فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگار تیمورپور، نهاله مشتاق بیدختی، عباس پورشهباز صفحه 1
    مقدمه
    هدف از این پژوهش شناسایی رابطه سبک های دلبستگی، رضایت مندی زناشویی و احساس گناه جنسی با میل جنسی در زنان بود.
    روش
    آزمودنی ها 192 دانشجوی زن متاهل در رده سنی 40-18 ساله در دانشگاه های علوم بهزیستی و توانبخشی، تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی بودند که با تکمیل مقیاس دلبستگی بزرگسالان، پرسشنامه رضایت مندی زناشویی انریچ، مقیاس تجدید نظر شده احساس گناه جنسی موشر و شاخص میل جنسی هرلبرت، در این پژوهش شرکت کردند. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بود. برای تحلیل داده های پژوهش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین میل جنسی و سبک دلبستگی ایمن (01/0P<، 283/0r=)، سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی (01/0P<، 321/0- r=)، سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا (05/0P<، 144/0r=)، رضایت مندی زناشویی (01/0P<، 512/0r=) و احساس گناه جنسی (01/0P<، 422/0- r=) رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین میل جنسی و سن آزمودنی ها (r=-0/553) و مدت زمان ازدواج (349/0- r=) رابطه منفی معناداری (P<0/01) مشاهده شد. از بین متغیرهای پژوهش، رضایت مندی زناشویی، سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا و احساس گناه جنسی 8/49 درصد از واریانس میل جنسی را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهند که زنان دارای سبک دلبستگی ایمن، دوسوگرا و رضایت مندی زناشویی بالا، میل جنسی بالاتری دارند. از طرف دیگر زنان دارای سبک دلبستگی اجتنابی احساس گناه جنسی بیشتری می کنند، سنشان بالاتر است و مدت زمان بیشتری از ازدواجشان می گذرد، میل جنسی پایین تری را گزارش می نمایند.
    کلیدواژگان: میل جنسی، سبک های دلبستگی، رضایت مندی زناشویی، احساس گناه جنسی
  • مرضیه جهان بخش، شعله امیری، حسین مولوی، محمدحسین بهادری صفحه 15
    مقدمه
    مادر به عنوان چهره دلبستگی اصلی تاثیر غیر قابل انکاری در تحول عاطفی کودک دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رابطه و پیش بینی مشکلات دلبستگی دختران از طریق سبک دلبستگی مادران انجام شده است.
    روش
    نمونه مورد بررسی در این تحقیق 388 نفر از دانش آموزان دختر مقطع دوم و چهارم دبستان بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ایچند مرحله انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه به منظور سنجش مشکلات دلبستگی دختران، پرسشنامه اختلال دلبستگی کودکان راندولف ((RADQ بود. سبک دلبستگی مادران نیز از طریق پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان (AAS) ارزیابی شد. داده های به دست آمده از طریق روش همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه معنا دار بین سبک دلبستگی اجتنابی، دوسوگرا و ایمن در مادران با ضریب همبستگی 32/0، 28/0 و 16/0- و مشکلات دلبستگی دختران بود. نتیجه نهایی تحقیق نشان داد که سبک دلبستگی اجتنابی مادران بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی را برای ایجاد مشکلات دلبستگی در دختران دارد. بر این اساس دلبستگی اجتنابی مادر توانایی پیش بینی 10 درصد از مشکلات دلبستگی در کودک را دارد. از سوی دیگر سبک های دلبستگی دوسوگرا و ایمن مادران نیز هر یک به میزان 3 درصد توان پیش بینی ایجاد مسائل و مشکلات دلبستگی در دختران را دارا هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاضر با حمایت از نظریه دلبستگی، اهمیت تعامل مادر- کودک را نشان می دهند. دلبستگی اجتنابی مادران می تواند پیش بینی کننده مهمی برای ایجاد مشکلات دلبستگی در دخترانشان باشد. درمان های مبتنی بر دلبستگی می توانند روش های مفیدی برای کمک به بهبود مشکلات دلبستگی باشند.
