فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و یکم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حبیب الله سلامی، حبیب شهبازی صفحه 127
    در این پژوهش اندازه گیری و تجزیه رشد بهره وری با استفاده از دو روش «روند زمانی» و «شاخص عمومی» برای گندم آبی کشور طی سال های 86-1381 صورت گرفته است. سپس رشد بهره وری محاسبه شده بوسیله روش روند زمانی و شاخص عمومی با رشد بهروری بدس ت آمده بوسیله «شاخص دیویژیا» برای استان های کشور و سال های مورد مطالعه مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که روش شاخص عمومی، مقادیر نزدیکتری را نسبت به روش روند زمانی با شاخص دیویژیا دارد. بنابراین، استفاده از این شاخص در تعیین رشد بهره وری در روش پارامتری نتایج قابل مقایسه تری با نتایج شاخص دیویژیا فراهم می کند و استفاده از آن در پژوهش ها مناسب تر می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که تغییرات تکنولوژی در طی سال های مطالعه برای گندم دارای پیشرفت بوده و بازده مقیاس افزایشی در تولید گندم کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: رشد بهره وری، روش شاخص دیویژیا، روش شاخص عمومی، روش روند زمانی
  • عبدالکریم اسماعیلی صفحه 137
    انتقال بیشتر قیمت در بازارهای جهانی گوشت به عنوان افزایش آسیب پذیری تولیدکنندگان تلقی می شود، اما ساختار اقتصادی کشورها و روند تغییر قیمت نهاده ها بر روند ارتباط قیمتی در کشورهای مختلف تاثیرگذار می باشد. نااطمینانی و انتقال قیمت دو مشکل عمده در بازار گوشت ایران است. بر این اساس هدف اصلی از مطالعه حاضر بررسی روند تغییرات قیمت داخلی گوشت گوسفند، گوساله و مرغ و نحوه تاثیرپذیری آنها بر اثر تغییر قیمت های مذکور در بازارهای جهانی می باشد. برای انجام این تحقیق اطلاعات سری زمانی ماهانه (1-1380 تا 3-1385) مربوط به قیمت داخلی و جهانی کالاهای مذکور مورد استفاده و به ارزیابی رابطه همگرایی و ارتباط قیمتی در داخل و خارج کشور اقدام گردید. نتایج نشان می دهد که انتقال قیمتی برای مرغ به مقدار بیشتری صورت می گیرد به عبارت دیگر بازار گوشت مرغ همبستگی بیشتری با بازارهای جهانی در مقایسه با گوشت قرمز دارد. احتمالا علت ارتباط مذکور صنعتی تر بودن تولید گوشت مرغ، استفاده بیشتر از نهاده های بازار، وجود تشکل های سازمان یافته تر در صنعت مرغ کشور و سهم بالای نهاده های وارداتی در تولید گوشت مرغ باشد.
    کلیدواژگان: بازار گوشت قرمز، همبستگی بازار، انتقال قیمتی، بازار گوشت مرغ
  • سید صفدر حسینی، افسانه نیکوکار، آرش دور اندیش صفحه 147
    یکی از مهم ترین مؤلفه های اثرگذار بر رفاه تولیدکنندگان، عوامل بازاریابی و مصرف کنندگان یک کالا، چگونگی انتقال قیمت کالاست. ساختار بازار کالا بر انتقال قیمت اثر می گذارد. انتقال نامتقارن قیمت با تاثیر بر حاشیه بازار، سود عوامل بازاریابی را افزایش و رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را کاهش می دهد. در سال های اخیر قیمت زیاد گوشت گاو، موجب نارضایتی مصرف کنندگان شده است، در حالی که تولیدکنندگان 40 درصد قیمت خرده فروشی را دریافت کرده اند. یکی از عواملی که سبب افزایش حاشیه بازار یک کالا می شود، انتقال نامتقارن قیمت هاست که ممکن است ناشی از ساختار غیررقابتی بازار باشد. هدف این مطالعه بررسی ساختار بازار و اثر انتقال قیمت بر حاشیه بازاریابی گوشت گاو در ایران است. در این مقاله، پس از بررسی ساختار، رفتار و عملکرد بازار گوشت گاو، الگوی حاشیه بازار برای دوره 87-1377 برآورد شده است. نتایج نشان می دهد پراکنش نامناسب کشتارگاه ها و تعداد زیاد واسطه ها در زنجیره بازاریابی، ساختار بازار را غیررقابتی کرده، حاشیه بازار را افزایش و رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را کاهش داده است. نتایج برآورد الگوی حاشیه بازار نشان می دهد که در بازار گوشت گاو ایران، انتقال قیمت ها و هزینه بازاریابی نامتقارن است و موجب افزایش حاشیه بازار شده است.
