فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود سهیلی کاشانی، محمود سلامی، سید علیرضا طلایی زواره، مهرداد هاشمی، منیکا متقی، مصطفی رضایی طاویرانی صفحه 221
    سابقه و هدف
    آلزایمر نوعی بیماری پیش رونده مغزی است که در آن نورون ها تخریب شده و فرد دچار نقصان حافظه می شود. تحقیقات زیادی به یافتن درمان مناسب و مؤثر برای آلزایمر اختصاص داده شده است. در این مطالعه اثر عصاره گیاه اسطوخودوس بر یادگیری موش های صحرایی آلزایمری در ماز آبی موریس بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر بالغ به صورت تصادفی در 4 گروه قرار گرفتند: گروه سالم دریافت کننده سالین (CO) و عصاره (CO+E) و گروه آلزایمری دریافت کننده سالین (ALZ) و عصاره (ALZ+E). گروه شاهد یک میلی لیتر نرمال سالین و گروه دریافت کننده عصاره، 1000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه اسطوخودوس را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. یادگیری حیوانات با استفاده از ماز آبی موریس سنجیده شد. زمان و مسافت طی شده جهت یافتن سکوی پنهان با آنالیز کوواریانس مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    حیوانات گروه CO نسبت به گروه ALZ در مدت زمان کمتر و طی مسافت کوتاه تری سکو را پیدا کردند. طی شدن مسافت و سپری شدن زمان جهت یافتن سکو در حیوانات دریافت کننده عصاره بیشتر بود. سنجش حافظه بین گروه ها تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    انجام رفتارهای یادگیرانه می تواند یادگیری در حیوانات آلزایمری را بهبود بخشد. به علاوه دوز 1000 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره اسطوخودوس باعث ایجاد اختلال در روند یادگیری حیوانات آلزایمری می شود.
    کلیدواژگان: آلزایمر، اسطوخودوس، یادگیری، ماز آبی موریس، موش صحرایی
  • مهرداد هاشمی، حامد شفارودی، ملیحه انتظاری، یوسف دوستار، حسین زارع صفحه 228
    سابقه و هدف
    ایسکمی- خونرسانی مجدد باعث القاء مرگ سلولی و واکنش آماسی می گردد، که از مسایل بسیار مهم بالینی مرتبط با نارسایی حاد کلیوی و پیوند کلیه می باشد. در این مطالعه، تاثیر داروی پنتوکسی فیلین درعملکرد و آسیب سلولی کلیه موش صحرایی متعاقب آسیب ایسکمی- خونرسانی مجدد ارزیابی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 20 سر موش صحرایی از نژاد ویستار جنس نر با میانگین وزنی 300-250 گرم انتخاب و سپس بطور تصادفی به دو گروه 10 تایی تیمار و شاهد تقسیم گردیدند. در گروه شاهد، دسترسی به کلیه چپ از طریق سیلیوتومی از رهیافت خط وسط انجام پذیرفته و شریان و ورید کلیوی مسدودگردید. 60 دقیقه بعد از ایجاد ایسکمی گرم، انسداد عروق بر طرف وکلیه راست نفرکتومی گردید. 72 ساعت بعد از خونرسانی مجدد، جهت تهیه مقاطع بافتی از کلیه چپ، نمونه های بافتی اخذ گردید.تمامی این مراحل در گروه تیمار بعد از خوراندن 45 میلی گرم/ کیلو گرم وزن بدن پنتوکسی فیلین (3 ساعت قبل از عمل) عینا تکرار و در گروه تیمار هر 12 ساعت یک بار تا 3 روز ادامه داشت. تغییرات آپوپتوزیس گروه ها توسط آزمون آماری من ویتنی U با هم مقایسه و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تیمار تغییرات مرگ سلولی در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    داروی پنتوکسی فیلین ممکن است در مهار آپوپتوزیس ناشی از ایسکمی- خونرسانی مجدد نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: پنتوکسی فیلین، آپوپتوزیس، موش صحرایی
  • آلما فرنود، نصرت آلله نادری، منیژه حبیبی، هدیه بالایی، همایون زجاجی، فرزاد فیروزی، محسن چیانی، فرامرز درخشان، رحیم آقازاده، ناصر ابراهیمی دریانی صفحه 235
    سابقه و هدف
    با وجود اهمیت نقش سه جهش شایع ژن NOD2 شامل G908R، R702Wو 1007fs در بیماری کرون فقط در نزدیک به 30 درصد بیماران ایرانی مبتلا به کرون یکی از این سه جهش (R702W) یافت شده است. هدف از این مطالعه، غربالگری نواحی اگزونی پرجهش ژن NOD2 برای یافتن تغییرات جدید توالی های این ژن در بیماران ایرانی مبتلا به کرون بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی، 80 بیمار مبتلا به کرون تک گیر که در طی سه سال (1388- 1385) به بیمارستان طالقانی تهران مراجعه نمودند، بررسی شدند. نقاط پر از جهش (اگزون های 4 و 8) ژن NOD2 که بیشتر موتاسیون ها در این ناحیه گزارش شده اند، از نظر وجود جهش به روش Sequencing پس از تکثیر قطعات به روش PCR (Polymerase Chain Reaction) ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در اگزون های 4 و 8 ژن NOD2، 17 جهش یافت شد که شامل 7 موتاسیون جدید بود. از موتاسیون های جدید 3 جهش در بیماران کرون فراوانی های بیش از 5 درصد داشتند. تمام جهش های جدید از تغییر در یک نوکلئوتید به وجود آمده بودند که 4 جهش موجب تغییر اسید آمینه شده بودند، در حالی که یک موتاسیون باعث تشکیل کدون توقف گردیده بود. هیچ موتاسیون حذف یا ورود قطعه ای در توالی بررسی شده یافت نگردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بیانگر وجود واریان های غیر شایع در ژن NOD2 در بیماران ایرانی مبتلا به کرون است. احتمال دارد که این جهش ها در ایجاد حساسیت به بیماری کرون در جمعیت ایرانی نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: ژن NOD2، جهش جدید، کرون
  • صفحه 241
    سابقه و هدف
