فهرست مطالب

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لیلا امینی لاری صفحات 1-25
    مطابق دیدگاه عرفا و بینش اشراقی، نفس انسانی که جوهری نورانی است، پس از هبوط از عالم قدس و اسارت در ظلمت عالم جسمانی، در جست وجوی فرصتی است برای رجعت به اصل ماورایی و وطن حقیقی خویش؛ یعنی سیری عروجی از حضیض نفس به اوج قطب نورانی وجود. در این مسیر، نفس از مغرب محسوسات گذر کرده به اقلیم هشتم و سرانجام، به شهرستان جان یعنی مشرق حقیقت ازلی می رسد. در مراحل این سفر، می توان طول و عرض نوعی جغرافیای عرفانی - مثالی را ترسیم کرد.
  • زهرا حسینی، زهرا ریاحی زمین صفحات 27-63
    شکل گیری زبان خاص عرفانی، مخصوصا در تاویلاتی که از آیات قرآن ارائه می شود، ریشه در قرآن دارد؛ به عبارت دیگر، گرایش به تفسیر تاویلی برآمده از قرآن است. در قرآن، بخش زیادی از مفاهیم در قالب تمثیل بیان شده است. وجود این تمثیل ها در حقیقت نزدیک کننده ی هرچه بیشتر مفهوم به ذهن مخاطب است. تفاسیر عرفانی نیز که غالبا صورتی تمثیلی یا تاویلی دارند، از این سبک تمثیلی قرآن به ویژه در تاویل داستان های قرآنی بهره برده اند. در این میان، داستان حضرت یوسف(ع) از جمله داستان هایی است که وجوه عرفانی فراوانی دارد و چندین تفسیر عرفانی از جمله جامع الستین، حدائق الحقایق،کشف الارواح، انیس المریدین و شمس المجالسین(در دست تصحیح و چاپ) به طور خاص، در مورد آن پرداخته شده و این سوره از آغاز تا انجام، به صورت عرفانی تفسیر گردیده است. در تفاسیری همچون کشف الاسرار، تفسیر القرآن الکریم منسوب به ابن عربی و برخی کتب عرفانی نیز این داستان به طور کامل یا به صورت پراکنده و تنها بعضی از مفاهیم و آیات آن، مورد تاویل قرارگرفته است. تاویلات عرفانی این تفاسیر، لغات و مفاهیم آیات سوره ی یوسف و شخصیت ها و حوادث داستان را شامل می شود. برخی از این حوادث در قرآن ذکر شده و برخی دیگر، تنها در تفاسیر آمده؛ بی آن که در خود قرآن بدان اشاره شده باشد. این حوادث زمینه ساز تمثیل هایی است که در آن، عناصر تشکیل دهنده ی یک حادثه دقیقا رو به روی عناصر تمثیلی قرار می گیرد. مقاله ی حاضر ابتدا با نگاهی تطبیقی و تحلیلی به ذکر تاویلات عرفانی تعدادی از لغات و مفاهیم آیات این سوره در تفاسیر و متون عرفانی می پردازد و آن گاه برخی از مهم ترین تاویل هایی را که ذیل شخصیت ها و حوادث قصه نقل شده، نقد و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، یوسف، زلیخا، تاویل، تفسیر، عرفان
  • مریم درپر، محمدجعفر یاحقی صفحات 65-89
    مساله ی اساسی این مقاله تحلیل روابط و مناسبات شخصیت ها در لیلی و مجنون نظامی است. در این تحلیل، از الگوی کنش گر گریماس استفاده شده است. شش نقش اصلی یا به تعبیر گریماس، کنش گر، در این روایت بازیابی شده که عبارتند از: فرستنده، پذیرنده، فاعل، هدف، یاری گر و بازدارنده. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، در روایت لیلی و مجنون، فرستنده: عشق است که یک مفهوم انتزاعی است نه یک شخصیت عینی؛ پذیرنده: لیلی و مجنون؛ فاعل: مجنون و سپس لیلی؛
    هدف
    رسیدن لیلی و مجنون به یکدیگر؛ یاری گر: خویشان و اطرافیان مجنون و کنش گر بازدارنده: پدر لیلی و سپس ابن سلام است.
