فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1388)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، زمستان 1388)

  • 278 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • انشاالله رحمتی صفحه 5
    نفوس فلکی، به منزله موجودات مجردی که (برخلاف عقول) در فعل و تاثیرشان نیاز به جسم دارند، در فلسفه ابن سینا مورد بحث قرار گرفته اند؛ اهمیت بحث درباره این وجودها، فقط به دلیل جایگاهشان در فلکیات قدیم نیست. می توان گفت قبول این نفوس از سوی ابن سینا و انکارشان از سوی ابنرشد، تاثیر اساسی در سیر و سرنوشت فلسفه در جهان اسلام و در جهان غرب داشته است. در این نوشتار ضمن نشان دادن جایگاه این نفوس در جهانشناخت ابن سینا، برهان ابن سینا بر اثبات آنها، مورد بحث قرار گرفته است. سپس نشان داده ایم که چگونه در اثر اعتقاد ابن سینا به نفوس فلکی، راه او از راه فیلسوفان مشائی جدا می شود و او گام در مسیر حکمت مشرقی می نهد. در حقیقت نظریه ابن سینا درباره نفوس فلکی یکی از خاستگاه های حکمت مشرقی اوست. و در نهایت همانندی میان نفوس فلکی و نفوس بشری مورد بحث قرار گرفته است. در اینجا نوعی «دور هرمنوتیکی» برقرار می گردد، به این معنا که راه شناخت نفوس فلکی برای ما انسان ها، «خودشناسی» یا تامل در نفس بشری خویش است، و در عین حال با شناخت نفوس فلکی، خودشناسی ما نیز متحول می شود.
    کلیدواژگان: عقل، نفس فلکی، جسم فلک، حکمت مشرقی، نفوس بشری، دور هرمنوتیکی
  • قربان علمی صفحه 35
    پرسش از «ساحت دینی» در اندیشه هایدگر از ماندگارترین پرسش هایی است که به رابطه میان دین، الاهیات و فلسفه در زندگی و اندیشه وی می پردازد. بحث های هایدگر راجع به ایده ها و شخصیت های دینی و همچنین اشارات خود او راجع به اهمیت این ایده ها و شخصیت ها در شکل گیری پروژه فلسفی وی، بیانگر نقش دین به طور کلی، و الاهیات مسیحی، به نحو خاص، در اندیشه و زندگی اوست. هرچند تفکر هایدگر سرچشمه های متعددی دارد، اما الاهیات مسیحی و عرفان تاثیری پایدار بر آن داشته است. مبنای هایدگر در تحلیل وجود، با مبنای متفکران مسیحی مانند آوگوستین، اکهارت، لوتر، و کیرکگور مشترک است. هایدگر با استفاده از روش پدیدار شناسی به بررسی زندگی اصیل پرداخته و معتقد است این زندگی در یک روش دینی قابل تجربه است و چنین تجربه ای را می توان در مسیحیت اولیه یافت. اگرچه تجربه دینی تنها تجربه مورد علاقه او نیست؛ با این حال، او دین را یک امکان اساسی زندگی انسانی و کاملا متفاوت با فلسفه می داند.
    هر چند هایدگر از اظهار نظر صریح درباره حقیقت خداوند سکوت کرده و هستی را با تلقی دینی و مابعدالطبیعی ازخدا یکی نمی شمارد، اما اوصافی از هستی ارائه می دهد که معمولا برای خدا به کار رفته است. بسیاری از سخنانی که هایدگر درباره هستی می گوید یادآور الاهیات سلبی است. دیدگاه او را می توان کوششی برای پروردن ایمان در دنیای معاصر، خارج از اشکال سنتی اعتقاد، به شمار آورد.
