فهرست مطالب

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:11 Issue: 4, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شادی ثقفی، سکینه عموییان، رضا زارع محمودآبادی، جهانشاه صالحی نژاد، علی اکبر شهاب نیا صفحه 268
    بیان مساله : کارسینوم زگیلی (VC)، گونه ی به نسبت نادر از کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) است، که تفاوت های بالینی و زیست شناختی فراوانی میان این دو نئوپلاسم وجود دارد. بنابراین، تشخیص درست این تومور اثری چشمگیر در درمان مناسب بیماران دارد.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی بروز نشانگرهای p53 و Bcl-2 در آسیب های VC وSCC و هیپرپلازی سودو اپی تلیاماتوز (PEH) بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش، بروز نشانگرهای p53 و Bcl-2 در 20 نمونه از بلوک های پارافینی مربوط به VCو 23 نمونه ی SCC و 22 نمونه ی PEH به روش ایمونوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت. ایمونو اکتیویتی به صورت رنگ آمیزی هسته ی سلول های تومورال در مورد p53 و رنگ آمیزی سیتوپلاسمی در مورد Bcl-2 آشکار گردید و میانگین درصد رنگ پذیری این سه آسیب با یکدیگر مقایسه شد. داده ها پس از ورود به نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 با استفاده از نمایه های پراکندگی و مرکزی و توزیع فراوانی گزارش شدند و واکاوی با آزمون های آنوا و توکی برای Bcl-2 و کروسکال والیس برای p53 و Bcl-2 انجام گرفت.
    یافته ها
    در این بررسی، میانگین درصد رنگ پذیری توسط نشانگر Bcl-2 در VC، 37/12±20/12، در SCC 71/24±04/33 و در PEH 98/23±09/35 بود. تفاوت معناداری در میانگین درصد رنگ پذیری سلول ها توسط نشانگر Bcl-2 میان VC و دو آسیب دیگر یافت شد، که به گونه ی آشکاری کمتر از دو آسیب دیگر بود. همچنین میانگین درصد رنگ پذیری توسط نشانگر p53 در VC، 06/30±32، در SCC 37/12±22/56 و در PEH 20/34±18/76 گزارش شد و تفاوت معناداری در میانگین درصد رنگ پذیری سلول ها توسط نشانگر p53 در میان آسیب ها به گونه ی دو به دو با یکدیگر وجود داشت.
    نتیجه گیری
    p53 و Bcl-2 دو نشانگر ایمونوهیستوشیمیایی هستند، که می توانند به عنوان یک روش کمک تشخیص مفید برای افتراق آسیب های VC و SCC از یکدیگر در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: کارسینوم زگیلی، کارسینوم سلول سنگفرشی، هیپرپلازی سودواپی تلیاماتوز، ایمونوهیستوشیمی، Bcl، 2، p53
  • نیلوفر جنابیان، لیلا دفتری صفحه 275
    بیان مساله: ترکیب آموکسی سیلین- مترونیدازول یک روش کمکی موثر برای درمان پریودنتیت مزمن به شمار می رود. کو- آموکسی کلاو به دلیل اثرات درمانی همانند با ترکیب بالا به منظور تک دارویی کردن درمان مورد توجه قرار گرفته است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ی اثر آموکسی سیلین- مترونیدازول با فارمنتین (ترکیب تازه ای از کو- آموکسی کلاو) در درمان پریودنتیت مزمن متوسط بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی و یک سوکور، 60 بیمار (30 زن و 30 مرد) با دامنه ی سنی 30 تا 50 سال مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط به گونه ی غیر تصادفی انتخاب و بررسی گردیدند. برای بیماران در مرحله اول، درمان پریودنتال به گونه ی یکسان انجام شد و سپس بیماران در سه گروه قرار گرفتند: به گروه نخست، فارمنتین و به گروه دوم، آموکسی سیلین- مترونیدازول به مدت یک هفته تجویز شد و گروه سوم آنتی بیوتیک دریافت نکردند. نمایه های پریودنتالی شامل ایندکس بیماری پریودنتال (Periodontal Disease Index (PDI))، ایندکس تغییر یافته خونریزی پاپیلا (Modified Papillary Bleeding Index (MPBI))، ایندکس پلاک (Plaque Index Silness & Loe (PLI))، ایندکس لثه ای (Gingival Index Loe & Silness (GI)) و عمق پروبینگ پاکت Probing Pocket Depth (PPD) پیش از جرم گیری، یک هفته پس از جرم گیری و پیش از تجویز دارو، یک هفته پس از تجویز دارو، 3 و 6 هفته، 2 و 3 ماه بعد اندازه گیری شد. سپس، داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنوا و توکی واکاوی شدند.
    یافته ها
    هیچ یک از نمایه های مورد بررسی میان دو گروه دریافت کننده ی آنتی بیوتیک اختلاف معنادار نشان نداد (05/0 p >). میانگین GI در طول درمان در مقایسه ی میان گروه های 1، 2 و 3 از نظر آماری اختلاف معناداری داشت (05/0 p <). میانگین MPBI در یک هفته پس از جرم گیری و چهار جلسه ی پی گیری آخر میان دو گروه 1 و 2 با گروه شاهد معنادار بود. میانگین PLI تنها یک هفته پس از استفاده از دارو میان دو گروه آزمایش با گروه شاهد اختلاف معنادار داشت. همچنین، میانگین اختلاف PPD و PDI میان گروه 1 و 3 (به ترتیب 049/0 p =و 007/0 p =) و گروه 2 و 3 (044/0= p و 028/0 = p) در چهار جلسه ی پی گیری نهایی معنادار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از فارمنتین و ترکیب آموکسی سیلین- مترونیدازول همراه درمان مکانیکی (SRP) در درمان پریودنتیت مزمن متوسط به میزان همانند موجب بهبود معیارهای پریودنتال می گردد و موثرتر از درمان مکانیکی به تنهایی هستند.
    کلیدواژگان: پریودنتیت، کو، آموکسی کلاو، آموکسی سیلین، مترونیدازول
  • مراد صدقیانی، سمیرا بصیر شبستری، هاله کاظمی یزدی، فرناز ثقفی، امیررضا فراهانی صفحه 282
    بیان مساله: یکی از مشکلات اصلی در بازسازی دندان های دارای ترمیم های کامپوزیتی قدیمی، برقراری باند قوی میان کامپوزیت جدید و قدیمی است. از آنجایی که از میان بردن کامل ترمیم قدیمی باعث تضعیف ساختار دندان می گردد، بنابراین بازسازی ترمیم قدیمی دندان عملی تر بوده، زیرا احتمال آسیب به پالپ نیز کاهش می یابد. در خصوص مقایسه ی اثر G-Bond و دیگر باندینگ ها با یا بی استفاده از سایلن به جز ادعای کارخانه ها پژوهشی انجام نگرفته است.
    هدف