    کلیدواژگان: گوشت گاو، ساختار بازار، حاشیه بازار، انتقال قیمت
  • محمد عبداللهی عزت آبادی صفحه 159
    توجه به استانداردهای جهانی هر محصول، صادرات موفق آن را فراهم می‎سازد. حد مجاز و استاندارد زهرابه آفلاتوکسین یکی از شاخص های امکان صدور پسته در تمامی دنیا می‎باشد و امروزه چه بسیار محموله هایی که به دلیل بالا بودن میزان زهرابه آفلاتوکسین از حد مجاز، مجوز ورود به بازارهای جهانی را به دست نمی آورند. در این پژوهش، نخست نقش آفلاتوکسین در ایجاد بی ثباتی در بازار پسته مورد بررسی قرار گرفت. سپس تمایل به پرداخت کشاورزان برای اعمال و به کارگیری استانداردهای لازم جهت مدیریت این موضوع اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در طول 4 سال مورد مطالعه (1383 تا 1386) میزان صادرات پسته به اتحادیه اروپا روند تقریبا یکنواختی داشته است. این روند ثابت همراه با مسئله افزایش کل صادرات پسته به کشورهای دیگر، نشان دهنده کاهش سهم اتحادیه اروپا می‎باشد. نتایج همچنین نشان دادکه علی رغم صادرات بیشتر در فصل پاییز، میزان برگشتی محموله ها از اتحادیه اروپا در این فصل به شدت پایین است. بررسی تابع قیمت پسته نشان داد که محموله های برگشتی پسته از اتحادیه اروپا به علت وجود سم آفلاتوکسین اثر منفی بر قیمت پسته خواهد داشت. اندازه گیری تمایل به پرداخت کشاورزان برای مدیریت حذف آفلاتوکسین نشان دادکه برای میانگین سال‎های مورد مطالعه، این تمایل برابر با 2525 ریال بر کیلوگرم است. این در حالی است که برای یک سال آلوده مانند 1384 این تمایل به 4346 ریال بر کیلوگرم می‎رسد. همچنین در صورتی که 100 درصد پسته ایران آلوده بوده و شرایط صدور به اروپا را نداشته باشد تمایل برای مدیریت حذف آفلاتوکسین به 11777ریال بر کیلوگرم خواهد رسید. در پایان مطالعه، جهت بهبود شرایط، مواردی چون برداشت زود هنگام محصول، نظارت بهداشتی بیشتر بر مراحل مختلف پس از خروج پسته از دست کشاورزان و درونی کردن هزینه های بهداشتی و دریافت این هزینه ها از کشاورزان، تجار و سایر افراد ذی‎نفع در صنعت پسته، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت، بازار، آفلاتوکسین، پسته
  • محمد جلال زاده، جواد قاسمی، سمیه گودرزی، کاظم فرجاد نیا، زهرا قارون صفحه 171
    هدف کلی تحقیق حاضر تحلیل ابزارهای مدیریت ریسک در گاوداری های صنعتی شیری بود. جامعه آماری تحقیق شامل 84 واحد گاوداری صنعتی شیری شهرستان های ارومیه و خوی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول اعداد تصادفی تعداد 50 واحد انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بوده است که روایی آن بر اساس نظرات استادان و صاحب نظران مربوطه تایید گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. براساس نتایج حاصل از تحقیق مشخص شد که از میان ابزارهای مدیریت ریسک به کار گرفته شده از سوی واحدهای مورد مطالعه، استفاده از ضدعونی فصلی، استفاده از هدایت پساب ها، استفاده از ضد عفونی قبل و بعد از دوشش و استفاده از تمیز کردن بستر دارای بیشترین فراوانی بوده است. نتایج حاصل از آزمون اتا نشان داد که همبستگی بین به کارگیری ابزارهای مدیریت ریسک با متغیرهای سکونت در واحد، رشته تحصیلی و شغلی اصلی در شدیدترین حالت قرار داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نیز نشان داد بین پاسخگویان با وضعیت سکونت در دامداری و رشته تحصیلی مختلف از نظر به کارگیری ابزارهای مدیریت ریسک تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، گاوداری صنعتی شیری، تحلیل، شهرستان های ارومیه، خوی
  • مریم شریف زاده، علی اکبر کامکار حقیقی، مصطفی احمدوند، آرتمیس رودری، زینب امیری صفحه 181
