فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 48 (زمستان 1389)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 48 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریده عصاره، مظفر چشمه سهرابی، نفیسه دهقانپور صفحات 1-23
    در این پژوهش هدف آن بوده است که تولیدات علمی مهندسی ایران طی سالهای 1990 تا 2008 در پایگاه اطلاعاتی دایالوگ تجزیه و تحلیل شود. دایالوگ مجموعه ای با بیش از 900 پایگاه اطلاعاتی است که نمایه استنادی علوم آی. اس. آی. را نیز با عنوان سای سرچ از سال 1990 تاکنون تحت پوشش قرار می دهد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و با استفاده از روش علم سنجی و تحلیل استنادی انجام شده است. تعداد مدارک نمایه شده نویسندگان ایرانی در نمایه استنادی علوم در بازه زمانی مذکور 8396 مدرک بوده است. نرخ رشد تولیدات علمی حوزه مهندسی ایران در طی این مدت، 24 درصد به دست آمد و پر تولید ترین و پر استنادترین نویسنده ها نیز شناسایی شدند. بیشترین حجم مدارک ایرانی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی دایالوگ مربوط به موضوع مهندسی شیمی و مهندسی برق بوده است. مجله Chemistry & Chemical Engineering Iranian Journal of با 348 مدرک بیشترین تعداد تولیدات را منتشر کرده است. در بین دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، دانشگاه صنعتی شریف بیشترین تکرار نام را در بین مدارک بازیابی شده این حوزه به خود اختصاص داده است. مقالات با 24/97 درصد بیشترین سهم از انواع مدارک منتشر شده در مجلات آی. اس. آی. را دارند و زبان انگلیسی با 8/99 درصد، زبان عمده مدارک منتشر شده است. بیشترین میزان مشارکت نویسندگان ایرانی در انتشار مدارک با کشور های آمریکا و کانادا بوده است.
    کلیدواژگان: بروندادهای علمی، مهندسی، نمایه استنادی علوم، پایگاه اطلاعاتی دایالوگ، ایران
  • اباصلت خراسانی، محمد یمنی دوزی سرخابی، محمدحسن پرداختچی، زهرا صباغیان صفحات 25-50
    تحقق اهداف و رسالتهای آموزشی، پژوهشی، خدماتی و رشد حرفه ای در دانشگاه ها نیازمند یک برنامه و مدیریت کیفی جامع است. علی رغم تلاشهای زیادی که در حوزه آموزش عالی صورت پذیرفته است، مع ذالک در آموزش عالی کشور برخی از نارسایی ها در ابعاد کیفی وجود دارد. در این تحقیق اولا تلاش شده است تا استاندارد رایج مدیریت کیفیت در آموزش عالی دولتی (دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) با استانداردهای بین المللی و مدلهای رایج کیفیت در این زمینه، که سازمان جهانی استاندارد و دانشگاه ها آن را به تصویب رسانده است، مقایسه شود. ثانیا برای تدوین استاندارد و مدیریت کیفیت دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مدلی ارائه و تلاش شود تا به تایید و تصویب موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و نیز سازمان سنجش آموزش کشور برسد و به عنوان استاندارد ملی مدیریت کیفیت آموزش عالی دولتی منتشر شود.
