فهرست مطالب

رخساره های رسوبی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، تابستان 1389)

نشریه رخساره های رسوبی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیداحمد بابازاده، ناصر رئیس سادات، فاطمه احراری * صفحه 1

    ناحیه جنوب غرب قاین یکی از حوضه های پلاتفرمی حاوی میکروفسیلهای اربیتولینیده در حوضه تتیس می باشد. مطالعه اربیتولینهای سری های رسوبی ناحیه قومنجان به شناسایی شش گونه اربیتولین متعلق به پنج جنس Conicorbitolina، Mesorbitolina، Palorbitolina، Palorbitolinoides و Praeorbitolina منجر شده است. بر اساس گونه های اربیتولین دو بیوزون Palorbitolina lenticularis و Mesorbitolina texana پیشنهاد می شود. همچنین سن برشهای مورد مطالعه برای این منطقه بارمین پسین سنومانین پیشین و آپتین پیشین سنومانین پیشین معرفی می گردد. با توجه به ظهور و گسترش چینه شناسی اربیتولینهای شناسایی شده، سیر تکاملی Praeorbitolina cormyi–Conicorbitolina cuvilleri و Conicorbitolina cuvilleri- Palorbitolina lenticularis برای ناحیه قومنجان پیشنهاد می گردد. مهمترین تغییرات موجود در سیر تکاملی ارایه شده در این ناحیه شامل تغییر در موقعیت دستگاه جنینی، شکل پروتوکونک، شکل ناحیه ساب امبریونیک، افزایش اندازه دستگاه جنینی و پروتوکونک و افزایش در تعداد تقسیمات ناحیه ساب امبریونیک و دوتروکونک می باشند.

  • محمد خانه باد، رضا موسوی حرمی، مهناز صباغ بجستانی صفحه 11
    در این تحقیق، مطالعات پتروگرافی، ژئوشیمی عناصر اصلی و کمیاب برای تعیین خاستگاه، جایگاه تکتونیکی و شرایط آب و هوایی قدیمه ناحیه منشا ماسه سنگهای اردوویسین کوه راهدار انجام شده است. از نظر پتروگرافی این ماسه سنگها شامل کوارتزآرنایت و ساب لیتارنایت است. همه ماسه سنگها غنی از سیلیس و فقیر از فلدسپات و خرده سنگ می باشند. سیمان این ماسه سنگها شامل سیمان سیلیسی رورشدی، کمی کربنات، هماتیت و کانی های رسی است. داده های پتروگرافی نشان دهنده موقعیت چرخه مجدد و کراتون برای این رسوبات است. همچنین داده های ژئوشیمیایی نیز بیانگر منشا از کوارتزهای رسوبی ماسه سنگهای قدیمی تر است. متوسط اندیس هوازدگی شیمیایی برای این رسوبات در حدود 91 بوده که این خود بیانگر هوازدگی شدید در ناحیه منشا است. در طی رسوب گذاری این ماسه سنگها شرایط آب و هوایی مرطوب حکمفرما بوده است.
  • بتول ریوندی، مهدی نجفی، رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی، محمد وحیدی نیا صفحه 23
    سازند تیرگان به سن بارمین-آپتین در ناودیس خور در شرق حوضه رسوبی کپه داغ، در امتداد شمال غرب- جنوب شرق گسترش دارد. این سازند بطور عمده از سنگ آهکهای االیتی و اوربیتولین دار و با میان لایه هایی از شیل آهکی تشکیل شده است. مرز زیرین این سازند با سازند آواری شوریجه و مرز فوقانی آن با سازند آهکی- مارنی سرچشمه در ناودیس خور به صورت همشیب است. به منظور تشخیص رخساره ها رسوبی و مطالعه چینه نگاری زیستی و سکانسی سازند تیرگان، دو برش در یال های شمال شرق و جنوب غربی ناودیس خور برداشت و مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که این رسوبات در یک پلت فرم کربناته کم عمق از نوع رمپ با پشته سدی و در 4محیط دریای باز، پشته سدی، لاگون و پهنه جزر و مدی بر جا گذاشته شده است. مطالعات دیرینه شناسی منجر به شناسایی منجر به تشخیص 8 جنس و 11گونه از فرامینیفرهای بنتونیک 3 جنس و 3 گونه از جلبک های سبز آهکی در ناودیس خور شده است. برای اولین بار گونه Juraella bifurcata از رسوبات کرتاسه تحتانی (بارمین) در شرق حوضه رسوبی کپه داغ معرفی می شود. بر اساس مطالعات صورت گرفته سن سازند تیرگان در شرق بارمین- آپسین زیرین تعیین شده است.
  • زینب سلیمان نوری، محمد علامه *، حبیب ترشیزیان، رضا شریفیان عطار صفحه 35