    این پژوهش بر پایه راهبرد پیمایش و با هدف بررسی ادراک و تمایلات کشاورزان استان فارس نسبت به سبک های مدیریتی آب کشاورزی انجام شده است. نمونه مورد مطالعه (244 نفر) با بهره گیری از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده، از بین کشاورزان منطقه درودزن مرودشت در استان فارس انتخاب شدند. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از مصاحبه ساختارمند و با کمک پرسشنامه ای حاوی پرسش های باز و بسته گردآوری شد. روایی پرسشنامه مورد استفاده از سوی گروهی از متخصصان بررسی و تایید شد و پایایی آن نیز با انجام یک مطالعه راهنما و بر پایه ضریب آلفای کرونباخ (53/0 تا 74/0) مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که کشاورزان مورد مطالعه از باورهای منفعت گرایانه در خصوص آب و منابع آب کشاورزی برخوردارند. از سوی دیگر اکثریت آنان تمایل و نگرش مثبت به مدیریت مشارکتی آب داشته اند. علاوه بر آن، به منظور درک بهتر و عمیق تر خصوصیات کشاورزان مورد مطالعه، از تحلیل خوشه ایاستفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل خوشه-ای نشان داد با توجه به ویژگی های سن، سطح تحصیلات، بعد خانوار، و سبک های چهارگانه مدیریتی آب کشاورزی، کشاورزان مورد مطالعه را می توان به سه دسته ریسک-پذیر، سنتی و میانه رو گروه بندی نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت، سبک مشارکتی، فارس، کشاورزی، توزیع آبی
  • غلامرضا پزشکی راد، امیر نعیمی صفحه 193
    هدف از انجام تحقیق حاضر، واکاوی نگرش متخصصان بیوتکنولوژی مراکز دانشگاهی استان تهران نسبت به بکارگیری گیاهان تراریخته بود. این تحقیق از نوع توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری مورد نظر شامل متخصصان بیوتکنولوژی مراکز دانشگاهی استان تهران بودند (75N=) که از این تعداد 63 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (63n=). ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی محتویی آن توسط پانلی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و بیوتکنولوژی مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. ضریب اعتبار (کرونباخ آلفا) پرسشنامه با انجام آزمون پیش آهنگی 78/0 به دست آمد. یافته های توصیفی نشان می‎دهد که نگرش 6/47 درصد از متخصصان نسبت به کارگیری گیاهان تراریخته در سطح متوسط است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل ایمنی زیستی، مدیریتی، اعتقادی، آینده نگری و شناختی در حدود 86 درصد از واریانس نگرش متخصصان را نسبت به بکارگیری گیاهان تراریخته تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، متخصصان، گیاهان تراریخته، بیوتکنولوژی
  • سولماز ایمان آذر، حمید موحد محمدی، خلیل کلانتری، فرحناز رستمی صفحه 203
    توسعه و بهبود خدمات بهداشتی و دامپزشکی، به منظور کاهش تلفات و افزایش تولیدات زیربخش دام با توجه به اهمیت آن در تامین امنیت غذایی جامعه، ضروری به نظر می رسد. این مورد، نیازمند برنامه ریزی جامع برای خدمات رسانی مناسب برای واحدهای تولید دامی و درنظرگرفتن توزیع فضایی مناسب کلینیک های دامپزشکی می باشد. این تحقیق، با هدف شناخت توزیع فضایی واحدهای تولید دامی (سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی)، دامپزشکی ها (خصوصی و دولتی) و میزان بهره مندی این واحدها از خدمات دامپزشکی خصوصی و دولتی صورت گرفته است. واحدهای نمونه و محدوده مطالعه واحدهای تولید دامی سنتی 83 روستا، 50 واحد تولید دامی نیمه صنعتی و 43 واحد تولید دامی صنعتی در سال 83 بودند. با استفاده از نرم افزار Arc View GIS 3/2a واحدهای تولید دامی (دامداری) با دیاگرام تعداد گاو و گوسفند، دامپزشکی ها و واحدهای دامی دامپزشکی شهرستان کرج بر روی نقشه پایه شهرستان مشخص گردید. توزیع واحد دامی دامپزشکی در روی نقشه نشان داد که 55 درصد واحدهای دامی دامپزشکی در واحدهای تولید دامی سنتی در روستاها و 45 درصد در واحدهای تولیددامی صنعتی و نیمه صنعتی واقع شده اند. هم چنین، واحد دامی دامپزشکی به دامپزشک خصوصی، 743)استاندارد جهانی:12500) به دست آمد که حاکی از مازاد دامپزشک در سطح شهرستان است. با استفاده از ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته و تعیین نمونه مورد مطالعه از طریق فرمول کوکران 30 واحد سنتی، 20 واحد صنعتی و 20 واحد نیمه صنعتی نسبت به جمع آوری داده ها اقدام و با استفاده از نرم افزار 10 SPSS تحلیل گردید. نتایج نشان داد که واحدهای سنتی از نظر میزان بهره مندی از خدمات دولتی و خصوصی، تفاوت های معنی داری با واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی در سطح 05/0 و 01/0 داشتند. همچنین، بین مسافت واحد تولید دامی تا دامپزشکی خصوصی و میزان بهره مندی از خدمات دامپزشکی همبستگی معنی دار و منفی و بین تلفات دام و مسافت واحد تولید دامی تا اداره دامپزشکی و دامپزشکی خصوصی، رابطه مثبت و معنی دار در سطح 05/0 مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: دامپزشک خصوصی، واحدهای تولید دام، خدمات دامپزشکی، توزیع فضایی
  • خدیجه سلیمانی هارون، بهمن خسروی پور، مسعود برادران، منصور غنیان صفحه 213
    تحقیق حاضر از نوع پیمایشی و به روش توصیفی همبستگی به بررسی نگرش ساکنان مناطق گردشگری روستایی شهرستان ایذه واقع در استان خوزستان نسبت به اثرات گردشگری روستایی در سال 1388پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش ساکنان مناطق روستایی در روستاهایی بوده اند که دارای جاذبه گردشگری بوده و اثرات گردشگری در این روستاها توسط ساکنان درک شده اند که حجم نمونه آماری با استفاده از جدول تاکمن 335 و به روش تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. متغیرهای مستقل این پژوهش عبارتند از ویژگی های فردی و حرفه ای ساکنان، میزان ارتباط آنان با گردشگران و وابستکی درآمد آنان به گردشگری، درک اثرات اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی گردشگری است و متغیر وابسته آن نگرش ساکنان نسبت به توسعه فعالیت های گردشگری می باشد. نتایج حاصل از همبستگی بین متغیرها، ارتباط مثبت و معنی داری را بین متغیر نگرش ساکنان با متغیرهای سن، درآمد، میزان وابستگی به گردشگری، میزان ارتباط با گردشگران و درک اثرات را نشان داد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، نگرش، اثرات گردشگری روستایی، ساکنان
  • حسین شعبانعلی فمی، شهلا آقاپور، امیر علم بیگی صفحه 219
    این تحقیق در پی شناسایی موانع و مشکلات شکل گیری یادگیری های شغل محور در بین دانشجویان کشاورزی دانشگاه تهران بود که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان کشاورزی سال آخر مقطع کارشناسی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران است که در مجموع شامل 1103 نفر می‎باشد. از بین آنها به صورت تصادفی و با رعایت انتساب متناسب 201 نفر (بر حسب محاسبه فرمول کوکران) انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای با دو بخش بود که، بخش اول ویژگی های فردی و بخش دوم مربوط به گویه های موانع و مشکلات یادگیری شغل محور در نظام آموزش‎عالی می باشد. روایی پرسشنامه بر اساس نظر جمعی از اساتید رشته ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید گردید. سپس جهت تعیین پایایی پرسشنامه تعداد 30 پرسشنامه در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشجویان منابع طبیعی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، که در واقع خارج از جامعه آماری اصلی هستند؛ پیش آزمون شد. مقدار آلفای کرونباخ برای بخش دوم (81/0=?) نشان داد که وسیله تحقیق از قابلیت بالایی برای جمع آوری اطلاعات برخوردار است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که موانع و مشکلات یادگیری شغل محور در پنج دسته عوامل انگیزشی برنامه ریزی، اطلاعاتی- ارتباطی، سیاستگذاری، خدمات برون رسانی دانشگاه و محیطی قرار گرفتند و در مجموع حدود 70 درصد از واریانس را تبیین کردند. لذا می‎توان بیان نمود که مهمترین مشکلات یادگیری شغل محور در بین دانشجویان کشاورزی مربوط به عامل انگیزشی برنامه ریزی بوده است.
