فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم سادات حسینی، غلامحسین حق نیا، امیر لکزیان، حجت امامی صفحه 372
    ریزجانداران خاک از عوامل مهم چرخه عناصر غذایی و جریان انرژی در خاک اند که تا اندازه زیادی نسبت به تغییر های محیط حساس می باشند. بنابراین از زیست توده میکروبی خاک می توان به عنوان شاخصی برای بررسی اثرات تنش ها بر خاک و ریزجانداران استفاده کرد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر مدیریت مقدار پسماند گیاه جو (Hordeum vulgare L.)، سوزاندن آن، کود نیتروژن و خاک ورزی بر کربن زیست توده میکروبی و وضعیت کربن آلی و نیتروژن کل در یک دوره 90 روزه بوده است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح کاه و کلش جو (3 و 6 تن در هکتار)، دو سطح سوزاندن (نسوزاندن و سوزاندن)، دو سطح کود اوره (صفر و 125 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح خاک ورزی (بدون خاک ورزی و با خاک ورزی) بودند. نتایج آزمایش نشان داد افزودن مقدار 6 تن در هکتار پسماند جو مقادیر کربن آلی، نیتروژن کل و کربن زیست توده میکروبی را نسبت به تیمار 3 تن در هکتار به طور معنی داری افزایش داد. در حالی که سوزاندن کاه و کلش به کاهش معنی دار همه پارامترها منجر گردید. انجام خاک ورزی نیز موجب کاهش معنی دار کربن آلی و کربن زیست توده میکروبی شد اما بر نیتروژن کل خاک بی تاثیر بود. کود نیتروژن بر کربن زیست توده میکروبی هیچ تاثیری نداشت، در حالی که کاربرد اوره بر کربن آلی و نیتروژن کل خاک تاثیر مثبت و افزایشی داشت. این مطالعه نشان داد که شیوه بدون خاک ورزی و همراه با حفظ پسماند گیاهی در سطح 6 تن در هکتار و روش بدون سوزاندن مؤثرترین نوع مدیریت در حفظ و افزایش مقادیر کربن آلی خاک، کربن زیست توده میکروبی و نیتروژن کل بودند.
  • یاسر علی زاده، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 383
    به منظور بررسی خصوصیات زراعی، عملکرد و اجزای عملکرد در کشت مخلوط ریحان رویشی (Ocimum basilicum L.) و لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) و ارزیابی تاثیر آن بر کنترل علف های هرز، آزمایشی در سال زراعی 87- 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 10 تیمار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: (1- کشت خالص لوبیا، 2- کشت خالص ریحان، 3- کشت مخلوط نواری چهار ردیف ریحان دو ردیف لوبیا، 4- کشت مخلوط نواری چهار ردیف لوبیا دو ردیف ریحان و 5 - کشت ردیفی) با کنترل علف های هرز و همین تیمارها بدون کنترل علف هرز. در گیاه ریحان وزن خشک و درصد ساقه در ماده خشک کشت خالص با کنترل علف هرز از تمامی تیمارها بیشتر بود. درصد برگ در ماده خشک کشت مخلوط نواری چهار لوبیا دو ریحان از سایر تیمارها بالاتر بود. اختلاف ارتفاع در چین اول تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفته بود ولی در چین دوم کشت ردیفی با کنترل علف هرز بالاترین ارتفاع را داشت و بالاترین شاخص سطح برگ را کشت مخلوط چهار ریحان دو لوبیا به خود اختصاص داد. اختلاف معنی داری در درصد اسانس بین تیمارها مشاهده نشد، ولی به طور کلی تیمارهای بدون کنترل علف هرز دارای درصد اسانس بیشتری بودند. عملکرد اسانس نیز در کشت خالص و کشت مخلوط چهار ریحان دو لوبیا در شرایط کنترل علف هرز بیشتر از همه تیمارها بود. در گیاه لوبیا نیز تعداد دانه و غلاف در بوته، عملکرد اقتصادی، عملکرد بیولوژیک و ارتفاع بوته بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری داشت ولی تعداد دانه در غلاف، شاخص برداشت، تعداد شاخه در بوته و وزن صد دانه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. بالاترین شاخص سطح برگ لوبیا را در بین تیمارها کشت مخلوط ردیفی (53/4) داشت. کمترین وزن خشک علف هرز در کشت مخلوط ردیفی و بیشترین وزن خشک علف هرز در کشت های خالص مشاهده شد. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان داد که تقریبا تمامی تیمارهای کشت مخلوط ریحان و لوبیا بر کشت خالص آنها برتری دارد و کشت مخلوط ردیفی بیشترین نسبت برابری زمین (43/1) را به خود اختصاص داد.
  • وحید سرابی، احمد نظامی، مهدی نصیری محلاتی، محمدحسن راشدمحصل صفحه 398
    به منظور ارزیابی تاثیر زمان نسبی سبز شدن سلمه تره (Chenopodium album L.) بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک ذرت دانه ای (Zea mays L.) رقم سینگل کراس 704 در سطوح مختلف تراکم این علف هرز،آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 85-1384در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. زمان سبز شدن سلمه تره با سه سطح 14 روز زودتر، هفت روز زودتر و همزمان با ذرت به عنوان فاکتور اصلی و تراکم این علف هرز با شش سطح صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 بوته در مترمربع به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ارتفاع، شاخص سطح برگ و مقدار ماده خشک ذرت با ظهور هر چه زودتر و افزایش تراکم سلمه تره کاهش یافت. در مقابل، هر چه زمان ظهور سلمه تره نسبت به ذرت جلوتر بود، شاخص سطح برگ و ماده خشک علف هرز بخصوص در تراکم های بالا، بیشترین مقدار را داشت. با وجودیکه افزایش تراکم علف هرز سلمه تره باعث کاهش خصوصیات اندازه گیری شده در ذرت شد، ولی روند کاهش در تراکم های بالای این علف هرز معنی دار نبود. در مجموع با توجه به شیب کاهشی می توان اظهار داشت که زمان سبز شدن سلمه تره نسبت به تراکم آن تاثیر بیشتری بر رشد ذرت دارد و به ازای تعداد روزهای سبز شدن زودهنگام علف هرز نسبت به ذرت، توان رقابتی ذرت کاهش یافته و افت شدیدی در رشد آن مشاهده خواهد شد.
