فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1389)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1389)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهدی برقعی، امیر حسام حسنی، احمدرضا یزدان بخش، ملیحه شاهنگیان صفحه 1
    ورود فاضلاب های حاوی ترکیبات پاک کننده و شوینده به محیط زیست طی فرآیند تولید و مصرف مخاطرات عدیده ای را برای محیط زیست ایجاد می‎ کند. روش های متداول تصفیه فاضلاب بازده مناسبی برای این ترکیبات ندارند به همین دلیل باید از روش های مناسبی جهت حذف این ترکیبات استفاده کرد. پژوهش حاضر در جهت بررسی کارایی جاذب های طبیعی در حذف دترجنت انجام گرفته است. در این مطالعه از جاذب های طبیعی نظیر خاک اره خام، میوه کاج زغالی شده. خاک اره زغالی شده، کربن فعال و خاک کائولینیت استفاده گردید. این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و با استفاده از نمونه های فاضلاب سنتتیک حاوی دترجنت آنیونی از نوع LAS انجام گرفت، بدین منظور نمونه هایی با سه غلظت 25، 50 و 300 میلی گرم بر لیتر LAS ساخته شد.
    پس از آماده سازی اولیه جاذب و اضافه نمودن مقدار مشخصی از جاذب به نمونه های فاضلاب، زمان تعادل و بازده جذب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد زمان تعادل کربن فعال 90 دقیقه، خاک اره زغالی شده 60 دقیقه، میوه کاج زغالی شده در تماس با غلظت 25 میلی گرم بر لیتر LAS، 30 دقیقه و در تماس با غلظت 300 میلی گرم بر لیتر LAS، 45 دقیقه می باشد. همچنین در این مطالعه مشخص گردید که با کاربرد 10 گرم میوه کاج زغالی شده بازده جذب حدود 95% حاصل می گردد که با بازده جذب 5/1 گرم کربن فعال برابر می باشد. درصورتی که بازده جذب برای خاک کائولینیت و خاک اره بسیار کم و برای خاک اره زغالی شده حدود 35% به دست آمد. در نهایت ایزوترم جذب هر کدام از جاذب ها تعیین گردید. کربن فعال و خاک اره زغالی شده از جذب فروندلیخ تبعیت می کردند و فرایند جذب توسط میوه کاج زغالی شده از معادله جذب لانگموئر پیروی می کرد.
    کلیدواژگان: دترجنت، میوه کاج زغالی شده، خاک کائولینیت، خاک اره زغالی شده، کربن فغال
  • سعید گیتی پور، مصطفی ابوالفضل زاده، محمدعلی حسین پور صفحه 11
    با پیشرفت فن آوری، مصرف مواد و ترکیبات پیچیده و خطرناک شیمیایی ساخته بشر و ورود این ترکیبات به محیط زیست، مساله حفاظت از خاک و آب های زیر زمینی اهمیت بالایی پیدا کرده است. استفاده از روش های جذب و یا تثبیت و جامد سازی و یا لاینر های خاکی، برای جلوگیری از انتشار و یا نشت ترکیبات خطرناک بیشتر مورد توجه است. در این بین خاک های رسی به علت خصوصیات ویژه نظیر سطح به حجم بالا، خاصیت جذب و تورم زیاد و... برای جذب آلاینده های آلی در جهت تثبیت و جامد سازی آلاینده ها و یا ساخت لاینر های خاکی همواره مورد توجه محققان ژئوتکنیک زیست محیطی بوده است. در این بین خاک های رسی بنتونیتی به علت پیوند های خاص بین سل ها از اهمیت خاصی بر خوردارند. اصلاح ساختار خاک های رسی بنتونیتی و تبدیل آن ها به خاک هایی که در حجم پایین قابلیت جذب هیدروکربن ها را چند برابر حجم اولیه خود دارند، امروزه مورد توجه بسیار است. درحقیقت این کارایی رس ها امکان استفاده از آن ها را برای جذب آلاینده های محلول در آب و یا در امر تثبیت آلاینده ها در خاک میسر می سازد. در این مقاله با استفاده از دستگاه برگشت اشعه ایکس میزان تغییرات فضای بین لایه ای رس های معمولی و اصلاح شده در برابر آب، بنزین، MTBE، و ترکیبات BTEX به دقت مورد بررسی قرار گرفته است. به طور مثال افزایش فضای بین لایه رس های اصلاح شده در برابر بنزین 2/44% بوده در حالی که رس های معمولی تغییرناچیزی در برابر این ماده از خود نشان می دهند. این امر نشان از خاصیت هیدروکربن دوستی رس های اصلاح شده در مقابل آب دوستی رس های معمولی دارد. نتایج آزمایش ها برای سایر ترکیبات این امر را تایید می کند. لازم به ذکر است بیشترین تغییر در رس های اصلاح شده مربوط به MTBE با 48% تغییر (از 6/28Ǻ به 32/42 Ǻ مشاهده شده است، در حالی که آب با 5/4% کم ترین تغییر را دارا بود.
    کلیدواژگان: بنتونیت معمولی، بنتونیت اصلاح شده، آزمایش برگشت اشعه MTBE، BTEX، X
  • سوسن نوروزی، مجتبی اردستانی، فریدون غضبان، خسرو خسرو تهرانی صفحه 21
    در منطقه مبارکه فعالیت های صنعتی و کشاورزی می توانند به عنوان اصلی ترین عوامل انتشار آرسنیک در منطقه محسوب می شود. هدف اصلی از این تحقیق مطالعه و ارزیابی وسعت میزان آلودگی عنصر آرسنیک، در خاک محدوده جنوب غربی مبارکه می باشد،در این مطالعه از نمونه برداری سیستماتیک و آنالیز شیمیایی استفاده گردید که پس از دا نه بندی رسو بات، نمونه ها با روش ICP آنالیز شده و مقادیری آرسنیک در خاک منطقه تشخیص داده شد و نقشه پراکندگی آن رسم گردید. به علت تاثیر عناصر آهن و فسفر در گسترش آرسنیک، مقادیر این دو عنصر در خاک نیز تعیین شدو نقشه های پراکنش آن ها رسم و با نقشه پراکنش آرسنیک مقایسه گردید. از دید گاه زیست محیطی غلظت آرسنیک در منطقه مورد مطالعه در دامنه غلظت معمول (1/0 تا 40 قسمت در میلیون) قراردارد..
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، آرسنیک، منطقه مبارکه
  • فریده عتابی، سیدمحمود شریعت، سیدمسعود منوری، مجید رضایی عارف صفحه 29
    شهرقم بدلیل قرارگرفتن در حاشیه کویر و دسترسی به معادن مرغوب خاک رس مناسب جهت ساخت آجر به عنوان یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی و همچنین به لحاظ افزایش جمعیت و تقاضای فزاینده برای مسکن و در نتیجه بهبود وضع اقتصادی و رفاه اجتماعی، دارای کوره های آجرپزی فراوانی است. بیشترین تعداد کوره های آجرپزی و گچ و آهک در بخش جنوب شرقی شهر قم مستقر هستند و تعداد آن ها جمعا 446 کوره ودر منطقه جاده کاشان 225 کوره است که در مجموع حدود 95520 مترمکعب در سال سوخت سنگین مصرف می نمایند.
