فهرست مطالب

جستارهای زبانی - پیاپی 4 (زمستان 1389)

مجله جستار های زبانی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خلیل پروینی، نعیمه پراندوجی صفحه 1
    تالیف در زمینه ادبیات تطبیقی عربی با عبد الرزاق حمیده، ابراهیم سلامه و نجیب العقیقی آغاز شد. هر یک کتاب هایی را با عنوان الادب المقارن برای تدریس در دانشگاه تالیف کردند. این کتاب ها بر خلاف عنوانشان «الادب المقارن» در محتوا ارتباطی به ادبیات تطبیقی نداشته و نتوانستند اصول این علم را بر اساس مکتب فرانسه مکتب رایج عصر تبیین نموده و تعریف روشنی برای آن ارائه نمایند تا بتوان بر اساس آن به بررسی نمونه های تطبیقی در این عرصه پرداخت؛ زیرا مؤلفان آن ها متخصص این رشته نبودند. تاسیس اصول ادبیات تطبیقی در کشور های عربی با محمد غنیمی هلال (1917-1967) آغاز شد. او با تالیف کتاب الادب المقارن به تبیین قواعد نظری و عملی این رشته پرداخته، ادبیات تطبیقی را بررسی روابط ادبیات ملی در خارج از مرزهای زبان آن ملت و مطالعه ارتباط تاریخی میان آن ها تعریف نموده و پژوهش های تطبیقی خود را بر اساس این اصول بنیان نهاده است. هلال در تالیف این کتاب از استادان فرانسوی اش اثر پذیرفته است.
    هلال با تدریس ادبیات تطبیقی در دانشگاه های مصر به تبیین مفاهیم این علم پرداخت و از این رهگذر شاگردان بسیاری تربیت نمود که آثار ارزشمندی را در این زمینه تالیف کردند. با مقایسه آثار آن ها با آثار هلال، شباهت های زیادی میان مباحث کتاب هایشان در دو حیطه نظری و تطبیقی (عملی) مشاهده می شود که بیانگر تاثیر هلال بر پژوهش های آن ها است. هدف این مقاله، نشان دادن نقش هلال در تاسیس و تبیین مفاهیم نظری و عملی ادبیات تطبیقی عربی است که چگونه با وجود تلاش هایی که پیش از وی صورت گرفته، او بنیانگذار این علم گردیده و فعالیت های پس از خود را در این زمینه سمت و سو داده است.
    کلیدواژگان: غنیمی هلال، الادب المقارن، ادبیات عربی، ادبیات تطبیقی، مکتب فرانسه
  • اعظم استاجی، مجتبی نامور فرگی، سریرا کرامتی یزدی صفحه 27
    بسیاری از زبان شناسان ساختار هجایی زبان فارسی را شامل یک همخوان اجباری به عنوان آغازه هجا، یک واکه در جایگاه هسته و یک یا دو همخوان اختیاری در جایگاه پایانی می دانند. بر این اساس، این امکان که در زبان فارسی دو واکه در دو هجای مجاور در کنار یکدیگر قرار بگیرند وجود ندارد و در این زبان با شیوه های خاصی که مهم ترین آن ها افزایش همخوان میانجی است، از التقای مصوت ها جلوگیری می شود.
    در این مقاله، با یک بررسی میدانی و گردآوری داده ها از50 سخنگوی زبان فارسی مذکر و مؤنث، از سنین 18- 25 سال، ویژگی های اکوستیکی انسدادی چاکنایی و چگونگی بروز آن در جایگاه بین واکه ای در گفتار آهسته و گفتار سریع به دقت بررسی شده و نتایج این تحلیل ها در مقابل یکدیگر قرار گرفته است.
