فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 16 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی اجرای اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه
    محمدحسین دانش کیا صفحه 1
    پس از پیروزی انقلاب مشروطه، یکی از دغدغه های روحانیت و مردم، اداره کشور بر اساس قوانین و مقررات اسلامی بود. ازاین رو، با توجه به اوضاع و احوال آن روز، تنها راهکار آن را تامین این هدف در متمم قانون اساسی دیدند که این مهم نیز با مجاهدت شیخ فضل الله نوری تحقق یافت و اصلی موسوم به اصل دوم متمم قانون اساسی به تصویب رسید. آنچه پس از تصویب این اصل مهم به نظر می رسید، اجرای آن بود.
    این نوشتار ضمن تحقیق درباره شرایط و اوضاعی که سبب شد این اصل به تصویب رسد، به بررسی شیوه اجرای آن در سه دوره نمایندگی مجلس با توجه به شواهد تاریخی می پردازد و سپس به این نتیجه می رسد که این اصل دست کم یک بار، آن هم در دوره دوم مجلس به صورت کامل به اجرا درآمده است.
    کلیدواژگان: اصل دوم متمم قانون اساسی، علمای طراز، علمای ناظر
  • منوچهر محمدی صفحه 11
    پس از شکست دکترین نظم نوین جهانی که به وسیله بوش پدر مطرح شده بود، دیدگاه های دیگری همچون پایان تاریخ، به وسیله فوکویاما و برخورد تمدن ها، به وسیله هانتینگتون مطرح شد که این نظریه ها نیز چون موارد پیشین، همچنان بر طبل حاکمیت و سلطه غرب می کوبید.
    در این مقاله، با بررسی پارادایمی جدید، در پی پاسخ به این پرسش هستیم که آیا در دنیای معاصر نیز نظریه برخورد تمدن ها پی گیری می شود یا پارادایم جدیدی با عنوان «برخورد با نظام سلطه»؟
    نگارنده بر این باور است، تحولات ایران در دهه های گذشته به رهبری امام خمینی& نه تنها نظام استبدادی شاهنشاهی را به زانو درآورد، بلکه از سطح منطقه فراتر رفته و نظام سلطه گر باقی مانده از عهدنامه وستفالیا را به چالش کشیده است.
    کلیدواژگان: پارادایم، گفت وگوی تمدن ها، پایان تاریخ، برخورد با نظام سلطه، انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی
  • محمود سراجی صفحه 11
    حقوق ملت، از مباحث محوری نظام های سیاسی است که در قانون اساسی نظام های سیاسی بر آن تاکید می شود و کشورهای مختلف جهان می کوشند آن را سرلوحه قانون اساسی و درخشان ترین فصل آن قرار دهند. این پژوهش، به تبیین مبانی و چگونگی شکل گیری حقوق ملت در قانون اساسی جمهوری اسلامی پرداخته است. یکی از عمده ترین مباحث حقوق اساسی، حقوق افراد و محدودیت قدرت زمامداران است که از آن با عنوان «حقوق بشر» یا «حقوق و آزادی های اساسی» یا «حقوق و تکالیف حکومت و افراد» یاد می کنند. این حقوق بر اساس نگرش اصالت فرد و اجتماع تعریف شده است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به دور از افراط و تفریط، نه همانند حکومت های غربی پیش از رنسانس، حقوق مردم را به کلی نادیده می گیرد و نه همانند پس از آن، حق الله را از متن اجتماع حذف می کند.
    کلیدواژگان: حقوق، حقوق اساسی، حقوق مردم، حق و تکلیف، آزادی، مصونیت
  • حسن رحیمی (روشن) صفحه 43
    ایران، پس از انقلاب، به دلیل ویژگی های خاص و جهت گیری های جهان شمول آن، همواره در داخل و خارج از مرزهای خود دچار چالش های امنیتی بوده است. نفی وضعیت موجود جهانی، با تکیه بر ایدئولوژی اسلام انقلابی، همواره موجبات نگرانی قدرت های بزرگ و متحدان منطقه ای آنها را فراهم آورده است. همچنین نگرانی کشورهای منطقه از گسترش ایدئولوژی انقلاب اسلامی نیز از ایجاد رابطه ای دوستانه با ایران جلوگیری کرد. از این رو، در سال های 57 67، تنش شدید میان ایران و دیگر کشورهای منطقه برای بقا، به وقوع جنگ ایران و عراق منجر شد که پس از جنگ جهانی دوم طولانی ترین جنگ بود.