    کلیدواژگان: ساحت دینی، الاهیات، اندیشه، فلسفه، هستی
  • محمدعلی شمالی صفحه 56
    بحث پیرامون نسبیت گرایی و مطلق گرایی اخلاقی یکی از مهمترین و دیرپاترین عناوین تاملات فلسفی در اخلاق بوده است. البته نتایج این بحث به اخلاق منحصر نمی شود. موضعی که هر شخص درمورد نسبیت یا عدم نسبیت ارزش ها و معیارهای عمده اخلاقی اتخاذ می کند، بر دیدگاه ها، مواضع و موقعیت قانونی و اجتماعی وی تاثیر می گذارد. در این مقاله، پس از ایضاح مفاهیم مرتبط، به بازشناسی هر یک از انواع نسبیت گرایی اخلاقی می پردازیم، و در انتها، دلایل عمده ارائه شده برای هر یک را مطرح ساخته و مورد ارزیابی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: نسبیت گرایی اخلاقی، نسبیت گرایی توصیفی، نسبیت گرایی فرااخلاقی، نسبیت گرایی هنجاری، مطلق گرایی اخلاقی، اصول اخلاقی
  • جهانگیر مسعودی، هوشنگ استادی صفحه 78
    نوع برخورد و عکس العمل اندیشمندان عرب در برابر روشنگری و مدرنیته، تعیین کننده دستگاه نواندیشی آنان است. رویکرد اقبالی برخی از این اندیشمندان به اندیشه روشنگری و روشنفکری غربی، با گرایش به ارزش های مدنی و ویژگی های فکری و فلسفی تمدن اروپایی آغاز شد. سپس این رویکرد با گرایش به مطالعات جدید علوم انسانی مانند ساختارگرایی، زبانشناسی، هرمنوتیک، معناشناسی و انسان شناسی، توسط گروهی از روشنفکران برجسته و معاصر عرب همچون محمد عابد الجابری و محمد ارکون به گستره نقد عقل عربی- اسلامی، یا همان نقد اندیشه های سنتی اسلامی گام نهاد. نوشتار حاضر بر آن است تا با توضیح مقدمات فکری این دو اندیشمند، هم به مقوله بنیادین نقد عقل عربی- اسلامی در اندیشه متفکران یاد شده بپردازد و هم دستگاه نواندیشی آن دو را بازگو و مقایسه کند.
    کلیدواژگان: روشنگری، نواندیشی، رویکردهای معاصر، نقد عقل عربی اسلامی
  • سید ابراهیم موسوی صفحه 103
    مقاله پیش رو، بررسی نظریه کارکردگرایی در فلسفه ذهن معاصر و مقایسه آن با دیدگاه کارکردگرایانه ارسطوست. از آنجایی که واژه کارکرد ((ergon در فلسفه ارسطو از اهمیت ویژه ای برخوردار است، گاهی او را پیشگام این نظریه معرفی می کنند. از این رو، میزان ارتباط این دو نظریه و تشابه آنها جای تامل و دقت فراوان دارد. در این نوشتار مشخص خواهد شد که تقریرهای مختلف از نظریه کارکردگرایی جدید ظاهرا با رای ارسطو منطبق نیست. اما می توان نظر او را یکی از نگرش ها در کارکردگرایی دانست. گرچه نظریه ماده و صورت ارسطو و تاکید وی بر ذات در مقایسه با دیدگاه های جدید چندان مقبول نیست، اما نگرش کارکردگرایانه وی در خصوص نسبت نفس و بدن اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: کارکردگرایی، فلسفه ذهن، کمال، نفس، ماشین
  • اسحاق آسوده صفحه 121
    ولایت حقیقتی کلی و صفتی الهی است که در تمامی مراتب عالم سریان دارد و به اعتبارات مختلف تقسیم می شود و بر مبنای همین اعتبارات متعدد دارای ختم و خاتم می شود، که غفلت از آن اعتبارات باعث بروز ابهام ها و تشویش های فراوانی در فهم و تفسیر کلام ابن عربی و پیروان او می شود.
    سید جمال الدین آشتیانی در ساماندهی و تنقیح نظریه ختم ولایت، ایضاح کلام ابن عربی و گره گشایی از آن نقشی ارزنده دارد. وی با تسلط در مبانی حکمت و عرفان اسلامی، ضمن حفظ روحیه ولایتمداری و حریت علمی خود، کوشید چالشی ترین مبحث مکتب ابن عربی را به گونه ای تقریر و تبیین کند که تعارض آن با مبانی تشیع به حد اقل ممکن برسد. وی ضمن نقد صریح آراء ابن عربی، برآن است تا متشابهات کلام محیی الدین را به محکماتش ارجاع دهد و اثبات نماید که ختم ولایت پس از نبی مکرم اسلام (ص) در مشکات فروزان حضرت امیرالمؤمنین (ع) رتبتا و در وجود حضرت مهدی (عج) زمانا متجلی است.