    مطالعات اخیر نشان دهنده نقش ایمنوگلوبین داخل وریدی (IVIG) در کاهش زردی همولیتیک ایمیون نوزادی و کاهش نیاز به تعویض خون می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر IVIG بر زردی همولیتیک نوزادی ناشی از ایزوایمیونیزاسیون ABO و Rh انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی از آبان 1386 تا آبان 1387 بر روی 80 نوزاد دچار زردی همولیتیک ناشی از ایزوایمیونیزاسیون ABO و Rh بستری شده در بخش نوزادان بیمارستان مهدیه تهران انجام شد. این نوزادان به طور تصادفی در دو گروه مورد (فتوتراپی و IVIG) و شاهد (فتوتراپی) قرار گرفتند. IVIG با دوز 500 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن طی 4 ساعت و در صورت نیاز حداکثر تا 3 دوز تجویز گردید. همه نوزادان در طول مدت بستری از نظر شدت زردی، طول مدت فتوتراپی و مدت بستری در بیمارستان، نیاز به تعویض خون و عوارض IVIG ارزیابی شدند. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای دو و تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    در نوزادانی که علاوه بر فتوتراپی IVIG دریافت کردند، طول مدت فتوتراپی، مدت بستری در بیمارستان و نیاز به تعویض خون به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود. هیچ عارضه ای ناشی از IVIG مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تجویز IVIG روشی مؤثر و بدون عارضه برای کاهش شدت زردی همولیتیک ایمیون نوزادی و کاهش نیاز به تعویض خون می باشد.
    کلیدواژگان: زردی همولیتیک ایمیون نوزادی، فتوتراپی، تعویض خون، ایمنوگلبولین داخل وریدی
  • محمد کریم رحیمی، رامین خواجوی، محمد امین مهدوی هزاوه، الناز ابراهیمی حور صفحه 246
    سابقه و هدف
    کلاژن ماده ای پروتئینی است که اهمیت خاصی در صنایع دارویی و پزشکی دارد. هدف از این تحقیق، استفاده بهینه از مواد اولیه سهل الوصول و ارزان یعنی مقادیر فراوان ماهیان غیرماکول آب های جنوب ایران و همچنین ضایعات شیلات برای استخراج کلاژن نوع اول می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی، استخراج کلاژن نوع اول به دو روش اسیدی و قلیایی انجام شد. بدین ترتیب که در روش اسیدی پس از استخراج چربی از نمونه ها، جهت جداسازی املاح کلسیم، از اسید کلریدریک 5 درصد استفاده شد و بعد از تنظیم pH، هیدرولیز، فیلتراسیون و تغلیظ کلاژن نوع اول تحت تاثیر حرارت و خلا انجام گردید و در نهایت ورقه های کلاژن آسیاب شد. در روش قلیایی به جای استفاده از اسید، نمونه ها با هیدروکسید سدیم 4 درصد به مدت 3 هفته در دمای اتاق مجاور گردید.
    یافته ها
    میزان کلاژن استحصالی از ضایعات ماهی به روش قلیایی و روش اسیدی تفاوت معنی داری نداشت. برای نمونه، میانگین درصد کلاژن استحصالی از پوست کفشک ماهی به روش قلیایی 81/20 درصد، اما در روش اسیدی 76/19 درصد بود. نمونه کلاژن که به روش های فوق تهیه گردید، از نظر درصد رطوبت، میزان پروتئین و درصد املاح، کیفیت قابل مقایسه و در برخی از موارد کیفیت بالاتری در مقایسه با نوع خارجی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مواد اولیه تهیه کلاژن هیچ هزینه ای ندارد، تولید کردن آن در کشور موجب صرفه جویی اقتصادی می شود، این در حالی است که هم اکنون کلاژن از خارج کشور با قیمت های گزاف خریداری می شود.
    کلیدواژگان: پوست و ضایعات ماهی، روش استخراج، کلاژن نوع اول، مصارف پزشکی
  • افسون شریف نیا، بی تا بخشی، مهرداد هاشمی، محمدرضا پورشفیع صفحه 252
    سابقه و هدف
    وبا نوعی بیماری اسهالی حاد است که توسط سروتیپ های مختلف ویبریو کلرا ایجاد می شود. از میان بیش از 200 سروتیپ O آنتی ژنی شناسایی شده در این باکتری، تنها دو سروتیپ O1 و O139 عامل اکثر اپیدمی ها وپاندمی های بزرگ در سراسر جهان هستند. موارد متعددی از سروگروه های اینابا واوگاوا طی سال های گذشته در ایران دیده شده است. در این مطالعه، سرواپیدمیولوژی وبا در ایران طی یک مطالعه 5 ساله بین سال های 1383 تا 1387بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، از مجموع نمونه های مدفوعی مشکوک به آلودگی با میکروب وبا، کشت درمحیط TCBS انجام شد. پس ازرشدکلنی ها برروی TCBS یک کلنی انتخاب شده و برروی محیط BHI کشت داده شد. از کشت باکتری برروی این محیط برای انجام تست های بیوشیمیایی تشخیصی و تعیین سروگروپینگ و بیوتایپینگ سویه ها استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 93 سویه بالینی به دست آمده طی 5 سال (1387-1383) که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، انواع سروتیپ های اوگاوا، اینابا وهیکوجیما از بیوتیپ التور به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده کاهش قابل ملاحظه تعداد سویه های اوگاوا در مقایسه با سویه های اینابا در طی سال های اخیر در ایران است. اگرچه موارد بسیار اندکی از سویه های هیکوجیما در سال های 1386و1387 در ایران مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: ویبریو کلرا، اوگاوا، اینابا، هیکوجیما
  • شیرین جلالی نیا، فهیمه رمضانی تهرانی، منیر برادران افتخاری، حسین ملک افضلی، نیلوفر پیکری صفحه 258
    سابقه و هدف
    گروه سنی 19-10 سال بیش از 20 درصد از کل جمعیت ایران را تشکیل می‎دهند و سلامت و پیشرفت آنان برای آینده اقتصادی و اجتماعی کشور بسیار حائز اهمیت می باشد. برمبنای نتایج پژوهش ها، آگاهی تغذیه ای این گروه در جوانب مختلف عمدتا در سطوح پایین و یا متوسط قرار دارد. بر این اساس، این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه نوجوانان در مورد الگوها و باورهای تغذیه ای طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کیفی طراحی و اجرا گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه با گروه های 6 تا 11 نفره نوجوانان 10 تا 19 ساله که از نظر جنسیت و میزان تحصیلات همگن شده بودند، در 8 گروه صورت پذیرفت.
    یافته ها
    علی رغم اینکه اکثریت نوجوانان با اهمیت تغذیه در سلامت موافق هستند، در انتخاب رژیم غذایی خود اکثرا غذاهای حاضری را ترجیح می دهند. هم چنین اکثریت دختران و پسران نوجوان معتقد بودند که بین انتخاب رژیم غذایی دختران و پسران تفاوت وجود دارد و دختران اکثرا دقت بیشتری در انتخاب رژیم غذایی و طعم و بهداشت غذاها دارند ولی پسرها اکثرا بیشتر می خورند و چندان برایشان مهم نیست که چه رژیمی را انتخاب کنند.
