فهرست مطالب

اقیانوس شناسی - پیاپی 3 (پاییز 1389)

فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیوان اجلالی خانقاه، غلامعلی اکبرزاده، شیوا آقاجری، حسین نگارستان، سعید تمدنی، حسن اکبری صفحه 1
    در این مطالعه به منظور بررسی اثرات ناشی از فعالیت کارگاه های تکثیر و پرورش میگو بر تراکم ماکروبنتوزها، نمونه برداری از رسوبات (در 6 ایستگاه) با استفاده از دستگاه گراب با سطح مقطع 04/0 متر مربع طی دوره پرورش (از تیر تا آذر) در خور مازغ در سال 1384 صورت گرفت. به طور کلی در این پژوهش بیشترین فراوانی متعلق به گروه سخت پوستان و کمترین فراوانی متعلق به گروه نماتودها بود. همچنین کمترین فراوانی ماکروبنتوزها در ایستگاه های شماره 1 و 2 واقع در مجاورت محل ریزش پسابها و بیشترین تراکم در ایستگاه های شماره 4 و 6 که به ترتیب در محل کانال آبدهی و دریا واقع شده اند، به دست آمد. نتایج حاصل از انجام تحلیل واریانس یک طرفه در خصوص مقایسه فراوانی کل ماکروبنتوزها، بین ایستگاه های 1 و 6 اختلاف معنی داری را از خود نشان داد (P<0.05). همچنین مقایسه ماکروبنتوزها طی ماه های مختلف نشان داد که اگرچه تراکم آنها از تیر ماه تا آذر ماه یک افزایش نسبی را از خود نشان داده است، اما این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نیست
  • احمد سواری، معصومه جهان پناه، امیر وزیری زاده صفحه 7
    به منظور بررسی ساختار اجتماعات ده پایان منطقه بین جزرو مدی سواحل صخره ای بوشهر از چهار ساحل صخره ای قلوه سنگی در چهار فصل متوالی از مهر 1386 تا شهریور 1387 نمونه برداری به صورت تصادفی با استفاده از یک کوادرات 50×50 سانتی متر به عنوان واحد نمونه برداری انجام شد. در مجموع 8 گونه متعلق به 5 خانواده از ده پایان شناسایی و شمارش گردید. در کل دوره نمونه برداری بالاترین درصد فراوانی را گونه Petrolisthes rufescence با 51%، گونه Pagurus sp. با 22%، Metapograpsus maculates با 7%، Pilimnus sp. با 5/6%، میگوی Alpheus lobidens با 3% تشکیل می دادند و سایر گونه ها با 5/10% در ردیف بعدی قرار داشتند. طبق نتایج به دست آمده، میزان فراوانی و تنوع در فصول سرد کاهش نشان داد که مهمترین عامل این تغییرات دما است. تغییرات فراوانی مکانی ده پایان نشان داد که در سایت های مناطق لیان و هلیله به دلیل دسترسی کمتر و عدم آلودگی، وسعت و پیچیدگی بستر، تنوع ده پایان بیشتر است.
  • علیرضا صفاهیه، مطهره محمدی صفحه 17
    ساحل گلی منطقه بحرکان محل صید انواع میگو وماهی است و از مناطق مهم شیلاتی استان خوزستان محسوب می شود. به دلیل وجود منابع مختلف آلاینده ها از جمله فلزات سنگین در منطقه، امکان تاثیر آلاینده ها بر موجودات ساکن بستر و اجتماعات آنها وجود دارد. به منظور تعیین پراکنش و تنوع پرتاران و نیز تعیین غلظت فلزات سنگین در رسوبات منطقه بحرکان، نمونه برداری از رسوبات در زمستان 1386 صورت گرفت. نمونه های رسوب از 5 ایستگاه مختلف برداشت و پرتاران پس از شستشو و رنگ آمیزی در حد جنس و در مواردی گونه، شناسایی گردیدند. همچنین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی در محیط اندازه گیری شدند. به علاوه، میزان فلزات سنگین مس، سرب و کادمیوم در رسوبات توسط دستگاه جذب اتمی unicam مدل 919 اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که میانگین تعداد پرتاران در متر مربع در فصل زمستان 2606 پرتار بوده است و همچنین جامعه پرتاران منطقه عمدتا شامل خانواده های Syllidae(40%)، Nephtyidae (20%) و Cossuridae(14%) است. میانگین دما، اکسیژن محلول، شوری، pH،درصد مواد آلی و درصد سیلت رس در ایستگاه های مختلف به ترتیب c°8/10، mg/l4/10، g/l9/37، 2/8، 5/16 و 6/97 بوده است. ایستگاهی که در نزدیکی دهانه رودخانه زهره بود بیشترین غلظت فلزات سنگین وکمترین تراکم پرتاران را داشت. به نظر می رسد، ورود آب شیرین وآلاینده های احتمالی از طریق رودخانه، از دلایل کاهش تراکم پرتاران در این ایستگاه بوده است. غالبیت پرتاران با غلظت مس موجود در رسوب رابطه مثبت و معنی داری داشت، بدین معنی که افزایش میزان این فلز در رسوبات می تواند سبب کاهش تنوع و افزایش غالبیت پرتاران گردد.