    در این مقاله می کوشیم پس از تعریف و تقسیم بندی مفهوم ولایت بر مبنای آثار آشتیانی، مصادیق ختم ولایت را بررسی کرده و نگرش وی در خصوص ولایت علوی، مهدوی و عیسوی را تبیین کنیم وتاثیر لحاظ نمودن اعتبارات در رفع تشویش از کلام ابن عربی را، در حد امکان نشان دهیم.
    کلیدواژگان: ولایت، ختم ولایت، خاتم الاولیاء، آشتیانی، ابن عربی
  • مجید ملایوسفی صفحه 156
    امروزه در مباحث اخلاقی راجع به سقط جنین سه دیدگاه کلی وجود دارد: مخالفت با سقط جنین جز در شرایط اضطراری؛ موافقت مطلق، و سوم، دیدگاه میانه یا موافقت مشروط. یکی از رهیافتهای مهم در میان مدافعان مطلق یا مشروط سقط جنین، رهیافت مبتنی بر حق زن بر بدن خود است. در این رهیافت مهم ترین و تاثیر گذارترین استدلال از آن جودیث تامسون، در مقاله معروف «دفاع از سقط جنین» است. تامسون در اثبات مدعای خویش مبنی بر اینکه دست کم در برخی موارد، مثل تجاوز به عنف، سقط جنین از حیث اخلاقی جایز است به ارائه استدلال مستقلی نمی پردازد، بلکه با استفاده از حق مادر بر تن خود، به تضعیف استدلال طرفداران مخالفت مطلق با سقط جنین می پردازد. یکی از مهم ترین نقدهای صورت گرفته بر استدلال تامسون از آن فرانسیس بکویث است. اشکالات مطرح شده از سوی بکویث ذیل سه عنوان کلی حقوقی، ایدئولوژیکی، و فلسفی آمده است. موضوع مقاله پیش رو، بررسی و نقد استدلال تامسون و نقدهای وارد شده بر آن خصوصا نقدهای فلسفی مطرح شده از سوی بکویث است.
    کلیدواژگان: جودیث جارویس تامسون، سقط جنین، فرانسیس، بکویت، مدافعان حیات، مدافعان انتخاب
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی صفحه 179
    یکی از مباحث مهم در تاریخ کلام و فلسفه در فرهنگ اسلامی و غرب این بوده که آیا عقل قادر به پاسخگویی به تمام مسائل و معارف بشری است یا نه؟
    ملاصدرا میراثدار حکمت مشاء و اشراق، و عرفان اسلامی، و بنیانگذار حکمت متعالیه عقل را سلاح قدرتمندی برای باز کردن گره های بسیاری از مجهولات معرفت بشری و الهی می داند. اما از محددیت آن نیز غافل نبوده است. هر چند بیشتر محققان بر این باورند که ملاصدرا عقل و ایمان را مکمل یکدیگر می داند، ولی نگارنده با توجه به آثار وی همچون اسفار، مفاتیح الغیب، شرح اصول کافی، شواهد الربوبیه، رساله سه اصل و... معتقد است ملاصدرا در مسائل مختلف از جمله نفس، اسماء و صفات خدا، اسرار و رموز جهان هستی، حقایق عالم هستی، معاد جسمانی و... قائل به محدودیت عقل است. در این جستار می کوشیم به این موارد بپردازیم.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، عقل، عقل عملی، عقل نظری، محدودیت قلمرو عقل
  • محمدحسن موحدی ساوجی صفحه 203
    تکثر فهم پیامبران، از جمله دلایلی است که عده ای از طرفداران نظریه پلورالیسم حقانی ادیان برای تقویت دیدگاه خود بیان می کنند. آنان فرضیه خود را از دو منظر تفسیر کرده اند. نخست اینکه پیامبران با قابلیت ها و حالات ویژه خود، هر یک از نظر گاه ویژه خود به حقیقت واحد نگریسته و دریافت های متفاوت خود را به شکل دین به پیروان خود عرضه کرده اند؛ و دوم اینکه تجلیات و ظهورات خداوند بر پیامبران گوناگون بوده و علتی برای پیدایش ادیان مختلف شده است. این عده در بیان فرضیه خود، به آیاتی از قرآن کریم نیز استناد کرده اند.
