فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 91، فروردین و اردیبهشت 1390)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 91، فروردین و اردیبهشت 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • قدرت اخوان اکبری، مسعود انتظاری اصل، خاطره عیسی زاده فر، حبیب اجاقی صفحه 7
    زمینه و اهداف
    اداره بیهوشی برای انجام جراحی چشم به کنترل فشار داخل چشمی قبل، حین و پس از جراحی نیاز دارد. هر گونه افزایش فشار داخل چشمی پس از باز شدن حفره چشم در جراحی می تواند منجربه کاهش دید دائمی گردد. مخدرها همراه دارو های بیهوشی می توانند منجربه کاهش فشار داخل چشمی در حین القاء و نگهداری بیهوشی شوند. این مطالعه جهت مقایسه اثرات رمی فنتانیل و آلفنتانیل در تعدیل افزایش فشار داخل چشمی بدنبال تزریق ساکسی نیل کولین و لوله گذاری تراشه و در حین نگهداری بیهوشی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت کار آزمایی بالینی دوسوکور بر روی 50 بیمار که داوطلب عمل جراحی کاتاراکت با بیهوشی عمومی بودند، در دو گروه 25 نفره انجام شد. در گروه اول، آلفنتانیل μg/Kg20 در 30 ثانیه و در گروه دوم رمی فنتانیل μg/kg 1 در30 ثانیه قبل از القاء بیهوشی تزریق شد و در طی بیهوشی از انفوزیون آلفنتانیل μg/kg/min 5/0 برای گروه اول و رمی فنتانیل μg/kg/min1/0 برای گروه دوم استفاده شد. فشار خون سیستولی، دیاستولی، ضربان قلب و فشار داخل چشمی بیماران از چشمی که جراحی نمی شد، قبل از القاء بیهوشی، پس از تزریق تیوپنتال سدیم، پس از تزریق ساکسی نیل کولین، بعد از لوله گذاری تراشه، و به فواصل 2 دقیقه تا آخر عمل جراحی بطور مرتب اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    فشار داخل چشمی درهردوگروه بعد از تزریق داروهای بیهوشی کاهش یافته و در تمام طول جراحی کمتر از مقادیر پایه ای بود ولی بعد از تزریق ساکسی نیل کولین فشار داخل چشمی در گروه رمی فننتانیل کاهش و در گروه آلفنتانیل افزایش کرده بود (05/0(P<.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه هر دو داروی رمی فنتانیل و آلفنتانیل از نظر تعدیل فشار داخل چشمی در مرحله القاء و نگهداری بیهوشی موثر می باشد ولی از نظر بالینی داروی رمی فنتانیل پس از تزریق ساکسی نیل کولین بهتر از داروی آلفنتانیل افزایش فشار داخل چشمی را تعدیل می نماید.
    کلیدواژگان: فشار داخل چشمی، رمی فنتانیل، آلفنتانیل، بیهوشی، جراحی کاتاراکت
  • مجید محمود علیلو، اکرم ارجی، عباس بخشی پور رودسری، تقی شاهجویی صفحه 13
    زمینه و اهداف
    شخصیت در راهبردهای مقابله ای که افراد به کار می برند موثر است. پژوهش های متعدد، رابطه بین شخصیت و راهبردهای مقابله ای را بررسی کرده و نشان داده اند که ویژگی های شخصیتی مثبت با مقابله کارآمد و ویژگی های شخصیتی منفی با مقابله ناکارآمد رابطه دارد. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین شخصیت و راهبردهای مقابله ای افراد معتاد آلوده بهHIV (Human immune deficiency virus) است.
    مواد و روش ها
    نمونه پژوهش 50 نفر بیمار HIV مثبت معتاد است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس از شرکت کنندگان خواسته شد که پرسشنامه های شخصیتی نئو(فرم کوتاه) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن را پر کنند. داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی و رگرسیون چند متغیره تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که روان نژندی با راهبرد مقابله ای هیجان مدار همبستگی مثبت (496/0r=)، توافق پذیری با راهبرد مقابله ای هیجان مدار همبستگی منفی(374/0r= -)، برونگرایی با راهبرد مقابله ای مسئله مدار همبستگی مثبت (334/0r=)، باوجدان بودن با راهبرد مقابله ای مسئله مدار همبستگی مثبت (330/0r=) معنادار دارد.همچنین نتایج نشان داد که روان نژندی به طور معنادار راهبرد مقابله ای هیجان مدار را در افرادHIV مثبت معتاد پیش بینی می کند(25/0R2 =).
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش نشان داد که شخصیت و راهبرد مقابله ای هیجان مدار در بیماران HIV مثبت معتاد رابطه معنا دار دارند.
    کلیدواژگان: شخصیت، راهبرد مقابله ای، اعتیاد، HIV
  • امیر افشین خاکی، محمدرضا صدقی پور، امیر عبدالله افتخاری میلانی، لیلا روشنگر، جعفر سلیمانی راد، داریوش محمد نژاد صفحه 18
    زمینه و اهداف
    افزایش استفاده از وسایلی مانند تلفنهای همراه این سوال را پیش می آورد که آیا امواج این وسایل بر روی بافتهای مختلف بدن انسان تاثیر دارند؟ تا کنون مطالعات زیادی در مورد تاثیر گذاری این امواج بر روی ارگانهای مختلف مانند مغز، کلیه و... از نظر فراساختاری انجام یافته است. شبکیه نیز با توجه به موقعیت قرارگیری اش، در معرض تابش مستقیم این امواج قرار دارد. هدف ما در این مطالعه بررسی اثر امواج الکترو مغناطیسی با فرکانس 50 تا60 هرتز از نظر تغییرات فراساختاری و مورفومتریک لایه های شبکیه می باشد.
    مواد و روش ها
    موشهای صحرایی نر به دو گروه، آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 4 هفته تحت تاثیر میدان مغناطیسی به قدرت 3 میلی تسلا قرار گرفت. نمونه ها توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در رتهای آزمایش 4 هفته، ضخامت کل رتین 78/7±132 بود که در مقایسه با گروه کنترل83/3±47/89 به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/0P<). همچنین ضخامت لایه هسته دار خارجی در گروه آزمایش 2/3±23/32 میکرون بود که در مقایسه با گروه کنترل (43/1±15/20 میکرون) به طور معنی داری افزایش یافته بود.(001/0P<). در گروه ازمایش تعداد هسته سلولها در هر25×25 میکرون از سطح لام با بزرگنمایی 720، 89/0±64/13 بود که در مقایسه با گروه کنترل (0.95±30/7) به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/0P<). همچنین ابعاد هسته سلولهای گیرنده نور در گروه آزمایش 36/0±85/3 نسبت به گروه کنترل 23/0±62/2 به طور معنی داری افزایش یافته بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    سلولهای گیرنده نور تحت تاثیر میدان مغناطیسی دچار افزایش فعالیت تکثیری می شوند.
    کلیدواژگان: امواج الکترو مغناطیس، شبکیه
  • علیرضا خوش بین خوش نظر، اردشیر بنی کریمی، احسان حاتمی صفحه 25
    زمینه و اهداف
    ایجاد عوارض ریوی ناشی از رادیوتراپی پستان اجتناب ناپذیر است. بااینحال بروز و شدت آن کاملا مشخص نیست. یکی از روش های بررسی عوارض ریوی استفاده از تست عملکرد ریوی یا اسپیرومتری است. در این مطالعه تاثیر رادیوتراپی بر تست عملکرد ریوی و عوامل موثر بر آن بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    افراد مونث مبتلا به کانسر پستان مراحل II وIII (براساس مرحله بندی TNM) که تحت عمل جراحی ماستکتومی قرار گرفته بودند و شش مرحله شیمی درمانی دریافت کرده بودند وارد این مطالعه شدند. بیماران سیگاری، مبتلا به بیماری های مزمن ریوی (آسم، بروشیت مزمن و بیماری های نسج هم بند ریه) و افرادیکه دارای اختلالات آناتومیک قفسه سینه بودند و نیز مبتلایان به بیماری های قلبی از مطالعه خارج شدند.حجم نمونه براساس مطالعات قبلی 75 نفر بود.