فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حدیث شهبازی، حشمت الله امینیان، نواز الله صاحبانی، محمدرضا لک صفحه 1
    به منظور ارزیابی مقاومت ارقام رایج سیب زمینی استان مرکزی نسبت به بیماری لکه موجی، جدایه های قارچ عامل بیماری از مزارع آلوده شهرستان اراک تهیه شد. مقاومت نه رقم سیب زمینی به پنج جدایه قارچ عامل بیماری، در شرایط گلخانه ای در چهار تکراردر قالب طرح فاکتوریل در پایه کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. ارقام مختلف سیب زمینی درجه های مختلفی از حساسیت و مقاومت را نسبت به عامل بیماری نشان دادند. دو رقم سیب زمینی مقاوم و حساس و دو جدایه قارچی با قدرت بیماریزایی بالا و پایین برای بررسی بیوشیمیایی محتوای فنل کل تولید شده پس از مایه زنی با عامل بیماری انتخاب شدند. محتوای فنل کل در این دو رقم 2، 4، 6 و 8 روز پس از مایه زنی اندازه گیری شد. بین محتوای فنل کل در زمان های مختلف بعد از مایه زنی در رقم سیب زمینی حساس (گرانولا) و مقاوم (دیاموند) تفاوت معنی داری مشاهده شد. همچنین تفاوت معنی داری از نظر محتوای فنل کل در یک رقم، در مقابل جدایه های قارچ با قدرت بیماریزایی متفاوت وجود داشت. نتایج حاصل تفاوت در قدرت بیماریزایی دو جدایه را نشان داد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، بیماری لکه موجی، مقاومت، محتوای فنل کل
  • حسین علی فلاحی، جعفر آلت جعفربای، فرامرز سیدی صفحه 15
    به منظور ارزیابی لاین های تحمل کننده تنش خشکی گندم دوروم، تعداد 49 لاین به همراه رقم آریا به عنوان شاهد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در دو شرایط تنش و بدون تنش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد مورد بررسی قرار گرفتند. در این بررسی شش شاخص تحمل خشکی شامل شاخص حساسیت به تنش، شاخص تحمل، شاخص بهره وری متوسط، شاخص تحمل تنش، شاخص میانگین هندسی بهره وری و میانگین هارمونیک بر اساس عملکرد دانه لاین ها در محیط تنش و بدون تنش محاسبه شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش نشان داد که اختلاف معنی داری بین لاین های مورد بررسی وجود داشت. بیشترین میانگین عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش به ترتیب متعلق به لاین های SULA/AAZ-5//CHEN/ALTAR... (445گرم در مترمربع) و LIRO-3/LOTAIL-6 (529گرم در مترمربع) بود. بیشترین میانگین بهره وری، شاخص تحمل تنش، میانگین هندسی بهره وریو میانگین هارمونیک متعلق به لاین SULA/AAZ-5//CHEN/ALTAR... و بیشترین شاخص تحمل و حساسیت به تنش به ترتیب متعلق به لاین های CNDO/PERIMADUR//HAI-OU-17/3/SNITAN و R143/RUFF//STIL/3/YAV79/4/SHAWA/MALD/... بود. نتایج حاصل از مطالعه همبستگی بین شاخص ها و میانگین عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش نشان داد که مناسب ترین شاخص ها برای غربال کردن لاین ها در شرایط تنش و بدون تنش شاخص های بهره وری متوسط، تحمل تنش، میانگین هندسی بهره وری و میانگین هارمونیک هستند.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنش خشکی، شاخص های تحمل تنش، عملکرد دانه
  • منصوره کشاورزی، یونس رضایی دانش، سیما دامیار، مراد جعفری، امید ملکی بالاجو صفحه 23

    در این تحقیق مقاومت نسبی 58 رقم و ژنوتیپ سیب بومی در کنار دو رقم خارجی به نام های M26 وGolden delicious به عنوان شاهد، به باکتری Erwinia amylovora (Burrill.) Winslow et al. عامل بیماری آتشک گلابی بررسی شد. سویه های باکتری عامل آتشک از باغ های درختان میوه دانه دار مناطق ارومیه، کرج، مشهد، زنجان، شاهرود، قزوین و سنندج جمع آوری و با آزمون های فنوتیپی و مولکولی شناسایی شدند. مخلوط هفت سویه بیماریزا از مناطق مختلف به عنوان مایه باکتری به کار برده شد. ارزیابی مقاومت ژنوتیپ ها با تزریق سرشاخه نهال های یکساله پیوندی بر روی پایه M26 در شرایط گلخانه انجام و شدت بلایت شش هفته پس از مایه زنی تعیین شد. بر اساس نتایج این پژوهش، 5% ارقام و ژنوتیپ های مقاوم (ارقام موروتی، قرمز تابستانه و سفید و قرمز)، 17% نیمه مقاوم، 18% نیمه حساس، 28% حساس و 32 % بسیار حساس بودند. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که ژرم پلاسم سیب بومی ایران نسبت به بیماری آتشک نسبتا حساس است.