    کلیدواژگان: مشکلات دلبستگی، سبک دلبستگی مادران، دلبستگی دختران
  • رحیم یوسفی، علیرضا عابدین، عبدالحکیم تیرگری، جلیل فتح آبادی صفحه 25
    مقدمه
    رضایت زناشویی یک جنبه بسیار مهم و پیچیده از یک رابطه زناشویی است که عوامل مهمی در آن نقش دارند و می تواند به وسیله روش های مداخله ای مختلف تحت تاثیر قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر شناسایی طرحواره های غالب در نارضایتی زناشویی و بررسی اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل طرحواره ها در ارتقاء رضایت زناشویی زوجین بود.
    روش
    به این منظور، تعداد 40 نفر (زن و مرد) از زوجین دارای نارضایتی زناشویی پس از مصاحبه و ارزیابی به وسیله ابزارهای پژوهش (ENRICH، SCL-90، GHQ، YSQ-SF)، در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند و سپس مداخله روی گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد و در فهرست انتظار قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه با نارضایتی زناشویی مرتبط هستند، همچنین مداخله طرحواره محور در ارتقاء رضایت زناشویی زوجین اثربخش بود.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی مبتنی بر مدل طرحواره ها می تواند به عنوان یکی از روش های مداخله در زمینه مشکلات بین فردی زوجین به ویژه نارضایتی زناشویی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره، نارضایتی زناشویی، زوجین
  • خدیجه زال پور، علیرضا عابدین، محمود حیدری صفحه 39
    مقدمه
    در تاریخچه زندگی مبتلایان به اختلال سلوک، سابقه رویارویی با تجارب آسیب زای متعدد و انحلال نایافته گزارش شده است که در شکل گیری مشکلات مربوط به خشم در این افراد نقش چشمگیری دارد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تلفیق دو تکنیک صندلی داغ و مرور زندگی نامه در قالب گروه درمانی، بر کاهش خشم نوجوانان پسر مبتلا به اختلال سلوک ساکن در کانون اصلاح و تربیت تهران انجام گردید.
    روش
    تعداد 19 نفر از نوجوانانی که بر اساس نمره مقیاس مشکلات سلوک پرسشنامه خود گزارش دهی نوجوانان (YSR) مبتلا به اختلال سلوک تشخیص داده شده بودند به تصادف در سه گروه آزمایشی (شش نفر)، کنترل بحث آزاد (دارو نما) (هفت نفر) و کنترل بدون دریافت مداخله (شش نفر)، قرار گرفتند. پرسشنامه حالت هیجانی و صفت شخصیتی خشم اسپیلبرگر (STAXI-2) برای سنجش مؤلفه های خشم در پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. اعضای گروه آزمایشی در 11 جلسه گروه درمانی با استفاده از دو تکنیک مرور زندگی نامه و صندلی داغ، شرکت نمودند. داده ها با استفاده از آزمون های کراسکال- والیس و U مان ویتنی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه نتایج پس آزمون سه گروه، تفاوت معنادار را در مقیاس های کنترل برون ریزی خشم و شاخص بیان خشم نشان داد، در حالیکه در مقیاس های حالت و صفت خشم تفاوت معناداری بین سه گروه مشاهده نگردید. نتایج مقایسه دو به دوی گروه ها با استفاده از آزمون U مان ویتنی نشان داد در متغیرهایی که تفاوت معنادار در بین سه گروه وجود داشت، این تفاوت بین گروه های آزمایشی و بحث آزاد و نیز گروه های آزمایشی و بدون دریافت مداخله معنادار بود اما تفاوت معناداری بین گروه های بحث آزاد و بدون دریافت مداخله مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد این شیوه گروه درمانی در کاهش مشکلات خشم از بی درمانی و پلاسیبو نتایج بهتری به بار می آورد.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، خشم، مرور زندگی نامه، صندلی داغ، نوجوانان
  • قسیم نبی زاده چیانه، تورج هاشمی نصرت آباد، حمید پورشریفی، محمود فرورشی صفحه 51
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی صفات شخصیتی و سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری در سه گروه بیماران اسکیزوفرن، دوقطبی و افراد بهنجار بود.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای است. 90 نفر شامل 30 بیمار اسکیزوفرن (14 زن و 16 مرد)، 30 بیمار دوقطبی (14 زن و 16 مرد) و 30 نفر افراد بهنجار (14 زن، 16 مرد) با روش نمونه گیری در دسترس در آن شرکت داشتند. برای جمع آوری داده های پژوهش از دو ابزار مقیاس سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری (کارور و وایت) و نسخه اصلاح شده پرسشنامه شخصیتی آیزنک (EPQ-R) استفاده شد.