    هدف اصلی این تحقیق ارایه برنامه مدیریت زیست محیطی کوره های آجر پزی شهر قم از طریق تعیین میزان غلظت گازهای خروجی از آن ها و آسیب های زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت و برداشت خاک و عملکرد کوره های سنتی و هوفمن می باشد، برای این منظور تناژ آلوده سازها با محاسبه میزان مصرف سوخت و تناژ از دست دادن خاک با اندازه گیری وزن هر آجر و اختلاف وزن آن با خاک هم حجم اولیه آن محاسبه شده است. سپس با تعیین مقدار آلاینده ها در 10 ایستگاه و هر ایستگاه 12 نوبت (جمعا 120نمونه از هر کدام) کیفیت هوای تنفسی منطقه و ارتباط با دوری و نزدیکی کوره های سنتی و هوفمن به دست آمد. آزمایش آلاینده ها در خروجی دودکش های کوره های سنتی و هوفمن توسط دستگاه DELTA 2000 انجام و مقایسه گردید.
    نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار CO و SO2 تولیدی در کوره های سنتی به ترتیب ppm 5/392 و ppm469 و در کوره های هوفمن ppm 5/278 و ppm4/13 است. با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیری آلاینده ها و مقایسه آن ها با استاندارد ها و ضوابط زیست محیطی، این کوره ها آلاینده محیط زیست شناخته شده و فعالیت آن ها مغایر با ضوابط زیست محیطی می باشد. با تغییر فرایند کوره ها، کنترل سوخت و مشعل، تغییر ترکیب آجر، جایگزینی مواد و اصلاح و بازسازی زمین های ازبین رفته و دستورات مدیریتی پایش و انتخاب محل مناسب می توان محیط زیست را حفظ کرد.
    کلیدواژگان: کوره های آجرپزی قم، کنترل و پایش، برنامه مدیریت زیست محیطی، آلاینده های هوا
  • علی دریابیگی زند، غلامرضا نبی بیدهندی، ناصر مهردادی، روانبخش شیردم صفحه 41
    زیست پالایی گیاهی یک فن آوری اقتصادی و دوستدار محیط زیست می باشد که می تواند در حذف آلودگی نفتی از خاک موثر باشد. انتخاب گونه های مقاوم و بومی که قابلیت تطابق با شرایط محیطی در محل آلوده را دارند یک عامل کلیدی در موفقیت زیست پالایی گیاهی است که در این تحقیق مد نظر قرار گرفته است. این تحقیق به بررسی پارامترهای رفتاری 5 گونه گیاهی یونجه، کرچک، آفتابگردان، کتان و ذرت بلالی در خاک بسیار آلوده (بدون کود و کوددار) و توانایی آن ها در حذف ترکیبات نفتی از خاک پرداخته است. پایش رشد گیاه در روزهای 10، 20، 30، 60 و 90 انجام گرفت. آنالیز غلظت آلودگی در خاک به روش گازکروماتوگرافی (GC) با دتکتور FID انجام گرفت (هشت نمونه خاک با سه تکرار). آلودگی نفتی دارای تاثیر قابل ملاحظه بر رشد گیاهان بود. گونه های آفتابگردان و ذرت بلالی نسبت به سایر گونه ها از رشد بهتری در خاک های آلوده برخوردار بودند. در میان گیاهان رشد کرده در خاک آلوده، بیشترین ارتفاع اندام هوایی در گونه گیاهی آفتابگردان (تیمار I-5/25 سانتی متر)، حداکثر طول ریشه در کرچک (تیمار H -26 سانتی متر)، حداکثر بیومس خشک ریشه در آفتابگردان (تیمار I-2/4 گرم) و بیشترین بیومس خشک اندام هوایی برای ذرت بلالی (تیمار E-6/2 گرم) به دست آمد. همچنین در میان کودهای استفاده شده، کود پیت بهترین کارایی را بر رشد گیاهان در خاک آلوده به ترکیبات نفتی نشان داد. حداکثر میزان حذف TPHs در کتان (63/87 %) مشاهده شد به طوری که این گونه گیاهی توانست در مدت سه ماه بیش از mg/kg 35000 از ترکیبات نفتی خاک را حذف کند. نتایج این تحقیق نشان داد تکنولوژی زیست پالایی گیاهی روشی موثر و نوید بخش در حذف آلودگی نفتی از خاک های بسیار آلوده می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، انتخاب گیاه، پارامترهای رشد، زیست پالایی گیاهی، آلودگی خاک، پالایشگاه تهران
  • فرهاد دبیری، بیتا آزادبخت صفحه 59
    همه ساله حدود 17500 گونه از انواع حیوانات و گیاهان در دنیا محو و نابود می شوند که این تعداد از نظر اکولوژیکی رقمی کمتر از حد واقعی را نشان می دهد. در سال های اخیر اجلاس ها و کنفرانس های مهم و متعددی در جهان برگزار گردیده است که منجر به شناخت و تصمیم گیری در راه مقابله با عمده ترین مسایل زیست محیطی شده است و کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های جانوری و گیاهی وحشی در معرض خطر انقراض معروف به CITES * از موافقتنامه های زیست محیطی بین المللی است که با هدف حمایت از گونه های در معرض خطر انقراض در مقابل تجارت بی رویه جهانی تدوین یافته و در حال حاضر یکی از موثرترین معاهدات زیست محیطی برای حمایت از این گونه ها در سطح جهان است. هر چند که CITES دارای ماهیت قاعده سازی در سطح جهان است لیکن بنا به دلایل مختلف از جمله محدودیت و خاص بودن موضوع و عدم برخورد مستقیم با حاکمیت ملی دول و تحدید حدود آن، ذاتا در حدی نیست که بتواند تبدیل به یک عرف بین المللی شود، لذا این معاهده صرفا میان کشورهای عضو معتبر بوده ولی دارای آثاری غیر مستقیم نسبت به کشورهای غیر عضو نیز می باشد، به عبارت دیگر با توجه به روند سریع عضویت کشورها تاثیرات عمومی و جهانی آن انکار پذیر نمی باشد. ایران نیز به عنوان یکی از اعضای این معاهده بیش از سه دهه است که در راستای اهداف آن گام بر می دارد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون زیست محیطی، تنوع زیستی، تجارت بین المللی، گونه های در معرض خطر انقراض
  • سیدعلی جوزی، سحر رضایان صفحه 71
    این مطالعه ازتاریخ 1/2/1385لغایت 30/4/1386با هدف بررسی آلاینده های ناشی ازشهرک صنعتی یک بندرعباس درمرحله بهره برداری و ارایه برنامه مدیریت محیط زیست این مجتمع صنعتی به انجام رسید. در حال حاضر 38 واحد صنعتی در گروه های: صنایع شیمیایی، غذایی، فلزی، کانی غیرفلزی، سلولزی و برق والکترونیک دراین شهرک صنعتی فعال است. به منظور تدوین برنامه مدیریت محیط زیست شهرک صنعتی درمرحله بهره برداری گام های ذیل به ترتیب به انجام رسید: تعیین خط مشی و اهداف زیست محیطی شهرک صنعتی، بررسی اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی درمحدوده تحت تاثیر، طرح ریزی، اجرای برنامه ها و طرح های عملیاتی و ممیزی و پایش میزان پیشبرد اجرای برنامه ها. به منظوربررسی اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی ابتدا کار تعیین ایستگاه ها، نمونه برداری واندازه گیری ازمولفه های محیطی شامل پساب خروجی از تصفیه خانه، هوا و صوت به انجام رسید. نمونه برداری از هوا و صوت در ده ایستگاه و نمونه برداری از پساب خروجی فاضلاب به منظور تعیین پارامترهایBOD، COD، TSS و... دردو نوبت به انجام رسید. پس از اندازه گیری نمونه ها نتایج آنالیز با استانداردهای رایج مقایسه گردید. نتایج آنالیز نمونه های پساب خروجی ازشهرک صنعتی مبین BOD بیش ازmg/litr 240 بود. همچنین در پساب خروجی شهرک صنعتی، آلودگی میکروبی تشخیص داده شد. ازبررسی کیفیت هوای منطقه مشخص شد که میزان آلاینده های گازی NO2، NO و SO2 وازن تروپوسفری از حد مجاز بالاتر است. نتایج اندازه گیری صوت درسه ایستگاه«بیتا برق جنوب»، «مجتمع پلاستیک هرمزگان» و «کارخانه تولید اکسیژن هرمزگان» به ترتیب به میزان 3/76، 2/78 و 8/76 دسی بل گزارش گردید که بیش ازحد مجازتعیین شده صوت در محیط های صنعتی است. راهکار پیشنهادی برای کنترل این آلودگی ها و تقلیل اثرات احتمالی آن برمحیط و سلامت کارکنان این مجتمع صنعتی - مسکونی، اجرای طرح پایش و ممیزی زیست محیطی در طول یک برنامه کوتاه مدت است. یکی از ارکان اصلی سامانه مدیریت محیط زیست، انجام دقیق ومنظم ارزیابی های زیست محیطی وممیزی وپایش برنامه های حفاظتی است. از همین روی دراین مطالعه، درجهت دستیابی به اهداف برشمرده واجرای برنامه مدیریت زیست محیطی درعرصه تحت بررسی، تلاش گردید ضمن تاسیس واحد مدیریت محیط زیست شهرک صنعتی، خط مشی زیست محیطی تبیین شده این مجتمع صنعتی تا پایان سال 1388 محقق گردد.
