فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 8 (زمستان 1389)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 8 (زمستان 1389)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/01/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ثقفی صفحه 4

    در این مقاله رابطه بین ویژگی کیفی قابلیت اعتماد اطلاعات حسابداری و کیفیت سود با کاربست رویکرد ترازنامه ای مورد مطالعه قرار می گیرد. بدین منظور، تعریف جامعی از اقلام تعهدی برمبنای یک رویکرد ترازنامه ای ارایه و طبقه بندی کاملی از اقلام تعهدی ترازنامه تدوین و قابلیت اعتماد هر طبقه رتبه بندی شده است. نتایج نشان می دهد که با کاهش قابلیت اعتماد اقلام تعهدی از کیفیت سود کاسته می شود و خطای اندازه گیری بزرگتر می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت سود، قابلیت اعتماد اطلاعات حسابداری، جزء تعهدی سود، جزء جریان نقدی سود
  • علی صالح آبادی، سید محمد جواد فرهانیان صفحه 26

    شناخت ارتباط میان بازارهای مختلفی که در حال حاضر فرصت های سرمایه گذاری در اقتصاد ایران شناخته می شوند، اطلاعات مهمی را برای سیاستگذاران بازار سهام در راستای چاره اندیشی برای حفظ نقدینگی و نقد شوندگی و قوام این بازارها فراهم می آورد. با توجه به درجه نقدشوندگی هر دارایی در اقتصاد ایران می توان بازارهای سهام، ارز و طلا را به شکل تقریبی در یک رده تلقی کرد و به بررسی حساسیت این بازارها نسبت به تغییرات بازده در یکدیگر پرداخت. این مهم در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته و بر اساس دو الگوی مجزای رگرسیونی (رگرسیون ساده و الگوی خود رگرسیون برداری) با داده های فصلی به تحلیل رفتار نرخ ارز (دلار) در بازارهای رسمی و غیر رسمی همچنین قیمت سکه با درصد تغییرات شاخص کل بورس پرداخته شده است. بر اساس نتایج تخمین، علیرغم آنکه رابطه ایستای بازار ارز و سهام مثبت می باشد الگوی خودرگرسیون برداری بیان می کند عایدی سرمایه در بازار سهام به شکل منفی و معناداری با تغییر نرخ ارز در بازار غیر رسمی در فصل قبل در ارتباط است. این موضوع بازگو کننده این واقعیت است که با فرض عدم رشد نقدینگی، در کوتاه مدت تغییرات مثبت نرخ ارز جاذب نقدینگی بازار سهام است زیرا رشد نرخ ارز، افت عایدی سرمایه ای در بازار سهام را در پی دارد.

    کلیدواژگان: نرخ ارز و سکه، عایدی سرمایه، مدل VAR، آزمون علیت، آزمون هم انباشتگی
  • فریدون رهنمای رودپشتی، قدرت الله طالب نیا، هاشم ولی پور صفحه 46

    محتوای اطلاعاتی یک معیار حسابداری، به میزان استفاده و فایده آن در فرایند تصمیم گیری استفاده کنندگان اطلاعات اشاره دارد. تحقیقات گذشته بیشتر به بررسی محتوای اطلاعاتی رقم سود پرداخته اند. هدف تحقیق حاضر، آزمون محتوای اطلاعاتی سود با در نظر گرفتن چرخه نوسانات سود و جریان های نقدی می باشد.
    جامعه آماری تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده، که بر اساس شرایط در نظر گرفته شده برای انتخاب نمونه، 50 شرکت طی دوره 1378 تا 1387 انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تجزیه و تحلیل پانلی استفاده شده است.
    نتایج تحقیق بیانگر آنست، سود حسابداری دارای محتوای اطلاعاتی می باشد. از دیگر یافته های تحقیق آنست، که محتوای اطلاعاتی سود حسابداری، در شرکت هایی که دارای سود هموارتری نسبت به جریان نقدی بوده اند، کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی سود، بازده سهام، چرخه نوسانات سود، چرخه نوسانات جریان های نقدی
  • غلامرضا کردستانی، عبدالله آزاد، محبوبه کاظمی صفحه 62

    هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان اهمیت تعدیلات سنواتی مندرج در صورت های مالی است. تعدیلات سنواتی که ناشی از تغییر در رویه ی حسابداری و اصلاح اشتباهات با اهمیت دوره های قبل است، موجب تعدیل سود انباشته و ارایه مجدد اقلام مقایسه ای صورت های مالی می شود. در دوره ی جاری ممکن است اشتباهات مربوط به صورت های مالی یک یا چند دوره ی مالی گذشته کشف شود. اگرچه قابل مقایسه بودن اطلاعات مالی داشتن ثبات رویه در دوره های مالی مختلف را ضروری می سازد ، ولی وقتی که رجحان رویه ی جدید بر رویه ی پیشین ، از نظر ارایه ی مطلوب تر صورت های مالی قابل توجیه باشد؛ یا اینکه تغییر به موجب قوانین آمره یا استانداردهای حسابداری جدید، الزامی شود ، رویه ی حسابداری تغییر می کند.
    در صورتی که تعدیلات سنواتی با اهمیت باشد، بویژه وقتی که مربوط به اشتباهات دوره های قبل است، از قابلیت اتکاء صورت های مالی می کاهد و توجه سرمایه گذاران به آن ضروری است. برای تعقیب هدف تحقیق تعداد 181 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1381 تا 1386 مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از این است که رقم تعدیلات سنواتی بیش از سطح اهمیت تعیین شده در سطح صورت های مالی دوره ی مالی قبل است. در نتیجه می توان گفت آگاهی استفاده کنندگان صورت های مالی از آثار مربوط به تعدیلات سنواتی می تواند بر تصمیم گیری آنها موثر باشد و وجود تعدیلات سنواتی در صورت های مالی می تواند نشانه ای از ناکافی بودن قابلیت اتکای صورت های مالی باشد.

    کلیدواژگان: تعدیلات سنواتی، اهمیت، تغییر رویه، اصلاح اشتباه، اشتباه قابل تحمل
  • دکترشهناز مشایخ، زهره امینی صفحه 74

    با گذشت حدود 10 سال از زمان الزام بکارگیری رهنمودها و استانداردهای حسابداری توسط کلیه شرکت های سهامی عام کشور ، تحقیق حاضر در صدد است تا اثر بکارگیری استانداردهای حسابداری را بر کیفیت حسابداری مورد بررسی قرار دهد . نمونه تحقیق متشکل از 75 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 87-1375 است . مطابق تحقیق بارث و همکاران (2008) مدیریت سود ، شناسایی به موقع زیان و مربوط بودن ارزش به عنوان معیارهای کیفیت حسابداری در نظر گرفته شد . برای آزمون مدل ها از روش رگرسیون چند متغیره و لاجیت در دوره قبل و بعد از بکارگیری استانداردهای حسابداری استفاده شد . نتیجه آزمون مدل ها در مجموع نشان داد که الزام بکارگیری استانداردها منجر به افزایش شناسایی به موقع زیان وکاهش مدیریت سود و مربوط بودن ارزش گردید . از اینرو ، با توجه به یافته های تحقیق ،کیفیت حسابداری از منظر مدیریت سود و شناسایی به موقع زیان ، افزایش ولی از منظر مربوط بودن ارزش ، کاهش یافت .