    هدف از این بررسی مقایسه ی اثر دو گونه باندینگ G-Bondو Clearfil S3 بر استحکام باند برشی کامپوزیت قدیم به جدید با و بی استفاده از سایلن بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش تجربی به گونه ی آزمایشگاهی انجام گرفت. از 50 نمونه ی استوانه ای ساخته شده، 10 نمونه (یک گروه شاهد) با ابعاد 6×5 میلی متر (به گونه ی کامپوزیت یک تکه) و 40 نمونه (4 گروه مورد) با ابعاد 3×5 میلی متر فراهم گردید. نمونه ها دو هفته در آب مقطر 37 درجه ی سانتی گراد قرار گرفتند. سپس، استحکام باند برشی نمونه های گروه شاهد سنجیده شد. سطح نمونه های گروه مورد آزمایش توسط کاغذ سیلیکون کارباید 320 گریت خشن سازی و سپس اچینگ و شسته شد. چهل نمونه گروه مورد، بر پایه ی باندینگ و مصرف سایلن به 4 گروه بخش گردیدند، که به ترتیب در گروه 1، Clearfil S3 Bond و سایلن، در گروه 2، تنها Clearfil S3 Bond، در گروه 3، جی باند و سایلن و در گروه 4 تنها جی باند استفاده شد، کامپوزیت جدید به قدیم باند شدند. سپس نمونه ها دوباره، دو هفته در آب مقطر قرار گرفتند. توسط دستگاه سنجش استحکام باند برشی نیرویی با سرعت 5/0 میلی متر در دقیقه تا شکست وارد شد. داده ها بر پایه ی مگاپاسکال، با استفاده از آزمون آماری آنوا یک سویه واکاوی شدند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در 5 گروه مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنادار داشتند. استحکام باند برشی در گروه شاهد 24/34 مگاپاسکال گزارش شد، که به گونه ی معنادار از همه ی گروه ها بیشتر بود. میانگین استحکام باند برشی گروه های 1، 2، 3 و 4 به ترتیب برابر با 88/25، 14/23، 19/21 و 20/17 گزارش گردید. تفاوت معنادار میان میانگین استحکام باند برشی گروه ها با گروه شاهد دیده شد.
    نتیجه گیری
    استحکام کوهزیو کامپوزیت در گروه شاهد به گونه ی معنادار از دیگر گروه ها بیشتر است، اما میان میانگین استحکام باند برشی دیگر گروه ها تفاوت معنادار دیده نشد.
    کلیدواژگان: ترمیم کامپوزیت، باندینگ، استحکام باند برشی، سایلن
  • اکبر خیاط، لعیا صفی، محمدرضا جوینده صفحه 289
    بیان مساله: نگهداری حیات پالپ یکی از اهداف اصلی اندودنتیکس است. امروزه به دلیل ویژگی های فیزیکی و بایواکتیو MTA استفاده از این ماده در درمان پوشش پالپ پیشنهاد می گردد. گرچه بیشتر بررسی های انجام شده در زمینه ی پوشش پالپ در دندان های با اپکس باز بوده به نظر می رسد، که بررسی هر چه بیشتر در خصوص اثرات پالپی این ماده بر روی دندان های با اپکس بسته لازم و ضروری است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی واکنش پالپ دندان به ماده ی MTA به دنبال درمان پالپوتومی در دندان های مولار دایمی بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی توصیفی از گونه ی Case series، برای 17 دندان مولار دایمی در 16 بیمار با محدوده ی سنی 20 تا 30 سال با اکسپوز پوسیدگی درمان پالپوتومی با MTA انجام شد. پس از ایزولاسیون و برداشت پوسیدگی و اکسپوز پالپ، بافت پالپ اکسپوز به وسیله ی فرز الماسی با خنک کننده ی مناسب تا مدخل کانال ها برداشته شد. پس از برقراری هموستاز، پوشش پالپ با استفاده از سمان MTA سفید بر پایه ی دستور کارخانه ی سازنده فراهم و جا گذاری گردید. حفره ی دندان توسط زونالین مهر و موم گردید. پس از 2 تا 7 روز دندان ها به وسیله ی آمالگام یا کامپوزیت ترمیم شدند و سپس طی زمان های 2، 6 و 12 ماه بررسی بالینی و پرتونگاری انجام شد.
    یافته ها
    در همه ی نمونه های مورد بررسی، طی دوره های پی گیری 2، 6 و 12 ماه، نشانه های بالینی و پرتونگاری حکایت از موفقیت این نوع درمان داشت.
    نتیجه گیری
    درمان پالپوتومی با استفاده از ماده ی MTA، در صورت انتخاب درست دندان و انجام درمان در شرایط مناسب به ویژه در حالاتی که درمان کامل ریشه شدنی نیست، می تواند به عنوان یک روش درمان انتخاب گردد و در صورتی که این روش به شکست بینجامد، درمان کامل ریشه پس از آن عملی است. با این وجود، بررسی های با حجم نمونه ی بیشتر برای تایید این نتیجه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: MTA، مولر دایمی انسان، پالپیت، پالپوتومی
  • عزت ا& جلالیان، ندا سادات آل طه صفحه 297
    بیان مساله: یکی از دشواری های بزرگ روکش های تمام سرامیکی امکان شکستن آن ها در برابر نیروهای اکلوزالی است. با این رو، اطلاعات کافی درباره ی مقاومت به شکست روکش های تمام سرامیک در طرح تراش های گوناگون در دسترس نیست.
    هدف
    هدف از این بررسی آزمایشگاهی، مقایسه ی اثر دو طرح تراش (چمفر و شولدر) بر مقاومت به شکست رستوریشن های تمام سرامیک اینسرام بود.
    مواد و
    روش
    بر روی یک دندان پرمولر نخست ماگزیلا که به منظور درمان ارتودنسی کشیده شده و دارای پوسیدگی و ترک نبود، لبه ی چمفر 50 درجه (7/0 میلی متر) تراشیده شد. 10 بار قالب گیری توسط پلی وینیل سایلوکسان انجام گردید. برای ساخت دای، این قالب ها توسط اپوکسی رزین ریخته شدند. سپس، بر روی همان دندان لبه ی چمفر 50 درجه توسط فرز الماسی به شولدر90 درجه (یک میلی متر) تبدیل گردید. دوباره 10 بار قالب گیری انجام و 10 دای رزینی دیگر ریخته شد. قالب گیری از روی هر یک از دای های رزینی توسط پلی وینیل سایلوکسان انجام و توسط استون دای ریخته گردید. کور آلومینا به ضخامت 5/0 میلی متر بر روی 20 دای حاصله در آزمایشگاه ساخته شد. کورهای آلومینا توسط پاناویا بر روی دای های رزینی سمان شدند و زیر آزمون مکانیکی توسط یونیورسال دستگاه آزمایشی قرار گرفتند. نمونه ها از نظر جای شکست توسط مشاهده و میکروسکوپ استریو بررسی شدند. واکاوی آماری داده ها توسط آزمون تی انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین نیروی منجر به شکست در لبه ی چمفر برابر 18/610 نیوتن (79/58SD =) و در لبه ی شولدر برابر 72/502 نیوتن (83/105=SD) بود. آزمون آماری تی اختلاف معنادار را نشان داد (05/0 p <).
    نتیجه گیری
    نتیجه ی این پژوهش رابطه ی میان طرح تراش و مقاومت به شکست را نشان داد و طرح تراش چمفر ویژگی های بیومکانیکایی بهتری در رستوریشن های آلومینا در ناحیه پشتی و به صورت تک روکش داشت. این ممکن است به دلیل یونیتی قوی در لبه ی چمفر باشد.
    کلیدواژگان: شولدر، چمفر، مقاومت به شکست، تمام سرامیک، اینسرام
  • سید مصطفی معظمی، حسین عرفایی، لقمان رضایی صوفی * صفحه 303

