فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فرهاد، بهناز برکتین، احمد موحدیان عطار، عذرا نیکنام، پرنیان علوی نژاد * صفحه 207
    زمینه و هدف
    نیاز به استفاده از داروهای داخل کانال در دندان های با پالپ نکروز مشخص است. هیدروکسید کلسیم به دلیل خصوصیات مطلوبش پیشنهاد اول به شمار می آید. MTA (Mineral Trioxide Aggregate) به عنوان ماده پر کننده دایمی نیز دارای خصوصیات مطلوب است و در مواردی می تواند همان کاربردهای هیدروکسید کلسیم را داشته باشد. هدف از این مطالعه مقایسه pH و غلظت یون کلسیم انتشار یافته پس از استفاده از هیدروکسید کلسیم و دو نوع MTA به عنوان پر کننده کانال به محیط اطراف ریشه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی پس از پاکسازی و گشادسازی 52 دندان تک کاناله، دیفکت های خارجی در سطح یک سوم میانی ریشه ها ایجاد شدند. EDTA 17% (Ethylenediaminetetra acetic acid) و هیپوکلرید 5% جهت حذف لایه اسمیر استفاده شد. تمام سطح ریشه به جزء دیفکت خارجی سیل گردید و دندان ها در نرمال سالین قرار داده شدند. 10 دندان به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند و 42 دندان دیگر به 3 گروه 14 تایی تقسیم شد (گروه های A، B، C). گروه A با Pro Root MTA، گروه B با Angelus MTA و گروه C با هیدروکسید کلسیم پر شدند. تمام نمونه ها پس از سیل شدن در نرمال سالین قرار گرفتند. غلظت یون کلسیم و pH نرمال سالین بعد از 24 ساعت، 48 ساعت و یک هفته در تمام گروه ها اندازه گیری شد و نتایج با آنالیز Repeated Measure ANOVA و Pair T-test ارزیابی گردید.
    یافته ها
    بیشترین غلظت یون کلسیم و pH در گروه C وجود داشت که تفاوت آن با گروه های A و B در هر سه زمان معنی دار بود(001/0P<). این اختلاف بین دو گروهA و B معنی دار نبود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    در موارد وجود دندان ضایعه دار و نکروزه با اندیکاسیون استفاده از MTA، (اپکس باز، پرفوریشن) بهتر است قبل از قرار دادن MTA، کانال دندان توسط هیدروکسید کلسیم پانسمان گردد.
    کلیدواژگان: داروهای کانال، هیدروکسید کلسیم، MTA، pH
  • لقمان قهرمانی، سیما شهابی*، افسانه امیرجان، اکبر فاضل صفحه 215
    زمینه و هدف
    جدا شدن دندان های مصنوعی از آکریل بیس دنچر یکی از مشکلات عمده در بیمارانی است که از دنچر استفاده می کنند. با توجه به اتلاف وقت و هزینه در اصلاح و مرمت دنچر ها و همچنین هزینه گزاف دندان های مصنوعی خارجی، هدف این مطالعه مقایسه استحکام باند دندان های کامپوزیتی و آکریلی ایده آل ماکو ایرانی و آیووکلار خارجی به آکریل های گرماپخت و خود به خود پلیمریزه شونده بود.
    روش بررسی
    تحقیق به روش تجربی و در محیط آزمایشگاهی انجام شد. از دو نوع رزین بیس (گرماپخت و فوری) و 4 دندان مصنوعی (آکریلی مرجان نیو، کامپوزیتی گلامور (هر دو ایرانی) و کامپوزیتی و آکریلی لیختن اشتاین) استفاده شد و بدین ترتیب، 8 گروه مورد بررسی قرار گرفتند، که هر گروه شامل 14 نمونه بود. در نمونه های باند شده به رزین فوری از رزین (Rapid Repair، Dentply، England) و در نمونه های باند شده به رزین گرماپخت از رزین(Selectaplus H/Trevalon، Dentply، England) استفاده شد. برای بررسی استحکام باند از نیروی برشی در دستگاه Univesity testing machine استفاده و داده ها با آزمون 2- way ANOVA آنالیز شدند.
