فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 37 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اسدالله بابایی فرد * صفحه 7
    طرح مسئله: در این پژوهش رابطه بین توسعه فرهنگی و توسعه اجتماعی، با استفاده از روش تحلیل ثانویه داده ها، مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    داده های آماری این پژوهش از یافته های پژوهش های تجربی سال های اخیر، به ویژه پیمایش ملی پیمایش ملی رفتارهای فرهنگی ایرانیان در سال 1378 و پیمایش های ملی ارزش ها و نگرش های ایرانیان در سال های 1379 و 1382، استخراج شده اند. برای سنجش توسعه فرهنگی عناصری همچون دانش، آگاهی و اطلاعات گوناگون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، که به واسطه مطالعه یا استفاده از رسانه های ارتباطی گوناگون به دست می آیند، مورد بررسی قرار گرفته اند، و برای سنجش توسعه اجتماعی نیز عناصری همچون میزان روحیه مشارکت جویی در گروه ها و تشکل های اجتماعی، تحقق عدالت، آزادی، امنیت، آسایش و رفاه در جامعه و احساس تحقق چنین عناصری در جامعه از سوی افراد جامعه، وفاداری افراد به جامعه و تلاش برای آبادانی آن مورد نظر بوده اند.
    یافته ها
    این پژوهش نشان می دهد که توسعه فرهنگی در ایران با موانع متعددی همچون آسیب های هویتی و فرهنگی، فقدان روحیه فردگرایی، در معنای اصالت فردیت، فقدان شرایط تکثر فکری و فرهنگی و ضعف سرمایه فکری و فرهنگی، مواجه است. مسلما چنین پدیده ای می تواند نقش اساسی در عدم توسعه اجتماعی داشته باشد.
    نتایج
    فرض اساسی این پژوهش این است که فرهنگ یک متغیر بسیار مهم در دگرگونی های اجتماعی است؛ در نتیجه، تحقق توسعه فرهنگی پیش شرط بنیادی توسعه اجتماعی است. دیدگاه های نظری و یافته های پژوهش های تجربی در ایران، به ویژه پژوهش حاضر، نیز این قضیه را مورد تایید قرار داده اند.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، توسعه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، رفاه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • سید احمد فیرورزآبادی*، سید رسول حسینی، روح الله قاسمی صفحه 57
    عمده ترین سئوالات این مقاله به این شرح است که، شاخص های توسعه اجتماعی چیست؟ وزن هر یک از شاخص های انتخابی توسعه اجتماعی با روش ارزیابی اوزان (آنتروپی) ، براساس داده های سال 1385 در ایران به چه صورت است؟ رتبه بندی توسعه اجتماعی استان ها براساس وزن شاخص های مذکور، چگونه است؟ و رابطه بین نمره توسعه اجتماعی با وضعیت سرمایه اجتماعی، در استان ها به چه صورت می باشد؟
    این مقاله براساس نظریه های توسعه اجتماعی و مباحث مطرح شده در اجلاس کپنهاگ، در زمینه توسعه اجتماعی، شاخص های توسعه اجتماعی را استخراج نموده و براساس این شاخص ها و نظریه های مربوطه در زمینه رابطه سرمایه اجتماعی و توسعه، به شناخت رابطه بین این دو در ایران پرداخته است. روش این مقاله، براساس تحلیل ثانویه اطلاعات و داده های استانی برای 30 استان کشور با روش تصمیم گیری چند شاخصه، در بعد رتبه بندی استانها و آمارهای مربوط به همبستگی در زمینه رابطه بین متغیرها، بوده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهند که سیزده شاخص برای شناخت وضعیت توسعه اجتماعی، قابل استفاده می باشد و بر اساس داده های این شاخص ها، استان یزد بیش ترین و استان کهگیلویه و بویراحمد، کم ترین سطح توسعه اجتماعی را داشته اند. در نهایت با رتبه بندی به دست آمده از استان ها، میزان همبستگی وضعیت توسعه اجتماعی با سرمایه اجتماعی استان ها، سنجیده شده است که:نتایج نشان می دهند، بین میزان توسعه اجتماعی و برخی عناصر سرمایه اجتماعی شامل: اعتماد خصوصی و اعتماد عمومی رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد. همچنین بین توسعه اجتماعی و برخی دیگر از عناصر سرمایه اجتماعی شامل: شبکه روابط درون گروهی، مشارکت های رسمی، مشارکت های غیر رسمی و اعتماد نهادی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، استان ها، رتبه بندی، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی، شبکه رسمی و غیررسمی
  • مهدی باسخا*، لطفعلی عاقلی کهنه شهری، ارشک مسائلی صفحه 95
    طرح مسئله: با مطرح شدن مفاهیم غیر مادی در کسب مطلوبیت انسان از زندگی، بررسی شاخص های مهم این کسب رضایت و نیز وضعیت مناطق مختلف از نظر این شاخص ها از مهم ترین اولویت سیاستگذاران بوده است.
    روش
    با توجه به مطالعه ای که در موسسه اکونومیست صورت گرفته است، برای بررسی کیفیت زندگی در استان های کشور، به بررسی شاخص های موثر در بهبود کیفیت زندگی پرداخته و با استفاده از روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی، رتبه بندی استان های کشور بر اساس شاخص کیفیت زندگی صورت گرفت.
    یافته ها
    با تخصیص وزن های متفاوت به شاخص های کیفیت زندگی و اهمیت دادن به مولفه های مختلف اقتصادی، محیطی و اجتماعی، مشاهده گردید که جایگاه کلی استان ها، به جز در موارد خاص، تغییر نمی یابد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان می دهند که استان های تهران، آذربایجان شرقی و خوزستان استان های برتری بوده اند که بالاترین کیفیت زندگی را به خود اختصاص داده اند. بنابراین در سیاست های تمرکز زدایی از تهران می توان استان های با کیفیت زندگی بالاتر را مورد توجه ویژه قرار داد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رفاه، تحلیل عاملی، تاکسونومی عددی
  • محمد مولایی*، حسین مرادی صفحه 113
    طرح مسئله: یکی از اهداف مهم هر نظام اقتصادی افزایش رفاه در جامعه می باشد. از جمله شاخص های مهم رفاه، می توان ترکیب کالاهای مصرف خانوارها در طی زمان را نام برد.