  • فرنوش فلاح پور، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، ماهرخ فلاحتی رستگار، رضا قربانی صفحه 407
    علف های هرز از مهمترین عوامل کاهش عملکرد محصولات زراعی می باشند، از این میان علف هرز سس (Cuscuta campestris L.) گیاهی انگلی است یکساله با گسترش جهانی که سبب کاهش عملکرد بسیاری از محصولات زراعی و باغی می شود. جهت یافتن عامل کنترل بیولوژیک مناسب به منظور کنترل سس، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تکرار در سال 88-1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام پذیرفت. جمع آوری نمونه های سس آلوده به عوامل بیماری زا در منطقه چناران و از مزارع چغندرقند (Beta vulgaris L.) صورت گرفت. پس از گردآوری، کشت و خالص سازی قارچ های موجود در رشته های سس جنس های Fusarium sp.، Alternaria sp. و Colletotrichum sp. شناسایی شدند. مایه زنی ایزوله ها با غلظت 108 اسپور در میلی لیتر آب مقطر در مراحل مختلف رشدی علف هرز سس (جوانه زنی، پیش از اتصال به میزبان، پس از اتصال به میزبان و تشکیل هوستوریوم) در آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی صورت گرفت. از میان قارچ های بدست آمده گونه F. oxysporum توانست کنترل مؤثری بر جوانه زنی بذور سس داشته باشد. با توسعه مراحل رشدی سس و استقرار آن روی میزبان از بیماری زایی قارچ مورد نظر کاسته شد. جهت بررسی تکمیلی، بیماری زایی این جدایه روی سایر گیاهان زراعی از جمله گندم (Triticum aestivum L.)، جو (Hordeum vulgare L.)، یونجه (Medigago sativa L.)، چغندرقند و ریحان (Ocimum basilicum L.) مورد بررسی قرار گرفت و هیچگونه علایم بیماری در آنها مشاهده نگردید.
  • جواد شباهنگ، سرور خرمدل، قربانعلی اسدی، الهه میرابی، حسین نعمتی صفحه 417
    این آزمایش با هدف بررسی اثر فواصل روی ردیف و بین ردیف و آرایش کاشت بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و عملکرد روغن کدو پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.)، در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بصورت کرت های دوبار خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاصله بین ردیف در دو سطح (1 و 2 متر)، فاصله روی ردیف در دو سطح (20 و 40 سانتیمتر) و دو آرایش کاشت (یکطرفه و دو طرفه) به ترتیب به عنوان فاکتور اصلی، فاکتور فرعی و فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر فاصله بین ردیف بر تعداد دانه در میوه معنی دار (05/0≥p) بود. اثر فاصله روی ردیف بر تعداد میوه، تعداد دانه در میوه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن معنی دار (05/0≥p) بود. آرایش کاشت تاثیر معنی داری (05/0≥p) بر تعداد میوه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن داشت. اثر متقابل فاصله بین و روی ردیف بر تعداد میوه، تعداد دانه در میوه و درصد روغن کدو پوست کاغذی معنی دار (05/0≥p) بود. اثر متقابل فاصله روی ردیف و آرایش کاشت بر تعداد میوه و درصد روغن کدو پوست کاغذی معنی دار (05/0≥p) بود. افزایش فاصله روی ردیف از 20 به 40 سانتیمتر باعث کاهش عملکرد دانه از 697 به 631 کیلوگرم در هکتار شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در آرایش دوطرفه و یکطرفه با 715 و 613 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. نتایج بین اجزای عملکرد و عملکرد دانه و روغن بیانگر آن بود که بین تعداد میوه و عملکرد دانه و روغن و همچنین بین عملکرد دانه و روغن کدو پوست کاغذی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. بدین ترتیب چنین بنظر می رسد که تنظیم فاصله روی ردیف و آرایش کاشت، بدلیل کاهش رشد رویشی کدو پوست کاغذی باعث افزایش تولید میوه و در نتیجه افزایش عملکرد دانه و روغن این گیاه شد.
  • فرشاد قوشچی، علی جورابلو، محسن سیلسپور، حامد هادی صفحه 428
    به منظور بررسی روش خاک ورزی اولیه و مدیریت بقایای گیاهی گیاهی جو (Hordeum vulgare L.) بر ویژگی های خاک و ذرت علوفه ای (Zea mays L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل (1) آتش زدن کاه و کلش باقیمانده، شخم، دیسک و فاروئر، (2) جمع آوری و انتقال کاه و کلش به بیرون از زمین، شخم، دیسک و فاروئر، (3) شخم، دیسک و فاروئر، (4) استفاده از ساقه خرد کن، شخم، دیسک و فاروئر، (5) ساقه خرد کن، شخم، دیسک، 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه اوره و فاروئر، (6) ساقه خرد کن، شخم، دیسک، 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه اوره و فاروئر و (7) ساقه خرد کن، شخم، دیسک، 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه اوره و 10 تن کود دامی و فاروئر بود. نتایج نشان داد که تیمارها تاثیر معنی داری بر نیتروژن، پتاسیم، فسفر خاک، وزن مخصوص ظاهری خاک، نقطه پژمردگی، ظرفیت زراعی و ظرفیت نگهداری آب خاک داشتند. بالاترین میزان نیتروژن (57/2%) و فسفر (32/0%) برگ از تیمار هفت حاصل شد و بیشترین مقادیر پتاسیم برگ 72/1% و 60/1% به ترتیب از تیمارهای هفت و شش بدست آمد. بالاترین عملکرد ذرت معادل 65/47 تن در هکتار از تیمار هفت حاصل شد که با تیمار شش با عملکرد 16/46 تن در هکتار تفاوت معنی داری نداشت. بنابراین بهترین روش تهیه بستر کاشت برای کسب بالاترین عملکرد ذرت در هکتار استفاده از ساقه خرد کن، شخم، دیسک، 50 کیلوگرم در هکتار اوره، 10 تن در هکتار کود دامی و فاروئر قبل از کاشت ذرت بود.
