فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 37 (زمستان 1389)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 37 (زمستان 1389)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • رضا اکبری، عباسعلی منصوری صفحات 1-20
    عصمت انبیا از گناه از جمله مسایلی است که ملاصدرا به آن توجه نموده است. او بیش تر مطالب خود را درباره ی عصمت در تفسیری که بر آیات قرآن دارد آورده است. ملاصدرا در تعریف عصمت، بیانات متفاوتی دارد که به رغم اختلافات ظاهری، می توان همه ی آن ها را به یک تعریف ارجاع داد. غالبا او تعاریف خود را نه به صورت کاملا مستقل، بلکه در لابه لای بیان ادله ی عصمت و هنگام تاویل آیات مربوط آورده است. ملاصدرا در مورد حیطه ی زمانی عصمت، معتقد به عصمت انبیا قبل و بعد از نبوت است. او انبیا را از کفر و شرک و از گناهانی که منافی تبلیغ و رسالت است مطلقا چه سهوا و چه عمدا معصوم می داند. ملاصدرا دلایل موجود بر نفی کبیره ی سهوی قبل از بعثت و صغیره ی عمدی غیر نفرت آور و عدم جواز نسیان را کافی نمی داند و وجه ناکافی بودن برخی از این ادله را نیز بیان می کند. او برای اثبات ضرورت عصمت انبیا، ده دلیل اقامه می کند. این استدلال ها مبتنی بر مقدمه ای شرعی بوده و ملاصدرا در بیان آن ها از فخرالدین رازی متاثر است. در مورد چگونگی حصول عصمت، او عصمت را یک عطیه ی الاهی و مقام خدادادی می داند که نوع بشر به نفسه نمی تواند به این مقام برسد، مگر با نصرت و تایید الاهی. روش ملاصدرا در تفسیر آیات مورد تمسک مخالفان عصمت، حمل این آیات بر ترک اولی است.
    کلیدواژگان: عصمت، گناه، انبیا، ترک اولی، ملاصدرا
  • حسین شیخ رضایی، ابوتراب یغمایی صفحات 21-34
    هاوارد سنکی اخیرا استدلال کرده است که واقع گرایی علمی با امکانی بودن نظریه های علمی سازگار است و بنابراین مستلزم گریزناپذیری نظریه های علمی نیست. وی اضافه می کند اگر واقع گرایی علمی با نظریه ی اعتمادگرایانه ی روش همراه شود، نوعی گریزناپذیرگرایی را به بار می آورد. در این مقاله، ابتدا صورت بندی سنکی از واقع گرایی علمی و دفاع وی از آن مورد بحث قرار می گیرد. سپس به بررسی ارتباط واقع گرایی علمی و گریزناپذیری از نگاه سنکی خواهیم پرداخت. استدلال خواهد شد که اولا ملاک سنکی برای تمایز گریزناپذیری از امکانی بودن با ملاک پیشنهادی هکینگ، که سنکی قصد توسعه ی آن را داشته، متفاوت است. ثانیا واقع گرایی علمی، خود، مستلزم نظریه ی اعتمادگرایانه ی روش است. بنابراین واقع گرایی علمی متعهد به نوعی گریزناپذیری است. در قسمت آخر، ابتدا خطوط کلی چارچوبی جامع که از سوی نویسندگان برای بحث گریزناپذیر- امکانی بودن پیشنهاد شده ارائه خواهد شد. آن گاه رابطه ی واقع گرایی علمی با گریزناپذیری در قالب این چارچوب بررسی می گردد. نتیجه ی نهایی آن است که نسخه ی گریزناپذیرگرایی مورد نظر، بسته به آن که واقع گرای علمی متعهد به تکثرگرایی روش علمی باشد یا خیر، متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: گریزناپذیرگرایی علمی، امکانی گرایی علمی، واقع گرایی علمی، نظریه ی اعتماد گرایانه روش، هکینگ، سنکی
  • صدیقه بحرانی، قاسم کاکایی * صفحات 35-60

    یکی از مهم ترین مسایل فلسفی و کلامی مساله ی شرور است. در گذشته این مساله در مقابل صفت عدالت خدا مطرح می شد و سعی می کردند که به آن پاسخ دهند. اما در سده های اخیر برخی از متفکران وجود خداوند را به دلیل مشکل شرور انکارکرده اند. از گذشته تاکنون پاسخ های گوناگونی برای آن ارائه شده است، برای مثال نسبی بودن شرور، عدمی بودن شرور و... اما تمام این پاسخ ها در اقناع بشر ناتوان بوده اند. مولانا به کمک عشق الاهی و رابطه ی عاشقانه دوسویه میان خداوند و بشر این مساله را به خوبی حل کرده است. زیرا در رابطه ی عاشقانه، عاشق تمام افعال و آثار معشوق را زیبا می بیند هر چند ظاهرا این چنین نباشد؛ از سوی دیگر خداوند که عاشق بشر است او را گرفتار شر می کند، زیرا برای تکامل او ضروری است.