جمع آوری داده ها به کمک دستگاه اسپیرومتر اسپیرولب II انجام شد. بیماران ابتدا پس معاینه توسط رادیوتراپیست جهت تعیین میدان تابشی خط کشی شدند. سپس بیماران بر روی وج مخصوص قرارگرفته و سپس توسط فیزیست مارکر گذاری شده و برای تصویربرداری به بخش سی تی اسکن فرستاده شدند. قبل ازشروع درمان بیماران به بخش اسپیرومتری فرستاده شدند. دوز کلی بیماران بین 4800 تا 5040 سانتی گری با فرکشن 180 تا 200 سانتی گری بود. درمان بیماران بصورت SSD توسط دستگاه کبالت 60 تراترون فونیکس انجام شد. سه ماه پس از درمان بیماران جهت انجام اسپیرومتری و معاینه توسط متخصص ریه مراجعه نمودند. پارامترهای فعالیت ریوی که در این تحقیق مورد بررسی قرارگرفتند شامل FEV1 و FVCبصورت درصد از مقدار پیش بینی شده برای سن و جنس بیمار که توسط خود اسپیرومتر گزارش می شد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران (mean±SD) برابر92/7 ± 6/45 بود. میانگین طول میدان تانژانسیل cm 8/1±2/18 و عرض میدان تابشی cm 37/1 ± 7/6 بود. میانگین فاصله مرکزی ریه cm 07/1± 2 بدست آمد که متناظر با تابش حجم حداکثر 22% از حجم کل ریه است. میانگین درصد FEV1 از مقدار پیش بینی شده فبل از شروع درمان 59/15 ± 9/74 درصد وپس از رادیوتراپی 55/12 ± 86/78 درصد بدست آمد که حاکی از عدم وجود اختلاف معنی دار (09/0p=) می باشد. همچنین میانگین درصد FVCاز مقدار پیش بینی شده قبل از رادیوتراپی 26/14± 17/72 پس از آن36/11± 60/74 بدست آمد که باز هم حاکی از عدم وجود اختلاف آماری معنی دار است (07/0p=). همچنین در هیچیک از بیماران علایم غیرطبیعی در معاینه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در توجیه نتایج بدست آمده می توان این گونه بیان کرد که سه ماه پس تابش زمان کافی برای تغییرات ریوی در مورد گامای کبالت 60 نمی باشد و از سوی دیگر با توجه به نقش طراحی درمان که در آن حجم تحت تابش ریه به حداقل خود رسانده شد می توانسته براساس نتایج بوترمن و لینگس احتمال پنومونیت را باز کمتر کرده باشد. همچنین عدم مشاهده هرگونه علامت در معاینات بالینی موید و هماهنگ با نتایج اسپیرومتری می باشد.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی تانژانسیل، سرطان پستان، اسپیرومتری، عوارض ریوی، حجم ریه
  • ماندانا رفیعی، سعید اصلان آبادی، مسعود جمشیدی، داود پور حسین صفحه 29
    زمینه و اهداف
    استنوز هیپرتروفیک پیلور شیرخواران معمولا بواسطه استفراغ غیرصفراوی جهنده پس از هفته 3 تولد تظاهر می یابد. گرچه روند بیماریزایی و اختلال زمینه ای به روشنی شناخته شده است، ولی هنوز مشخص نیست علت زمینه ای اصلی استنوز هیپرتروفیک پیلور شیرخواران چیست. با توجه به اینکه اخیرا بر اساس مشخصات اپیدمیولوژیک و بالینی پیشنهاد شده است که هلیکوباکتر پیلوری می تواند علت برخی موارد استنوز هیپرتروفیک پیلور شیرخواران باشد، این مطالعه طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد-شاهدی، 20 شیرخوار با تشخیص قطعی استنوز هیپرتروفیک پیلور که به مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز ارجاع شده بودند، طی 18 ماه بررسی گردیدند. 30 شیرخوار سالم همسان از نظر سن که جهت عمل ختنه یا فتق در همان مرکز مراجعه نموده بودند، بعنوان گروه شاهد به صورت تصادفی انتخاب شدند. آنتی بادی سرم علیه هلیکوباکتر پیلوری در شیرخواران و مادرانشان به روش سرولوژیک اندازه گیری شد. همچنین آنتی ژن هلیکوباکتر پیلوری در مدفوع نیز توسط روش الیزا در شیرخواران جهت تایید عفونت هلیکوباکتر پیلوری بررسی شد.
    یافته ها
    20 شیرخوار با استنوز هیپرتروفیک پیلور، 18 مذکر و 2 مونث با سن متوسط
    نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج رابطه ی آماری قوی بین استنوز هیپرتروفیک پیلور و عفونت هلیکوباکتر پیلوری در شیرخواران وجود ندارد. با این وجود، مطالعات با کنترل بیشتر با حجم نمونه بیشتر جهت نتیجه گیری قطعی لازم است.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، استنوز هیپرتروفیک پیلور، شیرخوار
  • ابوالحسن شاکری، حمید طیبی خسروشاهی، مسعود نعمتی، عزیز پورجبار صفحه 34
    زمینه و اهداف
    وجود یک فیستول شریانی وریدی جهت برقراری همودیالیز در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی ضروری است. شایع ترین علت نارسایی فیستول، ترومبوز است که در نتیجه تنگی ایجاد می گردد. ثابت شده است که سونوگرافی داپلر رنگی در ارزیابی وضعیت آناتومیک عروق موثر می باشد. اغلب مطالعات در بیمارانی صورت گرفته اند که ظاهرا دچار اختلال فیستول شریانی وریدی بوده اند. با این وجود، اطلاعات محدودی در بیماران دارای فیستول های شریانی وریدی بالغ با عملکرد مناسب وجود دارد. هدف از مطالعه فعلی بررسی فیستول های شریانی وریدی کاملا بی علامت بوسیله سونوگرافی داپلر رنگی است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، 50 بیمار با فیستول های شریانی وریدی با عملکرد بالینی مناسب طی مدت 14 ماه در آموزشی-درمانی امام خمینی تبریز بررسی شدند. این بیماران فشار خون طبیعی و پارامترهای سرمی آزمایشگاهی در محدوده نرمال داشتند. فیستول های شریانی وریدی با استفاده از سونوگرافی داپلر رنگی بررسی شده و پارامترهای جریان و عوارض احتمالی موجود مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی سونوگرافیک توسط یک رادیولوژیست متبحر و با یک دستگاه واحد صورت گرفت.
    یافته ها
    50 بیمار، 30 مذکر و 20 مونث با سن متوسط 27/20±58/51 (84-16) سال مطالعه شدند. متوسط مدت همودیالیز 61/36±88/47 (180-2) ماه بود. متوسط حجم جریان 84/561±76/1009 میلی لیتر در دقیقه بود. متوسط شاخص مقاومتی در جمعیت بررسی شده 08/0±51/0 بود. متوسط شاخص ضربانی 16/0±89/0، متوسط سرعت حداکثر سیستولی 65/33±90/87 سانتی متر بر ثانیه و متوسط میانگین سرعت دیاستولی 36/18±28/56 سانتی متر بر ثانیه بود. آنوریسم، تنگی و هماتوم هر یک در %4 فیستول های شریانی وریدی بررسی شده وجود داشتند. هر نوع عارضه در %12 فیستول های شریانی وریدی بررسی شده وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه ما، سونوگرافی داپلر رنگی را می توان جهت بررسی وضعیت و کارکرد فیستول های شریانی وریدی در بیماران همودیالیز بکار گرفت. میزان وجود عوارض مخفی در فیستول های ظاهرا طبیعی قابل توجه بوده و برنامه های ارزیابی روتین می توانند کمک کننده باشند.
    کلیدواژگان: فیستول شریانی، وریدی، همودیالیز، سونوگرافی داپلر رنگی
  • علیرضا صادق پور، محمدعلی محسنی، رضا منصور صفحه 38
    زمینه و اهداف
    درد زانوعارضه شایعی بدنبال میله گذاری داخل مدولای تی بیا می باشد. چندین محل وارد کردن میله در این عمل توصیه شده است، ولی بهترین محل هنوز مورد بحث می باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه نتایج دو نوع اپروچ ترانس پاتلار و مدیال پاراپاتلار تاندون در میله گذاری اینترامدولاری تی بیا در درمان شکستگی های تی بیا است.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی، 50 بیمار با شکستگی تنه تی بیا طی مدت 16 ماه در بیمارستان شهدا تبریز مورد بررسی قرار گرفتند. میله گذاری اینترامدولاری بعنوان روش جراحی در تمامی بیماران بکار گرفته شد که بوسیله دو اپروچ ترانس پاتلار (گروه T) و مدیال پاراپاتلار تاندون (گروه M) انجام شد. قرارگیری بیماران در هر گروه بصورت تصادفی صورت گرفت (25 بیمار در هر گروه). درد با استفاده از مقیاس عینی درد و نیز محدوده حرکتی زانو 2 هفته، 1، 3 و 6 ماه پس از عمل تعیین گردید.
    یافته ها
    23 بیمار مذکر و 2 بیمار مونث با سن متوسط 76/5±68/28 سال در گروه T و 21 بیمار مذکر و 4 بیمار مونث با سن متوسط 82/5±80/28 سال وارد مطالعه شدند (p بترتیب 667/0 و 942/0). دو گروه از نظر سطح تحصیلات، علت، محل و نوع شکستگی همسان بودند. متوسط امتیاز درد (VAS) 3 و 6 ماه پس از جراحی در گروه T بطور معنی داری بیشتر از گروه M بود (p بترتیب 013/0 و 009/0). محدوده حرکتی زانو و نیز طول انسیزیون جلدی و طول بیرون مانده میله از کورتکس قدامی تی بیا در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه ما، هر دو اپروچ جراحی با نتایج عالی همراه هستند؛ با این وجود، ممکن است درد در روش ترانس پاتلار بیشتر باشد. بنابراین، روش مدیال پاراپاتلار تاندون در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شکستگی های تی بیا، تثبیت اینترامدولاری شکستگی، درد زانو، اپروچ ترانس پاتلار، اپروچ مدیال پاراپاتلار
  • جهانبخش صمدی خواه، رضوانیه صالحی، رسول آذرفرین*، هاله صالحی پورمهر صفحه 42
    زمینه و اهداف

