فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 80 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یزدان فرخی صفحه 6
    تاریخ نگاری فارسی عهد حاکمیت تیموریان، از چشمگیرترین جنبه های تمدنی ایران دوره پس از مغول به شمار می آید. تاکنون بسیاری از آثار و متون تاریخ نگاری این دوره، شناسائی شده و به چاپ رسیده است. پاره ای هم که مجال انتشار نیافته، از بخت پژوهش های محققان تاریخ و ادبیات برخوردار شده است. اما چنان که از محتوای متون این دوره برمی آید، در مورد برخی آثار این دوره تنها اشاراتی در متون برجای مانده که دلیل اهمیت و اعتبار آن ها بوده است. با این همه، به دلیل در دست نبودن آن نسخه ها، آگاهی ناچیزی در موردشان به دست می آید. پژوهش در زمینه این دسته آثار، بسیار دشوار و شاید تنها از لابه لای متون همزمان و گاهی متون متاخر میسر باشد. هدف این مقاله، شناسائی و بررسی یکی از متون ناشناخته این دوره به نام تاریخ فرخی است که به عنوان منبعی معتبر در مطلع سعدین و مجمع بحرین یکی از متون عهد تیموری، مورد استناد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، دوره تیموری، مطلع سعدین و مجمع بحرین، تاریخ فرخی
  • فریدون اللهیاری، اصغر فروغی ابری، محسن مرسلپور صفحه 16
    اندرزنامه نویسی، یکی از نمودهای خرد سیاسی و از عوامل تداوم میراث سیاسی ایرانی بود. محور اساسی اندرزنامه ها، اندیشه شاهی و کارکردهای این نهاد در اداره جامعه ایرانی بود. کارگزاری اهورامزدا در زمین، حفاظت از مرزها، دینیاری، عمران و آبادسازی و دادگری، از کارکردهای نهاد شاهی به شمار می آمد. با ترجمه متون ایرانی به عربی، مضامین اندرزنامه ها به دوره اسلامی انتقال یافت و البته بستر تازه، تغییراتی در جهت و چگونگی پاره ای از کارکردهای نهاد شاهی پدیدآورد. اهمیت نامه طاهر، از این روست که وی نخستین سلاله حکام ایرانی پس از اسلام را پی افکند و اندیشه های وی در اخلافش تاثیرگذار بود. نامه طاهر، نخستین جلوه رویکرد حکام ایرانی پس از اسلام، به ادبیات اندرزنامه نویسی ایران باستان است. با بررسی نامه طاهر، عیان می گردد که طاهر با آموزه های باستانی و نهاد شاهی و اندرزنامه های باستانی مانند عهد اردشیر آشنائی داشته است. یکی از سوالات درباره نامه طاهر، این است که آشنائی او با الگوی ملکداری ایرانی، چه تاثیری در رویکرد و سیره عملی وی در عهده گرفتن کارکردهای نهاد شاهی و سیاست وی در قبال خلافت عباسی داشته است؟ مقاله حاضر با رویکردی تحلیلی، به تکوین کارکردهای نهاد شاهی در ایران باستان و تغییر آن ها در دوره اسلامی و بازیابی کارکردهای نهاد شاهی در نامه طاهر می پردازد.
    کلیدواژگان: نامه طاهر، نهاد شاهی، دینیاری، خلافت، دادگری
  • مهدی حیدری صفحه 30
    شیعه، به طورکلی حقانیت و مشروعیت حکومت ها را براساس اعتقادش به اصل امامت نفی می کند. اما فقدان مشروعیت حاکمان در اندیشه شیعه، لزوما به مبارزه و شورش فعال علیه حاکمان نینجامیده است. سوال مقاله، این است که نحوه تعامل و مواجهه عملی روحانیان با حکومت در بازه زمانی 1340-1357، به چه صورتی بوده است؟ برای پاسخ دادن به این پرسش، از روش تاریخی تفسیری بهره گیری شده و تلاش گردیده از طریق مطالعه اسناد و مدارک موجود، نحوه برهم کنش روحانیان با حکومت در دوره مزبور به شیوه استقرائی استخراج شود. براساس بررسی های انجام شده، روحانیان و علما در دوره مورد بحث، چهار رویکرد مختلف در مواجهه با حکومت دنبال می کرده اند: 1.حمایت مصلحت اندیشانه؛ 2.مبارزه منفی؛ 3. مبارزه غیرانقلابی؛ 4. مبارزه انقلابی. نتیجه این که، اگرچه مواضع و رویکرد روحانیان و علما در مواجهه با حکومت متفاوت بوده است، اما همه آن ها نحوه تعامل خود را با حکومت، براساس برداشت خود از شرایط و از منظر دینی تفسیر می کرده اند.