    در علم اقتصاد، کالاها را بر اساس کشش درآمدی تقاضای آن ها به کالاهای لوکس، ضروری و پست تقسیم می کنند. هرگاه در سبد مصرفی خانوارها، بیش تر کالاها جزو کالاهای ضروری و پست باشد، این امر دلالت بر بهبود وضعیت مصرف خانوارها و افزایش رفاه آن ها می باشد و برعکس هرگاه طی زمان، به تدریج کالاهای پست و ضروری تبدیل به کالاهای لوکس گردد، این امر دلالت بر بدتر شدن وضعیت مصرف خانوارها می باشد. در این مقاله به دنبال آن هستیم که آیا ترکیب کالاهای مصرفی خانوارهای شهری ایران طی سال های 84- 1368 نسبت به سال های 67- 1351 بهبود یافته و یا بدتر شده است؟
    روش
    برای مطالعه و مقایسه ترکیب کالاهای مصرفی خانوارهای شهری ایران دو مقطع زمانی (67- 1351) و 84- 1368 انتخاب شده و با استفاده از داده های سری زمانی 14 گروه خوراکی و دخانی و 7 گروه غیر خوراکی که توسط مرکز آمار ایران منتشر می شود، توابع انگل از روش داده های تلفیقی (Panel Data) تخمین زده می شود و کشش درآمدی تقاضای کالاهای مربوطه محاسبه و بر اساس آن کالاها به لوکس، ضروری وپست تقسیم می گردد.
    یافته ها
    طی سال های 67- 1351، آرد، رشته، غلات، نان و فرآورده های آن، روغن ها و چربی ها، دخانیات و پوشاک و کفش کالای پست و مابقی کالاها به عنوان کالای ضروری در سبد مصرفی خانوارهای شهری بوده اند. در سال های 84- 84- 1368، بهداشت و درمان، حمل و نقل و ارتباطات، تفریحات، سرگرمی ها و خدمات فرهنگی به صورت کالای لوکس و مابقی کالاها به صورت کالای ضروری بوده اند.
    نتایج
    با توجه به این که برخی از کالاهای خوراکی خانوارهای شهری از حالت پست به ضروری و برخی از کالاهای غیر خوراکی از حالت ضروری به لوکس تبدیل شده اند، لذا می توان نتیجه گرفت که در سال های 84- 1368 وضعیت مصرف خانوارهای شهری ایران نسبت به 67- 1351 بدتر شده است.
    کلیدواژگان: منحنی های انگل، کشش درآمدی تقاضا، خانوارهای شهری ایران، کالاهای خوراکی و غیر خوراکی
  • حسین صادقی، ارشک مسائلی*، مهدی باسخا، مسعود کوهیان صفحه 129
    طرح مسئله: ابهامی ذاتی در محاسبه شاخص توسعه انسانی باعث شده نقد فراوانی به روش محاسبه شاخص توسعه انسانی وارد گردد. بدین منظور روش های بسیاری برای محاسبه شاخص توسعه انسانی توصیه شده است. در این تحقیق، روش رتبه بندی فازی که با مفهوم توسعه انسانی سنخیت بیش تری دارد، پیشنهاد شده است.
    روش
    در این مقاله از منطق و مجموعه های فازی به منظور برآورد شاخص توسعه انسانی در سه دوره 1375، 1380 و 1384 برای تمامی استان های کشور استفاده شده است.
    یافته ها
    محاسبه ها نشان می دهند که در هر سه دوره، استان تهران بالاترین و استان های کردستان و سیستان و بلوچستان پایین ترین مقدار شاخص توسعه انسانی را کسب نموده اند.
    نتایج
    در سال های مورد بررسی، رتبه استان ها با استفاده از روش رتبه بندی فازی نسبت به روش سازمان ملل تغییرات زیادی داشته است، به عنوان نمونه در سال 1384، تغییر رتبه ها بین 8- تا 8+ بوده است. بنابراین توجه به روش مناسب برای سیاست گذاری در توزیع منابع و امکانات، از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش، درآمد سرانه، رتبه بندی فازی، شاخص توسعه انسانی، طول عمر
  • یدالله صادقی* صفحه 155
    طرح مسئله: مادامی که دولت در معنای مدیریت شهری برای ارتقای سطح رفاه زندگی و برخورداری جوامع فقیر و به ویژه شهری نقش «تامین کننده مستقیم» را بجای «تسهیل گر» ایفا نماید، تنها دستاورد آن، افزایش تعداد دهان های بازی است که هر روز بر طبل وابستگی خود بیش تر می کوبند. لذا بررسی زمینه ها و چگونگی پیاده سازی شیوه «مقتدر سازی» اجتماع محلی از اهمیت اساسی برخوردار است.
    روش
    در این کار پژوهشی در کنار روش های اسنادی و کتابخانه ای، از شیوه های میدانی (کمی و کیفی) شامل پرسشنامه و جلسات بحث گروهی نیز استفاده شده است تا اطلاعات مورد نیاز گردآوری شود. چارچوب و مدل مفهومی این کار، تلفیقی از مدل پژوهشی اسکان غیررسمی، شاخص های سنجش رفاه و چهارچوب نظری مدل مقتدرسازی است. به لحاظ زمانی، این کار پژوهشی در طی سال های 1386، 1387 و 1388 انجام گردیده است. دسته ای از سئوالات در دو دوره مختلف از نمونه های ثابت (سرپرستان خانوار) پرسیده شده است تا تغییرات زمانی در محدوده زمستان 1386 و بهار 1388 نسبت به هم مقایسه گردد. در انتخاب نمونه با توجه به تعداد اعضای جامعه نمونه، محله میان آباد(حدود 40هزار نفر و 8 هزار سرپرست خانوار) ابتدا به انتخاب نمونه راهنما (pilot sample) بر اساس صفت آماری تمایل و عدم تمایل به مشارکت با مدیریت شهری، اقدام شد. با توجه به نسبت 67 درصد تمایل و 33 درصد عدم تمایل (20 از 30 و 10 از 30)، با سطح اطمینان بالای 95 درصد(0.954) و t برابر با 2، با استفاده از روش برآورد نمونه در توزیع های دوجمله ای، تعداد سرپرستان خانوار مورد پرسشگری، 396 به دست آمد که در نهایت، 400 مورد درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند اولویت های رفاهی و نیازهای خانوارهای موجود در سکونتگاه های فقیر شهری (حاشیه نشین) تا اندازه ای متفاوت با سایر سکونتگاه های متعارف و فقیرنشین شهری است، اگرچه، از جنبه های مشابه نیز برخوردار است. از سویی سرمایه اجتماعی بالایی در بین خود این ساکنان جاری است هرچند که به نهاد مدیریت شهری اعتماد چندانی ندارند.