    بیان مساله: انرژی سطحی سوبسترا از عوامل مهم در چسبندگی است. افزایش انرژی سطحی باعث افزایش مرطوب شوندگی و چسبندگی بهتر می شود.

    هدف

    هدف از این پژوهش، تعیین بهترین زمان شست و شوی عاج، پس از تراش آن با یک محلول خنک کننده ی پیشنهادی به منظور به دست آوردن بالاترین مقدار انرژی آزاد سطحی عاج بود.
    مواد و

    روش

    در این بررسی تجربی- آزمایشگاهی، 75 دندان پره مولر سالم انسان به گونه ی تصادفی در پنج گروه قرار گرفتند: 1) تراش با خنک کننده ی آب و 5 ثانیه شست و شو با آب (شاهد منفی)، 2) تراش با خنک کننده ی آب، 5 ثانیه شست و شو با آب، اچ و شست و شو (شاهد مثبت)، 3) تراش با خنک کننده ی پیشنهادی (سورفاکتانت 5/0 درصد و 7(HLB= و 5 ثانیه شست و شو با آب، 4) تراش با خنک کننده ی پیشنهادی و 10 ثانیه شست و شو با آب، 5) تراش با خنک کننده ی پیشنهادی و 15 ثانیه شست و شو با آب. انرژی آزاد سطحی توسط اندازه گیری زاویه ی تماس به دست آمد. واکاوی آماری داده ها به وسیله ی آزمون های واریانس یک سویه و توکی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین انرژی سطحی (دین بر سانتی متر) در گروه 1 تا 5 به ترتیب 87/75، 00/46، 86/74، 64/72 و 05/70 به دست آمد. نتایج واکاوی واریانس نشان داد، که تفاوت میان پنج گروه معنادار است (000/0= p). مقایسه ی دو به دوی گروه ها با آزمون توکی نشان می دهد، که به جز گروه 1و3 (678/0= p) دیگر گروه ها از نظر آماری با هم اختلاف معنادار دارند (05/0 p <).

    نتیجه گیری

    فرایند اچ کردن انرژی سطحی عاج را کاهش می دهد. تراش عاج با یک سورفکتانت به عنوان خنک کننده و سپس 5 ثانیه شست و شوی با آب، انرژی سطحی برابر عاج اچ نشده را ایجاد می کند. شست و شوی بیشتر از 5 ثانیه (10 یا 15 ثانیه) باعث کاهش انرژی سطحی عاج می شود

