فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1389)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دکترلادن برادران مهاجری، زهره خلیلک، ناهید محمدزاده اخلاقی، سامان ایزدپناه صفحه 9
    سابقه و هدف
    از آنجا که برای درمان موفق ریشه دندان گوتا پرکا به تنهایی نمی تواند سیل مناسبی را فراهم کند، ناچار به استفاده از مواد درز گیر (سیلرها) هستیم. یکی از خصوصیت مهم کاربردی و کلینیکی یک سیلر، زمان سخت شدن مشخص و مناسب از نظر کار کردن می باشد. هدف از این تحقیق، تعیین زمان سخت شدن پنج سیلرهای AH 26، 2 Seal، Dorifill، ADSeal Meta و سیلر ایرانی SDS، با روش استاندارد می باشد.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق و طراحی تجربی به صورت Blind از نظر محقق بوده، و گروه ها بعد از مشابه سازی انتخاب شدند. سیلر های مورد بررسی AH 26، 2 Seal، Dorifill، ADSeal Meta و سیلر ایرانی SDS بودند. زمان سخت شدن طبق استاندارد ISO 6876:2001 گیری شد. تعداد 5 آزمایش برای هر گروه و در جمع 25 بار آزمایش انجام شد. نتایج با آزمون آماری OneWay ANOVA توسط بررسی شد (Pvalue< 0.05).
    یافته ها
    تحقیق روی 5 سیلر و 25 نمونه انجام گرفت. زمان سخت شدن سیلرها برابر:AH 26 = 814.2±8.6، Dorifill = 93.8±15.1، 2Seal = 738.4±6.9، ADSeal Meta = 49.8±4.3، SDS = 270.6±167 ایرانی، دقیقه بود. (P<0.00)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سیلر جدید ADSeal meta زمان سخت تر شدن کمتری دارد و چون یک سیلر جدید است، تحقیقات بیشتر را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: زمان سخت شدن، استاندارد ISO 6786:2001، سیلر اندودنتیکس
  • رویا شریعت مداراحمدی، محمود قاسمی، هما فروهش، محمد جواد خرازی، عرفانه افسری اردچی صفحه 18
    عفونتهای باکتریائی منجر به بروز پاتوژن های مقاوم انسانی می شود. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان مقاومت باکتری های Aa، Pg، Ec، Fn به آنتی بیوتیک های آموکسی سیلین و تتراسیکلین در نمونه های پلاک زیر لثه ای بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی آزمایشگاهی روی 2 نمونه پلاک زیر لثه ای از20 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن در محیط تایوگلیکولات به آزمایشگاه ارسال گردید. نمونه ها بر روی محیط های بلادآگار و شکلات آگار کشت و در اتمسفر 5% CO2 قرار داده شدند و چهارگونه باکتری مورد نظر جدا شدند. تست حساسیت دارویی با استفاده از نوارهای Etest بر روی باکتری های مذکور در محیط مولربلاد آگار انجام شد و با آمار توصیفی ارائه گردید.
    یافته ها
    از40 نمونه مورد مطالعه 19 (47.5 درصد) نمونه حاوی Aa، 8 (20 درصد)نمونه حاوی Pg، 10 (25 درصد)نمونه حاوی Fn و 3 (7.5 درصد)نمونه حاوی Ec بودند. تمام باکتری های مذکور نسبت به هر دو آنتی بیوتیک تتراسیکلین و آموکسی سیلین حساس بودند.
    نتیجه گیری
    نشان داد که آموکسی سیلین و تتراسیکلین بر روی پاتوژنهای پریودنتال موثرند و به نظر می رسد این داروها می توانند در درمان پریودنتیت استفاده شوند.