    نتایج
    نتیجه مطالعات نشان دهنده آن است که در سکونتگاه غیررسمی (فقیرنشین) مورد بررسی، راهکار مناسب جهت افزایش رفاه و ارتقای شرایط محیط زندگی، حرکت در چارچوب راهکار مقتدرسازی است که در این راستا، مواردی چون اعطای حق مالکیت، ایجاد اشتغال پایدار و افزایش سطح خدمات و تسهلات زیربنایی، از موارد اساسی است تا در راستای بهبود سرمایه اجتماعی و مقتدرسازی ساکنان، گام برداشته شود.
    کلیدواژگان: سکونت گاه غیررسمی(فقیرنشین)، مقتدرسازی، سرمایه اجتماعی، کاهش فقر
  • شهناز صداقت زادگان اصفهانی* صفحه 187
    طرح مسئله: برای مقتدرسازی گروه های فقیر جامعه مانند زنان سرپرست خانوار بعد اقتصادی دارای اهمیت است، این تحقیق درجستجوی راه حلی برای تقویت بعد اقتصادی مقتدرسازی گروه های همیار زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی است.
    روش
    جامعه مورد مطالعه شامل 25 گروه همیار شهرستان تهران است که در حدود 115 زن سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی را در بر می گیرد. میزان استفاده از امکانات محلی و رابطه آن با میزان درآمد و مالکیت گروه های همیار با استفاده از پرسشنامه و کنترل داده های آن به وسیله مشاهده مستقیم بررسی شد.
    یافته ها
    مراجعه به امکانات محلی با بعد اقتصادی مقتدرسازی رابطه دارد. استفاده بیش تر مددکار اجتماعی از امکانات محلی با افزایش میزان درآمد گروه همیار رابطه نشان می دهد، در صورتی که اتکا بر اعتبارات و اقدامات ستادی سازمان بهزیستی تنها با افزایش میزان مالکیت گروه همیار رابطه نشان می دهد.
    نتایج
    دوام و بقای مقتدرسازی اقتصادی و درآمد حاصل از آن برای گروه های همیار زنان سرپرست خانوار با استفاده و اتکای مددکار اجتماعی، به امکانات محلی رابطه نشان می دهد.
    کلیدواژگان: امکانات محلی، بعد اقتصادی مقتدرسازی، زنان سرپرست خانوار، گروه های همیار
  • نورالدین الله دادی*، مسعود سعادت مهر، ابراهیم میرزایی صفحه 211
    طرح مسئله: مردم سالاری امروزه به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های معرف توسعه در عصر جدید به شمار می آید. از این رو گرایش به سمت دموکراتیک شدن فرهنگ یک جامعه گامی اساسی جهت رسیدن به توسعه پایدار است. در این بین شناسایی رابطه باورپذیری مردم سالاری و عوامل اجتماعی فرهنگی از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش
    در این پژوهش، با استفاده از روش پیمایش وتکنیک پرسشنامه، نمونه ای به تعداد385 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان به صورت نمونه گیری سهمیه ای در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    پس از توزیع پرسشنامه و جمع آوری اطلاعات به آزمون فرضیات پرداخته شد. در تحلیل آماری پژوهش از شیوه های آمار توصیفی (میانگین، فراوانی، درصدو...) و آماراستنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون...) استفاده شده است.
    نتایج
    بر اساس نتایج به دست آمده بین جنسیت و باورپذیری مردم سالاری رابطه معنی داری وجود دارد به طوری که باورپذیری مردم سالاری در بین مردان بیش تر از زنان است. باورپذیری مردم سالاری در بین مردان 76 درصد ودر بین زنان 72 درصد است. همچنین نتایج حاکی از آن است که باورپذیری مردم سالاری با ساخت خانواده، تقدیرگرایی، پایگاه اجتماعی اقتصادی، میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی و اعتماد اجتماعی رابطه مستقیم دارد. از طرف دیگر بین باورپذیری مردم سالاری با سطح تحصیلات و میزان دین داری افراد رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مردم سالاری، اعتماد اجتماعی، تقدیرگرایی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی
  • مصطفی ازکیا، سکینه حسینی رودبارکی* صفحه 241
    طرح مسئله: مانند همه جوامع در حال دگرگونی در دهه های اخیر، جامعه ایران دچار دگرگونی در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... شده است. روستاهای ایران به دلیل برخورداری از دستاوردهای تکنولوژیک دنیای مدرن و به سبب برخورداری از تسهیلات ارتباطی، دوره گذار از سبک زندگی سنتی به سمت سبک زندگی نوین را تجربه می کنند. این مطالعه بررسی این گذار از منظر نسلی در جامعه روستایی است.
    روش
    در این مقاله، بررسی نسلی تغییرات سبک زندگی با استفاده از روش های کمی و کیفی مورد کندوکاو و بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق با به کارگیری تکنیک های مصاحبه، مشاهده و پرسشنامه محقق ساخته، اطلاعات گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اطلاعات به دست آمده نشان می دهند، مولفه های سبک زندگی در میان نسل سوم متفاوت از نسل های اول و دوم ساکن در روستاست. اما این تفاوت بر خلاف جامعه شهری به معنای شکاف نسلی در روستا نیست؛ بلکه نسل های اول و دوم به نوعی با نسل سوم در به کارگیری سبک زندگی نوین همراه شده اند. و در مواردی خود نیز متاثر از آن شده اند. در مجموع می توان گفت متغیر نسل نقش مهمی در تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی روستایی دارد.
