فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:4 Issue: 1, 2003

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:4 Issue: 1, 2003

  • 82 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/11/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن نخست
    صفحه 4
  • معرفت غفاری، محمد مهدی آخوندی، مهناز حیدری صفحه 5
    استفاده از کشت همزمان سلول های اپی تلیال لوله رحم با جنین، یکی از راه های تسهیل بررسی تکامل جنین در محیط آزمایشگاه می باشد؛ ولی فقدان محیطی مناسب برای تکامل جنین و سلولهای اپی تلیال لوله رحم از مشکلات این روش است. در این مطالعه اثرات محیط های مختلف کشت بر روی سلولهای اپی تلیال لوله رحم و تکامل جنین بررسی شده است. سلولهای لوله رحم از 19 زن زیر 40 سال با سابقه باروری و بدون داشتن ضایعه پاتولوژیک لوله رحم به طریق هیسترکتومی کامل شکمی تهیه گردید. سلولهای غنی از اپی تلیال لوله رحم به صورت آنزیمی و مکانیکی تهیه و در سه محیط کشت DMEM/F12، RPMI-1640 و Ham''s F10 کشت داده شدند. پس از 4 بار پاساژ سلولی، سلول ها به مدت 7 روز بر روی پلاستیک و ماتری ژل به منظور تهیه سلول های پولاریزه کشت داده شدند. قابلیت حیات و مرگ سلول ها در طی پاساژهای سلولی و بعد از آن به وسیله رنگ آمیزی حیاتی نوترال رد و تریپان بلو بررسی گردید. به علاوه 117، 45، 48 جنین اضافی 8-4 سلولی انسان به ترتیب در محیط های Ham''s F10، RPMI- 1640،DMEM/F12 به مدت 120 ساعت کشت داده شد و مورفولوژی آنها هر 24 ساعت بررسی گردید. قابلیت حیات سلول ها در طی کشت اولیه و پاساژ سلولی در محیط 100% DMEM/F12 بود که در مقایسه با (95%) RPMI-1640 و (93%) Ham F10 معنی دار بود (P<0.05)؛ ولی پس از پاساژ سلولی تفاوت معنی داری بین محیط های مختلف دیده نشد. درصد جنین هایی که در محیط Ham''s F10 به مرحله مورولا رسیده بودند 4/79% بود که در مقایسه با (86/8%) RPMI-1640 و (62/5%) DMEM/F12 به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05). از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که محیط DMEM/F12 درطی پاساژ و تکثیر سلولهای لوله رحمی نسبت به محیطهای Ham''s F10 و PRMI-1640 ارجحیت دارد؛ ولی بعد از پاساژ سلولی و در مرحله کشت همزمان، سلول های لوله رحمی با جنین، محیط Hams F10 نسبت به محیط های دیگر مناسب تر می باشد.