    کلیدواژگان: مقاومت باکتریایی، بیماری پریودنتال، پلاک زیرلثه ای
  • عبدالرضا جمیلیان، محمدعلی صغیری، محمود قاسمی، انوشه قاسمیان صفحه 25
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات درمانهای ارتودنسی شکست باند بین براکت و دندان است. با گذاشتن براکتها احتمال تجمع پلاک و مشکلات پریودنتال افزایش می یابد که برای کنترل این مشکلات از روش های مختلفی نظیر انواع دهان شویه ها استفاده می شود. با توجه به خلاء اطلاعاتی موجود در رابطه با تاثیر دهان شویه ها بر روی استحکام باند برشی، این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر دو دهان شویه ارتوکین و Oral B بر روی استحکام باند برشی براکتهای ارتودنسی در شرایط in vitro در دانشکده دندانپزشکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش experimental و به صورت آزمایشگاهی (in vitro) بر روی 45 دندان پره مولر انسانی سالم انجام شد. پس از ضدعفونی کردن دندانها در محلول تیمول 1/0%، مراحل باندینگ با استفاده از کامپوزیت Self cure از نوع No-Mix سازنده صورت گرفت. دندانها به صورت تصادفی به 3 گروه 15 تایی شامل گروه کنترل، ارتوکین و Oral B تقسیم شدند. در هر 3 گروه دندانها به مدت 2 هفته در بزاق مصنوعی نگهداری شدند ولی در گروه ارتوکین و Oral B دندانها در این 2 هفته، 2 بار در روز و هر بار به مدت 60 ثانیه در دهان شویه های مذکور قرار گرفتند. پس از نگهداری دندانها در آب مقطر و مانت کردن آنها در بلوکهای آکریلی، نمونه ها در دستگاه Universal testing machine با سرعت mm/min1 مقدار استحکام باند برشی برای هر نمونه اندازه گیری شد و اطلاعات با استفاده از آنالیز ANOVA و تستLSD مقایسه شدند. بعد از دباند، نمونه ها زیر میکروسکوپ Reflective با بزرگنمایی 20 میزان کامپوزیت باقیمانده بر روی دندانها با استفاده از آنالیز Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در گروه کنترل برابر Mpa 58/0±27/15 و در گروه ارتوکین برابر Mpa 59/0±59/7 و در گروه Oral B برابر Mpa94/0±11/10 بود)00/0(P<. همچنین در گروه ارتوکین بیشترین میزان و در گروه Oral B کمترین میزان کامپوزیت بر روی دندان باقیمانده بود و در گروه کنترل میزان کامپوزیت باقیمانده بر روی دندان بین این دو مقدار بود.)001/0 (P<و اختلاف دو به دو گروه ها نیز با یکدیگر از نظر آماری معنی دار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری و توصیه ها : کاربرد ارتوکین و Oral B بعد از باندینگ براکتها باعث کاهش استحکام باند برشی براکتهای ارتودنسی و مقادیر استحکام باند بالاتر از حداقل استحکام باند برشی قابل قبول از نظر کلینیکی بودند و از آنجایی که بیماران در حین درمانهای ارتودنسی به علت مشکلات پریودنتال نیاز به استفاده از دهان شویه دارند، توصیه می شود که از دهان شویه Oral Bبه جای ارتوکین به علت استحکام باند بیشتری که بر روی دندان دارد استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارتوکین، Oral B، استحکام باند برشی، براکتهای ارتودنسی
  • ارمغان شهبازی، افشین حراجی، احمد شیبانی نیا، محسن مهرشادیان، مهندس ناصر ولایی، امیرارسلان هوشیارفرد، مهران نوربخش، بیتا توکلی، آزاده خواجوی خان صفحه 34
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت پایان نامه ها در آموزش عملی متدولوژی تحقیق به دانشجویان و عدم اطلاع از کیفیت محتوای پایان نامه ها در دانشگاه متبوع و وجود کاستی ها در مقالات منتشره از این نوع پایان نامه ها و به منظور تعیین میزان صحت اصول نگارش متغیرهای تحقیق، جامعه مورد بررسی، تعداد نمونه و روش نمونه گیری و عوامل مرتبط با آن، این تحقیق روی پایان نامه های واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 87-1386 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. کلیه پایان نامه های دفاع شده واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از تاریخ 1/7/86 تا 31/6/87 مورد بررسی قرار گرفت. در هر پایان نامه فصول مربوطه با 13 شاخص در یک طیف سه گانه (صحیح، نسبتا صحیح و ناصحیح) بررسی شد. عوامل مرتبط شامل: خصوصیات دانشجو، استاد راهنما، بخش مربوطه و... بود که برای هر پایان نامه تعیین و ثبت گردید. در هر پایان نامه چنانچه بیش از 75 درصد از شاخص ها درست تنظیم شده بودند، به عنوان گزینه صحیح، 75-50 درصد نسبتا صحیح و کمتر از 50 درصد ناصحیح تلقی شد. نقش عوامل مرتبط با آزمون (کای دو) مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی 137 پایان نامه انجام گرفت. فراوانی عدم صحت نگارش متغیرهای تحقیق، جامعه مورد بررسی، تعداد نمونه و روش نمونه گیری در مورد کلیه شاخص ها، برابر 2/40 درصد بود و در بررسی شاخص ها فراوانی «توجیه نداشتن حجم نمونه» 71 درصد، «تنظیم ناصحیح فرم اطلاعاتی» 53 درصد و «عدم ذکر تمامی متغیرها و یا ذکر متغیر جدید یا مرکب در جدول» 37 درصد بود.
