فهرست مطالب

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی - پیاپی 2 (تابستان 1388)

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
پیاپی 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ا. عباسی سیه جانی، س. خماری، آ. صادقی صفحه 1
    آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال زراعی 1386 و در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. تیمار تنش کمبود آب در پنج سطح (50، 100، 150، 200 و 250 میلی متر از طشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و سه رقم آفتابگردان (آرماویرسکی، آلستار و ایروفلور) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در صورت آبیاری کرت ها در تیمار تنش (250 میلی متر تبخیر از طشتک کلاس A) عملکرد از 4865 کیلوگرم در هکتار به حدود 2122 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت. در بین ارقام از نظر صفت عملکرد دانه رقم آرماویرسکی از عملکرد بیشتری نسبت به هیبرید آلستار برخوردار بود ولی هیبرید ایروفلور اختلاف معنی داری از نظر صفت مذکور با هیچ یک از دو رقم فوق نداشت. افزایش شدت تنش کمبود آب باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن، وزن 100 دانه، وزن مغز دانه، وزن پوسته و افزایش تعداد دانه پوک شد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، رقم، عملکرد دانه، روغن دانه، تنش کمبود آب
  • ل. فهمیده، ن. ع. باباییان جلودار، ع. عالیشاه، س. ک. کاظمی تبار، ح. مسلمی صفحه 12
    در این مطالعه به منظور مقایسه عملکرد و اجزاء عملکرد و برخی ازصفات مرفولوژیک پنبه، شش والد به همراه پانزده هیبرید حاصل (مجموعا 21 ژنوتیپ) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه ای شور در حومه شهر بندر ترکمن در سال 1384 مورد بررسی قرار گرفت. 9 صفت شامل درصد سبز شدن، ارتفاع بوته، تعداد شاخه رویا، طول شاخه رویا، تعداد شاخه زایا، طول شاخه زایا، تعداد قوزه، وزن قوزه و عملکرد اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برای صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه رویا، طول شاخه رویا، تعداد قوزه، وزن قوزه و عملکرد اختلاف معنی دار وجود دارد. پس از مقایسه میانگین صفات، هیبرید Bulgar539×N:200 از نظر عملکرد در کلاس نخست قرار گرفت. ضرایب همبستگی ساده هر کدام از صفات: درصد سبز شدن، ارتفاع بوته، تعداد و طول شاخه زایا و تعداد قوزه با عملکرد مثبت و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: پنبه، شوری، تجزیه واریانس، مقایسه میانگین، همبستگی ساده
  • م. گلباشی، م. ابراهیمی، س. خاوری خراسانی، ر. چوکان صفحه 22

    به منظور مطالعه اثر تنش کم آبی برخصوصیات زراعی، عملکرد و اجزای عملکرد 34 رقم ذرت هیبرید و همچنین بررسی مهمترین صفات تاثیر گذار بر عملکرد آنها، آزمایشی در قالب طرحبلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایط تنش کم آبی (80 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) و آبیاری معمول (50 درصد تخلیه مجاز رطوبتی از خاک) در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نشان داد که تحت هر دو شرایط آبیاری معمول و تنش کم آبی بین هیبریدها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف بسیار معنی داری وجود دارد. در شرایط آبیاری معمول، هیبرید تجاری سینگل کراس 500 و در شرایط تنش کم آبی، هیبرید شماره 11 از بیشترین مقدار عملکرد دانه (به ترتیب 79/13 و 69/5 تن در هکتار) برخوردار بودند. این آزمایش نشان داد که تحت شرایط آبیاری معمول و تنش کم آبی به ترتیب صفات قطر بلال و تعداد دانه در ردیف بلال دارای بالاترین همبستگی ژنتیکی مثبت با عملکرد دانه بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که تحت شرایط بدون تنش، هیبریدهای با میانگین تعداد بلال کمتر در بوته که دارای بلال قطورتر، سنگین تر و با تعداد دانه در ردیف بیشتر بوده و درعین حال از درصد چوب کمتری برخوردار هستند، دارای عملکرد دانه بیشتری خواهند بود. بطور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از تجزیه مسیر، بررسی و مقایسه صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه در دو محیط می توان نتیجه گرفت که صفات تعداد بلال در بوته، وزن 10 بلال و درصد دانه در اثر تنش کم آبی به سرعت تحت تاثیر قرار گرفته و تعیین کننده محدودیت های گیاه در تولید دانه می باشند. با اصلاح این صفات می توان موانع موجود بر سر راه عملکرد را از میان برداشته و به هدف نهایی یعنی افزایش عملکرد در شرایط کم آبی دست یافت.

