فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال سیزدهم شماره 33 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیدرضا جاویدزاده صفحه 1
    سازمان ملل مهم ترین سازمان بین المللی است که برای مبارزه با نسل کشی سیاست جنایی خاصی دارد. پیشگیری، یکی از ابعاد مهم این سیاست است. در دهه های اخیر، سازمان رویکردهای جدیدی اتخاذ نموده و از فرهنگ پیشگیری به فرهنگ پیش بینی روی آورده است. مسئولیت برای حمایت از مردم در برابر نسل کشی، ایجاد مشاور ویژه دبیر کل در امور پیشگیری از نسل کشی و کمیته ویژه در امور پیشگیری از نسل کشی و ایجاد شورای حقوق بشر از جمله این تحولات است. کارآمدی سیاست جنایی سازمان ملل برای مبارزه با نسل کشی نیازمند اصلاحات در ساختار سازمان به ویژه شورای امنیت و انسجام با ابعاد تقنینی، قضایی و مشارکتی است.
    کلیدواژگان: نسل کشی، پیش بینی جرم، پیشگیری از جرم، سازمان ملل، سیاست جنایی، جرایم بین المللی
  • به آذین حسیبی صفحه 45
    «حداقل استاندارد بین المللی»، به عنوان یک قاعده عرفی حقوق بین المللی، در مورد نحوه رفتار دولت با بیگانگان در کشور میزبان مطرح می باشد. علی رغم تعداد بسیار انبوه معاهدات دوجانبه بین دولتها در زمینه حمایت مناسب از سرمایه گذاری های خارجی، بسیاری از دانشمندان حقوق بین المللی و برخی از دولتها بر این باورند که حتی در صورت فقدان این معاهدات، «حداقل استاندارد بین المللی» به عنوان یک قاعده عرفی الزام آور در حقوق بین المللی، حمایتهای لازم و مناسب را از سرمایه گذاران خارجی به عمل می آورد.
    در این مقاله با بررسی محتوا و مصادیق «حداقل استاندارد بین المللی» و چالشهایی که این استاندارد همواره با آن مواجه بوده است در صدد اثبات این امر هستیم که این قاعده، به عنوان یک استاندارد بسیار کلی و مبهم، توانایی و ظرفیت لازم برای حمایت از سرمایه گذاران خارجی را نداشته و وجود تضمین های معاهده ای، برای حمایت مناسب از سرمایه گذاران در کشور میزبان، امری لازم و ضروری محسوب می گردد.
  • قاسم شفیعی علویجه صفحه 83
    در این مقاله سعی شده است که به بررسی شرایط تحقق غرور موجد مسئولیت مدنی پرداخته شود، زیرا یکی از منابع ضمان حسب حقوق ما که از فقه ماخوذ شده است قاعده غرور می باشد، فلذا در این بحث به تحلیل شرایط و ارکان آن از منظر دو حقوق مختلف (ایران و انگلیس) با تابعیت سیستم های حقوقی متفاوت مبادرت می گردد.
    منظور از مسئولیت مدنی مورد نظر، همانا کیفیت تحقق حق مطالبه خسارت از ناحیه شخص متضرر بر اثر غرور می باشد.
    حقوق ایران از حیث شرایط عمده ی تحقق غرور در مقایسه با حقوق انگلیس که حسب تاسیس حقوقی موسوم به توصیف خلاف واقع خدعه آمیز به آن می پردازد، تفاوت چندانی ندارد. وجوه افتراق عمدتا مبتنی بر وجود ترک فعل در حقوق ایران و عدم آن در حقوق انگلیس و نیز عدم تاثیر علم شخص غار در حقوق ایران و ضرورت وجود آن در حقوق انگلیس به لحاظ ضمان ناشی از غرور می باشد.