    یافته ها
    در رزین گرماپخت، دندان های آکریلی بالاترین استحکام باند را داشتند و تفاوت معنی داری با هم نداشتند (632/0=P). اما بین استحکام باند این دندان ها و دندان های کامپوزیتی گلامور و آیووکلار اختلاف معنی داری یافت شد. در رزین فوری، دندان های آکریلی و همچنین کامپوزیتی گلامور از لحاظ استحکام باند تفاوت معنی داری با هم نداشتند و بالاترین استحکام باند را به خود اختصاص دادند، ولی دندان آیووکلار کامپوزیتی دارای پایین ترین استحکام باند بود که با سایر دندان ها اختلاف معنی داری داشت (05/0P<). در دندان های آکریلی بالاترین استحکام باند در شرایط استفاده ار رزین گرماپخت بود که با نوع فوری تفاوت معنی داری داشت (05/0P<) ولی دندان های کامپوزیتی در هر دو نوع رزین از لحاظ استحکام باند تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، نوع دندان مصنوعی و روش پلیمریزاسیون رزین بیس دنچر می تواند نیروی شکست را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: رزین، استحکام باند، دندان مصنوعی آکریلی، کامپوزیت
  • نیلوفر شادمان*، شهرام فرزین ابراهیمی، نجمه ملایی صفحه 227
    زمینه و هدف
    این مطالعه ex vivo به منظور بررسی میزان ریزنشت در ترمیم های کلاس V کامپوزیتی با استفاده از سیستم های ادهزیو مختلف (سلف اچ و توتال اچ) انجام شد.
    روش بررسی
    30 دندان مولر سوم کشیده شده سالم انسان انتخاب شد و حفرات کلاس V به ابعاد 5/1×3×3 میلی متر در سطوح باکال و لینگوال دندان ها تهیه شد. دندان ها به 3 گروه تقسیم شدند. باندینگ های مورد استفاده در این مطالعه Excite(Ivoclar/Vivadent) وAdheSE (Ivoclar/Vivadent) و AdheSE-one (Ivoclar/Vivadent) بودند. پس از استفاده از باندینگ ها، حفرات توسط کامپوزیت InTen-S A1 (Ivoclar/Vivadent) در سه increment ترمیم و با دستگاه QTH با شدت mW/cm2 700 کیور شدند. پس از 24 ساعت نگهداری در آب 37 درجه سانتی گراد، دندان ها تحت 500 سیکل حرارتی 55-5 درجه سانتی گراد قرار گرفتند و سپس در محلول فوشین بازی 1% به مدت 24 ساعت نگهداری شدند و پس از شستشو با آب در آکریل شفاف سلف کیور مانت شدند و پس از برش زیر استریومیکروسکوپ برای تعیین میزان ریزنشت بررسی شدند. برای آنالیز آماری داده ها از آزمون Mann -Whitney U استفاده شد.
    یافته ها
    در مقایسه مارژین های مینایی و عاجی در هر گروه، میزان ریزنشت در مینا کمتر از عاج بود و در گروه های Excite و AdheSE-one این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (001/0=P، 043/0=P). در مقایسه مارژین های عاجی، کمترین ریزنشت مربوط به باندینگ AdheSE بود، البته بین سه باندینگ از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (14/0P>). در مقایسه مارژین های مینایی، بین سه باندینگ از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0=P) و کمترین ریزنشت مربوط به باندینگ Excite و بیشترین مربوط به AdheSE-one بود
    نتیجه گیری
    کمترین ریزنشت مارژین مینایی مربوط به Excite و کمترین ریزنشت مارژین عاجی مربوط به AdheSE بود.