    نتیجه گیری
    اطلاعات نوجوانان در زمینه مشکلات ناشی از عادات نادرست غذایی چندان رضایت بخش نبود و بررسی دیدگاه های نوجوانان در خصوص الگوهای تغذیه ای می تواند نقش موثری در تدوین برنامه های مداخله ای مرتبط با سلامت ایشان داشته باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه، نوجوانان، دیدگاه
  • شراره ضیغمی محمدی، پوری هوشمند، فاطمه جعفری، حبیب الله اسماعیلی، محمد مهدی کوشیار صفحه 265
    سابقه و هدف
    در بیماران مبتلا به سرطان، خصوصا بیماران تحت شیمی درمانی، آنمی شایع است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سطح هموگلوبین با شدت خستگی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد.
    روش بررسی
    در مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر از روش نمونه گیری غیر احتمالی مبتنی بر هدف استفاده گردید. 121 بیمار سرپایی مبتلا به سرطان در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به شیوه مصاحبه جمع آوری گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، فرم انتخاب نمونه، فرم مشخصات دموگرافیک، فرم مربوط به اطلاعات بیماری ودرمان، مقیاس شدت خستگی و پرسش-نامه 30 سوالی سازمان اروپایی تحقیق و درمان سرطان بود. سطح هموگلوبین از پرونده پزشکی بیماران به دست آمد. درجه بندی شدت آنمی بر اساس سطح هموگلوبین و مطابق با طبقه بندی انجمن ملی سرطان انجام شد.
    یافته ها
    میزان شیوع آنمی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی 6/63 درصد بود. 57 درصد بیماران آنمی خفیف و 4/6 درصد آنمی متوسط تا شدید داشتند. تفاوت آماری معنی داری در میانگین شدت خستگی (001/0>P) و کیفیت زندگی (003/0=P) بر حسب سطح هموگلوبین خون وجود داشت. همبستگی منفی و معنی داری بین سطح هموگلوبین با کیفیت زندگی و شدت خستگی وجود داشت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    آنمی در مبتلایان به سرطان تحت شیمی درمانی شایع است و طی شیمی درمانی، کاهش سطح هموگلوبین با افزایش شدت خستگی و کاهش کیفیت زندگی همراه است. پرستاران با مداخلات مناسب وآموزش اقدامات خود مراقبتی به بیمار می توانند به کاهش آنمی و خستگی و همچنین ارتقاء کیفیت زندگی کمک نمایند.
    کلیدواژگان: آنمی، سرطان، شیمیدرمانی، خستگی، کیفیت زندگی
  • محمد صاحب الزمانی، سهیلا کوشا، محمد باقر حیدری، محبوبه صفوی، پریسا فرشید، ایرج اسماعیلی صفحه 273
    سابقه و هدف
    آب مروارید یا کاتاراکت یکی از علل شایع ناتوانی در سالمندان است و عامل حداقل 50 درصد موارد نابینایی ها در سراسر جهان می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل مستعدکننده کاتاراکت وابسته به سن در مراجعین به مراکز چشم پزشکی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 322 بیمار مبتلا به کاتاراکت وابسته به سن با روش نمونه گیری غیراحتمالی (در دسترس) و مبتنی بر هدف و انتخاب عوامل مستعدکننده فردی، محیطی، سیستمیک و مواردی از پرونده بیماران در پرسش نامه ای گردآوری شد.
    یافته ها
    بیشتر بیماران در گروه سنی 75-66 سال، زنان خانه دار، با نمایه توده بدنی (BMI) بین 30-25 کیلوگرم بر مترمربع، بی-سواد و دارای میزان درآمد کم بودند. بین سن و ابتلای والدین و خواهر و برادر به کاتاراکت، استفاده از کلاه لبه دار، پرفشاری خون، مصرف آتنولول و آسپرین، مقدار اوره و کراتینین خون و مصرف چربی حیوانی، گوشت قرمز کم چرب و حبوبات، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>p). بین جنس با BMI، مصرف سیگار، فضای محل کار، استفاده از کلاه لبه دار، تشعشع، پرفشاری خون، افزایش چربی خون، آرتریت روماتوئید، مکمل های غذایی، مصرف آتنولول و استاتین ها و مقدار کراتینین ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد عوامل فردی، محیطی، سیستمیک، بعضی داروها و افزایش اوره و کراتینین با بروز کاتاراکت وابسته به سن ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: کاتاراکت، سن، عوامل مستعدکننده
  • فاطمه موسوی، بنفشه گلستان، اسفندیار متینی، روزبه طباطبایی صفحه 278
    سابقه و هدف
    نظر به اهمیت خواب کافی و مناسب در دانشجویان پزشکی و تاثیر آن در فعالیت های تحصیلی و یادگیری موضوعات آموزشی، این پژوهش با هدف بررسی میزان شیوع اختلال خواب و عوامل مرتبط به آن در دانشجویان پزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی، 407 دانشجوی پزشکی (269 نفر در مقطع انترنی و 138 نفر در مقطع استاژری) که به روش چندمرحله ای- تصادفی نمونه گیری شده بودند، به کمک پرسش نامه خواب و عادت های روزانه ارزیابی شدند. داده های گردآوری شده به کمک روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند.
    یافته ها
    407 دانشجوی پزشکی با میانگین سنی 67/1±25 سال بررسی شدند. 257 نفر (1/63 درصد) زن و 150 نفر (9/36 درصد) مرد بودند. 1/9 درصد افراد مورد بررسی کیفیت خواب خود را عالی، 1/36 درصد خوب، 3/39 درصد رضایت بخش، 5/13 درصد ضعیف و 2 درصد خیلی بد توصیف کردند. ارتباط آماری معنی داری میان کیفیت خواب افراد با زمان به رختخواب رفتن، مشکل در آغاز خواب، بیدار شدن از خواب به دلیل سرو صدای محیط، بیدار شدن های پی در پی شبانه، مدت زمان چرت زدن در روز، زمان نامتعارف رفتن به رختخواب در شب، بیدار شدن در ساعات اولیه بامداد (خیلی زود بیدار شدن بامدادی)، احساس خستگی و خواب آلودگی در هنگام شرکت در کلاس درس مشاهده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد اختلالات خواب در میان انترن ها و استاژرها شایع هستند.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، دانشجویان پزشکی، کیفیت خواب
  • مریم حسن زاد، سهیلا خلیل زاده، نازنین پارسانژاد، نوشین بقایی، علی اکبر ولایتی صفحه 285
    سابقه و هدف