    کلیدواژگان: غرور، سببیت، مسئولیت مدنی، توصیف خلاف واقع
  • نفیسه شوشی نسب صفحه 101
    خسارتهای درد و رنج یکی از متداول ترین انواع زیان هایی است که در روابط متقابل افراد با یکدیگر به بار می آید. اهمیت بررسی اینگونه خسارتها به این دلیل است که از یک سو سلامت روانی افراد یک جامعه ضامن پیشرفت و توسعه ی آن جامعه می باشد و از سوی دیگر جبران خسارت همواره به عنوان یکی از اهداف اصلی حقوق که همانا برقراری عدالت و حتی الامکان اعاده وضع اشخاص زیاندیده به حال سابق می باشد، مورد توجه بوده است.
    در حقوق ایران ارزیابی خسارتهای درد و رنج هیچگاه مورد مطالعه ی جدی و مستقل حقوقدانان واقع نشده و اینگونه خسارتها همواره به طور کلی و به عنوان بخشی از خسارتهای معنوی در کتب حقوقی مطرح گردیده است؛ لذا در این تحقیق در صدد توجیه جبران و ارزیابی اینگونه خسارتها به پول برآمده ایم.
    همچنین مطالعه تطبیقی نشان می دهد که جبران اینگونه خسارتها در بسیاری از کشورها بدون تردید پذیرفته شده است. در تحقیق حاضر ما در تلاش برای ارائه ی راه حل هایی جهت جبران و ارزیابی خسارتهای درد و رنج به پول هستیم و نیز نظریات مختلفی را که در ارتباط با نحوه ارزیابی اینگونه خسارتها به پول وجود دارد، مورد نقد و بررسی قرار داده ایم.
    در نهایت بررسی خسارتهای درد و رنج و توجه به ارزیابی اینگونه خسارتها باعث افزایش رضایتمندی افراد در جامعه و در نتیجه افزایش سطح رفاه اجتماعی می گردد.
  • محسن صادقی، صادق شمشیری صفحه 137
    عده ای از صاحبه نظران بر این باورند که امکان اعمال حقوق مالکیت فکری و حقوق رقابت به طور همزمان وجود ندارد و از سوی دیگر برخی، منکر وجود تعارض اساسی بین این دو دسته حقوق شده، بر وجود تعاملات بین آنها تاکید دارند. از این تفاوت دیدگاه بخوبی می توان دریافت که میزان تعامل یا تعارض میان حقوق رقابت و حقوق مالکیت فکری، امری لغزان و وابسته به سطح توسعه یافتگی کشورهاست و قانونگذار هر کشور سعی دارد برای پاسخگویی به منافع اقتصادی و نیازهای توسعه ای خود، به تنظیم و تعدیل روابط این دو بپردازد. قانونگذار کشور ما نیز اخیرا در قانون سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی برای نخستین بار به این امر مهم توجه کرده است با این حال تاکنون در ادبیات حقوقی اقتصادی کشور مان، نوآوری و کاستی های این قانون و در نتیجه، میزان توفیق آن در تنظیم مناسب روابط حقوق رقابت و مالکیت فکری و تاثیر آن بر توسعه فضای رقابتی، مورد توجه قرار نگرفته است؛ لذا نویسندگان این مقاله برای رفع این خلا تحقیقاتی ضمن مطالعه تطبیقی با مقررات اتحادیه اروپا، درصدد پاسخگویی بدین پرسش هستند که این قانون از منظر مورد بحث، دارای چه نوآوری ها و کاستی هایی است و این مزایا و معایب تا چه حد بر توسعه فضای رقابتی در کشور ما اثر خواهد گذاشت. فرضیه ای که این مقاله درصدد اثبات آن است این است که رویکرد قانونگذار ما در قانون مورد نقد در تنظیم رابطه حقوق مالکیت فکری و حقوق رویکردی ناهمگون است. برای ارائه پاسخ به این سوالات کلیدی و اثبات فرضیه مورد اشاره، مطالب این مقاله در دو فصل ارائه خواهد شد: در فصل نخست، تعاملات و تعارضات حقوق مالکیت فکری و حقوق رقابت در مقررات اتحادیه اروپا بررسی تحلیلی شده و در فصل دوم، قانون اصل 44 قانون اساسی ایران نقد و راهکارهای عملی به قانونگذار پیشنهاد می شود.
