فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 79 (شهریور 1389)

مجله نامه مفید
پیاپی 79 (شهریور 1389)

  • حقوق تطبیقی
  • تاریخ انتشار: 1389/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید الهام الدین شریفی، ناهید صفری صفحه 3
    این مقاله موضع اصول حقوق قراردادهای اروپایی، اصول یونیدروا و حقوق ایران را در خصوص فسخ یا تعدیل قرارداد در مقابل تغییر اساسی اوضاع و احوال و ایجاد وضعیت هاردشیپ (عسر وحرج) مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. همچنین راه حل ها و شیوه های مورد پذیرش در این نظام های حقوقی در مقابله با وضعیت مزبور را مورد بررسی قرار می دهد.
    از لحاظ نظری در وضعیت هاردشیپ سه راه حل قابل طرح است: 1- انفساخ قرارداد به علت عدم امکان اجرای آن در شرایط جدید؛ 2- فسخ به وسیله طرفی که اجرای قرارداد به ضرر اوست؛ 3- تعدیل قرارداد به منظور متناسب کردن قرارداد با وضعیت جدید.
    اصول حقوق قراردادهای اروپایی و اصول یونیدروا، راه حل اولیه در صورت وقوع هارشیپ و عسر وحرج را مذاکره مجدد طرفین عقد قرار داده و در مرحله بعد فسخ و تعدیل عقد را مورد شناسائی قرار گرفته است.
    اگر چه در نظام حقوقی ایران، نظریه هاردشیپ صریحا به عنوان یک قاعده عمومی در حقوق قراردادها مورد شناسائی قرار نگرفته است؛ اما اصول، قواعد و مبانی وجود دارد که می تواند پذیرش نظریه هاردشیپ در نظام حقوقی ایران را توجیه نماید. مخصوصا قاعده نفی عسر و حرج که می تواند در شناسایی نظریه هاردشیپ و راه-حل های اصلی آن یعنی تعدیل و فسخ، به عنوان یک قاعده عمومی در حقوق قراردادها بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: هاردشیپ، عسر وحرج، تغییر اوضاع و احوال، تعدیل
  • محمدهادی ساعی، امین کزازی صفحه 25
    در مقاله پیش رو سعی در بازبینی حکمی شده است که تاکنون تردیدی در صحت آن نشده است. حکم مورد نظر اثر آتیه ای فسخ است. ذهن فقها و حقوق دانان با این امر مانوس است که اثر فسخ نسبت به آینده است و در نتیجه به محض تحقق فسخ، عقد زایل شده ولی آثار گذشته آن به قوت خود باقی می ماند. اما آنچه که امروزه در مبادلات بین المللی متداول گشته، متفاوت از رویه ای است که در حقوق داخلی ما رواج دارد. بر اساس نظریه های اخیر الذکر، فسخ موجب زوال قهقرایی عقد می شود، به نظر می رسد گزینش این نظریه به عنوان نظریه راجح پسندیده باشد. مقاله حاضر در صدد اثبات این نظریه، به نقد دلایل نظریه اثر آتیه ای و تقویت مبانی نظریه مطلوب می پردازد.
    کلیدواژگان: فسخ، اثر قهقرایی، اثر آتیه ای، منافع، دعوای استرداد
  • سید حسین صفایی، نعمت الله الفت صفحه 43
    در حقوق قراردادها، بخصوص در عرصه حقوق تجارت و تجارت بین الملل، مهم ترین مساله، اجرای به موقع تعهدات قراردادی است، لذا مهم ترین دغدغه تجار و قانونگذاران هم، خلف وعده تجار است. از این روست که قواعد زیادی، در زمینه نقض قرارداد وضع شدهاست. تخلف یک تاجر و نقض عهد او سبب می شود که سلسلهای از تجار که به واسطه معاملات تجاری به هم پیوند خوردهاند، نتوانند به عهد خود وفا کنند و در نتیجه، نظم عمومی اقتصادی جامعه بر هم میخورد. بر این اساس، در بسیاری از نظام های حقوقی سازوکار نظریه اجرای اجباری عین تعهد مقررشدهاست. به نظر میرسد، گر چه اجرای عین تعهد بعد از نقض آن، در پاره ای از موارد وفای به عقد است، ولی این تفسیر از اصل لزوم وفای به عقد چندان صحیح نیست، افزون برآن امروز نظریه اجرای اجباری عین تعهد کارآیی لازم را ندارد. بنابراین باید این اصل به «لزوم برآوردن انتظارات معقول و متعارف حین عقد» تفسیر شود و مختار بودن متعهد در انتخاب حق فسخ، اخذ خسارت و اجرای اجباری، جایگزین اجرای اجباری عین تعهد شود.