  • اسماعیل رضایی چیانه، عادل دباغ محمدی نسب، محمدرضا شکیبا، کاظم قاسمی گلعذانی، سعید اهری زاد صفحه 437
    سیستم های کشت مخلوط یکی از روش های مدیریت صحیح تو لید محصولات زراعی است که منجر به بهبود جذب و کارایی مصرف منابع توسط گیاهان می شود. با همین هدف به منظور بررسی دریافت نور و برخی ویژگی های کانوپی درکشت های خالص و مخلوط ذرت (Zea mays L.)و باقلا L.) Vicia faba) تحت شرایط آب و هوایی تبریز، آزمایشی در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار و 15 تیمار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 86- 1385 اجرا گردید. تیمارها شامل سه تراکم کشت خالص ذرت (6، 7 و 8 بوته در متر مربع)، سه تراکم کشت خالص باقلا (30، 40 و 50 بوته در متر مربع) و نه ترکیب تیماری برای کشت مخلوط دو گونه به روش افزایشی بودند. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ، درصد نور دریافتی و شاخص کلروفیل در کشت مخلوط نسبت به تک کشتی های ذرت به ترتیب 88/2، 37 و 94/11 درصد و نسبت به تک کشتی های باقلا به ترتیب 63/2، 30 و 27/9 درصد افزایش نشان داد. میانگین دمای داخل کانوپی تیمارهای کشت مخلوط نسبت به میانگین تک کشتی های ذرت و باقلا نیز به ترتیب 17/2 و 88/2 درجه سانتیگراد کمتر بود. در بین کشت های مخلوط، ترکیب تراکمی هشت بوته ذرت و 50 بوته باقلا در متر مربع بهترین تیمار از نظر دریافت نور توسط کانوپی، شاخص سطح برگ کانوپی، شاخص کلروفیل و دمای کانوپی تشخیص داده شد. ارزیابی تیمارهای مختلف کشت مخلوط با استفاده از نسبت برابری زمین (LER) نشان داد که میزان LER در تمام تیمارهای مخلوط ذرت و باقلا بزرگتر از یک بود. ترکیب تیماری 6 بوته ذرت با تراکم های 50 و 40 بوته باقلا، بالاترین نسبت برابری زمین (97/1) را به خود اختصاص داد که معادل 5/97 درصد افزایش در بهره وری استفاده از زمین نسبت به کشت خالص دو گونه بود و این نشان دهنده برتری کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص است.
  • عطاءالله شاهسواری، همت الله پیردشتی، آلاله متقیان، محمدعلی تاجیک قنبری صفحه 448
    به منظور بررسی اثرات کاربرد توام کود دامی، گونه های مفید تریکودرما و باکتری سودوموناس بر خصوصیات سبز شدن، رشد و عملکرد گندم (Triticum aestivum L.) (رقم دریا) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به صورت گلدانی اجرا گردید. تیمارها شامل کود دامی (گاوی) در سه سطح (10، 20 و 30 تن در هکتار)، سه گونه تریکودرما (T. viridae، T. harzianum، Trichoderma hamatum) و کاربرد و یا عدم کاربرد باکتری سودوموناس (Psudomunas spp.) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای شاهد و 10 تن در هکتار کود دامی اثر معنی داری بر درصد سبز شدن و سرعت ظهور نهایی گیاهچه در مقایسه با سطوح 20 و 30 تن در هکتار داشتند. در این آزمایش حداکثر عملکرد دانه در سطح 20 تن در هکتار کود گاوی تلقیح شده با T. viridae وT. harzianum مشاهده شد. سطوح 10 و 20 تن در هکتار کود دامی به ترتیب موجب افزایش 72/39 و 47/19 درصدی شاخص برداشت و بیوماس گیاه در مقایسه با تیمار شاهد (بدون مصرف کود) شدند. قارچ T. viridae نیز بیوماس گیاه را نسبت به T. harzianum به طور معنی داری (60/3 درصد) افزایش داد. قارچ T. harzianum موجب افزایش شاخص برداشت در مقایسه با T. viridae و T. hamatum گردید. همچنین کاربرد باکتری سودوموناس موجب افزایش بیوماس و شاخص برداشت نسبت به تیمار عدم کاربرد گردید. نتایج نشان داد که به موازات افزایش کود دامی، تعداد کلنی هر سه گونه تریکودرما در خاک اطراف ریشه به طور معنی داری افزایش یافت. حداکثر جمعیت میکروبی خاک در سطح 30 تن در هکتار کود دامی تلقیح شده با T. harzianum به میزان 8 -10×68/74 اسپور در میلی گرم وزن خشک خاک مشاهده شد.
  • مرتضی گلدانی، سیده مهدیه خرازی، پپو پتر صفحه 459
    به منظور بررسی تاثیر عناصر غذایی پر مصرف در شرایط آبکشت روی خصوصیات رشد دو رقم ذرت دانه ای (Zea maize L.) KWS2360) و (Ressuda Pionee، پژوهشی در اتاقک رشد بخش فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه دبرسن کشور مجارستان بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. فاکتورهای مورد آزمایش شامل دو رقم ذرت دانه ای Ressuda Pionee) و(KWS2360 و هشت محلول غذایی شامل محلول غذایی فاقد نیتروژن (N)، محلول غذایی فاقد فسفر (P)، محلول غذایی فاقد پتاسیم (K)، محلول غذایی فاقدNP، محلول غذایی فاقد NK، محلول غذایی فاقد PK، محلول غذایی فاقد NPK و محلول غذایی حاوی NPK بودند و صفات مورد ارزیابی شامل وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی، تعداد برگ، سطح برگ و میزان کلروفیل برگ بودند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان سطح برگ (cm2 561)، وزن خشک اندام هوایی (22 گرم) در تیمار حاوی NPK و در رقم KWS2360 مشاهده شد، درحالیکه تیمار حاوی NPK در رقم Ressuda Pionee بیشترین وزن خشک ریشه (8/3 گرم) و تعداد برگ (6/5) را از خود نشان داد. نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی (1/1) در تیمار فاقد NP و رقم KWS2360 زیادتر بود. کمترین میزان سطح برگ (cm2 45) و تعداد برگ(3) در تیمار فاقد NK به دست آمد. همچنین کمترین میزان وزن خشک ریشه (12/0 گرم) و وزن خشک اندام هوایی (31/0 گرم) در تیمار فاقد NPK مشاهده شد. تیمار فاقد NPK در رقم KWS2360 کمترین نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی (16/0) را از خود نشان داد. درکلیه تیمارها، میزان کلروفیل برگ ها در طی زمان کاهش یافت. شیب منحنی کاهش میزان کلروفیل در تیمارهای بدون NPK، NK وNP در مقایسه با تیمارهای حاویNPK بیشتر بود. ارقام ذرت در تیمار حاوی NPK دوره رشدی طولانی تری را نسبت به سایر تیمارها داشت. رقم KWS2360 ذرت در مقایسه با رقم Ressuda Pionee تحت شرایط تنش عناصر غذایی از رشد بهتری بر خوردار بود. در مجموع چنین می توان گفت که ایجاد تعادل در نسبت عناصر غذایی نقش مهمی را در افزایش رشد رویشی تمامی گیاهان زراعی از جمله ذرت ایفا می کند و کمبود هر یک از عناصر غذایی پرمصرف می تواند عاملی در جهت کاهش رشد این گیاه باشد.