    کلیدواژگان: لوله رحم، هم کشتی، تکامل جنین، انسان و محیط های کشت
  • امیر حسن زرنانی، سید محمد موذنی، فاضل کشری، مژده صالح نیا، علی احمد بیات، محمود جدی تهرانی صفحه 17
    سلولهای دندریتیک، سلول های اصلی عرضه کننده آنتی ژن و مسوول القا پاسخ های ایمنی اولیه بوسیله لنفوسیت های T هستند. اگرچه سلولهای دندریتیک در بسیاری از بافت های لنفاوی حضور دارند ولی تعداد آنها بسیار کم بوده و کمتر از 5/0% سلولهای هسته دار اعضای لنفوییدی محیطی را به خود اختصاص می دهند. در این پژوهش، روش تخلیص سلول های دندریتیک از طحال موش با بازده و خلوص قابل توجه با استفاده از یک تکنیک سه مرحله ای گزارش شده است. مراحل تخلیص به ترتیب عبارت بود از: هضم آنزیمی بافت توسط کلاژناز، جداسازی سلولهای کم چگال با استفاده از محیط اپتی پرپ و اتصال به پلاستیک. با بکارگیری تکنیک های فوق الذکر از هر طحال 105×7-5 سلول دندریتیک با خلوص بالاتر از 97% بدست آمد. در دسترس بودن سلولهای دندریتیک خالص، ما را قادر خواهد ساخت که خصوصیات مختلف این سلولها نظیر مرفولوژی، ایمونوفنوتیپ و نقش آنها را در سیستم ایمنی، بیشتر و دقیق تر مورد ارزیابی قرار دهیم. از طرف دیگر با توجه به حضور سلولهای دندریتیک در اعضای تولید مثل، از این روش می توان در تخلیص و مطالعه سلولهای دندریتیک اعضای مذکور استفاده کرد
    کلیدواژگان: سلولهای دندریتیک، طحال، تخلیص و سانتریفوژ گرادیان غلظتی
  • محمد مهدی آخوندی، محمد علی صدیقی گیلانی، ناصر امیرجنتی صفحه 30
    توانایی استفاده از تعداد اندک اسپرم بدست آمده از بافت بیضه با تکنیک میکرواینجکشن برای دستیابی به لقاح و حاملگی، انقلابی در درمان ناباروری بیماران آزواسپرم فراهم آورده است. در بیماران دچار آزواسپرمی غیرانسدادی، اسپرماتوژنز مختل و دستیابی به اسپرم مشکل می باشد. در این پژوهش با ارزیابی اسپرماتوژنز در آزواسپرمیای غیر انسدادی به وسیله دو روش هیستوپاتولوژی و سیتولوژی، تلاش شده است تا روشی حساستر و مطمئن تر ارایه شود و بدین ترتیب شانس درمان بوسیله میکرواینجکشن در این بیماران بالا رود. این پژوهش بصورت آینده نگر بر روی 86 بیمار مبتلا به آزواسپرمی غیرانسدادی صورت گرفته است. ابتدا شرح حال و معاینه فیزیکی و سپس بررسی هورمونی از جمله اندازه گیری FSH انجام شد. 36 بیمار قبل از مطالعه، گزارش پاتولوژی بیضه داشتند. بیماران تا حصول اسپرم/ اسپرماتید تحت عمل بیوپسی باز متعدد و دو طرفه بیضه قرار گرفتند. نیمی از هر نمونه بیوپسی تحت بررسی سیتولوژی (TESE) به روش مکانیکالی و آنزیمی قرار گرفت و نیم دیگر آن برای بررسی به پاتولوژی (TBx) ارسال شد. میانگین سن مردان 37±7.2 سال (59-25) و همسرانشان (23-42) 32±6 سال و میانگین مدت نازایی 7±8.1 سال و میانگین حجم بیضه راست 16.4 ml و بیضه چپ 16.2 ml و میانگین FSH،18±4.2 mIU/ml بود. در بررسی سیتولوژیک 65 بیمار دارای اسپرماتوزوآ و 18 داروی بیمار اسپرماتید بودند؛ ولی در پاتولوژی 51 بیمار اسپرم و 16 بیمار اسپرماتید داشتند. در این مطالعه رابطه بررسی هیستوپاتولوژی با دسترسی به اسپرم/اسپرماتید درTESE دارای حساسیت80% و ارزش پیشگویی منفی 15% بود. 61 بیمار دارای اسپرم/اسپرماتید کافی برای انجام ICSI بودند که با انجام 57 مورد انتقال جنین، 7 مورد حاملگی بالینی دیده شد. بدین ترتیب بررسی روند اسپرماتوژنز در مردان با آزواسپرمیای غیرانسدادی به روش TESE، حساستر و مطمئن تر از هیستوپاتولوژی می باشد و حتی در مواردی که نتیجه پاتولوژی منفی است می تواند در تصمیم گیری درمان ناباروری دخیل باشد.