    کلیدواژگان: انرژی آزاد سطحی، عامل فعال کننده ی سطحی، لایه ی اسمیر، عاج، سورفکتانت
  • مهتاب معمارپور، مریم مصباحی، گیتا رضوانی، مهران رحیمی صفحه 309
    بیان مساله: یکی از دشواری های استفاده از روکش های استینلس استیل (SSC)، ریزنشت از لبه های روکش است. گونه ی سمان می تواند در کاهش ریزنشت موثر باشد.
    هدف
    بررسی کنونی، با هدف مقایسه ی چهار سمان چسباننده در کاهش ریزنشت روکش های استیل در دندان های شیری انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی، تراش استاندارد برای قرار دادن روکش های استیل بر 60 دندان مولر شیری کشیده شده انجام گرفت. پس از هماهنگی و انتخاب روکش نمونه ها به صورت تصادفی به 5 گروه 12تایی بخش شدند و سپس در هر گروه با یک گونه سمان، سمان گردیدند. گروه ها شامل: زینک فسفات (Elite، ZP)، پلی کربوکسیلات (Durelon، PC)، گلاس آینومر (Ketac cem، GI)، گلاس آینومر اصلاح شده با رزین (Rely X Luting2، RMGI) به تنهایی و همراه یک باندینگ (Single Bond، SB) بودند. پس از آنکه نمونه ها زیر چرخه ی حرارتی قرار گرفتند، با روش نفوذ رنگ (متیلن بلو 1/0 درصد) در زیر میکروسکوپ دیجیتال برای تعیین میزان ریزنشت بررسی شدند. برای مقایسه ی ریزنشت میان گروه ها از آزمون تی (T-test)، آنوا (ANOVA) و LSD استفاده گردید.
    یافته ها
    ریزنشت سمان های ادهزیو (GI، RMGI، RMGI+SB) به گونه ای معنادار کمتر از سمان های غیر ادهزیو (ZP، PC) بود (05/0 p <). با مقایسه ی کارکرد هر یک از سمان ها، تفاوت چشمگیری میان همه ی گروه ها دیده شد (001/0 p <). کمترین میزان ریزنشت مربوط به گروه RMGI+SB و پس از آن به ترتیب گروه RMGI، GI، ZPقرار داشتند. سمان PC بیشترین ریزنشت را نشان داد.
    نتیجه گیری
    سمان های ادهزیو در کاهش ریزنشت روکش های استیل نسبت به سمان های غیر ادهزیو نتایج بهتری را نشان دادند. کاربرد عامل باندینگ به همراه RMGI نتایج پذیرفتنی تری نسبت به سمان های RMGI داشت.
  • حسین نعمت اللهی، رسول صاحب علم صفحه 316
    بیان مساله: بروز انکیلوز دندان های شیری در دوره ی دندانی مختلط، زمینه ی کاهش پیرامون قوس فکی و در نتیجه تاخیر در رویش به هنگام دندان های جایگزین را فراهم می آورد. بر مبنای بررسی های انجام شده تاکنون پژوهشی فراگیر پیرامون میزان شیوع انکیلوز دندان های شیری و عوامل مرتبط با آن در کودکان دبستانی شهر مشهد انجام نشده است.
    هدف
    هدف از انجام پژوهش کنونی، تعیین میزان شیوع انکیلوز دندان های شیری و بررسی عوامل مرتبط با آن در کودکان دبستانی شهر مشهد بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مقطعی، 1000 کودک 6 تا 11 ساله ی دبستانی در مناطق هفت گانه ی آموزش و پرورش شهر مشهد معاینه شدند. نمونه گیری به روش طبقه ای خوشه ایانجام شد. گردآوری داده ها از طریق معاینه ی بالینی، پرتونگاری، معاینه ی برادران و خواهران نمونه های مبتلا به انکیلوز دندانی و مصاحبه ی حضوری با پدر و مادران انجام شد. روش معاینه مشاهده ای، لمسی و شنیداری بود. واکاوی داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (V.16) و آزمون های آماری مجذور کای و کروسکال والیس انجام گرفت.
    یافته ها
    شیوع کلی انکیلوز دندانی در معاینه های بالینی 8 درصد به دست آمد و اختلاف میان میزان شیوع در دو جنس معنادار نبود. در میان دندان های انکیلوز، بیشترین فراوانی نسبی مربوط به دندان مولر نخست فک پایین (7/56 درصد) بود (001/0 p <). از نظر شدت انکیلوز، وضعیت متوسط دارای بیشترین درصد فراوانی (3/55 درصد) در میان دندان های انکیلوز بود (012/0 p =). انحراف خط میانی دندانی در مبتلایان به انکیلوز دندانی یک سویه به نسبت دو سویه بیشتر یافت شد (023/0 p =).
    نتیجه گیری
    شیوع انکیلوز دندانی در کودکان مورد بررسی چشمگیر است و این امر بر ضرورت دقت بیشتر دندانپزشکان در هنگام معاینه های دوره ای کودکان برای تشخیص به هنگام ناهنجاری یاد شده تاکید دارد.
    کلیدواژگان: انکیلوز دندانی، دندان های شیری، کودکان، دانش آموزان
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، مجید موسوی نسب، فریبا دستجردی، اکرم یعقوبی همگینی صفحه 325
    بیان مساله: با توجه به زمانبری ترمیم های دندانپزشکی، کارخانه های تولید کننده ی مواد دندانپزشکی سعی می کنند تا مواد و یا روش های تازه ای را نوآوری کنند، که افزون بر سرعت بخشیدن به کار، سبب بهبود کیفیت و طول زندگی ترمیم شوند و در همین راستا دستگاه های پلاسما آرک تولید شده اند.
    هدف
    این بررسی، به منظور مقایسه ی نور دهی دستگاه های پلاسما آرک و هالوژن بر ریزنشت حفره های کلاس V کامپوزیت انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی- آزمایشگاهی بر روی 80 دندان سانترال ماگزیلا، حفره های کلاس V همانند با لبه ی اینسیزالی در مینا و جینجیوالی در عاج ایجاد و پس از اچینگ و باندینگ، دندان ها به کلاس تصادفی به دو زیر گروه 40 تایی بخش و با کامپوزیت آملوژن (Amelogen) ترمیم شدند. در گروه نخست، جهت کیورینگ از دستگاه هالوژن به مدت 40 ثانیه و در گروه دوم از دستگاه پلاسما آرک به مدت چهار ثانیه استفاده گردید. پس از انجام چرخه های حرارتی و مهر و موم سازی لبه ها، دندان ها به مدت 24 ساعت در محلول فوشین 5/0 درصد قرار گرفته و سپس شسته و برش داده شدند و ریزنشت در دیواره های جینجیوال و اینسیزال به وسیله ی استریومیکروسکوپ با بزرگ نمایی 40 برابر بررسی و ثبت گردید و از واکاوی های مان ویتنی و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار ریزنشت در دیواره ی اینسیزال در گروه پلاسما آرک 98/0±42/1 و در گروه هالوژن 02/0±67/0 و در دیواره ی جینجیوال در پلاسما آرک 48/1±75/1 و در هالوژن 54/1±67/1 به دست آمد. تفاوت معنادار میان دو گروه در اینسیزال مشاهده گردید)0001/0=(p، ولی در جینجیوال دیده نشد) 744/0 (p =. ریزنشت کلی اینسیزال و جینجیوال با پلاسما آرک 79/1±17/3 و با هالوژن 92/1±76/2 بود و میان دو گروه اختلاف معنادار دیده نشد (032/0 p =).
    نتیجه گیری
    در ترمیم هایی با لبه ی مینایی استفاده از دستگاه هالوژن و در کل ترمیم های کامپوزیتی پلاسما آرک به دلیل زمان نور دهی برتری کمتری دارد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، پلاسما آرک، هالوژن، کامپوزیت، نور دهی
  • شهرام مشرفیان، مریم سادات هاشمی پور، رضا افضلی نسب صفحه 335
    بیان مساله: عوامل بیماری زا که از راه خون منتقل می شوند، یک مشکل شغلی خطرناک در میان کارکنان بهداشتی درمانی است و این مساله باید به عنوان یک فوریت پزشکی به شمار رود تا با توجه به اهمیت موضوع اقدام لازم در زمان مناسب انجام گیرد و خطر انتقال کاهش یابد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی سطح آگاهی و کارکرد دندانپزشکان نسبت به پیشگیری پس از رویارویی با ویروس HIV بود.
    مواد و
    روش
