فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 21 (بهار 1390)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 21 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عیسی ابراهیم زاده، عبدالله آقاسی زاده صفحه 5
    اصولا بسیاری از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه برای دستیابی به هدف هایی چون؛ توسعه ی اقتصاد ملی، جذب سرمایه های خارجی، استفاده از مزیت های نسبی منطقه ای، ایجاد فرصت های شغلی، افزایش درآمدهای ناشی از فعالیت های خدماتی، توسعه منطقه ای و تبدیل بخش های عقب مانده به قطب های توسعه و غیره اقدام به تاسیس مناطق آزاد نموده اند و توسعه ی فعالیت های گردشگری در مناطق آزاد، یکی از راهبردهای مهم جهت تحقق اهداف مذکور تلقی می گردد. سازمان منطقه ی آزاد تجاری- صنعتی چابهار یکی از مناطق آزاد ایران است که با توسعه ی کارکردهای گردشگری به عنوان یکی از راهبردها و اهداف توسعه ای، می تواند تحقق بخش توسعه ی منطقه ای در جنوب شرق کشور باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی این تحقیق بیانگر آن است که در این زمینه موفقیت چندانی نداشته است. بطوریکه مؤلفه های حمل و نقل دریایی، تبلیغات و بازاریابی، امکانات گردشگری درمانی و امکانات تفریحی و فرهنگی به ترتیب با ضرایب 0.087- 0.081- 0.078- 0.076 دارای بیشترین میزان تاثیرگذاری منفی و عواملی مثل ساختارهای زیربنایی مربوط به گاز و تلفن و مدیریت با ضرایب 0.034- 0.06 - 0.061 دارای کمترین میزان تاثیرگذاری در این عدم توفیق بوده اند. اینک رهیافت این پژوهش آن است که جهت رفع این نارسایی ها، عواملی مانند توسعه ی تبلیغات و بازاریابی، حمل و نقل ریلی، زیرساخت های مربوط به فاضلاب، ایجاد اماکن و امکانات ورزشی، افزایش تعداد اقامتگاه ها و آژانس های مسافرتی و راهنمای مخصوص گردشگری در آینده، در عین حال تحول در نظام مدیریت گردشگری منطقه و جهت گیری به سوی مدیریتی جامع- واحد و همه جانبه نگر با مشارکت و همفکری مردم محلی در تمامی مراحل برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه گردشگری می تواند در این ارتباط رهگشا بوده و بیشترین تاثیر را در توسعه ی توریسم منطقه ی چابهار داشته باشند.
    کلیدواژگان: منطقه آزاد تجاری، صنعتی، گردشگری، آزمون T، test تک نمونه ای، مدل رگرسیون، چابهار
  • شهرام روستایی صفحه 27
    گسل شمال تبریز بزرگترین گسل در شمالغرب ایران است که به طول 150 کیلومتر از کوه های میشو (در باختر) تا بستان آباد (در خاور) قابل ردیابی است. بهترین اثر آن در بلافصل شمال تبریز دیده می‎شود، به همین دلیل گسل تبریز نام گذاری شده است. روند عمومی آن شمال 115 درجه ی شرق و شیب آن قائم است. گسل شمال تبریز را یکی از گسل‎های قدیمی ایران می‎دانند که از فروافتادگی زنجان- ابهر، شمال تبریز، شمال باختر آذربایجان گذشته و تا قفقاز ادامه می‎یابد.