    سندرم برنارد- سولیر یک اختلال خونریزی دهنده مادرزادی نادر است که مشخصه آن ترومبوسیتوپنی می باشد. سندرم برنارد- سولیر با علائم کبودی، خونریزی بینی، خونریزی لثه، منوراژی، خونریزی پس از زایمان، خونریزی گوارشی و خونریزی پس از تروما تظاهر می نماید اما تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر بروز هموپتیزی در این سندرم وجود نداشته است.
    معرفی مورد: دختر 14 ساله ای به علت هموپتیزی ماسیو به این مرکز مراجعه کرد. در عکس قفسه سینه، کلاپس کامل ریه راست مشاهده شد. در برونکوسکوپی ریژید، لخته های داخل برونش خارج گردید. اسمیر و کشت نمونه خلط مستقیم جهت بررسی از نظر وجود مایکوباکتریوم توبرکولوزیس انجام شد که نتیجه آن مثبت بود. بیمار درمان ضد سل دریافت کرد. در حین روند درمان بیمار دچار خونریزی واژینال ماسیو شد که به علت تداخل دارویی بین ریفامپین و داروی ضدبارداری با دوز پایین (LD) بود. قرص LD به جهت کنترل خونریزی قاعدگی ماسیو به بیمار داده شده بود. خونریزی واژینال بیمار با انفوزیون پلاکت و فاکتور 7 ترکیبی کنترل شد. بعد از 2 ماه از شروع درمان ضد سل اسمیر و کشت خلط برای BK منفی شد. یک سال بعد از درمان سل ریوی بیمار کاملا بهبود یافت و هیچ هموپتیزی اتفاق نیافتاد.

