فهرست مطالب

پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی - سال نهم شماره 33 (پاییز 1389)

پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی
سال نهم شماره 33 (پاییز 1389)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نجم الدین طبسی، محمدمحسن طبسی صفحه 5
    درباره مذهب اباصلت هروی سخنان و دیدگاه های مختلف و پراکنده ای مطرح شده است. اکثر علمای امامیه وی را شیعه امامی دانسته اند. گروهی دیگرعلاوه بر تشیع اباصلت، او را ازاصحاب خاص امام رضا وبرخی دیگر او را متجاهر واظهار کننده مذهب تشیع قلمداد کرده اند.در مقابل، شیخ طوسی وپیروانش وبیشتر اهل سنت، او را سنی مذهب ومتشیع معرفی کرده اند. این مقاله می کوشد باتکیه بر منابع رجالی وحدیثی معتبر فریقین، و نقدوبررسی اقوال و دلایل هر دو گروه، شیعه امامی بودن اباصلت هروی و تقیه وی در مذهب را اثبات کند و با نقد سخنان شهید ثانی و پیروانش درباره دیدگاه شیخ طوسی، تلاش نمود تا بین دیدگاه اکثر علمای امامیه و شیخ طوسی و پیروانش، جمع مناسب برقرار کند.
    کلیدواژگان: اباصلت هروی، شیعه امامی، متشیع، امامیه، اهل سنت
  • محمد رحمانی صفحه 35
    بیشترین خشونتها در جنگ زائیده سلاح هایی است که نه تنها با کرامت انسان و اصول عدالت ناسازگار است بلکه عرف عام حاکمیت ها در عرصه شعار آنرا محکوم می کنند. به کارگیری سلاح های غیرمتعارف همانند، هسته ای، میکروبی و شیمیایی، از منظر آموزه های اسلامی از جهات گوناگون ممنوع است. این اصل قویم اسلامی را می توان با تقریرهای متفاوتی به اثبات رساند.
    این نوشتار تلاش دارد تا مبانی فقها را از منظر آیات، روایات، عقل، اجماع و نیز فتاوای فقهای شیعه و سنی بررسی و مقایسه نماید.
    کلیدواژگان: سلاح های کشتار جمعی، مذاهب، آیات، روایات
  • مصطفی جعفرپیشه صفحه 61
    بررسی «حق تمرد» در حقیقت یافتن پاسخ این پرسش است: «در چه صورت می توان از الزام سیاسی نظام حاکم سرپیچی کرد؟». در شماره پیشین نویسنده حق تمرد را در اندیشه سیاسی فقی هان اهل سنت با استناد به ادله نقلی و پاره ای از روایات منقول از پیامبر اعظم و ادله ای مثل سیره صحابه و تابعین مورد بررسی قرار داد. اما در این مقاله همان موضوع را با استناد به دلیل عقلی و شرعی وجوب حفظ نظام دنبال می کند و به این نتیجه می رسد که براساس مبانی کلامی و فقهی امامیه، حق تمرد صددرصد مورد انکار نیست، بلکه در برابر نظام سیاسی نامشروع حق تمرد ثابت و در مواردی خروج و انقلاب در برابر آن واجب خواهد بود. اگرچه در مواردی که واجب اهم در میان است، مثل حفظ نظام و دفاع از کیان اسلام و مسلمانان، این حق ثابت نیست.
    کلیدواژگان: حق تمرد، فقه سیاسی، اهل بیت(ع)، اهل سنت، وجوب حفظ نظام
  • محمدحسین فصیحی، قاسم صفری(جوادی) صفحه 87
    بحث عقل و ایمان هم در جهان اسلام و هم در جهان مسیحیت سابقه طولانی دارد. در عالم مسیحیت، از همان قرون اولیه تا به امروز، این بحث ذهن متفکران بسیاری را به خود مشغول نموده است، زیرا بسیاری از آموزه های اصلی آنها مانند تجسد، تثلیث، مرگ فدیه وار مسیح و... در تعارض آشکار با عقل بوده است، به گونه ای که ایمان به آنها برای بسیاری از خردمندان غیرقابل قبول بوده است. در این میان پولس به عنوان «مؤسس دوم مسیحیت» مدعی شده است که ایمان و عقل به هیچ وجه با یکدیگر سازگار نیستند؛ یعنی نسبت میان آنها چیزی جز خصومت و نفی متقابل نیست.
