فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 27 (زمستان 1389)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 27 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن فطرس، رضا معبودی صفحات 1-17
    این پژوهش با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی یامادو - تودا، وجود و جهت علیت بین مصرف انرژی، شهرنشینی،رشد اقتصادی و انتشار دی اکسید کربن را برای ایران در دوره‎ی1385-1350 بررسی می کند. نتایج نشان می دهدکه رابطه ای علی از مصرف انرژی، شهرنشینی و تولید ناخالص داخلی به نشر دی اکسیدکربن وجود دارد. هم‎چنین، رابطه ای علی از مصرف انرژی به تولید ناخالص داخلی و اثر جمعیت شهرنشین به تولید ناخالص داخلی وجود دارد. بر اساس روابط علی فوق، با استفاده از روش رگرسیون به ظاهر نامرتبط، ارتباط بین نشر دی‎اکسید کربن، مصرف انرژی، جمعیت شهرنشین و تولید ناخالص داخلی بررسی شد. نتایج برآورد نشان داد که فرضیه‎ی کوهانی شکل در مورد آلودگی زیست‎محیطی و تولید ناخالص داخلی در ایران صادق است. کشش نشر دی اکسید کربن نسبت به جمعیت شهرنشین، مثبت و کوچک‎تر از واحد است. هم‎چنین، کشش نشر دی‎اکسید کربن نسبت به مصرف انرژی، مثبت و بزرگ‎تر از واحد می‎باشد.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رشد شهرنشینی، رویکرد یامادو، تودا، رشد اقتصادی، آلودگی زیست محیطی
  • سید عزیز آرمن، پروانه کمالی، رضا هیبتی صفحات 19-46
    در این مطالعه، رابطه‎ی هم انباشتگی و علیت بین مصرف هر یک از حامل‎ها و کل مصرف نهایی انرژی در صنعت با تولید صنعتی در ایران، در یک چارچوب چند متغیره، با استفاده از رویکرد خود رگرسیون با وقفه های توزیع شده (ARDL) و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) طی دوره‎ی 1386-1346 بررسی شده است. نتایج نشان می‎دهد که تولید صنعتی، اشتغال و موجودی سرمایه در صنعت، متغیر‎های مؤثر در بلندمدت برای کل مصرف نهایی در بخش صنعت و مصرف همه‎ی حامل‎های انرژی به غیر از زغال سنگ می‎باشند. نتایج VEC، نشان دهنده‎ی رابطه‎ی علیت یک طرفه‎ی قوی از تولید صنعتی به طرف مصرف فرآورده های نفتی، برق و کل مصرف نهایی انرژی در صنعت است، در حالی‎که در رابطه با گاز طبیعی رابطه‎ی علیت قوی دو طرفه بین مصرف گاز طبیعی در صنعت و تولید صنعتی به دست می‎آید. بنابراین، برای مصرف فرآورده های نفتی، مصرف برق و مصرف نهایی انرژی در صنعت، شواهدی در حمایت از فرضیه‎ی حفاظت از انرژی وجود دارد. از سوی دیگر فرضیه‎ی اثر برگشتی در ارتباط با مصرف گاز طبیعی برقرار می‎باشد. راهکار سیاست گذاری این یافته ها برای تصمیم‎گیران در حوزه‎ی برنامه ریزی های کلان این است که می‎توان سیاست‎های مربوط به حفاظت از انرژی را بدون نگرانی از آثار زیان بار روی رشد اقتصادی (صنعتی)، به کار گرفت.