    کلیدواژگان: تجزیه مسیر، ذرت دانه ای، رگرسیون گام به گام، همبستگی ساده
  • س. ح. ر. هاشمی، ق. ع. نعمت زاده، س. م. علوی، م. اولادی صفحه 43
    در سیستم سه لاینی تولید بذر هیبرید برنج، بخش اعظمی از ناخالصی ژنتیکی در مرحله تکثیر و نگهداری لاین های نر عقیم سیتوپلاسمی (CMS) صورت می گیرد، در نتیجه بذور لاین های CMS با بذور لاین های نگهدارنده (B) اختلاط می یابند. در این راستا انگشت نگاری لاین های اصلاحی و شناسایی نشانگرهای اختصاصی، پیش زمینه آزمون خلوص ژنتیکی این لاین ها است. بدین منظور شش لاین نر عقیم سیتوپلاسمی شامل ندا A، نعمت A، دشت A، چمپا A، آمل3 A و IR58025A به همراه شش لاین نگهدارنده باروری با استفاده از 25 آغازگر RAPD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به دلیل زمینه ژنتیکی مشابه لاین های CMS و نگهدارنده، لاین های ایزوژن در اکثر مکان های نشانگری از الگوی باندی یکسانی برخوردار بودند. در این پژوهش تنها در مورد آغازگرهای OPH20 و OPH01 به ترتیب قطعه 950 و 850 نوکلئوتیدی شناسایی گردیدند که قادر به تمایز لاین های CMS و لاین های B از یکدیگر می باشند یعنی لاین-هایCMS دارای باندهای اختصاصی بوده، در حالی که لاین های نگهدارنده فاقد قطعه مذبور می باشند. جهت بررسی ماهیت هسته-ای یا سیتوپلاسمی بودن این باندها، قطعه OPH20-950 bp از لاین های ندا A و IR58025A جداسازی و با استفاده از سیستم T/A در باکتری Escherichia coli سویه DH5 همسانه سازی و نهایتا تعیین ترادف گردیدند. آنالیزهای همردیفی قطعه مورد نظر با توالی موجود در بانک ژن، نشان دهنده همولوژی 95 درصدی با توالی ژنوم میتوکندریایی بود. تحقیقا از نتایج این مطالعه می توان در شناسایی و بررسی خلوص ژنتیکی لاین های CMS (نوع WA) استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، RAPD، لاین نر عقیم سیتوپلاسمی، آزمون خلوص ژنتیکی، میتوکندری
  • ز. خدارحم پور، ر. چوکان صفحه 55
    به منظور تعیین بهترین شاخص (های) ارزیابی ژنوتیپ های ذرت، 28 هیبرید ذرت طی آزمایشی در دو تاریخ کاشت 15 تیر (انطباق زمان گل دهی و پرشدن دانه با تنش گرما) و 5 مرداد (بدون تنش) در سال 1388 در شهرستان شوشتر (منطقه گرمسیری واقع در استان خوزستان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تجزیه رگرسیون گام به گام، در شرایط تنش گرما صفات وزن ماده خشک دانه و عمق دانه وارد مدل شدند. اما در شرایط بدون تنش هیچ صفتی وارد مدل نگردید. در تجزیه به عامل ها، در شرایط تنش گرما و بدون تنش به ترتیب 3 و 5 عامل مستقل 59/73 و 78/75 درصد از تغییرات کل داده ها را تبیین کردند. در شرایط تنش گرما عامل اول، عملکرد و اجزای عملکرد و در شرایط بدون تنش مورفولوژی بلال نامیده شد و به ترتیب 78/43 و 96/18 درصد از تغییرات کل داده ها را تبیین نمودند. عامل دوم در شرایط تنش گرما و عامل سوم در شرایط بدون تنش مشخصات دانه نامیده شد که به ترتیب 67/15 و 58/17 درصد از تغییرات کل داده ها را تبیین کردند. عامل سوم در شرایط تنش گرما مورفولوژی بلال نامیده شد. عامل دوم بنام اجزای عملکرد، عامل چهارم بنام عرض دانه و وزن ماده خشک دانه و عامل پنجم، عملکرد دانه در شرایط بدون تنش نامگذاری گردید. با توجه به نتایج بدست آمده در شرایط تنش گرما، صفات وزن ماده خشک دانه و عمق دانه بهترین صفات ارزیابی کننده ژنوتیپ های ذرت بودند.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تنش گرما، ذرت، هیبرید
  • ا. افشاری، غ. ع. رنجبر، س. ک. کاظمی تبار، م. ریاست، ح. کاظمی پشت مساری صفحه 69