    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، بررسی اثرات زیست محیطی، برنامه مدیریت محیط زیست، ممیزی و پایش
  • عقیل مرادمند جلالی، مجید لطفعلیان، سیاعطاءالله حسینی، رامین نقدی صفحه 81
    بهره برداری از جنگل مانند استفاده از سایر نعمات خداوند کاری ضروری، عاقلانه و اقتصادی است. هر چند این کار صدماتی را به جنگل وارد می آورد. یکی از مهم ترین این صدمات فشردگی خاک می باشد که باعث تاخیر در زادآوری،کاهش رشد درختان یا نهال ها و فرسایش خاک جنگل می شود. ولی می توان با بررسی سیستم های مختلف بهره برداری برای هر منطقه روشی از بهره برداری را تعیین کرد که کم ترین صدمات را به توده جنگلی وارد آورد. به منظور بررسی اثر حمل و نقل با دو روش سنتی و صنعتی بر فشردگی خاک مطالعه ای در سری 9 از حوزه 9 شفارود انجام گرفت که طی آن میزان فشردگی خاک، فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبیدگی حاصل از عملیات چوبکشی توسط این دو روش با توجه به میزان یکسانی از چوب خارج شده (100 متر مکعب) در طول یک مسیر 200 متری انجام یافت. نمونه های مورد نظر در دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متری از خاک مسیرهای چوبکشی توسط سیلندر استاندارد برداشت شده و مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان فشردگی در عمق 10-0 در روش سنتی بیشتر از روش صنعتی است ولی درعمق 20-10 سانتی متری این نتیجه برعکس می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به اثرات چوبکشی با قاطر و اسکیدر بر کوبیدگی خاک، فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبیدگی نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو روش از نظر میزان کوبیدگی در عمق کلی 20-0 سانتی متری خاک وجود ندارد. هم چنین از نقطه نظر فشار وارد بر واحد سطح و درصد پراکنش کوبیدگی تفاوت معنی دار بوده به طوری که میزان فشار وارد بر واحد سطح در روش چوبکشی با قاطر بیشتر بوده ولی درصد پراکنش کوبیدگی در روش چوبکشی با اسکیدر بیشتر است.
    کلیدواژگان: فشردگی خاک، مسیر چوبکشی، سیلندر استاندارد، چوبکشی با قاطر و اسکیدر، درصد پراکنش کوبیدگی، شفارود
  • مسعود منوری، عبدالرضا کرباسی، فرهاد امین شرعی صفحه 93
    طراحی و ایجاد شهرهای جدید در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه بیشتر برای سیاست اسکان و جذب سرریزهای جمعیتی که مشکلات شهرنشینی را سبب می شود، اجرا می گردد. معمولا شهرهای جدید به دلیل استفاده از امکانات شهرهای بزرگ در مجاورت آن ها مکان یابی می شوند.
    شهر جدید اندیشه در فاصله 30 کیلومتری محور غرب و جنوب غربی تهران احداث شده و 1495 هکتار وسعت دارد. جمعیت نهایی این شهر 118000 نفر پیش بینی شده است. علی رغم اهمیت شهر جدید اندیشه به لحاظ وسعت و نزدیکی به پایتخت، هیچ گونه برنامه ریزی جهت سامان دهی و مدیریت پسماندهای آن صورت نگرفته است. برای بررسی پسماندهای شهر جدید اندیشه، فاز 3 شهر جدید اندیشه که نسبت به بقیه فازها دارای جمعیت بیشتری می باشد، انتخاب گردید. در این مقاله با استفاده از نرم افزار GIS ساما ندهی وضعیت موجود پسماندها، طراحی و مکان گزینی مخازن مکانیزه پسماندها و تعیین مسیر حرکت خودروها تحلیل و ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شهر جدید اندیشه، مدیریت بهینه، پسماند، طراحی مسیر حرکت، مکان یابی مخازن مکانیزه
  • اکرم الملوک لاهیجانیان، شادی شیعه بیگی صفحه 105
    با توجه به اهمیت فضاهای سبز شهری، باز زنده سازی پارک 8 شهریور در شهر سمنان مورد بررسی این تحقیق قرار گرفت. هدف از انجام این تحقیق بررسی فضای پارک های شهری، ناهنجاری ها و نابسامانی های موجود در پارک ها به دلیل طراحی نا مناسب در فضاهای پارک ها است.