    نتیجه گیری

    وجود هموپتیزی در سندرم برنارد- سولیر باید علامتی از یک بیماری متفاوت مد نظر قرار گیرد و بررسی های تشخیصی انجام شود

    کلیدواژگان: سندرم برنارد، سولیر، سل ریوی، هموپتزی
  • سیاوش ظفردعاگو، سید رضامحبی، مرتضی عزیزی، علیرضا فهیم، مهسا مولایی، سید رضافاطمی، محمدرضا زالی * صفحه 288
    سابقه و هدف

    غدد لنفاوی ناحیه ای، کبد و ریه ها در ارتباط با سرطان های داخلی، پوست یا در اثر ارتشاح تومور و یا به صورت سندرم های پارانئوپلاستیک درگیر می شوند و شایع ترین محل های متاستاز سرطان کولورکتال می باشند، ولی متاستاز پوستی نادر است.
    معرفی مورد: بیمار مرد 55 ساله ای است که مورد شناخته شده آدنوکارسینوم کولورکتال از 11 ماه قبل بود و تنها با تابلوی متاستازهای پوستی وسیع، به عنوان تنها علامت عود تومور، مراجعه نمود. با وجود اینکه شایع ترین محل متاستاز سرطان های کولورکتال، کبد و ریه می باشند، در این بیمار این مناطق درگیر نشده بودند.

    نتیجه گیری

    متاستاز پوستی یک علامت پیش آگهی دهنده وخیم است، اما در سرطان کولورکتال درگیری پوستی به معنی مراحل نهایی بیماری نیست و می توان با تشخیص به موقع و زودرس ضایعات پوستی مشکوک، اقدام به درمان آن نمود.