    بررسی یاد شده به روش تحلیلی- مقطعی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. جمعیت مورد بررسی 140 تن از دندانپزشکان شهر کرمان بودند، که از راه نمونه گیری به روش آسان بررسی گردیدند. داده های به دست آمده از این پژوهش، آزمون های آماری کروسکال والیس، مان ویتنی، ایکس دو (X2) و ضریب همبستگی اسپیرمن (Spearman) با استفاده از نرم افزار 5/13SPSS واکاوی شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش، 103 پرسشنامه ی کامل شده از سوی دندانپزشکان بررسی گردیدند. میانگین نمره ی آگاهی در دندانپزشکان مورد بررسی از شش امتیاز 2/1± 32/2 بود. همچنین، کمترین نمره در افراد مورد بررسی 1 و بیشترین نمره 5 به دست آمد. این پژوهش نشان داد، که نمره ی کل آگاهی با متغیرهای سن، جنس، میزان تحصیلات، پیشینه ی کار و تجربه داشتن یا نداشتن آسیب های ناشی از سوزن رابطه ی معنادار ندارد (05/0 p <). 2/90 درصد (93 نفر) دندانپزشکان آموزش های لازم در مورد پیشگیری از انتقال بیماری را به دستیار خود داده بودند و 58 درصد (59 نفر) دندانپزشکان حاضر به انجام درمان دندانپزشکی برای بیمار HIV مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد، که سطح آگاهی دندانپزشکان در رابطه با پیشگیری پس از رویارویی با ویروس HIV پایین است. و به نظر می رسد، که به بهبود سطح آگاهی ها در این زمینه نیاز باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، کارکرد، دندانپزشکان، پیشگیری پس از رویارویی، HIV
  • منیر مراد زاده خیاوی، سپیده وثوق حسینی، شیرین سراوانی صفحه 343
    هیپرپلازی آدنوماتویید یک آسیب نادر غدد بزاقی فرعی است، که با تورم موضعی همانند به یک نئوپلاسم آشکار می شود. علت ایجاد هیپرپلازی آدنوماتویید ناشناخته است. بررسی میکروسکوپی آسیب، لوبول هایی از غدد موکوسی هیپرپلاستیک که به سطح نزدیک شده اند را نشان می دهد.
    در این گزارش، مردی 57 ساله با تشخیص هیپرپلازی آدنوماتویید همراه با شرح ویژگی های بالینی و آسیب شناسی بافت آن معرفی می شود.
    کلیدواژگان: هیپرپلازی آدنوماتویید، غده ی بزاقی فرعی، آسینی موکوسی
  • پریچهر غلیانی، نگار صرافان، سید سجاد پیشوا صفحه 347
    درآمد: هیستیوسیتوزیس سلول لانگرهانس (LCH)، یک بیماری با علت ناشناخته است که در سه شکل بالینی گرانولوم ائوزینوفیلیک، هندشولر کریستین و لتررسیو آشکار می یابد. شیوع بیماری 2/1 در هر 000/200 کودک در سال یاد شده است (1).
    گزارش بیمار مبتلا: کودک 5/3 ساله ای با شکایت اصلی تورم لثه و لق شدگی شماری از دندان های مولر شیری به بخش بیماری های دهان دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارجاع داده شد. همه ی روش های تشخیصی تا تشخیص نهایی هیستیوسیتوزیس سلول لانگرهانس و درمان آن گزارش گردیده است.
    نتیجه گیری
    آسیب های دهانی ممکن است نخستین تظاهر بیماری هیستیوسیتوزیس سلول لانگرهانس باشد و به همین دلیل دندانپزشک باید به این موضوع آگاه باشد. تشخیص به هنگام بیماری و تعیین پیش آگهی آن جهت به کارگیری درمان مناسب در بقای بیمار اثر حیاتی دارد.
    کلیدواژگان: هیستیوسیتوزیس سلول لانگرهانس، استخوان آلوئولار، لقی دندان ها
|
  • Saghafi Sh, Amoueian S., Zaremahmoodabadi R., Salehinejad J., Shahabnia Aa Page 268
    Statement of Problem: Verrucous carcinoma (VC) is a rare type of squamous cell carcinoma (SCC). These two lesions have many biological and clinical differences and proper diagnosis of these tumors have has a great influence on the patient's treatment.
    Purpose
    The purpose of this study was to compare the expression of p53 and Bcl-2 in VC, SCC and pseudoepitheliamatos hyperplasia (PEH).Methods and Material
    Materials And Method
    In this study, expressions of p53 and Bcl-2 markers in 20 samples of paraffin blocks of VC, 23 samples of SCC, and 22 samples of PEH were examined by immunohistochemistry method. Immunoreactiv-ity was diagnosed for p53 in the nucleus and for Bcl-2 in the cytoplasm of cells and. Then, the mean of percentage of the expression of p53 and Bcl-2 was compared. The collected data were analyzed, using SPSS Ver. 7.5. For statistical analysis, ANOVA and Tukey tests were used for Bcl-2, and Kruskal-Wallis was used for comparison between of the markers.
    Results
    There was a significant difference in the Average mean of Bcl-2 expression between the lesions which the VC was significantly lower than the others.There was also a significant difference in the average mean of p53 expression between the lesions.
    Conclusion
    T p53 and Bcl-2 are two immunohistochemical markers which can be helpful markers in differential diagnosis of VC and SCC.
  • Jenabian N., Daftari L Page 275
    Statement of Problems: Amoxicillin–Metronidazole in conjunction with mechanical therapy such as scaling and root planning (SRP) is an effective adjunctive method for treatment of chronic periodontitis. The use of Co–Amoxiclave as a single medical therapy has been of interest because of its similar therapeutic effects as compared with the compounds mentioned above.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the effects of Amoxicillin-Metronidazole and Farmentin (a new compound of Co- Amoxiclave) in treatment of Moderate Chronic Periodontitis. Methods and Material: In this experimental single blind study, 60 patients (30 females and 30 males) with choronic moderate perdontitis and with an average age of 30-50 years old were evaluated. Scalling and root planning (SRP) and oral health instruction (OHI) were done for all the patients. They were divided into three groups. Group one received Farmentin and group two received Amoxicillin–Metronidazole for one week. Group three didnt receive any antibiotic.Periodontical Disease Index (PDI), Gingival Index (GI), Modified Papillary Bleeding Index (MPBI), Plaque index (PLI), and probing packet Depth (PPD) were measured in their first visits, one week after scaling and before taking medicine, 1,3,6 weeks after taking medicine and 2, 3 months later. Finally, all the data were statistically analyzed by Anova and Tukey test.
    Result
    None of the parameters under the study showed a statistically significant difference between groups 1 and 2 (P 0.05). During the treatment GI showed a significant difference between the test and control groups (p <0.05). MPBI in the test and control groups was significantly different one week after scaling and follow ups. There were significant differences between the two test groups and control in PLI, one week after taking medicine. Also, there were significant differences between groups 1 and 3 (p=0.049, p=0.007) and groups 2 and 3 (p =0.044, p =0.028) in the 4 latest follow up for PPD and PDI.
    Conclusion
    Both Farmentin and Amoxicillin-Metronidazole in conjunction with mechanical therapy (SRP) have similar effects in treatment of chronic moderate periodontitis; however, they are more effective than SRP alone.
  • Sadaghiani M., Basir Shabestari S., Kazemi Yazdi H., Saghafi F., Farahani Ar Page 282