    این تحقیق توصیفی و تحلیلی است جامعه آماری پژوهش کلیه مراجعان پارک از طریق انتخاب تصادفی (Random Sampling) و با محاسبه میانگین کاربری استفاده در یک ماه پر رفت و آمد انتخاب و محاسبه شدند، سپس پرسشنامه ای در محدوده 40 نفر از کارشناسان پارک ها و مدیران توزیع گردید. از جدول فراوانی و فراوانی در صدی، نمودار توزیع پراکندگی و محاسبه آزمون پیرسون استفاده به عمل آمده ارتباط معنی دار بر سوالات سنجیده که منجر به تایید و اثبات فرضیه ها شد. فرضیه شماره 1 تحقیق«دستیابی به معیارها و طراحی مناسب در پارک به ایجاد محیطی آرام بخش و مفرح ویژه شهروندان کمک می نماید» با محاسبه فراوانی در صدی، محاسبه آزمون پیرسون و وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تآیید شدفرضیه شماره 2 تحقیق«به کارگیری تمهیدات و تجهیزات مناسب در پارک به جذب شهروندان و طبیعت گردی می انجامد.» با محاسبه فراوانی در صدی، محاسبه آزمون پیرسون و وجود تفاوت معنی دار بین سوالات تایید شد. نتیجه گیری مینماید به لحاظ شرایط اجتماعی و قرار گرفتن سایت در جنوبی ترین نقطه شهر امنیت پارک تامین شود. درختان با توجه به شرایط آب و هوای منطقه کاشته شود. جانمایی پارک با عنایت به استقرار آن در جوار شریان های اصلی شهری امکان مناسبی را برای کارکرد پارک در سطح شهر فراهم آورد. پارک به عنوان عرصه تفریحی- فراغتی درون شهر، امکان توجه بیشتر مردم به پارک را فراهم آورد.. کاربری از سطوح سبز و محدوده های درخت کاری در حاشیه پارک کمبودهای فضای و نمای مناسب را ایجاد کند
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، اوقات فراغت، تمهیدات و تجهیزات پارک، الگوی زیباسازی منظر، محیط
  • اعظم نامداری، فرامرز ترکیان صفحه 119
    تولید ضایعات، از مشخصات ویژه هر واحد صنعتی است که شرکت مورد مطالعه نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. هدف از این تحقیق، شناسایی و طبقه بندی پسماندها و مواد شیمیایی مصرفی، به منظور مدیریت آن ها، تا آخرین مرحله از مدیریت پسماند است. در این مطالعه که به صورت میدانی در عسلویه انجام یافت، پس از شناخت و بررسی فرآیند تولید، نقاط تولید پسماند، نوع و حجم پسماندهای تولیدی و دوره تخلیه پسماندها شناسایی شد. علاوه بر آن، طبقه بندی مواد شیمیایی تولیدی و مصرفی بر اساس قانون RCRAو کنوانسیون بازل، اختصاص کدهای مخصوص به هر ماده، تفکیک اصولی پسماندها از مبدا و نحوه مدیریت ضایعات تا مسیر نهایی نیز مورد بررسی و اجرا قرار گرفت. در این مطالعه، عمده پسماندهای فرآیندی، کاتالیست ها و روغن ها، و عمده پسماندهای غیر فرآیندی، بشکه های مواد شیمیایی شناخته شد. همچنین نحوه صحیح شیب بندی، سکو بندی و چیدمان و انبارش مواد شیمیایی مصرفی، طراحی و اعلام شد. نهایتا نحوه صحیح مدیریت ورود و خروج زایدات و مواد شیمیایی بر اساس کنوانسیون بازل طراحی شد. با اجرای این طرح، پسماندهای تولیدی و مواد شیمیایی مصرفی در این شرکت از ابتدا تا مراحل انتهایی مدیریت می شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، زایدات شیمیایی، RCRA، کنوانسیون بازل، پتروشیمی پردیس، عسلویه
  • سید امیر ناصر هراتی، فریدون وفایی، رضا عبدالله زاده صفحه 129
    با توجه به این که بخش قابل ملاحظه ای از جمعیت جهان در کنار سواحل زندگی می کنند و با عنایت به رشد روز افزون جمعیت و به تبع آن افزایش تولید پسماند شهری بررسی تاثیرات متقابل مدیریت سواحل و مدیریت پسماند نقش بسیار مهمی در ارایه یک سیستم بهینه دارد.
    در این تحقیق سعی بر آن شده تا با شناخت سه استان شمالی کشور و بررسی مدیریت کنونی پسماند و وضعیت موجود و همچنین تجزیه و تحلیل آن، ابتدا با توجه به مدیریت سواحل و جایگاه مدیریت پسماند در مبحث فوق به کمک مدل سیستم های حمایت از تصمیم گیری (DSS) سناریوی برتر در خصوص مدیریت پسماند شناسایی شود؛ سپس با کمک روش SWOT (نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها) و ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی QSPM اولویت راهبردهای مدیریت پسماند در مدیریت سواحل استان های شمالی طبقه بندی گردد تا صحت سناریوی برتر به دست آمده در مدل سیستم حمایت از تصمیم گیری مشخص شود. نتایج نشانگر آن است که روش ارائه شده سازگاری مناسبی با مدیریت پسماند شهری داشته و دقت تصمیم گیری ها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: مناطق ساحلی ایران، مدیریت پسماند شهری، QSPM، SWOT، DSS، ICZM
  • سید محمد شبیری، محمدرضا سرمدی، شیوا شریفیان صفحه 143
    در این تحقیق به شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی دبیران و دانش آموزان در زمینه محیط زیست پرداخته می شود. این تحقیق با هدف شناخت نیازها و اولویت های آموزشی دانش آموزان و دبیران مربوط در مورد محیط زیست انجام گرفته است.
    نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق صورت گرفته توصیفی پیمایشی و روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه می باشد. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظر اساتید دانشگاه پیام نور، کارشناسان و دبیران آموزش و پرورش استفاده گردیده و همچنین ضریب پایایی پرسشنامه 78/0 می باشد که از طریق آلفای کرانباخ به دست آمده است. جامعه مورد مطالعه شامل دو گروه دانش آموزان و دبیران مقطع راهنمایی شهر تهران می باشد. نمونه ها به روش خوشه ایاز 5 منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز شهر تهران (شامل مناطق 2، 3، 6، 8 و17) انتخاب شده است. نمونه آماری شامل 300 دانش آموز دختر و 200 دانش آموز پسر و همچنین 60 نفر دبیر زن و 40 نفر دبیر مرد می باشد.
    از روش های آمار توصیفی برای توصیف داده ها و از آمار استنباطیt گروهای مستقل، برای مقایسه میانگین دو گروه دانش آموز و دبیر استفاده شده است. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزارspss14 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که دانش آموزان و دبیران نیاز به کسب دانش و آگاهی های بیشتری در زمینه مسایل مربوط به محیط زیست دارند. ضمنا با این که دبیران از سطح دانش بالاتری نسبت به دانش آموزان برخوردارند، اما باید به شناخت و آگاهی بیشتری دست پیدا کنند.
    برنامه های آموزشی ارایه شده در کتب درسی دانش آموزان مقطع راهنمایی آگاهی و شناخت کافی در دانش آموزان در زمینه محیط زیست ایجاد نمی کند.و محتوای کتب درسی را در این زمینه باید افزایش داد. و برای افزایش محتوای کتب باید دامنه ای مطلوب از دانش ها، مفاهیم، شناخت ها، مهارت ها، تجربه ها، نگرش ها و علاقه مندی های دانش آموزان را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، اولویت بندی، آموزش محیط زیست، دبیران و دانش آموزان راهنمایی
  • معصومه خسروی رینه، طاهر نژاد ستاری، فتح الله فلاحیان، رمضانعلی خاوری نژاد، اسدالله متاجی صفحه 151
    شناسایی فلور دیاتومه ای و بررسی تغییرات جمعیتی آن ها در رودخانه هراز برای اولین بار، از فروردین تا اسفند ماه سال 1386 با نمونه برداری ماهیانه از 10 ایستگاه صورت گرفت و همراه با آن عوامل فیزیکوشیمیایی آب نظیر دما، PH، اکسیژن محلول (DO)، هدایت الکتریکی (EC) آب اندازه گیری شد. نمونه برداری از بسترهای سنگ و رسوب انجام گرفت. نمونه ها در محل توسط فرمالدئید 3% تثبیت شدند و در آزمایشگاه برای شناسایی بهتر دیاتومه ها اقدام به تمیز کردن سلول ها شد. در بررسی دیاتومه ها از روش شمارش استفاده شد که در این روش می توان فراوانی گونه ها را نیز مشخص کرد. در مجموع 33 گونه متعلق به 5 جنس از شاخه Bacillariophyta شناسایی گردید. Navicula با 21 گونه، Gyrosigma، با4گونه، Fragilariaبا 3گونه، Cocconies، Achnanthes با 2 گونه، Achnanthidium با 1گونه، شناسایی شدند.