    کلیدواژگان: متاستاز سرطان کولورکتال، متاستاز پوستی ژنرالیزه، آدنوکارسینومای کولون
|
  • Masoud Soheili Kashani, Mahmoud Salami, Sayyed Alireza Talaei Zavareh, Mehrdad Hashemi, Monika Motaghi, Mostafa Rezaei Tavirani Page 221
    Background
    Alzheimer is a progressive demential disease with destruction of brain neurons and severe deficiency of memory. For many years, plenty efforts was devoted to find an appropriate and efficient way for treatment of the disease. The present study was designed to assess if the herbal medicine Lavandula Angustifolia shares the Morris water maze training in improvement of learning behavior of the Alzheimeric rats.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on 40 wistar male rats randomly divided in 4 groups: Two control groups (CO and ALZ) received 1 ml normal saline, and the other 2 groups (CO+E and ALZ+E) received 1000 mg/kg body weight Lavender extract, intra-peritoenally. To assess spatial learning of the animals, they were introduced to the Morris water maze to locate a fixed hidden platform. Probe test was applied to evaluate the memory consolidation. The time elapsed and distances passed in the correct quadrant were analyzed by ANCOVA test.
    Results
    The CO group spent less time and distance to find the hidden platform than ALZ group. Also, CO+E and ALZ+E compared to CO and ALZ expended more time and distance to find platform. There was no difference between groups in probe trial test.
    Conclusion
    The behavioral training positively influenced the maze learning in the Alzheimeric subjects. Lavender extract with dose of 1000 mg/kg is effective on improvement of the Alzheimer's disease
  • Mehrdad Hashemi, Hamed Shafaroudi, Malihe Entezari, Yousef Doustar, Hossein Zare Page 228
    Background
    Ischemia-reperfusion induces cell death and inflammatory reaction. It is a common clinical problem associated with acute renal failure and renal transplantation. In this study, the effects of pentoxifylline on rat kidney function and cell injury after ischemia-reperfusion were evaluated.
    Material And Methods
    In this experimental study, 20 male wistar rats with mean weight of 250-300g were assigned randomly into control and treatment groups (each group 10 rats). In control group, celiotomy was performed by ventral midline incision. The left kidney was isolated, and then both the renal artery and vein were clamped. After 60 minutes of warm ischemia, the vessels were unclamped and the right kidney was removed. 72 hours after reperfusion, tissue samples from the left kidney were taken for histopathologic examination after death. The same procedures were repeated in the treatment group after administration of 45mg/kg/PO pentoxifylline, 3 hours before surgery. This treatment was continued every 12h until death. Apoptotic changes were compared between two groups by Mann-Whitney U test. Statistical significance was considered at p<0.05.
    Results
    The treatment group showed lower levels of cell death than the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Pentoxifylline alone might play a role in attenuation of renal ischemia-reperfusion injury and Apoptosis.
  • Alma Farnood, Nosratollah Naderi, Manijeh Habibi, Hedieh Balaie, Homayoun Zojaji, Farzad Firouzi, Mohsen Chiani, Faramarz Derakhshan, Rahim Aghazadeh, Naser Ebrahimi Daryani Page 235
    Background
    Despite the reported role of three common mutations of the CARD15/NOD2 gene including R702W, G908R and 1007fs in Crohn’s disease (CD), only about 30% of Iranian CD patients carry one of these three variants (R702W). The aim of this study was to screen the hot points of NOD2 gene to find any novel sequence variations in Iranian patients with CD.
    Materials And Methods
    Eighty non-related Crohn's patients from Iranian origin, referred to a tertiary center in a three-year period (2006-2009), were enrolled in this study. The hot points of NOD2 gene (including exons 4 and 8) were evaluated by direct sequencing after amplification of related sequences with polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    A total of 17 sequence variations were identified among these exons of NOD2 gene including 7 novel ones. Three of these new mutations had an allele frequency more than 5%. All new mutations were a consequence of a single nucleotide change, 4 resulted in an aminoacid change while one formed a stop coden. No deletion or insertion mutation was observed in this part of the gene.
    Conclusion
    This study demonstrated the existence of uncommon NOD2 variants in Iranian patients with CD. It is possible that these mutations play a role in susceptibility to CD in Iranian population.
  • Page 241
    Background
    Recent studies suggested the role of IVIG in decreasing immune hemolytic jaundice of the newborn and need to exchange transfusion using. This study evaluated the effects of IVIG on hemolytic jaundice of newborn due to ABO and Rh isoimmunization.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was performed on 80 hospitalized newborns with hemolytic jaundice due to ABO and Rh isoimmunization in neonatal ward of Tehran Mahdieh hospital between October 2007 and October 2008. Neonates were assigned randomly to control (phototherapy) and case (phototherapy plus IVIG) groups. IVIG was administered as 500 mg/kg during 4 hours and up to maximum 3 doses, if it was required. Severity of jaundice, duration of phototherapy, hospitalization stay, need to exchange transfusion and complications of IVIG administration were evaluated. Data was analysed using SPSS software and by Chi-square and independent T tests.
    Results
    Duration of phototherapy, hospitalization and exchange transfusion were significantly lower in neonates who took IVIG in addition to phototherapy than control group. No complications of IVIG were observed.
    Conclusion
    Administration of IVIG is an effective and safe method for decreasing severity of immune hemolytic jaundice of newborns and need to exchange transfusion using.
  • Mohammad Karim Rahimi, Ramin Khajavi, Mohammad Amin Mahdavi Hezaveh, Elnaz Ebrahimi Hour Page 246
    Background
    Collagen is a protein with specific importance in pharmacy and medicine. The aim of this study was extraction of collagen type I by optimum using of Iranian fishes of Persian Gulf and also debris of Shilat industry.
    Materials And Methods
    Extraction of collagen type I from the proper specimens was performed by two methods of acidic and alkaline. In acidic method, first, the lipids separated, then, by using HCL 5%, calcium elements were extracted. The pH of medium neutralized and hydrolysis was performed in high stream water vapor. The material have been filtered and in the vicinity of heat in vacuum state collagen concentrated. Then the sheets of collagen, grinding was done. In the alkaline method, the specimens were treated by sodium hydroxid 4% for 3 weeks at room temperature.
    Results
    The rate of separated collagen from fish hasn’t significant difference between alkaline and acidic methods. For example, mean rate of 20.81% for collagen extraction from skin of fishes in alkaline method and mean of 19.76% in acidic method was detected. The collagen specimens extracted by these methods have equal or higher quality in comparison with specimens extracted from other sources.
    Conclusion
    According to costless of primary materials, such as debris of fishes, in the production of collagen in Iran and import of collagen is expensive, domestic production is saving money.
  • Afsoon Sharifnia, Bita Bakhshi, Mehrdad Hashemi, Mohammad Reza Pourshafie Page 252
    Background