    کلیدواژگان: نشت، باندینگ، ترمیم، توتال، سلف اچ
  • داریوش گودرزی پور *، سحرناز نجات، اکبر فتوحی صفحه 235
    زمینه و هدف
    پوسیدگی و تحلیل استخوان شایع ترین بیماری ها در حفره دهان می باشند. کنترل عوامل خطر مسبب این بیماری ها موجب کاهش شیوع آنها می شود. در این تحقیق با استفاده از رادیوگرافی های بایت وینگ از لحاظ وجود پوسیدگی ارتباط میان پوسیدگی و تحلیل استخوان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه 150 رادیوگرافی مربوط به 86 بیمار مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی پوسیدگی بین دندانی و فاصله CEJ تا کرست ثبت شد. عوامل مخدوش کننده مانند تماس بین دندانی، نوع دندان، سطح دندان، استفاده از مسواک و نخ دندان همچنین سیگار کشیدن مورد نظر قرار گرفت. جهت انجام مطالعه از آنالیز رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس آنالیز انجام شده مشخص گردید ارتباط بین پوسیدگی و تحلیل استخوان معنی دار بود (02/0P=). همچنین ارتباط معنی داری بین استفاده از نخ دندان (03/0P=)، نوع دندان (0001/0P=)، سطح دندان (02/0P=) با تحلیل استخوان مشاهده شد. در این مطالعه نشان داده شد با لحاظ نمودن تاثیرعوامل مخدوش کننده نیز پوسیدگی و تحلیل استخوان با یکدیگر ارتباط دارند (0001/0P=).
    نتیجه گیری
    پوسیدگی و تحلیل استخوان نقش مهمی به عنوان ریسک فاکتور برای یکدیگر ایفا می کنند. از این رو می توان با پیشگیری از آنها سبب کاهش شیوع این دو ضایعه گردید.
    کلیدواژگان: پوسیدگی، تحلیل استخوان، بایت وینگ
  • احمد جعفری، مصطفی امیر سلطانی، بنفشه گلستان، نغمه بهرامی * صفحه 242
    زمینه و هدف
    اجرای فیشور سیلنت تراپی برای کودکان دبستانی از برنامه های ملی ایران می باشد. لذا نیاز است تا اطلاعات و نگرش والدین نسبت به فیشور سیلنت تراپی ارزیابی گردد تا با ارتقاء آن گامی در راستای اجرای بهتر برنامه برداشته شود.
    روش بررسی
    در این تحقیق که مطالعه ای مقطعی و توصیفی- تحلیلی بود، کودکان در تهران جهت بررسی به صورت تصادفی، خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات کلی و آگاهی، نگرش و عملکرد والدین از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. کودکان نیز از بابت دارا بودن فیشور سیلنت مورد معاینه قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها، با آزمون های آماری آزمون های ناپارامتری کای- دو و کروس- کالوالیس بر حسب متغیرها، رگرسیون لجستیک چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    414 دانش آموز پسر و والدین آنها در این تحقیق شرکت نمودند. 6/57% والدین می دانستند که سیلنت از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند. 5/44% از آنان، سیلنت را در پیشگیری از پوسیدگی مهم ارزیابی کردند. اما تنها 9/8% کودکان دارای سیلنت بودند. آگاهی نسبت به فیشورسیلنت به طور معنی داری با منبع کسب اطلاعات و آموزش بهداشت رابطه داشت. عواملی چون مراجعات منظم به دندانپزشک و تحصیلات دانشگاهی در افزایش آگاهی درباره سیلنت موثر بود. رابطه معنی داری بین آگاهی و عملکرد والدین به سیلنت با آموزش بهداشت، دفعات و زمان مراجعه به دندانپزشک، مشاهده شد (001/0P<). آموزش بهداشت والدین، به طور معنی داری در بهره مندی کودک از سیلنت موثر بود.