    گونه های Navicula،Viridule،Navicula halaphila به عنوان گونه های غالب مشاهده شدند. بیشترین تراکم جمعیت در زمستان (دی و بهمن) مشاهده شد. نتایج آنالیز همبستگی اختلاف معنی داری را بین تراکم اجتماعات دیاتومه در ایستگاه های مختلف و زمان نمونه برداری نشان داد. همچنین آنالیز یاد شده نشان داد که بین متغیرهای فیزیکوشیمیایی آب و گونه های دیاتومه ارتباط معنی داری وجود دارد. به طور کلی کاهش تنوع دیاتومه ها از بالادست رودخانه به سمت پایین دست رودخانه نشانه ای از افزایش آلودگی و تاثیر آن بر ترکیب گونه ای و فراوانی دیاتومه در رودخانه هراز می باشد
    کلیدواژگان: دیاتومه، عوامل فیزیکوشیمیایی، Bacillariophyta، آلودگی
  • لالیک ساریخانی، مژگان جندقی، آرش جوانشیر خونی، مریم شاهپوری صفحه 163
    ورود پساب های ناشی ازفعالیت های کشاورزی و صنعتی، به منابع پذیرنده (رودخانه ها، دریاچه ها و...)، باعث برهم خوردن شرایط اکولوژیک، این اکوسیستم ها شده است. به گونه ای که در بسیاری از اکوسیستم های آبی مساله غنی شدن (Eutrophication) حیات اکوسیستم را به مخاطره انداخته است. ارایه یک روش کنترل بیولوژیک به منظور رفع این مشکل دلیل اصلی انجام این تحقیق بوده است.
    در تحقیق حاضر نرخ فیلتراسیون دو گونه صدف Corbicula fluminea و Anodonta cygnea با واسطه جلبک Chlorella spp در یک سیستم مدار بسته مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه، سه تیمار مختلف جلبک(104 × 5 و 105 × 1 و105 × 2 سلول در هر میلی لیتر) که قبلا در محیط کشت تک گونه ای و با استفاده از محیط گیلارد کشت داده شده بود، مورد آزمایش قرار گرفت. روش کار سیستم به این صورت بود که صدف ها و آب احاطه کننده آن ها در دوره های زمانی 30 دقیقه ای بازدید و نمونه برداری می شدند. در صورتی که بین هر دو دوره 30 دقیقه ای و در طول 120 دقیقه در جریان گردشی، پالایش طبیعی خود را انجام می داد. هر تیمار 3 تکرار داشته و کل آزمایش ها 2 بار نیز تکرار گردید. نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب است که در هر سه تیمار، با گذشت زمان نرخ فیلتراسیون صدف های یاد شده کاهش می یابد. همچنین در مورد صدف C. fluminea در بین تیمارها با وجود اختلافات جزئی این اختلافات معنی دار نمی باشند. بیشترین نرخ فیلتراسیون در تیمار اول(غلظت پایین) 56/3 0.7) = ) میلی لیتر در دقیقه بر گرم (وزن خشک ماده آلی) مشاهده شده است. در مورد صدف A. cygnea نرخ فیلتراسیون در سه تیمار بسیار نزدیک به هم بوده و در تیمار دوم (غلظت متوسط) بیشتر است، هرچند میانگین 3 تکرار در غلظت پایین اختلاف معنی دار جزئی با غلظت متوسط دارد. ولی میانگین 3تکرار غلظت بالا با غلظت متوسط اختلاف ندارد.
    با مقایسه بین نرخ فیلتراسیون جلبک کلرلا توسط دو صدف مورد آزمایش می توان نتیجه گرفت که کارآیی صدف A. cygnea در فیلتراسیون جلبک کلرلا بیشتر از C. fluminea می باشد، به طوری که در تیمار اول نرخ فیلتراسیون جلبک کلرلا در مورد صدف C. fluminea، ml.min -1.gr -1(AFDW) 56/3 و در مورد A. cygnea 29/5 می باشد. در تیمار دوم و سوم نیز وضع به همین منوال است و از 44/3در C.flumineaبه 89/5 در A. cygnea افزایش یافته و در تیمار سوم از 95/2 در C. fluminea به 86/5 در A. cygnea رسیده است.
    با توجه به نتایج به دست آمده و توانایی نسبتا خوب تصفیه ای این دو گونه صدف، می توان از آن ها جهت کنترل زیستی و کاهش شکوفایی فیتوپلانکتونی در دریاچه های یوتروف، استخرها و سیستم های فاضلاب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نرخ فیلتراسیون، جلبک Corbigula fluminea، Chlorella spp و Anodonta cygnea
  • داریوش ستارزاده، محمد نقی زاده، فرح حبیب صفحه 173
    بحث فضای شهری، از دغدغه های بسیار پر جاذبه ای در حیطه شهر سازی است که بسیاری از اندیشمندان این رشته را به سوی خود جذب نموده و توجه آنان را به خود معطوف داشته است. در طول تاریخ، همواره تصور بشر و به تبع آن تعریف وی از فضا و فضای شهری دچار تغییرات شگرفی گشته است. امروزه اساسا فضای شهری بعدی اجتماعی از تعریف فضای صرف شناخته می شود؛ هرچند هنوز هم عمده شناخت، تحلیل و طراحی فضا در شهر ها بیشتر با تاکید بر جنبه های زیبایی شناختی و با تکیه بر نظریات فرمالیستی صورت می پذیرد و به محتوا کمتر توجه می شود.
    در این مقاله سعی بر آن است تا با مراجعه به آرا و نظریات اندیشمندان، چارچوب نظری فضا و فضای شهری با تاکید بر جنبه های اجتماعی و فرهنگی آن ارایه شود و از سویی دیگر با ارایه این چارچوب نظری، تعریف فضای شهری توسعه یافته و ارزش های عمومی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی فضای شهری از دیدگاه های صرف زیباشناختی مبتنی بر فرمالیسم خارج شده نیروهای محتوایی را که تداوم بخش زندگی و پویایی فضای شهری هستند در بر گیرد؛ نیروهایی که به سبب جنبش های اجتماعی جامعه به خلق فضای شهری منجر می شوند. بنابراین، فضای شهری نه فقط با فرم بلکه با محتوا تعریف می گردد.
    کلیدواژگان: فضا، فضای شهری، اندیشه اجتماعی، جامعه، فرهنگ
  • نگین شعبانی، مهرو ابرکار، پرستو پریور، محسن کوچکزاده صفحه 185
    بوم شناسی سیمای سرزمین با استفاده از مفاهیم ساختار، عملکرد و تغییرپذیری، مبنای تحلیل و مدیریت سیمای سرزمین است. این رویکرد برای برنامه ریزی با هدف استفاده و حفاظت از فضاهای سبز و باز موجود و حفظ یکپارچگی بوم شناختی سیمای سرزمین شهری قابل استفاده است.
    رشد بی رویه شهر تهران در دهه های اخیر و تغییر ساختار بوم شناختی سیمای سرزمین آن، اختلالات ساختاری مهمی را در سیمای طبیعی و شهری به دنبال داشته که موجب تغییر عملکرد و بر هم خوردن تعادل بوم شناختی شهر شده است.