    نتایج
    مسیر تغییرات به سمت افزایش تقاضا برای خرید کالاهای مصرفی است. بطوری که «ضرورت تزئینی» وسایل زندگی بیش تر از «ضرورت کارکردی» آن هاست. در برنامه ریزی های توسعه روستایی می بایست تغییرات و پیامدهای آن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آهنگرمحله، تفاوت نسلی، توسعه روستایی، تغییر اجتماعی، سبک زندگی، جامعه روستایی
  • محمدحسین شریف زادگان*، امیررضا ممدوحی، مریم لاوی صفحه 265
    طرح مسئله: سلامتی و بهداشت یکی از حقوق جهانی بشر و از موارد مورد تاکید اکثر کشورها در زمینه تامین رفاه اجتماعی است. در این میان خدمات درمان عمومی (PHC) از اولویت و ضرورت ویژهای برخوردار است که به دلیل تاثیرگذاری بر سطح عمومی سلامت جامعه، توجه ویژه برنامهریزان را به خود جلب کرده است. توزیع نامتناسب و ناهماهنگ این خدمات باعث ایجاد نابرابری در دسترسی می شود که یا به علت توزیع نامناسب مکانی این مراکز خدماتی یا به علت کمبود نیروی خدماتی با توجه به تقاضای این خدمات است.
    روش
    این مقاله با توجه توامان به دو ریشه فوق، به بهینهسازی دسترسی به خدمات درمان عمومی با استفاده از مدل p-median و پیادهسازی و اجرای آن برای منطقه 10 شهرداری اصفهان به عنوان مطالعه موردی میپردازد.
    یافته ها
    در مدلمکانیابی پیشنهادی، سناریوهای مختلفی با توجه به سطح بودجه در اختیار، ساخته شده و مورد تحلیل و مقایسه قرار میگیرند.
    نتایج
    نتایج این مقاله میتواند در تصمیمگیری در مورد چگونگی ارائه فضای خدمات درمان عمومی برای توسعه سلامت شهری و به عنوان یک سامانه پشتیبانی تصمیم مورد استفاده قرار گرفته تا پیش از اجرا و پیادهسازی پروژه های ساخت تسهیلات مربوطه، آثار و ویژگی های هر یک از گزینه ها را از ابعاد و دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار داده و با توجه به شرایط موجود، مانند بودجه، تصمیمگیری کرد. طبیعی است که انتخاب از بین سناریوهای مختلف بستگی زیادی به شرایط فضایی شهر و به خصوص بودجه داشته و نمیتوان فارغ از محدودیتها و نیازها، یکی از سناریوها را به عنوان سناریوی مطلقا برتر پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی دسترسی، خدمات درمان عمومی، مدل p، median مکانیابی، سناریوسازی
  • زهرا بابادی عکاشه*، سیدمصطفی شریف، عبدالرسول جمشیدیان صفحه 287
    طرح مسئله: پژوهش حاضر به بررسی راهکارهای موجود و مطلوب رویارویی با چالش تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی در آموزش و پرورش استان اصفهان پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران، معاونان، کارشناس مسئوولان و کارشناسان چهل منطقه آموزشی استان می باشد. از میان این مناطق، 126 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی پرسشنامه در وضعیت موجود و مطلوب به ترتیب 88/0 و 94/0 برآورد گردیده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پرسشنامه نشان داد که «تاسیس انجمن های خیرین مدرسه ساز در مناطق محروم» مهم ترین راهکار موجود تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی می باشد. و راهکار «توزیع متناسب معلمان با کیفیت و ماهر در مناطق» مهم ترین راهکار مطلوب تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی می باشد. یافته های حاصل از مصاحبه و سئوال باز پاسخ نشان داد که «آگاه کردن برنامه ریزان نسبت به اهمیت و نتایج برابری فرصت های آموزشی» مهم ترین راهکار تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی می باشد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که راهکارهای موجود و مطلوب مورد مطالعه این پژوهش بیش از سطح متوسط برای تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی، موثر هستند. با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که بین نظرات پاسخ گویان بر حسب سابقه کار، مدرک تحصیلی، جنسیت و سمت در مورد راهکارهای تامین و گسترش برابری فرصت ها و عدالت آموزشی تفاوت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: راهکار، برابری فرصت ها، عدالت آموزشی، وضعیت موجود و مطلوب
  • حمید سپهردوست * صفحه 307
    طرح مسئله: بهداشت و درمان نقش مهم و موثری را در زندگی اجتماعی- اقتصادی جامعه ایفاء می کند. هدف مطالعه حاضر پاسخ گویی به این سئوال اساسی است که آیا سیاست های بودجه ای و برنامه ای دولت طی برنامه های توسعه اقتصادی- اجتماعی توانسته است در روند توسعه مناطق مختلف کشور از جنبه ارتقای وضعیت بهداشت و درمان و چگونگی توزیع امکانات و تسهیلات مرتبط با آن، تغییرات موثری ایجاد نماید؟ برای این منظور سعی شده که ابتدا درجه توسعه یافتگی استان های کشور بر حسب برخورداری از توزیع شاخص های مهم بهداشتی- درمانی را اندازه گیری و پس از تعیین جایگاه واقعی استان همدان در این زمینه، به مقایسه عملکرد برنامه ای دولت در ارتقاء وضعیت بهداشتی درمانی استان مورد نظر طی دو مقطع ابتدایی و انتهایی برنامه سوم توسعه یعنی سال های 1378 و 1383 بپردازیم.