    عملکرد دیاستولیک بعد از انفارکتوس حاد میوکارد اطلاعات پیشگویی کننده مهمی فراهم می کند، ولی چون این متغیرهای داپلر به وسیله فاکتورهای متعددی از جمله افتر لود و پره لود تاثیر می پذیرند، روش دیگری لازم به نظر می آید. ظاهرا بررسی اندازه دهلیز چپ روش صحیح تری برای تخمین پیش آگهی این دسته از بیماران است، چون بیانگر زمان و نیز شدت اختلال دیاستولیک و بیانگر نتایج طولانی تری از انفارکتوس حاد میوکارد می باشد. هدف این مطالعه اثبات تاثیر سایز دهلیز چپ روی پیش آگهی بیماران بعد از انفارکتوس حاد میوکارد بوده است.

    مواد و روش ها

    نوع مطالعه کوهورت بوده و تعداد نمونه های مورد بررسی 100 مورد بوده است و بیماران که با تابلوی انفارکتوس حاد میوکارد (MI) در بیمارستان پذیرش شدند در عرض 9 ماه تحت بررسی قرار گرفتند و میزان مرگ و میر یک ماهه آنها بررسی شد. بیماران از نظر فاکتورهای دموگرافیک، ریسک فاکتورها، عوارض مکانیکال و آریتمیک، MI و اندکس های اکوکاردیوگرافیک از جمله فونکسیون سیستولیک و دیاستولیک و حجم دهلیز چپ تحت بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتیجه این مطالعه این بود که بزرگی دهلیز چپ بطور مستقل پیش آگهی بد را در بیماران با انفارکتوس حاد میوکارد می رساند که حتی بعد از تعدیل با پیش بینی کننده های بالینی پیامد و اندکس های رایج اکوکاردیوگرافیک، پا برجا می باشد.

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، دهلیز چپ، اکوکاردیوگرافی، پیش آگهی
  • محمدحسین صومی، بیتا سپهری، رضا غفاری، رویا دولتخواه، نگار مجیدی، فریبا سالک رنجبرزاده صفحه 47
    زمینه و هدف
    بیماران با اختلالات خونریزی دهنده بخاطر دریافت خون و فاکتورهای انعقادی در معرض عفونتهای متعددی از جمله خطر آلودگی با ویروس هپاتیت C (HCV) می باشند. درمان هپاتیت C از اواسط دهه های 1990 بر پایه استفاده از اینترفرون بوده که با افزودن ریباویرین به آن و سنتز نوع طولانی اثر اینترفرون که به پگ اینترفرون موسوم است باعث بالارفتن میزان پاسخ ویرولوژیک پایدار به حدود 50% گردید. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان پاسخدهی بیماران با اختلالات خونریزی دهنده به درمان پگ اینترفرون بعلاوه ریباورین در بیماران با اختلالات خونریزی دهنده مبتلا به هپاتیتC مزمن مراجعه کننده به کلینیک انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی توصیفی تحلیلی و کابردی، بدون گروه کنترل می باشد. 40 نفر از بیماران با اختلالات خونریزی دهنده با هپاتیت مزمن C مراجعه کننده به کلینیک شیخ الرئیس طی سال 1387-1386 وارد مطالعه گردیدند. بیوپسی کبد، بعلت خطرات بالقوه اش انجام نگرفت و درمان با پگ اینترفرون) 2aα(با دوز mg 180 در هفته و ریباویرین 1200-800 میلی گرم در روز برای 24 تا 48 هفته شروع گردید. EVR به منفی شدن HCV-RNA در پایان هفته 12 مدنظر قرار گرفت. اطلاعات با نرم افزارSPSS و آماره های توصیفی و آزمونهای تحلیلی (Independent t-test، repeated measure) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    9/12 درصد از بیماران سابقه درمان با اینترفرون و ریباویرین داشتند. ژنوتیپ 9/21 درصد از بیماران از نوع1b، 5/37 درصد1a، 4/34 درصد3a بود و در3/6 درصد ژنوتیپ 3a و1a تواما مشاهده گردید. میانگین تعداد ویروس اولیه 7/1220183 Copies/ml بود که پس از سه ماه درمان در همه بیماران به صفر رسید (001/0P<).
    نتیجه گیری
    سطح پائین تر HCV RNA و وزن و سن پائین از عوامل افزایش EVR می باشد که برخی از آنها مانند سن پائین در مطالعه ما جزو عوامل دخیل در حصولEVR صددرصد می باشند. عدم بروز عوارض شدید و جواب مناسب به ترکیب پگ اینترفرون + ریباورین صرف نظر از نوع ژنوتیپ نشان دهنده مزیت درمان با پگ اینترفرون و ریباویرین در بیماران با اختلالات خونریزی دهنده بوده و میزان جواب اولیه به درمان بالاتر از بیماران بدون اختلالات ذکر شده می باشد.
    کلیدواژگان: بیماران با اختلالات خونریزی دهنده ارثی، هپاتیت C مزمن، پگ اینترفرون، ریباویرین، پاسخ ویرولوژیک اولیه (EVR)
  • سید رفیع عارف حسینی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سعادت کریمی، امید توپچیان*، مرتضی واحد جباری صفحه 53
    زمینه واهداف

