فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هفتم شماره 5 (پیاپی 32، آذر و دی 1389)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 32، آذر و دی 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود حضرتی، اکرم گروسی صفحه 1
    چشم انداز سازمان از طریق تصویر پردازی از آینده ی مطلوب درصدد است که کارکنان و مدیران سازمان را در جهت تحقق آن بسیج نماید. اما راهی بس دشوار و طولانی در پیش روی مدیران و کارکنان سازمان برای دست یابی به اهداف و آرمان های تعیین شده در چشم انداز وجود دارد. در این راستا سازمان های دولتی نیز همگام با سازمان های خصوصی رسالت، ماموریت، اهداف، راهبرد ها و برنامه های عملیاتی خود را تدوین کرده و اقدامات لازم را برای هر چه بهتر اجرایی شدن آن به عمل می آورند. هدف اصلی این مقاله شناسایی، رتبه بندی و تحلیل چالش هایمدیریت راهبردی در سازمان های دولتی در راستای تحقق اهداف چشم انداز سازمانی است. بدین منظور، پرسش نامه ای 26 سؤالی شامل سؤالات بسته و باز در چهار مقوله ی کلی (موانع و مشکلات سازمانی، مدیریتی، فردی و مسائل مرتبط با برنامه ریزی راهبردی) طراحی و در اختیار تعدادی از خبرگان و مدیران عالی قرار گرفت. در پایان نیز بعد از شناسایی و رتبه بندی عوامل به دست آمده، پیشنهاداتی به منظور هرچه بهتر اجرایی شدن راهبرد های بلندمدت در راستای دست یابی به اهداف چشم انداز،در سازمان های دولتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، پیاده سازی راهبرد، چشم انداز سازمان، سازمان های دولتی
  • علی کریمی خوزانی صفحه 27
    اجرای رویکرد پلیس جامعه محور، نیازمند کارکنانی است که چه در سطح فردی و چه در سطح تیمی از رویکردهای حل مساله و مهارت های برقراری ارتباطات اجتماعی برخوردار باشند؛ از این رو در درجات ابتدایی نیاز به کارکنانی تحصیل کرده احساس می شود؛ ولی سازمان های پلیس با تقسیم افراد به درجه داران و افسران (همانند الگوی نظامی)، معمولا در خط مقدم، از قشر درجه داران -که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند- استفاده می کنند. هم چنین مدنظر قرار دادن مدت سابقه ی خدمت در یک درجه برای ترفیع باعث می شود که افراد به صورت خودکار و بدون در نظر گرفتن شایستگی و یا نیازهای سازمانی به درجات بالاتر ارتقاء یابند؛ این امر خود معضلات بی شماری را به همراه دارد. در این مقاله با روش مروری به دنبال بررسی راه کارهای حل این مشکلات با مطالعه و بررسی نظام ترفیعات پلیس انگلستان و امریکا هستیم. در پایان پنج نکته ی کلیدی و حیاتی در نظام شایسته سالاری پلیس ارائه می گردد؛ این نکات عبارتند از: شروع خدمت از درجه ی اول برای همه ی کارکنان پلیس؛ ترفیع رقابتی؛ ارتباط تنگاتنگ جایگاه های شغلی با درجات؛ پرداخت حقوق بر اساس سابقه خدمت، تحصیلات و نمره ی کارایی؛ توجه به نخبگان دانشگاهی در طرح ارتقای سریع
    کلیدواژگان: پلیس انگلستان، پلیس امریکا، ترفیع، درجه، تحصیلات، پلیس شایسته
  • حمیدرضا جلیلیان، مرتضی مرادی، حسین کاکایی ماوایی صفحه 59
    یکی از متغیرهای تاثیرگذار در بهبود عملکرد و بقای سازمان ها خلاقیت است. از این رو محققان بسیاری به بررسی عواملی پرداخته اند که بر خلاقیت کارکنان تاثیرگذار است، از میان این عوامل، رهبری یکی از مهم ترین آن هاست. هدف این مقاله بررسی رابطه ی سبک رهبری تحول گرا و خلاقیت است. در این مقاله علاوه بر رابطه ی مستقیم سبک رهبری تحول گرا و خلاقیت، عوامل واسطه ای که در این تاثیر نقش به سزایی دارند مورد بررسی قرار گرفته اند. این تحقیق از نوع توصیفی بوده و برای جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع از روش کتابخانه ای استفادهشده است. نتایج این مقاله نشان می دهد که سبک رهبری تحول گرا یکی از عوامل مؤثر و زمینه ساز مهم برای خلاقیت کارکنان و سازمان هاست. رهبران تحول گرا از طریق تقویت انگیزش درونی، تحریک عقلانی، توانمند سازی روان شناختی، حمایت از نوآوری و آزادی نسبی، ایجاد چشم انداز، تشویق و به چالش کشیدن، می توانند خلاقیت کارکنان خود را افزایش دهند. چالش کار، حمایت مدیر، آزادی کاری و نفوذ مدیر، عواملی هستند که در رابطه ی بین رهبری تحول گرا و خلاقیت نقش واسطه ای ایفاء می کنند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، خلاقیت، تفکر خلاق، انگیزش درونی