    کلیدواژگان: وحی، پیامبر، دین، قرآن، پلورالیسم حقانی
  • محمد اصغری صفحه 225
    این مقاله، پژوهشی تحلیلی درباره جایگاه هایدگر و اندیشه اگزیستانسیالیستی او در فلسفه ریچارد رورتی است و هدف این مقاله نشان دادن تاثیر مستقیم و غیر مستقیم تفکر هایدگر بر شکل گیری اندیشه نئوپراگماتیستی رورتی خواهد بود. رورتی در عین حال که برخی آراء هایدگر، به ویژه هایدگر متقدم را نقد می کند و او را همچنان اسیر و گرفتار در سنت متافیزیکی غرب می داند، کتمان نمی کند که از او تاثیر پذیرفته است. در این مقاله می کوشیم برخی از این تاثیرپذیری ها را در کنار انتقادات رورتی بر هایدگر مطرح کنیم.
    کلیدواژگان: سنت متافیزیکی غرب، پراگماتیسم، افلاطون گرایی و هایدگر
  • احمد عابدی، مهدی منفرد صفحه 241
    این مقاله به بحث تطبیقی زمان از دیدگاه سنت آوگوستین و صدرالمتالهین پرداخته است. آوگوستین زمان را یک واقعیت خارجی و عینی لحاظ نکرده، بلکه آن را یک امر ذهنی می داند که البته بی ارتباط با امور عینی نیست و در ارتباط با تغییر و حرکت، و حوادثی که در گذشته و آینده رخ می دهد، تفسیر می شود. صدرالمتالهین بر اساس مبانی حکمت متعالیه و خصوصا دیدگاه خاص خود در حرکت جوهری و اصالت وجود و تقدم وجود بر ماهیت، زمان را بعد چهارم ماده دانسته، و آن را علامت و نحوه وجود سیال و نوشونده تلقی کرده است. به عبارت دیگر، وی زمان را عرض تحلیلی لحاظ کرده که عقل می تواند آن را از نحوه وجود اجسام و موجودات مادی انتزاع کند.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، آوگوستین، زمان، حرکت، تغییر، عرض تحلیلی، حرکت جوهری، امتداد، ذهن، خاطره، انتظار
  • محمد شیبانی صفحه 257
    انسان به عنوان اشرف مخلوقات دارای نفس ناطقه است و نفس ناطقه انسان دارای دو قوه عالمه و عامله است. قوه عالمه عقل نظری نامیده می شود که ناظر به رابطه نفس و عقل فعال است و قوه عامله عقل عملی نامیده می شود که ناظر به رابطه نفس و بدن است. اما در بین فیلسوفان اسلامی تعبیر و تفسیر واحدی راجع به عقل نظری و عملی وجود ندارد. در این نوشتار ابتدا می کوشیم که واژه عقل را از منظر معنا شناسی بررسی کنیم و با اشاره به دیدگاه های مختلف فلسفی راجع به این دو قوه، نگرش ابن سینا در خصوص مراتب عقل نظری و عملی و کارکردهای هر یک بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: عقل، عقل نظری، عقل عملی، نفس ناطقه، ابن سینا
|
  • Enshaallah Rahmati Page 5
    As opposed to intelligences, Celestial souls are abstract entities who need body for their act and effect; they are discussed in Ibn-Sina's philosophy. The significance of analyzing these entities is not just because of their position in ancient astronomy. It can be stated that, accepting these souls by Ibn-Sina and repudiating them by Ibn-Roshd has had an essential influence on the destiny of philosophy in Islamic and western world. In this article we are going to show the position of these souls in Ibn-Sina's cosmology; meanwhile we analyze his argument in favour of them; then, we show the way Ibn-Sina’s belief in celestial souls makes his philosophy different from peripatetic philosophy and takes him up to oriental philosophy. In fact, Ibn-Sina's theory of celestial souls has one of its origins in oriental philosophy. Finally, the similarity of celestial souls and human souls will be discussed. Here we have a hermeneutic circle; in other words, we can know celestial souls by self-knowledge or deliberation on our human souls; meanwhile, by knowing the celestial souls, our self-knowledge can be transformed too.