    روش
    مدل به کار گرفته شده در این تحقیق به گونه ای است که از روش تاکسونومی عددی برای همگن سازی و سنجش سطح توسعه یافتگی مناطق، از روش ضریب اختلاف ویلیامسون برای مقایسه ضریب نسبی تغییرات و همچنین از روش تحلیل عاملی برای کاهش عوامل و استخراج فاکتورهای موثر بر عدم توازن منطقه ای استفاده شد.جهت سنجش درجه توسعه یافتگی و بررسی عوامل موثر بر آن، داده های اطلاعاتی مرتبط با 18 شاخص مهم بهداشت و درمان از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، شبکه های بهداشت، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و مرکز آمار ایران برای سالهای 1383 و پس از آن جمع آوری شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل عاملی بر روی داده های استانی، از طریق استخراج پنج عامل اصلی و تاثیر گذار نشان داد که پنج مولفه اولیه به طور تجمعی، حدود 76 درصد از واریانس تفاوت های بین استانی از جنبه برخورداری از تسهیلات بهداشتی- درمانی را تبیین می کنند. این عوامل اصلی و موثر در ایجاد تفاوت های شدید بین استانی به ترتیب عبارتند از وجود پزشک متخصص، مراکز بهداشتی درمانی شهری، مراکز بهداشتی درمانی روستایی، خانه های بهداشت و انشعابات فاضلاب شهری در استان ها.
    نتایج
    نتایج گویای این واقعیت است که در دوره مورد بررسی(1383-1378)، اگر چه اتخاذ سیاست های برنامه ای دولت در ارتباط با رشد و توسعه بخش بهداشت و درمان استان با نابرابری توزیع امکانات و تسهیلات همراه بوده، اما مقایسه ضریب اختلافات طی دوره مورد مطالعه یعنی ابتدا و انتهای برنامه سوم توسعه نشان می دهد که این برنامه اثرات مثبت و معنا داری بر روی توزیع متعادل تر شاخص های مهم بهداشتی درمانی در بین شهرستان های استان همدان داشته است.
    کلیدواژگان: بهداشت و درمان، توسعه، تاکسونومی عددی، تحلیل عاملی
  • وحید مهربانی* صفحه 327
    طرح مسئله: دستیابی به رشد اقتصادی بالا همواره از دغدغه های سیاست گذاران اقتصادی در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران بوده است. برای تحقق این هدف توجه خاصی به بهره وری نیروی کار می گردد که بهداشت و سلامت از عوامل مرتبط با آن است.
    روش
    در این مقاله سعی شده است تا با اتخاذ رویکرد ادوار تجاری حقیقی و استفاده از الگوی رگرسیونی تحلیل کوواریانس و هم انباشتگی یوهانسون، نقش بهداشت و سلامت نیروی کار در رشد اقتصادی ایران مطالعه و بررسی گردد.
    یافته ها
    این مطالعه نشان می دهد که از جنبه نظری، بهبود بهداشت و سلامت نیروی کار به صورت مستقیم و غیر مستقیم رابطه مستقیمی با رشد محصول دارد و از بعد تجربی در دوره 85-1353 تولید ناخالص داخلی را در ایران به طرز معناداری افزایش داده است.
    نتایج
    از آن جا که بهبود وضع سلامت نیروی کار رابطه مهمی با بهره وری و رشد اقتصادی دارد، تامین امکانات بهداشت و سلامت برای نیروی کار و بهبود تغذیه آن ها توسط دولت یا بخش خصوصی حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: بهداشت و سلامت، نیروی کار، بهره وری، رشد اقتصادی
  • محمدعلی محمدی*، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری، فرحناز رستمی صفحه 351
    طرح مسئله: سرمایه اجتماعی، یکی از مهم ترین عناصر پویای نظام اجتماعی و فرهنگی هر جامعه به حساب می آید و فضای ساختاری دانشگاه می تواند منتقل کننده ایده ها، ارزش ها و هنجارهای اجتماعی با ضمانت های اجرایی موثر به دانشگاهیان باشد. هدف اصلی این مقاله، تعیین شاخص های مناسب اندازه گیری سطح سرمایه اجتماعی در بخشی از نظام آموزش عالی (دانشکده های کشاورزی منتخب و مورد مطالعه) و سپس تعیین رتبه هر دانشکده از نظر سطح سرمایه اجتماعی می باشد.
    روش تحقیق: تحقیق حاضر از نوع مطالعات پیمایشی می باشد که اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه از دو جامعه آماری (اعضای هیات علمی و پژوهشگران) و دانشجویان دانشکده های مورد مطالعه گردآوری شده است. مطالعه در دو فاز: 1- طراحی و تایید شاخصهای اندازه گیری سرمایه اجتماعی 2- رتبه بندی دانشکده های مورد مطالعه از نظر سطح سرمایه اجتماعی بر مبنای شاخصهای تایید شده، محاسبه شاخصهای ترکیبی و در نهایت مقایسه جایگاه دانشکده های مورد مطالعه از نظر سطح سرمایه اجتماعی بر مبنای محاسبه شاخص ترکیبی کل و با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی، صورت گرفته است.
    یافته های تحقیق: یافته های تحقیق بیانگر آن است که شاخصهای مولفه تعمیم یافته اول یعنی مشارکت پذیری اجتماعی و نیز شاخصهای مولفه تعمیم یافته دوم یعنی تعامل و اعتماد اجتماعی مجموعا نزدیک به 31 درصد کل پراکندگی شاخصهای اندازه گیری سطح سرمایه اجتماعی را تبیین کرده و مهم ترین شاخص های تعیین کننده جایگاه و رتبه بندی سطح سرمایه اجتماعی در دانشکده های کشاورزی مورد مطالعه بوده اند.