    ولی در جهان اسلام، از سوی بزرگان دین بیانات متعددی راجع به توجه به عقل و دعوت مؤمنان به خردورزی وجود دارد. از آن جمله می توان به نظریات شهید مطهری اشاره کرد که بین عقل و ایمان و دین به داد و ستدی ژرف قائل است و عقل و ایمان را در راستای هم می بین
    کلیدواژگان: عقل، ایمان، شهید مطهری، پولس
  • محمداسحاق ذاکری، محمدباقر قیومی صفحه 107
    شخصیت عیسی مسیح در سه دین ابراهیمی؛ یهود، مسیحیت، اسلام، از اهمیت خاصی برخوردار است. البته تصویر این ادیان وخود مسیحیت از عیسی مسیح یکسان نیست. اختلاف دانشمندان و نحله های فکری مسیحی از ابتدا در مورد حضرت عیسی مسیح وجود داشته است، از اختلاف میان پطرس و دیگر حواریون با پولس گرفته تا اختلافات عمیق و دامنه دار بعدی. تا اینکه با گذشت زمان، دیدگاه رسمی کلیسا در باب عیسی مسیح به عنوان شخصیت دوم تثلیث الهی و عیسایی که کلمه خداوندی در او تجسد یافته است شکل می گیرد. البته در قرون وسطی نزاع خاصی در باب شخصیت عیسی مطرح نیست تا اینکه در عصر نهضت اصلاح دینی از حدود قرن هفدهم، دوباره شخصیت عیسی مسیح مورد نزاع واقع می شود و نقدهای مختلف در باب شخصیت تاریخی او مطرح شده و نظریاتی همچون نظریه نفی وجود تاریخی عیسی و یا نظریاتی که بر اسطوره بودن او تاکید دارند مطرح می گردد، در این نوشتار، این موضوعات در مقایسه با نظریه دانشمندان اسلامی در باب شخصیت عیسی مسیح بازخوانی شده است.
    کلیدواژگان: عیسی، مسیحیت، اسلام، اسطوره، تجسد، تثلیث
  • احمدزکی افشاگر، حسن معلمی صفحه 133
    یکی از مراتب توحید و آموزه های قویم و متین دینی، توحید افعالی است که ابعاد علمی و عملی آن، آثار شگرف و بسزایی در تعالی و تکامل انسان موحد در بستر تاریخ بشری و نیل به عوالم بالا و قله های رفیع عرفان و معرفت دارد.
    این تحقیق به کاوش پیرامون توحید افعالی از دیدگاه حکما و عرفا با محوریت اندیشه ها و بینشهای دو حکیم وادی معرفت و عرفان، یعنی صدر الدین شیرازی و محیی الدین ابن عربی، می پردازد و زوایای مختلف تفکرات و افقهای اندیشه های این دو عارف و حکیم متاله را در حد توان و مجال بازمی گشاید.
    ابن عربی قائل به توحید افعالی است و انسان را مجلای فعل الهی می داند. دیدگاه صدرالمتالهین در مورد وحدت شخصی با نظریه ابن عربی گره خورده و از نظر تجلی تا حدود زیادی ملهم از اوست. افزون بر آن، ملاصدرا متاثر از نظریه امر بین امرین است و افعال را مستند به احاطه قیومیه الهیه می داند.
