فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:3 Issue: 1, 2011

Journal of Information Technology Management
Volume:3 Issue: 1, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منیژه حقیقی نسب، سامیه خسروی صفحه 1
    تعامل پذیری توانایی سیستم های مختلف برای فهم یکدیگر و یا عملیات با یکدیگر است. در تعامل پذیری، سازمان ها و واحدها در سطوح مختلف می توانند با هم همکاری نمایند تا خدمات خود را به بهترین نحو به کاربران ارایه دهند. برای آنکه سازمان ها (واحدها) بتوانند با هم تعامل داشته باشند، ابتدا لازم است تا سطح تعامل پذیری در سازمان (واحدها) شناسایی شود تا با درک صحیح از وضعیت تعامل پذیری برای دستیابی به سطوح بالاتر و نیز افزایش کارایی عملیاتی در تبادل داده در سازمان تلاش شود. در این مقاله، مدل های بلوغ تعامل پذیری بررسی شده و مدل بلوغ تعامل پذیری سازمانی که توسط اتحادیه اروپا در سال 2005 ارایه شده، برای تعیین اندازه‎گیری سطح بلوغ انتخاب شده است. در این پژوهش که توصیفی از نوع پیمایشی است. پرسشنامه‎ی طراحی شده در یک سازمان بزرگ اطلاعاتی و ارتباطی که از چهار واحد فناوری اطلاعات، امنیت، فناوری ارتباطات و مطالعات راهبردی تشکیل شده است توزیع و در پنج سطح مورد آزمون قرار گرفت و نتایج حاصل، تجزیه و تحلیل و سطح بلوغ تعامل پذیری برای هر واحد سازمان مشخص شد و برای ارتقا به سطوح بالاتر راهکارهای مناسب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: مدل بلوغ تعامل پذیری، تعامل پذیری، مدل بلوغ تعامل پذیری سازمانی
  • شمس‎سادات زاهدی صفحه 21
    دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی در سراسر جهان در زمره‎ی سازمان‎هایی هستند که از شبکه جهان‎گستر اینترنت بیشترین استفاده را می‎کنند و دانشگاهیان نیز با بهره‎گیری از امکانات فراگیر اینترنت برای توسعه دانایی و تکمیل معلومات خود اقدام می‎کنند. یکی از اقدامات مفیدی که این سازمان‎ها انجام داده‎اند، این است که وب‎سایت‎هایی تنظیم کرده و اطلاعات مربوط به خود را در اختیار علاقه‎مندان و مراجعه کنندگان قرار می‎دهند. وب‎سایت‎ها مجموعه‎ ساختار یافته‎ای از داده ها هستند و در واقع همانند دریچه‎ای عمل می‎کنند که کاربران از طریق آن‎ها با سازمان‎ها مرتبط می‎شوند. مقاله‎ی حاضر حاصل یک پژوهش توصیفی پیمایشی درباره‎ی وب‎سایت‎های دانشگاهی است. در این پژوهش وضعیت وب‎سایت‎های پنج دانشگاه بزرگ دولتی ایران (دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، صنعتی شریف، تربیت مدرس، و شهید بهشتی) بررسی شده و با توجه به استانداردهای جهانی، پیشنهادهایی برای ارتقای کیفیت وب‎سایت‎های دانشگاه های کشور مطرح شده است.