    نتیجه گیری
    کاستی های عمده ای در پایان نامه های دندانپزشکی تدوین شده وجود دارد. انجام اقدامات لازم برای کاهش موارد اشتباه در متدولوژی نگارش پایان نامه ها سبب افزایش اعتبار آنها و به کارگیری نتایج صحیح پژوهش ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: متدولوژی تحقیق، متغیرهای تحقیق، پایان نامه های دندانپزشکی، حجم نمونه، فرم اطلاعاتی
  • محمدرضا کریمی، عباس کمالی، مهندس مازیار محضری، سروش برهانی صفحه 43
    سابقه و هدف
    استفاده از ایمپلنت های دندانی در جایگزینی دندانهای از دست رفته کاملا رایج و موثر شده است، محققین سعی در ساخت و طراحی جدید انواع ایمپلنت نموده اند، به نحوی که بتواند بیشترین مقاومت را در برابر نیروهای وارده (تنش) داشته باشد. این تحقیق به بررسی الگوی توزیع نیروهای عمودی و افقی در ایمپلنت های دارا و فاقد ریزپیچ با روش اجزاء محدود (F.E) پرداخته است.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی انجام و نرم افزار مجهز و پیشرفته 11Ansys برای مدل سازی، وارد کردن نیرو و ارزیابی نحوه توزیع تنش استفاده شده است. استخوان متراکم و اسفنجی در محدوده ایمپلنت با ابعاد طبیعی مدل سازی شد. در این تحقیق سیستم ایمپلنت Implantium و Superline با قطر 30/4 و طول 12 میلی متر، سیستم ایمپلنت Branemark MKIII و(Connect) T.B.R با قطر 4 و طول 13 میلی متر مدل سازی شد. هر یک از مدل ها درون استخوان شبیه سازی شده قرار گرفت. نیروی عمودی 200، افقی 100 نیوتن و برآیند این دو نیرو بر لینگوال اباتمنت وارد شد. میزان تنش های افقی، عمودی، برشی، حداکثر تنش برشی و تنش معادل بدست آمد.
    یافته ها
    تحت بارگذاری نیروهای افقی و مایل، سیستم های دارای ریزپیچ میزان تنش کمتری را نسبت به سیستم های فاقد ریزپیچ در باکال و لینگوال نشان دادند.همچنین سیستم فاقد ریزپیچ Branemark در سطح لینگوال کمترین و در سطح باکال بیشترین تنش را نشان داد. تحت بارگذاری نیروی عمودی سیستم های دارا و فاقد ریزپیچ رفتار متفاوتی را نشان دادند. سیستم T.B.R کمترین و Superline بیشترین تنش را نشان داد. سیستم Branemark بعد از Implantium در رتبه سوم قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تاثیر ریزپیچ در نحوه توزیع تنش در استخوان، تحت بارگذاری های مختلف است. یعنی دندانپزشک می تواند از طریق انتخاب طرح خاص ایمپلنت، توزیع تنش را در استخوان هایی با کیفیت و کمیت متفاوت کنترل نماید.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، ریزپیچ، روش اجزاء محدود، توزیع تنش
  • پارسا آتش رزم، مهندس ناصر ولایی، رعنا رهنمانیا، مهران نوربخش صفحه 52
    سابقه و هدف
    با توجه به آن که کوریکولوم آموزشی ایمپلنت در دروه قبل از دکتری در دانشکده های دندانپزشکی ایران به صورت مستقل تدریس نمی شود و از طرفی موفقیت های شناخته شده درمان ایمپلنت و تقاضای روز افزون برای آن و همچنین مشاهده ایجاد کوریکولوم آموزشی ایمپلنت در بعضی کشورها، و مشخص نبودن وضعیت کامل آموزش آن در دنیا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت کوریکولوم آموزشی ایمپلنت در دوره قبل از دکتری دانشکده های دندانپزشکی جهان در سال 1387 صورت پذیرفت.
    موادو روش ها
    این تحقیق با طراحی Cross-Sectional انجام گرفت. لیست بهنگام کلیه دانشکده های دندانپزشکی جهان و دانشکده های دندانپزشکی ایران تهیه و تعداد 135 دانشکده به صورت تصادفی انتخاب شد. نحوه آموزش دوره ایمپلنت در دوره قبل از دکتری با پرسشنامه ای حاوی 17 سوال 4 تا 5 گزینه ای برای کشورهای جهان از طریق پست الکترونیک و داخل کشور با پست ارسال و جمع آوری اطلاعات گردید. در پرسشنامه وجود یا عدم وجود این دوره، نسبت استاد به دانشجو، محتوی دروس تئوری و عملی، کتب مرجع، انواع درمان پروتز متکی بر ایمپلنت و غیره... بررسی و ثبت گردید و با آماره توصیفی آنالیز شد.
    یافته ها
    از 135 دانشکده دندانپزشکی مورد مطالعه تعداد 79 دانشکده به پرسشنامه پاسخ دادند. 1/85 درصد دوره ایمپلنت را برگزار می کنند آموزش تئوری ایمپلنت در 100 درصد آنها و آموزش عملی در 49 درصد ارائه می گردد. از دانشکده های دارای آموزش عملی ایمپلنت در 65درصد مراحل پروتزی و 28 درصد مراحل جراحی توسط دانشجویان انجام می شود. دانشکده هایی که سابقه طولانی تری در آموزش ایمپلنت قبل از دکتری دارند دروس تئوری و عملی را باهم برگزار می کنند.