    کلیدواژگان: رابطه‎ی هم انباشتگی، رابطه‎ی علیت، کل مصرف نهایی انرژی در صنعت، تولید صنعتی
  • محسن نظری، اصغر مبارک صفحات 47-68
    در این مطالعه‎ی ‎رابطه‎ی بین وفور منابع طبیعی، بیماری هلندی و رشد اقتصادی در کشورهای نفتی طی دوره‎ی 2008 -1960 با استفاده از داده های تابلویی بررسی شده است. نتایج تجربی به‎دست آمده نشان می دهد اثر منفی وفور منابع طبیعی بر رشد اقتصادی بعد از وارد کردن متغیرهای مؤثر بر رشد اقتصادی از قبیل سرمایه گذاری فیزیکی، مخارج مصرفی دولت، عوامل نهادی، رشد رابطه‎ی مبادله و درجه‎ی باز بودن اقتصاد تغییر نمی کند. هم‎چنین وفور منابع طبیعی منجر به افزایش رشد ارزش افزوده‎ی بخش خدمات، کاهش رشد ارزش افزوده‎ی بخش صنعت، کاهش رشد سهم صادرات صنعتی از کل صادرات کالایی و تغییر نسبی سهم ارزش افزوده بخش‎ها به نفع بخش خدمات شده است، لذا شواهد بیماری هلندی در این کشورها وجود دارد. هم‎چنین رشد ارزش افزوده‎ی بخش صنعت، تغییرات سهم صادرات صنعتی از کل صادرات کالایی و نسبت ارزش افزوده‎ی بخش‎ها، ارتباط مثبت با رشد اقتصادی دارد، لذا به علت رابطه‎ی مستقیمی که این متغیر ها با رشد اقتصادی دارند، می توان استدلال کرد که وفور منابع طبیعی همراه با ضعف عوامل نهادی منجر به تضعیف بخش صنعت به عنوان بخش قابل مبادله و کاهش صادرات صنعتی شده و در نتیجه موجبات کندی رشد اقتصادی این کشور ها را فراهم آورده است، لذا می توان با به حداقل رساندن صادرات منابع طبیعی به صورت خام و سهم درآمد های حاصل از صادرات این منابع در بودجه‎ی کشور و نیز حمایت از بخش‎های غیرنفتی و ایجاد نهادهایی همانند صندوق پس انداز و سرمایه گذاری درآمد های نفتی، از بروز بیماری هلندی در این کشور ها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، وفور منابع طبیعی، بیماری هلندی، کشورهای صادرکننده‎ی نفت، داده های تابلویی، عوامل نهادی
  • علی امامی میبدی، افشین حیدرپور، موسی خوشکلام خسروشاهی صفحات 69-99
    سهم یارانه‎ی انرژی از تولید ناخالص داخلی در ایران برابر 9/25 درصد (سال 1385) می‎باشد، که حذف آن و بررسی آثار تورمی اش بر اقتصاد می‎تواند راهنمایی برای سیاست‎گذاران و برنامه‎ریزان، در اتخاذ تصمیم‎های صحیح در این زمینه باشد. بر این اساس در این مقاله با به‎کارگیری مدل داده – ستانده، آثار تورمی اصلاح قیمت حامل‎های انرژی در دو حالت فشار هزینه و فشار تقاضا و در دو گزینه یک‎باره و پلکانی بررسی شده است. نتیجه‎ی بررسی نشان می‎دهد که اگر افزایش قیمت همه‎ی حامل‎های انرژی به‎صورت هم‎زمان و دفعی باشد، تورم ناشی از فشار هزینه، بیانگر افزایش شاخص قیمت مصرف کننده به میزان 6/48 درصد و درصد افزایش در شاخص قیمت تولید کننده برابر با 6/63 درصد خواهد بود. چنان‎چه افزایش قیمت حامل‎های انرژی به‎صورت پلکانی در طی 4 سال باشد، رشد متوسط سالیانه‎ی تورم 5/10 درصد برآورد می‎شود. هم‎چنین نتایج نشان می‎دهد که تورم ناشی از فشار تقاضا احتمالا 7/2 درصد خواهد بود که با تاثیر ضریب فزاینده‎ی پولی (5/1) به 4 درصد می‎رسد.