    کلیدواژگان: محتوای وب‎سایت، طراحی وب‎سایت، وب‎سایت، مراحل راه اندازی وب‎سایت
  • شهریار عزیزی، وحید مکی زاده، بهتاش جمالیه بسطامی صفحه 45
    تقویت صادرات غیرنفتی از نگرانی های اصلی و راهبردی کشور است. یکی از صنایع سودآور و دانش محور صنعت نرم‎افزار است. شناسایی عوامل مؤثر بر عملکرد صادرات شرکت‎های نرم‎افزاری می توان برنامه ریزی بهتری برای افزایش صادرات نرم‎افزار انجام داد. به‎همین منظور در این مقاله مدلی متشکل از متغیرهای مهم صنعت نرم‎افزار شامل: شدت رقابت، توانمندی برنامه ریزی و اجرای بازاریابی به همراه سه بعد بازارگرایی (مشتری گرایی، رقیب گرایی، هماهنگی درون سازمانی) طراحی شد. گردآوری داده ها از طریق یک پرسشنامه 37 سؤالی و بر مبنای پاسخ‎های مدیران عالی شرکت‎های نرم‎افزاری صادرکننده انجام شد. پایایی متغیر‎های مکنون همگی در بازه قابل قبول قرار دارد. برای آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم‎افزار Smart PLS-Graph نسخه 2.0 استفاده شد. نتایج نشان داد، شدت رقابت بر عملکرد در بازار بین المللی، مشتری‎گرایی و توانمندی اجرای بازاریابی اثر مثبت دارد. نتایج آزمون نشان داد که رقیب‎گرایی، قابلیت اجرای بازاریابی و مشتری‎گرایی به طور مثبت بر عملکرد در بازار بین المللی مؤثر است. تفکیک آثار نشان داد، مهم‎ترین عوامل تعیین کننده‎ی عملکرد در بازارهای بین المللی به ترتیب عبارتند از: شدت رقابت، توانمندی اجرای بازاریابی، مشتری‎گرایی و رقیب‎گرایی.
    کلیدواژگان: شدت رقابت، عملکرد صادراتی، توانمندی بازاریابی، بازارگرایی
  • مهدی غضنفری، محمد فتحیان، مجتبی رئیس صفری صفحه 63
    در محیط کاری پویا و اغلب آشفته کنونی، فناوری اطلاعات به‎عنوان یک مزیت رقابتی بسیار مؤثر حاکم شده و سازمان‎ها تا حد زیادی به آن وابسته هستند. به‎موجب این وابستگی، اهمیت اتحاد و تطبیق میان راهبرد‎های فناوری اطلاعات و راهبرد‎های کسب‎وکار در سازمان‎ها افزایش یافته است. این اتحاد، هدف اولیه حاکمیت فناوری اطلاعات است. هدف از این پژوهش ارزیابی و مقایسه‎ی بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات سازمان‎هایی است که در بخش خدمات مالی (بانک‎های دولتی و خصوصی) فعالیت می‎کنند. برای سنجش و مقایسه‎ی بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات بانک‎های ایران در تطبیق راهبرد‎های کسب‎وکار با راهبرد‎های فناوری اطلاعات، از مفاهیم حاکمیت فناوری اطلاعات و چارچوب COBIT4.1 استفاده شده است. در این پژوهش داده ها از 17 بانک بزرگ دولتی و خصوصی جمع آوری شده است. نتایج پژوهش، بیانگر آن است که بانک‎های خصوصی به‎واسطه‎ی نوع ساختار و بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات و راهبرد‎های سازمانی دارای رتبه بلوغ یافتگی (98/1) بالاتری نسبت به بانک‎های دولتی (60/1) در به‎کارگیری و انطباق با تکنولوژی فناوری اطلاعات هستند.
    کلیدواژگان: چارچوب COBIT، حاکمیت فناوری اطلاعات، صنعت بانکی
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، سید جلال صادقی شریف، حمید بناییان صفحه 89
    استفاده هوشمندانه از داده ها و اطلاعات در تصمیم‎گیری های مدیریتی، یکی از نیازهای ضروری مدیران به‎ویژه در سازمان‎های بزرگ است. با توجه به فضای رقابتی حاکم بر بازار‎ها، اهمیت پاسخ‎گویی به این نیاز برای مدیران و سازمان‎ها به‎طور فزاینده‎ای افزایش یافته است. در دهه های اخیر، سیستم‎ها و ابزار فناوری اطلاعات، نقش مهمی را در ارتقای پاسخ‎گویی به خواسته‎ی مدیران فراهم کرده است. سیستم پشتیبانی تصمیم‎گیری (DSS) به‎عنوان ابزار مهمی در این زمینه نقش بنیادی خود را در سازمان‎ها نشان داده است. در نظام بانکی کشور با توجه به گستردگی و حجم بالای فعالیت‎ها، با تولید داده ها و اطلاعات بسیاری مواجه هستیم که موضوع تصمیم‎گیری را از اهمیت خاصی برخوردار کرده است. با توجه به ویژگی های نظام بانکی کشور این نیاز‎ها، به شکل خاص‎تر و تخصصی‎تری باید مورد بررسی قرار گیرند. این مطالعه بر آن است تا در پاسخ به این نیاز به طراحی سیستم پشتیبانی تصمیم‎گیری مدیریت در حوزه‎ی تجهیز منابع بانکی مطابق با ویژگی های نظام بانکداری کشور بپردازد. مدل منطقی هدف و ویژگی های فنی سیستم به تفصیل بیان و برخی از مهم‎ترین ویژگی ها و مزیت‎های حاصل از سیستم نیز معرفی خواهند شد. با توجه به نتایج این مطالعه می‎توان گفت که طراحی سیستم پشتیبانی تصمیم‎گیری مدیریت می‎تواند راهگشای ارتقای تصمیمات هوشمندانه مدیریت در نظام بانکی کشور باشد.