    کلیدواژگان: سیب، ارقام بومی، آتشک، مقاومت، Erwinia amylovora
  • فرناز تهذیبی حق، حمید عبداللهی، ایوبعلی قاسمی، داریوش فتحی صفحه 37
    خصوصیات رویشی و زایشی سیزده رقم بومی کلکسیون ملی بر اساس دستور العمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) ارزیابی شد. در بین صفات رویشی مورد نظر به ترتیب 5، 9 و 13 صفت به شکل درخت، شاخه های یکساله و برگ تعلق داشتند که 4، 5 و 9 صفت از گروه های فوق دارای تنوع بودند. از بین 11 و 29 صفت زایشی مربوط به گل و میوه نیز به ترتیب 9 و 21 صفت دارای تنوع متوسط تا خیلی زیاد بودند. در بین صفات عمومی درخت، شاخص ترین آن قدرت رشد درخت بود که در پنج رقم زیاد، هفت رقم متوسط و تنها در رقم سه فصله ضعیف بود. صفات شاخه یکساله اگرچه ارتباط منطقی با دیگر صفات درخت داشتند، اما به دلیل سطح تنوع پایین موجود در آن ها در زمره صفات متمایزکننده ارقام نبودند. در بین صفات برگ 9 صفت تنوع قابل توجهی داشتند، ولی نسبت طول به عرض، شکل قاعده، شکل انتها و برش حاشیه دارای تنوع بیشتر و به لحاظ ثبات قادر به تمایز ارقام بودند. دو صفت موقعیت حاشیه و اندازه گلبرگ ها از میان صفات دارای تنوع شکوفه، تنوع قابل ملاحظه ای داشته و شاخص های مناسبی برای تفکیک ارقام بودند. در بین اندام های مختلف درخت بیشترین صفات دارای تنوع در میوه دیده شد و صفات اندازه میوه، موقعیت بیش ترین قطر، پروفیل کناره، رنگ رو، حالت کاسبرگ ها و خصوصیات بافت گوشت همراه با زمان رسیدن آن از صفات متمایزکننده ارقام بودند. گروه بندی ارقام با تجزیه خوشه ایبا استفاده از کلیه صفات به نحو بهتری قادر به تفکیک آن ها براساس شباهت های ظاهری و یا منشاء بود. در این گروه بندی ارقام خراسان و اصفهان در گروه های جداگانه طبقه بندی شدند. به طور کلی مجموعه صفات کلیدی دستورالعمل به خوبی قادر به تفکیک و تمایز ارقام بومی گلابی بودند.