    کلیدواژگان: حامل‎های انرژی، تورم، مدل داده، ستانده، فشار هزینه، فشار تقاضا
  • اعظم محمدباقری صفحات 101-129
    با اهمیت یافتن مسایل زیست‎محیطی، تمامی کشورها تلاش می‎کنند با برنامه ریزی صحیح و به‎کارگیری روش‎های مناسب، نه تنها به اهداف اقتصادی خود دست یابند، بلکه آسیب‎های زیست‎محیطی ناشی از رشد اقتصادی را نیز به حداقل برسانند. تحقق این امر بدون اطلاع از چگونگی رابطه‎ی بین فعالیت‎های اقتصادی با آلودگی محیط زیست و تاثیرات متقابل بین آن‎ها میسر نمی‎باشد و این مساله برای کشورهای در حال توسعه نظیر ایران که هنوز در مراحل اولیه‎ی رشد و توسعه‎ی اقتصادی قرار دارد، اهمیت بیش‎تری یافته است.
    در این مقاله روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین تولید ناخالص داخلی، مصرف انرژی و انتشار دی‎اکسیدکربن (به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست) با استفاده از داده های سال‎های 2008-1965 در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی روابط بین متغیرها، از روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. نتایج نشان می‎دهد که انتشار دی اکسید کربن نسبت به تولید ناخالص داخلی بی‎کشش است، اما مقدار آن در بلندمدت بیش‎تر از کوتاه مدت است. هم‎چنین براساس نتایج به‎دست آمده، کشش دی اکسیدکربن نسبت به مصرف انرژی در کوتاه مدت و بلندمدت مشابه و نزدیک به یک است. علاوه بر این، شکل U وارون منحنی زیست‎محیطی کوزنتس در شرایط ایران مورد تایید نیست.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، مصرف انرژی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، مدل اقتصاد سنجی ARDL
  • مریم کشاورزیان، مهرزاد زمانی، هدی پناهی نژاد صفحات 131-154
    در ادبیات اقتصادی و مالی، ارتباط بین دلار و قیمت نفت نشان‎دهنده‎ی رابطه‎ی علیت بین این دو می‎باشد که در قالب دوره های بلند مدت و کوتاه مدت قابل بررسی است. ارتباط مذکور از بعد ساختاری از طریق تقاضا و عرضه نفت‎خام بررسی می‎شود. دیگر، در بازارهای بورس به طور متقابل اطلاعات از یک بازار به بازار دیگر نفوذ می کند. در این مقاله به منظور بررسی روابط فوق، الگوی VECM-Multivariate GARCH مورد استفاده قرار گرفته است.
    نتایج مطالعه نشان می دهد که رابطه‎ی علیت در بازار نرخ دلار آمریکا و قیمت نفت‎خام در بلندمدت، یک طرفه و از بازار ارز به بازار نفت بوده است و عکس آن صادق نمی‎باشد و علیتی وجود ندارد. از سوی دیگر ثابت شد که این رابطه‎ منفی است. به عبارت دیگر پیش بینی بلندمدت قیمت نفت‎خام و یافتن عناصری که تاثیر بلندمدت بر قیمت آن می گذارند، روند نرخ ارز دلار آمریکا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.در مورد سرریز نوسانات و یا به عبارتی انتقال ریسک می‎توان مشاهده کرد که سر ریز از بازار نفت به ارز وجود نداشته، در صورتی که نوسانات از بازار ارز به بازار نفت سرریز شده و قسمتی از ریسک بازار نفت از بازار ارز نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: بازار نفت، نرخ ارز دلار، اثر سرریز، تلاطم قیمت
  • افشین جوان صفحات 155-180
    ارزیابی اقتصادی طرح‎های بزرگی که دارای پیچیدگی تکنولوژیکی هستند، دشواری های زیادی را به همراه دارد. از آن‎جایی‎که ارزیابی اقتصادی اطلاعات فنی و اقتصادی، زیادی را می‎طلبد و بخش عمده‎ای از این متغیرها نیز جنبه تصادفی داشته و یا تعیین مقدار آن‎ها عناصر احتمال را به همراه دارد، لذا کار ارزیابی اقتصادی را با دشواری مواجه می‎کند، به همین دلیل تلاش شده است که در این مطالعه از یک شاهد تجربی برای این مهم استفاده شود.