    نتایج تحقیق: به طور کلی نتیجه این تحقیق آگاهی از شاخص های استاندارد و مورد تایید در رتبه بندی واحدهای مورد مطالعه (دانشکده های کشاورزی)، به منظور تعیین جایگاه و سطح دانشکده های مورد مطالعه از نظر سطح سرمایه اجتماعی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تحلیل مولفه های اصلی، سرمایه اجتماعی، سنجش سطح سرمایه اجتماعی
|
  • Page 7
    In this study the relation between Cultural Development and Social Development in I an is studied with Secondary Analysis Method. Statistical data of this study is based on previous experimental researches, especially National Survey of Iranians Cultural Behaviors in 1378 and National Surveys of Iranians Values and Attitudes in 1379 and 1382. For measuring the Cultural Development, some elements, like Knowledge, Awareness and various Political, Social and Cultural information of people, that is obtained by study or using Mass Media, is considered, and for measuring Social Development element, like degree of tendency to Participation in Social Groups and Institutions, Justice, Freedom, Security, Comfort and Welfare in society and the feeling of realization of them by people, Faithfulness of the People snd Trying for Development is considered. The study shows that Cultural Development in Iran has many obstacles, like Cultural and Identity Problems, Lake of Individuality, Lake of Intellectual and Cultural Plurality and Weakness of Intellectual and Cultural Capital. Obviously it has the main role in Lake of Social Development. The main supposition of this study is that the Culture is a very important variable in Social Changes; so the realization of Cultural Development is the basic pre requisite of Social Development. Theoretical Approaches and Experimental Findings in Iran, especially in this research, are confirming this case
  • S.A. Firouzabadi *, S.R. Hosseini, R. Ghasemi Page 57
    The main questions of paper are what are indicators of social development? What is the weight of each of the selected social development indices with weights valuation (entropy), based on 2007 data in Iran? How is rating of social development indicators based on the weight of them in Iran's provinces and what is the relationship between the scores of social capital and social development situation in the provinces? This article is based on theories and indicators of social development and issues raised in Copenhagen, in the field of social development, and other theories in relation to social capital and development. Methods of paper is based on secondary analysis of information and provincial data for 30 provinces with using deciding multiple indicators method in provincial ranking and statistics related to the correlation in the relationship between variables. The findings indicate that thirteen indicators are useful for understanding social development status and based on this index, the Yazd province has maximum and kohgiloyeh province has minimum level of social development. Finally, the ranking obtained from the provinces, the correlation of the social capital of provinces with social development, has been measured. The results show, between social development and some elements of social capital include: individual trust and generalized trust, exists a significant inverse relationship. Similarly, between social development and the other elements of social capital include: network relationships within the group, formal participation, informal participation and institutional trust, there is no significant relationship.
  • M. Basakha*, L.A. Kohneshahri, A. Masaeli Page 95
    Objectives
    There have been numerous attempts to construct non-monetary indices of social and economic satisfaction by combining in a single statistic a variety of different factors that are thought to influence human well-being.
    Method
    The concept of Quality of Life (QOL) as an aggregate measure of people’s well-being in a certain country, region, or social stratum. The Economist Intelligence Unit has developed a new methodology that links the results of subjective life-satisfaction surveys to the objective determinants of quality of life. We use this methodology and numerical taxonomy to ranking the quality of life in Iranian provinces.
    Findings
    Assigning the different weights and emphasizing on economical, environmental and social components of quality of life, shows that the general rank of provinces (except in some cases) have not been changed.
    Results
    Our results show that the Tehran, West Azerbaijan and Khuzestan have best QOL Index respectively. Hence we can use the ranking of provinces in decentralization of Tehran population by encouraging the immigration from Tehran to other High Quality Provinces
  • M. Mowlaei*, H. Moradi Page 113
    Objectives
    One of the household's economic welfare indices is their quality of consumption commodities mixture during a given period. In Economics, the commodities are classified luxuries, necessities and inferiors by income elasticities of demand. When most of commodities in householdsconsumption basket are necessities and inferiors, the conditions of household's consumption are improved and its welfare is increased. In this article, we want to find "Are the consumption mixtures of urban households improved or disimproved during 1368-87 to 1351-67?"
    Methods
    The used models of Engel curves are estimated by panel data during two periods. Then, income elasticities of demand of commodities are calculated.
    Findings
    During 1351-67, Cereals products, Oil Fats, Tobacco products and Clothing and footwear were inferiors and the other commodities were necessities in urban householdsbaskets. But during 1368-87, Medical Care and Health Services, Transport and Communications, Recreation, Entertainment and Cultural Services were luxuries and other commodities were necessities.
    Results
    Since during 1368-87 some of the food commodities changed from inferiors into necessities and some non-food commodities have been changed into luxuries, thus we take a result that consumed condition and economic welfare of Iranian urban households have been worse during 1368-87 to1351-6
  • H. Sadeghi*, A. Masaeli, M. Basakha, M. Kouhian Page 129
    Objectives
    Each year, the United Nations publishes an annual report titled by “Human Development Report” for all countries around the world which in which the complex index for human development for achieving health life alongside education and economic welfare is examined. The innate ambiguity in estimation of human development index has brought about numerous criticism against the method of investigating human development index. Therefore, many methods are suggested for this examination. In this study, the fuzzy ranking method that is most relevant to the concept of Human development index is suggested.
    Method
    This study attempts to apply a suitable mathematical fuzzy model in order to rank human development index for provinces. Fuzzy logic has recently entered into such concepts as poverty and welfare. The multidimensional and ambiguity of human development concept paves the way for the use of fuzzy ranking. In this paper, fuzzy logic and fuzzy sets are used to estimate human development index during the years 1996, 2001 and 2005 for all provinces of Iran.
    Findings
    in ranking human development index through deferent scenarios, Tehran, Isfahan, Ghazvin and Guilan provinces have first to forth rank respectively. But from this point onwards, ranking of provinces by human development index differs. Tehran province during three time periods, through different methods obtained the highest rank in all components. Kurdestan and Sistan-Balouchestan have the lowest degree in human development index. Also these provinces have the lowest degree in all components.
