فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر فتاح ناظم صفحه 11
    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی رهبری اثربخش مدیران مناطق مختلف دانشگاه آزاد اسلامی است. جامعه آماری این پژوهش را تمام مدیران واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهند. با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای و طبقه بندی تعداد 558 نفر از مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت از پرسشنامه رهبری اثربخش است که بر روی کارکنان اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون پیگردی LSD نشان داد که: 1- بین رهبری اثربخش مدیران دانشگاه آزاد اسلامی به تفکیک منطقه تفاوت معنی دار وجود دارد، 2- میانگین نمره رهبری اثربخش مدیران منطقه 3 از منطقه 10 بزرگتر، 8 از مناطق 2، 3، 5، 6، 7، 10 و 12 بزرگتر است، منطقه 9 از مناطق 6 و 10 بزرگتر است و منطقه 11 از مناطق 6 و 10 بزرگتر است.
    کلیدواژگان: رهبری اثربخش، دانشگاه آزاد اسلامی
  • طوبی ثقتی، دکتر عبدالله شفیع آبادی، دکتر منصور سودانی صفحه 23
    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر تحلیل ارتباط محاوره ای بر کاهش رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر رشت است. این پژوهش تجربی بر روی 40 نفر از دانش آموزانی که در آزمون پرخاشگری (AGQ) نمره بالایی بدست آورده بودند، اجرا گردید. این نمونه از طریق گزینش تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه همتا (گروه آزمایش و گروه گواه) تقسیم شدند، پس از آن برنامه آموزش گروهی به شیوه تحلیل ارتباط محاوره ای که بر طبق مجموعه مفاهیم این نظریه تهیه شده بود، طی 8 جلسه ی 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار به گروه آزمایش ارائه و طی این مدت گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت ننمودند. بعد از اتمام آموزش به صورت همزمان و در شرایط یکسان آزمون AGQ (پس آزمون) بر روی دو گروه آزمایش و گواه اجرا گردید. اطلاعات مذکور با استفاده از آزمون های آماری T برای گروه مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری مانوا (MANAOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که اختلاف معنی داری بین گروه آزمایش و کنترل وجود دارد(0001/0 > P)، به عبارت دیگر مداخله آزمایشی (آموزش گروهی مبتنی بر تحلیل ارتباط محاوره ای) موجب کاهش پرخاشگری و مولفه های آن در گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه شده است
    کلیدواژگان: تحلیل ارتباط محاوره ای، پرخاشگری، دانش آموزان دختر
  • دکتر حامد برماس، سحرانه جوادی آسایش صفحه 41
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه سلامت روانی دانشجویان با رشته های تحصیلی مختلف در دانشگاه آزاد اسلامی کرج می باشد. در چهارچوب طرح توصیفی و از نوع علی – مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 330 دانشجو از یازده دانشکده دانشگاه آزاد واحد کرج(دامپزشکی، تربیت بدنی، الهیات، ادبیات، پرستاری، مدیریت، روانشناسی، کشاورزی، حقوق، فنی و علوم) انتخاب شدند. به منظور سنجش سلامت روانی دانشجویان از پرسشنامه سلامت عمومی((GHQ، (1997) استفاده شده است. برای تحلیل داده از روش تحلیل مانووا و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که در تمام زیر مقیاس های سلامت عمومی و مقیاس کلی بین دانشجویان یازده رشته تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، دانشجو، رشته تحصیلی
  • دکتر رمضان جهانیان صفحه 53
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای توسعه نظام مدیریت مشارکتی درسازمانهای آموزشی به روش پیمایشی اجراشد. جامعه آماری همه مدیران، معاونان ومعلمان واحدهای آموزشی شهر تهران، به تعداد 95905 نفر و نمونه آماری تعداد 1094 نفر با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته که دارای 26 سؤال پنج گزینه ای با استفاده از مقیاس لیکرت تهیه گردید. روایی پرسشنامه توسط 20 نفر از صاحبنظران بررسی و پایایی آن هم از طریق الفبای کرنباخ محاسبه و ضریب پایایی 87/. به دست آمد. داده های به دست آمده به کمک آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل و نتایج نشان می دهد که مهمترین راهکارهای توسعه نظام مدیریت مشارکتی در سازمان های آموزشی شامل: بعد بسترسازی نظام مشارکت دارای6 مولفه وبعد نظام دهی به مشارکت دارای7 مولفه وبعد تکامل تدریجی نظام مشارکت دارای 7 مولفه و بعد سرپرستی و اداره نظام مشارکت دارای6 مولفه می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت مشارکتی، توسعه، نظام، سازمان های آموزشی
  • علی خداداد نژاد صفحه 73