    شنبلیله (L. Trigonella foenum-graecum) گیاهی یک ساله و علفی از خانواده بقولات می باشد و به عنوان یک گیاه دارویی، زراعی و مرتعی حائز اهمیت فراوان است. به منظور مطالعه اثر تری فلورالین بر القاء پلی پلوئیدی و بررسی تاثیر این ماده بر خصوصیات سیتوژنتیکی سلول های مریستمی ریشه گیاه دارویی شنبلیله، تعدادی بذر در انکوباتور کشت و پس از جوانه زنی بذرها، از مریستم انتهایی ریشه برای مطالعات کاریوتیپی استفاده شد. جهت تیمار کردن بذرها از محلولتری فلورالین 48 درصد با غلظت های 5/7، 15 و 5/22 میکرومولار در دو مدت زمان 12 و 24 ساعت و برای بررسی خصوصیات سیتوژنتیکی از روش تحلیل تصویری استفاده شد. تعداد کروموزوم پایه در گونه مورد بررسی 8X= بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد بین غلظت های تریفلورالین، مدت زمان القاء و اثر متقابل غلظت × زمان القاء در ایجاد پلی پلوئیدی وجود داشت. بیشترین درصد القای پلی پلوئیدی، به دنبال غوطه وری گیاهچه ها در غلظت 5/22 میکرومولار در مدت زمان 24 ساعت به دست آمد. تجزیه واریانس داده های مربوط به مشخصات کروموزوم ها در قالب طرح کاملا تصادفی نشان دهنده اختلاف معنی دار بین کاریوتیپ ها در سطح احتمال یک درصد بود. تری فلورالین به شدت بر طول کروموزوم و در نتیجه بر کاریوتیپ گیاه اثر گذاشت، به طوری که بلندترین کروموزوم ها متعلق به کاریوتیپ نمونه شاهد و کوتاه ترین کروموزوم ها پس از تیمار باتری فلورالین مشاهده شدند. پس از اعمال تیمار از درصد کروموزوم های ساب متاسانتریک کاسته و به درصد کروموزوم های متاسانتریک اضافه شد.