  • حسین زمردیان، محمد سعیدی شاه کیله *، آرزو قل قصی صفحه 27

    این مقاله، پژوهشی در ارتباط با رابطه ی میان نیروهای کشندی ماه و خورشید و وقوع زمینلرزه های بزرگ در طی سالهای 1977تا 2007 است. در اولین مرحله 3475 زمینلرزه بزرگ از کاتالوگ جهانی CMT برداشت شد. سپس بسامدهای روزانه، ماهانه و سالانه ی رخداد این زمینلرزه ها همچنین نیروهای کشندی برای دوره ی وقوع این زمینلرزه ها محاسبه شد. در سومین مرحله با استفاده از برنامه ای به زبان MATLAB همبستگی متقابل بین بسامدهای مختلف رخداد زمینلرزه ها با نیروهای کشند خورشیدی و قمری محاسبه شد. نتیجه، همبستگی خوبی بین بسامدهای مختلف رخداد زمینلرزه ها با نیروهای کشند خورشیدی و قمری را نشان داد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که نیروهای کشندی می توانند به عنوان عامل چکانه ای برای نیروهای ایجادکننده زمینلرزه بشمار آیند.

  • فاطمه چگینی، مسعود منتظری نمین صفحه 35
    در این تحقیق، جزئیات توسعه یک مدل عددی دو بعدی و در قائم غیرهیدروستاتیک برای شبیه سازی جریانهای با سطح آزاد ارائه شده است. معادلات حاکم بر این مدل، معادلات ناویر استوکس انتگرال گیری شده در عرض هستند که با استفاده از روش حجم محدود و در مختصات کارتزین گسسته سازی شده و به کمک روش پروجکشن (Projection) حل شده اند. مدل آشفتگی به کار رفته، مدل دو معادله ای است. در مدل توسعه داده شده، برای مدلسازی سطح آزاد آب ارتفاع سلولهای لایه آخر متغیر و متناسب با تراز سطح آب در نظر گرفته شده است. یکی از محاسن این مدل نسبت به مدلهای توسعه داده شده در مختصات سیگما و منحنی الخط، بالاتر بودن سرعت آن است. لذا این مدل برای شبیه سازی جریانهای با سطح آزاد در شرایطی که تغییرات تراز آب و بستر شدید نیست مناسب تر است. پس از توسعه، مدل برای شبیه سازی الگوی جریان و رقوم سطح آب در مسایل مختلف مانند انتشار موج استوکس، شبیه سازی موج ایستاده و جریان عبوری از ترانشه به کار گرفته شده است. مقایسه نتایج عددی با نتایج تحلیلی و آزمایشگاهی، نشان می دهد که مدل ارائه شده در شرایطی که فرض فشار هیدروستاتیک صادق نیست، می تواند جریانهای با سطح آزاد را به خوبی شبیه سازی نماید.