    کلیدواژگان: گلابی، Pyrus communis L، _ خصوصیات رویشی و زایشی، ارقام بومی، دستورالعمل DUS
  • علی عبادی، کاظم کمالی، محمدرضا فتاحی مقدم، محمدرضا نقوی، علی ایمانی، حمیده افقی صفحه 57
    یکی از مشکلات تولید بادام مساله خودناسازگاری ارقام بادام است. در این تحقیق ابتدا تعدادی از ژنوتیپ های برتر ایرانی و خارجی از نظر وضعیت خودسازگاری مورد بررسی قرار گرفتند و در ادامه دورگ گیری بین ارقام خودسازگار تونو و سوپر نوا با ده ژنوتیپ مرغوب خودناسازگار انجام شد. وضعیت آلل های نتاج با استفاده از روش های کلاسیک (پوشاندن با کیسه) و مولکولی (PCR) مورد بررسی قرار گرفتند. در روش PCR ساده از جفت آغازگر SfF-SfR استفاده شد که ژنوتیپ های خودسازگار نواری با طول 450 جفت باز تولید کردند و در ژنوتیپ های خودناسازگار هیچگونه نواری مشاهده نشد. بر اساس نتایج به دست آمده از تعداد کل 195 دانهال دورگ تولید شده، 110 دانهال خودسازگار و 85 دانهال خودناسازگار تشخیص داده شدند که نسبت های به دست آمده برای آلل های S در جمعیت های حاصله با نسبت های مورد انتظار (مندلی) مطابقت داشت و اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. در تحقیق دیگر آلل های S هر کدام از ارقام و ژنوتیپ های خارجی مشکوک با استفاده از روش PCR ساده و مرکب بررسی شد. در این تحقیق آلل های S هر کدام ازارقام و ژنوتیپ های مورد بررسی مشخص و وضعیت آن ها از نظر خود سازگاری و یا خودناسازگاری تعیین شد.
  • مریم تاتاری، رضا فتوحی قزوینی، محمود قاسم نژاد، سیداصغر موسوی، سیدضیاءالدین طباطبایی صفحه 69
    به منظور بررسی برخی از صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میوه، یازده رقم تجاری انار با استفاده از 26 صفت کمی و کیفی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. کلیه صفات مورد بررسی به غیر از درصد پوست و درصد دانه، اختلاف معنی داری در بین ارقام داشتند که نشان دهنده تنوع در هر صفت است. بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی مربوط به ارقام ملس شیرین، یوسف خانی و شیشه کپ بود. نتایج تجزیه همبستگی ساده صفات، وجود همبستگی مثبت و منفی معنی داری را بین برخی از صفات مهم نشان داد. میزان فنل کل با ظرفیت آنتی اکسیدانی رابطه مثبت قوی و معنی داری را در سطح 1 درصد نشان داد، اما مقدارآنتوسیانین با ظرفیت آنتی اکسیدانی همبستگی نداشت. بر اساس تجزیه کلاستر ارقام به پنج گروه اصلی تقسیم شدند. گروه ها در صفات وزن دانه و میوه، TSS و TA تفاوت معنی دار داشتند و فنل کل نیز در تشکیل کلاسترها موثر بود. بر اساس تجزیه عامل ها صفات موثر در شش گروه عاملی قرار گرفتند که مجموعا 9/93 درصد واریانس کل را توجیه کردند. صفات مربوط به وزن میوه، دانه و پوست و حجم آب میوه در 100 دانه از اجزای تشکیل دهنده عامل اول (PC1) بودند و صفات مربوط به pH، EC، TA، ظرفیت آنتی اکسیدانی و فنل کل در عامل دوم (PC2) قرار گرفتند. با استفاده از سه عامل اصلی، موقعیت ارقام در تجزیه تری پلات نشان داد که ارقام شیرین شهوار، نادری و بینی کج سبزوار از نظر عامل اول و ارقام شیشه کپ، ملس یزد و ملس ترش از نظر عامل دوم قوی بودند. به طور کلی با توجه به صفات اثر گذار اصلی ارقام ملس اصفهان، ملس شیرین، نادری و شیرین شهوار در یک گروه، ارقام شیشه کپ، ملس ترش، ملس یزد، یوسف خانی، اشکذر و بینی کج در گروه دیگر و رقم پوست سیاه ساوه در گروه مجزایی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: انار، ارقام، ویژگی های میوه، صفات کمی و کیفی، تجزیه عامل ها
  • معصومه عبدالکریم، محمد ترابی، سعید رضایی، فرزاد افشاری صفحه 89