    حوضه رسوبی کپه داغ در شمال و شمال شرق ایران شکل گرفته است و از دریای خزر شروع شده و پس از عبور از ترکمنستان و ایران وارد کشور افغانستان می شود. سازند آب تلخ یکی از واحدهای رسوبی این حوضه می باشد که تاکنون چندین مرتبه براساس سایر فسیل ها از جمله پالینومورف ها، نانوپلانکتونهای آهکی و فرامینیفرها مورد مطالعه قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه در 135 کیلومتری جاده مشهد – کلات با مختصات جغرافیایی «54 ''46 °59 طول شرقی و»42 ''55 °36 عرض شمالی واقع می باشد. لیتولوژی این سازند عمدتا شیل های خاکستری مایل به آبی با لایه هایی ازمارن است. مرز پایینی سازند آب تلخ با سازند آب دراز کاملا تدریجی و مرز فوقانی آن با سازند نیزار نیز تدریجی می باشد. ضخامت اندازه گیری شده سازند در برش بافرجی 980 متر می باشد. به منظور مطالعه سازند آب تلخ براساس استراکودها تعداد 46 نمونه برداشته شد. برای جداسازی استراکودها از رسوبات، نمونه ها شسته شده و پس از مراحل آماده سازی توسط میکروسکوپ الکترونی عکس برداری شدند. تعداد 57 گونه متعلق به 26 جنس شناسایی شدند و با توجه به محدوده سنی این فسیل ها سن سازند آب تلخ سانتونین – ماستریشتین تعیین شد.

