودند که کتاب گران قدر کلیله و دمنه را به جهانیان معرفی نمودند، اما امروز با وجود فن آوری های پیشرفته ی اطلاعاتی، دوستی های دیرینه و پیوندهای عمیق و محکم میان دو ملت؛ هنوز آشنایی اغلب مردم ایران با داستان نویسی مدرن هند بسیار اندک است.
    این مساله ما را بر آن داشت تا تاریخچه ای از داستان نویسی معاصر به زبان هندی را از نظر خوانندگان علاقه مند بگذرانیم.
    کلیدواژگان: هندی، داستان نویسی، نویسنده، انجمن، تحول، معاصر
  • دکترمحمود عالم، داود الله وردی نیک صفحه 102
    مرشد قلیخان، اولین نواب مرشد آباد بود که از مرکز این ایالت بر بنگال، بی هار، و اریسا حکومت می کرد. او مؤسس حکومت مستقل ایالتی محسوب می شود. مرشد قلیخان به ضرب سکه مرشد آباد پرداخت و مسجد معروف کترا را بنا کرد. او، همچنین زبان فارسی را تعالی بخشید و به صورت زبان رسمی هند در آورد. در کنار مسجد بزرگ کترا، بنای توپخانه ای وجود داشت که توپ بزرگ «جهان گشا» که گفته می شود از ترکیب هشت فلز از جمله: طلا، نقره، مس، سرب، روی، جیوه، آهن و قلع ساخته شده بود - در آن جا قرار داشت. این توپ در حال حاضر در موزه ی ویکتوریا در معرض تماشای عموم است.
    کلیدواژگان: تاریخ، جهانگشا، توپخانه، توپ، موزه
  • عباس کی منش صفحه 111
    در این مقاله، نگارنده بر آن است که احوال، آثار و افکار مسعودبک را به عنوان حلاجی دیگر در تصوف اسلامی مورد بحث و نظر قرار دهد. بدین سبب به معرفی چهار طریقه از مهمترین طرایق صوفیه در شبه قاره پرداخته و مسعودبک را در میان طایفه ی چهارم (چشتیه) در مطالعه آورده، نتیجه می گیرد که معماران کاخ بلند تصوف، ایرانیانی بودند که به قصد گسترش دین مبین اسلام به آن سرزمین مهاجرت نموده و درفش اسلام را در لباس زبان پارسی در شبه قاره برافراشته اند. سپس مسعودبک را از نگاه تذکره نگاران نگریسته و افکار صوفیانه او را که سبب قتل وی شده است در ترازوی بررسی نهاده است و در پایان آثار منثور و منظوم وی را معرفی نموده و جایگاه او را در میان مشایخ صوفیه مشخص کرده است.
    کلیدواژگان: مسعودبک، حلاج، وحدت وجود، قتل مسعودبک، معماران کاخ بلند تصوف
  • فائزه زهرا میرزا صفحه 132
    سرزمین سنداز آغاز حکومت خاندان سومرا(از قرن11 تا13م)تا حکومت انگلیسی ها (1843تا1947م) سهم بسزایی در ترویج زبان و ادب فارسی داشته است و در طول این دوران کتاب های فارسی ارزنده ای در سند به رشته تحریر درآمده که علاوه بر شعر و ادب و تاریخ، شامل تذکره نویسی فارسی نیز می شود. در این مقاله به اختصار به معرفی برخی از تذکره نویسان سند پرداخته خواهد شد که در جهت احیای زبان و ادب فارسی خدمات شایانی را ارائه داده اند و احوال و آثار شعرا، نویسندگان، عرفا و بزرگان دین را با تحمل زحمات بسیار به ثبت رسانده اند و برای ما اطلاعات وافری را فراهم ساخته اند.
    کلیدواژگان: سند، تذکره نویسی، فارسی، شرح حال
  • محمد میر صفحه 157
    محمد اقبال لاهوری شاعری مبارز و آرمان خواه و یکی از چهره های فکری و انسانی درخشانی است که فرهنگ بارور اسلامی را به جامعه ی بشری معاصر هدیه کرد. این دانای راز ومتفکر بزرگ شرق در مقولات فکری خویش، یک ارزیابی مجدد از انسان را بر پایه های اصول قرآنی و جایگاه و مقام عالی انسان پایه گذاری کرد. این فیلسوف نواندیش اسلامی و تالی عنقای قاف معرفت، مولوی، معتقد است که انسان، این نسخه ی نامه ی الهی، به عنوان لطیفه ی غیبی و هدف و نتیجه ی همه ی جریانات آفرینش کائنات و اسم اعظمی که فکر و اندیشه ی او تجلی گاه وجود عالم اسرار و رموز است، می تواند با خودآگاهی، خودیابی و یافتن شخصیت متعالی خویش، به عنوان انسان آرمانی و کامل، جانش را آیینه ی صفات الهی گرداند و از اسرار آفرینش آگاهی یابد و موجودی پایدار، شاهدی بیدار و سالکی راه یافته و کلید همه ی معرفت ها گردد. در این مقاله فلسفه و مراتب «خودی» و جایگاه «انسان آرمانی و کامل» (انسان بخود) در دستگاه فکری معمار بزرگ تجدید بنای تفکر اسلامی و ماهتاب شام شرق، اقبال لاهوری، به روش توصیف مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خودی، اسلامی، غرب، آرمانی، دینی
|
  • Dr. Mohammad Barani Page 7
    Bombay is one of the most important and commercial city of Maharashtra in India. It was a part of Maveria Empire in 3rd century B.C. Akbarshah, Indian Mongol ruler, joined the Northern part of it to his dynasty. Portuguese had conquered it in 1534 A.D. and donated it to England in 1661. During the 1668-1858 it was headquarter of Britain Southern Indian Company. What attract the visitors to Bombay are the great memorials of Muslims and British reigns left there. Indian Persians and their positions in Bombay are also important and considerable issues to be studied. The essay in hand tries to introduce one of the industrial, commercial, cultural and spectacular harbors in India, which was once called, by Britain, The Gate of India
  • Dr. Narges Jaberi Nasab Page 24
    Immigration is not only a geographical replacement and a group movement but also is a sort of social and cultural movement and it follows the general rules governing the society. From philosophical point of view India government formed on the basis of migratory phenomena during thousands of years. Delhi and Daccan, rulers were sometimes Turk, Afghan and sometimes the grandchildren of Teimour and Mongol. The government was administrated by non-native people and immigrants. History narrates that the first Iranian immigrant groups (Zoroastrians) went to India from Iran in 8th century A.D. after the fall of Sassanides and spreading of Islam. In different periods, either before or after the advent and spread of Islam in subcontinent, Iranians from different social classes had immigrated to India. Because of different situations and conditions immigration was happen individually or collectively. These immigrations, in particular periods such as: Arabs attacks, Ghaznavides raids, Mongols invasions and the political policy of Safavids, have been more than the other situations. People who immigrated to India in groups were: 1. learned and educated ones, 2. scholars and Sufis, and 3. greedy people looking for dignity and rank. Many reasons have been mentioned about the immigration of Iranians to India such as: 1. some immigrated there because of their interests and likings, and 2. they left Iran because they were forced and obliged to.