    کلیدواژگان: مدل، کیفیت، کیفیت آموزش عالی، مدلهای رایج کیفیت
  • سهیلا صلاحی مقدم، علی مقداری صفحات 51-63
    روزگار ما روزگار شکوفایی ها، توانمندی ها و پیشرفتهای بی نظیر در عرصه علوم، فناوری، صنعت، تجارت، سرمایه، اقتصاد، سلاح و سیاست است. اما، غم انگیز است که در زمانه ای زندگی می کنیم که هر روز شاهد فراموشی و از بین رفتن فضیلتهای اخلاقی به طرق گوناگون در جوامع بشری هستیم. در چنین روزگاری پژوهش و بررسی درباره اخلاق علوم، مهندسی و فناوری به مثابه آب حیات جستن در ظلمات است. از این رو، در این مقاله سعی شده است با مروری بر رهنمودها و آموزه های تاریخی و فرهنگی اسلامی ایرانی برخی از اصول و فضیلتهای اخلاقی فراموش شده برای نسل حاضر مجددا زنده شود. با ژرف نگری در آیات قرآن و احادیث، و در نوع نگرش ایرانیان باستان به مقوله علم، به جایگاه رفیع آن نزد پیشینیان خود پی می بریم. به علاوه، در می یابیم که دانشمندان و دانش پژوهان اسلامی ایرانی چگونه در برابر جامعه بشری احساس مسئولیت می کردند. برخی از اصول اخلاقی آنان به طور خاص می تواند در علوم و مهندسی مصداق پیدا کند. یکی از این اصول بخل نورزیدن در نشر علم و کمک به پیشرفت علوم و تکامل اختراعات و اکتشافات است. موضوعی که در این مقاله به آن پرداخته شده و جالب این است که دنیای غرب موفق شده است با بهره گیری از این اصل دینی و ملی ما، روش ارائه دستاوردهای علمی و پژوهشی را در بسته هایی مدرن و در قالب کنفرانسهای بین المللی، ثبت اختراع و اکتشاف، نشریات نمایه شده،ISI، و... به ما بیاموزد! گنجینه های عظیمی در اخلاق و فرهنگ ایرانی اسلامی و ادبیات فارسی وجود دارد که هرکدام می تواند برای جهانیان نمونه ای از منشور اخلاقی در علوم و مهندسی باشد، ولی برای رسیدن به رشد علمی، روحی و اخلاقی باید در این اقیانوس پهناور غواصی کرد.
    کلیدواژگان: منشور اخلاقی، علوم و مهندسی، نشر علم
  • جلال حجازی، پرویز دوامی، ناصر توحیدی، علی حائریان اردکانی، علی کریمی طاهری، رضا محمودی صفحات 65-88
    مقاله فناوری و دانش فنی، کار گروهی شاخه مهندسی مواد و معدن، کوششی برای ارائه یک تعریف علمی و فراگیر از تکنولوژی «فناوری» و وجوه تمایز آن با دیگر اصطلاحها نظیر فن «تکنیک»، دانش فنی و علم است. به دلیل وسعت کاربردی اصطلاح فناوری در زمان کنونی، تعاریف متفاوتی از سوی صاحبنظران رشته های مختلف علمی، مهندسی، اجتماعی، حقوقی، فلسفی و... به عمل آمده است که با توجه به خاستگاه اندیشه ای آنان، در ضمن دارا بودن مشترکات، تضادها و تناقضهایی نیز دارد. در این مقاله پس از ارائه تعدادی از تعاریف و کاربردهای اصطلاح «فناوری»، در یک فرایند تحلیلی و سگالشی با استخراج نکات مشترک از یک طرف و بررسی های چرایی ساخت و کاربرد اصطلاح فناوری در دوره زمانی 200 ساله اخیر و با نگرشی که در دوران حاضر از فناوری انتظار می رود، تعریفی نسبتا جامع از فناوری پیشنهاد شده است. با توجه به نزدیکی بسیار زیاد علم یا دانش فنی با فناوری و کاربرد وسیع آنها، ویژگی های هر یک مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان با ارائه جدولی در موضوع تمایزات فناوری از علم، بر این نکته تاکید شده است که هر چند شرط لازم برای توسعه فناوری توسعه علم است، ولی کافی نیست و توسعه فناوری باید به صورت مستقل بررسی و برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: فناوری، تکنولوژی، دانش فنی، انتقال فناوری، فن، تکنیک
  • مهدی محمدی، فاطمه بناکار صفحات 89-116
    هدف کلی از انجام یافتن این تحقیق ارزیابی شایستگی های عملی دانشجویان مهندسی الکترونیک، گرایش مخابرات، در دانشگاه صنعتی شیراز بر اساس معیارهای استخدامی مهندسی مدیریت پروژه در صنایع الکترونیک شیراز بود. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان سال سوم و چهارم مهندسی الکترونیک، گرایش مخابرات، در دوره کارشناسی در دانشگاه صنعتی شیراز و کارشناسان مدیریت پروژه در صنایع الکترونیک شیراز بودند که از میان دانشجویان، دو کلاس از دانشجویان سال سوم و چهارم رشته مهندسی الکترونیک به صورت نمونه گیری خوشه ایو نیز از میان کارشناسان صنایع الکترونیک تعداد 40 نفر به صورت نمونه-گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این تحقیق «پرسشنامه محقق ساخته» بود که بر مبنای مجموعه مهارتهای مورد نیاز مهندسان مدیریت پروژه در شرح وظایف شغلی تهیه و در اختیار کارشناسان مدیریت پروژه صنایع الکترونیک و دانشجویان قرار داده شد. بر اساس مجموع نظرهای کارشناسان و آیین نامه های مربوط به استخدام مدیر پروژه، معیارهای مورد نظر برای استخدام تعیین شد و دانشجویان شایستگی های عملی خود را بر مبنای این معیارها ارزیابی کردند. نتایج تحقیق نشان داد که 1. تفاوت معناداری بین شایستگی های عملی دانشجویان مهندسی الکترونیک، گرایش مخابرات، و معیارهای استخدام مهندسی مدیریت پروژه صنایع الکترونیک وجود دارد؛ 2. تفاوت معناداری بین نیاز دانشجویان زن و مرد دانشگاه صنعتی شیراز با شایستگی های عملی مهندسی مدیریت پروژه وجود دارد؛ 3. بجز بعد نیاز به شناخت اصول مهندسی، بین نیاز دانشجویان با معدلهای تحصیلی مختلف با شایستگی های عملی مهندسی مدیریت پروژه تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شایستگی های عملی، مهندسی الکترونیک، معیارهای استخدام
  • حسن شهرکی پور، شادی جمالی صفحات 117-147
    با توجه به ارزیابی درونی در نمایان ساختن کیفیت و حفظ حیات و توسعه نظام دانشگاهی، در این پژوهش فرایند ارزیابی درونی با مشارکت اعضای هیئت علمی گروه های آموزشی رشته مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین انجام یافته است تا همگام با اجرای مراحل گوناگون آن هدف اصلی ارزیابی درونی که آگاهی یافتن اعضای هیئت علمی از وضعیت دقیق موجود خود است، فراهم شود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دوره کارشناسی پیوسته در رشته مکانیک (طراحی جامدات) و دوره کارشناسی ناپیوسته در رشته های مکانیک (طراحی جامدات) و ساخت و تولید (ماشین ابزار و قالب سازی) و اعضای هیئت علمی و مدیران گروه این رشته ها بوده اند. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات روش کتابخانه ای و اسنادی و روش میدانی است و برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی و از آزمون تجزیه واریانس یکطرفهONE WAY ANOWA بهره گرفته شده است. نتیجه بررسی ارزیابی درونی گروه های آموزشی رشته مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین نشان می دهد که بین کیفیت آموزشی و تعیین معیارها و نشانگرها و بین مشارکت اعضای هیئت علمی در تعین معیارها و نشانگرها و ارتقای سطح کیفیت گروه رابطه وجود دارد. البته، دانشجویان نسبت به مدیران گروه و اعضای هیئت علمی این رابطه را کمتر مشاهده کرده اند و همچنین، بین ارزیابی درونی و افزایش میزان پاسخگویی در قبال عملکرد گروه آموزشی (مدیریت و اعضای هیئت علمی) رابطه وجود دارد و در نهایت، ارزیابی درونی در یافتن نقاط قوت و ضعف گروه آموزشی تاثیر دارد. با اطلاع از این موضوع آنها خواهند توانست فاصله خود را با وضعیت ایده آل بسنجند و این خود مقدمه ای است که آنان در برنامه-ریزی های آتی به گونه ای عمل کنند که بتوانند سطح کیفی گروه های آموزشی خود را ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، کیفیت اعتبارسنجی، ارزیابی درونی، رشته مهندسی مکانیک
  • شروان عطایی، عاطفه نجیبی صفحات 149-170
    فناوری های نوین امکانات مناسبی برای تسهیل امر آموزش و یادگیری ایجاد کرده است. استفاده موثر از این فناوری ها در آموزش مستلزم شناخت مدل یادگیری انسان و نقاط قوت و ضعف فناوری است. بر اساس مدل یادگیری انسان، انگیزه فراگیر برای دنبال کردن محتوای آموزشی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در یادگیری است که بیشتر تحت تاثیر هیجان انسان قرار دارد. با استفاده از آموزش الکترونیکی اگر چه خیلی از محدودیتهای مادی و اقتصادی آموزش مرتفع می شود و امکان تعامل از طریق شبیه سازی های مجازی فراهم می آید، ولی به دلیل اینکه ارتباط چهره به چهره استاد و دانشجو کاهش می یابد، میزان هیجان و به دنبال آن انگیزه فراگیر حین تدریس افت می کند. بنابراین، در استفاده از فناوری آموزش الکترونیکی باید به این نقطه ضعف توجه کرد و تمهیدات لازم را برای رفع آن اندیشید. در این مقاله بر اساس تجارب جمع آوری شده در حین تولید محتوای آموزش الکترونیکی درس طراحی پل، ضمن ارائه الگوی هیجان محور تعامل گرا، برای طراحی اشیای یادگیری، فرآیند تولید محتوای یادگیری الکترونیکی تبیین و پیاده سازی شده است.