  • مجتبی برومند، محمدرضا کوثرنشان، بهمن غلامی صفحه 73
    بی شک توانایی اداره و کنترل پدیده ی تعارض در سازمان از مهم ترین مهارت های مدیریت است که مدیران بدان نیاز دارند. امروزه تعارض و مدیریت تعارض از جمله مباحثی است که توجه مدیران و دست اندرکاران سازمان ها را به خود جلب کرده است؛ این امر به دلیل تعارض مخرب درون سازمان است که موجب اتلاف انرژی و استعدادهای کارکنان سازمان و به هدر رفتن سرمایه ی انسانی و فیزیکی می شود. تحقیقات مختلفی نشان داده اند که مدیریت و حل تعارض در سازمان نیازمند یک محیط دوستانه و مسالمت آمیز، کاهش تبعیض و افزایش عدالت سازمانی است. در این مقاله سعی شده است تا با مرور تحقیقات مرتبط، تاثیر عدالت سازمانی بر سبک حل تعارض در سازمان مورد مطالعه قرار گیرد. پنج سبک حل تعارض اصلی که مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از: رقابت، اجتناب، مصالحه، انطباق (مدارا) و مشارکت. از مطالعات بررسی شده این نتیجه گیری حاصل می شود که مدیرانی که نسبت به عدالت سازمانی حساسیت دارند بیشتر از سبک حل تعارض مشارکت استفاده می کنند. برعکس، مدیرانی که نسبت به عدالت سازمانی حساسیت ندارند از سبک های حل تعارض رقابت، اجتناب و انطباق پذیر استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، تعارض، سبک حل تعارض
  • محمد صنوبری، علی محمد رضایی صفحه 85
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ویژگی های شغلی و رفتار شهروندی سازمانی با میانجی گریرضایت شغلی است. به منظور رسیدن به هدف تحقیق با استفاده از فرمول کوکران تعداد 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسش نامه های تحقیق را تکمیل نمودند. داده های حاصله با استفاده از الگوی معادلات ساختاری تحلیل گردید. نتایج الگوی نهایی بازنگری شده نشان داد که 39 درصد از وردایی متغیر رضایت شغلی توسط متغیرهای اهمیت کار و یکنواختی کار تبیین می شود. علاوه بر آن 90 درصد از وردایی رفتار شهروندی سازمانی به وسیله ی اثر مستقیم متغیرهای خودکارآمدی شغلی، حالات روحی مثبت و رضایت شغلی و اثر غیرمستقیم متغیرهای اهمیت کار و یکنواختی کار با میانجی گری رضایت شغلی تبیین می شود. لذا پیشنهاد می شود پژوهش حاضر در سازمان پلیس و به خصوص دانشگاه علوم انتظامی انجام و در صورت تکرار نتایج به منظور ارتقای رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پلیس از متغیرهای اهمیت کار، یکنواختی کار، خودکارآمدی شغلی، حالات روحی مثبت و رضایت شغلی استفاده شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، حالت روحی مثبت، خودکارآمدی شغلی
  • محمد عترت دوست صفحه 105
    چیستی حقیقت معنویت و اثرات آن بر بهبود زندگی و خوش بختی در دنیا و آخرت، امری است که اذهان بشر امروز را به شدت به خود مشغول داشته است. معنویت دینی در واقع، حالتی است که در پی ارتباط روحانی پیوسته با خالق و اطاعت از فرامین او در فرد ایجاد می شود؛ معنویت دینی راه گشای انسان در زندگی فردی و سبب ارتقای معنوی سازمان مربوطه و به تبع آن، جامعه و در نهایت عامل سعادت اخروی فرد و جامعه خواهدبود. موقعیت خاص کارکنان نیروی انتظامی در دو بعد وظیفه ی خطیر اجرای سیاست مهم «امر به معروف و نهی از منکر» و اصلاح مفاسد و برقراری نظم در جامعه و بعد امکان تاثیرپذیری کارکنان از ناهنجاری هایی که با آن در ارتباطند، ضرورت وجودی معنویت را در این قشر دوچندان می کند. در این مقاله با روش اسنادی به معرفی معنویت سازمانی پرداخته و دلایل ضرورت آن را با مطالعه ی موردی نیروی انتظامی مطرح می کنیم.