    نتیجه گیری
    مراجعات منظم به دندانپزشکی و آموزش بهداشت نقش مثبت در افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد والدین دارد. والدین باید به مراجعه منظم به دندانپزشکی تشویق و دندانپزشکان به ارایه آموزش های لازم جهت مراجعین ترغیب شوند. مدارس بایستی نقش مهم تری در ارتقاء آگاهی والدین ایفا کنند.
    کلیدواژگان: شیار پوش، آگاهی، نگرش، عملکرد، والدین، دندانپزشکی پیشگیرانه
  • حسن درریز*، فرزانه فرید، داور صیدی صفحه 249
    زمینه و هدف
    اجرای فیشور سیلنت تراپی برای کودکان دبستانی از برنامه های ملی ایران می باشد. لذا نیاز است تا اطلاعات و نگرش والدین نسبت به فیشور سیلنت تراپی ارزیابی گردد تا با ارتقاء آن گامی در راستای اجرای بهتر برنامه برداشته شود.
    روش بررسی
    در این تحقیق که مطالعه ای مقطعی و توصیفی- تحلیلی بود کودکان در تهران جهت بررسی به صورت تصادفی، خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات کلی و آگاهی، نگرش و عملکرد والدین از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. کودکان نیز از بابت دارا بودن فیشور سیلنت مورد معاینه قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها، با آزمون های آماری آزمون های ناپارامتری کای- دو و کروس- کالوالیس بر حسب متغیرها، رگرسیون لجستیک چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    414 دانش آموز پسر و والدین آنها در این تحقیق شرکت نمودند. 6/57% والدین می دانستند که سیلنت از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند. 5/44% از آنان، سیلنت را در پیشگیری از پوسیدگی مهم ارزیابی کردند. اما تنها 9/8% کودکان دارای سیلنت بودند. آگاهی نسبت به فیشورسیلنت به طور معنی داری با منبع کسب اطلاعات و آموزش بهداشت رابطه داشت. عواملی چون مراجعات منظم به دندانپزشک و تحصیلات دانشگاهی در افزایش آگاهی درباره سیلنت موثر بود. رابطه معنی داری بین نگرش والدین به سیلنت و تحصیلات، آموزش بهداشت، دفعات و زمان مراجعه به دندانپزشک، مشاهده شد (001/0P<). آموزش بهداشت والدین، به طور معنی داری در بهره مندی کودک از سیلنت موثر بود.
    نتیجه گیری
    مراجعات منظم به دندانپزشکی و آموزش بهداشت نقش مثبت در افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد والدین دارد. والدین باید به مراجعه منظم به دندانپزشکی تشویق و دندانپزشکان به ارایه آموزش های لازم جهت مراجعین ترغیب شوند. مدارس بایستی نقش مهم تری در ارتقاء آگاهی والدین ایفا کنند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی بیمار، دانشکده دندانپزشکی، تهران
  • سمیه اللهیاری*، زینب کدخدا صفحه 256
    زمینه و هدف
    دقت در اندازه گیری های پاکت پریودنتال به وسیله پروب به عوامل مختلفی بستگی دارد که بعضی از آنها به شخص معاینه کننده مربوط می شوند. هدف از این مطالعه مقایسه اندازه گیری عمق پاکت پریودنتال (PPD) Pocket Probing Depth در دو گروه از دانشجویان دندانپزشکی راست دست و چپ دست در معاینات پریودنتال بود.