  • تعیین میزان جیوه و متیل جیوه در رسوبات بخش های شمالی خلیج فارس
    همیرا آگاه، فریدون عوفی، محمدشریف فاضلی، سید محمدرضا فاطمی، احمد سواری صفحه 45
    در این مطالعه میزان جیوه و متیل جیوه در رسوبات سواحل شمالی خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور رسوبات سطحی 9 ایستگاه از استان های هرمزگان و بوشهر جمع آوری شدند. کلیه آنالیزها بر رسوبات خشک شده و یکنواخت انجام شد. آنالیز جیوه کل توسط دستگاه AMA 254 که بر پایه تجزیه حرارتی و جذب اتمی (AAS) استوار است، صورت گرفت. متیل جیوه به کمک Headspace Gas Chromatography Atomic Fluorescence Spectrometry پس از اتیلاسیون مواد استخراج شده، اندازه گیری شد. غلظت جیوه کل در رسوبات مورد آزمایش بین 13 تا 40 نانوگرم بر گرم وزت خشک بود که متیل جیوه 5/0 تا 2/1٪ از جیوه کل را شامل می شد. درصد کربن آلی و مواد آلی موجود در رسوبات به ترتیب بین 5/0 تا 4/1٪ و بین 5 تا 11٪ به دست آمدند.
  • فلزات ردیاب در صدف دوکفه ای Donax trunculusدر دهانه رود آنابا
    صفحه 47
    در این مقاله، غلظت فلزات ردیاب (Zn، Cu، Vi، Pb) در دوکفه ای Donax turnuculus رودخانه ای و رسوبات دهانه رود آنابا که در شمال شرق الجزایر واقع شده است، مورد مطالعه قرار گرفته است.
    Donax turnuculus نوعی دوکفه ای است که بیشتر مورد استفاده مردم محلی قرار می گیرد. نمونه ها از چهار محل در امتداد خط ساحلی آنابا جمع آوری شد. نمونه ها در معرض انواع و درجات مختلف آلاینده های صنعتی و شهری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در مناطقی که به شهر آنابا نزدیک تر بودند، میزان غلظت Pb، Ni، Cu و Zn بالاتر بود. از طرف دیگر، غلظت فلزات به غیر از چند استثنا در نوع ماده و نر دوکفه ای تقریبا مشابه بود.
    در کل، غلظت فلزات Pb، Ni، Cu و Zn در رسوبات از فرایند مشابهی تبعیت می کند. در این مقاله پیشنهاد شده است که می توان از گونه های دوکفه ای و همچنین از رسوبات برای پایش آلودگی فلزات ردیاب در دهانه رود آنابا استفاده کرد. همچنین توصیه شده است که از این گونه های جانوری برای شیلات و مصارف غذایی انسان در نزدیکی شهر آنابا استفاده نشود.
  • تحلیل موارد نقض شرایط ایمنی براساس مقررات بین المللی دریایی
    امیرسعید نورامین، سیدجعفر سجادی پارسا صفحه 49
    از دیرباز، سوانح دریایی بخش لاینفک دریانوردی بوده است. بخش اعظم سوانح گزارش شده، به طور مستقیم یا غیرمستقیم به خطای انسانی مربوط می شود. سازمان ها و ارگان های دریایی برای کاهش اثرات خطای انسانی از روش های مدیریت ریسک استفاده می کنند که هدف اصلی آن ها، تقویت ایمنی و کاهش خطای انسانی از طریق انگیزش، آموزش، طراحی سامانه ها و تدوین مقررات است. توسعه قوانین بین المللی به عنوان یکی از روش های افزایش ایمنی در دریا مطرح است که قطعا به کاهش خطای انسانی و لذا سوانح دریایی می انجامد. هدف این مقاله، بررسی ایمنی دریایی و قوانین ایمنی در حوزه حمل و نقل دریایی است. برای این منظور، با مطالعه سوانح دریایی و نقایص کشتی ها در آب های سرزمینی ایران در سه سال گذشته و مشخص ساختن موارد نقض شرایط ایمنی، اثرات قوانین و سازمان های بین المللی در کاهش سوانح دریایی در ایران، مورد ارزیابی قرار می گیرند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی موارد نقض شرایط ایمنی دریایی توصیه شده به وسیله ارگان های بین المللی دریایی است که از طریق شواهد دریافتی از بازرسی های انجام شده در بنادر ایران انجام می شود.