    نتیجه گیری و توصیه: آموزش ایمپلنت قبل ازدکترا در دانشکده های دنیا جدی تلقی شده و فراگیر است. لحاظ نمودن این دوره در دانشکده های دندانپزشکی مقطع دکتری عمومی را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش دندانپزشکی ایمپلنت، کوریکولوم آموزشی دندانپزشکی قبل از دکتری، ایمپلنت دندانی
  • سعید نعمتی انارکی، شهباز ناصر مستوفی، تنی راقانیانس صفحه 60
    سابقه و هدف
    Debonding یکی از علل شایعfailure پستهای کامپوزیتی تقویت شده با فایبر (FRC) است و به همین علت استحکام باند بین عاج ریشه و پست FRC موضوع بسیاری از تحقیقات بوده است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین اثر سایلن بر استحکام باند برشی پستهای FRC با عاج دندان در بخش ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد در سال 88-1387 می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی روی تعداد ریشه 40 عدد دندان سانترال پس از آماده سازی اندودونتیک با استفاده از سمان رزینی دوال کیورPanavia F2.0 سمان انجام گرفت: گروه 1:Glassix + Silane primer گروه 2: Glassix گروه 3:Matchpost + Silane primer گروه 4Matchpost: . سپس ریشه ها برش خورده و سه قطعه 2 میلیمتری از یک سوم های کرونالی میانی و اپیکالی به دست آمدند. تست Push-outبا استفاده از دستگاهZwick Roell Z020 با سرعت Cross Head 0.5mm/Min انجام شده و در نهایت Mode of Failure نمونه ها با استریو میکروسکوپ مشخص شد و آزمون ANOVA مورد قضاونت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی 40 نمونه و در سه مقطع هر دندان انجام گرفت. میزان استحکام باند برشی در گروه های مختلف به لحاظ آماری معنی دار نبود (p<0.4)، میزان استحکام باید در مقطع اپیکال بیشتر از مقاطع میدل و کرونال بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که در سه مقطع، به کار بردن سایلن صرف نظر از نوع پست تاثیری روی استحکام باند ندارد و میزان استحکام اپیمال بیشتر از دو مقطع دیگر است و تمام شکست ها از نوع Admixed و یا ادهزیو خواهد بود.
    کلیدواژگان: سایلنیزاسیون، سمان رزینی، استحکام باند برشی، پست FRC، تست Push، out
  • افشین حراجی، فاطمه رضوانی صفحه 69
    عوارض جانبی بعد از آن و اهمیت اقدامات پیشگیرانه برای کاهش این عوارض، به منظور تعیین تاثیر فلپ مثلثی اصلاح شده در مقایسه با فلپ پاکتی بر میزان بروز حفره خشک و میزان التیام بعد از جراحی دندانهای عقل نهفته پایین،این تحقیق بر روی مراجعین به بخش جراحی دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی و یک کلینیک خصوصی جراحی شهر تهران در سال 1387 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش کارآزمایی بالینی روی 19 بیمار در محدوده سنی 17 تا 23 سال که اندیکاسیون خارج نمودن دندان عقل نهفته بصورت دو طرفه با درجه سختی بر اساس Pederson یکسان داشتند، انجام گرفت.تاثیر فلپ مثلثی اصلاح شده و فلپ پاکتی بر میزان بروز حفره خشک و التیام در روز سوم و یک هفته بعد از جراحی بصورت دوسوکور بررسی و ثبت گردید.تغییرات شاخص های فوق در دو گروه با آزمون آماری دقیق فیشر و من یوویتنی مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 2 نفر از بیماران بدلیل باز شدن کانال دندانی پایین در حین جراحی از مطالعه حذف شدند وتحقیق روی تعداد 17 بیمار (34 نمونه) انجام گرفت. سن بیماران 5/1 94/19 و 5/70 درصد افراد زن و 4/29 درصد مرد بودند، تحصیلات 1/47 درصد دانشگاهی و 9/52 درصد دبیرستانی و کمتر بود. میزان درجه سختی دندانها 10-7 بود. میزان حفره خشک در گروه مورد 8/11 درصدو گروه شاهد 2/41 درصد بود(05/0P <). در پیگیری 3 روزه بعد از جراحی میزان التیام گروه شاهد)فلپ پاکتی) 52/1 94/3 و گروه مورد)فلپ مثلثی اصلاح شده) 73/0 82/0 بود(001/0p<). در روز هفتم نیز به ترتیب 39/1 06/3 و 61/0 35/ 0 بود و این اختلاف نیز به لحاظ آماری معنی دار بود. (001/0p<)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که استفاده از فلپ مثلثی اصلاح شده منجر به کاهش بروز حفره خشک و افزایش میزان التیام بعد از 7 روز پس از جراحی دندانهای عقل نهفته پایین می شود. پیشنهاد می شود، تاثیر این فلپ بر بروز حفره خشک و میزان التیام در جراحی های عقل نهفته پایین بصورت یک مقاله مروری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فلپ، حفره خشک، دندان عقل نهفته، التیام
  • احمدرضا طلایی پور، ساندرا مهرعلیزاده، سوده عزیزی همدانی صفحه 75
    سابقه و هدف