    Cholera is a diarrheal disease caused by different serotypes of Vibrio cholerae. More than 200 O-antigen serotypes have been identified. Interestingly, only the O1 and O139 serotypes are known to cause epidemic disease. Different cases of Ogawa and Inaba serogroups have been found during last years in Iran. In this study, seroepidemiology of cholera in Iran between 2004 and 2008 was studied.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, fecal specimens (stool or rectal swabs) were cultured in a selective plating media like TCBS. Overnight growth of V. cholerae colony on TCBS was cultured on BHI. Colonies grown on BHI, used for biochemical and biotyping and serotyping tests.
    Results
    Among 93 clinical strains isolated during 5 consecutive years (2004-2008), different serogroups of V. cholerae O1 (Ogawa, Inaba and Hikojima) biotype El Tor were identified.
    Conclusion
    This study showed significantly decreasing number of Ogawa strains compared with Inaba strains in recent years in Iran. However, some rare cases of Hikojima strains have been detected in Iran in 2007 and 2008.
  • Shirin Jalalinia, Fahimeh Ramezani Tehrani, Monir Baradaran Eftekhari, Niloofar Peykari Page 258
    Background
    More than 20% of Iranian population is in 10-19 years old age group; absolutely their health and progress have an important role in socio- economical future of country. According to results of different researches, their knowledge among nutrition is not adequate. So, this study was conducted to evaluate opinions of adolescence about nutritional habits and believes.
    Material And Methods
    in this qualitative study, data gathering conducted through 8 Focus Group Discussion [FGD]. 6-11 participants were selected according their gender and educational level in each group.
    Results
    Although the majority of participants agreed with the importance of nutrition on health, they mostly tend to use modern and publicized fast foods. Most female and male participants mentioned that there is difference between diet selection of girls or boys. They believed that girls had more attention to diet selection and taste and health of foods than gluttony and carelessly of boys.
    Conclusion
    Adolescence knowledge to problem derived from unsafe nutritional habits were insufficient. It is remarkable that youth participation in scheduling have a great influence in their health program promotion.
  • Sharareh Zeighami Mohammadi, Pouri Houshmand, ², Fatemeh Djafari, Habibollah Esmaily, Mohammad Mahdi Kooshyar Page 265
    Background
    Anemia is a common problem among patients with cancer, particularly among those undergoing chemotherapy. The purpose of this study was to determine the association between hemoglobin levels and severity of fatigue and quality of life in cancer patients undergoing chemotherapy.
    Materials And Methods
    This is a descriptive– correlative study that utilized a purposeful sampling. One hundred twenty one outpatients with cancer participated in this study. Data collected by interview. The instruments used included the sample selection and demographic data form, Fatigue Severity Scale, European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). Hemoglobin level was reviewed from medical records. Grading of anemia based on hemoglobin level according to the National Cancer Institute classification.
    Results
    Prevalence of anemia in cancer patients undergoing chemotherapy was 63.6 percent; 57 percent had mild anemia and 6.4 percent had moderate to severe anemia. There were significant differences between mean score of severity of fatigue (p<0.001) and quality of life (p=0.003) in relation to hemoglobin level. There found negative significant correlation between hemoglobin levels and quality of life or severity of fatigue (p<0.001).
    Conclusion
    Anemia is prevalent among cancer patients undergoing chemotherapy. During chemotherapy, decreased hemoglobin levels are associated with increased fatigue and reduced quality of life. Nurses can help by appropriate intervention and patient's education about self care intervention to reduce anemia and fatigue and also improve quality of life.
  • Mohammad Sahebalzamani, Soheila Koosha, Mohammad Bagher Heydari, Mahboobeh Safavi, Parisa Farshid, Iraj Esmaili Page 273
    Background
    Cataract is opacity of the lens that distorts the image projected onto the retina and that can progress to blindness. Behind rheumatoid arthritis and coronary artery diseases, cataract is one of the prevalent factors causing disability in the aged people. It could be mentioned that cataract causes 50% of people's blindness all over the world. The aim this study is evaluation of age related cataract among the patients referring to ophthalmology centers.
    Materials And Methods
    This is a descriptive, mono variable and mono group study. The samples included in this study were 322 patients who were suffering from age related Cataract. Sampling method is based on the availability and the purpose of the study. Data (individually predisposing, environmental, systematic and other factors in patients’ profile) were collected through filling questionnaire and interviewing samples.
    Results
    The majorities of the samples were 65-75 years of age, housewives, BMI 25-30 kg/m2, illiterate and had insufficient monthly income. Chi square test indicated a significant relationship between the age of the patients, and their siblings who were suffering from cataract, wearing sun hat, Hypertension, taking Aspirin and Atenolol, high blood urea and creatinine, foods (animal fat, red meat with low fat, cereals) (p<0/050). Moreover, there was significant relation between gender and BMI, cigarette smoking, space of work place, wearing sun hat, Radiation Hypertension, Hyperlipedemia, Rheumatoid Arthritis, using supplementary, Atenolol, Statines and blood creatinine (p<0/050).
    Conclusion
    The results of this study were same as previous studies. The study indicated significant relation between age related cataract and individual, environmental, systematic factors, some of drugs (medicines) and increase of blood urea and creatinine.
  • Fatemeh Mousavi, Banafsheh Golestan, Esfandiar Matini, Roozbeh Tabatabaei Page 278
    Background
    Sleep sufficiency and quality affects medical students’ academic learning and understanding. So, this study was conducted to assess sleep quality and its associated factors among medical students.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross- sectional study, 407 medical students (269 interns and 138 externs) were chosen by a multi-stage random sampling method from five hospitals in Tehran, Iran and questioned using Sleep and Day- Time Habits Questionnaire (S&DHQ). Data were analyzed using descriptive statistic methods and Spearman correlation coefficient test.
    Results
    407 medical students with mean (± SD) age of 25±1.67 were studied. 257 (63.1%) and 150 (36.9) were female and male, respectively. 9.1% of students reported their sleep quality as excellent, 36.1% good, 39.3% satisfactory, 13.5% unsatisfactory and 2% poor. There was statistically significant relationship between students’ sleep quality and awakening due to environmental noises, day time napping duration, uncommon bed entry time, early morning awakenings, and day time fatigue and drowsiness in class rooms (P<0.001).
    Conclusion
    This study showed that sleep disorders are prevalent among medical students, intern and extern.
  • Maryam Hassanzad, Soheila Khalilzadeh, Nazanin Parsanejad, Nooshin Baghai, Ali Akbar Velayati Page 285
    Background