  • ستار عزیزی صفحه 169
    در حقوق بین الملل سنتی، اگر شورشیان می توانستند بخش مهمی از کشور را تصرف کنند، دول ثالث دیگر نباید به هیچ کدام از طرفین مخاصمه کمک می کردند و در صورتی که درگیری به سطح مخاصمه ارتقاء پیدا می کرد یعنی درجه کنترل شورشیان بر سرزمین کشور به همان سطح کنترل دولت و یا حتی فراتر از آن می رسید و این وضعیت از سوی دول خارجی شناسایی می شد، آنگاه دول ثالث می توانستند به درخواست هر یک از طرفین مخاصمه مداخله نمایند. حقوق بین الملل معاصر در پرتو مقررات منشور ملل متحد رویکردی متفاوت اتخاذ کرده است. از یک سو انستیتو حقوق بین الملل در قطعنامه سال 1975، هر نوع مداخله دول خارجی در مخاصمات داخلی و کمک به طرفین مخاصمه را ممنوع نمود اما از سوی دیگر دیوان بین المللی دادگستری در قضیه نیکاراگوئه با تفکیک میان حکومت و گروه شورشی؛ حکومت را از حق دعوت دول خارجی به مداخله برخوردار دانست و کمک به گروه شورشی را مغایر مقررات حقوق بین الملل و اصل منع مداخله دانست. دیوان در قضیه «فعالیتهای نظامی در سرزمین کنگو» بار دیگر بر رویه پیشین خود تاکید نمود.
    کلیدواژگان: دعوت از مداخله خارجی، اصل منع مداخله، مخاصمات داخلی، دیوان بین المللی دادگستری، قضیه فعالیتهای نظامی در سرزمین کنگو
  • حمیدرضا علومی صفحه 203
    همانگونه که درحقوق قراردادها امکان استنباط شروط و تعهدات ضمنی برای طرفین قرارداد وجود دارد، در حقوق معاهدات نیز مرجع صالح برای تفسیر با استناد به اصول و ضوابط حاکم بر تفسیر معاهدات بین المللی می تواند شروط و تعهدات ضمنی را از معاهده استنباط نماید، به ویزه که وجود آن شرط یا تعهد برای تحقق هدف و منظور معاهده ضرورت داشته باشد.
    دیوان داوری ایران- ایالات متحده که مرجع تفسیر بیانیه های الجزایر است، از اصل کلی الف و بند (9) بیانیه کلی، وجود تعهد ضمنی ایالات متحده به جبران خسارات وارده به ایران درصورتی که ایالات متحده از استرداد اموال ایران که به موجب مقررات ایالات متحده دولت آمریکا می توانسته از استرداد آن اموال امتناع کند را احراز کرده است. این تعهد ضمنی نخستین بار در پرونده ب-1 (دعوای 4) احراز شد و برای دومین بار در پرونده الف-15 مورد تایید دیوان قرارگرفت. به نظر دیوان، عدم احراز این تعهد برای ایالات متحده، هدف بیانیه که اعاده وضع مالی ایران به قبل از 14 نوامبر 1979 است را محقق نمی کند.