    در اعمال جراحی دقیق مانند جراحی های ایمپلنت دندانی برآورد موقعیت دقیق کانال دندانی تحتانی برای اجتناب از آسیب های وارده به اعصاب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر؛ تعیین دقت دستگاه Spiral Tomography در تعیین موقعیت کانال دندانی تحتانی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی توموگرافی اسپیرال در چهار ناحیه متفاوت در سگمنت خلفی هر مندیبل (دیستال فورامن منتال) توسط دستگاه Cranex tome multifunctional x-ray ساخت کارخانه Sordex فنلاند، انجام گرفت. سپس مندیبل ها از این 4 ناحیه توسط دریل مخصوص برش خوردند. اندازه گیری ها بر روی توموگرام (A، B، C و D) و مندیبل خشک (A''، B''، C'' و D'') برای تک تک نمونه ها صورت گرفت و میزان تفاوت موقعیت خطای کانال ها با آزمون PAIRED T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان خطا mm 02/0 (33/0=SD) 0.33±0.02 میلی متر بوده و 2/95% نمونه ها در محدوده قابل قبول mm 5/0± و 4/98% نمونه ها در محدوده قابل قبول mm 1± قرار گرفته اند. میزان ضریب همبستگی در کل نمونه ها برابر 9989/0 شد که در تمام نقاط نشانگر تکرارپذیری معنادار می باشد. (001/0P<) یعنی به طور معنی داری این دو اندازه یکسان بوده است.
    نتیجه گیری
    اسپیرال توموگرافی با دستگاه Cranex tome multifunctional unit اطلاعات دقیق و جزئیات کافی در طرح ریزی درمان پیش از جراحی های ایمپلنت در ناحیه خلفی مندیبل را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: موقعیت کانال، spiral tomography
  • دنیا صدری، محسن نفر، پریسا پیروزمند صفحه 82
    سابقه و هدف
    ضایعات دهانی در بیماران پیوند کلیه که داروهای ایمونوساپرسیو مصرف می کنند، شایع است. وجود ضایعات دهانی دراین بیماران به عنوان کانونی ازعفونت می تواند برپروگنوزخود پیوند تاثیرگذار باشد و بیماران را با مشکلات جدی مواجه کند. هدف ازاین مطالعه تعیین فراوانی ضایعات پاتولوژیک دهانی وعوامل مرتبط با آن دربیماران پیوند کلیه بیمارستان لبافی نژاد تهران سال 1386 بود.
    مواد وروش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است. نمونه ها بیمارانی هستند که به طور مستمر مراجعه نموده و با تشخیص End Stage Renal Disease (ESRD) بیش ازیک سال است که مورد پیوند قرارگرفته اند، قبل ازانجام پیوند براساس پرونده پزشکی و پرسش ازبیمار، دارای هیچگونه ضایعه ای درمخاط دهان نبوده اند و از تاریخ تیر ماه 1386تا آذر ماه 1387 به بیمارستان لبافی نژاد برای دوره های follow up مراجعه کرده اند. انواع ضایعات دهانی، محل بروز ضایعات دهانی، بهداشت دهان، مدت زمان گذشته ازپیوند، سن، جنس، مصرف سیگار، دوز داروی سیکلوسپرین، مصرف داروهای دیگر، نوع پیوند کلیه، بیماری سیستمیک زمینه، استفاده ازSupplement اسیدفولیک، وضعیت هموگلوبین، وضعیت FBS و نوع گروه خونی بود. جهت تعیین نقش عوامل مرتبط از آموزن کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    تحقیق روی 250 بیمار واجد شرایط انجام گرفت، تعداد 159 نفر (6/63 %)، ضایعه دهانی داشتند. ضایعات به ترتیب فراوانی، افزایش حجم لثه، زبان باردار، تحلیل لثه، ژنژیویت و بوی بد دهان بود. بین بیماری سیستمیک زمینه، بهداشت دهان و مصرف اسید فولیک، و افزایش سن بیماران رابطه آماری معنی داری با بروز ضایعات دهانی یافت شد. (P<0.05) ارتباط آماری معنی داری بین دیگر متغیرها و بروز ضایعات دهانی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    میزان ضایعات دهانی در بیماران پیوند کلیه جای نگرانی دارد، بررسی های منظم بهداشت دهان در بیماران پیوند کلیه پیشنهاد می شودتا از عوارض شناخته شده آن ها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، ضایعات دهانی، عوامل مرتبط
|
  • Baradaran Mohajeri, Z. Khalilak, N. Mohammadzadeh Akhlaghi, S. Ezadpanah Page 9
    Background And Aim
    For successful endodontic treatment Sealer is needed, and gutta-percha alone, cannot prepare hermetic seal. One of important clinical and physical characterization of sealer is setting time. This study was conducted to evaluate setting time of AH 26, 2_Seal, Dorifill, ADSeal Meta and SDS
    Materials And Methods
    In this in vitro Randomized blind experimental study, sealers were AH 26, 2 Seal, Dorifill, ADSeal Meta and SDS (Iranian ZOE sealer). Methods and material was according to ISO_6876:2001 2nd ed, "Dental Root canal Sealing Materials". 25 Samples were investigated, 5 for each group. OneWay ANOVA analysis was used by statistical specialist to show the results (P<0.05).