    کلیدواژگان: دانشجویان کشاورزی، یادگیری شغل محور، دانشگاه تهران، موانع
  • اصغر باقری، محمدرضا شاه پسند صفحه 231
    هدف این مطالعه، بررسی نگرش کشاورزان سیب‎زمینی‎کار نسبت به عملیات کشاورزی پایدار بوده است. این تحقیق به روش پیمایشی انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه آن بهره برداران 24 هزار هکتار از اراضی سیب ‎زمینی کاری دشت اردبیل واقع در شهرستان های اردبیل، نمین و نیر بوده‎اند. اندازه نمونه شامل 140 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. نمونه گیری به روش طبقه ای انجام گرفت. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن به کمک متخصصین ترویج و آموزش و کارشناسان کشاورزی به دست آمد. پایایی ابزار تحقیق با یک مطالعه راهنما (آلفا 87/0) بدست آمد. نتایج نشان داد که پاسخگویان نسبت به اصول کلی پایداری و عملیاتی، نظیر ضرورت حفاظت از آب و خاک، اثرات منفی نهاده های شیمیایی کشاورزی، رعایت تناوب زراعی، اثرات زیست‎محیطی عملیات بی رویه کشاورزی و ضرورت حفظ محیط زیست به مثابه اولویت اصلی، نگرش مثبتی داشتند. ولی نسبت به ضرورت کاهش کاربرد فناوری های مدرن کشاورزی، کاهش مصرف کودها، سموم و عملیات خاک ورزی نگرش منفی داشتند و در مورد سایر عملیات کشاورزی مورد بررسی نگرش متوسطی داشتند. تحلیل همبستگی نشان داد که نگرش پایداری با متغیرهای منابع کسب اطلاعات، مشارکت ترویجی و تحصیلات رابطه مثبت و با متغیرهای سن و تجربه در کشاورزی رابطه منفی معنی داری داشت ولی با متغیرهای مصرف نهاده های شیمیایی کشاورزی و شرایط مزرعه رابطه معنی‎داری نداشت که بیانگر تناقض نگرش و عمل آنان است.
    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، سنجش نگرش، عملیات، _، کشاورزان سیب زمینی کار
  • مهنوش شریفی، سیدمحمود حسینی، هوشنگ ایروانی، ابوالقاسم شریف زاده صفحه 243
    تحقیق پیمایشی حاضر با هدف بررسی صلاحیت های تسهیلگری کارشناسان ترویج کشاورزی کشور انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه کارگزاران ترویج کشاورزی کشور بوده و بر پایه فرمول کوکران حجم نمونه 232 نفر تعیین گردید. نمونه ها بر اساس روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و از یک پرسشنامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها بهره گرفته شد. روایی محتوایی پرسشنامه از سوی گروهی از کارشناسان ترویج وزارت جهاد کشاورزی و اعضای هیات علمی ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران مورد تایید قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه (سه دسته صلاحیت های تسهیلگری از هر دو جنبه میزان اهمیت و برخورداری) بین 87/0 و 83/0 بدست آمد. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از این است که میزان صلاحیت تسهیلگری نزدیک به 80 درصد پاسخگویان در حد متوسط و پایین است. ضرایب همبستگی محاسبه شده، رابطه مثبت و معنی داری بین «برخورداری از صلاحیت تسهیلگری» و سابقه خدمت، همکاری در طرح های تحقیقی - ترویجی، بازدیدهای میدانی، عضویت پاسخگویان در تعاونی ها، گذراندن دوره آموزشی در زمینه تسیهلگری، شرکت در گردهمایی های ترویجی و تجربه در زمینه برگزاری کلاس آموزشی را نشان داده است. مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون t نشان داده است که تفاوت معنی داری بین میزان صلاحیت تسهیلگری پاسخگویان برحسب رشته تحصیلی، بومی و غیربومی بودن، گذراندن دوره های آموزشی در زمینه تسهیلگری، تجربه فعالیت به عنوان تسهیلگر وجود دارد. با توجه به آزمون تحلیل واریانس یک سویه (F)، تفاوت معنی داری بین صلاحیت تسهیلگری پاسخگویان بر اساس واحد محل خدمت و برحسب سطح تحصیلات (در سطح معنی داری یک درصد) وجود دارد.