    این مقاله به دنبال بررسی این سوال است که سیاست امنیتی ایران در دهه ی اول انقلاب بر چه اصولی استوار بوده و با توجه به ویژگی های منحصر به فرد آن، با چه مشکلات و موانعی (در داخل و خارج) مواجه بوده است؟
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی، سیاست، سیاست امنیتی، سیاست دفاعی، دفاع، دولت
  • مرتضی شیرودی صفحه 73
    امروزه، گروه های اسلامی، از فعال ترین جریان های سیاسی جهان به شمار می روند. این گروه ها معتقدند جهان و جهانی شدن ارتباط تنگاتنگی با مذهب دارد. ازاین رو، اهمیت و نفوذ فزاینده اندیشه ها و نهادهای مذهبی آشکارا در سراسر جهان دیده می شود، به گونه ای که سال 1992م. را سال بیداری اسلامی خوانده اند، درحالی که در 1964م. غربی ها و شرقی ها اعتقاد داشتند اسلام در برابر تجددگرایی یا مدرنیزاسیون کاملا بی دفاع است. همچنین در سال 1979م. دولت امریکا بیداری اسلامی را از عوامل نابودی جهان خواند و فعالان مسلمان به عنوان رزمندگان شرکت کننده در جنگی معرفی شدند که به اعتقاد سایروس ونس، وزیر خارجه وقت امریکا، در صورت وقوع، احتمالا می تواند منافع امریکا را به شدت به خطر اندازد. وی از این جنگ، با عنوان جنگ اسلام و غرب نام می برد. رهبران اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز هیچ گاه ترس خویش را از بیداری اسلامی انقلابی و خطرات آن برای کشورشان کتمان نکردند. کارشناسان غرب و شرق، این همه سخن گفتن از بیداری اسلامی را ناشی از وقوع و استمرار پدیده انقلاب اسلامی می دانند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، امام خمینی&، ایران، جهان اسلام، مسلمانان، جنبش های اسلامی
  • سید کاظم سید باقری صفحه 107
    نظریه، منظومه منسجم، هدفمند و تعمیم پذیر است که قابلیت صدق و کذب دارد. «نظریه پردازی» فرایندی علمی پژوهشی، روشمند و دارای نظام است که در مسیر معرفی نظریه علمی جدید در ساختاری علمی و منطقی قرار دارد. فرضیه نوشته آن است که با توجه به تجربه آغازین نظریه پردازی در فقه سیاسی شیعه در دوران معاصر و با توجه به ویژگی های روش اجتهاد مانند عقلی عقلایی بودن، انتقادی بودن، تعامل گری میان ثابت و متغیر و بومی گرایی، می توان با ژرف کاوی در برخی بسترهای بایسته همچون تولیدگری فقه سیاسی، گذر از نگاه فردی و پیوند با واقعیت های اجتماعی و نیز توانمندسازی این دانش برای پویایی و روزآمدی، به آستانه نظریه پردازی در فقه سیاسی شیعه نزدیک شد.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، نظریه پردازی، روش اجتهاد، اصول فقه، ثابت و متغیر، بومی گرایی، روش انتقادی، پویایی و روزآمدی
  • احمد جهانبزرگی صفحه 211
    اندیشمندان مکتب اسلام همواره در گفتار و کردار به این مسئله اذعان داشته اند که امنیت اقتصادی در میان امنیت های دیگر، یکی از پررنگ ترین امنیت های هر جامعه است. از منظر آنها، نقطه مقابل امنیت اقتصادی، «بحران اقتصادی» است که خمیر مایه آن، «سلطه اقتصادی» هر حریفی بر جامعه اسلامی به منظور گمراه ساختن انقلاب اسلامی است. ازاین رو، پیروان خود را به تهیه مقدماتی برای جلوگیری از به وجود آمدن بحران و ایجاد امنیت، تحریک می کردند. این مقاله درصدد پاسخ به این سوال است که: «نقش مهم امنیت اقتصادی در حفظ انقلاب الامی از منظر اسلام چیست؟» در حقیقت از منظر اسلام، امنیت اقتصادی حاصل نمی شود، مگر از طریق داشتن منابع طبیعی و مواد خام مکفی، دانش فنی مناسب و سیاست های ارزی و پولی عادلانه.
    کلیدواژگان: اقتصاد، امنیت، انقلاب اسلامی، بحران اقتصادی، منابع طبیعی، مواد خام، دانش فنی، سیاست های پولی و مالی
|
  • Reviewing the enforcement of second principle of the amendment to the Mashroutah (constitutionality) Constitution
    Mohammad Hussein Daneshkia Page 1
    After the victory of Constitutional (Mashroutah) revolution, people and seminarians (Islamic scholars) were concerned about the run of country on the basis of Islamic rules and laws. Therefore, considering the conditions of that time, they found the amendment to the Constitution as the only way to attain this goal, which was done by the endeavor of Sheikh Fadhl-allah Nouri; and a principle called "the second principle of the amendment to the Constitution" was ratified accordingly. What was seemed to be important after the ratification of the principle was its enforcement in spite of the resistances of that time.Reviewing the conditions and circumstances led to ratification of the principle, this paper examines three methods for its enforcement during three periods of the parliament, with respect to historical evidences, and concludes that the principle has been entirely performed, once at least in the second period of parliament.
    Keywords: second principle of the amendment to Constitution, supervisor scholars (Ulama)
  • Manouchehr Mohammadi Page 11
    After the failure of "new world order" doctrine proposed by father Bush, other viewpoints were put forward such as "the end of history" by Fukuyama and "the clash of civilizations" by Huntington, focusing, as the previous ones, on the authority and domination of the west.Taking a new paradigm into consideration, the present paper aims at answering the following question: is the clash of civilizations theory taking place in contemporary world or there is a new paradigm called "the clash with domination system".According to the author, under the leadership of Imam Khomeini, not only the developments of Iran in past decades have incapacitated the dictatorial regime of Shah, but also have led the domineering system, remained form Westphalia Treaty, toward disintegration.