    کلیدواژگان: توحید، فعل الهی، توحید افعالی، ابن عربی، ملاصدرا
  • سید محمد عالمی، محمدتقی سبحانی صفحه 153
    معجزه و نبوت رابطه ناگسستنی با هم دارند. متکلمان اسلامی اثبات نبوت را مبتنی بر آوردن معجزه از سوی مدعی پیامبری می دانند. از سوی دیگر، منتقدان از زوایای مختلف معجزه را به چالش کشیده اند. برخی از این اشکالها به اصل امکان معجزه بر می گردد و مدعی اند معجزه به لحاظ عقلی ممتنع است. یکی دیگر از این اشکالها ادعای ناسازگاری معجزه با قانون علیت و سببیت است. آنچه در این مقاله به آن پرداخته شده است، طرح نظریه معتزله در باب معجزه و نقد و بررسی اشکال ناسازگاری معجزه با قانون علیت و سببیت بر اساس مبانی معتزله است. مقاله حاضر می کوشد نشان دهد معتزله چگونه می توانند بر اساس مبانی خویش در باب علل طبیعی به اشکال ناسازگاری معجزه با قانون علیت جواب دهند.
    کلیدواژگان: معتزله، معجزه، نبوت، سببیت و مسببیت، خرق عادت
  • شبیر فصیحی، حسین علوی مهر صفحه 177
    قرآن کتابی ابدی و جهانی است و کتابی است که انسانیت را به تعقل، دعوت می کند تا از روی تعقل و برهان حق و باطل را از همدیگر تفکیک کند. این کتاب مقدس بخشی از آموزه های خود را به اخبار گذشته و آینده اختصاص داده است به نحوی که اگر خبر نمی داد آدمیان به آن دو جهل داشتند.
    یکی از خبرهای قرآن، غلبه وحکومت دین اسلام بر جمیع ادیان است. غلبه ای که هنوز وقت و شرایط رشد فرهنگی و علمی آن تحقق و به ظهور نرسیده است. در طول تاریخ اسلام هنوز چنین حادثه ای رخ نداده که مصداق غلبه دین اسلام بر ادیان گردد.دراین نوشتار، آیه اتمام نور و غلبه دین اسلام بر ادیان ازمنظرتفاسیر فریقین بررسی شده است. این مقاله در بررسی دیدگاه فریقین با توجه به ادله به این نتیجه می رسد که غلبه وحکومت دین مبین اسلام به دست منجی مورد تائید قرآن است.
    کلیدواژگان: حکومت جهانی، غلبه دین، فریقین، اتمام نور، ظهور حضرت مهدی (عج)
  • خلاصه مقالات به زبان انگلیسی
    ترجمه: رضا بخشایش صفحه 199
|
  • Najmu Al-Din Tabasi, Muhammad Hasan Tabasi Page 5
    There as regard to the sect of Aba Salt Heravi are dissimilar points of view among scholars. The majority of Shiite scholars embraced him as a Shia. Some others have added the fact that he was one companion of Imam Rida, as well. Some others such as Sheikh Tusi and all Sunnites, however, have claimed that he was a Sunni but pretended Shiism.Relying on both Shiite and Sunnite’s references and books of rijal examining their reasons, the author has tried to vindicate that Aba Salt was a Shi’a but pretended Sunnism as a prudent dissimulation. Having reported the words of Shahid Thani (Martyr the Second, the second Shiite great jurist who was martyred) and those of his followers about Sheikh Tusi, the author has tried to reconcile between the two views.
  • Muhammad Rahmani Page 35
    Major violence is caused by those weapons which not only disrespect for human dignity and justice, but also are condemned by the common sense and all authorities at least in their slogans. Using unusual weapons such as biological chemical and nuclear ones are banned according to the Islamic doctrines for many reasons. This Islamic strong principle can be established through various accounts.In what proposed, the author has tried to compare and examine the legal bases ofthe issue in the light of the Qur’an traditions intellect consensus and the fatwas ofboth Shiite and Sunnite jurists.
  • Mustafa Jafar Pisheh Page 61
    “Right of rebellion” as a legal question goes to answer the question: “In what circumstances one has the right to rebel against the ruling government?” In his previous works, the author had tried to survey the issue in the light of the political theory of the Sunnite jurists referring to traditional documents partially narrated from holy Prophet and partially from the practice of both companions and successors. In this paper, however, he has tried to follow up the same procedure in the light of both intellectual and legal reasoning. The conclusion drawn by the author is that viewing the theological and legal principles of Shiite, not only one ought not to totally deny the “right of rebellion”, but also one is obliged to rebel against an unjust and illegal regime occasionally. This right may, nonetheless, be suspended for another more important discretion such as the maintaining of the very Islamic regime or defending Muslims against the foes.