  • Ghorban Elmi Page 35
    The religious sphere in Heidegger's thought is one of the persistent questions that consider the relation of religion, theology, philosophy in his life and his idea. His argument about ideas, religious characters and also his own points about the significance of the ideas and characters in the formation of his philosophic project, illuminates the role of religion in general and Christian theology in particular in his life and his thoughts. Although his thoughts have several sources, but Christian theology and Gnosticism have had a permanent influence on them. Heidegger's bases in existence analysis have common aspects with Augustine, Eckhart, Luther, and Kierkegaard. Heidegger has used phenomenology to analyze original life and believes that this life can be touched in a religious approach and such an experience can be found in primary Christianity. Although religious experience is not his only favorite subject he considers religion as a possible form of life, completely different from philosophy. Although Heidegger does not comment on the existence of God and does not take the same religious and metaphysical attitude about God, he gives some attributes about existence that is usually used for God. Lots of statements Heidegger has uttered about existence remind one of negative theology. His viewpoint can be considered as an attempt for forming a faith in contemporary world beyond its traditional forms.
  • Mohammad Ali Shomali Page 56
    Debate about moral relativism and moral absolutism is one of the most important and old subjects of philosophic deliberations in ethics; but the result of this discussion is not limited to ethics. The position a person takes on relativism or non-relativism of main values and criteria, affects his viewpoint, stance, social and legal position. In this article after articulating the related concepts, we revise each kind of moral relativism; and finally, we come up with the main reasons given for each one and evaluate them.
  • Jahangir Masudi, Hushang Ostadi Page 78
    The way in which the Arab thinkers encountered and reflected enlightenment and modernism determines their Arabic enlightenment. Some of these thinker's welcoming of enlightenment and western intellectuals, started with tendency to social values and philosophical and mental features of European civilization; thus, this approach with tendency to new researches in humanities, like structuralism, linguistics, hermeneutics, semantics and anthropology by a group of brilliant and contemporary Arab intellectuals like Mohammad-al-Jaberi and Mohammad Arkoun entered the area of criticizing Arabic-Islamic reason or traditional Islamic thoughts. In this essay we try to discuss the basic criticism of Arabic–Islamic reason in their ideas and retell and compare their Arabic enlightenment, by explaining the intellectual premises of these two thinkers.
  • Seyed Ebrahim Musavi Page 103
    This article discusses the theory of functionalism in the contemporary philosophy of Mind and compares it with Aristotle's functionalism. As the word "ergon" is of a high significance in Aristotle's philosophy, sometimes he is regarded as the pioneer of this theory. Therefore the relation between these two theories and their similarity may be worth considering. What follows will reveal that different versions of the theory of new functionalism are not matched with Aristotle's idea seemingly but his viewpoint can be considered as one of the attitudes in functionalism. Although Aristotle's theory of mater and form, together with his emphasis on essence, is not valid in the light of new findings, his functionalistic approach to the relation between body and soul is of a high significance.
  • Ishagh Asudeh Page 121
    Guardianship is a general fact and divine feature that flows through all levels of the universe and is distributed into different ranks and based on such ranks needs ending. Neglecting these ranks causes lots of agitation and obscurity in comprehending and interpreting Ibn-Arabi and his follower's words. Seyed Jalal-al-Din Ashtiani has a significant role in compiling the theory of ending of guardianship in Ibn-Arabi's words and resolving its difficulty. Considering his mind as a guardianship follower and his scientific liberty, he tried to interpret and explain the most challengeable arguments in Ibn-Arabi's school, with proficiency and mastery in Islamic Philosophy and Gnosticism, in a way that he could minimize its contradictions with Shia's bases. He criticizes Ibn-Arabi's thought explicitly and does not give up his principles; meanwhile, he refers Mohyi-al-Din misgivings to his conformations to prove that ending of guardianship after Respectful prophet of Islam, comes true with Imam Ali by level of ranking and with Hazrat Mahdi by time. In this article after defining and categorizing the concept of guardianship according to the works of Ashtiani, we investigate the extentions of ending of guardianship and explain his attitude towards Alavi, Mahdavi and Christian guardianship and show the effects of considering ranks in order to remove agitation from Ibn-Arabi's Words insofar as it is possible.