    کلیدواژگان: مساله ی شرور، مولانا، عشق الاهی
  • احمد شه گلی صفحات 61-84
    اصالت وجود» یکی از بنیادی ترین و اساسی ترین ابتکارات صدرالمتالهین است که بسیاری از مباحث فلسفی تحت تاثیر آن رنگ دیگری به خود گرفته است.
    با همه ی وضوح این مساله در نزد ارباب حکمت متعالیه، گاه تقریرهایی نامشهور از اصالت وجود ارائه می شود. آن چه این تفاسیر در باب «ماهیت» می گویند، طیفی است از «سراب محض» بودن تا «عینیت».
    براساس تقریر نامشهور از اصالت وجود، هم چنان که وجود اصالت و تحقق دارد، ماهیت نیز عینیت دارد، ولی ماهیت به نفس وجود، عینیت پیدا کرده و به یک مصداق واحد موجودند. قائل این قول1 معتقد است که این تفسیر، مراد و مرضی صدرالمتالهین است.
    در این مقاله بر آنیم تا با بیان تفصیلی محل نزاع، مراد صدرالمتالهین را روشن کرده و ادله و براهین مختلف تقریر مشهور را نقد و بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: اصالت، اعتباریت، وجود، ماهیت، عینیت، واسطه در عروض و واسطه در ثبوت
  • فروغ سادات رحیم پور صفحات 85-102
    ابن سینا عاقله را قوه ای مجرد می داند که برای فعل خاص خود، نیازمند عضو خاصی در بدن نیست و دلایل متعدد اثبات تجرد نفس ناطقه را پشتوانه ی این ادعا قرار می دهد. در همین حال، در آثار فلسفی خود، به نیاز و مراجعه ی عاقله به حس و متخیله و مفکره که از نظر او، با کمک عضو جسمانی کار می کند اشاره می نماید و در مواردی، اختلال در تعقل را که ناشی از ضعف و خستگی و اختلال در مغز است می پذیرد. علاوه بر این، به عنوان طبیب، از بیمار ی های جسمانی عارض بر سر و مغز، که تعقل و تفکر را مختل یا متوقف می نمایند، سخن می گوید و راه های معالجه و داروهای مربوطه را شرح می دهد.