    در سال های 1386و1387 نمونه هایی از جو آلوده به زنگ قهوه ای (Puccinia hordei) از استان های مختلف کشور جمع آوری و به گلخانه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انتقال یافتند. با استفاده از گیاهچه های رقم حساس افضل، سیزده جدایه انتخاب، خالص سازی و تکثیر شدند. ژن های بیماریزایی و پاتوتیپ های عامل بیماری با استفاده از لاین های ایزوژنیک و براساس فرمول بیماریزائی/غیربیماریزائی تعیین شد. در این بررسی جمعا یازده پاتوتیپ شناسایی شد. جدایه Ard-86-1 با هفده فاکتور ژن بیماریزائی بیشترین و جدایه Ard-87-3 با هشت ژن بیماریزائی کمترین فاکتورهای بیماریزائی را داشتند. هیچ کدام ازجدایه ها روی ژن های Rph 7.g و Rph 15.ad بیماریزائی نداشتند ولی رای ژن های Rph 1.a، Rph 2. b، Rph 3.c، Rph 4.d، Rph 5 + Rph 6. f، Rph 8.h، Rph 9.i، Rph 10.o، Rph 11. p، Rph 12 + Rph 9.z، Rph1 3. x، Rph 15. ad، Rph 2. j، Rph 2. y و Rph 2. t بیماریزائی وجود داشت. بیشترین فراوانی بیماریزائی برای ژن های Rph 1.a، Rph 9.i، Rph 13.x، Rph 2.j، Rph 2.y و Rph 2.t و کمترین فراوانی برای ژن Rph 5.e، تعیین شد. ژن های مقاومت مؤثر در مقابل تمام یا اکثریت جدایه ها می توانند به عنوان منابع مقاومت در برنامه هایی به نژادی این بیماری استفاده شوند.
    کلیدواژگان: زنگ قهوه ای جو، جدایه ها، فاکتورهای بیماریزائی، لاین های ایزوژنیک، تنوع ژنتیکی
  • عبدالرزاق دهقان، منوچهر خدارحمی، اسلام مجیدی هروان صفحه 103
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی تعدادی از لاین های گندم دوروم، تعداد 102 لاین خالص از کلکسیون گندم بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و نهال بذر دریافت و در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در قالب طرح اگمنت (Augmented) شامل شش بلوک به همراه چهار رقم شاهد (یاوارس، آریا، دنا و شتردندان) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در زمان های مناسب از صفات مختلف مورفو لوژیکی و فیزیولوژیکی یادداشت برداری به عمل آمد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر اکثر صفات، اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. همبستگی عملکرد دانه با صفات عملکرد بیولوژیک، رسیدگی فیزیولوژیک، تعداد دانه در سنبله و طول سنبله مثبت و معنی دار بود. رگرسیون چند متغیره خطی نشان داد که صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و تعداد روز تا ظهور سنبله حدود 84 درصد از تغییرات میانگین عملکرد را در این لاین ها توجیه می کنند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که اثر مستقیم عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت بر عملکرد دانه مثبت و بالا بود ولی تعداد روز تا ظهور سنبله فقط اثر غیر مستقیم و منفی از طریق عملکرد بیولوژیک بر میانگین عملکرد دانه داشت. تجزیه خوشه ایبر اساس روش Ward با استفاده از ضریب مجذور فاصله اقلیدسی، ژنوتیپ ها را به چهار گروه تقسیم بندی کرد. نتایج این بررسی حاکی از آن است که صفاتی مانند روز تا ظهور سنبله و عملکرد بیولوژیک را می توان به عنوان شاخص انتخاب در برنامه های به نژدای و به منظور بهبود عملکرد دانه در گندم دوروم مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنوع ژنتیکی، تجزیه علیت
  • داود صادق زاده اهری، مظفر روستایی، مقصود حسنپور حسنی، علی حسامی، ابراهیم روحی، کاظم سلیمانی صفحه 121
  • مظفر روستایی، یوسف ارشد، داود صادق زاده اهری، مقصود حسنپور حسنی صفحه 125
|
  • H. Shahbazi, H. Aminian, N. Sahebani, M. R. Lak Page 1
    To study the resistance of potato cultivars grown in Markazi Province of Iran to Alternairia solani, five isolates of the pathogen were provided from infected fields of the region. Resistance if nine commercial potato cultivars to these isolates was evaluated in four replications in a factorial model with completely randomized design in greenhouse. Potato cultivars exhibited different responses of resistance and susceptibility. Two resistant and susceptible cultivars and two isolates of the pathogen with high and low virulence were selected for studing the total phenol contents in these two cultivars 2, 4, 6 and 8 days after inoculation with two isolates. Significant differences, related to the resistance of the host, in total phenol contents were detected at different days after inoculation. A significant difference was also observed in total phenol contents of a cultivar in response to different isolates, indicating differences in the pathogenicity of isolates.
