فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین قانعی راد، حسین ابراهیم آبادی صفحه 1
    این مقاله بر اساس پژوهشی در بین دانشجویان رشته های علوم اجتماعی در پنج دانشگاه دولتی مستقر در تهران تدوین شده است. هدف مقاله ارزیابی ساختار اجتماعی آموزش از طریق سنجش مناسبات دانشجویان با یکدیگر و با اساتید خود در زمینه های اجتماعی و آموزشی است. چهارچوب نظری این پژوهش برآمده از آرای نظریه پردازان جامعه شناسی علم، و پژوهشگران مطالعات آموزش عالی است و بر اساس آن ساختار اجتماعی آموزش در ایجاد انگیزش و نیز ارتقای اثر بخشی، یادگیری و موفقیت تحصیلی دانشجویان تاثیرگذار است. این تحقیق با روش پیمایشی و با کاربرد ابزار پرسشنامه انجام شده و داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و توسط نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های این پژوهش برخی از فرضیات تدوین شده را اثبات می کند. بر اساس این یافته ها، دانشجویان دارای یکپارچگی اجتماعی و یادگیری تعاملی، از پیشرفت تحصیلی بیشتر و خوداثربخشی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی آموزش، تعاملات اجتماعی دانشجویان، ارتباطات دانشجویان با اساتید، عملکرد دانشگاهی، خوداثربخشی دانشجویان
  • منیژه حقیقی نسب، نازنین فخرفاطمی صفحه 29
    در عصر دانش محور، سرمایه های فکری باارزش ترین سرمایه هر سازمانی محسوب می شوند. دانشگاه ها و تامین کنندگان اطلاعات علمی، وظیفه دشوار به روز رسانی و ارتقای این سرمایه ها را بسیار فراتر از آنچه در گذشته انجام گرفته، در پیش دارند. در این راستا، وب سایت ها به عنوان دریچه ورود به جهان فرامرز و نامحدود اندیشه ها و تفکرات انسانی، از جایگاه ویژه ای برخوردارند.
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت وب سایت های اطلاعات علمی و دانشگاهی و اولویت بندی آنها صورت گرفته تا با شناسایی این عوامل، وب سایتی طراحی شود که بیشترین کارایی را برای دانشگاه ها و مؤسسات علمی به همراه داشته باشد.
    طرح مفهومی مورد استفاده در پژوهش بر چهار مؤلفه اصلی شامل کیفیت اطلاعات، کیفیت سیستم، کیفیت خدمات و کیفیت ویژه تامین کنندگان و 14 متغیر عملیاتی تاکید داشته و با روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی در نمونه آماری در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه های دولتی شهر تهران مورد آزمون قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش، برتری وب سایت های اطلاعات علمی نسبت به وب سایت های دانشگاهی را نشان دادند. مؤلفه کیفیت اطلاعات مهم ترین عامل برتری وب سایت های اطلاعات علمی بوده و کیفیت خدمات موجب برتری وب سایت های دانشگاهی شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت وب سایت، کیفیت خدمات الکترونیک، وب سایت های اطلاعات علمی و دانشگاهی، فرایند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • سیدمحمود زنجیرچی، حسین صیادی تورانلو صفحه 55
    رقابت گسترده سازمان ها به ویژه در حوزه تولید خدمات باکیفیت، فرصت ارتکاب هر خطایی را از سازمان ها سلب نموده است. کتابخانه ها نیز به عنوان یکی از تاثیرگذارترین نهادهای خدماتی و روح مراکز آموزشی، برای دستیابی به ماموریت خود از این قاعده مستثنی نیستند. در این تحقیق متدولوژی نوینی جهت به کارگیری تکنیک «تحلیل شکست و آثار آن» در راستای کاهش ریسک خطاهای کیفی کتابخانه ها ارائه و نتایج آن به منظور توسعه راهکار بهبود کیفی به کار گرفته شده اند. بدین منظور، موارد خطا در عناصر کیفی کتابخانه ها شناسایی و با استفاده از معیار اولویت ریسک که از حاصل ضرب سه معیار «احتمال وقوع»، «شدت خطا» و «قابلیت پیشگیری قبل از وقوع» حاصل می شود، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت بر اساس رتبه و وضعیت خطاها (شکست ها) در حوزه های مختلف، تعیین کننده ترین خطاها تعریف می شود و مسیر تعالی کیفیت خدمات کتابخانه بر این مبنا تبیین می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کیفیت خدمات کتابخانه، تحلیل شکست و آثار آن
  • سید حبیب الله میرغفوری، سید حیدر میرفخرالدینی، زهرا صادقی آرانی صفحه 83
    در عصر اقتصاد مبتنی بر دانش، مؤسسات آموزش عالی به فرصت مناسب و مهمی دست پیدا کرده اند تا از طریق مدیریت دانش در درون خود، به اهداف و استراتژی هایی که به منظور آنها به وجود آمده اند، دست پیدا کند. ازآنجاکه پایش و ارزیابی سازمان از نظر مؤلفه های مدیریت دانش، پیش نیازی برای برنامه ریزی و پیاده سازی این فعالیت ها به شمار می رود، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مدیریت دانش در دانشگاه یزد انجام گرفته است. به این منظور، از پرسشنامه ای در چهارچوب مدل تعالی EFQM بهره برده شده است. این تحقیق، 16 دانشکده دانشگاه یزد را از نظر وضعیت مدیریت دانش در 9 معیار تعیین شده مدل EFQM ارزیابی می کند. به منظور رتبه بندی این دانشکده ها بر اساس معیارهای مذکور، از OPSIS فازی استفاده شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که دانشکده های هنر و معماری، شیمی و مکانیک به ترتیب بهترین وضعیت مدیریت دانش و دانشکده های منابع طبیعی، ریاضی و علوم انسانی به ترتیب نامطلوب ترین وضعیت را در مدیریت دانش دارند. اگرچه توجه به بهبود مدیریت دانش در تمامی دانشکده ها به منظور بهبود وضعیت مدیریت دانش در این دانشگاه لازم است اما توجه به دانشکده هایی که در وضعیت نامناسب تری قرار دارند، از اولویت برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدل تعالی EFQM، TOPSIS فازی، آموزش عالی، دانشگاه یزد