    یافته ها
    پژوهش حاضر بیانگر تفاوت معنادار در روان رنجوری (N)، برون گرایی (E) و روان پریشی (P) بین نمونه های پژوهش بود (001/0=P). همچنین تفاوت معناداری در سیستم بازداری رفتاری (BIS)، سیستم فعال سازی رفتاری (BAS) و زیر مقیاس های سیستم فعال سازی رفتاری (BAS) یعنی سائق (D) جستجوی سرگرمی (F) و پاسخدهی به پاداش (R) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    سطوح افراطی (چه بالا و چه پایین) صفات شخصیتی روان رنجوری (N)، برون گرایی (E) و روان پریشی (P) و حساسیت BAS، BIS تمایل به رابطه با نشانه های آسیب شناختی دارند. به ویژه ترکیب حساسیت BAS، BIS با گونه ی خاصی از آسیب شناسی رابطه دارد.
    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، سیستم بازداری رفتاری (BIS)، سیستم فعال سازی رفتاری (BAS)، اسکیزوفرنی و دوقطبی
  • علی محمدزاده، محمود نجفی صفحه 65
    مقدمه
    با در نظر گرفتن پیشینه پژوهشی مربوط به رابطه سوگیری های مذهبی و سلامت روانی، به نظر می رسد تمایز بین سوگیری های مذهبی درونی و بیرونی در فهم رابطه مذهب و وسواس مرگ مفید واقع شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سوگیری های مذهبی با وسواس مرگ با بررسی نقش جنسیت انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش در یک بررسی همبستگی نگر انجام شده است. نمونه ای به حجم 468 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب و با مقیاس های وسواس مرگ و سوگیری مذهبی مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری همزمان تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد در هر دو جنس وسواس مرگ با سوگیری مذهبی بیرونی رابطه مثبت دارد، در حالیکه با سوگیری مذهبی درونی رابطه ای منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون هم حاکی از آن بود که سوگیری های مذهبی بیرونی در گروه مؤنث قدرت پیش بینی بیشتری برای وسواس مرگ دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که سوگیری مذهبی درونی با وسواس مرگ رابطه ای منفی دارد، می توان نتیجه گرفت که رشد نایافتگی مذهبی دلیلی بر نگرش های مرضی نسبت به مرگ است. نقش جنسیت در رابطه سوگیری مذهبی بیرونی با وسواس مرگ حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: وسواس مرگ، مذهب، سوگیری مذهبی، جنسیت
  • جعفر حسنی صفحه 73
    مقدمه
    نظم جویی شناختی هیجان نقش مهمی در فهم همبسته های رفتاری و هیجانی استرس و وقایع عاطفی منفی ایفا می کند. هدف مطالعه حاضر تهیه ی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P) و بررسی خصوصیات روان سنجی آن بود.