  • سهیلا صادقی فسایی، ستار پروین صفحه 219
    در یک تقسیم بندی تاریخی می توان تئوری های جرم شناسی را به کلاسیک(روشنگری)، اثباتی(مدرن)و انتقادی تقسیم بندی کرد. بعد از مطرح شدن پارادایم های فکری کلاسیک و اثباتی، این پارادیم ها در دهه1950 به وسیله پارادایم انتقادی با نقد اساسی مواجهه شد. از مهم ترین نظریه هایی که در این پارادایم مطرح شد می توان به نظریه های انگ زنی(برچسب زنی)، جرم شناسی تضادی(مارکسیستی)، جرم شناسی فیمینیستی، جرم شناسی فرهنگی، سازه گرایی و جرم شناسی پست مدرن اشاره کرد. در این تئوری ها، تبیین جرم و شناخت عوامل موثر بر آن، بر خلاف آن چیزی که در پارادایم های پیشین به آن توجه شد، فارغ از ارزشها و منافع صورت نمی پذیرد. از منظر پارادایم انتقادی جرم تعریف شدنی است و عنصر قدرت آن را علیه افراد حاشیه ای تر و ضعیف تر بکار می گیرد. به علاوه جرم لزوما در عالم واقعیت وجود ندارد بلکه این افراد صاحب نفوذ و قدرتمند هستند که آن را بر می سازند. مقاله حاضر تلاش دارد تا با رویکرد تحلیلی– تاریخی به بررسی نظریه های جدید جرم شناسی و جامعه شناسی انحرافات با تاکید بر مفاهیم گفتمان، ذهنیت و قدرت بپردازد. تاکید اصلی مقاله بر رویکردهای جدید جرم است که عمدتا از دهه1950میلادی مطرح شدند؛ ویژگی اصلی این رویکردها ضمن انتقادی بودن توجه به مفاهیم گفتمان، ذهنیت و قدرت است.
    کلیدواژگان: جرم، جرم شناسی کلاسیک، جرم شناسی اثباتی، جرم شناسی انتقادی، گفتمان، ذهنیت، قدرت
  • جواد کاشانی، زهرا جعفری صفحه 243
    قضات مانند سایر افراد انسانی، به مکنونات طرفین دادرسی و حقایق پرونده مورد رسیدگی، دسترسی ندارند و همواره این امکان وجود دارد که در مقام تمییز حق و فصل خصومت دچار اشتباه شوند؛ از این روی در تمام کشورهای جهان، برای رسیدن به یک قضاوت عادلانه، قواعد و مقرراتی وضع شده که قضات دادگاه ها ملزم به رعایت آنها می باشند. یکی از این قواعد که برای صیانت از حقوق افراد در مقابل اشتباهات احتمالی قضات پیشبینی شده، تجدید رسیدگی است تا نحوه عملکرد قضات از جهت رعایت اصول دادرسی و اعمال صحیح قواعد شکلی و ماهوی، توسط قضات دیگر ارزیابی گردد.
    برای رعایت مصالحی که بیان شد، تجدیدنظرخواهی از آرای دادگاه های تالی از تدابیری است که از سوی قانونگذاران اکثر کشورها از جمله ایران و فرانسه برای رسیدن به عدالت و دقت در دادرسی اتخاذ گردیده است.
    تجدیدنظرخواهی واجد آثاری است که یکی از آنها اثر انتقالی(Effet dévolutif) است، یعنی دعوا با تمام مسایل موضوعی و حکمی، از دادگاه بدوی به دادگاه تجدیدنظر منتقل می شود. دادگاه تجدید نظر جهت رسیدگی به دعوای مطروحه واجد اختیاراتی است و از سوی دیگر چون دعوا پیشتر در دادگاه نخستین مورد رسیدگی واقع شده است دادگاه تجدیدنظر و طرفین دعوای تجدیدنظرخواهی با محدودیت هایی مواجه می باشند که در نوشتار حاضر به بررسی موارد مزبور در حقوق ایران و فرانسه پرداخته شده است.
|
  • Dr. Hamidreza Javidzadeh Page 1
    The United Nations, the most important international organization, has multifaceted criminal policy to fight against Genocide. Preventive criminal policy being one of the essential aspects of this policy has less effectiveness because of UN’ structure. In recent decades, UN has taken new approaches and changed from culture of genocide´ prevention to foresee of genocide. Responsibility to protect peoples from genocide and creation of Special Adviser of Secretary-General on the Prevention of Genocide, Special committee on the Prevention of Genocide and Human Right Council are conceptual and structural advancements in UN. Generally speaking, full effectiveness of UN’ criminal policy with regard to genocide, needs reformations in its structure, specially in security council’ structure and strong correlation with the other aspects of criminal policy, i.e. legislative, judicial and participative.