    به نظر می رسد در گفتار سریع و پیوسته، با حذف انسدادی چاکنایی امکان در کنار هم قرار گرفتن دو واکه وجود دارد و بدین ترتیب نظام هجایی زبان فارسی در گفتار محافظه کارانه و دقیق با نظام هجایی گفتار سریع و پیوسته تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: ساخت هجایی، انسدادی چاکنایی، طیف نگاشت، گفتار سریع، گفتار آهسته
  • عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، فیروزه اسلامی، فردوس آقا گل زاده صفحه 51
    این تحقیق به بررسی واج آرایی زبان فارسی باستان بر اساس خوانش کتیبه ها از کنت (1953) و مشخص کردن ساخت هجایی مجاز در این زبان می پردازد. همچنین به بررسی «اصل توالی رسایی» و چگونگی تبعیت واژگان این زبان از این اصل درخوشه های همخوانی آغازه و پایانه هجا پرداخته می شود. به عبارت دیگر، ساخت هجا در زبان فارسی باستان چگونه است؟ همچنین آیا اصل سلسله مراتب رسایی در این زبان در ساخت هجا رعایت می شود؟ برای پاسخ به این سوالات، ابتدا تمامی توالی های همخوانی موجود در آثار مربوط به فارسی باستان در آغاز، میان و پایان واژه-ها، بدون در نظر گرفتن تقطیع هجایی، شناسایی و استخراج شده اند و سپس بر اساس اصول مربوط به هجابندی، خوشه های موجود در هجا ها شناسایی شده و با اصل توالی رسایی مطابقت داده شده اند. بررسی خوشه های آغازی و میانی نشان می دهد که ساخت هجا در این زبان به صورت (c)(c)(c)v(c)(c) است و اصل سلسله مراتب رسایی در همه داده ها رعایت شده، به جز زمانی که یکی از دو همخوان s و ŝ در ابتدای هجا به عنوان عضو اول خوشه حضور داشته باشد. به علاوه، به دلیل وجود پایانه های صرفی در انتهای کلماتی چون فعل، اسم و صفت، خوشه های همخوانی در پایان واژگان این زبان دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: فارسی باستان، هجا، واج آرایی، اصل توالی رسایی، خوشه همخوانی
  • ابوالفضل حری صفحه 77
    این مقاله، مناسبات و/ یا زنجیرمندی مفهومی و متنی را در سطوح خرد و کلان در قصص قرآنی با نگاهی به داستان یونس (ع) بررسی می کند. ابتدا این مسئله مطرح می شود که میان آیات یک سوره با یکدیگر و با سایر سوره ها، از جمله قصص قرآنی، چه تناسبی برقرار است. سپس، ضمن اشاره به پیشینه علم المناسبه در سنت تفسیر قرآنی، از دیدگاه زبان شناسی، بحث زنجیرمندی مفهومی و متنی در سطوح خرد و کلان مطرح می شود: «ساز و کاری زبان شناختی که به برساخت متون، متنیت آن ها و شبکه روابط معنایی میان متون می پردازد». آن گاه این زنجیرمندی در سطوح بینا آیه ای و بینا سوره ای در آیات مربوط به داستان یونس (ع) بررسی می شود داستان یونس که به صورت روایت میان افزود در شش سوره و هجده آیه آمده، از حیث مفهومی و متنی با سایر قصص و از جمله سیره پیامبر متناظر به نظر می آید. در نهایت، داستان یونس به واسطه برخی آیتم ها مثل جناس سازی و تکرار برخی مضامین مانند صبر، دعا و عدم پذیرش حق، از حیث مفهومی و متنی به داستان سایر پیامبران و از جمله شخص پیامبر (ص) زنجیرسازی می شود.
    کلیدواژگان: قصص قرآنی، مناسبات، زنجیرمندی خرد و کلان، انسجام
  • روح الله رحمتیان، مرضیه مهرابی صفحه 93
    در مقاله حاضر مؤلفین به بررسی سبک های یادگیری زبان آموزان ایرانی در زبان های خارجی می بپردازند. در این راستا، پس از مطالعه مقوله های یادگیری، سبک ها و استراتژی ها به بررسی انواع متفاوت سبک های یادگیری پرداخته شده است. هدف از این تحقیق، شناسایی سبک های یادگیری زبان آموزان ایرانی در زبان های خارجی است که به کمک آن مؤلفین در پی یافتن رایج ترین سبک های یادگیری و دلایل گرایش زبان آموزان ایرانی به این سبک ها در یادگیری زبان های خارجی می باشند. مؤلفین پس از مطالعه نظری، به مطالعه عملی و میدانی نزد 60 نفر از زبان آموزان ایرانی زبان های خارجی (زبان فرانسه و انگلیسی) در رشته های مختلف و در سطح