    کلیدواژگان: صلاحیت تسهیلگری، ترویج کشاورزی، کارشناسان
|
  • Page 127
    In this article, measurement and analysis of productivity growth are studied by use of two approaches of "Time Trend" and "General Index" for years 2002-2007. Then, the measured productivity growth by Time Trend and General Index approaches are compared with measured productivity growth through Divisia Index approache for the studied provinces and the years. Results indicate that General Index approach is in less contrast with Index Number in comparison with to Time Trend Approach. So, by use of General Index approach, one could better attain the targeted results in comparison with Divisia Index and it is more applicable in research studies. Also results indicate that technical changes for the studied years have had their growth, resulting in increasing "return to scale" in irrigated wheat production.
  • Page 137
    Prices of meat in the international and a nation's internal markets tend to be closely related to each other. This relation could be sometimes harmful and due to lagged responses, meat prices at the internal market would subsequently increase as input prices increase at either the internal or international market. Price uncertainty and transmition are two important problems facing a nation's meat producers and Iranian consumers. The aim of this study was to investigate meat price relationship in the internal and international markets. Con-integrated VAR models were considered for chicken and red meat markets to study price relationships. The results indicate that there is a relationship between corn plus chicken world prices and international chicken prices. The results also indicated that price transmition in chicken market is more pronounced than in red meat market. This may be due to more marketable and importable inputs for chicken market. In addition, institutions are comparably more organized in chicken market sector.
  • Page 147
    Price transmission is one of the most important factors that affects the producers, consumers and marketing agents’ welfare. Market structure affects price transmission. Asymmetric price transmission affects the marketing margin, increases marketing agents’ profit and decreases producers and consumers’ welfare. In recent years high prices of beef has caused consumers’ dissatisfaction however, producers have gained not more than 40 percent of retail prices. Asymmetric price transmission is one of the reasons that increases marketing margin and may arise from non-competetive market structure. The objective of this paper is to analyze market structure and the impact of price transmission on marketing margin. To achieve this objective, first;structure, conduct and performance of beef market were analyzed and then marketing margin model was estimated for the 1377-87 period. The results revealed that the share of beef in red meat production has increased but inappropriate spread of slaugther-houses and existence of a large number of middlemen in marketing chain have ended up with non-competitive structure, increasing marketing margin and reduction of beef producers and consumers’ welfare. The results of estimating marketing margin showed that price transmission and marketing cost transmission in Iranian beef market were asymmetric, causing the increase in marketing margin.
  • Page 159
    Successful export of a commodity is closely dependent upon observing the related international standards. Aflatoxin standard is an important index of pistachio import/export market. A lot of pistachio consignments are annually rejected because of being infected with aflatoxin. This results in export market's instability and fluctuations. The role of aflatoxin contammination in pistachio market instability was investigated in this study. Mean and variance of pistachio price in the two states of being polluted or non-polluted with aflatoxin as well as the farmer's willingness to pay for using sanitary standards in pistachio dealings were evaluated. Results indicated that export of Iranian pistachio to EU countries remained at the same level, during the study period (2004 – 2007). Along with an increase in total world export of pistachio, the share of pistachio exported to EU countries was reduced. Results also indicate that, the frequency of pistachio (exported to EU countries) being rejected was less during autumn season, as compared to the total export. There was a negative correlation between the number of rejected pistachio consignments and the pistachio price, meaning that the rejection of pistachio negatively affects the pistachio price. An evaluation of the willingness to pay for eliminating aflatoxin indicated that, on the average, it equals 0.25 dollars per kilogram of the produce. But, it is equal to 0.43 dollars per kilogram for a relatively more contaminated year such as 2005. If all the consignments are contaminated, the willingness to pay will be increased to 1.18 dollars per kilogram. Finally, for enhancing sanitary condition of pistachio market, it was proposed to promote early harvesting, and to increase sanitary observance of pistachio market paths after it is sold out by the farmers. Internalization of sanitary costs and receiving them from farmers, traders, and others involved in pistachio industry were suggested.