  • مهرداد مدهوشی، عیسی نیازی صفحه 113
    عبارت «آموزش عالی» در جوامع انسانی با انباشتگی علم، پژوهش و فرهنگ همراه است. حضور و فعالیت نهاد آموزشی دانشگاهی در یک جامعه، نویدبخش تحولی ژرف در گسترش علم، تحقیقات اساسی و تحولات چشمگیر در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در هر جامعه توسعه یافته و روبه توسعه است. اما نظام آموزش عالی در کشور ما، به رغم توسعه کمی چند ساله اخیر نتوانسته مهم ترین رسالت خود را که تربیت نیروی انسانی متخصص، ارتقای سطح فرهنگ عمومی و رشد فضایل اخلاقی و گسترش مرزهای دانش و تامین نیازهای پژوهشی باشد، برآورده سازد. هدف این مقاله بررسی و تبیین جایگاه نظام آموزش عالی کشور در مقایسه با سایر کشورهای جهان است. در این راستا وضعیت آموزش عالی ایران و 31 کشور جهان در ابعاد مختلف و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی یونسکو مورد تحلیل قرار گرفته است. در انجام این کار از نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد، وضعیت آموزش عالی ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته نامطلوب و در مقایسه با کشورهای درحال توسعه و کشورهای خاورمیانه، به ترتیب نسبتا برابر و بالاتر است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه انسانی، رتبه بندی، تولید علم، بهره وری
  • مریم طهماسبی، غلامرضا پزشکی راد، حسین شعبانعلی فمی صفحه 151
    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی عوامل مؤثر بر شایستگی دانشجویان کشاورزی جهت ورود به بازار کار در عصر جهانی شدن است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان کارشناسی رشته های ده گانه کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 88-1387 است (1339N=). از این میان تعداد 297 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی تناسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که در نهایت 276 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (276N=). ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن با کسب نظرات گروهی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی بررسی شد و اصلاحات لازم صورت گرفت. ضریب پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (94/0= α) به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که شایستگی 9/64 درصد از دانشجویان در حد متوسط و 9/31 درصد آنها در سطح کم بوده است. بر این اساس نیاز آموزشی احساس شده و باید آموزش های مورد نیاز دانشجویان جهت ورود به بازار کار در عصر جهانی شدن مورد توجه قرار گیرد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که 6/42 درصد از تغییرات متغیر شایستگی توسط متغیرهای «میزان مشارکت در فعالیت های بین المللی، میزان اهمیت مسائل بین المللی از دیدگاه دانشجویان، پایه تحصیلی، علاقه و جنسیت» تبیین می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مسائل بین المللی، دانشجویان کارشناسی کشاورزی، شایستگی، بازار کار
  • مصطفی حسرتی، رضا هاشمی صفحه 179
    یادگیری هم از طریق رسمی و هم از طریق غیررسمی صورت می گیرد. درحالی که پژوهش های فراوانی در زمینه یادگیری رسمی در آموزش عالی صورت گرفته و می گیرد، یادگیری غیررسمی در این حوزه و به ویژه در ایران کمابیش ناشناخته مانده است. ازآنجاکه یادگیری غیررسمی سهم بسیار بزرگی در فرایند یادگیری دارد، در این مقاله با استفاده از داده های کمی و کیفی، یادگیری غیررسمی در دوره دکتری در یکی از دانشگاه های ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند در صورت بستر سازی لازم برای یادگیری غیررسمی، می توان به بهره وری بیشتر دانشجویان در این دوره ها کمک کرد.
    کلیدواژگان: یادگیری غیررسمی، دانشجویان دکتری، جوامع فعال، آموزش عالی
|
  • Mohammad Amin Ghaneirad, Hossein Ebrahim Abadi Page 1
    This paper is based on a research that has been conducted among 358 undergraduate students of social sciences who were studying in five Tehran state universities. The main goal of study was evaluating the social structure of education through measuring social and educational relationships of students with each other and with their professors. The theoretical framework is derived from sociology of science and higher education literature. Based on these theoretical backgrounds, social structure of education is influential in shaping the self-efficacy and academic achievement of students.This study applied survey method and questionnaire technique, and using descriptive and inferential statistics methods, data were analyzed. The findings revealed that there is positive correlation between social structure of education and educational performance of students. The findings also showed that students with higher social integration and interactive learning have better academic performance and higher self-efficacy.