    از این پژوهش برمی آید که الگوی گریماس در تحلیل شخصیت های منظومه ی لیلی و مجنون تا حدی مفید و کارآمد است؛ براساس این الگو، خواننده با ذهنیتی روشن می تواند روابط و مناسبات شخصیت ها را دنبال کند و برخی از ویژگی هایی را که گریماس برای حکایت های فولکلوری برمی شمارد، در این روایت می توان دید؛ از جمله این که قهرمان هم فاعل و هم، پذیرنده است. در این داستان، «فاعل» به گونه ای است که هم بر لیلی انطباق می یابد و هم بر مجنون و هر دو به نوعی پذیرنده نیز هستند.
  • فاتح رحمانی، محمدهادی مرادی، فرزین رضاعی صفحات 91-119
    همراه با جست وجوی درک عمیق متون ادبی و فهم اهدافی که پدیدآورندگان آن ها دنبال کرده اند، بررسی متون ادبی با هدف افزایش شناخت عوامل مؤثر در شکل گیری آن (از جمله، عوامل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، بین شخصی و عوامل درونی یا روان شناختی)، به طور روزافزونی مورد توجه قرار گرفته است که مبین ارزش فزاینده ی آن هاست. بررسی روان پویشی آثار ادبی، مورد رغبت بسیاری از محققان است. اما در ادبیات فارسی، شاید بیش ترین بررسی از این نوع، با استناد به آثار یونگ انجام گرفته است. در صورتی که بررسی روان تحلیلی متون ادبی، به گستره ی بسیار وسیع تری از یافته های بالینی روان شناسان تحلیل گر اشاره دارد.
    پژوهش حاضر از زوایای دیگری به تحلیل روان پویشی گلستان سعدی، به عنوان یک اثر معروف در ادبیات فارسی، پرداخته است. با توجه به دشواری قراردادن گستره ی وسیع تحلیل اثر ادبی ظریف و پیچیده ای مانند گلستان در یک مقاله، گزیده هایی از این اثر به عنوان بخش هایی مهم، مورد بررسی قرار می گیرند. حداقل، چهار مدل تفسیری برای گلستان قابل تامل است. این مدل ها، مستقیم، انعکاسی، مخاطب محور و ترکیبی هستند. دیدگاه های روان تحلیلی به گلستان نیز می توانند متمرکز بر محتواها یا فرایندهای قابل دستیابی در آن باشد. همچنین، می توان هریک از باب ها را تحلیل موضوعی کرد. دستیابی به تحلیل هایی از کل کتاب، کار بسیار دشوار، اما ارزشمندی است. اساس گلستان بر چشم انداز به زندگی استوار است که حضور پدیده ی مرگ در آن بسیار پررنگ است. به طور کلی، می توان مفاهیم مهمی مانند انحلال تعارض های روان شناختی یا تحول روان شناختی را از خلال این کتاب دریافت.