    کلیدواژگان: اصل لزوم، نقض قرارداد، اجرای اجباری عین تعهد، برآوردن انتظارات معقول و متعارف
  • سید محمد اسدی نژاد صفحه 63
    فسخ قرارداد با رعایت تشریفات مقرر آثاری به دنبال دارد. اثر طبیعی فسخ، گسیختن عقد و مبری شدن طرفین از تعهداتی است که به موجب عقد بر عهده گرفته اند. به علاوه فسخ عقد باعث می شود تا تعهداتی که انجام شده است به حالت قبل از عقد برگردد. مثلا اگر فروشنده مبیع را تسلیم نموده باشد و یا خریدار ثمن را پرداخت کرده باشد با فسخ بیع هرکدام ازطرفین باید مورد معامله را عودت دهند. در این فرض اگر آسیبی به مال برسد، چه باید کرد؟ بدون تردید، در صورت اتلاف یا تسبیب، متصرف ضامن است و قواعد مربوط به ضمان قهری حاکم خواهد بود. اما اگربعد از فسخ عقد، مبیع و ثمن در اثرحادثه خارجی خسارت ببیند رابطه حقوقی دو طرف دراین حالت حقوق قابل بحث و بررسی است.
    کلیدواژگان: فسخ، انحلال عقد، تلف یا نقص کالا، ضمانی بودن ید
  • سعید رهایی صفحه 77
    مقاله حاضر در صدد تحلیل دکترین حاشیه تفسیر و توسعه صلاحیت دولت ها در تحدید حق بر آزادی ابراز دین به منظور حفظ امنیت، نظم، بهداشت، اخلاق عمومی یا حقوق اساسی و آزادی های دیگران است؛ و به این سوال پاسخ می گوید که دکترین اروپایی «حاشیه تفسیر» در تحدید آزادی دینی، با توجه به وضعیت مسلمانان در اروپا چگونه ارزیابی می شود؟ و این فرضیه را اثبات می کند که ایده مزبور در توجه به تاثیر شرایط متغیر و تنوع ادیان و فرهنگ ها در تحدید اجرای حق بر آزادی دینی مفید ولی ناکافی است و راهکارهایی را پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حاشیه تفسیر، آزادی دینی، تحدید حق، دیوان اروپایی حقوق بشر
  • محسن عبدالهی، حسین خلف رضایی صفحه 101
    رشد اقتصاد دولتی و توسعه گفتمان «حقوق بشر» استثنائات قابل توجهی را بر پیکره اصل عرفی مصونیت دولت وارد ساخته است. توسعه اخیر، در قالب استثنای «شبه جرم»، مصونیت دولت را برای نقض های قواعد حقوق بشر از بین برده است. با این حال، رویه دولت ها و از جمله کنوانسیون مصونیت دولت سال 2004 چنین استثنایی را به شبه جرم های ارتکابی در کشور محل دادگاه محدود می کند. این وضعیت، حداقل در مورد قواعد آمره حقوق بشر، تعارض تامل برانگیز میان اصل مصونیت دولت و قواعد آمره را به میان می کشد. مقاله پیش رو در پاسخ به مسئله مزبور به دنبال اثبات این فرضیه می باشد که نظر به ویژگی ماهوی قواعد آمره ادعا شده، اساسا تعارض نظری با قاعده شکلی مصونیت دولت قابل تصور نمی باشد. همانطور که بنا به ویژگی عرفی قواعد آمره مزبور، رویه مثبتی برای کنار گذاشتن مصونیت در مورد نقض های فرا سرزمینی قواعد آمره حقوق بشر در دست نمی باشد.
    کلیدواژگان: مصونیت دولت، قواعد آمره، حقوق بشر، مصونیت سران دولت، حقوق بین الملل، عدالت بین المللی
  • اعظم امینی صفحه 119
    آیا می توان نقض حقوق بشر را به عنوان استثنایی بر مفهوم مصونیت قضایی دولت تلقی کرد؟ مفهوم مصونیت قضایی دولت بر اثر تحولات بین المللی دگرگون گردیده است. این تحول در راستای تحولات کلان بین المللی از جمله تحدید مفهوم حاکمیت دولت ها صورت گرفته است. حاکمیت دولت در پرتو تحولات حقوق بین الملل مقید به ضوابط متعددی شده و امروز دیگر حاکمیت مطلق قابل پذیرش نیست و دولت ها در موارد متعدد باید نسبت به عملکرد خود پاسخگو باشند که از جمله مهم ترین آن ها رعایت موازین حقوق بشر است. مبنای مصونیت در حاکمیت دولت هاست. بنابراین، اگر ریشه مصونیت در این مفهوم باشد، معنا، حدود و تاثیر آن نیز باید به قلمرو کنونی حاکمیت وابسته باشد. هر چند در قوانین داخلی و کنوانسیون های بین المللی و نیز در رویه دولت ها این امر مشاهده نمی گردد، اما به نظر می رسد دولت ها بتوانند با قواعد موجود در حقوق بین الملل، یعنی اقدامات متقابل، مصونیت دولت ها را در مقابل نقض شدید حقوق بشر محدود نمایند.