    روش بررسی
    هشت بیمار پریودنتال با میانگین سنی 35 سال که از لحاظ سیستمیک سالم بوده و دارای پاکت های با عمق 6 -5/0 میلی متر بودند و حداقل 20 دندان داشتند، توسط 4 نفر دانشجوی دندانپزشکی راست دست و 4 نفر چپ دست که میانگین سنی آنها 25 سال بود تحت معاینه و پروبینگ پاکت های پریودنتال قرار گرفتند. این دانشجویان در مورد معاینه پریودنتال و اندازه گیری پاکت پریودنتال توسط پروب ویلیامز آموزش دیدند. یافته های به دست آمده در نرم افزار SPSS جمع آوری و در تجزیه و تحلیل آنها از آزمون های T-test و نیز ضریب هم بستگی بین گروهی (ICCs) استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین PPD به دست آمده از اندازه گیری های معاینه کننده های راست دست و چپ دست کل دهان در دو گروه معنی دار بود (05/0(P<، اما به علت اختلاف در مقیاس صدم میلی متر (08/0 میلی متر) از نظر کلینیکی غیر قابل اعتنا می باشد. بیشترین میزان این تفاوت آماری در دندان های خلفی نیم قوس راست فک پایین بود (2/0 میلی متر=میانگین). با استفاده از T-test و ضریب هم بستگی بین گروهی (ICCS) میان جفت های Same and different handed مشاهده شد که روش اندازه گیری بین دو گروه نسبتا مشابه بوده و از میزان تکرارپذیری یکسانی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه در اندازه گیری PPD افراد راست دست نسبت به افراد چپ دست اختلاف کلینیکی قابل ملاحظه ایی دیده نشد.
    کلیدواژگان: پاکت، پریودنتال، راست دست یا چپ دست بودن
  • ندا بابایی، آرش پورستار بجه میر*، مهرداد تقی بخش، زهرا دهقان صفحه 265
    زمینه و هدف
    دندان های متعدد اضافه نادر و عموما همراه با سندرم هایی نظیر کلیدوکرانیال دیسپلازی، گاردنر و شکاف لب و کام می باشند. احتمال موارد غیر سندرمیک خیلی کمتر است. هدف از این مقاله گزارش یک بیمار با 6 دندان اضافه بدون همراهی سندرم خاص بود.
    گزارش مورد: بیمار خانم 33 ساله ای بود که با شکایت حساسیت به غذاهای سرد و گرم در ناحیه پرمولرهای سمت راست بالا به بخش تشخیص بیماری ها ارجاع شد. در معاینات دهانی 5 دندان اضافی لینگوال (4 دندان در ناحیه پرمولرهای مندیبل و یک دندان در ناحیه پرمولر ماگزیلا) دیده شد. در کلیشه پانورامیک دندان اضافی نهفته نیز در سمت پالاتال پرمولر چپ ماگزیلا دیده شد. دندان های اضافه بنا به گفته بیمار، از سن 17 سالگی و تدریجا طی یک سال رویش یافتند. به جز سابقه کم کاری تیروئید از 5 سال قبل، نکته قابل توجهی در شرح حال پزشکی و دندانپزشکی، معاینات و آزمایشات پاراکلینیک وجود نداشت. سایر افراد فامیل مشکل مشابه نداشتند. براین اساس، تشخیص دندان های اضافه غیر سندرمیک مسجل شد.
    نتیجه گیری
    معاینه کامل هر بیمار که با دندان اضافه مراجعه می کند، می تواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص همراهی سندرم های مربوطه به دست دهد که شامل بررسی رادیوگرافیک (پانورامیک و رادیوگرافی های داخل دهانی) برای تشخیص دندان های نهفته می باشد. تشخیص زود هنگام برای تصمیم گیری درمان های جراحی و ارتودنسی ضروری است، تا از ایجاد یا تشدید عوارض همراه نظیر مال اکلوژن، تاخیر در رویش دندان سالم مجاور یا چرخش آن، دیاستم، ضایعات کیستیک و جذب دندان متصل به آن جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: دندان اضافه، سندرم، دندان نهفته، کشیدن دندان
|
  • A. Farhad, B. Barekatain, A. Movahedian Attar, O. Niknam, P. Alavinejad* Page 207
    Background And Aims
    It is important to use intracanal medicaments in teeth with necrotic pulp. Calcium hydroxide is the intracanal medicament of choice in such cases. Also, Mineral Trioxide Aggregate (MTA) is a suitable root canal filling material because of its favorable characteristics. MTA can be used in some cases where calcium hydroxide is used. The purpose of this study was to evaluate the Ca++ and OH ˉ diffusion through root dentin using calcium hydroxide paste and two different brands of MTA as root canal filling materials.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, the root canals of 52 single-rooted teeth were instrumented and shaped. External defects were created on the middle one-third of the root surface. 17% EDTA and 5% NaOCl were used to remove the smear layer. All surfaces except the external defects were sealed and the teeth were placed in normal saline. Ten teeth were selected as the control group. Forty-two remaining teeth were divided into three groups of 14 teeth each (A,B, and C groups). ProRoot MTA was placed in group A. Angelus MTA was placed in group B and Calcium hydroxide paste was placed in group C. After sealing the coronal access, all specimens were placed in normal saline solution. Ca++ concentration and pH were determined after 24 hours, 48 hours and one week in all groups. The data were analyzed with Repeated Measure ANOVA and Pair T- tests.