  • Majid Mulla Yusefi Page 156
    Nowadays, there are three main viewpoints on abortion in ethical controversies: opposition to abortion except for emergency situations, absolute agreement, and moderate viewpoint or conditional agreement. One of the important approaches among absolute or conditional defenders of abortion is the one which is based on the right of the woman to his body; in this approach the most important and influential reasoning is of Judith Thomson in his famous article "Defending Abortion". Thomson does not use a separate reasoning to prove his claim, saying at least in some cases like rape, abortion is morally permissible, but uses the right of the mother to his body to weaken the absolute opponent's reasoning about abortion. One of the most important criticisms of abortion is of Francis Beckwith. Problems which are presented by Beckwith are categorized under three main titles; "legal", "ideological", "philosophic". The subject of this article is the analysis of Thomson's reasoning and the criticisms of it, especially philosophic criticisms presented by Beckwith.
  • Shahab Al-Din Vahidi Mehrjerdi Page 179
    One of the important discussions in the history of theology in Islamic and western culture has been whether intellect can solve all of the problems of human beings or not? Mulla Sadra, the inheritor of peripatetic and oriental philosophy and Islamic Gnosticism and the establisher of transcendent philosophy, regards intellect as a powerful instrument for resolving difficulties of many humanistic and divine problems; but he didn’t neglect its limits. According to his works such as Asfar, Mafatih-al-Ghueib, Illumination of Kafi's Principles, Shavahed-al-Robubiah, Three Principle's Treatise, and etc., the writer thinks that Mulla Sadra believes in limits of intellect in different cases like, soul, names and attributes of God, mysteries and secrets of existence world, the facts of existence world, the corporal Return; also most of the scholars believe that he regarded intellect and faith complimentary. In this essay we try to study these issues.
  • Mohammad Hasan Movahhedi Saavoji Page 203
    Prophet's plurality of understanding is one of the reasons that some of the defenders of pluralism of the truthfulness of religions use to improve their viewpoints. They have interpreted their hypothesis from two viewpoints; first, prophets with their own skills and special states have looked at the unique truth from their own viewpoint and have offered their different perceptions to their followers as religion; and the second, illuminations and manifestations of God have been different for different prophets and each religion has a different reason for its appearance. They rely on some verses of Quran to state their hypothesis. In this essay we try to analyze this hypothesis from both viewpoints, mostly religious and based on the verses of Quran.
  • Mohammad Asqari Page 225
    This article is an analytical research on Heidegger's position and his existential thought in Richard Rorty's philosophy and its purpose is to show the direct and indirect influence of Heidegger's idea on the formation of Rorty's neo-pragmatic thought. Although Rorty criticizes some of Heidegger's opinions, specially the prior Heidegger and regards him as confined and captive to western metaphysical tradition, he does not deny his influence on himself. In this essay we try to present some of these influences along with Rorty's criticisms on Heidegger.
  • Ahmad Abedi, Mahdi Monfared Page 241
    In this article we consider the subject of time from Saint Augustine and Sadr-al-Moteallehin’s viewpoints and compare them. Augustine does not consider the time as an external and objective fact, but regards it as a mental entity; however it is not separated from objective entities and is interpreted in terms of change and movement and the events which occur in the past and future. Based on the principles of transcendent philosophy particularly his special viewpoint on substantial motion and existentiality, priority of existence to essence, Sadr-al-Motealelhin regards time as the fourth dimension of matter and considers it as the sign and the way of fluid's existence. In other words, he considers the time as the analytical accident that intellect can drive it from the way of the existence of material bodies and entities.
  • Mohammad Sheybany Page 257
    Man as the noblest of all creatures, contains rational soul and the soul contains two faculties of theoretical and practical. Rational faculties is called theoretical intellect viewing the relation of soul and active intellect and practical faculty is called practical intellect viewing the relation of soul and body. But among Islamic philosophers there is not a unique interpretation and commentary on practical and theoretical intellect. In this article, we first try to consider the word "intellect" semantically, and then study Ibn-Sina's view on the ranks of practical intellect and theoretical intellect and their functions and the different philosophic viewpoints on these two faculties.