    کلیدواژگان: معنویت، انسان معنوی، ایمان، اخلاق اسلامی، سازمان، نیروی انتظامی
  • سرینی واس آر. کاندولا ترجمه: غلام جاپلقیان صفحه 121
    امروزه فلسفه و شیوه ی کار تیمی به شکل های گوناگون در بافت های متغیر سازمانی ادامه دارد. مدیریت مشارکتی، هم تصمیمی، هم کاری کارکنان در مدیریت، چرخه های کیفیت، فعالیت تیم های کوچک و غیره، همگی برای دمیدن روحیه ی تیمی و کار تیمی در سازمان است. ضرورت فزاینده ی عرضه ی انعطاف پذیری، واگذاری، اجماع، ارتباط دوسویه، تلاش های هم کاری و شیوه هایی مانند کوچک سازی، ساختار مسطح، ساختار ماتریسی، برنامه ی مالکیت کارکنان بر کارخانه، توانمند سازی، موجودی به موقع، بهبود مستمر و مهم تر از همه، تغییرات پیوسته ی نمونه های کار، نقش تیم ها در زندگی سازمانی را بیش از گذشته افزایش داده است. راهبرد مدیریت عملکرد تیم بنیان از دو مداخله تشکیل شده است: اهداف مداخله اول یعنی پرورش مدیریت عملکرد تیم بنیان ایجاد، ساخت، پرورش و تقویت کار تیمی در سازمان برای کسب تعالی عملکرد است. این مداخله باید به کمک ده پیش ران تکمیل و اجرا گردد. دومین مداخله یعنی سرمایه گذاری در کار تیمی برای نهادینه سازی مدیریت عملکرد از عقیده ی سرمایه گذاری در کار تیمی برای نهادینه سازی مدیریت عملکرد در سازمان استفاده کرده است. این جا نیز همانند قبل، ده پیش ران نقش ابزاری در برانگیختن کار تیمی و نهادینه سازی موفقیت آمیز مداخلات دارند.
    کلیدواژگان: تیم، سازمان یادگیرنده، کار تیمی، مدیریت عملکرد تیم بنیان، ساختار تیم
|
  • Mahmood Hazrati, Akram Garosi Page 1
    Organization perspective attempts to visualize a better future so that managers and personnel are mobilized to accomplish it. But managers and personnel face a very long and difficult road to accomplish the defined targets and ideals expressed in perspective. In this regard the governmental organization along with private organizations have established their message, mission, targets, strategies and operational plans and have taken necessary measures for better execution. The main aim of this article is recognition, ranking and analysis of strategic management challenges in governmental organizations to accomplish organization perspective targets. Therefore a questionnaire with 26 open and closed questions in four general categories (organization difficulties and obstacles, managerial, individual and issues related to strategic planning) was designed and distributed among experts and top managers. Finally after recognition and ranking, suggestions for better execution of long term strategies introduced to accomplish perspective targets in governmental organizations.
  • Ali Karimi Khozani Page 27
    Application of community policing requires employees who use problem solving approaches and have social communication skills in their disposal at team and personal levels.Therefore there is a need for educated employees at low ranks but police organizations have divided their personels into commissioned and non- commissioned officers (as that of military ranks); usually in front line the non-commissioned officers who have non academic education are used. So consideration of service length in one rank for promotion resulted in automaticly individuals promotion and no consideration is given to qualifications and organization needs. This issue in itself creates countless difficulties. In this article it is attempted to suggest solutions to these problems by studing and reviewing the police promotion system in U.S.A and England. Finally vital and key points in meritocracy system presented. These points are as follow: the service for all begins from the first rank; competitive promotion, close relation of posts and ranks; payment based on service record, education and efficiency grade and attention to academic elites in fast-stream promotion scheme.