    لپتین هورمون پپتیدی و محصول ژن چاقی است که در دریافت غذا، تنظیم میزان چربی بدن و عملکرد انسولین نقش دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط لپتین با شاخصهای چاقی، الگوی لیپیدی، دریافت انرژی و درشت مغذی ها در افراد جوان به ظاهر سالم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 78 نفر (37 مرد و 41 زن) در محدوده سنی 20 تا 32 سال از نظر شاخص های تن سنجی (دور کمر، نمایه توده بدن، نسبتهای دور کمر به دور باسن و دور کمر به قد ایستاده)، دریافت انرژی و درشت مغذی ها (با استفاده از ثبت 3 روزه خوراکی)، الگوی لیپیدی، قند خون، انسولین ناشتا، سطوح سرمی هورمون لپتین و مقاومت انسولینی مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    سطوح سرمی لپتین زنان به طور معنی داری بیشتر از مردان بود (001/0>P) در حالیکه سطوح انسولین (011/0=P) و مقاومت انسولینی (019/0=P) در مردان بالاتر بود. همبستگی معنی داری بین شاخصهای چاقی و سطوح لپتین مشاهده شد در حالیکه پس از کنترل عوامل مخدوش گر لپتین تنها با دور کمر و نمابه توده بدنی و کلسترول تام در مردان ارتباط معنی داری نشان داد. در دو گروه مردان و زنان تفاوت معنی داری از لحاظ درصد تامین انرژی از درشت مغذی ها مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    لپتین سرم با افزایش میزان چاقی در مردان افزایش یافته و نمایه توده بدن مهمترین پیشگویی کننده سطوح سرمی این هورمون می باشد.