  • Page 171
    The purpose of this study was to analyze the instruments of risk management in the industrial dairy cattle farms in Uromieh and Khoy counties. The industrial dairy cattle farms in Uromieh and Khoy counties (N= 84) altogether constituted the statistical population of the study. By use of simple sampling method, 50 cattle farmers were selected as sample. The research design was a survey method one. A questionnaire was designed and administered to gather the required data. Face validity of the instrument was determined by expert's judgment. The findings revealed that seasonal disinfection, direction of slopes, prior and after milking disinfection measures as well as proper cleaning of the cattle shed were the most frequent options among the instruments of risk management as perceived by cattle farmers. The results of Eta test showed that there were high and significant correlations between application of instruments of risk management, and residential status, education discipline and the main job of cattle farmers. The result of mean comparison showed that the respondents with different residential status (either inside or outside residents of the the farm) as well as educational discipline made significant differences among dairy cattle farmers in terms of instruments used for risk management.
  • Page 181
    This research, applied as a survey approach aimed at investigating farmers’ tendency and attitudes toward agricultural water management styles (WMSs). Therefore, using Cochran’s formula and simple random sampling, 244 farmers were selected in Doroudzan region, Iran. The data were acquired by face-to-face structural interviews and as well through a questionnaire that consisted of closed and open ended questions. A panel of experts confirmed the face validity of the questionnaire while the reliability being tested in a pilot study based on Coronbach’s Alpha coefficient (0.53 to 0.74). The questionnaire was further improved based on the pilot study results. Results indicated that farmers had high utilitarian beliefs regarding agricultural water resources. Also, the majority of farmers had positive attitude and perception towards participatory water management. Cluster analysis was employed to better understand farmers’ characteristics. Cluster profiles in terms of age, education, family size, utilitarian beliefs, and water distribution styles revealed three clusters of risk prone, traditional, and moderate farmer groups.
  • Page 193
    The purpose of this study was to analyze biotechnology experts’ attitude in university centers of Tehran province towards use of transgenic plants. The design of the study was descriptive, and it was carried out through a survey method. The target population consisted of biotechnology experts in university centers of Tehran Province (N=75). Though Kerjcie and Morgan sample size table and ratio stratified randomized sampling method 63 experts were chosen as the study sample. Research instrument was questionnaire. Content validity of the questionnaire was confirmed and corrected based on opinions of a panel of agricultural extension & education and biotechnology experts. A pilot test was conducted to determine the reliability of the questionnaire. Cronbach’s Alpha was estimated 0.78. Descriptive findings showed that 47.6% of experts’ attitude towards transgenic plants was ‘medium’. Factor analysis results showed that about 86 percent of expert's attitude toward using transgenic plants is determined by the five factors of: biosafety, management, belief, providence, as well as congnition.
  • Page 203
    Development along with improvement of sanitary and veterinary services are needed for production of protein acious food substances and reducing of domestic loss. This is important in food security in a society. This needs systematic planning for delivering proper services to livestock producer units as well as proper spatial distribution of veterinary services. The purposes of this study were a realization of spatial distribution of industrialized and semi-industrialized animal husbandries and a cognition of spatial distribution of private and public veterinary services that provide the possibility of utilization of livestock producer units from these veterinary services. The population for this study consisted of 83 villages, 50 semi-industrialized animal husbandries along with 43 industrialized animal husbandries in Karaj County. By use of Arc View GIS 3/2a software, the spatial distribution maps of livestock producer units with their number of sheep and cow diagrams, veterinary unit as well as other veterinaries in the basic map were pinpointed. Distribution of veterinary units showed that 55% of the units were located in villages and 45% of them were in industrialized and in semi industrialized animal husbandry vicinities. Also for private veterinary livestock units – veterinarian to cattle ratio was 743 (world standard: 12500). This ratio shows that there is a surplus of private veterinarians in the county of Karaj. The tool used in the study was a questionnaire. The samples of the study were defined by Cochran formula related to 30 villages, 20 semi-industrialized, and 20 industrialized animal husbandries in the Karaj County. Cumulated data were analyzed through SPSS software. The findings revealed that traditional animal husbandries are significantly (5% and 1%) different from both industrialized & semi-industrialized animal husbandries in access to public and private services. Also there is a significant and negative correlation between the utilization of veterinary services and distance of animal husbandry to private veterinaries. Also there exists a significant and positive correlation between animal loss and distance of animal husbandries from public & private veterinary centers (5% level).