    کلیدواژگان: قوه ی عاقله (عقل)، مغز، آرای فلسفی، ابن سینا
  • سیدابوالفضل رضوی صفحات 103-146
    ماهیت و اهمیت تفسیر در تاریخ، امری که پژوهش های مختلف تاریخی را از هم متمایز کرده و جنبه های نسبی و سیال بودن دانش تاریخ را نشان می دهد، مبحث مهمی است که مورخان را در فهم بیشتر موضوعات تاریخی و مهم تر از آن، در فهم بستر فرآیندی آن یا همانا ساختار متداوم جوامع انسانی، کمک شایان توجه می کند، به شرط این که فرایند درک و ضبط داده های تاریخی و به اصطلاح مقوله ی «فاکتولوژی» در پژوهش های تاریخی، با رعایت شروط علمی، برای تمامی پژوهش گران عرصه ی تاریخ یک معنا داشته باشد و بتوان حدود و ثغوری منطقی در جمع آوری داده های موثق تاریخی قایل شد؛ بحث مهمی که تاریخ را از ماهیت آنتولوژیک (نظری) و داده های محض مربوط به یک افق گفتمانی خاص خارج می کند و برخورداری آن را از دانشی در خدمت انسان و جامعه، ممکن می سازد، تفسیر و چگونگی این تفسیر در قالب گفتمانی بوم – زیست محقق است. بدون تردید، هم چنان که گردآوری و تنقیذ داده های تاریخی، راه کار و رهیافت های خاص خود را دارد، فرایند فهم و چگونگی درک و تفسیر داده های قابل وثوق نیز رهیافت-های خاصی می طلبد. اگر فرایند فهم و تفسیر داده های تاریخی را با دانشی دیرپا و علم نوظهوری که با عنوان «هرمنوتیک» از آن یاد می شود یکی بگیریم، این مقاله در پی آن است که با بررسی لفظ و معنا و سیر تاریخی دانش هرمنوتیک، ارتباط متقابل هرمنوتیک و علم تاریخ و چگونگی رهیافت های هرمنوتیکی در تاریخ را با تکیه بر آرای مشهورترین اندیشمندان هرمنوتیک مورد بحث قرار دهد و تاثیر آن را در معرفت تاریخی به عنوان علم شناخت و تحلیل کنش های جمعی انسان، بررسی کند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، علم تاریخ، تاریخ گرایی
  • بخش انگلیسی
|
  • Dr. Reza Akbari, Abbasali Mansouri Pages 1-20
    Mulla Sadrā has discussed many philosophical and theological problems among which prophet's sinlessness is. Most of his consideration of this subject has come in his exegesis of Holy Quran. Different definitions of sinlessness can be found in his works that despite of their apparent differences can be unified in one definition. It should be noted that he didn’t define sinlessness separately but among argumentation of sinlessness and interpretation of Quarnic verses. He believes that prophets are sinless before and after their prophecy. In his view, prophets are inerrant from unbelief, associationism (shirk) and those sins in conflict with prophecy whether inadvertently (sahvī) or intentionally ('amdī). He says that evidence for proving prophet's preservation from inadvertent big sins (kabīra) before prophecy and intentional small abominating (munaffirah) sins and also impossibility of oblivion are insufficient, and explains the reason of inadequacy in some of them. He gives us ten arguments to show the necessity of prophet's sinlessness. In introducing these arguments which are based on religious premises, he is influenced by Fakhr al- dīn al-Razī. Mullā Sadrā considers sinlessness as a divine gift which human beings can obtain only by His aid and His affirmation. In facing with those verses used by the opponents of sinlessness as premises of their arguments, Mullā Sadrā's method is carrying them as lapse.
  • Dr. Hossein Sheykh Rezaee, Aboutorab Yaghmaie Pages 21-34
    Howard Sankey has argued that scientific realism is compatible with contingency of scientific theories and does not entail their inevitability. He adds that if scientific realism is strengthened by the reliability of scientific methods, it entails a kind of (trivial) inevitability of scientific theories. In this paper, we first introduce Sankey's account of scientific realism and his defense of it. Secondly, we will consider the relationship between scientific realism and the inevitability thesis from his viewpoint. We will present two critical points regarding Sankey's position. First, we shall argue that Sankey's definitions of contingency and inevitability are not proper, for he tried to develop Hacking's definitions but he failed. Next, it will be shown that scientific realism entails the reliability theory and therefore these two cannot be separated. In the final section of this paper, a comprehensive framework will be presented to categorize different approaches to the debate of contingency/inevitability in the philosophy of science. In the next step, the relationship between scientific realism and inevitabilism within this framework will be discussed. It will be argued that scientific realism entails a non-trivial version of inevitabilism. The kind and strength of this entailment depends on whether one accepts methodological pluralism or not.