    کلیدواژگان: گلستان، سعدی، روان تحلیل گری، ناهشیاری
  • سیده مریم روضاتیان، سیدعلی اصغر میرباقری فرد صفحات 121-142
    یکی از مفاهیم مهم نظریه ی کارل گوستاو یونگ در روان شناسی تحلیلی، «آرکی تایپ» یا «کهن الگوهای ناخودآگاه جمعی» است که در میان آن ها «نقاب persona» با مفهومی خاص، قابل تامل است. به نظر یونگ، انسان می کوشد تا حد امکان، بهترین تظاهر و تاثیر را در محیط اطرافش نشان دهد و خود را با هرچه از او انتظار می رود، هماهنگ کند؛ در حالی که بسیاری از علاقه ها و احساسات خود را به درون ناخودآگاهش می راند. یونگ این موضوع را با عنوان نقاب، مطرح می کند. نقاب در واقع همان نقشی است که جامعه از فرد انتظار دارد و فرد، شخصیت اصلی خود را در پشت این نقاب، پنهان می سازد. این نظریه را که کارل گوستاو یونگ در کم تر از یک قرن پیش ارائه کرده، می توان با توجه به رفتارهای ملامتی، مقایسه، نقد و بررسی کرد؛ اعمالی که صوفیان برای مبارزه با ریا و خودپسندی، انجام می دادند و به مرور زمان، منجر به پدیدآمدن طریقه ای خاص، به نام ملامتیه شد که هرچند اصول اولیه ی آنان تفاوتی با سایر فرقه های تصوف نداشت، اما شیوه ای که اهل این طریقه برای رسیدن به اهداف خود برگزیدند، آن ها را از سایر فرقه ها متمایز ساخت و با گذشت زمان، در تعالیم و رفتارشان نیز تغییراتی راه یافت که حساسیت دیگران و حتی بسیاری از صوفیان را برانگیخت. در این مقاله، مباحثی که یونگ با عنوان کهن الگوی نقاب و مصادیق آن مطرح کرده است، با توجه به رفتار ملامتیان، نقد و بررسی و شباهت ها و تفاوت های موجود، تحلیل می شود.
  • مهدی شریفیان، کیومرث رحمانی صفحات 143-178
    داستانهای صادق هدایت به مثابهی منشوری است که از زوایای مختلف قابل بحث و بررسی است. در آثار هدایت رگه هایی از اندیشه های رئالیستی، ناتورالیستی و گاه سورآلیستی قابل مشاهده است. لذا به برخی از اندیشه های «ناتورالیستی» صادق هدایت خواهیم پرداخت.
    ناتورالیسم، نهضتی ادبی است که شکل افراطی واقعگرایی (Real) شمرده میشود. این مکتب در ادبیات، نظری های است که کردار، گرایش و اندیشه را زاییدهی غرایز و امیال طبیعی، میداند؛ به هیچ رویداد یا پدیدهی فوق طبیعی قایل نیست و همهی واقعیات و پدیده ها را موجود در طبیعت و در دایرهی علوم طبیعی تفسیر میکند. بدین ترتیب، ناتورالیسم در ادبیات بر جنبه های توارث محیط و بر مشاهدهی زندگی به دور از آرمانگرایی تاکید میورزد و در این راه به ترسیم جزئیات، ولو زشت و ناخوشایند میپردازد. «ناتورالیسم» ادبی از طریق ترجمه های صورت گرفته در دوران مشروطیت وارد حوزهی ادبیات ایران شد و نویسندگانی چند، از جمله صادق هدایت، صادق چوبک و... را تحت تاثیر قرار داد. در این مقاله تاثیر ناتورالیسم در آثار صادق هدایت مورد بررسی قرار گرفته است.
  • باقر صدری نیا، ابراهیم خلیل هومن صفحات 179-199
    جایگاه ویژه ی سیمین دانشور در حوزه ی ادبیات داستانی، پیش گامی او در عرصه ی ادبیات زنان و سهمی که وی در ارتقای سطوح مختلف این دو حوزه داشته است، پژوهش در جوانب گوناگون آثار وی را الزام می کند.
    تامل در آثار دانشور مؤید آن است که وی در طول دوران فعالیت ادبی خویش، با استفاده از شیوه ها و شگردهای متنوع، وجوه هنری داستان های خود را تعالی بخشیده است. در این مقاله، برآنیم تا ضمن اشاره به موارد فوق، سیر تحول و تکامل «روایت» و «زاویه ی دید» را در داستان های کوتاه او مطالعه و بررسی کنیم. این بررسی نشان می دهد که دانشور از نخستین مجموعه ی داستان کوتاه خود تا واپسین مجموعه ی داستانی خویش، از چه مراحلی عبور کرده و چگونه با اتخاذ شگردهای گوناگون هنری، «زاویه ی دید» و شیوه ی روایت گری داستان هایش را تنوع و تکامل بخشیده است.