    Results
    The result show that by changing the methods of investigation, the rank of some provinces goes under some changes. Regarding the gradual transition in fuzzy ranking method it seems that this method is more appropriate for measuring the ambiguous outcomes. in 2005, changing the method of investigation brought about -8 degree of decrease for Ghom province and therank of this province fell from 13 into 21. This also caused +8 degree of increase in Golestan province’s rank. Thus, choosing a suitable method for policy makers in distributing the resources and facilities is of critical importance so as to avoid such problems as population density, traffic, environmental pollution. Regarding the aforementioned numbers and for the purpose of decentralization, a need for local plans is now felt than ever before. By investing more in underdeveloped areas, hopefully we will be able to witness a substantial growth in human development index of these areas and that of the country
  • Y. Sadeghi* Page 155
    long as the government in the concept of urban management plays the role of “direct provider” instead of “facilitator” to improve the life’s welfare level and provide a situation for poor societies and particularly informal settlements, its sole result is the increase in the number of open mouths that their dependence on government enlarges per day. Therefore the investigation of different grounds and the way of implementation of “empowerment” approach in local association are very important. In present research, documentary and library methods, as well as square methods (quantitative and qualitative) including questionnaire and focus group meetings are used to gather necessary information. The framework and conceptual model of this research is a combination of informal settlement model, the welfare measurement indexes and the theoretical framework of empowerment model. From the time point of view this research had been done during the years of 1386, 1387, and 1388. A series of questions has been asked in two different periods from fixed samples (family guardians) to compare the temporal changes between winter 1386 and spring 1388. Mian Abad (nearly 40000 inhabitants and 8ooo family guardians) has been chosen considering the population of the sample society, first the pilot sample has been chosen according to the statistic quality of willingness and unwillingness to cooperate with urban management. Considering the proportion of 67 percent willingness to 33 percent unwillingness (20 from 30 and 10 from 30), with the confidence level above 95 percent (0.954) and t equals 2, with the use of sample estimate method in binomial distributions, the number of the family guardians in the present research has got 396, that finally has considered 400. The findings have shown that welfare priorities and the necessities of families living in informal settlements (suburban areas) are to some extent different from those living in common settlements and poor urban areas, though they enjoy those in similar aspects. On the other hand those inhabitants themselves have a high social asset; even if their confidence in urban management institute is low. The research results have shown that the only solution to boost welfare and theenvironment for living in informal settlements to move in the direction of empowerment approach; besides, in this direction the grant of ownership right, establishment of stable employment, and the improvement of public services and infrastructure facilities are necessary elements to improve the social asset and the empowerment of inhabitants.
  • Sh Sedaghatzadegan* Page 187
    Objectives
    The main objective of the paper is finding solution to make selfhelp group's performance better in Behzisti organization. Recently empowerment theory is replaced the social policy theories. Empowerment has five dimensions: income, accessibility, consciousness, control and participation. All of the dimensions are important and ought to be actualized. But based on the idea of theorists, planners, international organizations, experts(social workers) and women headed households, economic dimension of empowerment (income and accessibility) to perform comes first. Functionalistic theory views every society and groups as a system. System's survive is conditioned by input and output exchange with its environment. If a self- help group wants to be successful in economic dimension of empowerment, its relationship with the environment must be mutual According to Bourdieu, Coleman and Putnam theory, social capital is the capital and the resource that associate individuals and groups. These resources available in networks of relationships and are based on who do you knew and how much do you communicate him. Individuals and groups can not be successful without social capital. By use of local facilities, self- help groups find links with their environment and a kind of social capital when help the groups survive. This paper asked four main questions: 1. Is there relation between the use of local facilities and self -help group's income? 2. Is there relationship between the use of local facilities and self help group's property? 3. Is there relationship between the use of local facilities and the economic dimension of empowerment of self help group? 4. Is there relationship between the social worker's refer to the local facilities and the economic dimension of empowerment?
    Method
    The method of paper is survey. This research tries to measure use of local facilities and its effects on economic dimension of empowerment. The sample is include 25 self- help groups in Tehran.
    Findings
    Economic dimension of empowerment has two indexes: income and property. Analysis of data shows the range of self help groups income is 200- 1000 thousands rials and the range of property 10-50 million rials. When selfhelp group be associated with local facilities, income is increased. The relationship between use of local facilities and increased income is significant and positive. But such a relation between use of local facilities and property is not confirmed. There is difference between ways of link with local facilities and economic dimension of empowerment. When social worker refers to local facilities, specially formal and state organizations, his performance is successful in promotion of group's income. But administrative performances by Behzisti organization increases only property of groups.
    Results
    Efforts of self- help groups and social workers to make connection between local facilities and group's needs, increase group power and secure income and essential needs. This rule mentioned in self-help groups instruction (1381). The social workers seriously must actualize this rule by direct refer to local facilities specially governmental organizations.
  • N. Ahahdadi *, M. Saadatmehr, A. Mirzaei Page 211
    Nowadays democracy is considered to be one of the most important parameters of development in new era. As a result, the trend toward democratization of a society’s culture is an essential step to achieve a stable development. In that case, identifying the relationship between acceptability of democracy and socialcultural factors is very important. In this study, using the method of survey and questionnaire technique, a sample number of 385 students of University of Isfahan was chosen in the form of quota sampling. After distributing the questionnaires and then collecting the data hypothesis were tested. In statistical analysis of the research methods of descriptive statistics (mean, frequency, percent, etc) and inferential statistics (Pearson’s coefficient of correlation, regression, etc) has been used. Based on the results there is a significant relationship between gender and acceptability of democracy; that is more among men than women. It is 76% among men and 72% among women. Also the results suggest that it has a direct relationship with family structure, fatalism, socio-economic base, the amount of using media, and social trust. Furthermore there is no significant relationship between acceptability of democracy, education level, and how religious people are.
  • M. Azkia, S. Hoseini Roodbaraki* Page 241
    Objective
    Iran society also has been changing in different social, cultural, economical etc dimensions. Rural society of Iran, because of the achievement to new technological products, and communicative facilities is shifting from traditional period to a modern one. This study deals with this transmission on the generation viewpoint, in rural society of Iran.
    Method
    In this paper, the changes of lifestyles have been considered by using of quantitative & qualified methods. In this research given information was collected & analyzed by interview and observation techniques and questionnaires made by researcher in Ahangar Mahalleh village (a Ville in Gorgan).
    Findings
    on the basis of the results in this paper, components of lifestyles are different from third generation to the first & second one, but this different doesn’t mean, against urban society, the gap generation. The first & second generations in applying the modern life come along with third one and in some cases, they are affected by them. In general, the most important variable amongst changes of lifestyles in rural society is the generation variable.