    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، کیفیت حسابداری، مدیریت سود، شناسایی به موقع زبان، مربوط بودن ارزش
  • شکرالله خواجوی، هاشم ولی پور، سهیلا عسکری صفحه 90

    هدف این مقاله بررسی تاثیر محافظه کاری بر پایداری سود است. دیچاو در سال 1994 بیان می دارد، که بهترین نوع مقابله درآمدها و هزینه ها، تطابق درآمدهای جاری با هزینه های جاری است. این در حالی است، که محافظه کاری به سبب شناسایی سریع تر زیان ها و کاهش ارزش دارایی ها، موجب می شود، بخشی از هزینه های دوره های آتی با درآمدهای دوره جاری، مقابله شوند. چنین تطابق محافظه کارانه ای نوسان بیشتری را در سود ایجاد می کند و باعث می شود، سودها ناپایدارتر شوند. در این تحقیق فرض می شود، با افزایش محافظه کاری در گزارشگری مالی، از پایداری سود کاسته می شود. روش تحقیق این مقاله، روش تحقیق نیمه تجربی است که برای بررسی و برآورد مدل کلی از تحلیل پنلی استفاده شده است. نتایج آزمون های تجربی با استفاده از اطلاعات مربوط به نمونه ای متشکل از 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره 1377 تا 1386 حاکی از آن است، که میان محافظه کاری و پایداری سود ارتباط منفی و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: محافظه کاری، پایداری سود، کیفیت سود
  • علی ابراهیمی کردلر، محمد مرادی، هدی اسکندر صفحه 104

    رسوایی های مالی شرکتها در سال های اخیر، نقش حاکمیت شرکتی را در نظارت موثر بر تصمیمات مدیران و عملکرد شرکتها به چالش کشیده است. اصلاح چنین وضعی مستلزم افزایش نظارت موثر بر عملکرد شرکتها است. یکی از ساز و کار های حاکمیت شرکتی که دارای اهمیت فزاینده ای بوده، ظهور سرمایه گذاران نهادی است. سرمایه گذاران نهادی توان و انگیزه لازم برای نظارت بر شرکتها را دارا می باشند. در این تحقیق نقش مالکیت نهادی در عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1377 تا 1385 با استفاده از تحلیل رگرسیون بررسی شده است. برای اندازه گیری عملکرد شرکت از سه شاخص (تابینزکیو، بازده داراییها و حاشیه سود خالص) استفاده گردیده است. نتایج حاکی از ارتباط مثبت معنادار بین مالکیت نهادی و عملکرد شرکت است. همچنین با تقسیم مالکین نهادی به دو گروه فعال و منفعل، ارتباط انواع سرمایه گذاران نهادی موجود در ساختار مالکیت شرکتها و عملکرد آن ها نیز مورد بررسی قرار داده شد. یافته های تحقیق عموما بیانگر وجود رابطه مثبت معناداری بین هر دو نوع مالکیت نهادی (اعم از فعال و منفعل) با عملکرد شرکت بوده و از این رو نمی توان ادعا کرد که فعال بودن یا نبودن نهادها بر نقش نظارتی آن ها تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مالکیت (سرمایه گذاران) نهادی، مالکیت نهادی فعال، مالکیت نهادی منفعل (غیر فعال)، عملکرد شرکت
  • محمود یحیی زاده فر، شهاب الدین شمس، مجتبی متان صفحه 120