  • ناصر علی زاده، عباس باقی نژاد صفحات 201-221
    سهراب سپهری، شاعر نوپرداز و صاحب سبک معاصر، همواره از بیانی نمادین در عین حال، نامتعارف برای تبیین احوال، اشراق و شهود عارفانه ی خویش، بهره برده که در نوع خود، منحصر به فرد است. کلیت شعر او ترسیم سمبولیک و شاعرانه ای از عرفانی ساده و همه فهم بوده که از عناصر، پدیده ها و واژگان، به شکل متفاوت سود می جوید تا ناخودآگاهانه، نگاه خواننده را متوجه چشم اندازهایی تازه کند. سپهری به دلیل داشتن احوال، ذهنیت و دریافت هایی غریب، ناگزیر از رویکرد به زبانی نامتعارف و سمبولیسمی ویژه و مبتنی بر نگرش شهودی بوده است. در این راستا، به زیبایی شناسی خاصی دست یافته و شعرش در مسیری از آشنایی زدایی معنایی، زبانی، تصویری و سمبولیک، حرکت کرده است. همین مختصات، او را به عنوان شاعری متفاوت و مدرن در روزگار ما مطرح ساخته است.
    این نوشتار، ابعادی از سمبولیسم سپهری و چگونگی بهره مندی وی را از کلمات، اشیا و موجودات در حوزه ی نگرش شهودی و عرفانی وی، بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: سپهری، سمبول، تصویر، عرفان، شهود
  • محمدحسین نیکدار اصل صفحات 223-248
    فخر در واقع از گونه های ادبی است که در آثار منظوم و منثور شعرا و نویسندگان نمود دارد و در هر روزگاری، رنگی خاص می پذیرد و نمی تواند از تاثیرهای زمانی و مکانی به دور باشد. در مقدمه ی این مقاله ابتدا به بررسی ماهیت فخر و ارتباط آن با موضوع شخصیت و پندار فرد از خود و کارکرد آن به عنوان عنصری روانی- شخصیتی پرداخته ایم. با توجه به اعتبار حافظ در غزل سرایی و آفرینش گونه ی خاصی در این شیوه ی سخن سرایی، غزل وی را که جلوه گاه فخر اوست، به اختصار بررسی کرده ایم. به سبب آن که بیشترین فخر حافظ به سخن و غزل است، ابعاد این موضوع و دلایل تفاخر خود را به کلامش، در بخش بعدی، به تفصیل بیان کرده ایم. موضوع قابل توجه دیگر، فخر حافظ به همت والاست که ریشه در عصر سیاسی و اجتماعی روزگار شاعر دارد و با عنوانی مستقل بررسی شده است. مفاخره های برجسته ی دیگری چون فخر به رندی، فخر به عشق و معشوق، فخر به ممدوحان و...، دیگر قسمت های برجسته این مقاله را شکل داده است و در پایان با توجه به تنوع فخریه های حافظ که جنبه های فردی، انتقادی اجتماعی و سیاسی را در بر می گیرد، نتیجه ارایه می شود.
    کلیدواژگان: فخر(خودستایی) حافظ، سخن غزل
|
  • L. Amini Lari Pages 1-25
    According to the mystic viewpoint and the intuitionist insight, human essence, which is a bright essence, after descending from holiness world and captivity in the darkness of body, looks for an opportunity to come back to his ultra foundation and real home, orascension from the nadir of essence to apogee of the polarity of the bright being.On its path, the essence passes from the west of perceptible things to the eighth district and finally reaches the town of the soul, that is, the east of the eternal truth. In different phases of this journey, one can draw the width and the length of a kind of mystical geography.