|
  • Ejlali Khanaghah, Keivan, Akbarzadeh, Gholam Ali, Aghajeri, Shiva, Negarestan, Hossein, Tamadoni, Saeid, Akbari, Hasan Page 1
    The impact of shrimp effluent on macrobenthos density was investigated in Mazagh creek from July to September 2000. Sampling was carried out by a 0.04 m2 Vanveen Grab in six selected stations. Maximum and minimum frequency consisted of crustacea and nematoda, respectively. The results showed minimum frequency of macrobenthos in stations 1 and 2 in which the outlet channel of the creek mouth is located and maximum frequency of macrobenthos in station 4 and 6 in which inlet channel and Sea are located respectively.A significant difference was observed using one way analysis variance testing between station 1 and station 6 (P<0.05). Results showed macrobenthos frequency increase from July to September although this was not significant (P>0.05) statisitically.
  • Savari, Ahmad, Jahanpanah, Masoumeh, Vazirizadeh, Amir Page 7
    For studing the population structure of the Decapoda crustaceans of the Intertidal zone of Bushehr rocky shores, we collected biological speciments totally from 4 stations during 4 seasons, autumn (1386) to summer (1387). The sampling unit in this study was a 50×50(Cm) quadrate and the sampling was carried out randomly. The samples were sorted and fixed in the 10% etanol after transfering to the biology laboratory and then were identified by keys and other resoures. One of our aims in this study was calculation of species diversity and dominance. Further more, we measured some environmental factors such as Salinity, DO, tempreture, and pH with digital equipments. In this stady, we identified 8 species of 5 Decapoda families.The most species frequency contained Petrolisthes rufescence 51%, Pagurus sp. 22%, Metapograpsus maculates 7%, Pilimnus sp. 6.5%, shrimpa 3% and other species 10%. We also used ecological index for comparing species diversity. According to the results, frequency and diversity rate redused in cold seasons (autumn & winter). The temperature was an important factor in this changes. Two stations (C & D) had the most diversity and least pollution. In the total period, Petrolisthes rufescence had the highest Dominance frequency.
  • Safahieh, Alireza, Mohammadi, Motahareh Page 17
    The muddy coast of Bahrakan is a location for catching different fish and prawn species and is known as important fishery site in Khuzestan province. This area is exposed to various types of pollutants which may affect invertebrates as well as their community. In order to determine distribution and diversity of polychaets and heavy metals concentration in Bahrakan province sediment، sampling performed in winter 2008. Samples of sediment were taken from 5 different station and polychaets after washing and coloring، identified at genus or species levels. The chemo physical factors were measured in different station. In addition to، concentrations of heavy metals were measured in sediments using Unicam AAS model 919. Results showed that the means of polychaete were 2606 individual per m2 and polychaete community was dominated by Syllidae (40%)، Nephtyidae (20%) and Cossuridae (14%). Means of temperature، dissolved oxygen، salinity، pH، organic matter and percent of silt-clay were 10. 8°c، 10. 4 mg/l، 37. 9 g/l، 8. 2، 16. 5% and 97. 6 in different station respectively. The highest heavy metals concentration and lowest polychaete density was found in the station located at the mouth of Zohreh estuary. Probably due to river discharge of contaminations was the reason of decreasing polychaets density. Significant correlation was found between polychaete dominance and Cu concentration in sediment. Increasing of Cu concentration in sediment could result in decreasing of polychaets diversity and decreasing of dominance.
  • Zomorrodian, Hossein, Saeidi Shah Kileh, Mohammad, Gholghas, Arezo Page 27

    This research involves the investigation of the relationship between the tidal forces and the occurrences of the great earthquakes during the period from 1977 until 2007.At the first stage, some 3475 large earthquakes were structed from the "Global CMT Catalogue" and then daily, monthly and yearly frequencies of these earthquakes as well as the tidal forces for the period of their occurrence were obtained. At the second step the cross-correlation between different frequencies of the earthquakes with lunisolar tidal forces were calculated by means of MATLAB code. The result shows a good correlation between the occurrence of the earthquakes and the lunisolar tidal forces.Generally, it concluded with reservedness that the tidal forces could be considered as a trigger for seismic activities.