پیشرفته بین سن 20 تا 25 سال اقدام نموده اند. مطالعه میدانی از طریق پرسشنامه ای شامل 30 سؤال محقق شده است. سؤالات پرسشنامه دربرگیرنده 6 پارامتر متفاوت از سبک های یادگیری شامل یادگیری، از طریق خواندن، گوش دادن، نوشتن، صحبت کردن، نگاه کردن و اقدام به عمل می باشد. پس از جمع-آوری و تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه، این نتیجه به دست آمد که در میان سبک های متفاوت یادگیری نزد زبان آموزان پیشرفته در زبان های خارجی، بیشترین گرایش به یادگیری از طریق صحبت کردن و کمترین گرایش به گوش دادن بوده است. در این پژوهش پس از ارائه نتایج مطالعه میدانی سبک های متفاوت یادگیری، دلایل گرایش به این سبک نیز بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، زبان آموزان ایرانی، زبان های خارجی، استراتژی های یادگیری، آموزش زبان
  • بهزاد برکت، طیبه افتخاری صفحه 109
    نقد نشانه شناختی ازجمله رویکرد های نظام مند نیمه دوم قرن بیستم است که در تبیین ماهیت و کارکرد متون ادبی نقش داشته است. مایکل ریفاتر، منتقد فرانسوی تبار آمریکایی، در کتاب نشانه شناسی شعر (1978)، چارچوبی نشانه شناختی را برای خوانش شعر پیشنهاد کرد که به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت. مقاله حاضر، نخست رویکرد نظری ریفاتر را معرفی می کند و سپس بر مبنای آن به خوانش شعر «ای مرز پر گهر» از دفتر چهارم اشعار فروغ فرخزاد می پردازد. هدف این تحقیق تلاش برای خوانش دقیق تر و ژرف تر شعر مورد نظر، به استناد چارچوب پیشنهادی ریفاتر است، زیرا فرض ما این است که رویکرد ریفاتر، با توجه به ظرفیت های نظری و دستاوردهای عملی که تا کنون در ارتباط با تحلیل اشعار اروپایی داشته، توانایی تحلیل شعر معاصر فارسی را دارد. در عین حال، اگرچه یافته های این مقاله، به طور مشخص و در وهله اول، در ارتباط با شعر مورد بررسی است و با تعمیم، در مورد اشعار دوره پختگی فروغ فرخزاد مصداق دارد، اما در صورت مؤثربودن می تواند زمینه ای برای استفاده از این رویکرد و حتی رویکردهای نظیر آن برای بررسی اشعار معاصر فارسی فراهم کند تا شاید از این طریق امکان خوانش های خلاقانه تری از این اشعار فراهم آید.
    کلیدواژگان: مایکل ریفاتر، زبان شعر، فروغ فرخ زاد، ای مرز پر گهر، خوانش خلاق
  • کیوان زاهد، ساحل خوشبخت قهفرخی صفحه 131
    شمایل گونگی به عنوان مفهومی بنیادین در زبان شناسی شناختی، به وجود انگیختگی میان صورت و معنای ساخت های زبانی اشاره دارد و بیانگر هر گونه تطابق، قیاس و یا شباهت میان صورت یک نشانه و مصداق آن می باشد. در رویکرد شناختی زبان بخشی از نظام شناختی در نظر گرفته می شود که سازمان مفهومی ذهن را باز می تاباند و نشانگر جهان در ذهن گوینده است. بر اساس این نگرش، تجربه جهان خارج و شناخت در ساختار زبان منعکس می شود و صورت های زبانی کاملا مرتبط با ساخت های معنایی که قرار است بیان دارند. از برجسته ترین مدل های این رویکرد می توان به انگاره دستور شناختی لنگکر اشاره کرد. این دستور ماهیت زبان را نمادین می داند و زبان را مجموعه ای از واحدهای نمادین فرض می کند که به نمادین سازی معنا و تفکر می پردازند. در این مدل اعتقاد بر آن است که ساخت های زبانی از طریق فرآیندهای شناختی بر انگیخته می شوند و وجود ساخت های شمایل گونه و انگیخته در زبان امری کاملا طبیعی تلقی می شود. از جمله ساخت های انگیخته در زبان می توان ساخت های سببی را نام برد. بر این اساس، در مقاله حاضر از منظر دستور شناختی به بررسی شمایل گونگی در ساخت های سببی زبان فارسی پرداخته می شود و یافته های آن حاکی از آن است که ساخت های سببی زبان فارسی بازتابنده انواع پنجگانه شمایل گونگی نموداری (فاصله، استقلال، ترتیب، پیچیدگی و مقوله بندی) هستند. از این منظر است که نگارنده تمامی این پنج نوع را «شمایل های سببی» در فارسی می نامد.