    کلیدواژگان: شیعه، حکومت، انقلاب، مبارزه منفی، مبارزه انقلابی، مبارزه غیر انقلابی
  • جواد عباسی، علی نجف زاده صفحه 44
    مشهد در سده های سیزدهم و چهاردهم قمری/ قرن نوزدهم و اوایل سده بیستم میلادی، مقصد مهاجران زیادی از مناطق مختلف ایران و سرزمین های همجوار ایران همچون آسیای مرکزی، افغانستان، شبه قاره هند و قفقاز بود. این گروه ها - که به انگیزه های مختلفی وارد این شهر شده بودند- به اشکال گوناگون بر وضعیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن تاثیرگذار شدند. بسیاری از آن ها نیز، با گذشت چند نسل عملا به شهروندان اصلی مشهد تبدیل گردیدند و بازماندگان آن ها با شهرت های اولیه خود (بخارائی، هروی، بادکوبه ای و...) تا عصر حاضر به زندگی در این شهر ادامه دادند. از آن میان، قفقازی ها گروهی مهم از مهاجران را تشکیل می دادند. قفقازی ها که در دوره قاجار و با انگیزه هائی چون زیارت، تجارت و تحصیل به مشهد آمده بودند، در عرصه های مختلف منشا اثر شدند؛ گاه در توسعه زیرساخت های فرهنگی و اقتصادی شهر فعال بودند و گاه در بروز تحولات اجتماعی و سیاسی آن جا دخالت داشتند. گروهی از این مهاجران قفقازی، طلبه های علوم دینی بودند که در مدارس اطراف حرم رضوی سرگرم تحصیل بودند و بیش از بقیه در صحنه تحولات حضور داشتند. این گروه، در دو دهه پایانی حکومت قاجار، از مهم ترین گروه های فعال در شهر بودند. مقاله حاضر، به بررسی صحنه های مهم نقش آفرینی طلاب قفقازی و جایگاه آن ها در صحنه تحولات این شهر می پردازد. رویدادهائی مانند بلوای نان در سال 1321ق./1903م.، انقلاب مشروطه ایران و استبداد صغیر از مهم ترین این صحنه ها بود.
    کلیدواژگان: مشهد، طلاب، طلبه های قفقازی، تحولات سیاسی و اجتماعی، دوره قاجار
  • رحیم علیجانی، دکترعبدالحمید معرف زاده، عبدالامیر اهوازیان، نورالهی کرمی صفحه 62
    هدف از این پژوهش، بررسی وضعیت آرشیوهای فنی سدها و نیروگاه های وزارت نیرو در استان خوزستان و تعیین نقاط قوت و ضعف این مراکز، جهت ایجاد شبکه اطلاع رسانی در میان آن ها می باشد. جامعه مورد پژوهش، شامل آرشیوهای فنی تحت پوشش وزارت نیرو در استان خوزستان (10آرشیو) می باشد. یافته های این پژوهش، نشان داد که آرشیوهای فنی مورد بررسی، از لحاظ امکانات، تجهیزات، نیروی انسانی، بودجه و به طور کلی از نظر کیفی و کمی در سطح مطلوبی قرار ندارند و با مشکلات عدیده ای مواجه می باشند که از جمله این مشکلات، می توان کمبود نیروی انسانی بویژه نیروی انسانی متخصص، تخصیص نیافتن بودجه مصوب سالانه (مشخص نبودن آن) از سازمان(های) مادر، کمبود فضای اختصاص یافته برای آرشیوها، مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری، فقدان دسترسی به فناوری اطلاعات و نیز، شبکه های اطلاع رسانی پیوسته را، نام برد.