  • Z. Hosseini, Z. Riahi Zamin Pages 27-63
    The formation of the specific language of mysticism, especially in Quranic interpretations, is rooted in the Quran. Many of the concepts of the Quran are expressed in the form of allegories, which make them easier for the reader to understand. Mystical icommentaries have used allegorical forms in the interpretation of Quranic stories. The story of Joseph has many mystical aspects and books such as Jame al- Sattein, Hadaeq al-Haqayeq, Kashf al-Arvah, Anis al-Morideen and Shams al-Majaleseen are devoted to this story. In interpretations such as Kashf al-Asrar, Tafseer-e Quran al-Kareem, ascribed to Ibn-eArabi and some other mystical books Joseph's story is either interpreted in detail or part of the concepts are discussed. Mystical interpretations of these commentaries consist of words and concepts, characters and events of the story of Joseph. Some of these events are mentioned in the Quran and some are only mentioned in commentaries. These events are the background to the allegories in which the elements of the event parallel the allegorical elements. This paper first compares and analyzes some mystical interpretations of words and concepts of the Quran in commentaries. Then some of themost important interpretations on characters and events are discussed.
  • M. Dorpar, M. J. Yahaghi Pages 65-89
    The basic issue dealt with in this article is to analyze the relationship between the characters in Leyli & Majnoon by using Greimas’s Actant Theory. In Nezami’s narrative we found the six actants that Greimas has mentioned including giver, receiver, helper, subject, objective and opponent.The results of the study indicate that in this story, the giver is love, which is an abstract concept, not an objective character; the receiver is Leyli & Majnoon; the subject is first Majnoon, and then Leyli; the objective is the reunion of Leyli & Majnoon; the helper is Majnoon’s relatives; and the opponent, Leyli’s father and then Eb al-salaam.The study further shows that Greimas’s Theory can be used for the analysis of the relationships between the characters in Nezami’s Leyli & Majnoon. This pattern can be used to show the interaction of characters, their functions in creating a narrative work, and the existence of some of the characteristics that Greimas has mentioned for the folkloric stories, such as the hero being both the subject and the receiver. In this story, subject has been stated and depicted in such a way that it corresponds to both Leyli and Majnoon; at the same time, these two characters are the receivers, too.
  • F. Rahmani, M. H. Moradi, F. Rezaei Pages 91-119
    The aim of investigating literary texts, in addition to obtaining a profound understanding of such texts and the aim of those who have created them, is improving our knowledge about their influencing factors (social, cultural, political, economic, interpersonal, and internal or psychological factors). This is indicative of the increasing value of the texts of literature. Many researches adopt a psychodynamic approach to the inquiry of the literature. In Persian literature, the majority of the studies of this kind have been done based on Jung's approach. However, the psychoanalytic inquiry of literature addressesa wider scope of clinical findings of psychoanalysts. The current research focuses on a psychodynamic investigation of Golestan of Sa’adi, as a famous Persian literary text, from a different perspective. Given the difficult task of conducting a psychoanalytic investigationon a large portion of Golestan in one article, only some selected parts of this masterpiece have been analyzed. The results of the study show the influence of the unconscious factors and the hidden emotional processes throughout the book and indicate the residual of the past conflicts with parents and drives.