    کلیدواژگان: لپتین، مقاومت انسولینی، نمایه توده بدن، دریافت انرژی، درشت مغذی ها
  • پروین مصطفی قره باغی، صدیقه عبداللهی فرد، سارا فیضی نیا صفحه 59
    زمینه و اهداف
    طی سالیان اخیر، اطلاعات جمع آوری شده نشان داده اند که تا اندازه ای می توانیم پاسخ تخمدانی را پیش بینی نماییم. عواملی که بعنوان پیش بینی کننده های احتمالی بررسی شده اند، شامل ویژگی های بیمار از قبیل سن و شاخص توده بدنی (BMI)، حجم تخمدان، تعداد فولیکول های آنترال و نشانگرهای هورمونی سرم هستند. اطلاعات موجود در این زمینه، ناهمگون و در برخی موارد متناقض می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی برخی عوامل پیش بینی کننده پاسخ تخمدانی طی سیکل IVF می باشند.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تحلیلی و مقطعی، 100 زن کاندید IVF در مرکز ناباروری مرکز آموزشی-درمانی الزهرا تبریز طی 14 ماه بررسی شدند. درنهایت 96 بیمار جهت ادامه درمان باقی مانده و 4 نفر دیگر از به علت دارا نبودن معیارهای ورود به مطالعه از مطالعه حذف شدند. میزان پاسخدهی تخمدان در دو بخش بر اساس تعداد فولیکول ها (≥10فولیکول، <10 فولیکول) و اووسیت های کسب شده (پاسخ مناسب: 14-5 اووسیت، پاسخ ناکافی: ≤ 4 اووسیت و پاسخ بیش از حد: ≥ 15 اووسیت) ارزیابی گردید. سن و BMI بیمار، وضعیت مصرف سیگار، حجم تخمدان، تعداد فولیکول های آنترال و سطح سرمی FSH، LH و استرادیول (همگی بین روز 2 و 5 سیکل) بعنوان پارامترهای پیش بینی کننده پاسخ تخمدان بررسی شدند.
    یافته ها
    96 خانم با سن متوسط 9/5±8/29 (40-20) سال وارد مطالعه شدند. موارد پیش بینی کننده برای تعداد ناکافی فولیکول های بدست آمده شامل بالا بودن سن، BMI و FSH پایه و پایین بودن تعداد فولیکول های آنترال بودند. بین تعداد فولیکولهای بدست آمده رابطه معنی داری با مصرف سیگار، حجم تخمدان و طول مدت نازایی وجود نداشت. عامل پیش بینی کننده مستقلی در این زمینه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    موارد پیش بینی کننده تعداد ناکافی اووسیت های بدست آمده شامل بالا بودن سن، BMI بالا، طولانی بودن مدت نازایی و سطح بالای FSH پایه و پایین بودن حجم تخمدان و کم بودن سطح استرادیول پایه بودند. رابطه معنی داری بین تعداد اووسیت های بدست آمده با مصرف سیگار، سطح LH و تعداد فولیکول های آنترال وجود نداشت. همبستگی معنی دار و معکوسی بین سن، BMI و FSH سرمی پایه و همبستگی مستقیم بین سطح استرادیول سرم و تعداد فولیکول های آنترال با تعداد فولیکول ها و اووسیت های بدست آمده وجود داشت. اطلاعات فعلی را می توان جهت پیش بینی پاسخ تخمدان در بیماران نیازمند IVF بکار گرفت.
    کلیدواژگان: لقاح خارج رحمی، کسب اووسیت، فولیکول تخمدانی
  • علیرضا لطفی، منیره حلیمی، مسعود نادرپور، حامد محمدی قهاری، کاوه قناد صفحه 65
    زمینه و اهداف
    تخمین زده می شود 644 هزار مورد جدید سرطان سر و گردن سالیانه در سراسر جهان تشخیص داده می شود که دو سوم این موارد در کشورهای روبه توسعه رخ می دهند. جمعیت درمعرض خطر سرطان سر و گردن کسانی هستند که سابقه طولانی مدت مصرف سیگار و الکل دارند. با این وجود، سیر آماری سن و جنسیت بیماران طی دهه های اخیر در چندین مطالعه رو به تغییر بوده است. تا جایی که بررسی نمودیم، تاکنون مطالعه ای در زمینه اپیدمیولوژی سرطان های سر و گردن در مراکز ما صورت نپذیرفته است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی فراوانی انواع مختلف این سرطان ها طی دهه گذشته می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، پرونده 610 بیمار با سرطان سر و گردن تایید شده در مراکز آموزشی-درمانی امام خمینی و امام رضا (ع) تبریز طی سال های 1376 تا 1386 بررسی گردید. معیارهای ورود به مطالعه شامل وجود سرطان های سر و گردن بر اساس تعریف های پذیرفته شده بین المللی (بطور مثال جراحی های سرطان های داخل جمجه، چشم، تیروئید و غیره) و وجود اطلاعات نسبتا کامل در مورد بیمار بوده است. عوامل خطر احتمالی نیز در هر بیمار تعیین گردید.
    یافته ها
    610 مورد با سرطان سر و گردن، 470 مذکر و 140 مونث، با سن متوسط 74/15±36/58 (95-13) سال وارد مطالعه شدند. انواع مختلف سرطان بر اساس محل شامل سرطان حنجره (2/45%)، دهان (6/12%)، لب (5/11%)، نازوفارنکس (11%)، هیپوفارنکس (2/7%)، غدد بزاقی 43 (7%)، سینوس ماگزیلاری (3/2%)، لوزه (1/2%)، حفره بینی (8/0%) و اوروفارنکس (2/0%) بود. کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین نوع پاتولوژیک بود (2/75%). اغلب موارد کارسینوم سلول سنگفرشی از نوع با تمایز خوب بودند (6/80%). سابقه مصرف سیگار در بیماران با سرطان حنجره، دهان و نازوفارنکس و سابقه مصرف الکل در بیماران با سرطان های دهان و لب بطور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس اطلاعات موجود، گزارشات مختلفی در مورد فراوانی انواع مختلف سرطان های سر و گردن موجود است. انجام مطالعات بیشتر در مراکز مشابه جهت انجام مقایسه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان های سر و گردن، کارسینوم سلول سنگفرشی، سیگار، الکل
  • علیرضا جواد زاده، امیر قربانی حق جو، نادره رشتچی زاده، الهام بحرینی، سمیرا علیزاده صفحه 70
    زنه و
    اهداف
    فاکتورهای متعددی در بروز ماری دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب دخالت دارند; عدم تعادل در وت اداسیون و اای بدن کی از ان عوامل می باشد. هدف مطالعه حاضر ارزابی احتمال وجود هاپرهمونمی و کاهش فعات پاراکسوناز در ماران مبتلا به دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی روی 45 مار مبتلا به دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی کوکاری تبرز و 45 فرد سالم بعنوان شاهد انجام شد. فعات پاراکسوناز، همون و LDL-C اکسیدشده با روش های اسپکتروفتومتری و ELISA مورد سنجش قرار گرفتند.
    افته ها: کاهش معنی داری در سطح فعالیت پاراکسوناز در گروه بیمار نسبت به گروه شاهد وجود داشت (05/0P <). اختلاف معنی داری در سطوح هموسیستئین (05/0P <) و LDL-C اکسیدشده بین دو گروه مشاهده گردید (05/0P <).
    نتیجه گیری
    سطوح افزایش یافته LDL-C اکسیدشده بعنوان شاخص استرس اکسیداتیو در بیماران دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب، ممکن است یکی از علل غلظت بالای هموسیستئین در این بیماران باشد. همینطور فعالیت پاراکسوناز برای پیشگیری از آسیب اکسیداتیو در این افراد کافی بنظر نمی رسد چرا که عوامل متعددی در بروز بیماری دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب دخالت دارند.
    کلیدواژگان: ماری دژنرسانس وابسته به سن ماکولای مرطوب، همون، پاراکسوناز، LDL، C اکسیدشده
  • تغییرات اعوجاج های جبهه موجی، پس از لیزیک متداول برای اصلاح نزدیک بینی و نزدیک بینی همراه آستیگماتیسم
    محمد میرزایی، سمیرا میرزایی صفحه 77
    زمینه و اهداف
    روش های لیزری از جمله لیزیک در اصلاح عیوب انکساری چشم بویژه در اصلاح نزدیک بینی و نزدیک بینی همراه آستیگماتیسم یک روش موثر و قابل اعتماد است ولی اعوجاج های سطح بالا را افزایش و از این طریق کیفیت بینایی را کاهش می دهد. ارزیابی تغییرات اعوجاج های سطح بالا و پائین در چشم های مبتلا به نزدیک بینی و نزدیک بینی همراه آستیگماتیسم، قبل و بعد از لیزیک از اهداف این مطالعه است تا زمینه ارتقاء کیفیت بینایی فراهم آید.
    مواد و روش ها
    در این کار آزمائی بالینی 100 چشم از 50 نفر که دارای نزدیک بینی و نزدیک بینی همراه آستیگماتیسم بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. قبل از عمل در تمامی بیماران معاینات کامل چشمی انجام گرفت، میزان بهترین دید با اصلاح تعیین شد. میزان عیب انکساری با و بدون قطره سایکلوپلژیک تعیین شد. ضخامت قرنیه بروش التراسونیک اندازه گیری شد، توپوگرافی قرنیه و ابرومتری متصل شده به توپوگرافی در شرایط مزوپیک انجام گرفت و عوامل مختلف اعوجاج های با سطح بالا و پائین اندازه گیری شد. تمامی چشم ها توسط یک جراح با سیستم لیزر Schwind ESIRIS و تحت عمل لیزیک بدون عارضه قرار گرفتند و حداقل سه ماه بعد از عمل تمامی بررسی ها مجددا انجام و نتایج حاصل قبل و بعد از عمل مقایسه و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار 15SPSS و آزمون Paired T.Test بعمل آمد. P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین مدت پیگیری بیماران 6 ماه بود. میانگین عیب انکساری قبل از لیزیک 01/2±78/4- دیوپتر بود و بعد از عمل به 20/0±34/0- رسید. (P<0.001) میانگین منطقه لیزر شده (o.z) 5/6 میلی متر، میانگین قطر مردمک در شرایط مزوپیک قبل از عمل 56/6 میلی متر و بعد از لیزیک 13/6 میلی متربود. میانگین کل اعوجاج ها (Total Aberrations) قبل از عمل μm24/2±66/5 بود و بعد از عمل به μm67/0±47/1 کاهش یافت. میانگین اعوجاج های سطح پائین (LOAS) مثل Focus و آستیگماتیسم قبل از عمل به ترتیب، μm02/8±41/21- و μm24/3±34/4 بود و بعد از عمل به μm10/2±78/2- و μm53/1±48/2 کاهش یافت (P<0.001). میانگین اعوجاج های سطح بالا قبل از عمل μm11/0±27/0 بود و بعد از عمل به μm30/0±48/0 افزایش یافت ((P<0.001 و این افزایش ارتباط مستقیم با میزان اصلاح عیب انکساری داشت بطوریکه اعوجاج های سطح بالا برای اصلاح نزدیک بینی های، 00/3- دیوپتر و کمتر، RMS082/0 و برای اصلاح نزدیک بینی های بیشتر از 00/3- دیوپتر، RMS236/0 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    عمل لیزیک متداول نزدیک بینی و نزدیک بینی همراه آستیگماتیسم را بخوبی اصلاح می کند، بینایی خوب تامین می کند، اعوجاج های سطح پایین و Total Aberration را در حد مطلوب کاهش می دهد ولی اعوجاج های سطح بالا را افزایش می دهد و این افزایش ارتباط مستقیم با میزان اصلاح عیوب انکساری دارد.
    کلیدواژگان: جراحی رفرکتیو، لیزیک، عیوب انکساری، اعوجاج های جبهه موجی
  • منیره حلیمی، سعیده شریعتی کوهبنانی، سید باقر ترابی، بهروز پوراصغری صفحه 86
    بیماری کیست هیداتیک توسط لارو اکینوکوکوس ایجاد می شود. اکینوکوکوس گرانولوزوس شایع ترین عامل بیماری هیداتیک در انسان است. بیماری از طریق تلقیح تخم انگل از راه تماس مستقیم یا خوردن آب و غذای آلوده منتقل می شود و عمدتا کبد (80%) و ریه (15%) را گرفتار می کند. هیداتیدوز استخوان بسیار نادر است (5/2%-5/0%). در این مقاله یک مورد کیست هیداتیک استخوان ران در یک خانم 34 ساله با شکایت درد وتورم استخوان ران گزارش می شود. مطالعات رادیوگرافیک یک ضایعه کیستیک تخریب کننده را در ناحیه متافیز استخوان ران نشان می دهند. بیمار با تشخیص احتمالی تومور استخوان عمل می شود. پس از برداشت ضایعه، یافته های هیستوپاتولوژیک کیست هیداتیک استخوان را نشان می دهد و بیمار تحت درمان با آلبندازول و پیگیری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، کیست هیداتیک استخوان بلند، بیماری هیداتیدوز استخوانی
|
  • Godrat Akhavan Akbari, Masood Entezari Asl, Khatereh Isazadehfar, Habib Ojagi Page 7
    Background And Objectives
    Anesthesia for ophthalmic surgery requires management of intraocular pressure (IOP) during preoperative period. Any degree of IOP increasing could reduce visual acuity. Administration of narcotics concomitant with anesthetics has the ability to reduce this increase of IOP. This clinical trial aims to compare the efficacy of Remifentanil and Alfentanil in preventing an increase in IOP after administration of succinylcholine, intubation and during anesthesia.
    Materials And Methods
    This double blind clinical trial was intended to 50 patients undergoing elective general surgery for cataracts. Patients were randomly divided to two groups; Alfentanil (20µg/Kg in 30 second) for group 1 and Remifentanil (1µg/kg in 30 second) for group 2 were injected before induction of anesthesia and 0.5µg/kg/min Alfentanil for group 1 and 0.1µg/kg/min Remifentanil for group 2 were infused during the anesthesia. Systolic and diastolic blood pressure, heart rate and IOP from normal eye were measured before the induction, after administration of thiopental and succinylcholine, after tracheal intubation and 2 minutes later and were repeated in 2-minute intervals until the end of operation.
    Results
    IOP decreased after injection of anesthetics and remitted lower all through the operation in both groups, but IOP decreased after injection of succinylcholine in Remifentanil group while it increased in Alfentanil group (P<0.05).
    Conclusion