    مقاله ی حاضر خطرات طبیعی احتمالی حاصل از گسل مذکور روی کاربری های مختلف اراضی شهری را مورد بررسی قرار داده است. در این بررسی پس از ممیزی انواع کاربری های زمین؛ خطرات احتمالی ناشی از گسل؛ پهنه بندی شده است. پهنه بندی انجام گرفته برای شهر تبریز در 6 محدوده می باشد و شامل پهنه بندی های خطر بسیار بالا، بالا، نسبتا بالا، متوسط، نسبتا پایین و پایین است. پهنه بندی نشان می دهد که اکثر محلات شمال شهر به صورت یک نیم دایره از کانون زلزله شمال تبریز در پهنه ی خطر بسیار بالا قرار دارند، سایر محلات شهر به ویژه در شرق و غرب منطقه در خطر بالا قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: گسل تبریز، پهنه بندی، مخاطرات محیطی، کاربری اراضی شهری، زلزله
  • اسدالله دیوسالار، علی شیخ اعظمی صفحه 43
  • هیمن شهابی، محمدحسین قلی زاده، هادی نیری صفحه 65
    حرکت گسل ها باعث رها شدن انرژی ذخیره شده، بروز زلزله، تلفات جانی و خسارت های مالی فراوان به ویژه در مناطق شهری می شود. در این راستا مدل فضایی چند معیاری، که دارای ساختاری تحلیلی بر مبنای مکان می باشد، می تواند به طور نامحدود متغیرهای رخداد زمین لرزه را با ارایه ی وزن های درون گروهی و بین گروهی بررسی نماید. این مدل بر اساس ارزیابی چند متغیره که در علوم ریاضی و آمار برای تحلیل بین متغیرهای مختلف به کار می رود، فراهم شده است. از آنجایی که در برآورد توان لرزه خیزی یک محیط عناصر و عوامل متفاوت فراوانی تاثیرگذار هستند در نتیجه اثر هر کدام از پارامترها، بر روی توان لرزه خیزی محیط متفاوت است. ارزیابی چند متغیره فضایی، توان همدیده بانی همه ی عناصر و عوامل مؤثر در برآورد توان لرزه خیزی را به صورت یکجا دارا است و نتایج مطلوب و منطقی را به صورت مکانی و نقشه ارایه می دهد. در این پژوهش با استفاده از این مدل و استفاده از اطلاعات زمین مرجع موجود و همچنین استفاده از تئوری های حاکم در خصوص پتانسیل رخداد زمین لرزه در محیط، رخداد زمین لرزه در استان کردستان به تفکیک شهرستان پهنه بندی شده است. در مجموع از تمام مساحت استان 23/26 درصد در پهنه با خطر بالا، 65 درصد در پهنه با خطر پایین قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که نوار غربی در پهنه با خطر بالا، نوار مرکزی در پهنه با خطر متوسط و نوار شرقی در پهنه با خطر کم واقع شده است. پارامترهای مورد استفاده در این پهنه بندی شامل تعداد گسل، فاصله از خطوط گسل، جهت گسل، کانون های رخداد زمین لرزه، بررسی تمام ویژگی های برداشت شده از یک نقطه ی کانونی لرزه ای مانند بزرگای زمین لرزه، عمق رخداد زمین لرزه، تراکم زمین لرزه در یک محیط و وضعیت ساختار لیتولوژیکی می باشد.
    کلیدواژگان: استان کردستان، ارزیابی چندمتغیره ی فضایی، پهنه بندی، زمین لرزه، ژئومورفولوژی شهری
  • احمد مزیدی، مهدی صفرزاده صفحه 81
    مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی انسان و یکی از معیارهای سنجش توسعه یافتگی محسوب می شود. از طرف دیگر روند رو به رشد شهرنشینی در کشورهای جهان سوم و بحران مسکن در شهرها باعث گسترش زاغه ها و مناطق حاشیه نشین شده است. بنابراین توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در اکثر برنامه ریزی های ملی، منطقه ای و شهری بیش از پیش احساس می شود، در این راستا، این مقاله درصدد است عوامل مؤثر بر کاربری اراضی مسکونی شهر یاسوج را شناسایی و رتبه بندی کند. در ابتدا با به کارگیری نظرات خبرگان به وسیله ی استفاده از تکنیک دلفی، 37 مؤلفه بر کاربری اراضی مسکونی شناسایی و در چهار گروه دسته بندی گردید و در نهایت؛ با استفاده از روش های آماری و تکنیک های MADM این عوامل مورد رتبه بندی قرار گرفت. نتایج به کارگیری تکنیک های MADM نظیر AHP و TOPSIS حاکی از آن است که از بین عوامل چهارگانه ی مؤثر بر کاربری اراضی مسکونی بیشترین تاثیر را عامل اقتصادی داراست. در بین عوامل اقتصادی بیشترین اهمیت در انتخاب مسکن به شغل افراد با 706/0=Ci و بعد ارزش زمین و ساختمان با 652/0 تعلق دارد. همچنین در بعد محیطی نیز تاثیر دره ها و تپه ها با 0/644 و در بعد فرهنگی سطح فرهنگ افرادمحله با 618/0 و در نهایت در بعد اجتماعی نزدیکی به اقوام و تاثیر همسایگان با 741/0 بیشترین نقش را داشته اند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی مسکونی، تکنیک دلفی، MADM، AHP، TOPSIS، یاسوج