    کلیدواژگان: آزواسپرمیای غیر انسدادی، بیوپسی باز بیضه، هیستوپاتولوژی بیضه، بازیافت اسپرم از نسج بیضه و میکرواینجکشن
  • فرخ اباذری، منصور عرب، عباس عباس زاده صفحه 39
    در حالیکه حاملگی برنامه ریزی شده واقعه ای خوشایند برای خانواده است، حاملگی ناخواسته آثار نامطلوبی بر مادر، نوزاد و نهایتا کل خانواده برجای می گذارد. یکی از راه های ارزیابی کیفی خدمات تنظیم خانواده و سلامت باروری بررسی میزان بروز حاملگی های ناخواسته است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به منظور بررسی علل حاملگی های ناخواسته در سال 1380 در 414 نفر زنان حامله مراجعه کننده به زایشگاه های شهر کرمان انجام شد. نتایج حاصل نشان می دهد که متوسط سن خانم های مورد بررسی 27.64±6.73، سن همسران آنان 31.96±7.60 سال و میانگین تعداد فرزندان 1.94±1.95 می باشد. میزان تحصیلات مادران 5/44% زیر دیپلم و 7/35% دیپلم بود. 2/72% خانه دار و 6/25% کارمند بودند. از مجموع مادران مورد بررسی 1/65% حاملگی فعلی شان را برنامه ریزی شده و 9/34% این حاملگی را ناخواسته دانسته اند. 2/67% همسران با حاملگی فعلی موافق و 8/32% مخالف بوده اند. 42% از مادران با وجود استفاده از روش های پیشگیری از حاملگی باردار شده اند. نتایج نشان داد که ارتباط معنی دار آماری بین بروز حاملگی ناخواسته و متغیرهای سطح تحصیلات مادر و همسر وی، شغل همسر، استفاده از روش های پیشگیری، سن، سن همسر و تعداد حاملگی های قبلی وجود دارد. با توجه به میزان بالای حاملگی ناخواسته و ضرورت پیشگیری از آن پیشنهاد می شود، خدمات تنظیم خانواده همراه با مشاوره مداوم با زوجین صورت پذیرد تا کیفیت و کارآمدی این خدمات تضمین شود.
    کلیدواژگان: حاملگی ناخواسته، تنظیم خانواده، رفتارهای باروری و کرمان
  • فرشته نجفی، فضل الله غفرانی پور، فاطمه رخشانی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 47
    مشارکت مردان یکی از عوامل اصلی موفقیت برنامه های تنظیم خانواده محسوب می شود و ارتباط مناسب میان زوجین یکی از پیش شرطهای این موفقیت بشمار می رود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد می باشد که با هدف بررسی تاثیر برنامه مشاوره گروهی با زنان بر میزان آگاهی و نگرش و عملکرد همسران آنها در زمینه تنظیم خانواده در شهر زاهدان در سال 1381 است. بدین منظور تعداد 44 نفر از زنان دارای 2 فرزند و بالاتر که از روش های پیشگیری استفاده نمی کردند، به روش غیرتصادفی از 3 مرکز بهداشتی، درمانی این شهر انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط زنان و همسران آنها و تعیین نیازهای آموزشی آنها، زنان در قالب 5 گروه 8 نفری، در 3 جلسه (برای هر گروه) مشاوره شرکت کردند. پس از یک ماه، ارزشیابی نتایج توسط پرسشنامه و چک لیست ثبت موارد از پرونده بهداشتی، صورت گرفت. آزمون آماری T-Paired Test با P<0.001 نشان داد که تفاوت میانگین نمرات آگاهی و نگرش زنان و مردان قبل و بعد از مداخله معنی دار است. همچنین بعد از مداخله 43 % زوجین از یکی از روش های پیشگیری از بارداری استفاده می کردند. (P<0.00001). لذا می توان نتیجه گرفت که اجرای برنامه مشاوره گروهی با زنان به منظور جلب مشارکت مردان در زمینه تنظیم خانواده کارآیی دارد و می توان از آن در مراکز بهداشتی، درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، آگاهی، نگرش، عملکرد، تنظیم خانواده و زاهدان