    کلیدواژگان: الگوی هیجان محور، الگوی تعامل گرا، آموزش الکترونیکی دروس مهندسی، تولید محتوا، یادگیری الکترونییک، مدل یادگیری انسان، مدل طراحی اشیای یادگیری، درس طراحی پل
|
  • Farideh Osareh, Mozaffar Cheshmeh Sohrabi, Nafiseh Dehghanpour Pages 1-23
    This research intends to analyze Iranian Engineering Scientific Outputs during 1990-2008 in the Dialog Database. Dialog is a collection of more than 900 databases that covers also the ISI Science Citation index as SciSearch since 1990. This research has been done by scintometrics method and citation analysis. The number of documents indexed by Iranian writers in Science Citation Index has been 8396. Growth of Scientific outputs in the field of engineering during this period is 24 percent. Kaveh is the most productive author with 82 documents and ASTM is the highest cited author with 120 citations. The highest volume of documents indexed in the dialog related to Chemical Engineering and Electrical Engineering subject categories respectively. Iranian Journal of Chemistry & Chemical Engineering with 348 documents has released the highest number of productions. Among universities and research institutes, Sharif University of Technology has the highest scientific outputs in this area. Articles have the highest percentage of documents published in ISI journal by 97/24 percent and English with 99/8 percent is the main language of the published documents. The highest rate of participation of Iranian writers for publishing documents is with U. S. and Canada respectively.
    Keywords: Scientific outputs, engineering, science citation index, dialog database, Iran
  • Abasalt Khorasani, Mohammad Yamani Dozi Sorkhabi, Mohammad Hassan Pardakhtchi, Zahra Sabbaghian Pages 25-50
    Regarding educational and research missions and aims of universities for professional development require a comprehensive planning and quality management. In spite of many efforts which have been made in this regard, various shortcomings can be seen from quality perspective. In this research: first, the researchers’ aims are compared with current quality management standards in the state universities (universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology). These are approved international standards and current quality models recommended by international standard organization. Second, a model for the development of standard and quality management of universities affiliated to the Ministry of Science, Research, and Technology is proposed. This model should be approved by Industrial Research and Standard Institute and Iranian Education Evaluation Organization. The results should be and published as a national standard for quality management of state universities of Iran.
    Keywords: Model, quality, higher education, current quality models
  • Sohyla Salahi Moghaddam, Ali Meghdari Pages 51-63
    Our time is an era of growth, ability and power, and unparalleled advancements in the fields of science, technology, industry, commerce, capital, economy, arms, and politics. But, sadly we also witness the loss of cultural values and the destruction of ethical virtues in our day to day lives. In this time, the research and investigation of ethics in science, engineering and technology is similar to shooting in the dark. Therefore, in this paper we have tried to highlight some of the forgotten ethical virtues for the new generation, by reviewing the former guidelines and teaching principles found in the Iranian-Islamic culture and history. With deep study of verses of the holly Quran and sayings of the Prophets and/or Imams (Hadiths). We can observe the high status that science held in ancient Iranian’s lives. In addition, we see that early Iranian/Islamic scientists and researchers, in general, felt a strong sense of responsibility toward human societies. Many of their ethical principles could readily be adapted to modern science and engineering. One of these principles is to avoid being narrow-minded and insular but rather be magnanimous in spreading science, helping the advancement of science, and the perfection of inventions and discoveries. This is the topic being studied here. It is interesting to note that although these ethical values were common practice in our ancestor’s ancient times, the western world has been able to put these principles in a modern framework and teach them back to us in the form of presentation of our research discoveries in international conferences, patents disclosure, and indexed journals (i.e. ISI). Islamic-Iranian ethics contain many treasures in culture and literature that can act as models for a potential Code-of-Ethics for the whole world. But to attempt to achieve this scientific, spiritual, and ethical maturity, one must dive in to this great ocean and explore its illustrious knowledge base.