    کلیدواژگان: کروموزوم، تغییرات سیتوژنتیکی، القاء پلی پلوئیدی، تری فلورالین، شنبلیله
  • م. محمدزاده، س. ع. پیغمبری، ع. ر. نبی پور، م. نوروزی صفحه 85
    به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ های برنج به تنش شوری در مرحله گیاهچه ای آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده براساس طرح کاملا تصادفی در سه تکرار، در محیط هیدروپونیک اجرا شد که طی آن 16 ژنوتیپ برنج در 4 سطح شوری ‍‍‎(0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمایش صفاتی نظیر ارتفاع گیاه، سطح برگ، طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک ریشه، وزن خشک ساقه و وزن خشک برگ و بیوماس کل اندازه-گیری شد که همه صفات در پاسخ به شوری اختلاف بسیار معنی داری نشان دادند و ضریب همبستگی کلیه صفات در مرحله گیاهچه ای مثبت و معنی دار بود. از میان صفات مورد بررسی صفت بیوماس کل، تفاوت بین ژنوتیپ ها و همچنین بین تیمارهای شوری را بیش از سایر صفات نمایان ساخت. بیوماس کل ژنوتیپ PSBRC88 در حدود 42% نسبت به شاهد کاهش نشان داد، حال آنکه این کاهش برای ژنوتیپ شفق حدود 26% بوده، همچنین ژنوتیپ 19R/نعمتA بیشترین کاهش بیوماس کل را نسبت به شاهد (81%) دارا بود. میزان کاهش وزن خشک ساقه در سطح شوری dS/m12 نسبت به شاهد در ژنوتیپ PSBRC88 کمتر از سایر ژنوتیپها و در حدود 23% بود. بیشترین مقدار کاهش وزن خشک ساقه نسبت به شاهد را نیز ژنوتیپ IR60819R/ IR58025A با 86% دارا بود. میزان کاهش سطح برگ نسبت به شاهد در ژنوتیپ گرده کمتر از سایر ژنوتیپ ها و در حدود 61% بود.
    کلیدواژگان: برنج، کشت هیدروپونیک، تحمل به شوری، گیاهچه، ای، بیوماس کل، ضریب همبستگی
|
  • E. Abbasi Seyahjani, S. Khomari, A. Sadeghi Page 1
    In order to investigate the effects of water deficit stress on grain yield and sometraits three sunflower cultivars, have been used based on randomized complete blockdesign using a split plot experiment at Agricultural Research Station of Azad Universityof Tabriz in 2007. Five levels of water deficit (50, 100, 150, 200 and 250 mmevaporation from evaporation pan, class A) were assigned as main-plot and three leveleof cultivars (Armavirsky, Allstar and Euroflour) were used as sub-plot in present work.Results indicated that grain yield were reduced to 4865 to 2122, kg.ha-1 when plots were irrigated after 50 to 250 mm evaporation from the pan class A. Among cultivars studied 'Armavirsky' produced higher yield than 'Allstar' but it did not show significant difference from 'Euroflour'. Increasing water deficit stress decreased seed yield, oil yield, oilpercentage, 100 grain weight, achene hull weight, kernel weight and increased numberof unfilled seed.
  • L. Fahmideh, N.A. Babaeian Jelodar, O. Alishah, S.K. Kazemitabar, H. Mosallami Page 12
    To study yield, yield component and some morphological traits in cotton, six parentswith 15 hybrids (totally 21 genotypes) were evaluated using a randomized completeblock design with three replications at a salty farm Bandar Torkaman area in 2005. Ninetraits were measured including the percentage of germination, plant height, number ofmonopodial branches, length of monopodial branches, number of sympodial branches,length of sympodial branches, boll number, boll weight and yield. Analysis of varianceand mean comparison show highly significant differences among the genotypes for thetraits, such as plant height, length of monopodial branches, boll number, boll weight andyield. Also results showed that a positive and significant simple correlation betweenyield and germination, plant height, number and length of sympodial branches and bollnumber but non significant for number and length of monopodial branches and bollweight.
  • M. Golbashy, M. Ebrahimi, S. Khavari Khorasani, R. Choukan Page 22

    In order to study effect of drought stress on morphologic traits, yield and yieldcomponents of 28 new hybrids of corn to heat and drought stress in addition 6commercial hybrid (as control), an experiment was carried out on based of completerandomized block design with three replication under normal irrigation and droughtstress in Khorasan Razavi Agricultural Research and Natural Resources InstituteMashhad, Iran on 2010. Results of analysis of variance showed that in both conditionthere are significant different between all hybrids for all traits. Results of hybrid meanscomparison with Duncan’s multiple range test showed that in normal irrigation conditionS.C500 hybrid and in stress condition N.11 hybrid was better than others in yield trait(13.79 and 5.69 respectively). Genetic correlation between traits under stress conditionshowed that number of kernel in row was the highest correlation with yield and innormal irrigation ear diameter was higher than other traits correlated. The results showedthat under no stress conditions, hybrids with the mean number of ear per plants that have more thick ear, heavier and more kernel per row and the same time have a lowerpercentage of wood, will be higher in total yield. Generally, according to results of pathanalysis, review and compare traits affecting grain yield in two environments can beconcluded that plant traits in maize, kernel weight per ear, ear weight and percentage ofkernel, deficit quickly affected and determining the limitations of plant production.Breeding for these traits can be obstacles on the path taken from the performance and the ultimate goal of increasing performance in low-Irrigation conditions.