  • Dr. Maryam Khalili Jahantigh-Dr. Rajender Kumar Page 54
    The record of story-writing in India backs to the ancient time. Most Iranians know India through Kalilah and Dimnah tales, but how much they know about the story-writing of nowadays in India, is a question that it is not easy to answer. On one hand we know nothing has been done in this respect, on the other hand we are familiar, in Iran, with the stories of low-value and non-artistic movies of present India which most of them are romantic and emotional ones produced just for box office and money-gathering and they are too far away from the true modern story-writing of India. We should say that Iranians were the first people who introduced the valuable Kalilah and Dimnah to the world, but nowadays, in spite of the existing advanced and modern information science technology, the old friendship, deep and firm connection between two nations, Iranians have still little familiarity with modern story-writing of India. This was our reason for being stimulated to study the historical background of contemporary Hindi story-writing to be taken into consideration by the enthusiastic readers.
  • Dr. Mahmood Alam-Davood Allahverdi Nik Page 102
    Murshid Quli Khan, the first of the Nawabs was the founder of an independent provincial dynasty. He opened a mint and introduced the "Zurbi Murshidabad" coin. Murshidabad has played an important role in the promotion of Persian language being the official language of India. Murshid Quli Khan had built the magnificent Katra Masjid (mosque). Next to Katra mosque is Tope Khana (Artillery) where lies a great canoon named "JAHAN GUSHA". The gun is said to have been made of a composition of eight metals, namely: gold, silver, copper, lead, zinc, mercury, iron and tin. Now, it is in Victoria museum displayed to public.
  • Dr. Abbas Kaymanesh Page 111
    In this article, the author is about to discuss and comment on the lifestyle, works, and thoughts of Massoud Bak as another Hallaj (comber) of the Islamic Mysticism. For this purpose, he has introduced 4 principal doctrines out of the mysticism doctrines in the Indo-Pakistan subcontinent and he has included Massoud Bak in his studies about the fourth tribe (Cheshtiyeh) and concludes that architectures of tall palace of mysticism have been Iranians that have migrated to that land with the purpose to develop the speaking divinity of Islam and have displayed the Islamic flag in the format of the Persian Language in the subcontinent. Then has viewed Massoud Bak from the eyes of the writers and analyzed the mystic thoughts of him resulting in the assassination of him. At the end, he introduces the prose and verse works of him and his position among the mystic sheikhs.
  • Dr. Faizeh Zahra Mirza Page 132
    Sind territory, from the beginning of the reign of Sumerian dynasty (11th – 13th century) to the reign of the English (1843 – 1947 A.D.), has played a significant role in promoting Persian language and literature. During this period some noticeable and important Persian works have been written in Sind. In addition to biographies some of these books are in the field of literature and history. This essay tends to introduce briefly some of Sind biographers who have greatly contributed to promote and renew Persian language and literature. They have laboriously collected and recorded large pieces of information about well-known poets, authors, scholars, theologians and their works
  • Dr. Mohammad Mir Page 157
    Mohammad Eghbal Lahouri, a challenging and idealist poet, is one of the outstanding intellectual figures who offered fruitful Islamic culture to contemporary human society. This great mystery-solver and Oriental thinker in his thoughts he constructed a re-evaluation of man based on Quranic principles and the high position of man. This Islamic new thinking philosopher and Molavi follower believes that man, as God messenger, as a final symbol and goal of all processes of creation of nature and beings in the universe and as a grand Sacred Name of God whose mind and thinking is the manifestation of subliminal world can, through self-consciousness, self-concept and finding out his sublime personality, become a perfect and ideal man. In this respect he can be a manifestation of God and would be able to discover the secrets of creation to be a strong being, an eye-opened witness and a guided wayfarer who is familiar with all knowledge. In this essay, the philosophy, processes of selfness and the position of a perfect and ideal man in Eghbal Lahouri’s patterns of thinking are studied.