  • حسن صفدری ادیمی، حسین وزیری مقدم، علی صیرفیان، علی غبیشاوی، عزیزاله طاهری صفحه 48
    به منظور شناسایی رخساره های سازند سروک در منطقه فیروزآباد، 137 نمونه با در نظر گرفتن تغییرات رخساره ای و خصوصیات سنگ شناختی برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی 13 رخساره و 3 سکانس رسوبی محدود شده توسط ناپیوستگی های نوع دو در این توالی ها از نتایج این تحقیق است. با توجه به رخساره های معرفی شده و شواهد صحرایی، به نظر می رسد بخشهای زیرین و بالایی سازند سروک در منطقه مورد مطالعه در دو محیط به نسبت متفاوت نهشته شده اند. رسوب گذاری در بخش زیرین در یک شلف باز و رسوب گذاری بخش بالایی در یک رمپ کربناته صورت گرفته است. سکانس 1 با سن آلبین پسین شامل مجموعه پاراسکانسهای عمیق شونده TST1 و مجموعه پاراسکانسهای کم عمق شونده HST1 و معادل با سکانس K110 در صفحه عربی می باشد. سکانس 2 با سن آلبین پسین سنومانین پیشین شامل مجموعه پاراسکانسهای عمیق شونده TST2 و مجموعه پاراسکانسهای کم عمق شونده HST2 و معادل با سکانس K120 در صفحه عربی است و در نهایت سکانس 3 با سن سنومانین میانی پسین شامل مجموعه پاراسکانسهای عمیق شونده TST3 و مجموعه پاراسکانسهای کم عمق شونده HST3 و معادل با سکانس K130 در صفحه عربی می باشد.
  • مهرانه عبدالشاهی، محمد وحیدی نیا، علیرضا عاشوری، بهنام رحیمی صفحه 61
    توالی رسوبات مرز سنومانین تورونین در برش شوراب واقع در شرق حوضه رسوبی کپه داغ، دربرگیرنده لایه های پایانی سازند آیتامیر و لایه های آغازین سازند آب دراز می باشد. این توالی شامل شیل و ماسه سنگ گلوکونیت دار و تناوب شیل و مارنهای خاکستری تا سفید است. بر اساس مطالعات زیست چینه ای بر مبنای روزن داران در این برش4 بایوزون شناسایی شده است:1. Rotalipora reicheli Total range zone (Late Cenomanian)2. Rotalipora cushmani Total range zone (Late Cenomanian)3. Whiteinella archaeocretacea Partial range zone (Cenomanian-Turonian)4. Marginotruncana schneegansi Interval zone (Middle Turonian) در مطالعه حاضر، مرز بین سازند آیتامیر با سازند آب دراز درون Whiteinella archaeocretacea zone درنظر گرفته شده است. در بخش بالایی این بایوزون (بخش B به ضخامت 4 متر) کاهش شدید فونا دیده می شود. این کاهش بیانگر تغییرات زیستی و پالئواکولوژیکی بوده و احتمالا با تحولات جهانی در این بازه زمانی مرتبط است. بنابراین به احتمال زیاد بخش B به عنوان قاعده سازند آب دراز بوده و مرز C/T در این بخش واقع است.
  • بهناز کلنات، حسین وزیری مقدم، عزیزاله طاهری صفحه 71
    مطالعه پراکندگی روزن داران کف زی در برش مورد مطالعه به شناسایی سه مجموعه زیستی با سن روپلین شاتین منجر گردید. همچنین برش فیروزآباد با دو برش چاه انجیر (روپلین) و دیل (شاتین بودیگالین) مورد مقایسه قرار گرفت. کربناتهای الیگوسن پیشین در دو برش چاه انجیر و فیروزآباد در لبه حوضه فورلند زاگرس نهشته شده اند. این در حالی است که در آبهای عمیق تر به سمت مرکز حوضه سازند پابده در حال رسوب-گذاری بوده است. رسوبات مربوط به میوسن در دو برش چاه انجیر و فیروزآباد دیده نمی شوند. این موضوع نشان می دهد افت سطح آب در طی الیگوسن موجب محدود شدن رسوبات دریایی شده و در نتیجه سازند گچساران جانشین سازند آسماری گردیده است. اجتماعات زیستی شناسایی شده نشان می دهد رسوب گذاری در برش مورد مطالعه تحت شرایط حاره ای و الیگوتروفیک انجام شده که محیطی ایده آل برای شکل گیری مجموعه های فتوزوئن است. به نظر می رسد گستردگی اجتماعات هتروزوئن در برش فیروزآباد بیش از هر چیز به اکولوژی مرجانهای همزیست دار در این زمان مربوط است که قادر به ساختن ساختمانهای مقاوم ریف در برابر امواج نبوده و در زون مزوالیگوفوتیک می زیسته اند.
  • محمد محمودی قرایی، امیر کریمیان طرقبه، محمد وحیدی نیا صفحه 85
    بررسی دقیق رسوبات گل سفیدی انتهای سازند آب دراز (سانتونین) در برش حمام قلعه (شرق کپه داغ) منجر به شناسایی یک افق غنی از اثرفسیل ریزوکورالیوم (Rhizocorallium) متعلق به رخساره گلوسی فانجیتس (Glossifungites) شد. اثرگونه Rhizocorallium jenense دارای ساختمان U شکل مستقیم کوتاه وگاه اندکی خمیده و موازی سطح لایه بندی بوده و لامینه های ریز هلالی شکل یا اسپریتها در آن غالبا به صورت برجسته هستند. خراشهای ناپیوسته و نیمه موازی بسیار زیادی در سطح لوله های کناری و همچنین با اندازه کوتاهتر بر روی اسپریتها وجود دارند. اثرگونه Rhizocorallium irregulare با فراوانی کم و اندازه بزرگتر به صورت U شکل مستقیم تا اندکی سینوسی وجود داشته و دارای اثرات خراش است. غالب بودن اثرگونه R. jenense نسبت به اثرگونه R. irregulare نشان دهنده شرایط نسبتا پر انرژی است. وجود اثرات فراوان ریزوکورالیوم در بستر نسبتا سخت دلیلی بر وجود ایکنوفاسیس گلوسی فانجیتس است. حضور غالب تغذیه کننده های معلق خوار R. jenense و اندک بودن رسوب خواران R. irregulare شرایط با تمرکز بالای مواد غذایی در ستون آب را نشان می دهد. اثرات خراش احتمالا بیانگر تولید آثار توسط جانورانی از گروه سخت پوستان است که دارای ضمائمی سخت در تماس با بستر بوده اند.
|
  • Seyed Ahmad Babazadeh, Seyed Naser Raisossadat, Fatemeh Ahrari Page 1