  • Behazine Hasibi Page 45
    International minimum standard` as a customary rule in International law, is about treatment of states on aliens. Despite many bilateral treaties between states about proper protection of foreign investors, many jurists and also some states believe that, `International Minimum Standard` as an obligatory rule, protects foreign investors properly, even where there is not any treaty protections.In this Article, by analysis content, elements, and challenges of `International Minimum Standard`, is tried to prove that this rule is a general and ambiguous standard, it lakes necessary ability and features to protect foreign investors. Therefore providing the proper treaty protections and guarantees for foreign investors in host country is necessary.
  • Ghasem Shafie Alvije Page 83
    In this paper, it is tried to consider when deceit can be a tort, as deceit is a source of responsibility in Iran law which deducted from jurisprudence, we will study its condition and requirement in Iran and England law as two different legal systems.Civil responsibility means the condition of creation the claim for victim. There is not main difference between deceit in Iran law and fraudulent misrepresentation in England law.Differences are related to effect of existence of omission and inefficiency of wrongdoer’s knowledge in Iran for establishing responsibility.
  • Nafise Shoshinasab Page 101
    Pain and suffering damages are one of the most popular damages which arise in people’s mutual relationship in the society. The importance of studying such damages is that, on the one hand, the people’s well-being of a society guarantees its development and on the other hand, the compensation of damages has always been as one of the substantial goals of law which is indeed establishing justice and making restitution for the victim as much as possible.The assessment of pain and suffering damages has never been studied independently by Iranian jurists and has just been posed in the law books and in one part of the moral damages; thus we have attempted to justify the compensation and assessment of such damages.Comparative study shows that the compensation of such damages has been accepted in most of the countries. In the present research we try to suggest some ways for compensation and assessment of such damages. At last we criticize the different theories presented about how to price pain and suffering damages and suggest a theory corresponding to Iranian law.As a conclusion, studying pain and suffering damages and taking into account its compensation and assessment, causes a significant increase in people’s satisfaction and subsequently in social welfare.
  • Dr. Mohsen Sadeghi, Sadegh Shamshiri Page 137
    Some connoisseurs believe that intellectual property is contrary with competition law. In contrast, another group explains that there is not any challenge between them. This disagreement shows that interaction or challenge between intellectual property and competition law is considered as variant issue and depends on the development level of countries; therefore, the legislator of any country tries to balance them by accordance of economic and develop interests and necessity. Recently, Iranian legislator has paid attention to this subject for the first time in Act on General Policies of Principle 44 of Constitution (Privatization Act). However, this Act has not been surveyed until now, hence, this article tries to answer these questions that what are innovations and defaults of Act in the field of balancing of intellectual property and competition law? And what is the effect of this Act on competitive atmosphere in Iran? This paper supposes that the approach of the mentioned Act is heterogeneous. The article constitutes two chapters: the first chapter considers the interaction and challenge between intellectual property and competition law by accordance of comparative study in EU regulations; and the second chapter surveys Act on General Policies of Principle 44 of Constitution and suggests suitable and practical solutions to legislator.