    در این نوشتار، با هدف بهبود وضعیت موجود، ابتدا نقشه پوشش اراضی بر اساس تفسیر تصویر ماهواره ای لندست (2002) تهیه و ساختار سیمای سرزمین شهر تهران در 3 مقیاس کلان، میانی و خرد مطالعه شد. سپس، ارتباط ساختار و عملکرد بررسی و عناصر مهم ساختاری شهر شناسایی شد. با توجه به خصوصیات سیمای سرزمین تهران، کل شهر به پهنه ها و زیرپهنه های مختلف تقسیم و بر این اساس راهکارهایی برای اصلاح ساختار سیمای سرزمین ارایه گردید
    کلیدواژگان: عناصر ساختاری، برنامه ریزی فضاهای سبز و باز شهری، شبکه حیاتی
  • چکیده مقالات انگلیسی
    صفحه 199
|
  • Seyyed Mahdi Borghei, Amir Hesam Hassani, Ahmad Reza Yazdanbakhsh, Malihe Shahangian Page 1
    Contamination of the aquatic environment by detergents is a worldwide problem. Usually waste water treatment processes are unable to remove their chemical efficiently; therefore, more appropriate techniques must be implied. The present research investigates the application of natural absorbents for removal of detergent from waste waters. Carbonic saw dust, activated carbon, raw saw dust, pine tress fruit, Caolinite sail was used as absorbent.Anionic detergent in the form of liner alkyl Benzene Sulphonate was used in 25, 50 and 300 mg/lit Concentration.After sample preparation and additional of detergent in the above concentrations the absorption behavior was studied. The results show that equilibrium time for activated carbon was 90 minutes, saw dust activated carbon 60 min. Pine tree fruit. 45 minutes. Using activated carbon made pine tree activate carbon reduced detergent concentrating by %95 which equaled 1.5 gram of standard activated carbon. Caolinite and raw saw dust proved to be the least efficient. The adsorption with activated carbon followed the Frundlich isotherm characteristics and carbonic pine tree fruit was accordance with Langemure isotherm.
    Keywords: detergent, Pine tree fruit. Caolinite sail.carbonic saw dust.activated carbon
  • Saeed Gitipour, Mostafa Abolfazlzadeh, Mohammad Ali Hosseinpour Page 11
    As a result of the consumption of hazardous chemicals and their pollution on the environment, the use of different stabilization and adsorption methods and the application of clay liners for prevention of dispersion and leaching of such chemicals have become a significant task in recent years. Organophilic Bentonites, due to their large surface areas, negative charges on their particles, and high adsorption characteristics could have many applications in treatment of contaminated sites. The above mentioned characteristics of modified Bentonites have enabled them to attract contaminants from solutions or stabilize them in soils.This study focuses on interlayer change of Bentonitic clays due to adsorption of aromatic contaminants. The results of X- ray diffraction analysis of modified Bentonite samples indicated a 44.2% interlayer increase after their exposure to gasoline while that of ordinary Bentonite samples was insignificant (5.16%). Similar observations were noticed for other aromatics contaminant, hence denoting their Organophilic properties. It should be mentioned that the highest Interlaminar change for modified Bentonite particles occurred in adsorption of MTBE with 48% increase (from 28.6A0 to 42.32 A0) while with the water shows 4.5% increase which is the lowest adsorption.
    Keywords: Ordinary Bentonite, Modified Bentonite, Xrd analysis, BTEX, MTBE, Aromatic ompounds
  • Sousan Norouzi, Mojtaba Ardestani, Fereydon Ghazban, Khoosro Khoosro Tehrani Page 21
    Industrial and agricultural activities are major factors for distribution of As in Mobarakeh region. The aim of this study is an evaluation of the extent and amount of Arsenic pollution in the soils of south – west Mobarakeh region. In this study, systematic sampling and geochemical analyzes were used. After granular metery the samples were analyzed using the ICP method. The amounts of As in soil weredistinguished and a distribution map was drawn with the Surfer software. Because of the effect of Fe and P in the distribution of As, their amounts in the soil were analyzed and the distribution maps were drawn and compared with the Arsenic map. Considering the global standards and comparing them with natural limits, Changes in the range of As were normal(0/1 -40 PPM).
    Keywords: soil pollution, Arsenic, Mobarakeh
  • Farideh Atabi, Sayyed Mahmood Shariat, Sayyed Masood Monavari, Madjid Rezaei Aref Page 29
    Because of locating in the border of desert and having access to suitable clay mine the city of Qom have abundant brick kilns for providing building materials in line with the increasing need and demand for housing due to population growth and the betterment of economic condition and social welfare. These kilns are often active in suburbs for a reduction in transportation costs and utilization of urban facilities. Most brick kilns, plastic kilns and lime kilns are placed in the southeast of the Qom's city. There are totally 446 kilns, of which 225 are located in Qom-Kashan road which consume yearly 95520 m3 heavy fuels. The main purpose of this research is presentation of environmental management plan for brick kilns in city of Qom by determining the fuel consumption, soil removal and the procedure used in traditional and Huffman kilns to reach suitable management guidelines by gaining information about the amount of pollutants regarding the kind of fuel and procedure. The amount of pollutants was calculated through measuring the fuel consumption and the amount of soil loss by weighting every bricks and then comparing it with its soil form. Then by determining the amount of pollutants in 10 stations, 12 times a day (totally 120 samples of every one), the quality of breathing air in the region and its correlation with the distance of traditional and Hoffman kilns was obtained. Examination and comparison of pollutants in traditional and Hoffman kilns chimney deference was done by DELTA 2000 analyzer. Each cube meter of brick weighed 1480 kg which was lighter than its soil form (1687 kg/m3). Both traditional and Hoffman kilns use Mazut as fuel. The amounts of CO and SO2 produced in the traditional kilns are 392.5 ppm and 469 ppm and these amounts in the Hoffman kilns are 278.5 ppm and 13.4 ppm. Data analysis of kilns location is showing, their relation with the amount of pollutants and has proved the importance and verification of the experiments. Taking into account the environmental standards and regulations kilns are considered as pollutants and are known as antienvironmental activities. But environment and industry can be both conserved by changing kilns procedures, control of fuel and torch, changing the brick compound, substitution of material, Restoration and repairing removed land, management monitoring guidelines and finding appropriate location.
    Keywords: Qom's Brick Kilns, Controlling, Monitoring, Environmental Management Plan, Air Pollutants
  • Ali Daryabeigi Zand, Gholamreza Nabi Bidhendi, Nasser Mehrdadi, Ravanbakhsh Shirdam Page 41
    Phytoremediation is an emerging cost-effect green technology that can be a promising solution to remediate hydrocarbon-polluted soil. Screening native tolerant plant species for growing on weathered, petroleum hydrocarbon-contaminated soil is a key factor for successful phytoremediation which is considered here. This study investigated the effect of hydrocarbon pollution with initial concentration of 40000 mg/kg of soil on growth characteristics of 5 plant species; Alfalfa (Medicago sativa L.), Castor bean (Linum usitatissumum L.), Sunflower (Helianthus annuls L.), Flax (Linum usitatissumum L.), and Maize (Zea mays L.) (With / without organic fertilizers). Plant growth was monitored on days 10, 20, 30, 60, and 90. At the end of the experiment, soil samples in which plant species had grown well were analyzed for total petroleum hydrocarbons (TPHs) removal by GC-FID (eight soil samples with three replicates). Oil pollution depressed growth of surveyed plants significantly. Sun flower and maize had better growth characteristics than other species. Among the cultivated plants in hydrocarbon contaminated soil, maximum shoot height, root length, dry biomass of root and shoot were achieved in Sun flower (treatment I-25.5 cm), Castor bean (treatment H-26 cm), Sun flower (treatment I- 4.2 gr), and Maize (treatment E-2.6 gr), respectively. In addition, among the used organic fertilizers in this study, peat fertilizer had the best influence on growth parameters of plant species cultivated in hydrocarbon contaminated soils. Maximum phytoremediation potential was achieved in flax (63.87 percent removal). Flax reduced TPHs concentration by up to 35000 mg/kg of soil in a three-month experiment. Results confirmed that phytoremediation holds promise as an efficient treatment technology for TPHs contaminated soil.