    از دیرباز به حداقل رساندن هزینه تامین مالی و به تبع آن افزایش ارزش بازار سهام شرکت ها به عنوان یک مساله عمده و مهم در ادبیات مالی مطرح بوده است. عوامل موثر بر نگرش مدیران مالی در ارتباط با منابع و مصارف سرمایه، چرایی و چگونگی انتخاب منبعی خاص با توجه به مقتضیات محیط برون سازمانی و نیز پدیده های غالب و ویژگی های درون سازمانی تعیین می شود. در تحقیق حاضر تاثیر برخی ویژگی های شرکت نظیر اندازه شرکت، ساختار دارایی، سودآوری، رشد مورد انتظار، نسبت پوشش هزینه بهره، نسبت آنی و بازده دارایی ها بر ساختار سرمایه شرکت ها مورد بررسی قرار گرفت.
    با استفاده از روش نمونه گیری غربالگری تعداد 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه انتخابی در بازه زمانی 1387-1381 انتخاب گردیده است. برای انجام این کار از ترکیب داده های مقطعی و سری زمانی (داده های تلفیقی) رابطه بین متغیرها ارزیابی و آزمون می شود. ابتدا آزمون F و هاسمن برای برآورد مدل انجام شده است تا بهترین مدل از میان داده های تلفیقی معمولی یعنی اثرات ثابت و اثرات تصادفی انتخاب گردد. در این راستا از نرم افزار 6Eviews بهره برداری و نرم افزار اکسل برای محاسبات متغیرها استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که یک رابطه منفی و معنی دار بین نسبت بدهی شرکت با ساختار دارایی (دارایی ثابت به کل داراییها)، سودآوری (حاشیه سود قبل از بهره و مالیات)، ارزش بازار به ارزش دفتری، نسبت آنی شان و بازده دارایی ها وجود دارد. همچنین یک رابطه مثبت و معنی دار بین ساختار سرمایه شرکت با اندازه شرکت و نسبت پوشش هزینه بهره وجود دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، ویژگی های شرکت، داده های تلفیقی، بورس اوراق بهادار تهران
  • حسین پناهیان، پیام صادقی جزی صفحه 140

    بررسی مطالعات انجام شده در بازارهای سهام دنیا نشان می دهد که فقدان شفافیت اطلاعات مالی دلیل اصلی وقوع بحرانهای مالی در این بازارها بوده است؛ که این امر موجب کاهش سطح اعتماد عمومی سرمایه گذاران گردیده است.
    هدف از ارایه این مطالعه تطبیقی، بررسی نقش نگرش سرمایه گذاران نسبت به ابعاد شفافیت اطلاعات مالی در تبیین رفتار آنها در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که در قالب مدل تحقیق مشابه انجام شده در بورس تایوان(ارایه شده توسط دکتر سوجن فو از دانشگاه لین ایالت فلوریدا در سال 2006) بررسی گردیده و نتایج حاصل از آن با نتایج تحقیق مذکور مورد مقایسه قرار گرفته است. روش این تحقیق، توصیفی و تحلیلی می باشدکه از تحلیل ماتریس همبستگی در این خصوص استفاده شده است. گردآوری مباحث نظری کتابخانه ای بوده و در گردآوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است. همچنین جهت مقایسه نتایج، محتوای دو تحقیق به صورت کیفی و محتوایی مورد بررسی قرار گرفته است. در تحلیل آماری داده ها از شش روش آماری شامل آمار توصیفی، تحلیل همبستگی، آزمون t نمونه های مستقل، آنالیز واریانس، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده گردیده است.
    نتایج حاصل از بررسی های به عمل آمده نشان می دهد که بهبود شفافیت اطلاعات مالی در بورس تهران می تواند موجب افزایش اعتماد عمومی و افزایش فعالیت سرمایه گذاران گردد. همچنین مقایسه نتایج این مطالعه با تحقیق مشابه انجام شده دربورس تایوان حاکی از آن است که رفتار سرمایه گذاران بورس تایوان بیش از سرمایه گذاران بورس تهران تحت تاثیر نگرش آنها نسبت به ابعاد شفافیت اطلاعات مالی قرار دارد.

    کلیدواژگان: استنباط، رفتار سرمایه گذار، شفافیت اطلاعات مالی
|
  • Ali Saghafi Page 4

    This paper investigates accounting information reliability by earnings quality with a balance sheet approach. So we introduce a comprehensive definition and categorization of accruals in which each accrual category is rated according to its reliability. The research suggests that the recognition of less reliable accrual estimates introduces more measurement error that reduces earnings quality.