  • فاطمه رحیم زاده، اکرم هدایت دزفولی، آرزو پوراصغریان صفحه 97
    استان ساحلی هرمزگان با تداوم دوره ی گرمای زیاد و تابستان های شرجی، بارش کم و تنوعی از مناطقی با ویژگی های توپوگرافی متنوع، از شرایط اقلیمی ویژه ای برخوردار است. این استان همچون دیگر مناطق کشورمان تحت تاثیر تغییرات اقلیمی حاصل از گرمایش جهانی می باشد و علاوه بر افزایش دما و نوسانات شدید بارش شاهد افزایش بالا رفتن سطح آب دریا، فرسایش کناره های ساحلی و شور شدن آب های منطقه می باشد. از این رو بررسی پارامترهای اقلیمی و تغییرات مقادیر حدی آن می تواند در برنامه ریزی های آتی به منظور سازگاری و مقابله با آن مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه با استفاده از داده های ایستگاه های سینوپتیک منطقه میانگین های فصلی و سالانه دما و بارش به همراه مقادیر حدی آن ها مورد بحث قرار گرفته است. به منظور بررسی همگنی داده ها از روش رگرسیون چندمرحله ای و در تعیین نمایه های حدی از روش های مختلف آماری، چندک های تجربی، نمایه های درصدی و تعیین نقاط بحرانی دوره ی پایه استفاده شده است. نتایج کلی حاصل از این بررسی تشدید گرمایش و کاهش بارش در این استان به همراه افزایش نوسانات شدید بارش و مقادیر حدی دما بوده است که لزوم توجه برنامه ریزان استان را به این مهم می طلبد.
    کلیدواژگان: نمایه های حدی، تغییرات اقلیمی، دما، بارش، روش های آماری، استان هرمزگان
  • سعید ملکی صفحه 117
    توسعه ی پایدار نواحی شهری به عنوان یکی از اهداف اساسی درجغرافیا،در جستجوی تقویت ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی شهرهاست. هدف این مقاله شناسایی پایداری و ناپایداری نواحی شهر ایلام و نقاط قوت و ضعف این نواحی با استفاده از شاخص های توسعه ی پایدار است. روش مورد استفاده در این پژوهش ترکیبی از روش های تحلیلی و موردی- زمینه ای است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، شاخص ترکیبی توسعه ی انسانی(HDI) و ضریب پراکندگی استفاده شده است. نوع تحقیق کاربردی– توسعه ای و جامعه ی آماری آن شامل نواحی 14 گانه ی شهر ایلام است.
    نتایج نشان می دهد که از میان 14 ناحیه ی شهری، یک ناحیه ی پایدار، با شاخص ترکیبی توسعه ی انسانی و با ضریب 72/0، سه ناحیه ی نیمه پایدار و 10 ناحیه ی دیگر ناپایدار بوده اند. ناحیه ی مرکزی به عنوان تنها ناحیه ی پایدار و ناحیه ی چالیمار ناپایدارترین ناحیه ی شهری شناخته شده است. بر این اساس در ناحیه ی مرکزی دسترسی به امکانات آموزشی، بهداشتی و درمانی، فرهنگی و غیره و بالا بودن میزان اشتغال و صرفه جویی در دسترسی و هزینه ها با سکونت اقشار ثروتمند همراه است. درحالی که در نواحی ناپایدار عدم انطباق رشد جمعیت با نیازهای خدماتی، کمبود فضاهای تفریحی، اشتغال پایین، ساخت و سازهای بدون مجوز و گسترش بی رویه با سکونت اقشار کم درآمد همراه شده است. بنابراین دستیابی به توسعه ی پایدار در نواحی شهری ایلام، تنها با شناخت ابعاد توسعه ی پایدار و نقاط قوت و ضعف نواحی شهری و نیز توجه به شاخص های پایدار و تقویت عوامل ناپایدار امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، تحلیل عاملی، شاخص ترکیبی توسعه ی انسانی، ضریب پراکندگی، نواحی شهری ایلام
  • مهران مقصودی، سجاد باقری، محمود داودی صفحه 137