  • عبدالله بیک خورمیزی، پروانه ابریشم چی، علی گنجعلی، مهدی پارسا صفحه 474
    در سال های اخیر تولید فزاینده زباله در نتیجه رشد جمعیت شهری و توسعه صنایع، به عنوان یک چالش جدی مطرح است. ورمی کمپوست به عنوان محصول فرآوری زباله های شهری با خصوصیات فیزیکوشیمیایی مناسب، می تواند نقش مؤثری در رشد و نمو و نیز کاهش اثرات منفی ناشی از تنش های مختلف محیطی بر گیاهان داشته باشد. برای این منظور مطالعه ای با هدف بررسی بر هم کنش نسبت های مختلف ورمی کمپوست و تنش شوری بر صفات ریخت زایی گیاهچه های لوبیا قرمز رقم درخشان (Phaseolus vulgaris L. cv. Light Red Kidney) انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی، شامل پنج نسبت حجمی ورمی کمپوست و ماسه (100:0؛ 90:10؛ 75:25؛50:50 و 25:75) و چهار سطح شوری (30، 60، 90 و120 میلی مول بر لیتر کلرید سدیم) به ترتیب معادل 75/2، 5/5، 25/8 و 11 دسی زیمنس بر متر، به همراه شاهد(صفر)، در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بذرها در گلدان های پلاستیکی کاشته و نمونه برداری از گیاهچه ها 28 روز پس از کاشت انجام شد. نتایج نشان داد که در محیط بدون تنش، ورمی کمپوست تاثیر معنی داری (p ≤ 0.05) بر طول ساقه، تعداد میانگره ها، سطح و وزن خشک برگ، وزن خشک، سطح، قطر و مجموع طول ریشه ها داشت، اما تاثیر آن بر وزن خشک ساقه معنی دار نبود. بر هم کنش ورمی کمپوست و شوری، تاثیر معنی داری بر طول ساقه، تعداد میانگره ها، سطح و وزن خشک برگ، سطح و وزن خشک ریشه ها داشت، اما تاثیر آن بر وزن خشک ساقه، قطر و مجموع طول ریشه ها معنی دارنبود. بنابراین در سطوح پائین شوری تمام نسبت های ورمی کمپوست و در سطوح شوری بالا، نسبت های بالای ورمی کمپوست می تواند تا حدودی اثرات نامطلوب شوری را بر گیاهچه های لوبیا محدود نماید.
  • سید حسام موسوی، جواد وفابخش، رضا صدرآبادی حقیقی صفحه 486
    تنش خشکی یکی از عوامل کاهش عملکرد دانه و درصد روغن در کلزا (Brassica napus L.) می باشد. کارآیی مصرف آب کلزا در پاسخ به محدودیت آب در سال زراعی 89-1388 مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات طرق مشهد در استان خراسان رضوی اجرا شد که در آن مبنای آبیاری دو سطح تامین نیاز آبی شامل 80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A برای شرایط عدم تنش و 120 میلی مترتبخیر از تشتک تبخیر کلاس A برای شرایط تنش قرار گرفت. تیمارهای رقم شامل هایولا401، هایولا330، پارک لند، گلد راش، بی پی18 و لندریس بودند. میانگین کارآیی مصرف آب در شرایط تنش 6/6 کیلوگرم بر متر مکعب آب با مصرف 3/3412 متر مکعب آب و در شرایط عدم تنش 5/4 کیلوگرم بر متر مکعب آب با مصرف 3/4612 متر مکعب آب بود. بیشترین کارآیی مصرف آب مربوط به رقم هایولا 401 با کارآیی4/7 کیلوگرم بر متر مکعب آب در شرایط تنش و کمترین مربوط به رقم گلد راش با کارآیی 6/2 کیلوگرم بر متر مکعب در شرایط عدم تنش بود. کارآیی مصرف آب در تولید روغن در ارقام مورد آزمایش تفاوت معنی دار داشت. به طوری که رقم هایولا 401 با 28/0 کیلوگرم روغن بر متر مکعب آب در شرایط عدم تنش بیشترین کارآیی و رقم بی پی 18 با 06/0 کیلوگرم روغن بر متر مکعب آب در شرایط تنش کمترین کارآیی را داشت. نتایج نشان داد که تنش کم آبی توانسته کارآیی مصرف آب را در ارقام تحت آزمایش در تولید ماده خشک و دانه به طور معنی دار افزایش دهد، اما تنش خشکی عملکرد روغن و کارآیی مصرف آب در تولید روغن در ارقام را بطور معنی داری کاهش داد.
  • هادی پیرسته انوشه، یحیی امام *، فاطمه جمالی رامین صفحه 492

    حفظ محیط زیست و تولید محصولات کشاورزی سالم، در حال حاضر از وظایف کشاورزی است. مدیریت عناصر خاک با استفاده از کودهای زیستی از ارکان کشاورزی پایدار محسوب می شود. نحوه عمل کودهای مختلف در شرایط تنش خشکی بسیار متفاوت است. به منظور مقایسه اثرات انواع کودهای زیستی (اگروهیومیک، نیتروکسین، سوپرچاذب و ورمی کمپوست) با کودهای شیمیایی متداول (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و بررسی تاثیر آن ها بر رشد، عملکرد و درصد روغن آفتابگردان (Helianthus annuss L.) در سطوح مختلف تنش خشکی (100%، 75، 50 و 25% ظرفیت مزرعه)، پژوهشی گلخانه ای به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار در سال 1388در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر ارتفاع بوته، قطر طبق، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت تاثیر معنی دار و بر درصد روغن دانه غیرمعنی دار بود. بیشترین شاخص برداشت در سطح تنش 50% ظرفیت مزرعه به دست آمد. همچنین مشاهده شد که بهترین عملکرد دانه در کودهای زیستی و بیشترین ارتفاع بوته از کودهای شیمیایی به دست می آید. بیشترین عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش شدید به ترتیب در نیتروکسین و سوپرجاذب مشاهده شد. نوع کود بر ارتفاع بوته و عملکرد دانه نیز تاثیر معنی داری داشت. به طور کلی کودهای زیستی بویژه سوپرجاذب و ورمی کمپوست به دلیل قدرت نگهداری زیادتر رطوبت در مقایسه با کودهای شیمیایی پاسخ بهتری به شرایط تنش خشکی نشان دادند و عملکرد بهتری داشتند. با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می رسد استفاده از کودهای زیستی در شرایط محدودیت رطوبت برای غلبه بر اثرات منفی تنش خشکی می تواند مفید باشد.