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر روش تدریس همیاری بر نگرش و پیشرفت تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان گچساران است. بدین منظور با روش تصادفی 93 دانش آموز دختر و پسر از دو آموزشگاه در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند، که گروه کنترل به شیوه سنتی و رایج و گروه آزمایش در معرض روش تدریس همیاری قرار گرفتند. از هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون گرفته شد، یعنی قبل از دخالت متغیر مستقل، برای کنترل رفتار ورودی دانش آموزان، پیش آزمونی از محتوای مورد آموزش و همینطور سنجش نگرش دانش آموزان نسبت به درس ریاضی به عمل آمد. پس از اجرای متغیر مستقل یعنی اعمال روش تدریس همیاری، پس آزمون پیشرفت تحصیلی بوسیله فرم همتای پیش آزمون و آزمون سنجش نگرش نسبت به درس ریاضی اجرا گردید. نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانش آموزان گروه آزمایش بطور معناداری بیش از میانگین نمرات دانش آموزان گروه کنترل است. همچنین مقایسه نمرات پیش آزمون و پس آزمون نگرش در گروه آزمایش تفاوت معناداری را نشان می دهد. علاوه براین هرچند که میانگین نمرات آزمودنی های پسر بیشتر از میانگین نمرات آزمودنی های دختر است این تفاوت معنادار نیست. نتایج پژوهش حاکی از آن است، که گرچه اعمال روش تدریس همیاری در مقایسه با روش آموزش سنتی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بطور معناداری موثر است و موجب افزایش نگرش مثبت دانش آموزان به درس ریاضی می شود، اما در ارتباط با متغیر جنسیت معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: روش تدریس، پیشرفت تحصیلی، نگرش
  • مهدی فیضی، فصیح بشیر صفحه 95
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبکهای مدیریت (مشارکتی و سنتی) با خلاقیت دبیران انجام شده است، این پژوهش از نوع پیمایشی- همبستگی است. جامعه آماری آن شامل همه دبیران مدارس متوسطه شهر کرمانشاه می باشد که در سال تحصیلی87-86 به خدمت اشتغال داشته اند، است. با نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس فرمول کوکران 275 نفر از دبیران شامل 146 دبیر مرد و 129 دبیر زن، و 65 مدیر این دبیرستان ها که شامل 35 مدیر مرد و30 مدیر زن است به عنوان نمونه پژوهش حاضر به دست آمد. از دو پرسشنامه ی (محقق ساخته) سبک مدیریت و خلاقیت دبیران برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها با استفاده از روش های تحلیل آماری، تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن است که رابطه مثبت معنی داری بین سبک مدیریت و خلاقیت دبیران وجود دارد و مدیرهای زن دارای تاثیر بیشتری در خلاقیت دبیران، نسبت به مدیران مرد هستند. مقدار بتای به دست آمده میان ابعاد کنترل، ارتباطات و ساختار با خلاقیت دبیران نشانگر آن است که هرچه نظارت توسط خود دبیران انجام شود و هرچه مدیران از ارتباطات دوطرفه و باز، رابطه دوستانه و صمیمی و تفویض اختیار به دبیران استفاده کنند، میزان خلاقیت نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مدیریت سنتی، خلاقیت، آموزش و پرورش
  • دکتر مجید کفاشی صفحه 113
    پژوهش حاضر با عنوان «بررسی تاثیر اینترنت بر ارزشهای تربیتی خانواده در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی1388» است. هدف این پژوهش رواسازی مقیاس سنجش تاثیر اینترنت بر ارزشهای تربیتی خانواده می باشد که با استعانت از نظریه های مرتبط،مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش با طرح پرسش هایی، به تحلیل و تبیین موضوع پژوهش پرداخته است. نمونه مورد مطالعه 384 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن هستند که با روش نمونه گیری طبقه بندی شده متناسب با حجم و در نهایت با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات،پرسشنامه شامل 50 ماده با طیف لیکرت در مقیاس پنج درجه ای است که در مورد آنها اجرا شد. ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مورد مطالعه با توجه به گویه های درنظر گرفته شده در سطح مقیاس لیکرت 90/0 بود و نشان داد که با توجه به بالا بودن ضریب آلفا، ابزار اندازه گیری از قابلیت بالایی برخوردار است. اما شانزده ماده آن که دارای همبستگی ضعیف و غیر معنی دار با نمره کلی بودند،حذف شدند.پس از حذف این مواد،از این مقیاس 34 ماده ای یک ضریب روایی95/0 به دست آمد. تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس، هفت عامل را به دست داد: فضای صمیمیت، برقراری روابط احساسی و مناظره گروهی، میزان پذیرش در اینترنت، آگاهی والدین دانشجویان در استفاده فرزندانشان از اینترنت، وابستگی به اینترنت، ارزشهای خانواده، رضایت از احساس گمنامی.