    Keywords: Petroleum hydrocarbon pollution, plant selection, growth parameters, phytoremedial, soil pollution, oil refinery of Tehran
  • Bita Azadbakht, Farhad Dabiri Page 59
    Each year, about 17500 various species of animals and plants get ruined around the world which this quantity is less than actual ecological statistics. During recent years, there have been several established meetings and conferences around the world which resulted better recognition and decision of fighting against the most important environmental dangerous factors. The convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) is an international environmental agreement aimed to protect the endangered species against the exceeding trade of these species and currently is one of the most effective Environmental Convention to save these species around the world. Although the CITES has regulatory identity around the world, but regarding to various reasons such as it`s limits and specific context of this issue and the lack of direct relation to national governments of states, this convention basically can`t play it`s role as an international expression, so this convention only is valid for it`s subscribers but has indirect effects on other countries. In other words, regarding to quick membership of countries in this convention, they have been working to catch the goals of this convention for 3 decades.
    Keywords: Environmental Convention, Biodiversity, International trading, Endangered Species
  • Seyed Ali Jozi, Sahar Rezaian Page 71
    This Study was carried out with the purpose of Investigating the Pollutants Resulted from Bandarabbas Industrial Estate I during operation phase and presenting Environmental Management Program for this Industrial Complex from 21/04/2006 to 21/07/2007. There are 38 Industrial units working in this Industrial Estate. These units are grouped as chemical, Food, Metal, non-metallic minerals, Cellulosic, and Electric and Electronics. To Develop an Environmental Management program for the Industrial Estate, the Following Steps were respectively taken during operation phase: to determine the environmental policy and objectives for the Industrial Estate, to Investigate Industrial Estate Environmental effects in the area of interest, to plan and implement the operational projects, and to control and monitor the extent of programs progress. To examine the Industrial Estate environmental effects, some stations were specified and environmental elements including wastewater repelled from treatment plant; air and sound were sampled and measured. Air and sound were sampled at ten stations and repelled wastewater was sampled twice to determine TSS, COD, BOD parameters. After the samples were measured, the results of the analysis were compared with the current standards. The results of Industrial Estate wastewater samples analysis revealed a BOD more than 240 mg/liters. Industrial Estate wastewater also contained microbial infections. The investigation of air quality in the area showed that the extent of gaseous pollutants such as NO, NO2, and SO2 and troposphere ozone exceeded the permissible level. Sound measurements at three stations "Bita SouthElectricity", "Hormozgan Rubber Complex", "Hormozgan Oxygen Generating Plant" were reported to be db 76.3, 78.2, 76.8 respectively, which were higher than the permissible level specified for sound in industrial areas. The proposed guideline for controlling these pollutions and reducing their potential effects on the Industrial Estate environment and personnel's health involves running a short-termed environmental control and monitoring program. A major element in environmental management is to perform a careful assessment of environment and to control and monitor the protection programs. Hence, in order to achieve the mentioned goals and running the environmental management program in the investigated area, this study intends to establish the Industrial Estate environmental management unit and put the Industrial Estate environment policy into action by 2009.
    Keywords: Industrial Estate, Investigation on Environmental Impacts, Planning of Environmental Management, Monitoring, Auditing
  • Aghil Moradmand Jalali, Majid Lotfalian, Sayed Ataollah Hosseini, Ramin Naghdi Page 81
    Harvesting of forests is a necessary, logical and economical action as other God’s gifts. Although we know it is harmful for forests. For instance soil compaction is the most important of those damages. But we can determine the best harvesting methods for each zone with investigation of different harvesting systems that have the least damages in forests. The negative impacts of soil compaction on these sites include the reduced growth of seedlings and residual trees. In some cases, it increases the surface runoff and erosion. Therefore, we investigated the effect of two methods of transportation system used on forest soil, in district 9 of Shefarood. Soil compaction degree, by pressure and percentage of compacting dispersion caused by skidding, estimated by this two method based on identical out putting volume (100m3). Along a pathway by 200 meter length, Sampling for bulk density was conducted using a standard cylinder soil sampler in the depths of 0-10, 10-20 cm. The result showed that compaction in depth of 0-10 cm was more in animal logging compared with skidder. But adverse result obtained in the depth of 10-20 cm. These analysis show that the effect of skidding with mule and skidder, soil compaction, standing ground pressure and percentage of soil compaction was not significantly different between these methods in the depth of 20 cm. Also the standing ground pressure was significantly higher logged by mule than logged by skidder, but the percentage of spreading of compacting was more in skidding by the skidder.
    Keywords: harvesting, soil compaction, skid trail, mule, skidder, Shefarood
  • Masoud Monavari, Abdolreza Karbasi, Farham Amin Sharei Page 93
    The main goal of designing and developing of new cities in developed and developing countries is to achieve the policy of settling and attracting the population spillway out of the great cities. Usually selected sites for constructing new cities determined in the vicinity of greater cities in order to benefit the facilities of the greater cities. Andisheh new city is constructed in 30 km distance of the west and south west of Tehran, and extends 1495 HA. Predicted final population for this city is about 118000 persons. Unlike the importance of Andisheh new city, its extension and its vicinity with the capital city, there is no plan in order to organize and manage its solid wastes. To survey the solid wastes of Andisheh new town, we have chosen the third phase of Andisheh new town, because the population in this phase is greater than others. In this paper by using GIS software, organizing of present condition of solid wastes, designing and site selection of solid wastes mechanized container and defining the route of machine is analyzed and presented.
    Keywords: Andishehh new town, Optimum Mangement, Solid Waste, Designing the route, site selection of mechanizedcantainer
  • Akramolmolook Lahijanian, Shadi Shieh Beiki Page 105
    Iranian cities development shows the fact that however their quantitative development was along with city superficial development and increase of construction together with urban incomes, but this development, in qualitative point of view, was accompanied with many challenges. Semnan is one of these cities with subjects like natural environment and under structures which has a considerable effect on qualitative improvement of this city. According to green urban spaces importance, this research considers landscape and environment beautification plans of Park 8 Shahrivar of Semnan measuring 5 hectares. The questionnaire is designed according Likert scale with 5 score. The aims of this research were studying landscape and environment beautification plans in urban parks for citizens, studying existing abnormalities and irregularities in parks, resulted from inappropriate design of park spaces, providing appropriate conditions in Park 8 Shahrivar for users, providing suitable criteria to qualitative improvement of Semnan parks. Statistic society of this research, based on census of 2006, is included all citizens of Semnan estimated of 126780 persons and the studied sample is 170 persons of this society. This research has 2 hypotheses in mind: the hypothesis 1” landscape and environment beautification plans in urban parks can attract and increase users’ numbers” which is confirmed by calculating percentage abundance and Pierson test calculation and considerable different between questions. Hypothesis 2 “access to beautiful and green environment can increase citizens’ life quality and increase the society output”. It is confirmed by calculating percentage abundance and Pierson test calculation and considerable different between questions.
    Keywords: Ecotourism, Leisure time, landscape, environment beautification plan, environment
  • Azam Namdari, Faramarz Tarkian Page 119
    Waste production; as we will study in this plant is one of the unavoidable features of any industrial plant. This study aims at identification and classification of wastes to manage them from initial to last case of waste management. In this field study, that done in Assaluyeh, after identification and classification of production processes being done, waste production paints, kinds, discharging period were identified. Moreover, producting and consuming chemicals classification on RCRA basis and Bazel convention devotion of especial codes to any material, fundamental separation of the wastes from the source and wastes management method. To the final direction were also determined and taken into the place. Here, the whole process and non-process wastes, catalysts, oils and chemicals barrels were identified. Also the correct method for elevation, plat forming, setting and storing of consuming chemicals were planned and announced. Finally, the correct method for wastes and chemicals inputting and outputting were planned on RCRA basis. With this procedure and instruction, producting wastes of this plant are managed from the first stage to the last stage.