  • S.H. Hashemi, G.A. Nematzadeh, S.M. Alavi, M. Oladi Page 43
    In three-line system, cytoplasmic male sterile (CMS) lines often were contaminatedwith cognate iso-nuclear maintainer lines during seeds multiplication processes.Therefore fingerprinting of breeding lines and identification of line-specific markers areprerequisite in genetic purity test. Six CMS lines including Neda-A, Nemat-A, Dasht-A,Amol 3-A, Champa-A, IR58025A and their iso-nuclear maintainers were used in thisstudy. Twenty-five random amplified polymorphic DNA (RAPD) primers used forscreening CMS lines and maintainer lines. The result indicated that the iso-gene lineshad similar band patterns in most marker loci due to similar genetic background thatpresent between CMS lines and co-maintainer lines. However two specific bands, 950bp and 850 bp were produced by OPH20 and OPH01 primers that could uniquelyrecognize the CMS lines from their cognate maintainer lines, respectively. The geneticnature of OPH20-950 band was determinated by isolation of fragment from gel, clone toEscherichia coli bacteria via T/A cloning system, and was sequenced. A BLAST searchof OPH20-950 sequence with GenBank indicated 95% homology to a ricemitochondrial DNA. These line-specific fragments could be used as a specific feature(scare marker) for characterization and genetic purity test of WA CMS lines.
  • Z. Khodarahmpour, R. Choukan Page 55
    In order to determine the best index for evaluating maize genotypes, 28 maize hybrids were evaluated in two planting dates, 6 July to coincide heat stress with pollination time and 27 July as normal planting to avoid high temperature during pollination and grain filling period, using a randomized complete block design with three replications, in Shushtar city, in 2008. Results showed that in stepwise regression analysis for heat stress condition,grain dry matter weight and grain depth traits were entered in model but, for normal condition, nothing trait werenot entered in model. Factor analysis, for heat stress and normal conditions indentified three and five independent factors which explained 73.59 and 75.78 percent of all variations, respectively. In heat stress condition, first factor, named yield and yield components and in normal condition named ear morphology, explaining 43.78 and 18.96 percent of total variations, respectively. Second factor for heat stress and third factor for normal condition named grain characteristic, which explained 15.67 and 17.58 percent of total variations, respectively. Third factor in heat stress named ear morphology. Second factor, yield components, fourth factor grain width and grain dry matter weight and fifth factor grain yield named in normal condition.Based on the results, grain dry matter weight and grain depth under heat stress revealed as suitable traits which can discriminate maize genotypes.
  • E. Afshari, G.A. Ranjbar, S.K. Kazemitabar, M. Riasat, H. Kazemi Poshtmasari Page 69

    Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) is an annual herbaceous plant belongs toPapilionaceae family and is important as a pharmaceutical, agronomic and pasturalplant. In order to study the effect of trifluralin on ploidy induction and cytogeneticcharacteristics of cells in the root meristem of fenugreek some seeds of this species wereplanted in the incubator and after germination root tips were used for karyotypic studies.For treating the seeds trifluralin liquid 48% were applied at 7.5, 15 and 22.5 μMconcentrations for 12 and 24 h. The Video Analysis System was used for karyotypeanalysis. The basic chromosome number was X=8. The results showed thatconcentration of trifluralin, treatment duration and interaction between them on theploidy induction were statistically significant. The maximum ploidy induction washappened by immersion seedlings in 22.5 μM trifluralin at 24 h. The result of analysisof variance based on completely randomized design (CRD) showed a significantdifference among the karyotypes for all chromosomal traits (P<%1). Trifluralin affectedseverity on the length of chromosomes and karyotypic formula so that the longestchromosomes belonged to the karyotype control sample and the shortest chromosomeswere observed after treating with trifluralin. After applying treatment was reduced thepercentage of submetacentric chromosomes and were added to the percentage ofmetacentric chromosomes.

  • M. Mohammadzadeh, S.A. Peighambari, A.R. Nabipoor, M. Norouzi Page 85
    In order to evaluate the interaction of rice genotypes to salinity stress, responses of16 rice genotypes were assessed to 4 salinity levels (0, 4, 8, 12, dS/m) through a splitplot experiment seedling stage in hydroponic culture. In this experiment characters suchas plant height, leaf area, root length stem length, dry weight of root and stem, dryweight of leaf and total biomass were measured. All the characters in reaction to salinityshowed significant. And correlation coefficient of seedling stage had all the characterspositive and significant differences. At seedling stage, total biomass proved to be thetrait of choice for assessing the tolerance among cultivars as well as treatments. Totalbiomass of the PSBRC88 variety was decreased about 42% compared to control.Whereas this decrease for Shafagh was 26%. Also Nemat A/19R had the most decreasecompared to control (81%). The decrease of stem dry weight of PSBRC88 variety at 12dS/m salt level was less than other varieties with comparison to control (about 23%).The most decrease in stem dry weight of was for IR60819R/IR58025A by 86% relativeto control. The decrease of leaf area in Gerdeh variety was less than other varieties withcomparison to control (about 61%).