    روش
    نسخه ی انگلیسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان پس از آماده سازی با تکنیک ترجمه ی مضاعف بر روی 420 نفر (200 نفر زن) از شرکت کننده های جامعه ی دانشجویی شهر تهران با دامنه ی سنی 18 الی 32 اجرا شد. برای بررسی اعتبار نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P) از روش های همسانی درونی و بازآزمایی استفاده شد. همچنین روایی پرسشنامه ی مذکور از طریق تحلیل مؤلفه ی اصلی با استفاده از چرخش واریماکس، همبستگی بین خرده مقیاس ها و روایی ملاکی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 9 خرده مقیاس نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P) همسانی درونی خوبی داشتند (دامنه ی آلفای کرونباخ 76/0 تا 92/0 بود). نمره های ماده و نمره های کلی خرده مقیاس های مطابق به صورت معنادار همبسته بودند (46/0r= تا 75/0r=) و ارزش ضرایب همبستگی بازآزمایی (51/0 تا 77/0) بیانگر ثبات مقیاس بود. نتایج تحلیل مؤلفه ی اصلی از الگوی 9 عاملی اصلی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان حمایت کرد که 74 درصد واریانس را تبیین می کرد. درجه ی روابط درونی بین خرده مقیاس ها نسبتا بالا بود (32/0 تا 67/0). در نهایت، با مد نظر قرار دادن روایی ملاکی، خرده مقیاس های نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P) به صورت خاص با علائم افسردگی همبسته بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ-P)، در جامعه ی دانشجویان شهر تهران اعتبار و روایی مناسبی دارد و ابزار مناسبی برای استفاده در موقعیت های بالینی و پژوهشی می باشد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، نظم جویی شناختی هیجان، نسخه ی فارسی پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان (CERQ، P)
  • زهره هاشمی، مجید محمود علیلو، تورج هاشمی نصرت آباد صفحه 85
    مقدمه
    درمان فراشناختی افسردگی، بر کاهش فرآیندهای شناختی غیر سودمند و تسهیل سبک های فراشناختی پردازش تمرکز دارد. این درمان، بیمار را به گسیختن نشخوارهای ذهنی، کاهش تمایلات خود نظارتی غیر سودمند و ایجاد سبک های سازگارانه تر قادر می سازد. در پژوهش حاضر سعی شده است تا اثربخشی این نوع از درمان در بهبود بیماران دچار افسردگی اساسی مورد بررسی قرار گیرد.
    روش
    این پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه ی پلکانی طی 8-6 جلسه روی سه بیمار با پیگیری یک و سه ماهه، اجرا گشت. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه ی افسردگی بک، پرسشنامه ی اضطراب بک و پرسشنامه ی نشخوار فکری بود.
    یافته ها
    درمان، تغییرات معنادار و قابل توجهی در علائم افسردگی، اضطراب و نشخوار فکری هر سه بیمار مبتلا به افسردگی ایجاد کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهد، درمان فراشناختی که به جای محتوای شناخت بر کنترل فرآیندهای حاکم بر آن تمرکز می کند، می تواند در درمان بیماران مبتلا به اختلال افسردگی مؤثر باشد. به طوری که درمان موجب تغییرات معنادار در علائم هر سه بیمار شود و بهره های درمانی تا زمان دوره ی پیگیری ادامه یافتند.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، نشخوار فکری و درمان فراشناختی
|
  • Teimourpour, N. M. A., Moshtagh-Bidokhti, N. , Pourshanbaz, A. Page 1
    Introduction
    The aim of this study was to identify the relationship of attachment styles، marital satisfaction، and feeling of sex guilt with sexual desire in women.
    Method
    Subjects were 192 married female students with the age range of 18-40 from University of Welfare Sciences and Rehabilitation، Tarbiat Modarres University and Islamic Azad University who participated in the present study by filling out the Adult Attachment Styles Index، ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire، Mosher Revised Sex-Guilt Inventory and Hurlbert Index of Sexual Desire. Method of sampling was multistage clustering. Pearson correlation coefficient and regression analysis methods were used to analyze the data.
    Results
    Findings showed that there is significant relationship between sexual desire with secure attachment style (r=0. 283، p<0. 01)، insecure avoidant attachment style (r=-0. 321، p<0. 01)، insecure ambivalent attachment style (r=0. 144، p<0. 05)، marital satisfaction (r=0. 512، p<0. 01) and feeling of sex guilt (r=-0. 442، p<0. 01). There was also significant negative relationship between sexual desire with age (r=-0. 553، p<0. 01) and marital duration (r=-0. 349، p<0. 01). Of all research variables، marital satisfaction، insecure ambivalent attachment style and feeling of sex guilt were able to predict 48. 9 percent of the variance of sexual desire.
    Conclusion
    Results of the present study show that those women with secure and ambivalent attachment styles and also higher levels of marital satisfaction، experience higher levels of sexual desire. On the other hand، women with avoidant attachment style، higher levels of feeling of sex guilt، older in age، and longer marital duration، experience lower levels of sexual desire.
  • Jahanbakhsh, M.M. A., Amiri, Sh. , Molavi, H. , Bahadori, M. H. M. A Page 15
    Introduction
    Mother as the main attachment figure has an undeniable effect on affective development of the child. The aim of the current study was to investigate the relationship and predictability of girls` attachment problems through mothers` attachment style.