    راندگی گیلانغرب با طول بیش از 110 کیلومتر با امتداد شمال غربی- جنوب شرقی در جنوب غرب استان کرمانشاه واقع شده است. در این پژوهش مسایل تکتونیکی و مورفولوژیکی مناطق واقع در مسیر راندگی گیلانغرب در یال جنوب غربی تاقدیس قلاجه مورد مطالعه قرار گرفته است. برای ارزیابی فعال بودن راندگی گیلانغرب از شاخص های ژئومورفیک و شواهد ژئومورفولوژیکی استفاده شده است. در این پژوهش کمیت های توپوگرافی (Smf، Fmf، Fd، Eu، Sl) و شاخص های الگوی شبکه زهکشی (Af، T) به عنوان ابزار اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند. از شواهد ژئومورفولوژیکی حاصل از راندگی گیلانغرب، اطلاعات زلزله و شواهد زمین شناسی نیز استفاده گردید. بررسی فعال بودن راندگی گیلانغرب مهم ترین هدف این پژوهش می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که راندگی گیلانغرب در دوره پلیو– کواترنر فعال بوده و با توجه به وقوع زلزله در امتداد آن، این گسل در عهد حاضر (هولوسن) نیز فعال می باشد. تحلیل کمیت های توپوگرافی حاکی از ادامه بالا آمدگی فعال در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: گسل فعال، شاخص های ژئومورفیک، زلزله، شواهد ژئومورفولوژیکی، راندگی گیلانغرب
  • علی ربانی خوراسگانی، رسول ربانی، مهدی ادیبی سده، احمد موذنی صفحه 159
    این پژوهش به بررسی جایگاه تنوع اجتماعی در ایجاد شهرهای خلاق و نوآور می پردازد. تنوع اجتماعی که از شاخص های سنجش مدارا در یک منطقه به حساب می آید، مبحثی جدید و موردتوجه در حوزه ی مطالعات شهری بوده و بر نقش مشارکت فعال و خلاق گروه های قومی، نژادی و مهاجر در شهر و ادغام و ذوب آنان در جامعه ی میزبان تاکیددارد. باتوجه به اینکه مفهوم تنوع اجتماعی در ایران و نحوه ی سنجش آن با دیگر جوامع به لحاظ مفهومی و مصداقی متفاوت بوده، هدف این نوشتارکه با استفاده از روش تحلیل داده های ثانویه و به صورت بحث مفهومی و تحلیلی با استفاده از آمارهای موجود کشوری و استانی ایران انجام گرفته، به موقعیت و پتانسیل شهر اصفهان از لحاظ وجود عنصر تنوع اجتماعی پرداخته است. در همین راستا درصدهای حضور مهاجرین و غیربومی ها، به عنوان شاخص ذوب فرهنگی و نیز تنوع زبانی در جمعیت مورد بررسی قرار گرفته است. برطبق نتایج، استان اصفهان از لحاظ درصد مهاجرپذیری در بین استان های ایران در رتبه ی دهم قرار داشته و رتبه ی سوم را پس از استان های تهران و خراسان رضو.ی، در میزان حضور افراد غیربومی (متولدین جای دیگر) به خود اختصاص داده است. در میان شهرستان های استان اصفهان، شهراصفهان، بالاترین درصد مهاجرپذیری را داشته، اما ازلحاظ درصد افراد غیربومی درمیان شهرستان های استان، از رتبه ی سوم برخوردار است. همچنین شهر اصفهان از تنوع زبانی برخوردار نیست. به طورکلی شهر اصفهان، بر طبق آمارها و به لحاظ کمی و صوری از شهرهای مهاجرپذیر ایران به حساب آمده و پتانسیل حرکت به سمت شهر خلاق و نوآور را داراست.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، جامعه دانایی، مدارا، تنوع اجتماعی، ذوب فرهنگی
  • مصطفی قدمی، غلامرضا ملکشاهی، امیر اکبری مهام، ایرج محسنی صفحه 181
    مبادی ورودی به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای ساختار کالبدی و فضایی شهر، علی-رغم اهمیتی که به لحاظ کالبدی، کارکردی و زیبایی شناسی دارد با جانمایی کاربری های ناهمگن و ناسازگار به فضایی با ساختاری منفصل، فاقد هویت و مغشوش مبدل شده است. بدین ترتیب فضای ورودی بسیاری از شهرهای کشور با افت شدید کیفیت کارکردی و کالبدی روبروست و این امر آسیب های جدی به سیما و هویت شهرها واردکرده است. هدف این مقاله بررسی کیفیت کالبدی و کارکردی مبادی ورودی شهر بابلسر به عنوان یک شهر توریستی و دانشگاهی است. بدین منظور از روش های توصیفی و تحلیلی با استناد به معیارها و شاخص-های مربوطه استفاده شده است.