  • H. A. Fallahi, J. A. Jafarbye, F. Sayyedi Page 15
    To evaluate drought tolerance in durum wheat, 49 lines along with one check cultivar Aria, were studied in an RCBD with two replications under drought stressed (rainfed) and non-stressed conditions at the Gonbad Agricultural Research Station, Golestan, Iran. Six drought tolerance indices, i.e. Stress Susceptibility Index (SSI), Tolerance Index (TOL), Mean Productivity (MP), Stress Tolerance Index (STI), Geometric Mean Productivity (GMP) and Harmonic Mean (HM) were calculated based on grain yield under stressed (Ys) and non-stressed (Yp) conditions. The analysis of variance of the data showed significant difference between genotypes. Lines SULA/AAZ-5//CHEN/ALTRA… and LIRO-3/LOTAIL-6 had the highest grain yield under stressed (447 gm-2) and non-stressed (529 gm-2) conditions, respectively. The highest MP, GMP, STI and HM were observed in line SULA/AAZ-5//CHEN/ALTRA…, but lines CNDO/PERIMADUR//HAI-OU17/3/SNITAN and R143/RUFF//STIL/3/YAV79/4/SHAWA/MALD/… had the greatest TOL and SSI, respectively. The correlation coefficients between tolerance indices and mean yield under stressed and non-stressed conditions revealed that the most effective indices for screening under these conditions were MP, STI, GMP and HM.
  • O. Maleki Balajoo, M. Keshavarzi, Y. Rezaei Danesh, S. Damyar, M. Jaafari Page 23

    Relative resistance of 58 local apple genotypes to Erwinia amylovora (Burrill.) Winslow et al., the causal agent of fire blight was studied. Bacterial strains were collected from pome fruit orchards of Orumieh, Karaj, Mashhad, Shahrud, Qazvin and Sanandaj cities and identified using phenotypical and molecular tests. A mixture of seven strains were used as inoculum. Evaluation was performed using shoot tip inoculation method nuder glasshouse condition on one-year old seedlings grafted onto M26 rootstocks and blight severity was scored six weeks after inoculation. Based on the results, 5% of genotypes were rated as resistant, 17% moderately resistant, 18% moderately susceptible, 28% susceptible and 32% highly susceptible. Based on these results, it is concluded that local apple germplasm is relatively susceptible to fire blight.

  • F. Tahzibi Hagh, H. Abdollahi, A. Ghasemi, D. Fathi Page 37
    In this research, characteristics of thirteen native cultivars of National Pear Collection of Iran were evaluated based on Descriptor of Distinctness, Uniformity and Stability (DUS). Among 5, 9 and 13 vegetative traits respectively belong to the tree, one-year-old shoots and leaves, 4, 5 and 9 traits showed variation. Among 11 and 29 reproductive traits belong to the bloom and fruits, 9 and 21 traits, respectively showed medium to high variations. From the common tree traits, tree vigor was the most indicative, and five cultivars were with high, seven cultivars with medium and cultivar Sefasleh with low vigor index. Despite logic relation of one-year-old shoots with other tree traits, they were not distinctive traits due to low diversity. Nine leaf traits also showed significant diversity, but among them length/width ratio, form of basal and apical part, and incision of margins were stable and distinctive traits. In addition, marginal position and size of petals demonstrated high diversity levels, and were appropriate for cultivar distinctness. Fruit traits also showed significant diversity and fruit size, position of maximum diameter, profile of sides, color of pulp, sepal positions and fruit texture characteristics, as well as fruit ripening period were the most distinctive traits. Cluster analysis using all traits together, resulted more efficient categorization of cultivars based on apparent similarity or origin. In this categorization, some Khorasan and Isfahan cultivars were set in separate clusters. Additionally, key traits of descriptor successfully distinguished the native pear cultivars.