    Method
    Sample included 388 individuals of second and fourth grade of primary school that had been chosen through multistage cluster sampling method. In order to assess the girls` attachment problems، the RADQ was used. Besides، AAS questionnaire was administered as a criterion to assess mothers` attachment style. Data were analyzed using correlation and stepwise regression analysis method.
    Results
    The study showed a significant relationship between avoidant (r=0/32)، ambivalent (r=0/28) and secure (r= -0/16) attachment style of mothers with the girls` attachment problems. Final finding of this research show that avoidant attachment style of mothers had the greatest power to predict attachment problems of girls; and can predict %0/10 of child''s attachment problems variance. On the other hand، ambivalent and secure attachment styles of mothers could predict %3 of attachment problems of girls.
    Conclusion
    In addition to supporting the attachment theory، results of this study signify the importance of mother-child interaction. Mothers` avoidant attachment style can be a strong predictor of their girls` attachment problems. Attachment based therapies can be useful methods in controlling attachment problems.
  • Yousefi, R. , Abedin, A. R. , Tirgari, A. , Fathabadi, J. Page 25
    Introduction
    Marital satisfaction is a complex and important aspect of marital relationship that can be influenced by several factors; and different intervention styles can have an impact on in. The aim of this study was to identify dominant schemas in marital dissatisfaction and to investigate the effectiveness of schema-focused training intervention on enhancement of marital satisfaction.
    Method
    For this propose, forty persons (man and woman) with marital dissatisfaction interviewed and assessed by research instruments (ENRICH, SCL-90, GHQ, YSQ-SF) and then divided to experimental and control groups. Intervention was conducted on experimental group but control group received no intervention.
    Results
    Findings showed that primary non adaptive schemas are associated with marital dissatisfaction and also schema-focused intervention is effective in enhancement of marital satisfaction.
    Conclusion
    Schema-focused training intervention can be used as an effective intervention in interpersonal problems of couples, especially marital dissatisfaction.
  • Zalpour, Kh.M. A., Abedin, A. R. , Heidari, M. Page 39
    Introduction
    There are many unresolved traumatic experiences reported in the history of patients with Conduct Disorder. These experiences play a prominent role in the formation of anger-related problems in them. Hence، this study aimed to investigate the effectiveness of combining two techniques of “autobiography review” and “hot seat” in the form of group therapy on anger reduction in male adolescents with conduct disorder in Juvenile’s Correction and Nurturance Center of Tehran.
    Method
    A sample of 19 adolescents with conduct disorder was selected based on the score of Conduct Problems Scale of Youth Self-Report (YSR). The subjects were then placed in three groups: Experimental group (6)، free discussion/placebo control group (7)، and another control group that received no intervention (6). The anger components were assessed at pretest and posttest in all three groups by using STAXI-2 Questionnaire. The experimental group participated in 11-sessions of group therapy، utilizing «autobiography review» and «hot seat» techniques. Data was analyzed via Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests.
    Results
    At posttest، a significant difference was found between the three groups on measures of Anger-out control scale and Anger Expression index; whereas no significant difference was noted for State and Trait anger scales. Comparing groups two by two، using Mann-Whitney U test showed that in variables which there was significant difference between three groups، this difference was significant between the experimental and free discussion control groups، and also between the experimental and control groups with no intervention; but there was no significant difference between the free discussion groups and groups with no interventions.
    Conclusion
    These findings provide support for the effectiveness of this type of group therapy as compared with placebo or no treatment on reduction of anger problems.
  • Nabizadeh-Chiyaneh, Gh. M. A., Hashemi-Nosratabad, T. , Poursharifi, H. , Farvreshi, M. M. A Page 51
    Introduction
    The present study aimed to investigate personality traits and Behavioral inhibition/activation systems in three groups of patients with schizophrenia، bipolar disorder، and normal people.
    Method
    This study is a descriptive-comparative study. 90 people including 30 patients with schizophrenia (14 females and 16 males)، 30 patients with bipolar disorder (14 females and 16 males) and 30 normal individuals (14 females، 16 males) who were selected through available sampling have participated in this research. Data gathering was done by using behavioral inhibition/activation systems scale (Carver and White) and Eysenck Personality Questionnaire-Revised.