    Keywords: Code-of-ethics, science, engineering, spreading science
  • Jalal Hejazi, Parviz Davami, Naser Towhidi, Ali Haerian Ardakani, Ali Karimi Taheri, Reza Mahmodi Pages 65-88
    The present paper, “Technology and Know-how, is the result of a joint effort by members of the Metallurgy and Mines branch of IAS. Its aims is to present a global scientific definition for the word “Technology “and make it distinct from other similar and synonymous expressions such as: technique, craft, know-how and science. Due to the very wide usage of the word “technology” in various activities, various definitions for this word have been suggested by experts in different fields and disciplines of engineering, law, social sciences, and philosophy. These definitions, coming from the roots of thought underlying these different disciplines. They have differences and at some occasions, contradictory to one another, despite their similarities and common grounds. In this paper, a number of definitions of this word used in the last 200 years have been examined and analyzed, and their common points have been highlighted. The analysis goes further ahead to develop rational and logical relation between these definitions by examining the base ground underlying each definition at the time of its evolution. Finally, an all-around definition is presented by considering modern areas and aspects of use of the word “technology”. A table at the end of the paper provides the similarities and differences between different definitions of the word “technology”.
    Keywords: Technology, know-how, technology transfer, Technique
  • Mehdi Mohammadi, Fatemeh Banakar Pages 89-116
    The goal of this research is to evaluate the practical competencies of electronic engineering students of Shiraz University based on employment standards of engineering project management in Shiraz Electronic Industries. The population of study includes the third and fourth year students of electronic engineering with telecommunications area of undergraduate at Shiraz University. These students are involved in technology and project management experts of Shiraz Electronic Industries. Two classes of the third and fourth year students from electronic engineering and 40 experts from electronics industries were selected as cluster and available sampling methods. The research tool was a researcher-made questionnaire which was given to industries engineering project management experts and students based on skill set required in the electronic engineering job description. Results showed: 1- There is a significant difference between a practical competency of electronic engineering students at telecommunications area and employment standards of engineering project management of electronics industries. 2- There is not a significant differences between the needs of male and female students and practical competency of engineering project management and 3- Except the needs to understand the principles of engineering, there was no significant differences between the needs of students with different average academic to other dimensions of practical competency of engineering project management.
    Keywords: Practical competencies, electronic engineering, employment criteria
  • Hassn Shahrakipour, Shadi Jamali Pages 117-147
    The main purpose of present study is to implement the internal evaluation (assessment) on the members of Mechanical Engineering Department of Qazvin Islamic Azad University. Attempt will be made to provide a comprehensive analysis of the existing groups’ quality and offering suggestions for improving and upgrading the assessment. In this regard, the sample population, including faculty members, department heads, and students took part in the evaluation and data were collected and statistical analysis was conducted. Descriptive and inferential statistics were used for analyzing the data. For the descriptive statistics the central tendency measures such as mean and dispersion measures such as standard deviation, skew-ness, minimum and maximum are used and in the analysis of research questions one-way variance analysis test (ONE-WAY ANOWA) is used. The result of internal evaluation shows that there exists a relation between quality education and setting standards and criteria, and between faculty members’ participation in setting standards and improving the quality of related groups standards. Although students experienced minor relationships than department head and faculty members, there is a relation between internal assessment and increasing accountability towards the performance of department managers and faculty members. Finally, the internal evaluation has impact on realizing the strengths and weaknesses of training groups. Therefore, some recommendations for each group were presented in order to enable them to employ strategic planning to compensate for weaknesses and promote quality of their group and ultimately Mechanical Engineering Department of Qazvin Islamic Azad University.
    Keywords: Educational evaluation, quality, Accreditation, internal evaluation, mechanical engineering
  • Shervan Ataei, Atefeh Najibi Pages 149-170
    New technologies have created proper facilities to ease education and learning. Effective uses of these technologies in education require the recognition of human learning model and their advantages and disadvantages. Based on the proposed operant human model, learners’ motivation to pursue the educational content is one of the influential factors which are greatly affected by human emotions. Although by using e-learning technology, most physical and economical limitations are removed, but face-to-face communication of students and teachers for a great extent reduced. Therefore the amount of emotion and learners’ motivation among the students and teachers will drop. Thus it is important to consider the disadvantage of using e-learning technologies and providing a solution to resolve it limitations. In this paper, according to the collected experience through e-learning objects design of bridge superstructure design course, an emotional and interactive instructional model is presented and the process of e-learning object design is expressed and discussed.
    Keywords: Emotional, interactive instructional model, E-learning, Content Production, human learning model, learning object design, bridge design course