    کلیدواژگان: هوشمندی تجاری، نظام بانکی در ایران، تجهیز منابع، سیستم پشتیبانی تصمیم‎گیری، پایگاه داده، سیستم‎های اطلاعاتی
  • محمود فیروزیان، سینا آقایی صفحه 109
    رقابت فزاینده بین شرکت های نرم‎افزاری، ناشی از نیازهای مشتریان و فناوری های جدید رایانه‎ای اطلاعاتی، شرکت ها را ملزم می کند که به‎طور پیوسته، محصولات نرم‎افزاری خود را با کیفیت و سرعت بالا و هزینه کمتر تولید کنند. پژوهش حاضر به‎دنبال معرفی و تعیین نحوه‎ی اجرای خط تولید نرم‎افزار، یکی از رویکردهای تولید نرم‎افزار است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سه مرحله‎ای استفاده شده است. پرسشنامه مرحله اول، مستخرج از ادبیات پژوهش، پرسشنامه مرحله دوم، مستخرج از داده های مرحله اول و پرسشنامه مرحله سوم، برای سنجش پیش نیازهای سیستم به‎کار گرفته شده است.
    در تحلیل داده ها، ابتدا از آزمون دوجمله‎ای استفاده شده وسپس با آزمون فریدمن، اولویت فعالیت‎های اجرایی تعیین و در دو حوزه مدیریت فنی و مدیریت سازمانی، اولویت‎بندی و درنهایت با استفاده از ماتریس‎های روابط درمرحله دوم، ارتباط بین فعالیت‎های سه حوزه تعیین و در پایان الگوی اجرای خط تولید نرم‎افزار تهیه شده است.
    کلیدواژگان: دارایی اصلی، خط تولید نرم‎افزار، معماری نرم‎افزار، رویکرد خط تولید، استفاده مجدد
  • محمد موسی‎خانی، شهریار محمدی، ماندانا مدیری صفحه 127
    با وجود جذابیت های خاص پروژه های فناوری اطلاعات از نظر قابلیت ایجاد تغییر و تحولات مثبت فراوان در سازمان‎ها، ترس از عدم موفقیت و شکست این پروژه ها همواره مانعی بر سر راه پیاده سازی آن‎ها بوده است. در دنیای کسب و کار امروز، سازمان‎ها به شکلی بنیادین تغییر کرده و هیچ شباهتی به سازمان‎های دیروز ندارند. سازمان‎ها باید با ساختارهای منعطف‎تر، هموارتر و یادگیرنده‎تر و مبتنی بر شبکه جایگزین می‎شدند. بنابراین، توجه ها به سمت روش‎های متفاوتی در سازماندهی کارها معطوف شده است که سازمان‎های مجازی قادر به انجام آن بودند. هدف از ارایه مقاله این است که عوامل حیاتی موفقیت در مدیریت ریسک پروژه های فناوری اطلاعات را در سازمان‎های مجازی بیابد تا با استفاده از این عوامل، ضریب موفقیت مدیریت ریسک پروژه های فناوری اطلاعات در سازمان‎های مجازی را بتوان افزایش داد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و شیوه گردآوری اطلاعات پژوهش توصیفی تحلیلی از شاخه‎ی مطالعه موردی از نوع مطالعه چند موردی. ابزار آن، مصاحبه و پرسشنامه و جامعه‎ی آماری، مدیران و کارشناسان سه سازمان مجازی در حوزه‎ی پروژه های فناوری اطلاعات است. در این پژوهش ابتدا ریسک‎های موجود در پروژه های فناوری اطلاعات شناسایی و گروه‎بندی و سپس ارزیابی شده، در نهایت با تشکیل گروه کانونی، ریسک‎های بنیادی استخراج و عوامل حیاتی موفقیت برای ریسک‎های با اولویت بالا تعیین شده است.