    Statement of Problem: One of the major problems in old composite filling reconstruction is creating powerful bond strength between the existing composite and the new composite filling. Furthermore, complete exchange of the old composite filling may jeopardize the tooth structure. In this situation, repairing the previous composite filling is more practical and the risk of pulp involvement may be decreased. No study has been done on the comparison of G-Bond and other bodings effects with or without silane usage except the manufacturer's claims.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the effect of two different bonding agents on the shear bond strength of the existing composite and the new composite filling with or without silane usage.Methods and Material: In this experimental and in vitro study, 50 cylindrical composite blocks were prepared. Ten samples were used as control group in the size of 5×6 mm (one piece composite). The remaining 40 samples as the case groups were made in the size of 5×3 mm. The samples were stored in distilled water at 37oc for 2 weeks. The surface of all the samples were roughened, etched and cleaned. These 40 samples were divided into 4 equal groups based on the bonding procedure and silane usage. The groups were Clearfil S3 bond and silane (group A), Clearfill S3 Bond only (group B), G Bond and silane (group C), and G Bond only (group D). Then, the samples were stored in distilled water for another 2 weeks. The specimens were loaded to failure in shear mode with a crosshead speed of 0.5 mm/min until fracture. Shear bond strengths were analyzed with one way analysis of ANOVA.
    Result
    Shear bond strength was significantly different in the 5 groups. Shear bond strength in the control group was 34.24 Mega pascal, being significantly higher than that in the other 4 groups. The averages of the shear bond strength, were 25.88, 23.14, 21.19 and 17.20 for group A, B, C and D respectively. The results showed a statistically significant difference between the 4 groups and the control group.
    Conclusion
    The results of this study indicate that composite cohesive strength (control group) had the highest strength, whereas there was no statistical difference among the other groups.
  • Khayat A., Safi L., Jouyandeh Mr Page 289
    Statement of Problem: Preservation and maintenance of pulpal vitality is the main objective in endodontics. A recently developed material, mineral trioxide aggregate (MTA), is recommended for vital pulp therapy because of its physical characteristics and bioactive properties. Although the majority of these studies have been performed on the teeth with open apices, further evaluation of the teeth with closed apices seems to be necessary.
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the pulpal reaction to MTA after pulpotomy in permanent molar teeth with caries.. Methods and Material: In this clinical case series study, 17 permanent molar teeth of 16 patients with a carious exposure were treated, using a partial pulpotomy technique. The age of the patients ranged from 20 to 30 years with an average of 25.2 years. Clinical and radiographic examination revealed a pulpal response within normal limits and normal appearance of the periradicular area respectively. After isolation, caries removal and pulpal exposure, access cavity was prepared using a sterile diamond bur with cooling system. After hemostasis, 2 to 4 mm of MTA (Angelus) paste was placed on the fresh wound. The teeth were restored 5-7 days later with amalgam or composite. The patients were scheduled for follow-up at an interval of 2, 6 and 12 months, and clinical and radiographic findings were established.
    Result
    An overview of the data with respect to the clinical and radiographic findings at 2, 6 and 12 months of follow-up showed 100% success rate.
    Conclusion
    Pulpotomy therapy, if the teeth are appropriately selected and MTA is used in suitable conditions especially when conventional treatment is not possible, gives a chance to the pulp to recover and could be the treatment of choice..In case the treatment fails, retreatment thereafter is possible. Nevertheless, further investigations with more samples are recommended for final judgment.
  • Jalalian E., Sadat Aletaha N Page 297
    Statement of Problem: One of the major problems of the all ceramic restorations is their probable fracture against the occlusal force. However, there is not enough information about fracture resistance of all the ceramic crowns in different finishing lines.
    Purpose
    The aim of present in-vitro study was to compare the effect of two marginal designs (shoulder and chamfer) on the fracture resistance of all ceramic restorations, Inceram.Methods and Material: On an extracted caries–free first maxillary premolar a 50-degree chamfer margin (0.7 mm) was prepared. Ten impressions were taken using a polyvinylsiloxane. The impressions were poured with epoxy resin to fabricate the dies. The same tooth was retrieved and the 50-degree chamfer was converted into a 90-degree shoulder margin (1mm). Ten impressions were prepared and 10 more epoxy resin dies were fabricated. The impressions of each epoxy resin die were taken using polyvinylsiloxane impression material and poured with die stone. Alumina cores with a thicknes of 0.5mm were fabricated on the stone dies in a dental laboratory. The alumina cores were then cemented with panavia on the epoxy resin dies and underwent a fracture test with a universal testing machine. The samples were then investigated regarding the origin of the failue. The statistical analysis was done using T-test.
    Result
    The mean value of the fracture resistance for the chamfer samples was 610.18±58.79 N and that of the shoulder samples was 502.72±105.83 N. The student's T-test revealed a statistically significant difference between the groups (p <0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicate a relationship between the marginal design and fracture resistance. A chamfer margin could improve the biomechanical performance of the posterior single crown alumina restorations. This might be due to the strong unity in the chamfer margin.
  • Moazzami Sm, Orafaie H., Rezaei-Soufi L Page 303