    کلیدواژگان: شمایل گونگی، شمایل گونگی تصویری، شمایل گونگی نموداری، زبان شناسی شناختی، دستور شناختی، ساخت سببی
  • فرزان سجودی، فائزه رودی صفحه 155
    این بررسی از دوران باستان آغاز شده است و تا دوران پست مدرن ادامه دارد. در یک تقسیم بندی کلی، به بررسی روایت های کلاسیک، مدرن و پست مدرن از عالم پرداخته شده است. این تقسیم بندی به این معنا نیست که با ظهور تفکر و هنر مدرن، تفکر و هنر کلاسیک و با ظهور تفکر پست مدرن، هنر و تفکر مدرن و کلاسیک به کلی به فراموشی سپرده شده است. این ایده امری نا معقول است و با دستاوردها و دیدگاه های پست مدرن در تضاد به نظر می رسد.
    هدف اصلی در پژوهش حاضر روشن سازی تحول روایت و به ویژه جایگاه سوژه از آغاز دوران باستان تا دوره پست مدرن است. در این مقاله کوشیده ایم تحول های روایت را همراه با مصداق های زبانی و هنری آن بررسی کنیم و نشان دهیم که چگونه روایت های زبانی و هنری، از دیر باز تا کنون دستخوش تغییر شده اند
    کلیدواژگان: روایت، فلسفه، کلاسیک، مدرن، پست مدرن
|
  • Khalil Parvini, Naeime Parandavaj Page 1
    The comparative literature is a science that persues relationship between the different nation's literature during various historical periods in a variety of subjects including: hackwork sorts academies, schools, objects, pulchritudinous issues of hackworks and so on. This literary branch was established by Wilmain in the early 20th century in France. Arabic literature got acquainted with comparative literature after the Napoleon's attack to Egypt and getting familiar to occident's culture and literature. Comparative works in Egypt commenced with Refaeh Tahtavei, Ali Mobarak, Sheikh Hosain Morsefi and etc. Then some people like Najib Haddad, Rouhi Khaledi, Khalil Hendavi and Fakhri Abolsaoud were involved in this field. Later, Abdol Razagh Hamideh, Ibrahim Salameh and Najib Aghighi compiled hackworks entitled “Adab Al Mogharen”, although none of them were tenacious according to the proper principles and doctorines of comparative literature. Therefore, Arab comparative literature correlates with Ghonaimi Helal's designation. Mohammad Ghonaimi Helal was born in 1916 in Egypt. He finished his primary educations in his hometown and then in Cairo. In 1945, he was off to France for learning Comparative Literature. And in 1952, he returned to Egypt whereas he got his Doctorate Certificate in comparative literature and began to teach this major at Egyptian universities. He compiled “Al adab al Mogharen” book in 1953 and was reputable as the founder of comparative literature. He was influenced by his French professors: Van Tieghem and Guyard, while essaying his book in this field. It is noted that he based his book completely concordant with, the proper principles of comparative literature. He also compiled other works and did a great job for prospering Arabic Literature in academic cycles. His impact on the others is divided into two subgroups: first, his influence on his pupils and their works; second the impact of his subjective-comparative essays on the posterities.
  • Azam Stajiz, Mojtaba Namvar Fargi, Sarira Keramati Yazdi Page 27
    Many of the linguists, have defined the syllable structure of Persian as consisting an obligatory consonant in onset, a vowel in the head position and one or two optional consonants in coda. In this respect, there isn’t the possibility of existing two adjacent vowels in two successive syllables in Persian. It’s believed by many that Persian has some ways, specially adding a consonant, for preventing the adjacency of vowels.In this article, by an empirical study on the basis of data from 50 male and female Persian native speakers (18-25), the properties of Glottal stop and the way of its appearance between two vowels are studied both in slow and continuous speech and their results are compared together.It seems that, at least in rapid and continuous speech, there is a possibility of omitting glottal stop and letting two vowels in successive syllables be adjacent. Regarding this phenomenon, the sound system of Persian and its syllable structure in continuous speech is different.
  • Aliye Kambuzia Kord Zafaran, Firoozeh Eslami, Ferdows Aghagolzade Page 51
    This research aims to study the phonotactics of Old Persian, based on Kent (1953) studies and verify the syllable structure in this language. Then sonority sequencing principle is being verified. For this purpose, all the consonant sequences in Old Persian texts in different positions of the words were extracted. According to syllabification principles, consonant clusters are identified and compared with sonority sequencing principle. Based on the data obtained, except when each of s and ŝ is present in the clusters, data are confirmed to the sonority sequencing principle and the syllable structure in Old Persian is (c)(c)(c) v (c)(c).