    کلیدواژگان: مصونیت قضایی دولت، نقض حقوق بشر، حاکمیت دولت، اقدامات متقابل
  • مجبتی واعظی صفحه 139
    نحوه انشاء اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و برداشت کلاسیک از مفهوم تفکیک قوا این تلقی را در نزد برخی صاحب نظران ایجاد نموده که در نظام حقوقی ایران جز تک تک وزراء و هیات وزیران، هیچ مقام دیگری حق تصمیم سازی عام یا آیین نامه گذاری ندارد. در این نوشتار با در نظر گرفتن اقتضائات عملی کارکردهای مدرن قوه مجریه و قرائت جدید از تفکیک قوا و مطالعه تطبیقی نظام حقوقی برخی کشورهای شاخص در این زمینه، نشان داده شده است که برداشت امروزین از تفکیک قوا نافی مطلق حق آیین نامه گذاری نمی باشد بلکه صرفا تحدید کننده آن است. در نظام حقوقی ایران نیز مطالعه رویه مقنن، شورای نگهبان و دیوان عدالت اداری، نشانگر وجود همین رویکرد و در نتیجه، تفسیر محدود از حکم اصل 138 قانون اساسی است. به این معنا که مفاد اصل مذکور صرفا در چارچوب قوه مجریه مفید معنای حصری است و نمی تواند به معنای نفی صلاحیت آیین نامه گذاری سایر مقامات خارج از قوه مذکور باشد. صلاحیت مذکور البته عام نیست و مشروط به ضرورت ناشی از صلاحیت های قانونی مقامات صالح می باشد.
    کلیدواژگان: صلاحیت، تفکیک قوا، آیین نامه گذاری، قوه مجریه، قانون اساسی
|
  • Seyed Elhamoddin Sharifi, Nahid Safari Page 3
    This article analyzes the Principle of European Contract law (PECL), the Draft Common Frame of Reference(DCFR), the UNIDROIT Principle of International Commercial Contracts and Iranian law, if contracts can be terminated or adapted in response to fundamental change of circumstances and the hardship. In addition, it describes the solutions in the PECL and the UNIDROIT Principles and Iranian law. in Theory, There are three solution in response to Hardship situations: Dissolution by law, adaptation and termination of a contract. the PECL and the UNNIDROIT Principles following the recognition of the renegotiation by the parties as a first solution and then they envisage the termination and the adjustment of contracts.Although, the Iranian law dose not recognize the theory of Hardship (as general rule) expressly, but there are some principles and bases can justify the theory of hardship in this legal system. Especially, the principle of distress and constriction will be effective in accepting the solutions of adaptation and termination of contract in the Iranian legal system.
    Keywords: Hardship, distress, constriction, change of circumstances, Adaptation
  • Mohammad Hadi Saee, Amin Kazazi Page 25
    In the present paper, it is tried to revise an order it's correctness not questioned up to now. This order is the future effect of cancellation. Lawyer and jurisprudent's minds are accustomed to the fact that the effect of cancellation is towards the future and consequently as soon as the realization of cancellation, contract is disappeared and the previous effect of it remains compeletly. But what has become present in today international transactions is different from the common procedure in our domestic law. According to the recently mentioned theories, cancellation leads to the retrograde decline of the contract. It seems that choosing this theory as the preferred one is suitable. The present paper tries to approve this theory and promotes the fundamentals of the favoured theory.
    Keywords: Cancellation, Retrograde effect, Future effect, Benefits, Restitution litigation
  • Seyed Hossein Safaee, Nematollah Olfat Page 43
    In contract law, especially in trade law and more particularly international trade, due fulfillment of contractual obligations is the most important issue. So the greatest concern of traders is non- fulfillment of obligations. Hence a lot of rules have been laid down for breach of contract. As a result of breach of obligation by a merchant a chain of merchants linked by intertwined transactions might see themselves unable to fulfill their promises and the ensuing situation undermines economic public order. On this basis the mechanism of specific performance has been established in many legal systems. Although specific performance after a breach may sometimes be considered as fulfillment of contracts, specific performance cannot be considered a true interpretation of the principle of pacta sunt servand. Additionally todays, the theory of specific performance has no due function. So we should interpret” the necessity of contracts principle “as necessity of meeting of reasonable expectations at the conclusion of contract and the right of promise to choose avoidance, damages and specific performance.