  • A. Ebadi, K. Kamali, M. R. Fattahi Moghaddam, M. R. Naghavi, A. Imani, H. Ofoghi Page 57
    Self-incompatibility is one of the main problems in almond production. In this research work, at the first step, some local cultivars as well as some imported ones were evaluated from the point of their male and female organ compatibility. Then, ten selected commercial self-incompatible cultivars(female parents) were crossed with two self-compatible cultivars(male parents) i. e. Tuono and Supernova. To discriminate self-compatible progenies from others, all seedlings were evaluated through bagging method and molecular marker. With using SfF-SfR primers, self-compatible genotypes produced band of 450bp. However, self-incompatible genotypes did not produce any band. According to the results, out of 195 seedlings, 110 were self-compatible and the other 85 were identified as self-incompatible. This ratio was according to the mendelian law and there was no significant difference between the number of cultivars or genotypes in two groups. In another work, S-alleles of some doubtful cultivars and genotypes as well as their situation from the point of Sf were determined by simple and multiplex PCR.
  • M. Tatari, R. Fotouhi Ghazvini, M. Ghasemnejad, S. A. Mousavi, S. Z. Tabatabaii Page 69
    To evaluate some morphological and biochemical traits of pomegranate fruit, eleven commercial cultivars were assessed using 26 quantitative and qualitative traits. Analysis of variance showed that all evaluated traits, except peel and aril percent, were significantly different among cultivars showing variation in each trait. The highest antioxidant capacity was assessed in ‘Malase Shirin’, ‘Yousef Khani’, and ‘Shishekap’ cultivars. Analysis of simple correlation among traits showed positive and negative correlations among some of traits. Total phenol had a positive and significant correlation with antioxidant capacity, but there was no correlation between amount of anthocyanin and antioxidant capacity. Cluster analysis divided all cultivars in to five main groups. The groups were different in aril and fruit weight, TSS and TA traits. Total phenol was also effective in grouping. By factor analysis, effective traits were located in six main groups and accounted for 93.9 % of total variance. Fruit, aril, peel weight and volume of fruit juice in 100 arils were traits that constituted the first factor (PC1) and pH, EC, TA, antioxidant capacity and total phenol the second factor (PC2). Tri-plot analysis showed that ‘Shirine Shahvar’, ‘Naderi’ and ‘Binikaje Sabzevar’ cultivars were important for the first factor and ‘Shishekap’, ‘Malase Yazd’ and ‘Malase Torsh’ cultivars for the second factor. Generally, considering the main effective traits, ‘Malase Esfahan’, ‘Malase Shirin’, ‘Naderi’ and ‘Shirine Shahvar’ were located in one group, ‘Shishekap’, ‘Malase Torsh’, ‘Yosef Khani’, ‘Ashkezar’ and ‘Bini kaj’ in another group and ‘Pust Siahe Saveh’ in a separate group.
  • M. Abdolkarim, M. Torabi, S. Rezaie, F. Afshari Page 89
    Infected barley leaves were collected from different areas of Iran during 2007-2008 and transferred to the greenhouse at Seed and Plant Improvement Institute in Karaj. After purification and multiplication of spores on susceptible barley cultivar Afzal, 13 selected isolates were evaluated for their virulence genes. Pure spores of each isolate was inoculated separately on the first leaves of 20 near isogenic lines (differentials) in the greenhouse. Based on infection types on leaves, virulence or avirulence factors for different resistance genes(Rph) were determined and eleven pathotypes were identified. Isolate Ard-86-1 with 17 virulence factors was the most virulent and isolate Ard-87-3 with 8 virulence factors was the least virulent pathotypes. The genes Rph 15.ad and Rph 7.g were effective against all 13 isolates, whereas for genes Rph 1.a, Rph 2.b, Rph 3.c, Rph4.d, Rph 6.f + Rph 5, Rph 8.h, Rph 9.i, Rph 10.o, Rph 11.p, Rph 12, Rph 9.z +Rph12, Rph 13.x, Rph 14.ad, Rph 2.j, Rph 2.y and Rph 2.t virulence was detected, and gene Rph 5.e had the lowest virulence frequency. Based on these results, resistance genes being effective against all or the majority of isolates, can be used as the sources of resistance to leaf rust in barley breeding programs in Iran.