    Statement of Problem: Free surface energy of substrate is an important factor for adhesion. High free surface energy results in increased wetness and better adhesion.

    Purpose

    The aim of the present study was to evaluate the effect of different rinsing times after cutting with a suggested coolant on the free surface energy of the dentin.Methods and Material: In this in-vitro experimental study, 75 intact human premolar were randomly assigned into 5 groups: 1) Cut with water coolant, 5 seconds of rinse with water. 2) Cut with water coolant, 5 seconds of rinse with water, etch, rinse. 3) Cut with a suggested coolant (0.5 surfactant/HLB=7), 5 seconds of rinse with water. 4) Cut with a suggested coolant, 10 seconds of rinse with water, and 5) Cut with suggested coolant, 15 seconds of rinse with water. Free surface energy was measured by estimating the contact angle. The statistical analyses were performed using one-way ANOVA and Tukey tests.

    Results

    The surface energy means (dynes/cm) of groups 1 to 5 were 75.87, 46.00, 74.86, 72.64 and 70.05, respectively. The results of one-way ANOVA showed a significant difference among the five groups (p =0.000). The Tukey test showed that except groups 1 and 3 (p =0.678), there was a significant difference in all the other groups (p <0.05).

    Conclusion

    Etching reduces the dentin surface energy. The surface free energy of the cut dentin with a surfactant as a coolant and then rinsing with water for 5 seconds is equal to dentin which is not etched. Rinsing for more than 5 seconds (10 or 15 seconds) reduces the dentin surface energy.