    South west of Qayen area is one of the platform basins in the Thethys, which contains microfossils such as orbitolinids. Six species belonging to the genera Praeorbitolina, Palorbitolina, Palorbitolinoides, Mesorbitolina, and Conicorbitolina were identified in Qomenjan area. Based on orbitolinids species, two biozones including Mesorbitolina texana and Palorbitolina lenticularis are suggested. The age of sediments is attributed to Late Baremian -Early Cenomanian and Early Aptian–Early Cenomanian. Based on occurrence and stratigraphic distributions of orbitolinids in the Qomenjan section and comparison with Cherchi and Schroeder's evolutionary model, Praeorbitolina cormyi–Conicorbitolina cuvilleri and Palorbitolina lenticularis- Conicorbitolina cuvilleri phylogenetic lineage is suggested for the Qomenjan area herein. The most important changes in the phylogenetic lineage, represented in our research, are as follows: the change in the position of embryonic apparatus, the shape of the protoconch and subembryonic zone, increase in the size of embryonic apparatus and protoconch, increase in the number of subembryonic and deuteroconch partition.

  • Mohammad Khanehbad, Reza Moussavi Harami, Mahnaz Sabagh Bajestani Page 11
    Petrographic, major and trace element composition of sandstones from Ordovician Rahdar Mountain have been investigated to determine their provenance, tectonic setting and paleo-weathering condition in the source area. Petrographically and geochemically, these sandstones are classified as quartzarenite and sublitharenite. All sandstone samples are enriched in quartz but poor in feldspar and rock fragments. These sandstones are commonly well cemented by silica (overgrowth or syntaxial cements) and rarely by carbonate, hematite and clay materials. The petrographic data suggest a recycled orogen and craton source terrain. Geochemical data suggest that these sediments were derived from quartzose sedimentary provenance (older sandstones). The mean CIW values (chemical index of weathering) for these sandstones are about 91 that suggest intense-weathering condition in source area. Humid climate prevailed during deposition of these sandstones
  • Batool Rivandi, Mahdi Nadjafi, Reza Mousavi Harami, Asadollah Mahboubi, Mohammad Vahidinia Page 23
    Barremian-Aptian Tirgan Formation has an exellent northwest- southeast trending exposure in eastern part of the Kopet-Dagh Basin. This formation consists mainly of oolitic and Orbitolina limestone and shale interbeds. It is conformably overlain and underlain by the Sarcheshmeh and Shurijeh Formations respectively. In order to recognize the sedimentary facies and study the bio and sequence stratigraphy, two stratigraphic sections were measured and sampled in northestern and southwesterern flanks of Khore syncline. The results of this study revealed that these sediments are deposited in shallow carbonate ramp and in 4 facies belt including open marine, bar, lagoon and tidal flat. Based on sequence stratigraphic analysis, 2 depositional sequences have been identified that are bounded by type 2 sequence boundries. Paleontological studies in this area show the present of two fossil associations from bentonic foraminifers and calcareous green algae. For the first time, Juraella bifurcata is reported from the eastern Kopet-Dagh basin. Based of recognition of 8 genuses and 11 species of bentonic foraminifers and 3 genuses and species of calcareous green algae in Khore syncline, we suggest Barremian- Aptian age for these sediments.
  • Zinat Soleyman Noori, Mohsen Allameh, Habibollah Torshizian, Reza Sharifian Attar Page 35

    In the North & E. North of Iran Kopeh Dagh basin has formed and begins from khazar sea, passes through Turkmenistan and Iran, then inter Afghanistan. Abtalkh formation is one of the sedimentary units of this basin that has been studied based on other fossils several times such as foraminifera, palinomorphs and nanoplanctons. The study area is located in 135 Kilometers of Mashhad-Kalat road, with geographical features North latitude 59° 46' 54" and Earst longitude 36° 55' 42", and its lithology is mostly of blue-gray chalky shale with layers of marn. Its down boundary with Abderaz formation and upper boundary with Neyzar formation is conformable and its thickness is 980 M. For studying of formation according to Ostracoda, 46 samples have been taken. For separating Ostracoda of surrounded sediment, samples were washed and then were photographed by electronically microscope. We organized 57 spices for 26 genus from Ostracoda. According to, age of Abtalkh formation is santonian-masterishtian.