  • مصطفی جعفریانی، سید علیرضا بهشتی، قدیر طاهری صفحه 502
    افزایش عملکرد محصولات زراعی توام با حفظ محیط زیست و سلامت انسان مرهون استفاده و کاربرد صحیح کود های نیتروژنه است. دراین مطالعه اثر سطوح مختلف مصرف نیتروژن برکارایی نیتروژن در ژنوتیپ های سورگوم دانه ای (Sorghum bicolor L. Moench) در سال زراعی 88-1387 درمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی بررسی شد. آزمایش بصورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. ژنوتیپ ها شامل (رقم سپیده ودو لاین امید بخش M2 و M5) در کرت های اصلی و سطوح مختلف نیتروژن (0، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) و تیمار وضعیت فتوسنتز جاری (اختلال و عدم اختلال در فتوسنتز جاری) بصورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داشتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر اصلی نیتروژن برکارایی جذب (بازیافت)، مصرف (فیزیولوژیک)، استفاده (زراعی)، عملکرد دانه و شاخص برداشت معنی دار (01/0 P≤) بود. کارایی بازیافت نیتروژن در تیمارعدم مصرف و مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب 34/82 و 31/68 درصد حاصل شد و به میزان 05/43 و 67/18 درصد نسبت به تیمار 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار افزایش نشان داد. بیشترین درصد کارایی فیزیولوژیک به میزان 45/43 (گرم دانه برگرم نیتروژن) در تیمار عدم مصرف نیتروژن بدست آمد و نسبت به تیمار 200 کیلو گرم در هکتار با کمترین مقدار 38/30 (گرم دانه بر گرم نیتروژن) اختلاف معنی داری داشت. بیشترین کارایی زراعی نیز در تیمار عدم مصرف نیتروژن به میزان 23/36 (گرم دانه بر گرم نیتروژن) حاصل شد. افزایش 107 و 02/43 درصد نسبت به تیمار مصرف 100 و200 کیلو نیتروژن در هکتار نشان داد. علیرغم کاهش کارایی نیتروژن (هر سه شاخص) با افزایش مصرف نیتروژن بیشترین عملکرد دانه در تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به میزان 47/6 تن در هکتار بدست آمد که اختلاف معنی داری با تیمار عدم مصرف نیتروژن داشت. اثر ساده وضعیت فتوسنتزی بر صفت کارایی زراعی و فیزیولوژیک در سطح (01/0 P≤) و برکارایی بازیافت در سطح (05/0 P≤) معنی دار بود. تیمار عدم اختلال در فتوسنتز جاری بیشترین میزان کارایی را در صفات کارایی بازیافت، فیزیولوژیک و زراعی به ترتیب به میزان 33/ 72 درصد، 55/39 گرم دانه بر گرم نیتروژن و26/29 گرم دانه بر گرم نیتروژن نشان داد و اختلاف معنی داری با تیمار اختلال در فتوسنتز جاری داشت.
  • رضا صدرآبادی حقیقی، نایجل تریچلی، جولیا کوپر، کارلو لیفرت، مک ایر صفحه 512
    به منظور ارزیابی تاثیر مدیریت های متفاوت تناوبی، حاصلخیزی و حفاظتی خاک بر روی خصوصیات بانک بذر آزمایشی بلندمدت (در طی 2009-2005) در گلخانه های تحقیقاتی کلوز هاوس بر روی خاک پنجمین سال تناوبی ارگانیک دارای چهار تکرار در حال اجرا در مزرعه تحقیقاتی نافرتون دانشگاه نیوکاسل بریتانیا انجام شد. تناوب با مخلوط شبدر (Trifollium sp.)/علف چمنی (Poa spp.) برای دو سال اول آغاز گردید و با گندم (Triticum aestivum L.) برای سال سوم ادامه یافت. در سال چهارم هر کرت تناوبی به دو کرت فرعی مورد کشت سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) و کلم (Brassica oleracea L.) تقسیم شد. در سال پنجم در هر دو کرت فرعی لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) کاشته شد. در تمام سال ها کرت های تناوبی که به عنوان کرت های اصلی در نظر گرفته شدند در معرض چهار ترکیب از دو سیستم مدیریتی حاصلخیزی و حفاظتی ارگانیک و متداول قرار گرفت. نمونه ترکیبی از خاک کرت های مورد بررسی برای مدت سه ماه در گلخانه قرار گرفت و تعداد و نوع گیاهچه های آنها تعیین شد. در پایان دوره، گیاهچه ها بر اساس نوع گونه و برخی از خصوصیات کارکردی طبقه بندی و ارزیابی شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تناوب های زراعی کوتاه مدت اثر قابل توجهی بر روی خصوصیات بانک بذر ندارد و تنها نسبت بعضی گروه های کار کردی را تغییر می دهد. اگر چه تعداد بذر علف های هرز در مدیریت حفاظتی ارگانیک در مقایسه با نوع مرسوم آن بیشتر بود، ولی این تعداد بیشتر مربوط به گونه هایی بود که تصور می شود نقش مهمی در ایجاد تنوع زیستی در بوم نظام های زراعی بازی می کنند. واکنش بانک بذر به مدیریت های متفاوت حاصلخیزی ارگانیک و مرسوم یکسان بود. همچنین خصوصیات کارکردی بانک بذر تحت تاثیر مدیریت های متفاوت حفاظتی و حاصلخیزی قرار نگرفت.
|
  • M. Hoseini Hoseini, G. Haghnia Haghnia, A. Lakzian Lakzian, H. Emami Emami Page 372
    Soil microorganisms are important agents in nutrient cycling and energy flow. They are extremely sensitive to environmental changes. Soil microbial biomass has been proposed as an index of soil stress and disturbance. The objective of this study was to determine the effects of barley (Hordeum vulgare L.) residue amounts, burning, nitrogen fertilizer levels and tillage management on organic carbon, total nitrogen and microbial biomass carbon, after 90 days. The experiment was carried out based on a completely randomized design with a factorial arrangement with two replications. The treatments included two levels of barley residues (3 and 6 t.ha-1), burning (without and with stubble burning), urea fertilizer (0 and 125 Kg.ha-1) and tillage systems (no-till, conventional tillage). Results showed that 6 t.ha-1 barely residue treatment increased organic carbon, total nitrogen and microbial biomass carbon in comparison with 3 t.ha-1, while stubble burning significantly decreased all these parameters. Tillage treatment also significantly decreased organic carbon and microbial biomass carbon whereas had no effect on total nitrogen. The nitrogen fertilizer had no effect on microbial biomass carbon, whereas organic carbon and total nitrogen positively affected by urea application. The results of this experiment showed that no-tillage system along with crop residue retention of 6 t.ha-1 and without stubble burning systems would be the most effective management to protect and promote soil organic carbon, total nitrogen and microbial biomass carbon.