    Keywords: Earnings Quality, Accounting Information Reliability, Accrual Component of Earnings, Cash Flow Component of Earnings
  • Ali Salehabadi, Seyed Mohammad Javad Farhanian Page 26

    MA in Economics, Expert in Securities and Exchange OrganizationTo be acquainted with the relation between deferent markets which are presently considered as the investment opportunities of the national economy provides the policymakers of the stock exchange with material information for making decisions to maintain liquidity and consistency of these markets. Concerning the liquidity level of each asset in national economy, one may regard the stocks, foreign exchange and gold markets in a same order and examine the sensitivity of such markets to each other's return movements. This has been examined and also upon two deferent regressive models (Simple Regressive and Vector Autoregressive Models), and by using seasonal data, the foreign exchange rate behavior (Dollar) in official and non-official markets and also the gold coin price against the percentage of TSE index movements have been examined. According to the results of this estimation, although the static relation between the foreign exchange and stock markets is positive, the VAR model shows that the capital gain in stock market has a negative and significant relation with foreign exchange rate movements in non-official market during last season. This stipulates that having a fixed liquidity growth, the positive changes in foreign exchange rate, in short term, and may absorb the stock market liquidity because the growth in foreign exchange rate may result in capital gain decrease in the stock market.

    Keywords: Foreign Exchange Rate, Gold Coin Price, Capital Gain, VAR Model, Causality Test, Cointegration Test
  • Feraydoon Rahnamay Roodposhti, Ghodratolla Talebnia, Hashem Valipour Page 46

    Information content is one of the accounting criteria which refers to it’s usefulness in decision making. Former researches have paid more attention to information content of accounting earning digit. Object of this paper is examining information content of earning by considering earning and cash flow volatility cycles.Statistical population in this research is firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE), therefore based on considered conditions 50 firms selected over 1999-2009. Panel analyses are used for analyzing data.Findings show that accounting earning include information content. Other findings represent that information content of accounting earning has decreased in the firms having smoother earning.

    Keywords: Information content of earning, Stock Return, Earning Volatility Cycle, Cash flows Volatility Cycle
  • Gholamreza Kordestani, Abdullah Azad, Mahboobeh Kazemi Page 62

    This paper investigated the materiality of prior period adjustment. This adjustment arises of change in accounting procedures and correction of important errors of prior periods. If prior period adjustments are material, the reliability of financial statement will be decrease and awareness of financial statements users from effects of prior period adjustments will be use full.The materiality measured at overall prior period financial statements level and prior period adjustments obtained from retained earnings statement. Financial statements of 181 firm listed in Tehran Stock Exchange in period 1381-1386 are investigated. The results of empirical tests indicated that amount of prior period adjustments is greater than materiality at overall prior period financial statements level. Therefore materiality of prior period adjustments in financial statements is sign of inadequate reliability of financial statements.

    Keywords: Prior Period Adjustments, Materiality, Accounting Procedure Change, Errors Correction
  • Shahnaz Mashayekh, Zohreh Amini Page 74

    While passing 10 years from application of accounting guidance and accounting standards by all public firms, this research attempts to examine the effects of applying accounting standards on accounting quality. The sample includes 75 firms listed on Tehran Stock Exchange during 1375 to 1387. According to Barth et al. (2008), earning management, timely loss recognition and value relevance are considered as accounting quality criteria. The hypothesis was tested using multivariate and logit regression models in the both pre and post accounting standards adoption periods. The results showed that mandatory adoption of accounting standards has led to increasing in timely loss recognition and to decreasing in management earnings and value relevance. So accounting quality has been enhanced from management earning and timely loss recognition perspectives, but declined from the value relevance perspective.

    Keywords: accounting standards, accounting quality, earnings management, timely loss recognition, value relevance
  • Shokrollah Khajavi, Hashem Valipour, Soheila Askari Page 90

    The goal of this research is to study of conservatism effect on Earnings Persistence. Dechow says “The best kind of revenues and expenses checking is the match of current revenues against current expenses”. However, conservatism higher recognition of losses and decreases in assets value, is caused to match a portion of next period expenses against current revenues. Such a conservative matching is caused to more Income fluctuation and leads to higher Income instability. In this research is assumed that in step with higher conservatism in financial reporting, the Income stability is decreased. Using information of sample, including 155 listed companies of Tehran Stock Exchange during 1377 to 1386, empirical test results represents that there is a negative significant correlation between conservatism and Earnings Persistence.