    کلیدواژگان: مراکز اطلاع رسانی، آرشیو، سدها و نیروگاه های وزارت نیرو، استان خوزستان
  • سید مهدی طاهری صفحه 80
    مقاله حاضر، قصد دارد کارکردپذیری استاندارد «توصیف و دسترسی به منبع (RDA)» را، برای توصیف و سازماندهی مواد آرشیوی با رویکردی تحلیلی، و براساس تحولات جدید حوزه فناوری های نوین اطلاعاتی، مورد بحث و بررسی قرار دهد. در بخش اول مقاله، به رویکردهای توصیف و سازماندهی منابع اطلاعاتی و دانش: رویکرد شیءگرا، رویکرد دانشمدار، رویکرد توصیف براساس شیء در برابر توصیف بر پایه بافت، و تغییر در سطوح توصیف (بخش های هر مدرک به عنوان شیء محتوایی)، با توجه به بافت های اطلاعاتی پرداخته می شود. بخش دوم نیز، به معرفی اجمالی استاندارد «توصیف و دسترسی به منبع (RDA)»، ویژگی های مواد آرشیوی مرتبط با فرایند توصیف و سازماندهی، جایگاه مواد آرشیوی در استاندارد مورد مطالعه، اشاره به استانداردهای آرشیوی مبنای توسعه استاندارد «توصیف و دسترسی به منبع (RDA)»، عناصر هسته مناسب برای توصیف مواد آرشیوی، و قابلیت ها و نقاط ضعف استاندارد برای پاسخگویی به نیازهای بافت آرشیوی، اختصاص دارد. در پایان، چشم انداز استاندارد «توصیف و دسترسی به منبع (RDA)»، به توصیف مواد آرشیوی و همگرایی استانداردها، نظر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آرشیو، سازماندهی مواد آرشیوی، پردازش مواد آرشیوی، استاندارد RDA
  • مرتضی نورایی، مهدی ابوالحسنی ترقی صفحه 96
    خاطره، از جمله مواد و مصالح مورخ در تحقیق تاریخی و همچنین، بنیاد تاریخ شفاهی، به عنوان روشی متفاوت در تاریخ نگاری، می باشد. خاطره نگاری با شیوه ها و قالب های مختلف، سابقه ای طولانی در تاریخ فرهنگ و ادب ایران دارد. در سال های اخیر، به دلایل متعدد، در میان طیف وسیعی از رجال و شخصیت ها، سنت قدیمی خاطره نویسی در اشکال گوناگون آن، رواج یافته است. از سوی دیگر، فرآورده های روش علمی تاریخ شفاهی، به عنوان یکی از جدیدترین روش های گردآوری داده های تاریخی مورد نیاز مورخان و محققان تاریخ، جامعه شناسی و روان شناسی، رو به افزایش نهاده است. در این میان، برخی، عنوان تاریخ شفاهی را بر انواعی از خاطرات نیز اطلاق می نمایند. بنابراین، شناخت خاطره، خاطره نویسی و تاریخ شفاهی؛ به منظور بررسی تطبیقی و مقایسه تحلیلی این دو، ضرورت دارد. پرسش کلیدی، این است که آیا اطلاق عنوان تاریخ شفاهی بر انواع خاطره (خودنگاشت، دیگرنگاشت، مکتوب و شفاهی) از نظر علمی صحیح است؟ این، در حالی است که خاطره نویسی و تاریخ شفاهی از ابعاد ماهیتی، ساز و کار و کارکرد؛ تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند. این مقاله، بر آن است تا با ارائه تعاریف رایج خاطره، خاطره نگاری و انواع آن، به تشریح کارکردها و مقایسه ویژگی ها، تمایزها و تفاوت های خاطره نگاری با تاریخ شفاهی، بپردازد. افزون بر این، اشاره کوتاهی هم به حافظه، به عنوان ظرف خاطره شده است.