  • A. Dehghan, M. Khodarahmi, E. Majidi Page 103
    To study the genetic variation in some durum wheat lines, 102 pure lines from wheat Collection of Cereal Research Department, Seed and Plant Improvement Institute were evaluated using augmented design in six blocks with four durum whear check cultivars (Yavaros, Arya, Dena and Shotordandan) in the experimental field of Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj Branch, during 2008-2009 cropping season. Morphological and phisyological traits were recorded during the growth period. Analysis of variance of the data indicated significant differences among the genotypes for most traits. Correlation between grain yield and biological yield, day to physiological maturity, grain/spike and spike length was positive and significant. Linear regression indicated that biological yield, harvest index and day to heading explained 84% of yield means variance among the lines. Path analysis results showed a direct positive and high effect of biological yield and harvest index on grain yield, but day to heading had an indirect and negative effect on grain yield. The accessions were divided into four groups by cluster analysis based on Ward method, using squared euclidian distance coefficient. Results demonstrated that traits such as day to heading and biological yield could be used as selection indices in breeding programs for grain yield improvement in durum wheat.
  • D. Sadeghzadeh-Ahari, M. Rostaii, M. Hassanpour-Hosni, G. A. Hesami, E. Rohi, K. Soleimani Page 121
    To evaluate the genetic diversity in Sardari bread wheat landrace, purification and selection of lines with good agronomic traits, were carried out for ten cropping seasons (1995-2006) in Maragheh and six other dryland Agricultural Research Stations. One hundred and six individual spikes were selected among Sardari landrace in the first phase of study (1995- 2000). Results of morph-physiological characteristics and molecular studies (SSR) confirmed a high diversity within Sardari landrace. In the second phase of study (2003- 2006) adaptability and grain yield stability of selected pure lines were studied in five locations. Based on the results, the pure line Sar-HR 39 exhabited a good performance and yield stability. Similar to check cultivars (normal Sardari and Azar 2), SAR-HR 39 is early maturity, is high 1000 kernel weight, suitable plant height and tolerance to winter cold (winter type). It is also tolerant to drought. The mean protein contents of this line has 10.5% but it is susceptible to yellow rust. The mean grain yield of the new line was 2185 kgha-1, that was higher than those of Azar 2 (2050 kgha-1) and normal Sardari (2070 kgha-1). The new line was officially released in 2010 through the Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), under the name of Homa.
  • M. Roustaii, Y. Arshad, D. Sadegzadeh Ahari, M. Hasanpour Hosni Page 125
    To evaluate the genetic diversity in Sardari bread wheat landrace, purification and selection of lines with good agronomic traits, were carried out for ten cropping seasons (1995-2006) in Maragheh and six other dryland Agricultural Research Stations. One hundred and six individual spikes were selected among Sardari landrace in the first phase of study (1995- 2000). Results of morph-physiological characteristics and molecular studies (SSR) confirmed a high diversity within Sardari landrace. In the second phase of study (2003- 2006) adaptability and grain yield stability of selected pure lines were studied in five locations. Based on the results, the pure line Sar-HR 39 exhabited a good performance and yield stability. Similar to check cultivars (normal Sardari and Azar 2), SAR-HR 39 is early maturity, is high 1000 kernel weight, suitable plant height and tolerance to winter cold (winter type). It is also tolerant to drought. The mean protein contents of this line has 10.5% but it is susceptible to yellow rust. The mean grain yield of the new line was 2185 kgha-1, that was higher than those of Azar 2 (2050 kgha-1) and normal Sardari (2070 kgha-1). The new line was officially released in 2010 through the Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), under the name of Homa.