    کلیدواژگان: اینترنت، ارزش، خانواده، روایی، چرخش واریماکس، تحلیل مولفه های اصلی
  • مهناز جورابچی، دکترعلی اکبر خسروی صفحه 135
    این پژوهش با هدف آشنایی با مفهوم مدیریت دانش و تاثیر آن در موفقیت مدارس و استفاده از آن در عملکرد دبیران انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران بود که از بین آنان 381 نفر از دانش آموزان دختر پایه دوم دوره متوسطه به صورت تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزار سنجش به منظور جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز پژوهش پرسشنامه پژوهشگر ساخته بوده که به صورت 4 گزینه ای تنظیم گردید. اطلاعات بدست آمده با انجام محاسبات آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که هر چه میزان آشنایی دبیران با مؤلفه های مدیریت دانش (کشف و خلق دانش، به کارگیری مشارکت دانش آموزان توسط دبیران، به اشتراک گذاشتن دانش دانش آموزان توسط دبیران، استفاده از تکنولوژی، ارزیابی دبیران از دانش آموزان) بیشتر باشد، میزان دستیابی آنها به مولفه ها بیشتر است و موجب افزایش عملکرد آنها می شود. همچنین محاسبه ضریب تبیین نشان داد که: 18 درصد واریانس عملکرد دبیران از طریق مؤلفه کشف و خلق دانش، 14 درصد از طریق مؤلفه مشارکت در دانش، 13 درصد سازماندهی دانش، 7 درصد کاربرد دانش، 11 درصد عملکرد دانش و 15 درصد واریانس عملکرد دبیران از طریق مدیریت دانش تبیین می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عملکرد، کشف و خلق دانش، مشارکت در دانش، سازماندهی دانش، کاربرد دانش، عملکرد دانش
|
  • Fattah Nazem Page 11
    The main purpose of the present study was to do a survey the effective leadership among Islamic Azad university (IAU) managers. The population consisted of all the IAU managers in different IAU zones. Using cluster random sampling, 558 managers were selected. A researcher-made Questionnaire of Effective Leadership was administered on the employees. The results of one-way ANOVA and LSD follow-up test analysis indicated that there was no significant relationship between IAU managers’ effective leadership regarding the zones of the university. Also, the mean score of the managers’ effective leadership in zone 3 was higher than zone 10, zone 8 higher than zones 2, 3, 5, 6, 7, 10, and 12, zone 9 was higher than 6 and 10, and finally zone 11 was shown to have higher mean score than zones 6 and 10.
  • Tooba Seghati, Abdollah Shafiabady, Mansour Sodani Page 23
    The main objective of this research is to investigate the effectiveness of group training, based on transactional analysis affecting the aggressive behaviors of the girl students of grade one in high school, in the city of Rasht. This experimental research was carried out on 40 individuals from those students who were rated “high” in aggression test (AGQ).This sample was selected through the phased random selection and it was divided in two equal groups (experimental and control group),randomly. Subsequently, the group training program was represented to the experiment group, after the method of transactional analysis, based on the assembly of concepts, within 8 ninety-minute sessions for each week, and during this period, no interference was imposed on the control group. Then, after the end of training, the AGQ-test (post-test) was applied to both experiment and control groups simultaneously and under the identical circumstances. The obtained information from the pre-test and post-test were analyzed using the statistical T test for the independent group and MANOVA. The additional obtained results suggested that there was a significant difference between the experimental and control groups (P=0.0001). In other words, the experimental interference (group training based on the transactional analysis) has given rise to reduce the aggression and its components in experimental group.