    کلیدواژگان: حافظه، خاطره، خاطره نگاری، زندگینامه، روایت، تاریخ شفاهی
|
  • Yazdan Farrokhi Page 6
    Persian historiography in the Timurid Era is considered as one of the most signicant aspects of civilization in Iran aer the Mongol period. So far, many historiographical works and writings of this period have been identied and published. Some which have not yet been published have been used by history and literature scholars for research. But as the content of writings of this period indicates, while some works are mentioned because of their importance and validity, lack of access to their manuscripts means there is not much known about them. Research on these writings is very dicult and perhaps is only possible through the study of contemporary texts, and sometimes, recent writing. "e aim of this paper is to identify and review one of the little known writings of this era entitled "Farrokhi's History" (Tarikh-e Farrokhi) which is cited as an authentic source in Matla' al-Sadain va Majma' al-Bahrain, one of the writings of the Timurid Era.
    Keywords: historiography, Timurid Era, Matla al-Sadain va Majma al Bahrain, Farrokhi's History, Tarikh-e Farrokhi
  • Fereidoon Allahyari, Asghar Forooghi Abari, Mohsen Morsalpoor Page 16
    Writing letters of advice was one of the manifestations of political wisdom, and a factorin the continuity of Iranian political heritage. "e main subjects of letters of advice werethe concept of monarchy, and the functions of the monarchial institution in runningIranian society. Acting on behalf of Ahura Mazda on earth, protecting the borders, assisting religion, construction and development, and providing justice were among thefunctions of the monarchial institution. By translating Persian texts into Arabic, thethemes of advice letters were transferred to the Islamic period and, of course, the newconditions created changes in the direction and quality of some functions of the monarchial institution. e importance of the letter of Taher lies in the fact that he initiatedthe rst lineage of Iranian rulers aer Islam, and so his thoughts in"uenced his successors.Taher's letter is the rst manifestation of the approach taken by Iranian rulers aerIslam to the ancient Persian literature of writing letters of advice. An examination of theletter of Taher reveals that Taher was familiar with the ancient teachings and the monarchialinstitution, and with ancient letters of advice such as the Testament of Ardeshir.One of the questions about Taher's letter is what eects his familiarity with the Iranianmodel of statecra had on his approach, on his conduct in carrying out the functions ofthe monarchial institution, and on his policy towards the Abbasid Caliphate. "e presentpaper, using an analytical approach, describes the functions of the monarchial institutionin ancient Persia and the changes to these functions in the Islamic period, and studiesthe functions of the monarchial institution in the letter of Taher.
    Keywords: letter of Taher, monarchial institution, assisting religion, caliphate, Justice
  • Mahdi Heidari Page 30
    Based on their belief in the principle of Imamate, Shiites generally deny the legitimacyof governments. However, the lack of legitimacy of rulers in Shiite thought has notnecessarily led to active opposition against the rulers. "is article explores the question:in practice, how did the clergymen interact with and confront the government during1961-1979? To answer the question, the historical interpretation method has been used,and an eort has been made to inductively discern the way clergymen interacted withthe government in the period in question through the study of existing records anddocuments. Findings show that, in this period, clergymen and ulama had four dierentapproaches to dealing with the government: 1) compulsory support 2) nonviolentresistance 3) non-revolutionary opposition 4) revolutionary opposition. "e conclusionis that although the clergymen and ulama had various positions and approaches indealing with the government, all of them determined their method of interaction withthe government on the basis of their viewpoint about current conditions and from areligious perspective
    Keywords: Shiites, Government, revolution, nonviolent resistance, revolutionary opposition, non-revolutionary opposition
  • Javad Abbasi, Ali Najafzadeh Page 44