  • S. M. Rozatian, A. A. Mirbagherifard Pages 121-142
    One of the theories presented by Carl Gustav Jung, the founder of the analytical psychology, is called the “Archetype of Persona,” in which the concept of “persona” is reflected upon from a special point of view. In Jung’s opinion, man always tries to leave the best possible impression on his surroundings and put himself in harmony with whatis expected of him while suppressing his real interests and feelings into his subconscious. Jung calls this phenomenon “Persona”. “Persona” is the role that a society expects of its individuals while they hide their real characters behind this persona. This theory,presented by Jung about less than a century ago, can be studied in terms of blaming behaviors. These are similar behaviors adopted and practiced by Sufis to crusade against impiety and selfishness, which gradually gave way to the creation of a new sect called“Malaamatiyeh” whose fundamental beliefs were not much in odds with other Sufi sects; however, the means picked up by them to achieve their goals differentiated them from the other Sufi sects. With the passing of time some of their beliefs evolved, provoking the other sects and even many Sufis. The present study investigates Jung’stheory of Archetype of Persona with respect to blaming behaviors.
  • M. Sharifian, K. Rahmani Pages 143-178
    Naturalism is a movement in literature that has been considered as an extremist form of realism. In literature, this school of thought embraces the idea that behavior and thought are the offspring of instinct and natural desires. It is, in fact, a school that believes in theabsolute power of nature and rejects the idea that nature is subject to supernatural powers; it explains all the facts and phenomena within a scientific framework. As such, naturalism in literature emphasizes the environmental inheritance and, thus, does not have an idealistic view about life and, whereby, depicts all details of life, in spite of beingunpleasant. This literary school entered the domain of literature in Iran through the translations done during the constitutionalist's era (Mashroutiat) and influenced the works of such writers as Sadegh Hedayat, Sadegh Chouback, and Mahmud Dowlat Abadi. This article investigates the effect of naturalism on the works of Sadegh Hedayat.
  • B. Sadrinia, E. Khalil Homan Pages 179-199
    The special position of Simin Daneshvar in the realm of Short Story, her priority in the scope of feminist literature, and her contribution to developing different levels of these two areas make it urgent to investigate different aspects of her works.Deliberating on Daneshvar's works affirms that she, during her literary activity, by using varied methods and approaches, has advanced the artistic aspects of her stories. The aim of the present study is, hence, to examine the line of development and transformation in "Narrative" and "Viewpoint" in her short stories. The study illustrates the stages Daneshvar has gone through from the first collection of her short stories to the last collection, and how she, by using varied artistic approaches, has managed to advance theviewpoint and the narratives of her stories.
  • N. Alizadeh, A. Baghinejad Pages 201-221
    Sohrab Sepehri, the contemporary innovative literary stylist poet, has always employed a symbolic and, at the same time, a peculiar language which is unique by itself. In general, his poem is a symbolic and a poetic description of a kind of mysticism intelligible to commonpeople. Through drawing upon poetic elements, phenomenon, and lexicon, Sepehri has tried to awaken the unconscious nature of his readers and divert their attention to new horizons. Due to his mentality and also his peculiar understanding of the events, he has had to resort to an unusual and symbolic language based on intuition. In this way,he has achieved a certain kind of aestheticism in his works. Semantic, linguistic, imagery and symbolic defamiliarization can be traced in his poetry. These very peculiarities have made him a different and modern poet in our time. The present paper reviews some aspects of Sepehri's symbolism through exploring his use of words, objects andthe living things as perceived through his intuition and mysticism.
  • M. H. Nikdarasl Pages 223-248
    Pride is in fact one of literary varieties which can be found both in the verse and in the prose. Different manifestations of honor are evident at different époques, influenced by temporal and local changes. In the introduction of the present study, attempt has beenmade to investigate the nature of pride, its relationship with personality and one’s perception of oneself, as well as its function as a mental and personality element. Moreover, Hafez's sonnets in which his pride is manifest have been reviewed. The next part of the study deals with a detailed explanation of the dimensions and reasons ofHafez's pride in his speech. Hafiz's magnanimity, which is rooted in the political and social era of the poet, is another striking aspect of Hafez’s pride, which is further discussed in a separate section of the study. The other distinguishing prides such as pride in Rendi, Love,and Beloved form another part of the study. At the end, we make conclusions on the basis of Hafez's various prides, which have individual, social, and critical implications.