  • Sedigheh Bahrani, Dr. Ghasem Kakaie Pages 35-60

    In the history of philosophy and theology, the existence of evils has been considered as a challenging evident against divine justice, but some contemporary scholars consider it as challenging evident against the existence of God. In this paper we first discuss some theological and philosophical approaches to solve this problem regarding evils as negative or relative entities. Then we explain Mowlana's theory of mutual love between God and man. Man as a lover sees all the acts of God beautiful. In his view nothing from God is an evil. God, also as a lover imposes nothing bad on man and everything considered as evil is in fact necessary for man's completeness.

  • Ahmad Shahgoli Pages 61-84
    The principlility of existence is one of the most fundamental innovations of Mulla Sadra, which in turn influenced lots of philosophical subjects. Although it is clear and articulated for the metaphysicians of Hikmat al-Mutaalia, sometimes there are some obscure interpretations of the principally of existence according to which the quiddity varies from "pure mirage" to "real thing". According to the obscure interpretation of the principality of existence, quiddity is as real as existence, but quddity is not "existence" by itself, but by existence and they both exist as a single instance of being. Those who believe in this interpretation, ascribe it to Mulla Sadra. In this paper by articulating the discussion I am going to explain and clarify the exact intention of Mulla Sadra and criticize the arguments and proofs of the dominant interpretation.
  • Dr. Forough Rahimpor Pages 85-102
    Ibn Sina considers faculty of rationality as an abstract faculty which in performing its duty does not depend on any organ of body.Justifying his view, he uses several arguments concerning immateriality of human soul. Meanwhile he refers to the need of this faculty to three other faculties namely: sense, imagination and thinking which all have bodily organs. Moreover, in some cases, he says that disorder in faculty of rationality results from a weakness, fatigue or corruption in brain. Furthermore, as a physician, he regards head's and brain's disease as some causes which may disorder or stop rational thinking and he prescribes necessary medicines to cure them.In this paper first we will discuss Ibn Sina's philosophical and medical viewpoints concerning the faculty of rationality, then we will explain the relation between brain and faculty of rationality and analyse the positive or negative role of body organs – especially brain – in the act or this faculty. Finaly we will discuss how Ibn Sina's apparently different views in this relation, can be summed up.
  • Dr. S. Abolfazl Razavi Pages 103-146
    The study of nature and importance of interpretation and hermeneutic in history, distinguishes different historic researches and shows that the science of history is a relative science and indicates to the flowing characteristics of this science. It also aids historians in a better understanding of historic subjects and the continual structure of human societies. This paper is trying to investigate and analyze the term, expression and concept of historic evolution of Hermeneutic, mutual relations between hermeneutic and the science of history and hermeneutic approaches based on opinions and comments of the most famous thinkers of the field of hermeneutic.
  • Dr. Abbas Yazdani Pages 1-18
    What is required for a belief to be justified? How are we justified in holding belief about external world? Contrary to externalism, the internalist foundationalism believes that, there are epistemic or intellectual duties or obligations to be fulfilled before one assent to justified propositional beliefs. The purpose of this paper is to criticize Chisholm’s internalism. Though internalist theory is more plausible than its rivals, it is not sufficient for justification of beliefs, and needs some complementary account to be sufficient for a belief to be rationally justified. I will show that there are some problems in Chisholm's approach to justification of beliefs. Since the majority of our knowledge is knowledge by representaion, we need to have a connective bridge between subject and objects. From Sadra’s philosophy, I will offer a connective bridge between subject and external object trough the mental form theory. By conforming to knowledge by presence we may have a straightforward account of justification of beliefs about the physical world, in particular sensory experience.