  • Y. Alizadeh, A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati Page 383
    In order to study yield and yield components in intercropping bean (Phaseolus vulgaris L.) and sweet basil (Ocimum basilicum L.) and evaluating effect of intercropping on weed control, a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during growing season of 2008. Treatments: included 1- sole crop of bean 2- sole crop of sweet basil 3- strip intercropping of bean and sweet basil (four rows of bean and two rows of sweet basil) 4- strip intercropping of bean and sweet basil (two rows of sweet basil and four rows of bean) 5- row intercropping of bean and sweet basil were with and without weed control. For this purpose a complete randomized block design with three replications was used. Results showed that dry weight of vegetative organs and stem percent of sweet basil, in sole crop with weed control treatment were significantly higher than in other treatments. And highest leaf percentage was in four rows bean and two rows sweet basil intercropping. There was no significant difference in plant height in the first harvest of sweet basil but in second harvest row intercropping had highest height. Maximum leaf area index (LAI) was absorbed in four rows of sweet basil two rows of bean. Effect of different treatments on essential oil percentage was not significant. Highest essential oil yield was in sole crop sweet basil and four rows of sweet basil two rows of bean intercropping. For bean economic and biological yield, number of pods, number of seeds per plant and height were affected by different treatments and but there was no significant difference in number of seeds per pod, 100-seed weight and harvest index in bean. The highest leaf area index in bean was in row intercropping. Lowest dry mater of weed was in row intercropping and the highest in sole crop. The highest land equivalent ratio (LER) was obtained in row intercropping with weed control.
  • V. Sarabi, A. Nezami, M. Nassiri Mahallati, M.H. Rashed Mohassel Page 398
    In order to investigate the effects of common lambsquarters (Chenopodium album L.) competition on corn (Zea mays L.) morphological and physiological characteristics, an experiment was conducted in 2005-2006 at the Research Station of Agricultural Faculty, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The experimental design was split plot based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. The emergence time was considered in three levels: emergence of the weed 14 days earlier, 7 days earlier and concurrent with corn, respectively, as main plots and density of weed at six levels: 0, 4, 8, 12, 16 and 20 plants per m2, respectively, as subplots. Plant height, leaf area index (LAI) and dry matter (DM) of corn decreased with earlier emerging and increasing density of the common lambsquarters. In contrast, LAI and dry matter of common lambsquarters increased with earlier emerging especially at high densities. Though, the increase in density of the weed resulted in reducing measured characteristics, but there was no difference between the processes of reduction in high densities of weed. Totally, it can be stated that relative time of weed emergence compared to its density had maximum effect on corn plants and as the number of the earlier emergence days of common lambsquarters related to the corn increase, the competitive potential of corn reduces and an intense decrease is being observed in its growth and development.
  • F. Fallahpour, A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, M. Falahati Rastegar, R. Ghorbani Page 407
    Parasite weeds are the most important yield reducing factors, and among them dodder (Cuscuta campestris L.) is an obligate parasite of many plant families. In order to find a suitable biocontrol agent for dodder a study was conducted based on a randomized complete design with four replications at research greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran during 2007-2009. Diseased dodders sampled from sugarbeet farms of Chenaran, Iran. After culturing and isolating exiting fungi from infected tissues of dodder, Fusarium sp., Alternaria sp. and Colletotrichum sp. were recognized. Inoculation of isolates was carried out with concenteration of 1×108 spores per ml sterile water at different growth stages of dodder in labratoary and greenhouse. Among different fungi, isolate of 323 of F. oxysporum showed an effective control on germination of dodder seeds and the highest level of plant pathogencity was before the contact of dodder with host and infection in older plants decreased. Infection of this isolate with crops such as sugarbeet (Beta vulgaris L.), alfalfa (Medigago sativa L.), basil (Ocimum basilicum L.), wheat (Triticum aestivum L.) and barley (Hordeum vulgare L.) showed no symptoms.
  • J. Shabahang, S. Khorramdel, G.A. Asadi, E. Mirabi, H. Nemati Page 417
    In order to study the effects of intra and inter-row spaces and planting pattern on the yield components, seed and oil yield of pumpkin (Cucurbita pepo L.), a field experiment was conducted as split-split plot based on randomized block design with three replications during 2009-2010 at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Two levels of inter-row space (1 and 2 m), two levels of intra-row space (20 and 40 cm) and two planting patterns (one and two ways) were allocated to main, sub and sub-sub plots, respectively. The results indicated that the effect of inter-row space on number of seeds per ha-1 was significant (p
  • F. Ghooshchi, A. Jourabloo, M. Silsepour, H. Hadi Page 428
    The main object of this study was to evaluate the effect of tillage and crop residues management of barley (Hordeum vulgare L.) on quantification and qualification yield of corn (Zea mays L.). Treatments were laid out in complete randomized block design with seven treatments and three replications and include (1) fire of straw and stubble, plow, disc and furrower (2) gathering and transfer of straw and stubble out of farm, plow, disc and furrower, (3) Plow, disc and furrower (4) Stalk shredder, plow, disc and furrower, (5) Stalk shredder, plow, disc, 50 kg.ha-1 urea and furrower (6) Stalk shredder, plow, disc, 100 kg.ha-1 urea and furrower, (7) Stalk shredder, plow, disc, 50 kg.ha-1 urea, 10 t.ha-1 animal manure and furrower. The results showed that treatments had significant effect on nitrogen, potassium, phosphorous and protein of leaf, diameter and height of stem, ear yield, stem yield, leaf yield, total yield of corn, nitrogen, potassium, phosphorous, bulk density and of soil, wilting point, field capacity, available water. Maximum amount of nitrogen (2.57%) and phosphorous (0.32%) of leaf obtained from treatment of seven (Stalk shredder, plow, disc, 50 kg.ha-1 urea, 10 t.ha-1 animal manure and furrower) and the highest amount of potassium of leaf equal 1.72% obtained from treatment of seven (Stalk shredder, plow, disc, 50 kg.ha-1 urea, 10 t.ha-1 animal manure and furrower) and treatment of six (Stalk shredder, plow, disc, 100 kg.ha-1 urea and furrower) with amount of equal 1.60%. Maximum total yield of corn equal 47.65 t.ha-1 obtained from treatment seven that laid at same group with treatment of six with yield of 46.16 t.ha-1 and had no significant difference together. Therefore, the best method of seed bed for obtained total yield of corn was using stalk shredder, plow, disc, 50 kg.ha-1 urea, 10 t.ha-1 animal manure and furrower.