  • Hamed Bermas, Sehraneh Javadi Asayesh Page 41
    This study aimed at comparing mental health among students who are studying in different fields of study in Islamic Azad University (IAU) Karaj Branch. In this descriptive research which was a causal-comparative type of study, 330 students were randomly selected out of eleven faculties in IAU Karaj branch. The General Health Questionnaire (GHQ) (1997) was administered to measure the mental health of the students. The results of MANOVA and Tukey follow-up test analysis indicated that there was a significant difference in total scales and all subscales of general health among students in all eleven faculties.
  • Ramezan Jahanian Page 53
    The present study has been conducted using a survey method in order to identify development strategies for participative management in educational organizations. The population has been made up of all school principals, their deputies, and teachers in the city of Tehran summing up to the total number of 95905, and the sample of 1094 subjects which have been selected according to Morgan sample volume table. The required data has been gathered through a researcher-made, twenty-six item questionnaire, with each item giving five choices. The questionnaire was prepared based on Likret criteria. The questionnaire validity has been observed by twenty experts, and its reliability calculated as 87% using Cronbach alpha. Using descriptive and inferential statistics, the result was analyzed. It was indicated that the most important development strategies for participative management in educational organizations are as follows: the preparatory dimension of a participation system includes 6 factors, the discipline dimension 7 factors, the gradual development dimension 7 factors, and the management and administration dimension 6 factors.
  • Ali Khodadadnezhad Page 73
    The purpose of this study was to investigate the efficacy of cooperative teaching method on the attitude and academic achievement of the fifth-grade students in mathematics in Gachsaran city. 93 girl and boy students who were randomly selected fell into two groups of control and experimental where in the latter students experienced cooperative teaching method. Each group took a pretest and posttest. Pretest measured their Math achievement ability and their attitude to mathematics. After the treatment was carried out in the experimental group, the data in both groups were analyzed. Data analysis indicated that mean score of the experimental group was significantly more than that of control group. Also, the scores of the attitude survey showed a significant difference in experimental group. Furthermore, although mean score of the boys is more than that of girls, it is not significant. The research results showed that although using cooperative teaching method, rather than traditional method, was significantly more effective and increased the positive attitude of the students to study mathematics, it was not significant regarding the variable of gender.
  • Mehdi Feizi, Fasih Bashir Page 95
    This study investigated the relationship between management styles (participative and traditional) and the teacher's creativity. The study is conducted based on a survey on a sample taken from the population. Teachers in high schools throughout Kermanshah city constituted the population of the study, a random sample of which was drawn using stratified random sampling method. 275 teachers were finally selected as the sample for the study. Data for the study was collected using two questionnaires designed by the researchers. The validity and reliability of research tools were calculated using item analysis, factor analysis, and Cronbach's Alpha. Variance and regression analysis were administered to analyze the data. The results indicated that there was a positive and significant relationship between the management style of leadership and the teacher's creativity. The female managers proved to be more influential on the teacher's creativity. In the study, it has been confirmed that the more supervision by the teachers themselves and the more the managers have utilized the two-way and open styles, friendship styles and delegation in their approaches, the grater levels of teachers’ creativity has been observed.
  • Majid Kaffashi Page 113
    The main aim of this research is to validate a scale for measuring the effects of internet on family values. In this survey study, data were collected administering a questionnaire which included 50 items in likert scale. The sample included 384 students of Islamic Azad University Roudehen branch randomly selected using stratified and simple random sampling method. SPSS software was implemented to analyze the descriptive and inferential statistics. Alpha coefficient for variable was calculated to be 0.90 at first but it turned to be 0.95 deleting item 16. Principal component analysis was done using Varimax rotation to receive 7 factors including: sincere atmosphere, sensational relationship and group discussion, acceptance rate in internet, parents’ awareness of their children’s using computer, internet addiction, family values, and satisfaction of being anonymous.
  • Mahnaz Joorabchi, Ali Akbar Khosravi Page 135
    This research was done to create an acquaintance with the subject of knowledge management, its effects on schools success and its utilities in teachers’ activities. The population of the study in this project consisted of the whole number of girl high school students in Tehran among which we randomly chose a sample of 381 girls, studying in the second grade. The research tool, with which the data were gathered, was a questionnaire in the form of four-choice items. The resulting data were analyzed by doing descriptive and inferential statistics (independent t-test and Pearson correlation coefficient). The results of the analysis showed that the more the teachers are familiar with the elements of knowledge management, the more they act in it and it brings about an enhancement in their performance. (These elements include: discovery and invention of knowledge, inclusion of students’ cooperation, the share of students’ knowledge by teachers, getting benefits from technology and the evaluation of students by teachers.)