  • Muhammad Husein Fasihi, Qasem Jafari Page 87
    The issue of faith and reason has had a very long history both in Islam and Christianity. Since the very beginning of Christian centuries up to now, Christian theologians were engaged in the issue because many Christian doctrines such as Incarnation, Trinity, Jesus’ death as ransom and so on go contrary to the intellect, thus many intellectuals failed to believe in them. In the meantime, St. Paul appeared as “the second founder of Christianity” claiming that faith and reason are by no means reconcilable, i.e. there is but hostility and mutual denial between the two. In the world of Islam, many great figures have various statements so as to invite Muslims to practice reason and intellect in all issues including matters of faith. Mention can be made to Shahid Mutahhari who firmly believes in profound transactions between faith and reason, considering them in the same line. It is not the case that man is either to have faith without sharing his intellect or suffices with his intellect denying faith as something useless. He holds that without intellectualcontemplations faith will not be viable, for faith is conditioned to knowing God which is one matter of faith and thus faith can be confirmed by the intellect.
  • Muhammad Ishaq Zakeri, Muhammad Baqir Qayyumi Page 107
    Jesus has a significant character in the three Abrahamic religions of Judaism Christianity and Islam; however, Jesus is very differently illustrated by these three religions, particularly Christianity. Since the very beginning, Christian scholars and sects have disagreed on the character of Jesus, beginning from St. Paul's disagreement with the Disciples to later long-term deep discords, until the canonical picture of Jesus as the Second Person of Trinity in whom God’s Word was embodied. There was no serious discord on the character of Jesus during the middle age, though since the Reformation movement of 17th century discrepancies on the character of Jesus began anew; some objections were raised against the very presence of historical Jesus some others insisted that Jesus was simply a myth. This paper goes to revise such issues comparatively in the light of Muslim scholars’ views.
  • Ahmad Zaki Ifshagar, Hasan Moalemi Page 133
    Unity of acts is one of the grades of tawhid (monotheism) and religious sound doctrines whose theoretical and practical dimensions leave impressive effects on the perfection of man and his spiritual elevation to the lofty peaks of mysticism and knowledge.In the light of two Muslim scholars, the great mystic Ibn Arabi and the great metaphysician Mulla Sadra, this paper goes to examine the unity of acts sheddinglight on different angles of the issue. Ibn Arabi believes in the unity of acts considering man as the manifestation of divine actions. Mulla Sadra’s view on the personal unity of being is tied up with Ibn Arabi’s view, mostly inspired by his manifestation theory. Furthermore, Mulla Sadra is attracted to Amr-un Bain-a al-Amrain (the intermediate realm theory) ascribing all actions to the divine encompassing subsistence.
  • Sayyid Muhammad Alemi, Muhammad Taqi Subhani Page 153
    Prophethood and miracle have an inseparable relation. Muslim theologians hold that the authenticity of a prophet depends on performing a miracle. Critics, however, have challenged prophetic miracles from different angles. Some objections concern the very possibility of miracle intellectually regarding it impracticable. Another objection focuses on the inconsistency of miracles with the law of causation which is directed to all who believe in both Prophethood and miracles. In what presented here, the author has proposed and examined the latter objection according to the Mu’tazilite principles. This paper goes to show how the Mu’tazilites can solve the miracle-causation inconsistency according to their principles.
  • Shubeir Fasihi, Hossein Alavi Mehr Page 177
    The Glorious Qur’an is a universal and eternal book inviting man to intellectual thinking so as to distinguish the truth and right from the false and wrong. This holy book has applied a part to some reports of the past and future we would not know otherwise One of such future reports is the dominance of Islam over other religions and governments, however the time and cultural circumstances of such government have not been made real, yet. There in history, the instance of such global government has not come into being, yet. In what presented, the author has surveyed the verses of “perfecting the light and dominance of Islam” according to both the Shiite and Sunnite exegeses. The result achieved is that Qur’an has confirmed that the Islamic government will become dominant and victorious by the authority of the only would-be deliverer.