    Results
    Ca++ release and pH in group C was significantly higher than those in groups A and B in all time periods (P<0.001). The difference between groups A and B was not significant (P>0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicate that in necrotic cases with lesion which MTA is indicated (open apex and perforation), calcium hydroxide might be better used as an intracanal dressing before using MTA as a permanent filling material.
    Keywords: Canal medicament, Calcium hydroxide, MTA, pH
  • L. Ghahramani, S. Shahabi*, A. Amirjan, A. Fazel Page 215
    Background And Aims
    Failure of bonding between artificial teeth and denture base material is a considerable problem for patients who wear dentures. Because of the cost of denture repair and the expensive price of foreign artificial teeth, this study was designed to compare the bond strength of composite and acrylic artificial teeth with heat-cured and auto-polymerized denture base resins.
    Materials And Methods
    In this experimental and in vitro study, two type of acrylic resin (heat-cured: Selectaplus H/ Trevalon, Dentsply and auto-polymerized: Rapid Repair, Dentsply) and four artificial teeth (acrylic Marjan New, composite Glamour teeth which both of them are Iranian) and Ivoclar acrylic and composite teeth were used. Therefore, 8 groups of 14 specimens each were evaluated. A shear bond strenghth test in a Universal Testing Machine was used. Data were analyzed using the 2-way ANOVA test.
    Results
    The bond strengths of acrylic teeth (Marjan New and Ivoclar) to heat-cured resin were similar (P=0.632) and statistically higher than those of composite teeth (Glamour and Ivoclar). Acrylic teeth (Marjan New and Ivoclar) and Glamour teeth had similar bond strength to auto-polymerized resin, which showed the highest bond strength values. Ivoclar composite teeth showed significantly the lowest bond strength (P<0.05). All acrylic teeth had the highest mean bond strengths to heat-cured resin which were significantly different from that of auto-polymerized resin (P<0.05). However, the bond strengths of all composite teeth to both denture base resins were not significantly different (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the type of denture base material and artificial tooth may influence the failure load.
    Keywords: Resin, Bond strength, Acrylic teeth, Composite
  • N. Shadman*, Sh. Farzin Ebrahimi, N. Molaie Page 227
    Background And Aims
    This ex vivo study was done to evaluate the effect of different adhesive systems on microleakage of class V composite restorations.
    Materials And Methods
    Thirty extracted human third molar teeth were selected and class V cavities were prepared (3×3×1.5 mm) on buccal and lingual surfaces. Then, teeth were divided into 3 groups. Adhesives used in this study were Excite (Ivoclar/Vivadent), AdheSE(Ivoclar/Vivadent) and AdheSE-one Ivoclar (Vivadent/Vivadent). After application of adhesives, cavities were restored with a resine composite (InTen-S A1/ Ivoclar), in 3 increments and cured with QTH light curing unit (700 mW/cm). After 24 hours storage of teeth in 370C water, teeth were thermocycled (500 cycles in 5-550C) and stored in 1% basic fushin for 24 hours. After that, the specimens were rinsed with running water and mounted in a self-cured acryl. Finally, the specimens were sectioned and maximum depth of dye penetration for each restoration was measured using stereomicroscopy. The results were statistically analyzed with Mann-Whitney U test.