    Keywords: Waste Management, Chemical Wastes, RCRA, Bazel Convention, Pardis Petrochemical Co., Assaluyeh
  • Seyyed Amirnaser Harati, Reza Abdollahzade, Fereydoun Vafaei Page 129
    As the life protection and life continuation depends on saving and maintaining the environment, looking on this issue is very important. Keeping in mind that most of the world populated areas are next to the coastal zone, and because of the day by day increasing population, the waste production effects the coastal zone management a lot and plays an important waste management role in the three Northern provinces and the study of the present waste management in this area. First of all because of the complications of coastal zone management, in this study the waste management used the Decision Support System (DSS) which is the best selected scenario for the waste management. Then by using the SWOT model and strategic quantities matrix planning (QSPM), the priorities on strategies in waste management in coastal zone in Northern provinces was graded and categorized. The result shows that the performed program has a suitable corporation with the municipal waste management and it rises up the accuracy of decision making.
    Keywords: Coastal Zone Management, Municipal Waste Management, DSS, ICZM, SWOT, QSPM
  • Shiva Sharifian, Mohammad. Shobeyri, Mohammad Reza Sarmadi Page 143
    This study is aimed at need assessment and setting educational requirements and priorities about the environment for students and teachers in junior division (guided school) in Tehran.Training is an efficient factor on productivity of human resources. The research was done by sampling based on statistical data. The community of study concludes two groups of guided school students and teachers, from 5 training areas and 3 randomly chosen schools in every area.Data was collected by questionnaires containing 30 questions about training needs of students and teachers about the environment. Knowledge of statistics was applied to earn mean value, standard deviation, frequency tables and other essential information based on knowledge, skill and vision categories.Results show that both students and teachers need to be trained although teachers have a higher level in these three fields than students. Based on training models, to improve and develop, a need assessment is essential at first.The "t" value of independent groups was used for mean values of gender (M/F) and evaluation of needs in these three fields: knowledge, skills and vision which shows they should be trained independently considering people's gender. The "t" value of independent groups was used to compare mean value of student/teacher and one-way variance of exam analysis. Results also show that teachers have a better knowledge, skills and vision in environmental problems compared to students. A weighting mean value was used both for students and teachers to set a priority for educational needs. Also educational needs of students and teachers were ranked in three fields of knowledge, skills and vision.
    Keywords: need, need assessment, priority, environment, natural resources, ozone layer
  • Masomeh Khosravi, Taher Nejadsatari, Fathollah Fallahian, Ramazanali Khavarinejad, Asadollah Mattagi Page 151
    The diatom flora and their population were studied from March 2007 to February 2008 in Haraz River. Triplicate samples were gathered from 10 stations at monthly intervals: Temperature, pH, DO, EC were analyzed during this study. Samples were collected from rocks and sediments. For better observation cell walls and permanent mounts were prepared using Patrick and Reimer procedure and species were identified using Husted, Patrick & Reimer. In this study 33 kinds were identified, Navicula witht 21 species Gyrosigma with 4 species, Fragilaria with3 species, cocconeis and Achnanthes with 2 species, and Achnanthidium with1 species. Navicule radiosa, Navicula halophila and Navicula Viridula were dominant species in all period of study. The study revealed that, species diversity decreased downstream. This may be due to increased pollution with effects of diatom communitie's structure.
    Keywords: diatom, physic, chemical factors, species diversity
  • Lalik Sarikhani, Mozhgan Jandaghi, Arash Javanshir, Maryam Shapori Page 163
    The generation of sewages from agricultural & industrial activities, causes ecological quality derangement of the water of ecosystems. Among them, in many of ecosystems, Enrichment caused danger for ecosystem. To introduce a biological control method was the main objective of the present research experiments.In this study filtration rates of two species of (Asian clam) Corbicula Fluminea and (The Swan mussel) Anodonta Cygnea utilizing Chlorella spp in a closed system was experimented. In thesestudies three treatments of algas (5×104, 1×105 and 2×105 cell in per milliliter) which already were cultured in mono Xenic and Guillard media were used. Surrounding water of mussels in the recipient was sampled in 30 min period of time and then, current water was remained during intervals of 120 min between two stagnant sampling times (30 min). For Each treatment there was a triplicate repetition and two repetitions for whole experiments. Results show that in each treatment, filtration rates decreased at the end of the experiment compared to the start stage. However, the result for Corbigula fluminea differences was insignificant. The maximum filtration rate was observed in the first treatment (low concentration) 3.56 (σ=0.7) ml.min -1.gr -1AFDW. In Anadonta Cygnea case filtration rate in three treatments was closed to one another and in second treatment (medium concentration) was more and eventually average of three replicates in low concentration had partial significant differences with medium concentration. (t=3.19, p<0.05, mean50000=5.29± 0.56, mean 100000=5.89±0.32) But filtration rates in high concentration of alga had no significant difference with those in medium concentrations.(t=0.2, p>0.05, mean 200000=5.86±0.16, mean 100000=5.89±0.32) Comparison between filtration rate values of C. Fluminea and A. cygnea suggest that the lather has better clearance capacity. In first treatment, filtration rate of Chlorella spp was in the case of C.Fluminea 3.56 ml.min -1.gr -1(AFDW) and in the case of A.cygnea 5.29 ml.min -1.gr -1(AFDW). In medium concentration C. Fluminea filtred 3.44 ml.min-1.gr-1 (AFDW) compared to 5.89 ml.min-1.gr 1 (AFDW) of A. Cygnea but in high concentration C. Fluminea filtered 2.95 ml.min-1.gr-1 (AFDW) compared to 5.86 ml.min-1.gr-1 (AFDW) of A. Cygnea.
    Keywords: filtration rate, Chlorella spp, Anodonta cygnea, Corbicula fluminea
  • Dariush Sattarzadeh, Mohammad Naghizadeh, Farah Habib Page 173
    Urban space is one of the most attractive subjects in urbanism which attracts attention of scientists. Studying the history, the man’s kind imagination and so its description of space and urban space has been changing enormously. Basically today urban space is known as the social dimension of description of sheer space; although nowadays analysis and space design in cities are more emphasized on aesthetics and formalist and less attention is paid on content. According to scientists ideas this article tries to present theoretical frame work of space and urban spaces emphasized on social and cultural aspects. On the other hand, with the presentation of this theoretical frame work, definition of developed urban space skeleton are excluded from aesthetic point of view based on formalism and included necessary forces for dynamic urban space and life style forces which create urban space based on social movement of society. So, the urban space is described not only by form but content.
    Keywords: Space, Urban space, Social thought, Society, Culture
  • Negin Shabani, Mahroo Abarkar, Parastoo Parivar, Mohsen Kouchekzadeh Page 185
    Landscape Ecology is a base for analyzing and managing the landscape by using some key concepts including structure, function and change. This approach is used to conserve the existence of green and open spaces in urban environment and to integrate the urban ecological landscape. In the last decades, uncontrolled growth and landscape structural alterations of Tehran city has caused important structural disturbance in urban and natural landscapes. It has changed the function and has disturbed the ecological balance in Tehran city. In this paper with the aim of improving the current conditions, land cover map based on Landset satellite image (2002) was prepared and urban landscape structure of Tehran was studied in 3 scales (Macro, Middle and Micro). Then, the structure and function relationship and landscape structure was studied. Tehran was divided to some zones and sub zones according to the landscape features and based on that, some strategies were given for restoration the urban landscape structure.
    Keywords: Landscape Ecology, Structural Elements, Urban Open, Green Spaces Planning, Refuge Network, Tehran