    Results of this study indicate benefits of both Remifentanil and Alfentanil for managing IOP after induction and during anesthesia. It seems that Remifentanil is better than Alfentanil in controlling the IOP after injection of succinylcholine.
  • Majid Mahmoud Aliloo, Akram Arij, Abbas Bakhshipour Roudsari, Tagi Shahjooee Page 13
    Background And Objectives
    personality traits affect the copying style of individual coping styles. It has been shown that there are a relationship between positive personality trait and functional coping styles and negative personality trait and dysfunctional coping styles. The aim of this research was to determine the relationship between personality traits and coping styles in a group of HIV positive and drug addicted male.
    Materials And Methods
    The study group consists of 50 HIV positive and drug addicted males. Participants were asked to complete the NEO Personality and Coping style Inventories. Collected data were analyzed by statistical methods.
    Results
    the results of the study revealed that there was a significant positive correlation between neuroticism and emotional – focused coping (r = 0/496), significant negative correlation was found between agreeableness and emotional – focused coping (r = -0/374), significant positive correlation was found between extroversion and problem – focused coping (r = 0/334) significant positive correlation was found between consciousness and emotional – focused coping (r = 0/330). Also we found that neuroticism significantly predicted emotional – focused coping in our HIV positive patients (R² = 0/25).
    Conclusion
    The results of this study showed that there are a significant relation between personality and emotional- focused coping style in HIV positive addicted males.
  • Amir Afshin Khaki, Mohammad Reza Sedghipour, Amir Abdollah Eftakhari Milani, Leila Roshangar, Jafar Soleimani Rad, Daryoush Mohammadnejad Page 18
    Background And Objectives
    The increasing use of devices such as cell phones poses a question whether these waves have effect on different tissues of the human body. So far many studies have been conducted on ultrastructural influence of these waves on organs such as brain, kidney, etc. According to its location, retina is directly exposed to this radiation. The aim of the present study was to investigate the effects of electromagnetic waves with frequencies from 50 Hz to 60 Hz on ultrastuctural and morphometric changes in different layers of the retina.
    Materials And Methods
    Male rats were divided into two groups; experimental and control. Experimental group was under magnetic field (3 millitesla) for 4 weeks. Samples were evaluated by light and electron microscope.
    Results
    In experimental group, total retinal thickness was significantly increased compared with the control group (132 ± 7.78 vs. 89.47± 3.83, P=0.0005). Furthermore, external nuclear layer thickness was 32.23±3.2 microns in experimental group compared to that in the control group (20.15 ± 1.43 microns) (P= 0.0005). In the experimental group, the number of nucleus in each 25 × 25 micron area was 13.64 ± 0.89 compared with the control group (7.30 ±0.95) (P= 0.0005). Moreover, core dimensions of light receptor cells in the experimental group was 3.85 ± 0.36 compared to the control group (2.62 ± 0.23) (P= 0.0005).
    Conclusion
    Light receptor cells show increased proliferation under the effect of magnetic field.
  • Ali Reza Khoshbin Khoshnazar, Ardashir Banikarimi, Ahsan Hatami Page 25
    Background And Objectives
    Pulmonary complications of breast cancer radiotherapy are inevitable. One of methods to assess respiratory alterations is pulmonary function test named spirometry. The aim of the present study was to investigate the effect of radiotherapy on pulmonary function test and to study the related factors.
    Materials And Methods
    Seventy five patients with stage II and III (TNM staging) of breast cancer undergoing ipsilateral mastectomy and 6 cycles of chemotherapy were included in our study. Spirometry was performed before and 3 months after radiotherapy; the patients were examined at the same time by a specialist for respiratory complications. The measured parameters were forced expiratory volume in 1 second (FEV1) and forced vital capacity (FVC) which were normalized by age and sex.
    Results
    The Mean age of the patients was 45.6±7.92 years. The mean length and width of tangential field was 18.2 ±1.8 and 6.7±1.37 cm, respectively. The mean central lung distance was 2±1.07 cm corresponding to 22% of the irradiated volume of lung at maximum. The mean FEV1 percent before and after radiotherapy were respectively 74.9±15.99 and 78.86±12.55, respectively (P=0.09). Moreover, the mean FVC percent before and after the radiotherapy were 72.17±14.26 and 74.60±11.36, respectively (P=0.07).
    Conclusion
    Three months seem not to be enough for showing pulmonary changes due to 60Co radiotherapy. Moreover, the role of minimizing central lung distance through planning may be crucial to reduce the possibility of radiation pneumonitis.
  • Mandana Rafeey, Saeed Aslanabadi, Masood Jamshidi, Davood Pour Hossain Page 29
    Background And Objectives
    The main etiology of infantile hypertrophic pyloric stenosis (IHPS) is still unknown. Recently, it has been suggested that Helicobacter pylori might be a cause of IHPS on the basis of its epidemiologic and clinical features. We performed this study to evaluate the possible relationship between IHPS and H. pylori.
    Materials And Methods
    In a case-control study, 20 infants with definite diagnosis of IHPS referred to Tabriz Children’s Hospital were evaluated during an 18-month period. Thirty otherwise healthy sex and age-matched infants were randomly recruited as the control. Serum antibody against H. pylori (IgG) was measured by serological method in infants and their mothers. Furthermore, stool H. pylori antigen was evaluated by ELISA in the infants.
    Results
    Twenty infants with IHPS, 18 males and 2 females with a mean age of 42.40±19.09 days and 30 controls, with a mean age of 44.67±12.65 days were enrolled (P>0.05). In the case group, 18.2% of the infants had positive H. pylori infection comparing with 23.1% of the controls (P=1). All the mothers of the case group had positive H. pylori infection comparing with 95.8% of those of the control group (P=1). Considering a simultaneous infection of H. pylori, 18.2% of the mothers and infants of the case group had positive H. pylori infection comparing with 33.3% of the mothers and infants in the control group (P=0.617). The mean titer of infant serum H. pylori antibody was comparable between the two groups (14.21±8.18 ng/dl vs. 11.80±19.07 ng/dl in the case and control groups, respectively; P=0.342). On the other hand, mean stool antigen was significantly higher in the case infants (1.74±4.59 ng/dl vs. 0.62±0.44 ng/dl; P=0.010).
    Conclusion
    According to our results, there might not be a connection between H. pylori infection and IHPS in infants.
  • Abolhassan Shakeri, Hamid Tayebi Khosroshahi, Masoud Nemati, Aziz Pourjabbar Page 34
    Background And Objectives
    A well-functioning arteriovenous fistula (AVF) is essential for maintenance of hemodialysis in patients with chronic renal failure. Color Doppler ultrasonography has been proven to be effective in the assessment of anatomical vascular features. The majority of studies were done in patients with clinically presumed AVF complications. However, only limited data are available about the well-functioning mature arteriovenous fistulas. The purpose of the present study was to evaluate completely asymptomatic AVFs with color Doppler ultrasound.
    Materials And Methods
    In an analytic-descriptive cross-sectional study, 50 patients with clinically well-functioning AVFs were evaluated during a 14-month period in Tabriz Imam Khomeini Hospital. These patients had normal blood pressure and routine serum laboratory factors were within normal range. The AVFs were assessed by color Doppler ultrasound and the flow parameters and probable present complications were investigated.
    Results
    Fifty patients, 30 males and 20 females with a mean age of 51.58±20.27 years were recruited. The mean duration of hemodialysis was 47.88±36.61 months. The mean flow volume was 1009.76±561.84 mL/min. The mean resistive index was 0.51±0.08 in the studied population. The mean pulsative index was 0.89±0.16 with a mean peak systolic velocity of 87.90±33.65 cm/s and a mean diastolic velocity of 56.28±18.36 cm/s. Each aneurysm, stricture and hematoma was present in 4% of the studied AVFs. Overall presence rate of any complication was 12%.
    Conclusion
    Based on our results, color Doppler ultrasound may be used for evaluating the condition and function of the AVFs in patients under hemodialysis. The rate of occult complications in apparently normal-functioning AVFs is considerable and routine screening programs might be helpful.
  • Alireza Sadeghpour, Mohammadali Mohseni, Reza Mansour Page 38
    Background And Objectives
    Knee pain is a common complaint after intramedullary nailing of tibia. Several entry sites have been described, but the optimal site remains a topic of debate. The aim of this study was to compare two surgical approaches, transpatellar and medial parapatellar tendon in tibial intramedullary nailing for treatment of tibial fractures.
    Materials And Methods
    In a randomized clinical trial, 50 patients with fracture of tibial shaft were recruited during a 16-month period in Tabriz Shohada Hospital. Intramedullary nailing was employed as the surgical technique in all patients through two different approaches; transpatellar (group T) and medial parapatellar tendon (group M). Patients were randomly assigned to each group (25 patients in each group). Pain was assessed by visual analogue scale (VAS), as well as range of motion (ROM) 2 weeks and 1, 3 and 6 months after operation.
    Results
    There were 23 males and 2 females with a mean age of 28.68±5.76 years in group T and 21 males and 4 females with a mean age of 28.80±5.82 years in group M (P=0.667 and 0.942, respectively). The mean score of pain (VAS) was significantly higher in group T three and 6 months after operation comparing with that in group M (P=0.013 and 0.009, respectively). Range of motion as well as length of skin incision and nail out of anterior tibial cortex was not significantly different between the two groups.
    Conclusion
    Based on our results, both approaches are safe; however, the transpatellar approach might be along with more pain for the patients. Therefore, the medial parapatellar tendon approach is recommended in this regard.
  • Jahanbakhsh Samadikhah, Rezvanieh Salehi, Rasoul Azarfarin, Haleh Salehi Pourmehr Page 42
    Background And Objectives