    Results
    In comparison between enamel and dentin margins in each group, microleakage in enamel margins were less than that of dentin margins. This difference was statistically significant in Excite and AdheSE-one groups (P=0.001, P=0.043). AdheSE showed the least microleakage in dentin margins however, there was no significant difference between 3 bonding agents (P=0.14). In enamel margins, there were significant differences between 3 bonding agents (P=0.001). Excite showed the lowest microleakage and AdheSE-one had the highest microleakage.
    Conclusion
    The least enamel microleakage was associated with the total-etch and least dentin microleakage was observed in the two-step self-etch adhesive system.
    Keywords: Leakage, Bonding, Restoration, Total, Self, etch
  • D. Goodarzipur*, P. Karami Page 235
    Background And Aims
    Caries and bone loss are the most common diseases in oral cavity. The prevalence of these diseases will be reduced by controlling their risk factors. In this study, bitewing radiographs of patients were examined to illustrate the relationship between caries and bone loss.
    Materials And Methods
    One-hundred and fifty bitewing radiographs of 86 patients were evaluated. In these radiographs, caries and distance between alveolar crest and CEJ were measured. In addition, confounding variables (contact type, tooth type, tooth surface) were assessed. Furthermore, patients were asked about the use of other possible risk factors of bone loss like smoking, brushing, and flossing. The data were analyzed using Regression analysis.
    Results
    Findings of this study showed that the relationship between caries and bone loss was significant (P=0.02). Also, there were significant relationships between flossing (P=0.03), tooth type (P=0.0001) tooth surface (P=0.02) and bone loss. Finally the multivariate analyses considering confounding variables illustrate significant relationship between caries and bone loss (P=0.0001).
    Conclusion
    Caries and bone loss have important roles as the risk factors for each other. Thus, it is necessary to prevent these risk factors and treat them as soon as possible to reduce these diseases.
    Keywords: Caries, Bon loss, Bitewing
  • A. Jafari, M. Amir Soltani, B. Golestan, N. Bahrami* Page 242
    Background And Aims
    Fissure sealant therapy is a national program in elementary schools in Iran. Therefore, evaluation of the parent's knowledge and attitude is necessary to improve the program.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive-analytic study, Iranian students were chosen in a randomized cluster manner. The questionnaires were filled-out by student's parents to evaluate their general information, knowledge, and attitude. Moreover, students were examined for having any fissure-sealed teeth. Data were collected and analyzed by multiple logistic regression tests.
    Results
    414 boy students and their parents were participated in this study. 57.6% of parents knew that fissure sealant prevents the caries and 44.5% believed that fissure sealant is important to prevent caries. However, only 8.9% of children had fissure sealant. Parent's knowledge was significantly related to the source of oral health information and oral health education. Regular dental visits and high level education was effective in increasing the knowledge about sealant therapy. There was a significant relation between parent's attitude toward fissure sealant and level of education, oral health education and numbers and times of dental visit (P<0.001). There were a significant relation between tooth sealing and parent's oral health information.
    Conclusion
    Regular dental visits and oral health education have positive role in parent's knowledge and attitude and practice. So parents must be encouraged to have regular dental visit and dentists must be emphasized to give them necessary education. School is the best place for giving proper information to parents.