    Keywords: Necessity of contracts, breach of contract, specific performance, meeting of reasonable expectations
  • Seyed Mohammad Asadi Neghad Page 63
    Termination of a contract, while observing the regular protocol has some consequences. The natural effect of termination is dissolution of contract and removing the responsibility of persons from those obligations that they have taken due to contract. In addition, termination of contract leads to returning the obligations to the status of them before contract, For example, if the salesman would have submitted the stuff or the buyer would have paid the price, with loss of sale, each of the persons should return the case of bargain. With this premise in mind, if there is some harm to the stuff, what could be done? No doubt, in case of loss or causality, the possessor is the guarantee and there would be the rules of delictual responsibility. However, if after the loss of contract, there is a harm to object of sale and the price, the law relation between the two sides in this case is something that could be investigated and discussed.
    Keywords: Loss_dissolution of contract – loss of incompleteness of stuff_Responsibility of possession
  • Saeid Rahayi Page 77
    This article aims at investigating the doctrine of the margin of appreciation and the expansion of the jurisdiction of the states in limiting the right to freedom to manifest one's religion in order to protect public safety, order, health, or morals or the fundamental rights and freedoms of others. It also seeks to find the answer to the question of how, in limiting religious freedom, the European doctrine of the margin of appreciation can be evaluated regarding the status of Muslims in Europe. Furthermore, it purports to confirm the hypothesis that this doctrine is helpful but not sufficient in limiting the implementation of the right to freedom of religion considering the impact of changing conditions and the diversity of religions and cultures. Finally, it offers some solutions.
    Keywords: human rights, margin of appreciation, freedom of religion, limiting the rights, European court of human rights
  • Mohsen Abdollahi, Hossein Khalaf Rezae Page 101
    After the World War II, the growth of the command economies and the development of the “human rights” discourse, imposed significant exceptions to the customary principle of the State Immunity. By the recent development, a State would not enjoy from immunity for human rights violations. However, States practice, including the 2004 UN Convention on Jurisdictional Immunities of States and Their Property, limit such exception to the territorial torts. One may argue that at least, in case of the extra-territorial violation of the jus cogens norms of human rights, there might be a conflict between immunity and the jus cogens norms. Current article is seeking to prove this proposition that theoretically speaking due to the substantive character of claimed jus cogens norms, the conflict between the mentioned norms and procedural rule of immunity seems unlikely. In addition, because of the customary character of the cited norms, it can be said that there is not sufficient positive state practice in favor of the conflict between newly emerged customary law (jus cogens norms of human rights) and the former customary principle of State immunity.
    Keywords: State immunity, jus cogens, human rights, heads of State immunity, international law, international justice
  • Azam Amini Page 119
    Can the violation of human rights be considered as an exception to the concept of judicial immunity of State? The judicial immunity of State has been influenced by the international developments. This is a part of a huge international development including the restriction of State sovereignty. In fact, the concept of sovereignty has been subject to various regulations in light of developments of international law. Therefore, the absolute sovereignty is no longer acceptable, and there are many cases where the States should be accountable with regard to their conduct, one of the most significant of such cases is the obligation to observe the human rights and fundamental freedoms. It has been argued, in this paper, that the basis of immunity is in the sovereignty of States. If this claim is accepted, its concept, limitations and effect should also depend on the current scope of Sovereignty. Although this can not be observed in national legislations and international conventions as well as State practice, it seems, however, that States can restrict immunity of other States with regard to grave violation of human rights using the existing rules of international law i.e. counter measures.
    Keywords: judicial immunity of State, violation of human rights, State sovereignty, counter measures
  • Mojtaba Vaezi Page 139
    Manner of composition of Article 138 of Constitution of Republic Islamic of Iran and classic conception of separation of powers has created a presumption among some experts that in Iranian legal system, no one has power to enact regulation but council of ministers or any of them.In this article, with regard to the practical needs of modern function of the Executive Power and new reading of separation of powers in some known countries, it is shown that modern perception of separation of powers does not forbid the power of regulation but only restrict it. In addition, the study of practice of legislator, the Guardian Council, and the Court of Administrative Justice rejects any exclusive perception of legal order of Article 138. This means that substance of that Article indicates an exclusive meaning only at the frame of Executive Power in its limited concept and can not negate competence of regulation from other officials out of Executive Power. Therefore this competence is not general but is limited and is subject to necessity arising from demands about legal competence of authorities mentioned in this essay.
    Keywords: competence, separation of powers, regulation, executive power, constitution