    Results
    Setting time in minutes were: AH26 = 814.2, Dorifill=93.8, 2Seal=738.4, ADSeal Meta =49.8, SDS =270.6
    Conclusion
    Although, all of sealers investigated here have a proper unique specification, but in conclusion and with all investigations until now, sealers with epoxy resin base, with their variety of setting time, are better sealers and can be used for different techniques, different peoples and different treatment, that needs sealers with short or long setting time.
  • R. Shariatmadar Ahmadi, M. Ghasemi, H. Forohesh, M. J. Kharazi Fard, E. Afsari Ardchi Page 18
    Background And Aim
    The widespread use of antibiotic for prophylaxis and treatment of bacterial infections has lead to emergence of resistant human pathogens. the aim of present study is to determine the proportion of bacterial resistance to amoxicillin and tetracycline in subguingival plaque samples of A a, P g, F n and EC from patient with chronic periodontitis.
    Material And Methods
    Two subgingival plaque samples were taken from 20 subjects with chronic periodontitis and transferred in Thyoglycolat broth chocolate agar in Co2 (5% atm) and Aa, Pg, Fn, Ec had been identified. Antimicrobial susceptibility test were performed by Etest on Muller blood agar.
    Results
    from 40 samples 19 samples had Aa, 8 samples had Pg, 10 samples had Fn and 3 samples had Ec. All of these bacteria were susceptible to both of amoxicillin and tetracyline.
    Conclusion
    This study showed that amoxicillin and tetracycline were effective on periodontal pathogens and studied bacteria were 100% susceptible to these antibiotics so it seems they can use in treatment of periodontitis.
  • A. Jamilian, M. A. Saghiri, M. Ghasemi, A. Ghasemian Page 25
    Background And Aim
    Bond failure between bracket and tooth is one of the problems in orthodontic treatments. Placement of bracket increases the accumulation of plaque and periodontal problems, different ways such as mouth rinses are used to control these problems. The purpose of this study was to evaluate the effects of Ortho kin and Oral B mouth rinses on the shear bond strength of orthodontic brackets, taken in the faculty of dentistry.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the brackets were bonded with a self cure composite to 45 human premolar teeth. Then the teeth were divided into three equal groups. The samples of all three groups were stored in artificial saliva for two weeks. The samples of experimental groups were placed in Ortho kin and Oral B mouth rinses for 60 seconds twice a day. The shear bond strength (SBS) values and adhesive remnant index(ARI) scores of the groups were evaluated and the data were analysed statistically by one-way analysis of variance(ANOVA), LSD and Chi-square tests.
    Results
    Control group was found to have the highest SBS for 15.27±0.58 Mpa, followed by Oral B group for 10.11±0.94 Mpa. Ortho kin group had the lowest SBS for 7.59±0.59. The differences were statistically significant (P<0.001). Ortho kin group showed a higher frequency of ARI score of 2, but in Control and Oral B groups ARI score was 3. The differences were statistically significant (P<0.001).
    Conclusion
    The application of Ortho kin and Oral B after bracket bonding decreased SBS but the values were well within the clinically acceptable range of SBS. It is suggested to use Oral B instead of Ortho kin due to the higher SBS.
  • A. Shahbazi, A. Haraji, A. Sheybani Nia, M. Mehrshadian, N. Valaei, A. Hooshyarfard, M. Nourbakhsh, B. Tavakoli, A. Khajavikhan Page 34
    Background And Aim
    For each and every graduate student the process of composing a thesis is the center part of training and education in research methodology. The content of such material becomes important when the research study turns into a manuscript which is submitted for publication in a journal of medical sciences. Deficiencies and drawbacks in terms of research methodology in student theses still remains a controversial issue. Due to lack of sufficient information concerning the accuracy of research methodology in student theses, the purpose of this study was to evaluate the accuracy of research methodology in several aspects of student theses including: research variables, study population, sample size, sampling method and associated factors. The research was conducted on student theses in Islamic Azad University, school of Dentistry in 2007-2008.
    Materials And Methods
    All presented theses from 09/23/2007 to 09/21/2008 in Islamic Azad University, Dental Branch were evaluated in this descriptive study. Based on 13 variables, aspects such as research variables, study population, sample size and sampling method were assessed for accuracy and classified into 3 categories (correct, relatively correct and incorrect). Information regarding associated factors including student specifications, related department and head researcher… were collected and entered into a data sheet. Each thesis was assessed for accuracy as follows: "correct: if more than 75% of variables were correct"; "relatively correct: if 50-75% of variables were correct"; "incorrect: if less than 50% of variables were correct". The role of associated factors was determined using chi-square statistical test.