  • زهرا ربیع زاده، رضا کرمی نوری صفحه 55
    علاوه بر مشکلات عاطفی و هیجانی, مشکلات شناختی مختلفی در ناباروران گزارش می‎شود. در این مطالعه سوگیری ها به عنوان نوعی آسیب پذیری شناختی در افراد نابارور مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش مشخص کردن وجود سوگیری های توجه، حافظه و حل مساله و در مرحله بعد تعیین نوع سوگیری (راهبردی و کنترل شده و یا خودکار و ناهوشیار) است. 110 آزمودنی، 55 فرد نابارور (30 زن و 25 مرد) و 55 فرد بارور (30 زن و 25 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. در بخش حافظه از آزمودنی ها خواسته شد به یک لیست شامل 36 واژه (12 واژه وابسته به ناباروری، 12 واژه خنثی و 12 نام حیوان) گوش دهند و هر تعداد از لغات را که می توانند یادآوری کنند و در مرحله بعد همین کلمات را به همراه 36 واژه دیگر بازشناسی کنند. در بخش توجه از آنها خواسته شد که رنگ 34 واژه (17 واژه وابسته به ناباروری و 17 واژه خنثی) را در سریعترین زمان ممکن بگویند. زمان واکنش آزمودنی ها به وسیله رایانه اندازه گیری می شد. در بخش حل مساله از آزمودنی ها خواسته شد که 10 واژه (5 واژه وابسته به ناباروری و 5 واژه خنثی) را که بعضی از حروف آنها افتاده بود تکمیل کنند. در تجزیه و تحلیل داده ها طرح تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بود؛ یعنی 2 گروه (بارور و نابارور)× 2 جنس (زن و مرد)×3 نوع واژه (وابسته به ناباروری، خنثی و نام حیوان) برای بخش حافظه و طرح 2 گروه (بارور و نابارور)× 2 جنس (زن و مرد)×2 نوع واژه (وابسته به ناباروری و خنثی) در بخش توجه، مورد استفاده قرار گرفت. در حل مساله نیز از آزمون t مستقل برای مقایسه دو گروه زنان بارور و نابارور استفاده شد. زنان نابارور واژه های وابسته به ناباروری را به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها به خاطر آوردند. در حالیکه در یادآوری واژه های خنثی و نام حیوانات تفاوتی با سایر گروه ها نداشتند. در بخش توجه، گروه بارور و گروه نابارور (زنان و مردان) در زمان نامیدن رنگ واژه های وابسته به ناباروری و خنثی تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. در حل مساله زنان نابارور واژه های خنثی را به طور معنی داری کمتر از زنان بارور تکمیل کردند؛ ولی در تکمیل واژه های وابسته به ناباروری تفاوت معنی داری با زنان بارور نداشتند. از آنجا که در حافظه و حل مساله پردازش‎ها عمیق و راهبردی و در توجه، سطحی و خودکار است، با توجه به نتایج حاصل از حافظه، حل مساله و توجه می‎توان گفت که زنان نابارور در مورد محرک های وابسته به ناباروری پردازش های بسط یافته، راهبردی، کنترل شده و عمیق بکار می‎برند و از پردازش های سطحی و خودکار استفاده نمی کنند. بنابراین، در درمان پیامدهای روان شناختی ناباروری, روش‎های درمانی شناختی بهترین روش‎های درمان هستند؛ چرا که مستقیما روی افکار و تصورات آگاهانه و هوشیار افراد متمرکز هستند.