    Results
    The present study demonstrated a significant difference in neuroticism (N)، extraversion (E) and psychosis (P) between the considered samples (P=0/001). Also، there was a significant difference in behavioral inhibition system (BIS)، behavioral activation system (BAS) and subscales of behavioral activation system (BAS)، namely Drive (D)، Fun seeking (F) and Reward Responsiveness (R).
    Conclusion
    Results suggest that the extreme levels، either high or low، of personality traits of neuroticism (N)، extraversion (E) and psychosis (P)، and sensitivity of BAS، BIS tend to relate with pathological symptoms. Particularly، BAS، BIS sensitivity combination relate with special kind of pathology.
  • Mohammadzadeh, A. , Najafi, M. Page 65
    Introduction
    According to literature regarding relationship between religious orientations with psychological well-being، it is supposed that the distinction between intrinsic and extrinsic orientations toward religion may prove useful in understanding the relationship between religiosity and death obsession. The present study aimed to examine the relationship between religious orientations with death obsession according to sex role.
    Method
    The current study was conducted in correlative context. Subjects (n=468) were selected through random stratified sampling and the Death Obsession and Religious Orientation Scales were administered. Data was analyzed using synchronic multivariate regression method.
    Results
    Results showed that the relationship between death obsessions with extrinsic orientation toward religion is positive in both sexes; whereas death obsession has a negative relation with intrinsic orientation toward religion. Results of regression analysis also indicated that the extrinsic religious orientations in women predict death obsession with greater power.
    Conclusion
    Because there is negative relationship between intrinsic religious orientations with death obsession، it can be concluded that religious immaturity causes pathological attitudes toward death. The role of gender differences is significant.
  • Hasani, J. Page 73
    Introduction
    Cognitive emotion regulation plays an important role in understanding the behavioral and emotional correlates of stress and negative affective states. The aim of the present study was to develop a Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) and to examine its psychometric properties.
    Method
    The English version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) was translated and back-translated and then administered to 420 (200 females) students of Tehran universities، with age ranged from 18 to 32. The reliability of Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) was assessed via internal consistency and test-retest reliability. The validity of this questionnaire was assessed through the principal component analysis using Varimax-rotation، correlations between subscales، and criterion validity.
    Results
    Results showed that nine subscales of Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) possessed good internal consistency (Cronbach''s alphas ranged from 0/76 to 0/92). Item scores and total scores of the corresponding subscales correlated significantly (r=0/46 to r=0/75) and the test-retest correlation coefficient values (0/51 to 0/77) suggested that CERQ-P is stable. Results of principal component analysis supported the original CERQ nine factors model that explained 74% of the variance. The degree of interrelations among the subscales was partly high (0/32 to 0/67). Finally، according to criterion validity، CERQ-P subscales were specially associated with symptoms of depression.
    Conclusion
    The results of the current study indicate that the Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) is reliable and valid in the population of Tehran universities'' students. It is also a suitable instrument to use in research and clinical situations.
  • Hashemi, Z.M. A., Mahmood-Aliloo, M. , Hashemi-Nosratabad, T. Page 85
    Introduction
    Metacognitive Therapy (MCT) focuses on reducing unhelpful cognitive processes and facilitating metacognitive styles of processing. MCT enables patients to interrupt rumination، reduce unhelpful self-monitoring tendencies، and establish more adaptive styles of responding to thought and feeling. In this research it has been tried to study the effectiveness of this kind of intervention on improving major depression patients.
    Method
    This research in the framework of single case experimental plan was conducted during 6-8 sessions on 3 patients with 1 and 3 months follow-up by using multiple-baselines plan. Instruments used in this research were included BDI II، BAI and RRS.
    Results
    Treatment created significant and considerable changes in depression، anxiety، and rumination symptoms of all three depressed patients.
    Conclusion
    Results of this study show that meta-cognitive therapy which instead of cognition content، focuses on controlling processes prominent on it، can be effective in treatment of patient with major depression. In present study، this kind of treatment created significant changes in symptoms of all 3 patients and therapeutic achievements were maintained over follow-up.