  • Hamid Reza Jaliliyan, Morteza Moradi, Hossain Kakaai Maavaee Page 59
    Creativity is one of the influencing variants in proformance improvement and organization survival.Therefore many researchers have studied the factors that have influenced the employees creativity.Of these factors leadership is the most important one.In this article in addition to direct relation of transformational leadership and creativity,the intermediate factors which play role in this effect have been studied.It is a discriptive research and library method has been used in collection of data related to literature review. The result of this article indicates that the style of transformational leadership is one of the most influencial factor and pays the way for employees and organizations creativity. Transformational leadership can increase employees’ creativity through internal motivation reinforcement, intellectual stimulation, psychological empowerment, support of innovation and relative freedom, vision establishment, encouragement and challenges. Work challenge, management support, work freedom and manager influence are factors that play intermediate role in relation between transformational leadership and creativity.
  • Mojtaba Bromand, Mohammad Reza Kotharneshan, Bahman Gholami Page 73
    Undoubtedly the ability to control and manage the conflict phenomena in organization is the most important management skills necessary for managers. Today conflict and conflict management are among issues that attracted the attention of organization executives and managers, because the conflict destroys organization internally and results in waste of energy and the potentiality of organization employees and wears away physical and human resources. Different researches have indicated that management and conflict solution in organization require a peacefull and friendly environment, discrimination decrease and organization justice increase. In this article it is attempted to investigate the influence of organizational justice on conflict solution style in organization by reviewing related researches. Five main conflict solution styles are as follow: competition, avoidance, compromise, adaptability (lenience) and collaboration. The results of these studies indicated the managers who are sensitive to organization justice use more frequently collaborative conflict solution style. Conversely managers who are not sensitive to organization justice use conflict solution styles of competition, avoidance and adaptability.
  • Page 85
    The purpose of present research is to study the relation of job characteristics and organization citizenship behavior with job satisfaction intermediate role. Therefore to attain the research purpose the Cochran formula is used and 180 people through stratified random sampling method have been selected and completed the research questionnaires. The resulted data were analysed using Structural Equation Modeling. The revised final modeling results showed that 39% of job satisfaction variable variance explained through work monotomy and work important variables. Furthermore 90% of organization citizenship behavior variance explained through job self efficiency variables direct effect, positive spiritual condition and job satisfaction; and work important variables indirect effect and work monotomy explained through job satisfaction intermediate. Therefore it is suggested that the present research to be carried out in police organization particularly in police university and in case the results repeated, these work important variables, work monotomy,positive spiritual condition and job satisfaction to be used for promoting police employees organization citizenship behavior.
  • Mohammad Etratdoost Page 105
    The nature of spiritual reality and its effects on prosperity and life betterment in world and hereafter is the issue that has intensively attracted the attention of mankind. Religion spirituality in reality is a condition created in consistant spiritual relation with God and obedience to His orders. Religion spirituality is a problem solving approach for mankind in his personal life and resulted in spiritual promotion of his organization and consequently to his society and finally to society and individual otherworldly blessedness.The special condition of police forces in bidimensional risky duties in which they apply important policy of “enjoining good and forbidding evil” and modify corruption and establish order in society and possible dimension of personnel vulnerability to crimes redouble the necessity of spiritual existence among this group of people. In this article the spirituality in organization is introduced through documentary method and the reasons for its emergency suggested through police forces case study.
  • Srinivas R. Kandula Page 121
    Today Philosophy and practice of teamwork continues to appear in different forms in tandem with changing organizational context. Participative management, co- determination, workers cooperation in management, quality circles, small group activity and so on and so forth are intended to infuse teamwork and team spirit in organization. Growing necessity to introduce flexibility, delegation, consensus, two way communication, collaborative effort and practices such as downsizing, flat stryctures, matrix structures, employee stock ownership plans, empowerment, just in time inventory, continuos improvement and more importantly constantly changing work patterns have escalated role of teams in organization life more than ever in the past. Strategy of team based performance management comprises two interventions. The objective of nurturing team based performance management is to create, build, nurture and strengthen teamwork in organization to attain performance excellence. This intervention is deployed through the initiation of ten 10 drivers. Second intervention has used the idea of capitalizing on teamwork for institutionalization of performance management in organization. Here also 10 drivers has instrumental role in stimulation of teamwork and succefull institutionalization of interventions.