فهرست مطالب

نامه تاریخ پژوهان - پیاپی 22 (تابستان 1389)

فصلنامه نامه تاریخ پژوهان
پیاپی 22 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه احمدوند صفحه 4
    کتاب تاریخ سنی ملوک الارض و الانبیاء نوشته حمزه اصفهانی (ت: 270 -280 / و: 350- 360 ق)، علاوه بر نمایاندن شکوه فرهنگ و تمدن ایرانی در گستره تمدن اسلامی، با بازگویی تاریخ اقوام مختلف و فهرست ادوار اسلامی، در گسترانیدن چشم انداز تاریخ نگاری اسلامی سهم شایانی داشته است. بی تردید خلق این اثر ارزشمند بر اساس شیوه دودمانی، حمزه اصفهانی را در زمره پیشگامان رویکردی جدید به تاریخ نگاری اسلامی، جای می دهد. نوشتار حاضر، با بیان شرحی کوتاه از زندگانی و آثار نویسنده، به بررسی اهمیت این اثر در تاریخ نگاری اسلامی، منابع اصلی، ساختار و نوآوری های آن می پردازد.
    کلیدواژگان: حمزه اصفهانی، تاریخ سنی ملوک الارض و الانبیاء، شیوه دودمانی، تاریخ نگاری اسلامی، پادشاهان و پیامبران
  • محمدعلی چلونگر، جهانگیر رجبی صفحه 31
    مقاله حاضر، موقعیت و جایگاه مسیحیان منطقه حجاز و هم چنین مسیحیان حیره و غسان در دهه های نخستین حیات امپراتوری اسلامی، یعنی دوره خلفای راشدین را بررسی می کند. پیش از این زمان، یعنی در سال های پس از هجرت پیامبر اکرم تا وفات ایشان، مسیحیان نجران در یمن و دومه الجندل درشمال شبه جزیره، بر اساس قرارداد هایی که میان آنها و پیامبر منعقد شد، تحت ذمه مسلمانان قرار گرفتند و به زندگی خود در شبه جزیره ادامه دادند تا این که خلافت به ابوبکر رسید. تا قبل از این زمان، اسلام به خارج از جزیره العرب گسترش چندانی نیافته و در محدوده حجاز باقی مانده بود. اما با در پیش گرفتن سیاست نبوی که خلفا به منظور گسترش آیین اسلام اتخاذ کردند و پس از گسترش اسلام به خارج از شبه جزیره، اعراب نصرانی بیشتری در محدوده قلمرو اسلامی قرار گرفتد؛ چنان که مسلمانان از طرف شرق با مسیحیان حیره بین النهرین برخورد کردند. این مسیحیان، تحت حمایت دولت ساسانی قرار داشتند و پس از درگیری هایی، سرانجام بر اساس قراردادهای دوجانبه هر چند نقص عهدهایی توسط ایشان صورت گرفت زیر چتر دولت اسلامی قرار گرفتند. در محدوده شمال شبه جزیره نیز دولت مسیحی غسان قرار داشت که از طرف دولت روم، بر منطقه شام حکومت می کرد و از منافع این امپراتوری و حتی ساسانی های قبل از اسلام، در برابر گسترش اسلام به مناطق شمالی حمایت می نمود. با توجه به این که اسلام از میان اعراب نشات گرفت و این قوم دارای یک خاستگاه مشترک بودند، سرگذشت اعراب نصرانی در محدوده زمانی مورد نظر، موضوع مقاله حاضر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: نجران، دومهالجندل، حیره، غسان، نجرانیه، اعراب نصرانی
  • علی حقی صفحه 54
    نویسنده در این مقاله، به ابهام زدایی از مفهوم «تاریخی گری» و بررسی و نقد این مفهوم، خاصه از نظرگاه پوپر می پردازد. برای ایضاح این مفهوم، مفاهیم «تاریخ» و «فلسفه تاریخ» و معانی گوناگون این مفاهیم تشریح شده تا نسبت مفهوم تاریخی گری با این مفاهیم به خوبی روشن شود. تاریخی گری ابعاد و وجوه گوناگونی دارد که به همه آنها در این مقاله پرداخته نشده و یا به اختصار اکتفا شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ، علم تاریخ، فلسفه تاریخ، تاریخی گری، فلسفه نظری تاریخ، فلسفه انتقادی تاریخ، فقر تاریخ گری، مهندسی اجتماعی
  • اکرم سرآبادانی تفرشی صفحه 74
    هجوم مغولان به ایران، ویرانی های زیادی را در سرزمین مهد فرهنگ و تمدن به وجود آورد. ولی با مرگ ابوسعید، حکومت های محلی مانند آل مظفر در مرکز ایران، به استقلال رسیدند و حاکمان آن توانستند حکومت شهرهای شیراز، کرمان، یزد، اصفهان و خوزستان را به دست آورند.