    Keywords: Fissure sealant, Knowledge, Attitude, Practice, Parents, Preventive dentistry
  • H. Dorriz*, F. Farid, D. Seidi Page 249
    Background And Aims
    Association between patient satisfaction and success of the treatment determines the quality of health care. Measuring the level of satisfaction is an important factor for improving the quality of services provided by a system, so it is necessary to determine the expectations of patients. The aim of this study was to evaluate the patient satisfaction from services provided by the dental faculty of Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive and cross-sectional study, 385 patients were randomly selected from different departments of dental faculty including prosthodontics, endodontics, periodontics, operative dentistry, radiology and oral medicine. A two-part questionnaire including demographic characteristics of patients and satisfaction from reception process, infection control, student and personnel behavior, and the outcome of treatment was filled out by patients. Data were analyzed using SPSS software.
    Results
    The most dissatisfying factor was the time wasted in paying the cost and the most satisfying factor was student behavior. General satisfaction form the process was evaluated (complete satisfaction 51.9%, partial satisfaction 38.4% and dissatisfaction 9.6%), and 62.9% of patients were completely agree with introducing dental faculty to others.
    Conclusion
    The most satisfying item was student behavior which indicates that this factor is of great importance in increasing the quality of treatment. The deficiencies determined by patient can provide reliable data for determination and regulation of health care policies.
    Keywords: Patient satisfaction, Dental faculty, Tehran
  • S. Allahyari*, Z. Kadkhoda Page 256
    Background And Aims
    The precision of periodontal pocket measurements with periodontal probe is related to different factors. Some of these are related to examiner. The purpose of this study was to compare the right-handed and left-handed dental students in the measurement of periodontal pocket depth (PPD).
    Materials And Methods
    Eight systemically healthy adult patients (mean age of 35 years) with 0.5-6 mm periodontal pocket depth and a minimum of 20 teeth were examined by 4 right-handed and 4 left-handed students of dentistry (mean age of 25 years). These students were trained for periodontal examination probe depth measurements with Williams probe. Measurements were inserted in SPSS software and analyzed with Iintraclass correlation coefficient (ICCS) and T-test.
    Results
    There was statistically significant difference in the measurement of PPD between right-handed and left-handed examiners in the whole mouth (P<0.05), but this difference (0.08 mm) was not clinically significant. The most difference was found in the posterior teeth of mandible at right quadrant (mean=0.2 mm). Analyses of each pair of same handed and different handed examiners with T-test and ICCS showed that these measurements were nearly similar and reproducible.
    Conclusion
    There was no clinically significant difference in measurement of PPD between right-handed and left-handed examiners.
    Keywords: Handedness, Pocket, Periodontal
  • N. Babaee, A. Poorsattar Bejeh Mir, M. Taghibakhsh, Z. Dehghan Page 265
    Background And Aims
    Multiple supernumerary teeth are rare and often found in association with syndromes such as Gardner, Cleidocranial dysplasia and cleft lip and palate, with a much less chance for isolated non-syndromic cases. The aim of this study was to report a case with 6 supernumerary teeth without syndromic association.Case Report: The patient was a 33 year-old female, referred to oral diseases and diagnosis department with chief complaint of sensitivity to cold and hot food in right upper premolar region. Oral examination revealed 5 erupted lingually supernumerary teeth (four in mandibular and one in maxillary premolar region, respectively). Further panoramic radiography clarified an extra impacted tooth in the palatal region of left premolar maxillary area. All extra teeth had been appeared since the age of 17 during one year, as the patient claimed. Medical history and thorough clinical and paraclinical examinations were not significant except for the hypothyroidism, since 5 years ago. No other family member noticed to be the case. Based on our findings, a diagnosis of non-syndromic multiple supernumerary teeth was established.
    Conclusion
    A thorough examination of each patient presented with supernumerary teeth, including panoramic and intraoral radiographic images may provide valuable information regarding accompanying syndromes and unerupted teeth. Early diagnosis is an essential step for orthodontic or surgical decisions making, preventing or avoiding worsening complications such as malocclusion, adjacent normal teeth delayed eruption or rotation, diasthema, cystic lesions and resorption of contiguous teeth.
    Keywords: Supernumerary teeth, Syndrome, Impacted tooth, Tooth extraction