  • Page 213
    This survey study is a kind of descriptive – correlational research that considers Residents’ Attitudes Regarding the Effects of Rural Tourism in areas of rural tourism in Izeh township of the province of Khouzestan in year 2009. The statistical sample in the study was comprised of the residents who were living in rural areas with touristry attractions and who perceived the area as being of centers of tourism impacts. Sample determination was through "Tackman" according to which 335 residents were selected through classified sampling. The obtained data by questionnaire were analyzed through SPSS. The independent variables in the study were individual-professional, characteristics of residents, perception economical, Socio-cultural as well as environmental impacts, rate of contact with tourists, the dependent variable was attitude towards developing rural tourism. The results indicated, positive and statistically significant relations between the residents attitudes and age, income, range of dependence on tourists, degree of contact with tourists as well as perception impacts.
  • Page 219
    This research was conducted to identify problems and obstacles in formation of job-related learning among agricultural students in University of Tehran. It was a descriptive-correlational research. Statistical population of the study consisted of 1103 agricultural students, out of whom 201 students were selected as sample, based on Cochran’s formula. Stratified random sampling technique was employed to reach the respondents for interview. The research instrument consisted of two parts; the first segment being related to demographic characteristics and the second one to job-related learning problems upon which a scale was developed using information gathered from literature review. Validity of the questionnaire was approved by a panel of experts’ judgment and reliability coefficient was calculated for the main scale of the questionnaire using Cronbach's Alpha. The values of alpha amounted to 0.81 indicating that the questionnaire was reliable for data gathering. The results of factor analysis showed that the problems of job-related learning can be classified into five factors including motivation and planning, communication and information, policy making, outreach services as well as environmental. In total, these variables explained 70% of the total variance of “job-related learning problems”, out of which motivation- planning factor was the most important one that influenced job-related most learning among agriculture students.
  • Page 231
    The study was carried out among potato farmers in Ardabil plain, to investigate their attitude towards sustainable agricultural practices. It was comprised of a stratified sample of 140 farmers from two townships (Ardabil and Naming) who were operating in 24000 hectares of potato farms. Descriptive survey research was employed in the study. Data were gathered using a questionnaire and through interviewing the respondents. Content validity of the instrument was established using a panel of experts consisting of faculty members of Agricultural Extension and Education as well as potato specialists from the research area. The results of reliability analysis indicated a value of 0.87 for Cronbach Alpha. The results also revealed that there was a favorable attitude towards such general principles and practices of sustainability, as the necessity of soil and water conservation, diminishing the negative effects of chemical inputs, decreasing the negative impacts of excessive agricultural practices on environment and the necessity of environmental preservation as a main priority, among respondents. However, their attitudes towards the necessity of reduced use of modern agricultural technologies, lower use of agrochemicals and practice of low tillage was negative. Regarding other sustainable practices, the respondents showed moderate attitudes. The result of correlation analysis showed that there were positive significant relationships between attitude scores and information sources/channels, participation in extension, and negative significant relationships between attitude scores, and age as well as farming experiences. The results also showed no significant relationships between attitude scores and agrochemicals application, and farm status which revealed contradiction between their attitudes and practices.
  • Page 243
    This survey research was conducted to investigate the professional facilitation competencies of agricultural extension experts. The statistical population of the study consisted of all extension practitioners working in different provincial extension departments of the Ministry of Jihad-e-Agriculture. Using Cochran's formula, 232 extension practitioners were selected as sample using multi-phase method. Content validity of the questionnaire was confirmed by a panel of extension experts of ministry of Jihad-e- Agriculture and agricultural extension and education faculty members of the University of Tehran. Calculated Coronbach Alpha coefficient as an indication of the questionnaire’s reliability for the main parts of questionnaire (three categories of facilitation competencies in terms of both importance and current status) stood in range of 0.83 – 0.87. The data was analyzed through SPSS software. The findings revealed that the extent of competencies of facilitation of most of the respondents (80%) was from medium to relatively low. Calculated correlation coefficients indicated that there was a significant positive correlation observed between on agricultural extension expert’s competencies of facilitation and job record, collaboration in research-extension projects, field visits, membership in cooperatives, taking courses in facilitation field, participation in extension forums, record of being extension educator, as well as experience as facilitator. The results of a comparison with T-test indicated that there was a significant difference observed between competencies of facilitation of respondents as based field major, being a native extension agent, having taken course in facilitation field, experience as facilitator. According to ANOVA (F-test), there was a significant difference observed between measures of competencies of facilitation of respondents as based organizational unit, as well as the level of education.