  • Memarpour M., Mesbahi M., Rezvani G., Rahimi M Page 309
    Statement of Problem: One of the complications in reconstruction of the primary teeth with stainless steel crowns (SSC) is microleakage at the crown's margins. Luting cement that can seal the margins can reduce the microleakage.
    Purpose
    This research was performed to compare the ability of four adhesive cements for reducing microleakage at the SSC margins.Methods and Material: In this experimental study, standard preparation was performed on 60 primary molar teeth for SSC restorations. After adjusting SSC, the samples were randomly divided into 5 groups, each containing 12 teeth. Then, the SSCs were cemented in each group with different cements. These groups contained Zincphosphate (Elite, ZP), Polycarboxylate (Durelon, PC), Glass ionomer (Ketac cem, GI), Resin-modified glass ionomer (Rely X luting 2,RMGI), and Resin-modified glass ionomer with bonding agent ((Single Bond,SB). After thermocycling and using dye penetration (methylen blue 1%), the samples were evaluated under a digital microscope. For comparison of the microleakages among the groups, t-test, ANOVA and LSD tests were used.
    Result
    Microleakage in the adhesive cement groups (GIC, RMGIC, RMGIC+BA) was significantly lower than that in the non-adhesive (ZP, PC) groups (p <0.05). Comparison of the cements revealed a statistically significant difference among all the groups (p <0.001). RMGI+SB had the lowest microleakage followed by RMGI, GI, ZP. PC cement showed the greatest microleakage.
    Conclusion
    Adhesive cements were more effective in reducing the microleakage in cementation of SSC than non-adhesive cements. The use of bonding agents with RMGI cement showed more acceptable results in comparison with RMGI cement.
  • Nematollahi H., Sahebalam R Page 316
    Statement of Problem: Ankylosis of the primary teeth in the mixed dentition leads to dental arch circumference reduction and postpones the eruption of the successor teeth. To the best of our knowledge, there has not been a comprehensive research about tooth ankylosis and its related factors in the city of Mashhad, Iran.
    Purpose
    The purpose of this study was to determine the prevalence of tooth ankylosis and evaluate its effects among school children in Mashhad.Methods and Material: The experimental sample of this cross-sectional study consists of 1000 six to eleven year old students in seven areas of Mashhad. Stratified cluster sampling was used for the selection. Data were gathered using both clinical and radiography examination, examination of the siblings affected with ankylosis and interviews with parents. The examination methods were inspection, palpation, and auscultation. The data were analyzed by Chi-square, and Kruskal-Wallis tests using SPSS software (V.16).
    Results
    The prevalence of tooth ankylosis in clinical examinations was 8% for the total sample with no significant difference between the two genders. The most frequent ankylosed tooth was the lower first molar (56.7%) (p < 0.001). As to the severity of ankylosis, the moderate form was the most frequent type (55.3%) (p =0.012). In the cases with unilateral ankylosed teeth, the frequency of midline deviation was significantly higher than bilateral cases (p = 0.023).
    Conclusion
    The prevalence of ankylosis was noticeable in children, indicating the importance of careful periodic examination of children by dentists.
  • Daneshkazemi Ar, Davari Ar, Mousavinasab M., Dastjerdi F., Yaghobi Hamgini A Page 325
    Statement of Problem: Because dental restorations are time consuming, dental material manufacturers make an attempt to discover new methods for rapidity and increasing the quality of restorations. With this objective in mind, plasma arc curing devices have been manufactured.
    Purpose
    This study was done to compare the effect of plasma arc and halogen light curing on the microleakage of class V resin composite. Methods and Material: In this experimental study, on 80 extracted maxillary central teeth, standard class V cavities were prepared with incisal and gingival margins in the enamel and dentin. After etching and bonding, the teeth were randomly divided into two subgroups of 40 and restored with Amelogen composite. In the first group, halogen light curing for 40 seconds was used and in the second one plasma arc curing was used for four seconds. After thermocycling and sealing, the samples were immersed into the 0.5% fuchsine solution for 24 hours and then washed with water and cut. The microleakage was scored by stereomicroscope with 40X magnification. The data were analyzed using Mann-Whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    The mean of incisal wall microleakage in the plasma arc group was 1.42±0.98 and in the halogen group it was 0.67±0.02. The gingival margin in the plasma are group showed a mean of 1.75±1.48 and in the halogen group it was found to be 1.67±1.54. There were significant differences in the incisal wall (p =0.0001), but not in the gingival wall (p =0.744). The average rate of microleakage in the gingival and incisal walls in the plasma arc group was 3.17±1.79 and in the halogen group it was 2.76±1.92; there were not any significant differences between the groups (p =0.32).
    Conclusion
    In the restorations with enamel margins halogen light curing and in all composite restorations plasma arc curing are preferred due to the short time of curing.
  • Mosharrafian S., Hashemipour M., Afzali Nasab R Page 335
    Statement of Problem: Disease causing factors transferred by the blood are the main job related problems to which the health workers are confronted in medical centers. This is an urgent medical problem which requires appropriate measures to be taken to decrease the transmission as far as possible..
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the level of dentist's knowledge and practice in Kerman city about the post-exposure prophylaxis of HIV.Methods and Material: This was an analytical, cross-sectional study conducted through questionnaires. The case study consisted of all the dentists in Kerman (140), recruited through convenient sampling method. Data were analyzed using Mann-Whitney u, X2, Kruskal Wallis and Spearman tests in SPSS, version 13.5.
    Results
    In the present study, 103 dentists were enrolled. Their information and knowledge mean score was 2.32±1.2 out of 6. Also, the lowest and highest scores of the participants were 1 and 5, respectively (with the mean value equal to 3). It was found that the dentist's level of knowledge has no significant relationship with age, sex, education, work history and experience of needle stick injuries. Ninty three dentists (90.2%) had educated their staff about the prevention of HIV and 58% of the dentists agreed to treat the patients with positive HIV.
    Conclusion
    The results of the present study showed that the dentist's level of knowledge about post-exposure prophylaxis and HIV is low. Therefore, it seems that it is necessary for dentists to improve their knowledge and performance regarding this issue.
  • Moradzadeh Khiavi M., Vosough Hoseini S., Saravani S Page 343
    Adenomatoid hyperplasia is a rare lesion of the minor salivary glands characterized by localized swelling that mimics a neoplasm. The pathogenesis of adenomatoid hyperplasia is uncertain. Microscopic examination demonstrates lobules of hyperplastic mucous glands that are close to the mucosal surface.In this article, a case of Adenomatoid hyperplasia in a 57 year old man is reported followed by a discussion on its clinical and histopathological characteristics.
  • Ghalyani P., Sarrafan N., Pishva S Page 347
    Introduction
    Histiocytosis of the langerhans cell is a rare disorder with unknown etiology and a spectrum of disorders characterized by proliferation of the histiocyte-like cells. It presents as Eosinophilic granuloma, Hand-schuller Christian disease, and Letter-siwe disease. The incidence rate is 2.1 in 200.000 child per year.Case Report: The patient was a 3.5 year old male child reffered with swelling of the gingival and hypermobility of the deciduous molar teeth.The diagnostic procedures until the final diagnosis of langerhance cell histiocytosis and treatment of this case are reported.
    Conclusion
    Oral lesions could be the first manifestion of histiocytosis of the langerhans cell, of which the dentists should be aware. The early diagnosis is so important in treatment and survival of the patient.