  • E. Rezaee Chiane, A. Dabagh Mohammadinasab, M.R. Shakiba, K. Ghasemi Golazani, S. Aharizade Page 437
    Intercropping is a correct method of management for crop production and leads to improvement of resource absorption and use by plants. In order to evaluate light interception and some characteristics of canopy in monocropping and intercropping of maize (Zea mays L.) and faba bean (Vicia faba L.) under climatic conditions of Tabriz, a field experiment was conducted in 2006-2007 at the Research Station of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran. The experiment was laid out as randomized complete block design with fifteen treatments and three replications. Treatments were including mono-cropping of maize densities (6, 7 and 8 plants. m-2) and faba bean densities (30, 40 and 50 plants. m-2) and 9 treatments of intercropping included combination of densities. Two plant species intercropped on the basis of additive series design. The results showed that leaf area index, light interception and chlorophyll index in intercropping were 2.88, 37 and 11.94 % more than those in monocropping of maize and 2.63, 30 and 9.27 % more than those in pure stand of faba bean, respectively. Among intercrops, combination of 8 maize plants and faba bean plants. m-2 was best intercrop regard to light interception canopy leaf area index, chlorophyll index and canopy temperature. Maximum land equivalent ratio (1.97) was attained by 6 maize plants. m-2 with 40 and 50 plants/m2 of faba bean intercropping combinations. This means that grain yield per unit area in intercropping improved by 97%, compared with monocropping, intercropping had advantage over sole crop.
  • A. Shahsavari, H. Pirdashti, A. Mottaghian, M.A. Tajick Ghanbary Page 448
    In order to investigate the effects of cattle manure, benefit fungi of Trichoderma species and Psudomunas spp. bacteria on seedling emergence parameters, growth and yield of wheat (Triticum aestivum L.) a pot experiment was carried out in factorial (23) arrangement based on a randomized complete design with three replications. The treatments were three levels of cattle manure (10, 20 and 30 t.ha-1), three Trichoderma species (T. viridae, T. harzianum, T. hamatum) and either application or non- application of Psudomunas bacteria. Analysis of data showed that control plants and 10 t.ha-1 cattle manure treatments had significantly effect on emergence percentage and field emergence rate compared to 20 and 30 t.ha-1 cattle manure. In the current experiment, the maximum grain yield was observed in 20 t.ha-1 inoculated with both T. viridae and T. harzianum. Application of 10 and 20 t.ha-1cattle manure markedly increased harvest index and biomass by 39.72 and 19.47%, respectively compared to control treatment (no manure application). Also, T. viridae fugues improved plant biomass compared to T. harzianum. The fungus of T. harzianum enhanced harvest index rather than T. viridae and T. hamatum. Application of Psudomunas bacteria significantly increased plant biomass and harvest index compared to pots without bacteria application. Results showed that colony counts of three Trichoderma species in the soil rhizosphere enhanced when rates of cattle manure application increased. The most of soil microbial population was observed in 30 t.ha-1 level of cattle manure inoculated with T. harzianum (74.68 × 108cfu mg-1 dry soil).
  • M. Goldani, M. Kharrazi, P. Peter Page 459
    In order to study the effect of macro nutrients on growth characteristics of two corn (Zea maize L.) varieties (KWS2360, Ressuda Pionee), an experiment was conducted in completely randomized design with three replications at growth room of crop physiology Department of Debrecen University. The treatments were nutrient solution free nitrogen (N), nutrient solution free phosphorus (P), nutrient solution free potassium (K), nutrient solution free PK, nutrient solution free PN, nutrient solution free NK, nutrient solution free NPK and nutrient solution with NPK. Root dry weight (RDW), Shoot dry weight (SDW), RDW/SDW, leaf number (LN), leaf area (LA) and chlorophyll content were determined. Results showed that the highest LA (561 cm2), SDW (22 g) were obtained in with NPK treatment and KWS2360 hybrid while Ressuda Pionee in NPK treatment had highest RDW (3.8 g) and LN (5.6). The highest R/S obtained in free NP treatment and KWS2360 hybrid (1.1). The lowest LA (45cm2) and LN (3.0) were obtained in free NK treatment. The lowest RDW (0.12 g) and SDW (0.31g) were obtained in free NPK treatment. The treatment of without NPK and KWS2360 showed the lowest R/S (0.16). Chlorophyll content of each leaf decreased in through time. Slope of curve was higher in without NPK, NK and NP treatment compare to with NPK treatment. Hybrids of corn in with NPK treatment had longer growth period compare to other treatments. KWS2360 hybrid showed better performance under nutrient stress. Overall, it can be said that the balance in the ratio of nutrients plays an important role in increasing the vegetative growth of plants including corn and deficiency of each macro nutrients can be a factor in reducing the growth of this plant.
  • A. Beyk Khurmizi, P. Abrishamchi, A. Ganjeali, M. Parsa Page 474
    In the recent years, increasing production of waste as a result of population growth, increased food consumption, industrial development and urbanization growth, is regarded as a serious challenge. Vermicompost, as an end product of urban waste recycling with proper physicochemical features, can play an effective role in plant growth and development and also in reducing harmful effects of various environmental stresses on plants. For this purpose, a study with the aim of investigating the effects of vermicompost and salinity interactions on morphological traits of bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Light Red Kidney) seedlings was performed. The experiment was conducted based on a randomized complete block design, including five different volumetric ratios of vermicompost and sand (0:100; 10:90; 25:75; 50:50 and 75:25), and four levels of salinity (30, 60, 90 and 120 mmol l-1 NaCl), equal to 2.75, 5.50, 8.25 and 11 deciSiemens per meter (dS/m) respectively, along with control (0.00), in three replications. Seeds were cultured in plastic pots and sampling of seedlings was done after 28 days. The results showed that in an environment without stress, vermicompost had significant effect (p ≤ 0.05) on the stem length, internodes number, area and dry weight of leaves, diameter, dry weight and total roots length, while having no significant effect on stem dry weight. The interaction between salinity and vermicompost has significant effect on the stem length, internodes number, the area and dry weight of leaves and dry weight of roots but no significant effect was observed on the stem dry weight, diameter and total roots length. Thus, in the low levels of salinity, all ratios of vermicompost and in high levels of salinity, high ratios of vermicompost can limit the negative effects of salinity on bean seedlings.