    کلیدواژگان: سازمان مجازی، عوامل حیاتی موفقیت، مدیریت ریسک
  • امیر حسن ناصری، امیر افسر صفحه 145
    هر ساله تعداد بسیار زیادی پروژه در بخش فناوری اطلاعات (حوزه نرم افزار) توسط شرکت ها و سازمان های دولتی و غیردولتی تعریف شده و برای اجرا به‎دست پیمانکاران سپرده می شود، نکته ی جالب این جاست که بنابر تجربه های گذشته بسیاری از این پروژه ها ناتمام متوقف می شوند و یا به نتیجه ی دلخواه نمی رسند. با توجه به بررسی های به‎عمل آمده بسیاری از علل شکست این پروژه ها به‎طور مستقیم و یا غیرمستقیم به پیمانکار مجری پروژه مرتبط می شود. این مسئله نشان می دهد، جهت حصول نتیجه ی دلخواه از اجرای پروژه های فناوری اطلاعات باید در انتخاب پیمانکاران نهایت دقت را به خرج داد.
    با توجه به اینکه نکات اصلی در یک مسئله ی انتخاب، روش انتخاب، معیارهای مورد استفاده و اهمیت هر کدام از آن‎هاست، بنابراین در این پژوهش سعی شده است که به این سؤالات پاسخ داده شود. برای انجام این کار از چارچوب کارت امتیازی متوازن فناوری اطلاعات و روش دلفی برای تعیین معیارهای ارزیابی استفاده و بیش از 25 معیار شناسایی شده است. سپس با استفاده از پرسشنامه و روش آنتروپی اهمیت هر معیار تعیین شد و در نهایت معیارهای تعیین شده به کمک مدل پیشنهاد شده در این پژوهش در یک پروژه واقعی به‎کارگرفته شدند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، پروژه نرم افزاری، فناوری اطلاعات، تصمیم گیری چندشاخصه، انتخاب پیمانکار
|
  • Page 1
    Interoperability refers to the ability to provide services and to accept services from other systems or devices. Collaborative enterprises face additional challenges to interoperate seamlessly within a networked organization. The major task here is to assess the maturity level of interoperating organizations. For this purpose the maturity models for enterprise were reviewed based on vendors’ reliability and advantages versus disadvantages. Interoperability maturity model was deduced from ATHENA project as European Integrated Project in 2005, this model named as EIMM was examined in Iran information and Communication Institute as a leading Telecommunication organization. 115 questionnaires were distributed between staff of 4 departments: Information Technology, Communication Technology, Security and Strategic studies regarding six areas of concern: Enterprise Modeling, Business Strategy Process, Organization and Competences, Products and Services, Systems and Technology, Legal Environment, Security and Trust at five maturity levels: Performed, Modeled, Integrated, Interoperable and Optimizing maturity. The findings showed different levels of maturity in this Institute. To achieve Interoperability level, appropriate practices are proposed for promotion to the higher levels.
  • Page 21
    One of the most adaptable and fast-paced media in today’s world is Internet. We can access to what we are looking for by proper connections in Internet. Universities are among those organizations that by designing websites use Internet for interacting with their clients including faculty members, students and other interested people. Websites are a collection of files, graphics, media, contents, database and other information that can be viewed at a designated Uniform Resource Locator (URL) via a web browser. University websites have an ability to combine text with graphic signs and other multimedia for the purpose of exchanging information between universities and the users. This article reveals the findings of a research about the websites of five large universities in Iran: Tehran, Allameh Tabataba’i, Shahid Beheshti, Sharif, and Tarbiat Modares universities. After presenting the findings of this comparative research, the article will end with suggestions aiming at improvement of the websites of Iranian universities.