    It is assumed that left atrial (LA) volume provides more accurate prognostic information about patients with acute myocardial information (AMI), because it presents severity of diastolic function impairment by the time. The aim of this study was to evaluate the effect of left atrium size on patient's outcome after acute myocardial infarction.

    Materials And Methods

    In this cohort study 100 patients with AMI during admission were entered into the study. The patients were followed up for 9 months. Their one month survival rate was evaluated. Demographic, atherosclerotic risk factors, arrhythmic and mechanical side effects of MI were recorded. Moreover, echocardiographic indices such as systolic and diastolic function and left atrial volume were evaluated.

    Results

    In our study patients with higher LA volume index (>32 mL/m2) had more mortality rate (6/22, 27.3%) compared to patients with lower LA index (1/78, 1.3%) (P= 0.001). There was no statistically significant difference in mortality rate considering gender and age of the patients (P>0.05). In univariate analysis, there was no statistically significant difference in mortality rate with regard to hypertension, diabetes mellitus, cigarette smoking and dyslipidemia. However mortality rate was significantly higher in ST segment elevation MI, diastolic dysfunction, restrictive pattern, left ventricular ejection fraction less than 40% and LA volume index ≥32 mL/m2. In multivariate analysis (logistic regression), only LA volume index ≥32 mL/m2 was an independent predictor of increased mortality rate after AMI (P= 0.008).

    Conclusion

    LA volume index is an independent predictor of poor prognosis in patients with AMI, even after adjustment with clinical predictors and conventional indices of echocardiography.

  • Mohammad Hussein Somi, Bita Sepehri, Reza Ghaffari, Roya Dolatkhah, Negar Majidi, Fariba Salekranjbar Page 47
    Background And Objectives
    The hereditary coagulation disorder patients are excessively at risk for hepatitis C virus (HCV) due to multiple blood and coagulation factors transfusions. Hepatitis C treatment was first based on the use of interferon alpha but later combination therapy with peginterferon plus ribavirin increased the sustained virologic response to 50%. The present study aimed to evaluate the response rate to treatment with peginterferon plus ribavirin in hereditary coagulative disorder patients with chronic hepatitis C.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive analytical and applied study without control group. Forty HCV positive hereditary coagulative disorder patients referred to our clinic during 2007-2008 were enrolled. Liver biopsy was not performed in any of the studied patients due to its potential risks. Treatment included peginterferon alpha-2a (180 mg/week) plus ribavirin (800-1200 mg/day) for 24-48 weeks. Early virologic response (EVR) was defined as a negative HCV-RNA level at the end of 12 weeks of treatment.
    Results
    In 12.9% of the patients, a positive history of previous treatment for hepatitis C with interferon and ribavirin was found. Virus genotype was 1b in 21.9% of patients, 1a in 37.5% and 3a in 34.4% and a combination of 3a and 1a in 6.3%. The mean pretreatment viral load was 1220183.7 copies/mL and viral load after 3-month treatment was zero (P<0.001).
    Conclusion
    Among EVR enhancing factors (low virus level and young age of the patients), the young age was an important factor leading to full EVR achievement. Lack of severe complications and appropriate drug response excluding the viral genotype is indicative of the advantages of combination therapy of peginterferon plus ribavirin in hereditary coagulative disorder patients with chronic hepatitis C.
  • Seyedrafie Arefhosseini, Mehrangiz Ebrahimi-Mameghani, Saadat Karimi, Omid Toupchian, Morteza Wahede Jabari Page 53
    Background And Objectives

    Leptin is a peptide hormone and product of obesity gene which has effects on the food intake, regulation of the body adipose tissue and action of insulin. The aim of this study was to evaluate the relationship between leptin and indicators of the obesity, lipid profile, energy and macronutrients intake among apparently healthy and young subjects.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study seventy eight subjects (37 males and 41 females) aged 20 to 32 years old were evaluated with respect to the anthropometric indices (waist circumference, body mass index, waist to hip ratio and waist to stature ratio), energy and macronutrients intake (by means of 3-day food record), fasting lipid profiles and blood sugar, leptin and insulin levels.

    Results

    Females had significantly higher level of circulating leptin than the males (P<0.001); however circulating insulin (P=0.001) and insulin resistance (P=0.019) were higher in males. There was significant relationship between obesity indicators and leptin levels. However, after adjusting for confounders, only waist circumference, body mass index and total cholesterol had significant relationship with serum leptin level. There were no significant differences for energy intake from the macronutrients between the both genders. Conclusion Circulating leptin levels elevate with obesity in males and the body mass index is the best predictor of leptin.