    امیران این خاندان، خود از دانش و فضیلت بی بهره نبودند و روحیه علم دوستی و دانش پروری و ذوق و استعدادهای هنری ایشان، باعث گردید تا علما، ادبا و هنرمندان، به گرد آنها جمع شوند و به برقراری مجالس علوم مختلف از جمله فقه، تفسیر، حدیث و... بپردازند. در همین دوره امرا، وزرا، دانشمندان و ثروت مندان به ساخت و تاسیس مراکز و مؤسسات آموزشی مشغول شدند. بررسی فعالیت های فرهنگی، آموزشی، هنری و معماری دوره حکومت آل مظفر و نقش آن در حفظ تمدن بزرگ اسلامی در دوره دگرگونی تمدن و نیز انتقال آن به نسل های آینده، محور اصلی این پژوهش است که ضمن آن بناهای مذهبی و آموزشی و نیز سیاهه ای از اسامی دانشمندان و ادیبان آن دوره و آثار ایشان معرفی می گردند.
    کلیدواژگان: آل مظفر، مساجد، مدارس، ادبا، علما، هنرمندان، معماری
  • مریم عابدینی مغانکی صفحه 120
    سال907قمری با اعلام مذهب جدید برای حکومت تازه تاسیس صفویان، نقطه عطفی در تعاملات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن روز ایران، چه در داخل و چه در خارج از مرزها بود؛ زیرا با وجود اکثریت اهل تسنن آن روز ایران و ممالک اطراف، حکومتی سر برآورد که با ایدئولوژی متفاوت و مذهبی تازه، سعی داشت وحدت مذهبی ممالک زیر سلطه را حتی با زور شمشیر محقق سازد. مقاله حاضر، تاثیر فضای به وجود آمده ناشی از این تحول همه جانبه را در ابعادی از فرهنگ این مرزو بوم در دوره پادشاهان نخستین صفوی یعنی اوج احساسات مذهبی و انقلابی صفویان بر روی کرد، فعالیت ها و کارکرد مدارس این دوره، بررسی می کند؛ یعنی در چنین فضای انقلابی و تلاش برای تحکیم پایه های قدرت نوظهور ودراین طوفان تغییرات، چه بر سر این نهاد آمده و به کدام سو هدایت شده و چه ابعادی از کارکردهای آن تشویق گردیده است؟ از سوی دیگر، چه بر سر دست اندرکاران و متولیان این نهاد در صورت پذیرش و یا روی بر تافتن از سیاست های مذهبی و ساختاری این رژیم آمده است؟ دراین دوره چه سیاست ها و تدابیری برای استفاده هرچه بیشتر از کارکرد مدارس برای تحکیم و تکوین حکومت و مذهب رسمی آن به کار رفته است؟
    کلیدواژگان: شاه اسماعیل اول، شاه تهماسب اول، مدرسان، سیاست های مذهبی، مدارس، بانوان
  • نعمت الله علی محمدی صفحه 149
    بدلیسی از جمله نویسندگان ایرانی تبار است که به سبب سخت گیری های دولت صفوی، به دربار دولت عثمانی پناهنده شد. معروف ترین اثر وی هشت بهشت، به تقلید از اسلافش چون تاریخ جهان گشای جوینی، وصاف الحضره شیرازی و ظفرنامه شرف الدین علی یزدی، مملو از آرایه های ادبی است. این کتاب، از جمله منابع دست اول دربار عثمانی و از ارزنده ترین آثار در شناخت این دربار به شمار می رود که دانش پژوهان تاریخ عثمانی، نمی توانند از آن چشم پوشی کنند. اثر او تاریخ عمومی صرف نیست، بلکه تاریخ محلی نیز محسوب می شود، زیرا نویسنده ضمن بیان شرح حال پادشاهان عثمانی، به مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هم اهتمام ورزیده است. مقاله حاضر، این اثر برجسته را از چند منظر در مقایسه با آثار قبل، بعد و یا هم عصر نویسنده بررسی و ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ و تاریخ نگاری، تاریخ نویسی، بدلیسی، تاریخ عثمانی، جهان گشای جوینی، وصاف الحضره، شرف الدین علی یزدی، شاه اسماعیل صفوی، ایران
  • دیوید مورگان ترجمه: رضا شجری صفحه 186
    مقاله حاضر، به دو سنت حاکم بر تاریخ نگاری آسیا یعنی تاریخ نگاری چین و تاریخ نگاری اسلامی می پردازد. نویسنده، ابتدا به وجه اشتراک این دو سنت اشاره می کند و به دنبال آن ویژگی های هر یک از این سنت ها را بررسی می نماید. وی در این راه، به سیر تحول تاریخ نگاری ایرانی- اسلامی و نمایندگان برجسته آن یعنی طبری، یعقوبی، مسعودی، بلعمی، بیهقی، ابن اثیر، جوینی، فضل الله همدانی و ابن خلدون می پردازد.