    مجموعه معیارهای تحقیق در زمینه ی انواع کاربری ها، عناصر و اجزای معبر اصلی، اطلاع-رسانی شهری و کیفیت کالبدی و نمای ساختمان های مجاور می باشد. نتایج نشان می دهد کیفیت کالبدی و کارکردی محدوده ی مورد مطالعه براساس مجموعه شاخص های تحقیق در سطح نازلی است و در صورت بی توجهی به سیما و هویت شهر آسیب خواهد رساند.
    کلیدواژگان: شهر، مبادی ورودی، کیفیت کالبدی و کارکردی، بابلسر
|
  • Dr. I. Ibrahimzadeh, A. Aghasizadeh Page 5
    Basically, many developed or developing countries have established free zone areas for achieving the aims such as the followings: development of national economy, attraction of foreign finance, benefit from regional relative advantages, creation of employment opportunities, increase the income of service activities, regional development and change of back warded countries to development centers and development of tourism activities in free zones is considered as one of the main strategies for realization of the said objectives. Chabahar Industrial-Commercial free Zone Organization is one of the free zones of Iran, which through development of tourism functions as one of the strategies and objectives of development can realize the regional development at south east part of Iran. The results of Regression analysis of this research indicates that the components of sea transportations, advertisement and marketing, Tourism, health facilities and recreational and culture facilities with coefficients of 0.087/ 0.081/ 0.078 and 0.076 respectively has had the highest effect and factors such as infrastructures related to gas, telephone and management with coefficients of 0.034, 0.060 and 0.061 respectively have the least effect on this unsuccessful trend. Now, the result of this study is that for removing such inadequacies, the elements including development of advertisement and marketing, rail transportation, infrastructures related to swage, establishment of sport facilities, increase the number of travel agencies and accommodation areas and tourism guide in the future, mean while changing the regional tourism management and moving toward a unique and comprehensive management and participation of local people in all stages of planning and execution of tourism development project can be useful and have the greatest effect on tourism development of Chabahar area.
  • Dr. Sh. Roostaiee Page 27
    North Tabriz fault is the largest fault in north west part of Iran which with 150 Kms of length can be traced from Mishoo mountains (in the west) up to Bostanabad (in the east). Its best effect can be seen in the north part of Tabriz, for this reason it has been named Tabriz fault. It's general trend is north, 1150 of east and its gradient is vertical. The north fault of Tabriz is considered as one of the oldest faults of Iran which passes through Zanjan-Abhar crater, north of Tabriz, north West of Azarbaijan and continues up to Caucasus. The current paper has studied the natural possible risks results from the said fault on different usages of urban lands. In this study, after examining the different land uses and possible risks of the fault, the performed zoning for Tabriz city is for six limits and includes the zoning with very high, high relatively high, medium, relatively low and low risks. The zoning shows that majority of the north districts of the city are located as a semicircle from earthquake focal point of north of Tabriz at a very high risk zone. Other districts of the city, particularly at the east and west part of the area have been located at high risk zones.
  • Dr. A. Divsalar, A. Sheikh Aazami Page 43
    The Space Agency of Coastal cities are in such a manner that if there exists no suitable program for sustainable spatial development, they will have a high degree of vulnerability. Therefore, in this paper, the spatial planning has been reviewed as an effective program in sustainability of spatial development of coastal cities and for the clarify and Scrutinize of the issue, while reviewing its theoretical bases, spatial planning of sustainable development of Nour coastal city has been made by using statistical models such as Spearman Correlation test, Bogardous spectral and other analytical methods. The results of this paper are: Inability of Hadi plan of Nour city about considering all the factors effective on spatial development of the city, lack of attention of Hadi plan to the need of citizens, lack of analysis of environment structures of urban areas by Hadi Plan, strategic location of Nour coastal city because of placing at the confluence of water and drought and having passage way situation, no analysis of environment structures of urban area by Hadi plan, no analysis of the determinant forces and tendencies of urban changes, lack of considering the limits of spatial development, determining the potential of urban spatial development and change with respect to the results obtained through assumption tests, spatial planning in four areas of social, economical, land use and environmental has the highest growth in sustainable development of Nour costal city.