    Results
    way of changes is to ward consuming lifestyle in rural society. So, the planers of rural development should be notice to consequents of this change in rural society. c“cCuhoornangnsceuglnmuecssye ia roon ngfd o: f coupodnanscss.t seia oqson ufi” te. c nwshtoea i,rn niegn r,e u“psur laraisgln esnoonincnc iyget htooyeff. c rp o uomrsaiplt lideomenv eeonlfot”ip nomcfr eleinfaets esuh tooefnu slrdiel qbisue e masttot reteon dtbh ouanny
  • M.H. Sharifzadegan *, M.R. Mamdohi, M. Lavi Page 265
    Health care is considered a universal human right greatly emphasized in social welfare development in most countries. In this regard, public health care with its pervasive effects on the general level of communitie's health is a top priority drawing the attention of planners and decision-makers a like. Unequal and inharmonious distribution of such services leads to unequal accessibility caused either by inappropriate spatial distribution of health care centers or by insufficient human resources vis-a-vis the increasing demand for such services. This article tackles two causal factors, i.e., optimizing accessibility to public health care using a p-median model, and implementing the model in district 10 in Isfahan municipality as a case study. In the proposed model for location, various scenarios have been devised in proportion to allocated budgets. The results were subsequently compared and analyzed. The conclusions of this article may be incorporated in decision making as to spatially provided PHC for urban health development and utilized as a backup system for such decisions, so that prier to the implementation of projects designed for relevant facilities, the effects and characteristics of every alternative are analyzed from different angles and consequently proper decision is made with regard to limitations such us budget restriction. As a corollary, the choice to be made with regard to various scenarios is highly dependant on the spatial characteristics of the city especially on the budget allocated, and no scenario is per se absolutely preferable regardless of the needs and limitations of any given situation.
  • Z.B. Akasheh *, S.M. Sharif, A. Jamshidian Page 287
    Plan: The present research has studied the present and desired strategies for facing the challenge of providing and extending equal opportunity and educational justice in education in Isfahan.
    Method
    This research has studied the present and desired strategies for providing and extending equal opportunity and educational justice in education in Isfahan. 126 person has selected as statistical sample. Main means of data gathering in this case had been interview, questionnaire included 24 close ended questions and 1 open ended questions. Reliability Coefficient of the questionnaire in present and desired situations was calculated by Cronboch Alfa 0/88 & 0/94.
    Findings
    Findings of questionnaire showed that "establishment school builder beneficent associations" is the most present approach of providing and extending equal opportunity. "Proper distribution of qualified teachers among districts" is the most desired strategy for providing and extending equal opportunity. Findings of open- ended questionnaire showed that important approach of providing and extending equal opportunity are "informing planners on importance of research findings on equal opportunity".
    Results
    Findings showed that observed t was higher than critical level at α ≤ 1%, there fore, present approach and utilized are effective for providing and extending equal opportunity. Studying comparative of strategies indicate that there is considerable space among strategies in present and desired status. Research results showed that there was no significant difference among points of replier with regard to sex, job experience, educational level & position in relation to strategies for providing and extending equal opportunity.
  • H. Sepehrdoust* Page 307
    Objective
    Health and Medicare issue plays a vital role in socio-economic life of the people in any society. That is why most of the economic planners expect much more from public health sector, including creating jobs, revenues and healthy social opportunities in addition to basic health necessities. The main objective of the present study is to measure the level of development of different Provinces with respect to their accessibility to the health and Medicare facilities, considering the special case of Hamedan province of Iran in order to evaluate Government performance during the planning years 1999-2004 on the same subject.
    Methods
    For analysis of data, researcher has used quantified methods such as Numerical Taxonomy, Coefficient of Deprivation, Standardized Method and factor analysis to classify the provinces in Iran according to health care indicators and related facilities. Relevant data (18 health and Medicare indexes) have been collected from yearly statistics published by Central Bureau of Statistics, Management and Programming Organization and Health Network Offices of Iran. The selection of indexes was done on the basis of past related studies and human development indices.
    Findings
    Results show that, the first five reduced factors i.e. Specialists, Urban Health Centers, Rural Health Centers, Urban waste water Drainage Units and Sub Rural Health, could describe nearly about 76 percent of variances responsible for regional disparities in Iran.
    Results
    The study concludes that the Govt. policies implemented under the Third Five year Socio-Economic plan, has reduced regional disparities during the years 1999-2004 in Hamedan Province with respect to health and Medicare facilities distribution through the states, but still more is left to be done for deprived regions or least developed areas to find their deserved place in the economy of the country.
  • V. Mehrbani * Page 327
    Objective
    Reaching to high economic growth has always been a concern for economic policy makers in developing countries including Iran. Since labor productivity is one of the most important sources of economic growth, policies are targeted to boost labor productivity in most countries. For realization of this aim, there is a special consideration to health improvement policies because health is one of the forms of human capital. Modern literature of economic development contend that healthy people is an index for development of a society therefore.
    Method
    Considering the real business cycle approach and using the covariance analysis with Johansen cointegration regression and hypothesis testing, it is tried to study the effect of labor health- that is measured by the fraction of the population over 65 aged to the population of the whole of nation- on economic growth- that is measured by GDP per capita- in Iran.
    Findings
    The theoretical discussions suggest that labor health directly- by acting as an input in production function- and indirectly- by affecting some factors such as productivity, education, physical capital, depreciation of human capital, skill and labor supply- increases output. The empirical evidence also support this relation and show that labor health has been positive relation to the GDP per capita in Iran in 1353-85.
    Results
    Since labor health improvement is important for economic growth, the provision of health facilities is noticeable for labor. Health insurance, clinical centers and so on are suchlike facilities. Providing these can be made by government or private sector.
  • M.A. Mohammadi*, H. Shabanali Fami, Kh Kalantari, F. Rostami Page 351
    Objectives (problem): social capital is the most important dynamic social and cultural element in every society. Universities can transfer Ideas, Values and Social norms with solidarity for students. this investigation has emphasis the role of universities and higher education institutes as a center of formation and development of social capital to follow catch the Macro socio- economic and cultural objectives, so must be response two main question: 1) which Indicators are appropriate to assessment the level of social capital 2) what the position of each university in aspect of social capital in compare other universities.
    Methodology
    this study is a survey study, which collected information with questioner paper from two sample studies (faculties, investigators and students) in two stages: at the first designed and determined the Indicators, at the second showed the position of each university in compare others. Achievements: achievements showed, two component of social capital (social participation Indicators and social interaction and trust) explaining 31 percent of total variance. Also these two factors are more important Indicators for ranking the level of social capital in Agricultural faculties.
    Results
    In ranking of universities verified the weakness and strong ness aspect of social capital components for resetting and review of objectives and activities that must be done in universities in macro planning.