    بخش پایانی مقاله ویژگی ها و اوضاع حاکم بر تاریخ نگاری چین و تاریخ نگاران مهم آن، از عصر کنفوسیوس تا قرن بیستم را مورد بررسی قرار می دهد.(مترجم)
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، سنت تاریخ نگاری چین، سنت تاریخ نگاری اسلامی، تاریخ نگاری آسیا، طبری
|
  • Fatimah Ahmadwand Page 4
    The book titled "the history of kings and prophets" written by Hamzah Isfahani (birth: 270-280/ and d. 350-360 A.H) has played an admirable role in demonstration of Iranian culture and civilization in the Islamic civilization domain with recounting of various nation's history and indexing the Islamic periods. He has possessed a tremendous part in expansion of the Islamic historiography's perspective. Undoubtedly, the creation of such a precious work in a dynastic style can set Hamzah Isfahani amongst the forerunners of the new approach to Islamic historiography. The present writing having concise sayings about the biography and works of his tries to shed light on the significance of this book in the Islamic historiography, its original sources, structure and the innovations it enjoys.
  • Dr. Muhammad Ali Chelongar, Jahangir Rajabi Dashtaki Page 31
    The present article studies the position and status of Christians in the districts of Hejaz, Ghassan and Herah in the first decades of Islamic empire; the period of guided caliphs. Prior this period, i.e. from the time the prophet Muhammad (peace be upon him) migrated from Mecca to Medina till his demise, the Christians who resided in Najran of Yemen and the Christians who have settled in the north of peninsula (Zowmatul Jandal) in accordance to a contract they have signed with the prophet were paying tribute to the Muslims. They continued having a peaceful life in this peninsula till Abu-Bakr succeeded the prophet. Till this time Islam's dominance has not been expanded beyond Arab peninsula and has remained restricted in the boundary of Hejaz. But the caliphs with undertaking the prophetic policy in expansion of Islamic doctrine outside Arab peninsula, a major part of Christian Arabs were included in the Islamic domain. Keeping the expansion of Islam in mind, the Muslims faced with the Christians of Herah (located in between two rivers) from the eastern side. These Christians have been under Sassanid government's support and after some clashes and eventually based on mutual contracts –though they have breached some of the contracts- came under protection of Islamic state. In the north part of Arab peninsula a Christian state by the name of Ghassan existed who had governed Damascus region as a representative of Roman state. This state has used to back the Roman and even the Sassanid interests against expansion of Islam in the northern regions. Considering this fact that Islam has originated from amongst the Arabs and that this nation had enjoyed a common genesis, the history of Arabs being Christian in the above mentioned limit of time makes the subject of the present article.