  • H. Shahabi, Dr. M. H. Golizadeh, H. Nayeri Page 65
    Faults movement causes the release of stored energy, earthquake, loss of life and a great deal of financial losses especially in urban areas. In this respect, multi criteria spatial model which has an analytical structure of location based, can investigate indefinitely the variables of earthquake events by presenting inter group and intra group weights.This model has been prepared based on multivariate evaluation which is used in mathematic and statistic seience for analyzing between different variables. Since, so many different factors are effective on estimating the seismic power of the environment, so that, the effects of each parameter on seismic power of the environment is different. Spatial multivariate evaluation owns the synoptic power of all the effective elements and factors on estimating seismic power and presents the proper and logical results as location and map. In this study, by using this modle and the available ground reference data and also by the use of prevailing theories regarding potential of earthquake event in the environment, seismic event in Kordistan province has been zoned separately for each township.A total of %26.23 of all the province area is placed in the zone with high risk and %65 in low risk zone. The results show that the western band has been located in the zone with high risk, central band in medium risk zone and eastern band in low risk zone. The parameters used in this zoning are: number of faults, distance from Fault lines, fault direction, earthquake occurance center, review all the specifications surveyed from one seismic hypocenter such as earthquake magnitude, earthquake destiny in an environment and the situation of litho -logical structure.
  • Dr. A. Mazidi, M. Safarzadeh Page 81
    Housing is considered as one of the basic needs of human and one of the criteria for development measuring.On the other hand, the increasing trend of urbanization in developing countries and housing crisis in the cities has extended the slums and out skirt habitation. Therefore, considering the housing and its planning in most of national, regional and urban planning is sensible more than before. In this respect, this paper intends to identify and rank the factors which are effective on residential land use of Yasuj city.At first, through adoption of expert's opinions by the use of Delphi technique, 37 categories were identified for residential land use and classified in four groups, and finally were ranked by statistical methods and MADM techniques. The results obtained through using MADM techniques including AHP and TOPSIS shows that among the four effective factors on residential land use, economical factor has the most effect. Among the most important economic factors, the most important factor in selecting house is related to people’s job with Ci= 0.706and then land and building value with Ci= 0.652.Also, from the view point of environment, the valleys and hills with Ci= 0.644, from cultural view point, the culture levels of local people with Ci= 0.618 and finally from social point of view, the proximity to relatives and the effect of neighbors with Ci= 0.741 has had the greatest role.
  • Rahimzadeh A. Hedayati Dezfouli A. Pourasgharian Page 97
    Coastal province of Hormozgan with continuing periods of severe heat and humid summers, low precipitation and variety of regions with different topographic features has a special climatic condition. This province like the other regions of our country is affected by the climatic changes resulting from global warming, and in addition to temperature increase and high oscillation of precipitation, we can see the rising of sea level, erosion of coastal edges and salinity of the regions water. So that, review the climatic parameters and change of its limit values can be used in the future planning for its adaptation and cope with it. In this study, by using the data of synoptic stations of the area, the mean of seasonal and annual temperature and precipitation together with their limit values have been discussed. In order to study the homogeneity of data, multi phases regression method was implemented and different statistical methods, percentage indices and determining the critical points of the basic period have been used for specifying limit values. The overall result obtained from this study has been the increase of heat and decrease of precipitation in this province together with increasing high oscillation of precipitation and limit indices of temperature which necessitates the programmers of the province to consider this important issue.