    Bernard soulier syndrome (BSS) is a rare congenital bleeding disorder characterized by thrombocytopenia. BSS causes bruising, epistaxis, gingival bleeding, menorrhagia, post partum bleeding, gastrointestinal bleeding and post traumatic hemorrhage, but there is no report of hemoptysis in BSS. Case Report: A 14 year-old girl was referred to our center due to massive hemoptysis. Her chest x-ray revealed complete collapse of the right lung. Rigid bronchoscopy was preformed and the intrabronchial clots were removed. Smear and culture of direct sputum was positive for Mycobacterium tuberculosis. She received anti-tuberculosis treatment. During treatment, she developed a massive vaginal bleeding, because of drug interaction between rifampin and low dose contraceptive (LD), which she had been taking for control of massive menstrual bleeding. Her vaginal bleeding was controlled by platelet infusion and recombinant factor 7 infusion. After 2 months of anti-TB treatment, sputum smear and culture for BK converted to negative. One year after treatment, the pulmonary tuberculosis was completely cured and no hemoptysis occurred.

    Conclusion

    When hemoptysis occurs in patients with Bernard soulier syndrome, we should consider other differential diagnoses, and further diagnostic evaluation is recommended.

  • Siavash Zafar Doagoo, Seyed Reza Mohebbi, Morteza Azizi, Alireza Fahim, Mahsa Molaei, Seyed Reza Fatemi, Mhammad Reza Zali Page 288
    Background

    Skin metastasis from abdominal cancers occurs as infiltration or paraneoplastic syndromes. Liver and lung are the most common locations of distant metastases of colorectal cancer (CRC), but CRC skin metastases are very rare. Case Reports: We describe a 55- year old patient with wide spread cutaneous metastasis from a previously treated known case of adenocarcinoma of the colon. Interestingly, liver and lung, as the most common site of metastasis of CRC, had not been involved.

    Conclusion

    Although, skin metastasis is a worse prognostic factor, its occurrence in CRC patient doesn’t necessarily present end stage disease. So, it could be treated by early diagnosis of susceptible cutaneous lesions.