    دلیل استفاده از یک شاهد عینی بیش‎تر، استفاده از آمار و ارقام واقعی بوده است، در عین حال انتخاب طرح گینه‎ی نو به عنوان یک طرح جدید و پرهزینه این سئوال را پیش می‎آورد که چرا چنین طرح پرهزینه‎ای دارای صرفه‎ی اقتصادی‎ است!
    در این مقاله تلاش می‎شود به این سئوال پاسخ دهم داده شود که چرا در طرح‎های بلندمدت با سرمایه‎گذاری بالا، ریسک‎های بسیار زیادی وجود دارد، از جمله ریسک قیمت فروش محصول در بازار که با مطالعه‎ی سری زمانی 10 ساله‎ی قیمت نفت‎خام و بر اساس مفهوم برابری قدرت قیمت نفت‎خامJCC با گاز طبیعی و شبیه سازی مونت کارلو، به بررسی و شناسائی تاثیر قیمت فروش گاز طبیعی مایع شده (LNG) بر روی اقتصاد طرح در قالب گزینه های مختلف پرداخته شده و سپس براساس شناسائی گزینه ها، احتمال اقتصادی بودن طرح با فرض احتمال یکسان برای سناریوهای مطروح و بررسی شده است.
    برآورد هزینه های سرمای های (CAPEX) و هزینه های عملیاتی (OPEX) دارای نااطمینانی بالاست و تغییر نااطمینانی از 5% به 10% می‎تواند اقتصادی بودن طرح را با خطر مواجه کند. فروض مختلف هم‎چون نرخ دلار، یورو و نرخ دیگر ارزها در آینده، مدل قیمت‎گذاری گازطبیعی، پیش‎بینی درآمدهای طرح، مباحث مربوط به بازاریابی محصولات، مدیریت طرح پس از ساخت و در دوران بهره‎برداری، ار جمله مواردی هستند که تاثیر زیادی در ارزیابی اقتصادی طرح دارند.
    در این مطالعه با توجه به فرضیات مشخص و متغیر اصلی قیمت LNG در بازار، نرخ بازگشت داخلی سرمایه و ارزش خالص حال بررسی می‎شود و در انتها تحلیل حساسیت مورد توجه قرار می‎گیرد.
  • سیدنعمت الله موسوی، زینب مختاری، ذکریا فرج زاده صفحات 181-195
    انرژی به عنوان یک نهاده‎ی مهم و کلیدی در تولید بخش‎های مختلف اقتصاد و از جمله بخش کشاورزی به شمار می‎رود. در سال‎های اخیر به دنبال بالا رفتن بار مالی یارانه های حامل‎های انرژی، هدفمندی این یارانه ها مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اثرگذاری سیاست هدفمندی بر روی مصرف انرژی، مطالعه‎ی حاضر به پیش‎بینی مصرف حامل‎های انرژی (فرآورده های نفتی و برق) در بخش کشاورزی، با استفاده از الگوهای ARIMA و ARCH پرداخته است. دوره‎ی مورد مطالعه شامل سال‎های 1384 - 1347 می‎باشد که داده های 3 سال آخر برای سنجش توان پیش‎بینی الگوها استفاده شد. نتایج نشان دهنده‎ی حاکی از افزایش اندک مصرف حامل‎های انرژی در بخش کشاورزی بود. خطای پیش‎بینی حاصل از فرایند ARIMA، به جزء مصرف فرآورده های نفتی در سایر سری ها کم‎تر از الگوی ARCH به‎دست آمد.