    Results
    137 student theses were evaluated. The rate of inaccuracy in research methodology of research variables, study population, sample size and sampling method was found to be 40.2%. Failure to justify the sample size was seen in 71% of the cases, incorrect organization of data sheet was reported in 53%, and not stating all the variables including new and compound variables was seen in 37% of theses.
    Conclusion
    This study indicated that there are significant drawbacks in student theses which mandate proper steps to be taken to reduce the level of inaccuracies in research methodology. This will not only improve the validity of the research itself but will also provide reliable results to be applied to general population.
  • M. R. Karimi, A. Kamali, M. Mahzari, S. Borhani Page 43
    Background And Aim
    Since today using dental implants which be substituted destroyed teeth is completly effective and current. The researchers make effort in design and making new generation of implants for having mere resistance against applied forces. This research has evaluated the pattern of horizontal and vertical forces distributed in implants with or without microthread using finite elements method.
    Materials And Methods
    We have used the developed software Ansys 11 for modeling, applying forces and stress distribution evaluation. Cortical and Spongy bone in the limitation of implant with natural dimensions were modelled. In this research Superline and Implantium implant systems with the diameter of 4.3 mm & length of 12 mm, T.B.R (Connect) and Branemark MKIII implant system were modeled with the diameter of 4 mm & length of 13 mm, Each model were simulated in the bone. Vertical force of 200 N and horizontal force of 100 N and resultant of the force exerted to lingual abutment. The amount of vertical & horizontal stress and shear stresses and maximum shear stresses and equivalent stresses were measured.
    Results
    Under horizontal and inclined(lateral) loading the microthread systems showed less stress in comparison with microthread less systems in buccal and lingual cases. More over Branemark system showed less stress in lingual level and highest stress in buccal level. Under loading of vertical forces the microthread and microthread less systems showed different behaviors. T.B.R system showed less stress and Superline showed highest stress and Branemark placed in the third level after implantium.
    Conclusion
    The findings in this research showed considerably the effect of microthreads in the stress distribution in the bone under different loading. It means that the dentist can control the quality & quantity of stress distribution in bone through selecting special implant design.
  • P. Atashrazm, N. Valaei, R. Rahnamania Page 52
    Background And Aim
    In last 2 decades, a lot of research has focused on composition, surface roughness and their effects on success of implants. In general, surface treatments of dental implants include; surface roughness, Osseo inductive and therapeutic biologic coatings. The aim of this literature was a comprehensive review to present the studies related to surface treatments of dental implants and its effects on success of dental implants.
    Materials And Methods
    Relevant published papers in English up to end of Feb 2009 were reviewed. The articles were located through Medline and COHG (Cochrane Oral Health Group database). Publications reviewed included experimental animal studies, prospective and retrospective human clinical studies, a few case reports and relevant review papers Agreement between the reviewers was determined performing k²-statistic. Disagreements were resolved by evaluation of the full texts and discussion. Due to heterogeneity of the factors in different studies, no meta-analysis performed. The results of different studies presented in a systematic manner.
    Results
    In general, surface treatment is mostly focused on increasing surface roughness. Two ways for increasing surface roughness are additive and subtractive methods. According to particle size, surface roughness may be classified as minimally rough (Sa - 0.5µm), moderately rough Sa > 2.0 µm) or rough (Sa > 2.0 µm). Plasma spray, acid-etching, sand blasting and anodic oxidation are important methods for creating surface roughness. Increasing surface roughness enhances Osseo integration especially in early stages of healing. Surface roughness also improves bone to implant contact. This will reduce the healing time and enables the implants to be early or immediately loaded. In addition surface roughness increases the success of implants in poor bone quality. On the other hand high surface roughness could increase the possibility of peri-implantitis. Therefore, most brands of newly marketed implants are moderately roughed. This is a comprehensive review of about 120 papers which explain different methods of implant surface treatment and its ultimate effects on treatment of dental implants.
  • S. Nemati Anaraki, Sh. Nasermostofi, T. Raghanians Page 60
    Background And Aim
    To evaluate the bond strengths of FRC posts (Glassix "Nordin dental/Swiss" and Matchpost "RTD/ France") to root dentin after silanization. The null hypothesis tested was that silanization would produce greater bond strength.
    Materials And Methods
    Roots of 40 human freshly extracted maxillary central incisors were endodontically treated and were divided into 4 group of each 10 (n=10.) They received the following treatments. Group 1: Glassix post + silane primer; Group 2: Glassix posts without silane primer; Group 3: Matchpost + silane primer; Group 4: Matchpost without silane primer. The posts were cemented with panavia F2.0 dual cure resin cement. Each root was cut into 3 slices (2mm height) representing 1/3 coronal, middle, and apical portions respectively. After push-out bond strength testing (at the cross head speed of 0.5 mm/min), the type of failure at the interface was determined.