  • Dr. S. Maleki Page 117
    Sustainable development of urban areas as one of the main objectives in geography seeks to strengthen economical, social, culture and physical aspects of cities. The aim of this paper is to identify the sustainability and instability of Ilam urban areas and the weak and strong points of these regions by using sustainable development indices. The method used in this study is a combination of analytical and occasional- field methods. In order to analyze the data, factor analysis method, Human Development Index (HDI) and dispersion coefficient have been used. The type of Development- functional research and its statistical society includes the fourteenth districts of Ilam city.The results show that among the fourteen urban areas, there has been one sustainable area with combined human development index and coefficient 0.72, three semi-sustainable areas and ten instable areas. The central area has been recognized as the only sustained area and Chalimar area as the most instable area. On this basis, in the central area, access to educational, health, hygienic, cultural and… facilities and high rate of employment and saving in access and costs have been together with the settlement of rich people. While in the instable areas, lack of conformity between the population group and service needs, lack of recreational spaces, low rate of employment, non-authorized constructions and uncontrolled spread have been together with the settlement of people with low income level. Therefore, access to sustainable development in urban areas of Ilam is only possible through recognizing the dimensions of sustainable development and the weak and strong points of urban areas and also considering the sustained indices and strength of in stabled features.
  • Dr. M. Magsoodi, S. Bagheri, M. Davoudi Page 137
    West Guilan drift with more than llo kms of length along north-west, south east direction is located at the south west part of Kermanshah province. In this study, techtonic and morphologic issues of the areas located in the path of west Guilan drift at the south west wing of Ghalaje anticline have been studied. Geomorphic indices and geomorphologic have been used for evaluating the activeness of west Guilan drift. In this study, topographic quantities (Smf, Fmf, Fd, Eu, Sl) and indices of drainage network modle (Af, T) have been used as the main tool. Also, geomorphologic evidences obtained from west Guilan drift, earthquake data and geological evidences have been used. The main purpose of this study is to investigate the activeness of west Guilan drift. The result of the study shows that west Guilan drift has been active with in Peliyo-Quarternary period and with respect to the earthquake occurance along its direction, it is also active in the present time (Holocene). Analysis of topographic quantities indicates the continuing of active rising in the region.
  • Dr. A. Rabbani Khorasgani, Dr. R. Rabbani, Dr M. Adibi Sedeh, A. Moazeni Page 159
    This study investigates the role of social diversity in creating innovative and creative cities. Social diversity which is considered as leniency indicators in a region, is a new and considerable issue in the field of urban studies, and emphsis is put on the role of creative and innovative partnership of ethnic, racial and immigrant groups in the city and their integration and melting in the host community. Given that the concept of social diversity in Iran and its measuring method is different from other communities in terms of concept and meaning, so that the purpose of this paper which has been conducted by using secondary data analysis method and as conceptual and analytical discussion by implementing the available state and provincial statistics of Iran, has discussed the potential and position of Isfahan city in terms of the existence of social diversity. In this respect, the percentages of immigrants and non-natives have been studied as cultural melt index and also linguistic diversity in the population. Based on the results, Isfahan province has the tenth rank among Iran provinces from the view point of admitting immigrants and has allocated itself the third rank after Tehran and Khorasan Razavi provinces for the presence of non-native people (elsewhere born people). Among the townships of Isfahan provinee, Isfahan city has had the highest percentage of immigration admittance but in the terms of the percentage of non-native people in the province, has the third rank. Also Isfahan city does not have the linguistic diversity.In general, Isfahan city based on the statistics, in terms of appearance and quantitative is considered as the immigrant admitting cities which owns the potential to move to ward a creative and innovative city.
  • Dr. M. Ghadami, Dr. G. R. Malekshahi, A. Akabari Maham I. Mohseni Page 181
    City entrance elements as one of the most important parts of physical and spatial structure of the city, in spite of having physical, functional and aesthetic importance, with locating heterogeneous and incompatible functions has changed to a detached, without identity and confused structure. So that the entrance space of the most cities of Iran had faced with high decrease of functional and physical quality and this has seriously damaged the identity and landscape of cities. The aim of this paper is to study the physical and functional quality of Babolsar city entrance elements as a tourist and academic city.For this purpose, descriptive and analytical method based on the relevant criteria and indices have been used. The set of the research criteria would be in the field of various functions, components and elements of the main crossing, civil information, physical quality and façade of the adjacent buildings. The results show that the physical and functional quality of the area under study is at a low level based on the research indices and will damage if no attention is paid to the identity and appearance of the city.