  • Dr. Ali Haqqi Page 54
    The writer tries to remove the doubts from the concept of "historicity" and study and analysis this notion particularly from Popper's perspective. For elucidation of this concept, other notions such as "history" and "philosophy of history" along with their different meanings are explained so that the relation of historicity should be fully clarified with the above mentioned entries. Historicity enjoys various aspects and dimensions that this article has either not paid attention to them entirely or has sufficed to be brief in this regard.
  • Akram Sarabadni Tafrashi Page 74
    The Mongolian invasion of Iran has left behind enormous destructions in the territory being the cradle of culture and civilization. Nonetheless, with the death of Abu Saied, the local governments such as Muzaffar dynasty in the central part of Iran gained independence and their governors could dominate the cities of Shiraz, Kerman, Yazd, Isfahan and Khuzestan. The emirs of this family were not lacking knowledge and virtues by their own rather their spirit and interest to knowledge and the artistic flavor they had caused that the intellectuals, men of literature and skill should assemble around them and set up gatherings of various sciences of jurisprudence, interpretation, Hadith and …. In the very period the emirs, ministers, intellectuals, and wealthy men got busy constructing and establishing educational centers. The pivotal points of the research are: to study the cultural, instructive, artistic and architectural activities of the period where Mudaffar dynasty governed. The contribution they had in protection of the great Islamic civilization at a time it was to be transformed and the part they undertook in transportation of this civilization for the coming generations. In the meantime, the religious and educational buildings and the names of intellectuals and literary men of the very period along with their works are introduced for the readers.
  • Mariam Abidini Maghunaki Page 120
    The year 907 of Islamic calendar with announcement of a new religious creed for the newly established Safavid government got changed to a turning point in political, social, economical and cultural dealings of Iran inside and outside. Because with the existence of majority of Sunnites in Iran of that era and in surrounding countries a state has emerged having a new ideology and new religious doctrine. This state intended to impose religious unity and solidarity on her dominated countries even by coercion. The present article is intent to explore the efficacy of the atmosphere came into being from this all-inclusive evolution in respect to culture of this nation in the period of first Safavid kings. In other words it is going to study the efficacy of the Safavid revolutionary religious feelings reaching its climax on approaches, activities and functionality of schools of this era. In such a revolutionary circumstances or storm of episodes where the newly arrived authority were trying to stabilize the pillars of its domination, what went on against this constitution and to which direction has it been directed and which aspects of its functionalities were admired and applauded. From other hand, what has happened to those being in charge, responsible and administrator of this institution had they contrasted the regime's structural and religious policies? In the very epoch, what policies and expediencies using the functionalities of the schools have been taken to create and stabilize the government and its official religious doctrine?
  • Nematullah Ali Muhammadi Page 149
    Badlisi is of those Iranian writers who on because of Safavid state's severities took shelter in Ottoman Empire administration. His most renowned work "eight paradises" is imitating his preceding historical books such as Jahan Gushaie of Hawini, Wassaf Al Hadra of Shirazi and Zafarnamah of Ali Sharafuddin from Yazd and is full of literary rhetoric. This book is of the first hand sources in regard to Ottoman court and the most valuable work in cognition of the administration that the student of this major (Ottoman Empire) can never turn a blind eye to. His work is not only a general book of history but also appears to be a local history as well. Because the writer along with elucidation of biographies of Ottoman kings has paid heed to the political, social, economical and cultural issues too. The writing at hand studies and assesses this prominent work from various perspectives in comparison to the works done prior, after him and the works done coexistent with the writer.
  • Morgan Page 186
    The present writing deals with the two dominant Asian traditions of historiography which is Chinese and Islamic one. The writer firstly talks about the common aspect of the two approaches and respectively studies the characteristics of each of the traditions. He in this way continues and touches the evolution of Islamic-Iranian historiography and their prominent representatives such as Tabari, Jacobi, Masudi, Balami, Behiqi, Ibni Athir, Hawini, Fadlullah Hamadani and Ibni Khaldon. The last part of the article has sayings in regard to characteristics, the dominant situation on Chinese historiography and the important historiographers from Confucius time to 20th century. (Translator)