  • Page 45
    Increasing non-oil exporting is among the most important concerns for Iran. Software industry is among the knowledge based and profitable ones. Identification of factors affecting export performance of software developers can improve planning that in turn results in increasing software export. In this research a model consisting of seven important variables in software industries including: competitive intensity, marketing planning and executing capability along with three market orientation factors (customer and competition orientation and inter-functional coordination) proposed. Data were gathered by 37-items questionnaire. Questionnaires were completed by senior managers of software companies. Cronbachs? coefficient was calculated for all latent variables and showed that all coefficients are in acceptable range. For testing the research model we used Smart PLS-Graph 2.0. Results showed competition intensity has positive impact on the competition orientation, marketing execution capability and performance in international market. Findings indicated that competition orientation, marketing execution capability and customer orientation have positive impact on performance in international market. Decomposition effects revealed that the most important factors in affecting international performance are: competition intensity, marketing execution capability, customer orientation and competition orientation, respectively.
  • Page 63
    In current dynamic and often turbulent work environment, information technology becomes an effective competitive advantage that organizations largely rely on it. Due to this affiliation, the importance of integrity and accommodation between the information technology strategies and business strategies in organizations has been increased. This alliance is the initial aim of the governance of information technology. The purpose of this study is evaluating and comparing the maturity of information technology governance of organization that are active in financial services sector (state and private banks). In order to measure and compare the maturity of IT governance of Iranian banks in adaption of business strategies, IT governance and COBIT4.1 framework has been used. In this study, data have been collected from 17 large state and private banks. The results suggest that private banks, due to structure type and maturity of IT governance and organizational strategies, have higher degree of maturity (1.98) in applying the technology and compliance with IT compare to state banks (1.60)
  • Page 89
    Intelligent use of data and information in a large company for management decisions are the essential requirements of all managers. In addition, the necessity of paying attention to the environmental competitiveness increases the importance of responding to these needs. Information systems and tools of IT in recent decades have played a special role in increasing the respond to these demands. One of the most important tools in this area is Decision Support Systems. Regarding the high volume of data and information, these needs are very important in banking system. In this study we will design a Decision Support System for resource mobilization in Iranian Agriculture Bank. Logical model for achieving the goals and the technical characteristics of the system in detail and some of the most important advantages of the system are introduced. According to the results of this study, management decision support systems can improve the quality of decision making in Iranian banking system.
  • Page 109
    Increasing competitiveness between software companies, that stems from customer needs and new information technologies, obliges the companies to improve their products’ quality according to high speed and low cost. This research seeks to introduce and determine the software production assembly line, one of the software development approaches. A three stage questionnaire was used to collect information which was extracted from literature, first stage and assessing the prerequisites of the system consecutively. In analyzing the data, first the Binom test was used and then executive activities were prioritized in two categories; technical management and organizational management. Finally, the relationship among the three stages determined by the relationship matrixes and software development pattern proposed.
  • Page 127
    As spending on IT rises steeply, organizations become increasingly technology-dependent and, consequently, they become highly vulnerable to the risks of IT failure. The latest report on the failure of many complex IT projects to deliver key benefits on time and to target cost and specification was published jointly by the Royal Academy of Engineering and the British Computer Society. One of the key findings is that ‘‘risk management is critical to success in complex projects but is seldom applied effectively in the case of IT and software’’. On the other hand, Recent developments in global commerce have witnessed the advent of the virtual enterprise. Groups of companies are forming short-term relationships to collaborate on one-off projects. A VE face more risks than a stand-alone enterprise. Many factors, such as delivery performance, price and demand, etc., can cause risks.
  • Page 145
    Organizations in private and public sector assign many projects in information technology (particularly software) field to contractors for implementation every year. Previous experiences shows that most of these projects are stopped before finishing or cannot meet the expected results. Based on studies related to this issue, many of failures depend on implementation contractor, directly or indirectly. Therefore, in order to achieve the expected results in projects` implementations, selecting adequate contractor should be considered subtly. Selection procedure, selection criteria and their importance are important issues in selection problem. In this research, has been tried to solve these issues. Balanced Scorecard for Information Technology (BITS) and Delphi method were used to determine criteria for contractors` evaluation and 25 criteria were identified. Then data were collected from experts by using a questionnaire and were analyzed with factor analysis and Entropy in order to find each criteria`s importance. Finally designed model and identified factors were used in a real case.