  • Chegini, Fatemeh, Montazeri Namin, Masoud Page 35
    In this paper, details of the development of a two-dimensional vertical numerical model for simulating unsteady free-surface flows, deploying a non-hydrostatic pressure distribution is given. The governing 2DV Navier-Stokes equations are discretized using the finite volume approximation in the Cartesian coordinate and solved based on the algorithm of the projection method. Moreover, the model calculates eddy viscosity and diffusivity using the k  turbulence equations. In order to predict the moving free surface elevations, the height of the top layer is assumed to be variable and proportional to the water elevation. One of the advantages of the developed model is its higher computational speed compared to similar models developed in sigma and curvilinear coordinates. Therefore, in conditions that the variation of water and bed level is not considerable, this model is more appropriate.The model has been applied to simulate a range of unsteady flow problems involving relatively strong vertical accelerations. Comparison between numerical results, analytical solutions and experimental data demonstrates a satisfactory performance.
  • Determining mercury and methylmercury in sediments of the northern parts of the Persian Gulf
    Agah, Homira, Owfi, Fereidoon, Sharif Fazeli, Mohammad, Fatemi, S. Mohammad Reza, Savari, Ahmad Page 45
    In this study. mercury (Hg) and methylmercury (MMHg) concentrations in sediments from the northern parts of the Persian Gulf were assessed. Surface sediments were collected from nine stations in Hormozgan and Bushehr provinces. All analyses were performed on homogenized and lyophilized samples. Total mercury analysis was performed by thermal decomposition, amalgamation, Atomic Absorption Spectrometry (AMA 254) and methylmercury was analyzed by Headspace Gas Chromatography Atomic Fluorescence Spectrometry after aqueous phase ethylation of the extracted samples. Total mercury (THg) in sediments varied from 13 to 40 ng g-1dw and methylmercury accounted for 0.5% to 1.2% of total mercury. The organic carbon (OC) and organic matter (OM) content ranged from 0.5 to 1.4 and from 5 to 11%, respectively.
  • Trace metals in the mussel Donax trunculus of Annaba estuaries, Algeria
    Abdennour, Cherif Drif, Fethi Boulakoud, Mohamed Salah Ounissi, Mohamed Page 47
    Trace metal concentrations (Pb, Ni, Cu and Zn) in the mussel Donax trunculus and the sediments of Annaba estuaries, North-East Algeria were studied. D. trunculus is a widely consumed species by local population. Samples were collected from four sites located alongside Annaba coastline, and exposed to different types and degree of urban and industrial pollution. Results have indicated that the concentrations of Pb, Ni, Cu and Zn are higher in sites which are close to Annaba city. On the other hand, metal concentrations are almost similar between males and females, with only few exceptions. Generally, the concentrations of Pb, Ni, Cu and Zn of sediment have followed the same trend as that of D. trunculus. This study suggests that the species and the sediment as well might be used for monitoring trace metal pollution in Annaba estuaries. It is also suggested that this species is not recommended for fishing and for human consumption in sites near Annaba city.
  • Analysis of Violations of Safety Requirements Established by the International Maritime Regulations
    Nooramin, Amir Saeed, Sadjadi Parsa, Jafar Page 49
    Historically, marine accident has been an inseparable part of shipping. Majority of all recorded marine accidents are generally attributed to human error or associated with human error. Many individuals and organizations in the maritime field use risk management techniques to minimize the effect of human error. The main focus is to enhance safety and reduce human error through motivation, education and training, system design, rules and regulations. It has always been recognized that the best way of improving safety at sea is by developing international regulations that are followed by all shipping nations. Adopting proper regulations will definitely decrease human error and thus, maritime accidents.The main objective of this research was to analyze the violations of safety requirements adopted by international regulations, using the evidences from Iranian inspections. As such, the maritime safety issues are addressed and an outline of the safety regulations in the international seaborne trade is given. Also, the effects of international regulations on improving maritime safety in Iran, owner of one of the largest fleets, are evaluated through reviewing records of all maritime disasters, ship's deficiencies and their causes in Iranian territories since 2007 till 2009.