    Results
    Silanization of fiber posts had no effect on shear bond strengh (p>0.05). Without consideration of silanization, type of post had also no effect. (p>0.05). The apical third of the specimen had the greatest bond strength (p=0.001)
    Conclusion
    Neither silanization of fiber post surfaces, nor the type of fiber post seem to have any statistically significant difference on shear bond strength of FRC posts to root canal dentin. Most of tested specimen had an adhesive failure mode at the interface of cement-dentin.
  • A. Haraji, F. Rezvani Page 69
    Background And Aim
    According to the large number of surgical removal of impacted third molar and prevalence of pain and side effects and importance of prevention to reduce these side effects, the present study was held to evaluate the influence of modified triangular flap and buccal envelope flap on incidence of dry socket and postoperative healing after surgical removal of impacted third molar on patients who came to oral and maxillofacial surgery Department of Tehran Azad dental school and one private office in 1387.
    Materials And Methods
    The study was a double blinded clinical trial design. It was hold on 19 patients at the age of 17-23 which were candidate for bilaterally impacted third molar extraction with the same difficulty index. Influence of modified triangular flap and buccal envelope flap were evaluated on dry socket and healing at 3 days and one week after surgery. changes in upon characteristics in two groups were analyzed with Mann u- Whitney and Fischer's exact Tests.
    Results
    Two of patients were excluded for different reasons and study were completed on 17 patients (34 sample). age of the patients were 19/941/5. 70/5 female, 47/1 had academic educations. Pederson difficulty index was 7-10. Incidence of dry socket in control and test groups were 41/17, 11/76, (P< 0/05). The average of healing at the 3rdday after surgery in control and test groups were 3/94 1/52, 0/82 0/73,(P< 0/001)and at the 7th day were 3/06 1/39,0/35 0/61,(P< 0/001).
    Conclusions
    The modified triangular flap used in this study caused to decrease the incidence of dry socket and increase the healing at the 7th day after surgery of the mandibular third molars and the statistically significant differences was observed in dry socket and postoperative healing at the 7th day after surgery. In addition to the positive influence of modified triangular flap in the surgery of mandibular third molars in this study, it is suggested to evaluate the effects of this flap on incidence of dry socket and postoperative healing in the mandibular third molars surgery with a systematic review Research.
  • A. Talaeipour, S. Mehralizadeh, S. Azizi Hamedani Page 75
    Background And Aim
    For certain surgical procedures (e.g. placement of implants), an accurate localization of the mandibular canal is of utmost importance to avoid injuries to the neurovascular bundle. The aim of the present study was to evaluate, the accuracy of spiral tomography for the localization of the mandibular canal.
    Material And Methods
    By means of the cranex tome multifunctional unit (orion corporation Sordex, Finland), tomographic slices were taken at 4 different locations in each posterior mandible segments (distal to the mental foramen). The mandibles were then sectioned at these 4 sites with a specialize designed drill. The following 4 measurements were preformed both on the tomograms (A, B, C and D) and the bone sections (A', B', C' and D') at the 4 sites.
    Results
    We found an average mean difference of 0.02 mm with a standard deviation of 0.33 mm. The reported data showed that %95.2 of cases are in ±0.5 mm and %98.4 of cases are in ±1 mm (overestimate and underestimate)
    Conclusion
    Spiral tomography using the cranex tome multifunctional x-ray unit provides accurate information and sufficient detail for preoperative planning of implant in the posterior mandible.
  • D. Sadri, M. Nafar, P. Pirouzmand Page 82
    Background And Aim
    Oral lesions are common in renal transplant patients taking immunosuppressive drugs. The presence of oral lesions in these patients as an infective center can effect on their graft prognosis & face the people with sever problems. The aim of this study was to evaluate the frequency rate of oral lesions in renal transplant patients & relative factors in Labbafinejad hospital (2007_08).
    Materials And Methods
    The present study was descriptive. The cases were renal transplant recipient patients who were grafted at least one year ago. In Labbafinejad hospital from June 2007 to November 2008. The variables of the research were type of pathologic lesions, location of incidence, the time passed after graft administration, age, gender, smoking, drug dosage, other drug consumption, type of renal graft, systemic disease, situation of hemoglobin and FBS, blood group type. Statistical analysis was performed by spss & x² test.
    Results
    The result showed that out of 250 patients, 159 cases(63.6%) have oral pathologic lesions. Gingival over growth, hairy tongue, gingival recession, gingivitis and halitosis were the most common lesions respectively. Systemic disease, oral hygiene & folic acid consumption have statistical relation with oral pathologic lesions in this group. There were no statistical relation between oral pathologic lesions & other variables.
    Conclusion
    According to the result of this study, regular oral hygiene assessment in renal transplant recipient patients is recommended.