  • Hassan Safdari Adimi, Hossein Vaziri Moghaddam, Ali Seyrafian, Ali Ghobishavi, Azizallah Taheri Page 48
    In order to identify microfacies of the Sarvak Formation in Firozabad area, 137 samples, considering microfacial changes and lithological properties, were collected and studied. 13 microfacies and 3 depositional sequences, bounded by SB2 boundaries, in these sequences were identified. Microfacies analysis and field observations revealed that the upper and lower parts of Sarvak Formation in study area have been deposited in 2 relatively different environments; sedimentation in the lower part has taken palace in an open shelf, while upper part deposited in a carbonated ramp setting. Sequence 1 (Late Albian age) includes a set of deepening TST parasequences and a set of shallow HST parasequences that are concurrent with K110 sequence in Arabic plate. Sequence 2 (Late Albian-Early Cenomanian age) includes a set of deepening TST parasequences and a set of shallow HST parasequences that are concurrent with K120 sequence in Arabic plate. Finally, Sequence 3 in (middle-late Senomanian age) includes a set of deepening TST parasequences and a set of shallow HST parasequences that are concurrent with K130 sequence in Arabic plate.
  • Mehrane Abdoshahi, Mohammad Vahidinia, Ali Reza Ashouri, Behnam Rahimi Page 61
    Sedimentrary succession of Cenomanian-Turonian boundary at Shurab section is located in east Kopet-Dagh and consists of upper most layers of Aitamir Formation and lower most layers of Abderaz Formation.The lithology of this succession is mainly composed of green shale and glauconitic sandstone and alternating of grey to white shale and marl. Based on biostratigraphic studies of Foraminifera in this section, four biozones have been recognized:1- Rotalipora reicheli Total Range Zone (Late Cenomanian)2- Rotalipora cushmani Total Range Zone (Late Cenomanian)3- Whiteinella archaeocretacea Partial Range Zone (Cenomanian-Turonian)4- Marginotruncana schneegansi Interval Zone (Middle Turonian).In this study, the boundary between Aitamir Formation with Abderaz Formation considered to be within Whiteinella archaeocretacea zone. In upper part of this biozone, an intense decrease in fauna can be seen. This decreasing can be considered to be as result of biotic and paleoecologic changes that can be related to global events during this time. Therefore, most probable part of B can be considered as the base of Abderaz Formation and C/T boundary is located in this part.
  • Behnaz Kalanat, Hossein Vaziri Moghaddam, Azizollah Taheri Page 71
    Three assemblage zones (Rupelian-Chattian age) have been identified by distribution of large benthic foraminifera in the study area. The Firozabad section was compared with Chahangir (Rupelian) and Dil (Chattian-Burdigalian) sections. Early Oligocene carbonate (Firozabad and Chahangir sections) was deposited at the edge of Zagros foreland basin whereas towards the center of the basin, the Pabdeh Formation continued to accumulate. The Miocene part of the Asmari Formation, as seen in the Dil section, is absent in Firozabad and Chahangir sections. This suggests that Oligocene sea level fall restricted marine deposition and Asmari Formation replaced laterally by the Gachsaran Formation. The biotic associations and palaeolatitudinal reconstructions suggest that carbonate sedimentation took place in tropical waters under oligotrophic conditions in the study area, a favorable environment for photozoan assemblages. The dominance of heterozoan assemblages seems to be related to the palaeoecology and evolution of zooaxanthellate corals, which were not able to construct reefs against the destructive waves; actually they lived in the meso-oligotrophic zone.
  • Mohammad Hossein Mahmoudi Gharaie, Amir Karimian Torghabeh, Mohammad Vahidinia Page 85
    A detailed study of Rhizocorallium assemblages from the Late Santonian chalky limestone in the Kopet Dagh basin led to identification of Glossifungites horizon in uppermost part of the Abderaz succession. Rhizocorallium jenense shows straight, short and slightly curved U shape structure with almost protrusive spreiten. Scratches are very abundant, which are less continuous and non parallel on the marginal tubes and shorter scratches are visible on the spreiten. Rhizocorallium irregulare is scarce. It exhibits the form of straight to slightly sinus U shapes with scratch marks on the surface. The higher dominance of R.jenense than R.irregulare reflects high energy condition of the sea water. The presence of abundant Rhizocorallium traces in firm ground consistency reveal Glossifungites ichnofacies. The occurrence of dominant suspension feeding R. jenense and scarce deposit feeding R. irregulare reflects a high concentration of nutrients in the water column. Scratch mark casts suggest crustaceans as trace makers with some appendages in continuous contact with the substrate.