    Keywords: paradigm, dialogue between civilization, the end of history, clash with domination system, Islamic revolution of Iran, Imam Khomeini
  • Mahmud Saraji Page 11
    The constitution determines the ruling system. It marks where power should be concentrated, how the relationship between this ruling power and the freedoms and rights of the people of the nation is, and the scale of power and responsibility of the leaders, including the executive branch, legislative branch, and the judicial branch, towards the nation. The nation’s rights are a pivotal discussion amongst political systems which is emphasized in the constitutions of various political systems. Various countries in the world try to make this the frontispiece and brightest chapter of their constitution. This research deals with the bases of national rights in the constitution of the Islamic Republic of Iran and how they were formed. One of the essential constitutional discussions is the rights of individuals and the limitations of presidential power. This is given the title of ‘human rights,’ ‘foundational rights and freedoms’ or ‘the rights and duties of the government and individuals.’ These rights have been described in accordance to individualism and socialism. The constitution of the Islamic Republic of Iran, distancing itself from fanaticism, is not similar to western governments before the Renaissance, where the rights of individuals were completely overlooked, and not similar to what came after the Renaissance, where divine rights were erased from the society. The foundations of this article are the rights and freedoms that the third chapter of the constitution stipulated.
    Keywords: rights, foundational rights, human rights, rights, duties, freedom, immunity
  • Hassan Rahimi (Roushan) Page 43
    Iran, After the Islamic Revolution, as a result of its global orientation and special traits came in to grips with the Security challenges that have internal and external dimension. Based on its revolutionary and Islamic ideology, Iran denied the existing order of the world. This resulted in concern for the world powers and their alliances. Thus in the first decades of the newly-fledged revolution, encountered huge internal and external problems including fear of the regional countries to have friendly and mutual relation with this country). Therefore, endeavor to survive by both sides lead to intense tension between them. And the consequence was Iran- Iraq war (57-67), the longest war after World War II.The author tries to answer this question: What were the Security policies of Iran in the first decade of the Revolution? And considering the particularity of the Islamic revolution which problems and obstacles (inside and out of the country) it was confronted with?
    Keywords: revolution, Islamic revolution, politics, Security Policy, defensive policy, defense, state
  • Maratha Shirudi Page 73
    Islamic movements, today, are within the most active movements in the world. This gropes believe that globe and globalization has close relation with religion. Thus, we can observe increasing importance of thoughts and religious institutions throughout the world. It is so that some called 1992 the year of Islamic awakening. While in 1964 westerners and easterners believed the Islam could not counter against modernity or modernization. Also in 1979 United States Claimed that Islamic awakening ruins the World and Muslim actives engaged in war that according to sairus wens, foreign minister of the United Stats, may strongly dangers the America’s interests in the world. He called this war the war of Islam and the west. Soviet Union leaders have never occulted their fright from Islamic awakening. Experts in west and east believe that it was the Islamic revolution that resulted in Islamic awakening in the world.
    Keywords: Islamic revolution, Islamic awakening, Imam Khomeini, Iran, Islamic world, Muslims, Islamic movements
  • Sayyedkazem Sayyedbagery Page 107
    Theory is coherence, purposeful and generalizable system that has capability of truth and lie. “Theorization” is a research- scientific, methodological and systematic process which located in the course of introducing the new scientific theory. The hypothesis of this study is that based on the new experience of theorizing in the Shiite political jurisprudence in contemporary area, and with reference to characters of the methodology of the Ijtihad such as its reasonable, criticality, interaction between permanent and changeable and nativism can we approach to theorizing in necessary backgrounds such as political jurisprudential production and giving up individualistic approached toward social facts?
    Keywords: political jurisprudent, theorizing, methodology of Ijtihad, jurisprudential principles, permanent, changeable, nativism, critical method, dynamism, being up to dat
  • Ahmad Jahanbozorghi Page 211
    Undoubtedly, security could be regarded as power, including different kinds, the most important of which is "economic security". As it has been always declared by Islamic scholars, among other kinds of security, economic security is one the outstanding securities of every society which affects the identity of society and other types of security as well. According to them, "economic crisis" is the opposite side of economic security, which is rooted in "economic domination" of every enemy of Islamic society with the aim of misleading Islamic revolution. Thus, they encourage their followers to make an attempt in order to prevent the crisis and develop security. From the viewpoint of leading Muslim scholars, elements of economic security include: natural resources and raw materials, technical knowledge and financial policies.As for natural resources and raw materials, they believe that economic development depends on fresh air, abundant wholesome water, and fertile land, and that to initiate any action requires its "particular knowledge" and that none of these could be completed, except through an "economic plan" in financial issues.
    Keywords: economic, security, Islamic revolution, economic crisis, natural resources, raw materials, technical knowledge, financial policies