  • Abolfazl Horri Page 77
    This paper examines Munasabah and or conceptual and contextual chaining in the Quranic stories in general and, the story of Jonah, in particular. First, it is said that whether there is a relation among the (omitted)verses with themselves on one side, (omitted)and among the (omitted)suras, on the other. Then, having reviewed the background of Elm-al Munasebah in Islamic tradition, the conceptual and contextual chaining is introduced: “A linguistic mechanism that is concerned with the construction of texts, their textuality and their network of semantic relations”. This kind of chaining, then, is examined in Jonah's story. Being interapolated in other stories, the story has some correspondence with other six stories with regard to conceptual chaining. Finally, it is said that through some items such as punning as well as the repetition of some concepts such as patience and supplication, we can (omitted)find the internal relation not only (omitted) between Jonah's story and the other Quranic stories, but also (and)more importantly, between these stories and the story of the Prophet Mohammad (Pbuh) (omitted)himself with regard to conceptual and and contextual chaining.
  • Rouhollah Rahmatian, Marzieh Mehrabi Page 93
    In this present article, the authors attempt to study the Iranian students’ different learning styles in learning foreign languages. For this purpose, different styles of learning were studied, after having dealt with the categories of learning, styles and strategies of learning. The authors also tried to find the most current learning styles and the reasons of the tendency for these styles. Then a theoretical study was carried out followed by a field study on 60 Iranian English and French language learners (aged 20-25 years) on an advanced level in foreign languages. This field study is based on a questionnaire consisting of 30 questions. The questions contained 6 different parameters of learning styles including, learning through reading, listening, writing, speaking, watching and learning by doing. After collecting and analyzing the data results of the questionnaire, it was concluded that among all the different learning styles of advanced level language learners, speaking was the trendiest and the less preferred was listening. In this study, after presenting the results of the different learning styles, the reasons of their trendiness were also approached.
  • Behzad Barekat, Tayebeh Eftekhari Page 109
    Among the modern literary theories, “semiotics” has been very influential in determining the nature and function of texts. In his book “Semiotics of Poetry” (1978), Michael Riffaterre introduced a semiotic theory for reading poetry which was widely used by contemporary critics.The present article, after introducing Riffaterre’s approach, makes use of it for reading a poem by Iranian poet Forough Farrokhzad. The final goal, presupposing the theoretical and practical merits of this approach, is an attempt for a deeper reading of the above-mentioned poem. We hope that the findings of the research will encourage the reading of Modern Persian Poetry by using Riffaterre’s approach and the approaches alike, and in this way, will create the occasion of a creative readings of these poems.
  • Keivan Zahedi, Sahel Khoshbakht Ghahfarokhi Page 131
    Iconicity, as a fundamental concept in cognitive linguistics, emphasizes the existence of motivation between the form and meaning of language structures and signifies a relationship which represents any kind of correspondence, analogy or resemblance between a sign form and what it stands for. In the cognitive approach to linguistics, language is considered a part of cognitive system, which mirrors the conceptual organization as well as the world inside the speaker's mind. According to this view, the outside world experience and cognition are reflected in language structure, and language forms are completely associated with the semantic structures they are supposed to manifest. Among the most noticeable models of this approach is the Cognitive Grammar model. This grammar posits a symbolic nature for language and assumes language to be a set of symbolic units which symbolize meaning and thought. It is believed in this model that language structures are motivated through cognitive processes and the existence of iconic and motivated structures in language is considered quite natural by this approach. Causative structures are among the motivated structures in a language. Thus the present research looks into the 5 types of diagrammatic iconicity peculiar to the grammatical structures of Modern Persian (Farsi) causatives from the Cognitive Grammar point of view. Findings indicate that Persian causative structures reflect all 5 types of diagrammatic iconicity (distance, independence, order, complexity and categorization) one way or another. Therefore, it is concluded that such causative categories should be recognized as “causative icons” in Modern Persian.
  • Farzan Sojoodi, Faezeh Rood Page 155
    This study starts in the ancient time and continues to the postmodern era. In a general classification, we have concerned the classic, modern and post modern narration of the world. This classification does not mean that with the emergence of the modern thought and art, the classic thought and art have vanished. Nor does it mean that with the emergence of the postmodern thought and art, the modern and classic thought and art have disappeared. This is unreasonable and definitely in contrast with the postmodern outcomes and ideas. In this research, the main purpose is to clarify the change of narration throughout the history from the ancient time to the postmodern era. We tried to study the narration changes along with the linguistic and artistic examples and to show how the linguistic and artistic narrations have undergone changes through the time.