    During the nineteenth and twentieth centuries, Mashhad was a destination for many immigrants from dierent parts of Iran and also neighboring regions of Iran such as CentralAsia, Afghanistan, the Indian subcontinent and Caucasus. "ese immigrant groupswho had entered Mashhad with dierent motivations aected the political, social, economicand cultural conditions of this city in dierent ways. Aer several generations,many of these immigrants became the main citizens of Mashhad and their descendantsare still living in this city with family names that show their origins (Bukharaei, Heravi,Badkoubei etc.). Among the immigrant communities, the Caucasians were an importantgroup. "e Caucasians, who migrated to Mashhad during the Qajar Era with motivationssuch as pilgrimage, trade and education, played in"uential roles in various elds;they were sometimes active in developing the cultural and economic infrastructures ofthe city, and were sometimes involved in its social and political movements. A group ofthese Caucasian immigrants were students who studied in the Islamic seminaries aroundthe Holy shrine of Imam Reza. In the last two decades of the Qajar Era, these Caucasianstudents were among the most active communities in Mashhad. "is article studies theimportant events in which the Caucasian students played roles and the position of thesestudents in the developments of this city. Among the most important of these events arethe bread crisis in 1903, the Constitutional Revolution, and the Minor Tyranny period
    Keywords: Mashhad, Caucasian seminary students, political, social developments, Qajar Era
  • Rahim Alijani, Abdolhamid Moarrefzadeh, Abdolamir Ahwazian, Noorollah Karami Page 62
    e purpose of this research is to study the condition of technical archives of dams andpower plants of the Ministry of Energy in Khuzestan province and to determine thestrong and weak points of these centers in order to develop information networks amongthem. "e research population consists of technical archives of the Department of Energyof Khuzestan Province (10 Archives). "e ndings of this research show that thestudied technical archives are unsatisfactory in terms of facilities, equipment, manpower,budget and, in general, in terms of quality and quantity. "ese archives face many problems including insucient manpower, especially skilled sta, lack of an approved annual budget from parent organization(s), lack of dedicated spaces for archives, soware and hardware problems, lack of access to information technology and online information networks.
    Keywords: feasibility study, information networks, technical archives, Ministry of Energy, Khuzestan province
  • Seyyed Mahdi Taheri Page 80
    is paper aims to discuss and study the functionality of the Resource Description andAccess (RDA) standard for describing and organizing archival material with an analyticalapproach, taking into account the current developments in the eld of modern information technologies. "e rst part of the paper deals with the approaches in describing and organizing knowledge and information resources including: object-oriented approach, knowledge oriented approach, description by object versus aliation, and changes in the levels of description (the parts of each document as a content object) according to information contexts. "e second part brie"y introduces the Resource Description and Access (RDA) standard, the features of archival materials related to the process of description and organization, the position of archival material in the studied standard, the archival standards used as the base for developing RDA, the proper core elements for describing archival material and RDA's capabilities and weak points in meeting the requirements of archival context. Finally, the future of the Resource Description and Access (RDA) standard in describing archival materials and converging standards is studied.
    Keywords: Resource Description, Access (RDA), archival standards, describing, organizing archival materia
  • Morteza Nouraei, Mahdi Abolhassani Taraghi Page 96
    Memories are one of the sources used by historians in historical research and are alsoa foundation for oral history, as a distinctive method in historiography. Reminiscencewriting, with dierent styles and formats, has a long background in the history of Iransculture and literature. In recent years, for several reasons, the old tradition of memorywriting in its various forms has re-emerged among a wide range of individuals. On theother hand, productions of the scientic method of oral history, as one of the newestmethods for collecting the historical data needed by historians, sociologists and psychologists, have increased. Some use the title "oral history" to refer to the documenting of memories in a variety of ways. "e key question is whether it is scientically correct to refer to various types of memories (autobiography, biography, written and spoken) as oral history? "e answer is that memory writing and oral history have basic dierences in their nature, mechanism and function. "us it is necessary to distinguish between memory writing and oral history in order to comparatively analyze the two. "is paper aims to provide the common denitions of memory, memory writing and its dierent types, and to describe the functions and compare the features of memory writing with oral history. Moreover, the brain’s function, as the container of memories, is brie"y mentioned.
    Keywords: memory, reminiscence, memory writing, biography, narrative, oral history