    Keywords: Conservatism, TES, Earnings Persistence
  • Ali Ebrahimi Kordlar, Mohammad Moradi, Hoda Eskandar Page 104

    The spate of corporate scandals in the last years points to a failure of corporate governance in effective monitoring on managers decisions and corporate performance. Reforms require the increasing in effective monitoring on corporate performance. One of effective mechanism on corporate governance is the emergence of institutional investors that is very important. Institutional investors have ability and incentives to monitor the companies. In this study, institutional ownership role in the corporate performance is examined from 1998 to 2006. Three indexes (tobins,Q, return on assets and net income margin) are used to measure corporate performance. The results demonstrate evidence of a positive association between institutional ownership and corporate performance. In addition, this study classifies Institutional investors in two categories (active Institutional ownership and inactive Institutional ownership) and examines their relationship with corporate performance. Findings always show that these two types of institutional investors significantly positive related to corporate performance. Therefore we don, t say that being active and inactive affect on monitoring role of institutions.

    Keywords: Institutional ownership, Active Institutional ownership, Inactive Institutional ownership, corporate performance
  • Mahmood Yahyazadehfar, Shahabeddin Shams, Mojtabametan Page 120

    Minimizing the cost of capital and increasing the value of the firms’ stocks were one of the most important and key debates of the previous decades. Effective factors on financial managers’ visions in relation to sources and uses of capital were determined based on the internal characteristics of the organization and also the external environment. The present study investigated the effect of company’s characteristics such as size, asset structure, profitability, expected growth, interest coverage ratio, quick ratio and return on assets (ROA) on the capital structure of 103 listed firms of Tehran Stocks Exchange over the period of 1381-1387 using screen sampling method. To do so, a combination of panel and time series data were used for evaluation and testing. At the beginning of the evaluation, Hussman and F tests have been applied for estimating the method in order to select the best model among the ordinary combined data, namely the fixed and random effects. In this research, Eviews 6 and Excel softwares have been applied to estimate the variables. The results showed a negative and significant relationship among firm’s debts, asset structure (fixed assets to total assets ratio), profitability (marginal profit before interest and tax), and market value to book value, quick ratio and return on assets (ROA). In addition, there is a positive and significant relationship between firm’s capital structure, size and interest coverage ratio.

    Keywords: Capital Structure, Company's Characteristics, Combined Data, Tehran Stocks Exchange
  • Hossein Panahian, Payam Sadeghie., Jazi Page 140

    The investigation into the financial crises in stock markets worldwide reveals that lack of financial information transparency has been leading reasons of the incidents, that have caused investors significantly lose their confidence regarding secure investment in stock markets. The purpose of this comparative study is examining the role of investor perception of financial information transparency dimensions in explaining investor behavior in the Tehran stock market based on similar research model in Taiwan stock market and compare the findings of this study with the findings of the research that carried out in the Taiwan stock market.This study utilized a correlation type descriptive-analytic method approach of the kind of correlation matrix analysis, and for collecting data it used a quantitative method approach on a survey instrument. The study also qualitatively and through content analysis techniques compared the content of findings of researches in the Iran stock markets with the similar one in Taiwan.Findings indicated that improved financial information transparency can lead to win investor confidence and increase investor activity in the Iran stock market. In addition, comparing of the content of findings of this study with the similar one in Taiwan stock market made it clear that Taiwanese investors’ behaviour was more under influence of their attitude towards financial information transparency dimensions than Iranian investors’ behaviour. In other words, there are other factors that affect on investor behaviour in the Iran stock market in addition to financial information transparency. These factors were not taken into account in this research model.

    Keywords: Investor perception, information transparency, Investor behavior