  • Dr. Sattar Azizi Page 169
    In traditional international Law, if the rebels could take over an important part of the country, other states should assist none of the parties of conflict, and if the level of involvement promoted to the conflict, ie the rebels could control over the country as equal or even beyond the government, and this position was identified by foreign states, then the third government could intervene by the request of each party. A current international law rule in light of the UN Charter has taken a different approach. On the one hand international law institute in resolution 1975, prohibits any foreign intervene in internal conflicts and helping the parties of conflict, but on the other hand, International Court of Justice in the Nicaragua case by separation between government and rebel group; assigned government right to invite foreign countries and called any assistance to rebel group against the rules and principles of international law and (the principle of prohibiting interference). The court in the case of "military activities in Congo territory" again emphasized on their previous procedures.
  • Dr. Hamidreza Oloumi Yazdi Page 203
    In the international law of treaties, likewise the law of contracts, an implied obligation could be inferred from the text of a treaty against a party (or the parties) as a matter of interpretation of the treaty by the authorized body in accordance with the law applicable to the treaties interpretation. Implied terms, obligations, and powers could be inferred from a treaty when, especially, the object and purpose of the treaty could not be fulfilled without that finding. Iran-Us Claims Tribunal, as the body which has been given jurisdiction over the interpretive disputes of the Parties to the Algerian Decelerations,has exercised its jurisdiction over numerous interpretive cases to fill the existing gaps in the Algerian Accords. The Tribunal, in two of its Awards has found an obligation implicit in the text of General Principle A and Paragraph 9 of the General Deceleration against the United States. The Tribunal first in B/1(Claim 4) inferred such an obligation against the United States to compensate losses incurred by Iran as a result of the United States’ refusal to return Iranian military properties. The Tribunal, then in A/15 (II: A), found the same obligation against the United States for the second time concerning Iranian export-controlled properties. The Tribunal in both Cases expressed that in the absent of this implied obligation, the object and purpose of the General Deceleration as set out by General Principle A namely, restoration of Iran’s financial position to the position it had prior to 14 November 1979, would not have been fulfilled.
  • Dr. Soheila Sadeghi Fasaei, Satar Parvin Page 219
    In a historical division, criminology theories could be divided into classic (enlightenment), positivism (modern) and critical. After introduction of classic and positivism intellectual paradigm, they encountered with basic criticism by critical paradigm in 1950s. Branding (Labeling), contrast criminology (Marxist), feminist criminology, cultural criminology, and structure oriented, and postmodern criminology is the major theories introduced in this paradigm. In this theory, unlike what the previous paradigms considered, analysis of crime and identifying effective factors on it, will not form regardless to values and interests. Upon the critical paradigm, crime is definable and the power factor employs it against marginal and weak people. in addition, the crime does not necessarily exists in the real world, but the influential and power pyramids create it. This paper attempts by an analytical-historical approach to study new deviations of criminology & sociology with an emphasis on the concepts of discourse, subjectivity, power. The main emphasis of this paper is the new approaches of crime that primarily discussed in 1950s. The special characteristics of these approaches beside critical tend to the concept of discourse, are subjectivity & power.
  • Dr. Javad Kashani, Zahra Jafari Page 243
    Puisque les juges en tant qu,un homme ne peuvent jamais pénétrer au for intérieur des plaideurs et arriver aux vérités dans un débat (litige), il est toujours inévitable qu,on se trompe.D,autre part, dans tous les pays du monde il y a aes régles respectables pour arriver à un procés équitable.Donc il est indispensable qu,il y ait toujours la possibilité de ľappel et que le rendement des juges évalue par les autre juges du point de vue de ľexécution juste des règles pour faire respecter les princippes de la procédure civile.Pour ľobservation des intérêts sudits, ľappel des arrêts des tribunaux est une solutions qui ont été prévue dans la plupurt de pays comme Iran et Français pour réaliser la justice et ľexactitude dans les procès.Ľun des effets de ľappel est son effet dévolutif qu,il s,agit de transferer le procés avec toutes ses questions du fait et du droit du tribunal au cour ďappel.Le cours ďappel et les parties ont en même temps des pouvoirs et des limitations (restrictions) qui font ľobjet de cette étude.