  • S.H. Mousavi, J. Vafabakhsh, R. Sadr Abadi Haghighi Page 486
    Water deficit is a major factor influencing yield of canola (Brassica napus L.) seed yield and oil content. A field experiment was conducted during 2010 growing season in the Agriculture Research Station of Torogh, Mashhad, Iran to evaluate responses of canola cultivars to limited water. Experimental design was RCBD pattern with three replications. Treatments were two irrigation regimes (based on irrigation after 120 mm evaporation on class A pan for stress treatments and 80 mm evaporation for non stress treatments) and six rapeseed cultivars(hyola 401, Hyola 330, Parkland, Goldrush, BP18 and landrace). Results showed that water use efficiency was significantly affected by drought stress. Average of water use efficiency at all cultivars in stress treatments was 6.6 Kg per m3 water by 3412.3 m3 water used and 4.5 Kg per m3 water by 4612.3 m3 water used in non stress treatments. The highest and the lowest water use efficiency observed in Hyola 401 and Goldrush by 7.4 and 2.6 kilograms per m3 water in drought stress treatment, respectively. In addition to the ability of oil production by rapeseed cultivars under drought stress was affected and became less in drought stress. Hyola 401 had the highest oil content by 0.28 kg oil per m3 water in non stress and BP.18 had the lowest oil content 0.06 kg oil per m3 water in stress treatment. Results showed that water deficit can affect oil content significantly.
  • H. Pirasteh Anosheh, Y. Emam, F. Jamali Ramin Page 492

    Today, environment protection and safe crop production are very important. The management of soil elements by bio-fertilizers is considered as important point for sustainable agriculture. Mode of action of fertilizers is very different in drought stress conditions. To evaluate biological fertilizers (agrohumic, nitroxin, superabsorbent and vermicompost) and compare them with current chemical fertilizers (N, P and K) in sunflower (Helianthus annuus L.) at different drought stress levels (100% as control, 75%, 50% and 25% field capacity), a greenhouse experiment was conducted based on completely randomized design with 20 treatments and 3 replications at College of Agriculture, Shiraz University in 2010. Results showed that drought stress effect was significant on plant height, head diameter, biological yield (BY), grain yield (GY), and harvest index (HI); however, it did not affect oil percentage. Highest HI was obtained at 50% F.C, Also the highest grain yield and plant height were observed in bio-fertilizers and chemical fertilizer, respectively. The most grain yield achieved under control and severe drought stress conditions were found in nitroxin and superabsorbent, respectively. Fertilizers had significant effect on plant height and grain yield. Generally, bio-fertilizers particularly superabsorbent and vermicompost had better responses to drought stress, compared to chemical fertilizers, which was due to higher ability of them in water maintenance. According to results of this investigation, bio-fertilizers seem to be useful under limited moisture conditions to alleviate water deficit effects.

  • M. Jafariani, A.R. Beheshti, G. Taheri Page 502
    Yield increase of crop along with human health and environment persistence could obtain from correct use of nitrogen fertilizer. In this study the effect of different regime N application on N efficiency grain sorghum genotypes in 2009 growing season at the Khorasan Razavi Agriculture Natural Resources Research Center Mashhad was investigated. Split plots experiment in base of randomized complete block design was conducted with three replications. The main plots were allocated to three genotypes (Sepideh cultivar, M2 and M5 promising lines) and the subplots consisted of photosynthesis status (non disturbance and disturbance current with potassium iodide) in factorial combination with three N regimes (0, 100, 200 kg/ha from urea fertilizer). The results of variance analysis showed that the nitrogen had significant (P ≤0. 01) effect on nitrogen recovery efficiency (NRE) agronomic N use efficiency (ANUE), physiological N efficiency (PNE), grain yield and harvest index (HI). NRE percent in no N application and N application at 100 kg.ha-1 treatment were 82.34 and 68.31, respectively and increased 43.05 and 18.67 compared with 200 kg.ha-1.The highest agronomic N use efficiency and physiological efficiency obtained in no N application (36.23g grain per N g N applied and 43.45 g grain per g N absorbed respectively) and had107% and 43.02% increased compared to 200 kg.ha-1 treatment. In spite of increased in nitrogen efficiency (three traits) by decreased in N applied, the highest and significant yield obtained in N application at 100 kg.ha-1 (6.47 t.ha-1) compared to no N application(5.44 t.ha-1). Photosynthesis status had significant effect on ANE, RNE and PNE also. Non disturbance in current photosynthesis dramatically increased amount of these three N efficiency traits (29.26 g.g-1, 72.33% and 39.55 g.g-1) respectively.
  • R. Sadrbadi Haghighi, N. Critchley, J. Cooper, C. Leifert, M. Eyre Page 512
    In order to evaluation the effect of different crop rotation, fertilizer and protection managements on weed seed bank properties an experiment was conducted in Close House experimental glass house on the soil of 5th year of organic rotation that is conducting in University of Newcastle’s Nafferton Experimental Farm. Rotation was started with grass/clover for first two years and continued with wheat for third year. In 4th year each plot divided in two potato and cabbage sub plots. Beans were grown in both of two sub plots at 5th year. In all years, rotation plots that considered as main plots were exposed on four combinations of two different organic and conventional fertility and crop health managements as a sub or sub –sub plots. Composite soil sample of considered plots put in glass house for three months and number and type of seedlings were assessed. At the end of course seedlings were classified and evaluated on the basis of type of species and functional properties. Results showed that short time rotation has not significant effect on seedbank properties and only change some seed properties ratio. Although weed seed number was more in organic crop protection management in compared with conventional ones but this was related to species that considered have important role in biodiversity production in agroecosystems. Seedbank response to different organic and conventional fertilizer managements was similar. Also seedbank functional properties were not affected with different crop fertilizer and protection managements.