  • Parvin Mostafa Gharabaghi, Sedigheh Abdollahifard, Sara Feizinia Page 59
    Background And Objectives
    Probable predicting factors of ovarian response include age and body mass index (BMI), ovarian volume, number of antral follicles and the hormonal markers. The available data is heterogeneous and sometimes conflicting in this regard. The aim of this study was to evaluate some predicting factors of ovarian response during IVF cycle.
    Materials And Methods
    In an analytic cross-sectional study, 100 female candidates of IVF were recruited in Tabriz Alzahra Infertility Center during a 14-month period. Ovarian response was categorized and evaluated in two sections according to the number of retrieved follicles (≤10 and >10) and oocytes (appropriate response: 5-14 oocytes, inadequate: ≤ 4 oocytes, excessive response: ≥ 15 oocytes). Patient’s age and BMI, as well as smoking status, and ovarian volume, number of antral follicles and serum FSH, LH and estradiol levels were evaluated as predictive parameters of ovarian response.
    Results
    Ninety six women with a mean age of 29.8±5.9 years were enrolled. Significant predictors of inadequate number of retrieved follicles were older age, high BMI and high basal serum FSH and low number of antral follicles.
    Conclusion
    Significant predictors of inadequate number of retrieved oocytes were older age, high BMI and basal serum FSH, longer duration of infertility, and low ovarian volume and serum estradiol. Smoking, level of serum LH and number of antral follicles were not significantly related with the number of retrieved oocytes. The current data can be used for prediction of ovarian response in patients undergoing IVF cycle.
  • Alireza Lotfi, Monireh Halimi, Masoud Naderpour, Hamed Mohammadi Ghahhari, Kaveh Ghannad Page 65
    Background And Objectives
    Worldwide, an estimated 644,000 new cases of head and neck cancers are diagnosed each year. To the best of our knowledge, no epidemiologic study has been hitherto focused on the head and neck cancers in our centers. Therefore, this study aimed at evaluating the frequency of different types of these cancers during the past decade.
    Materials And Methods
    In an analytic-descriptive and cross-sectional study, medical files of 610 patients, 470 males and 140 females with a mean age of 58.36±15.74 years, with definite diagnosis of head and neck cancer were reviewed in Tabriz Imam Khomeini and Imam Reza Hospitals during 1997 to 2007. The inclusion criteria were the diagnosis of head and neck cancers according to the international accepted definition and presence of a rather complete data about the patient. Possible risk factors were also documented in each patient.
    Results
    In total, 610 patients with diagnosis of head and neck cancer, 470 males and 140 females with a mean age of 58.36±15.74 years were enrolled. Different cancers were located in larynx (45.2%), oral cavity (12.6%), lip (11.5%), nasopharynx (11%), hypopharynx (7.2%), maxillary sinuses (2.3%), tonsils (2.1%), salivary glands (7%), nasal cavity (0.8%) and oropharynx (0.2%). Squamous cell carcinoma (SCC) was the most common pathologic subtype (75.2%). Majority of the SCC cases (80.6%) were well-differentiated tumors. History of smoking was significantly higher in patients with cancer of larynx, oral cavity and nasopharynx and history of alcohol intake was significantly higher among the patients with oral cavity and lip cancers.
    Conclusion
    According to the current data, diverse reports are available regarding the frequency of different types of head and neck cancers. Further studies in similar centers are recommended for comparison.
  • Alireza Javadzadeh, Amir Ghorbanihaghjo, Nadereh Rashtchizadeh, Elham Bahraini, Samira Alizadeh Page 70
    Background And Objectives
    Several risk factors are associated with development of exudative age-related macular degeneration (ARMD). Disequilibrium between body oxidants and antioxidants status has been proposed as one of the main risk factors of the disease. The aim of the present study was to investigate the possible role of hyperhomocysteinemia and reduced paraoxonase activity in pathogenesis of the exudative ARMD.
    Materials And Methods
    In a case-control study, forty-five patients with the exudative ARMD referring to Tabriz Nikookari Hospital, and 45 healthy people as control were recruited. Paraoxonase-1 (PON1) activity, homocysteine and oxidized low density lipoprotein (LDL) were measured by spectrophotometric and ELISA methods.
    Results
    PON1 activity level was significantly reduced in patients with the exudative ARMD than the control group (P<0.05). The levels of homocysteine and oxidized LDL were markedly higher than those of the controls (P<0.05, in both cases).
    Conclusion
    Increased plasma oxidized LDL levels as an index of oxidative stress in the exudative ARMD patients may be due to higher levels of homocysteine. Moreover PON1 activity is not sufficient in prevention of the exudative ARMD; because exudative ARMD is a multifactorial disease.
  • Changes of Wavefront Aberrations After Conventional LASIK for Myopia and Myopic Astigmatism
    Mohammad Mirzaei, Samira Mirzaei Page 77
    Background And Objectives
    Laser refractive surgeries such as LASIK are effective techniques to correct the refractive errors, but it increases the higher order aberrations and subsequently decreases visual quality. The aim of the present study was to evaluate changes of higher and lower order aberrations after LASIK in myopia and myopic astigmatism.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional survey 100 eyes from 50 patients with myopia and myopic astigmatism were evaluated. Complete eye examinations were performed and best corrected visual acuity was determined in all patients preoperatively. Furthermore, ultrasonic pachymetry and topography linked aberrometry was performed. Higher and lower order aberrations (HOAS, LOAS) were measured. Uncomplicated LASIK was performed with Schwind ESIRIS system and at least 3 months after LASIK all parameters were recontrolled.
    Results
    Mean pre- and postoperative manifest refraction spherical equivalent (MRSE) was -4.78±2.01 D and -0.34±0.20 D (P<0.001). Mean pre-LASIK total aberrations were 5.66±2.24µm that decreased to 1.47±0.67µm postoperatively. Following operation, focus and astigmatism (LOAS) decreased from -21.41±8.02µm and 4.34±3.24µm to -2.78±2.10µm and 2.48±1.53µm, respectively (P<0.001). Mean preoperative HOAS was 0.27 ±0.11µm that increased to 0.48±0.30µm postoperatively (P<0.001). This increase was correlated with amount of SE correction.
    Conclusion
    Conventional LASIK corrects myopia and myopic astigmatism and decreases total aberrations and LOAS, but increases HOAS that is positively correlated with the amount of attempted MRSE correction.
  • Hamideh Herizchi Qadim, Jafar Majidi, Masood Sheikh Navasi, Roohollah Fadaii Page 82
    Background And Objectives
    Alopecia Areata (AA) is a disease with local hair loss that may be associated with other autoimmune diseases including thyroid dysfunction, diabetes mellitus, pernicious anemia, systemic lupus erythematous, etc. This study aimed at evaluating the results of some serum laboratory tests related to autoimmune disorders in patients with AA.
    Materials And Methods
    In a prospective descriptive study, 58 patients with AA were evaluated in Tabriz Sina Hospital during a 15-month period. Serum laboratory results (red blood cell count, white blood cell count, platelet count, C-reactive protein, hematocrit, erythrocyte sedimentation rate, hemoglobin, fasting blood sugar), thyroid tests (TSH, free T4 and T3), as well as serum antinuclear antibody (ANA) and rheumatoid factor were measured.
    Results
    Thirty three males and twenty five females with the mean age of 30.1±13.4 years were enrolled. Previous history of vitiligo and atopy was positive in 1.7% and 10.3% of the studied population, respectively. Laboratory findings indicative of thyroid dysfunction, diabetes mellitus, anemia, positive ANA and positive rheumatoid factor were detected in 8.6%, 6.9%, 8.6%, 22.4% and 15.5% of the patients, respectively.
    Conclusion
    Comparing with normal population, some underlying autoimmune disorders may be present in patients with AA, especially thyroid dysfunction. Therefore, screening tests might be simple and beneficial.
  • Monireh Halimi, Saeedeh Shariati Koohbanani, Seyed Bager Torabi, Behrooz Poorasghari Page 86
    Hydatid disease is caused by larva of genus Echinococcus. Echinococcus granulosus is the most common cause of hydatid disease in humans. This disease occurs either through direct ingestion of parasite eggs from contact or from the contaminated water or food. The disease most commonly occurs in the liver (80%) and the lungs (15%). Bone hydatidosis is very rare (0.5%-2.5%). Here, we present a case of hydatid cyst of the femur in a 34-year-old woman presented with pain and mass increasing in size. X-ray finding revealed an osteolytic cystic lesion of the metaphyseal part of the femur. The patient was operated with the probable diagnosis of a tumoral bone lesion. After excision, histopathologic finding showed bone hydatid cyst and the patient was treated by albendazole.