    کلیدواژگان: ناباروری، سوگیری حافظه، سوگیری توجه و حل مساله
  • طیبه نادری صفحه 70
    بلاستوسیست به طور طبیعی در لایه پوشاننده حفره رحم جایگزین می شود. جایگزینی در هر محل دیگری، بارداری خارج رحمی محسوب می شود که در بیش از 95 درصد موارد در لوله های رحمی رخ می دهد. حاملگی سرویکال شکلی نادر از حاملگی خارج رحمی است که با کاشته شدن بلاستوسیست در داخل کانال سرویکس اتفاق می افتد. به دلیل عواقب و خطرات جدی که حاملگی سرویکال برای مادر ایجاد خواهد کرد باید همیشه آن را به عنوان یک تشخیص افتراقی مهم در خونریزی های نیمه اول حاملگی در نظر داشت. در این مقاله وقوع سقط فراموش شده در حاملگی سرویکال در یک زن 32 ساله G3P2Ab0Dch0Lch2 گزارش می شود. این بیمار به علت خونریزی واژینال که از 25 هفته قبل به طور متناوب ادامه داشته مراجعه کرده بود. در طی این مدت دو نوبت سونوگرافی در هفته 12 و 22 حاملگی در مرکز دیگری انجام داده بود که یکبار G.S مطابق با 12 هفته حاملگی بدون اکوی جنینی و یکبار توده ای به ابعاد 27×16 mm در ناحیه فوندوس، حفره اندومتر پر از مایع و در آندکس چپ کیستی به ابعاد 53×44 mm گزارش شده بود. بیمار در هفته 25 حاملگی با تشخیص سقط فراموش شده تحت کورتاژ قرار گرفت که در جریان کورتاژ به علت خونریزی واژینال و افت سریع علایم حیاتی تحت لاپاراتومی قرار گرفت. در لاپاراتومی به دلیل وجود سرویکس کاملا متسع که به طور کامل توسط تروفوبلاست ها مورد تهاجم قرار گرفته و تخریب شده بود با تشخیص حاملگی سرویکال تحت هیسترکتومی با حفظ تخمدان ها قرار گرفت. گزارش پاتولوژی نشان دهنده کاشته شدن و نفوذ کامل جفت در ناحیه اندوسرویکس بود.
    کلیدواژگان: حاملگی خارج از رحم، حاملگی سرویکال، سقط فراموش شده و هیسترکتومی
  • محمود قاضی خوانساری، محمد رسول هادیانی صفحه 75
    مایکوتوکسین ها (سموم قارچی) گروهی از متابولیت های ثانویه و طبیعی هستند که عمدتا توسط قارچهای ریسه ای و به ویژه کپک ها تولید می شوند و دارای اثرات سمی گوناگون می باشند. دسته ای از مایکوتوکسینها را، که دارای خواص استروژنی هستند، مایکوتوکسینهای استروژنیک (مایکو استروژن) می نامند. از این گروه تاکنون فقط زیرالنون (ZEA) و مشتقات آن شناسایی شده اند. زیرالنونها ترکیباتی غیراستروییدی هستند که بوسیله قارچ های فوزاریوم ساخته می شوند. این ترکیبات از نظر شیمیایی جزو لاکتونهای β رسورسیلیک اسید محسوب می شوند و می توانند با اختیارکردن کنفورماسیونی که بسیار شبیه هورمون 17 بتااسترادیول و سایر استروژنهای طبیعی است، به گیرنده های استروژنی متصل شوند. بر این اساس، زیرالنونها قادر به بروز تغییراتی در دستگاه تولیدمثلی حیوانات آزمایشگاهی و حیوانات اهلی می باشند که تحت عنوان سندرم استروژنیک شناخته می شود. همچنین شواهدی از توان تومورزایی زیرالنون در انسان بدست آمده است و بنظر می رسد که این مایکواستروژن، می تواند تکثیر سلولی و ایجاد سرطان را در بافتهای هدف استروژنها از جمله اندومتر و سرویکس تحریک کند. تاکنون چندین مورد اپیدمی نیز از اثرات جنسی زیرالنون در بعضی از کشورها گزارش گردیده است که رشد زود هنگام غدد پستانی (تلارک زودرس) و ژنیکوماستی در نوجوانان را درپی داشته است. زیرالنون ها در غلات آلوده به قارچ های فوزاریوم تولید می شوند و در بین غلات، ذرت مستعدترین میزبان برای تشکیل این سموم است. لذا این امر ضرورت ارزیابی آزمایشگاهی مداوم غلات از حیث میزان آلودگی به این سموم قارچی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، استروژنی، زیرالنون، ذرت و باروری