  • Mannijeh Haqhiqhinasab, Nazanin Fakhre Fatemi Page 29
    Human capital is the most valuable asset at the knowledge based societies. Universities and the providers of scientific information have the difficult task of upgrading and updating the asset through dissemination of knowledge across the globe. Websites as entering way to the unlimited world of human thoughts and thinking have a particular role in this regard. This paper aims to explore factors affecting the quality of scientific information and academic websites. Therefore, a conceptual model consisting of four key dimensions including: information quality, service quality, system quality and vendor specific quality with 14 operational variables was tested by applying AHP analysis. A random sample of IT graduate students from Tehran state universities replied the questionnaire. The findings showed that in compare with universitie's websites, scientific information websites were more advantaged. It also suggested that although information quality at scientific information websites was better but service quality had better position at academic websites.
  • Sayyad Mahmmod Zanjirchi, Hossein Sayyadi Toranlo Page 55
    Increasing competition for survival, make organizations prevent any failure in their processes. Libraries as one of the most important service organizations also should pay attention to correcting their failure making processes. In this paper a new methodology is developed called "Failure mode and effect analysis" technique in decreasing quality fault risk in libraries. For this, failures in quality elements were defined at first. Then risk priority number that is calculated from multiplying "occurrence probability", "severity" and "delectability" was analyzed. Finally the most important failures were defined using their rank and situation in any areas and by this, excellent path for library quality was determined.
  • Sayyad Habibollah Mir Ghafoori, Sayyad Haidar Mir Fakhroddini, Zahra Sadeghi Arani Page 83
    In the knowledge-based economy, Higher education institutions have significant opportunities to apply knowledge management (KM) practices to achieve their missions. The paper therefore, aims to evaluate the KM in Yazd University. For this, a questionnaire based on the EFQM Excellence model framework has been designed. Then, using EFQM criteria and fuzzy TOPSIS, the colleges of Yazd University have been ranked accordingly. The findings show that while Arts and Architecture, Chemistry and Mechanical colleges in this University have the best condition in KM but the worst condition was reported for Natural Resources, Mathematics and Humanities colleges respectively. However, although knowledge management in Yazd University must be improved generally but it is necessary to pay a close attention to KM condition in those colleges in which KM had the the worst condition.
  • Mehrdad Madhoushi, Eesa Niyazi Page 113
    The term of higher education in human societies is accompanying with the accumulation of science and research and culture. The spreading science and basic researches and economic, civic, political and cultural agendas in both developed and developing societies can be deeply transformed by the presence of an active educational institution such as university. Nevertheless quantitative development in recent years, the higher education system in our country has not realized its most important prophecy namely preparing the specialized workforces. This paper therefore, tries to examine and specify the position of the country’s higher education in compare with other countries. For this, using UNESCO database, the different dimensions of Iranian higher education and 31countries in were analyzed comparatively. The findings show that while the situation of higher education of Iran in compare with developed countries is unsatisfactory but it is partly equal and or upper when compared with higher education in Middle-East and other developing and countries.
  • Miriam Tahmasebi, Gholamreza Pezeshki Rad, Hossein Shaabanali Fami Page 151
    The main purpose of this study was to investigate the effective factors on the agricultural undergraduate's competency to enter labor market in the age of globalization. The statistical population consisted of all agricultural undergraduate students of the agricultural majors of the College of Agricultural & Natural Resources at the University of Tehran in 2008-2009 academic year (N=1339). Out of which, according to Krejcie & Morgan's table, a number of 297 students were selected using proportionate stratified random samplings method. Finally 276 questionnaires were analyzed (n=276). Validity of the instrument was established using a panel of experts. The reliability of the main scales of the questionnaire was conformed as Cronbach's alpha values were all above 0.94. The findings indicated that the competency of 64.9% of student was equal to the mean score and %31.9 of them had low competency. Therefore, in order to prepare undergraduates properly to enter labor market in a globalised world, universities must pay a close attention to the contemporary educational needs and have to revised their courses and content of curriculum sharply. Stepwise regression analysis indicated that the variables of the participation in international activities, importance of international issues as perceived by students, educational level, student's interest in international issues & activities, and their gender explained %42.6 of variations in the agricultural undergraduate's competency to enter labor market in the age of globalization.
  • Mostafa Hasrati, Reza Hashemi Page 179
    Learning occurs through both formal and informal ways. While there is a considerable volume of research on formal aspects of learning in higher education, informal learning has not received the attention it deserves, particularly in Iran. As informal learning constitutes a large proportion of all learning, this paper reports on a study using both qualitative and quantitative techniques on informal learning among a group of PhD students in an Iranian university. The results suggest that by providing necessary provisions and bases for informal learning, the productivity of PhD studies can be increased by this type of learning.