    کلیدواژگان: پیش‎بینی، حامل‎های انرژی، مصرف، برق، فرآورده‎های نفتی، ARIMA، ARCH
|
  • M.H. Fotros, R. Maaboudi Pages 1-17
    This research studies the existence and direction of causality between energy consumption، carbon emission، urban population and economic growth by using the Yamado- Toda approach in Iran for the period 1981-2006. Results indicate that there is a unidirectional causality between urban population، energy consumption، and GDP and CO2 emissions. There is also a one way directional causality from energy consumption and urban population to GDP. Based on these causality results، relationships between causal variables and CO2 emissions was estimated by using the Seemingly Unrelated Regression (SUR) method. The results indicate that the EKC hypothesis is valid for CO2 emissions and GDP. Moreover، the elasticity of CO2 emissions with respect to urban population is positive and less than unity. The elasticity of CO2 emissions with respect to energy consumption is positive and higher than unity.
  • Sayed Aziz Arman, Parvaneh Kamali, Reza Heibati Pages 19-46
    This paper examines the cointegration and causality relationship between disaggregated energy consumption and total final energy consumption by the industrial sector with industrial production in Iran within a multivariate framework Iran using the autoregressive distributed lag (ARDL) approach developed by Pesaran and Pesaran [Pesaran، M. H.، Pesaran، B.، 1997. Working with Microfit 4. 0. Camfit Data Ltd، Cambridge] and Pesaran، Shin and Smith [Pesaran، M. H.، Shin، Y.، Smith، R. J.، 2001. Bounds testing approaches to the analysis of level relationships. Journal of Applied Econometrics 16; 289–326] and vector error correction model (VECM) for the period 1346-1386. After examining the relationship between different disaggregated forms of energy consumption with industrial production in the second stage we investigate the relationship between total final industrial energy consumption and industrial production. Our results imply that industrial production، employment and capital stock are effective long-run variables that influence final industrial energy consumption of all souorces of energy except coal. The VEC results indicate unidirectional strong causality running from industrial production to petroleum products، electricity and final industrial energy consumption، while we find bi-directional strong causality between natural gas consumption and industrial production. Thus، as far as final industrial energy consumption، petroleum products and electricity consumption are concerned، there is evidence in support of the energy conservation hypothesis and the feedback hypothesis of energy consumption with respect to natural gas consumption. The findings have practical policy implications for decision makers in the area of macroeconomic planning، as they indicated that energy conservation is a feasible policy option with no damaging repercussions on economic (industrial) growth.
  • Mohsen Nazari, Asghar Mobarak Pages 47-68
    A Growing literature deals with an increasing number of aspects of the resource curse. One of the main areas of active research is Dutch Disease، which refers to a situation when a booming export sector increases the relative price of non-tradable goods and services، thus hurting the rest of tradable goods sector. In this study we investigate the relationship between natural resource abundance، Dutch Disease and economic growth in major petroleum exporters by using panel data for the period 1960 to 2008. The findings show that the negative effect of natural resource abundance and deficiency of institutional factors on economic growth remains after controlling for other variables such as physical investment، openness، government expenditure and changes in terms of trade that are important in a growth model. The main findings of this study show that natural resource abundance tends to increase the growth of service sector value added and the ratio of service value added to manufacturing value added in GDP and decrease the growth of manufacturing value added and share of manufacturing exports in total exports. To the extent that the service sector proxies the non-tradable sector and manufacturing the non-resource tradable sector، this provides some corroboration of the predictions of the Dutch Disease. The findings also show that the growth of manufacturing value added، changes in the share of manufacturing exports in total exports and the ratio of value added of manufacturing to services are positively correlated with economic growth. Given the direct relationship of these variables with economic growth، we can conclude that natural resource abundance، combined with structural weaknesses، leads to weakening of the industrial sector as a tradable sector and reduces industrial exports، thus lowering the growth rate of these countries. We can minimize such negative impact by minimizing exports of raw materials، as well as share of such revenues in the public budget، supporting non-oil sectors and creating modalities such as oil stabilization and reserve funds.
  • Ali Emami Meibodi, Afshin Heidarpour, Musa Khoshkalam Khosroshahi Pages 69-99
    Given the high share of energy subsidies in Iran (25. 9% of GDP in 2006)، an assessment of likely inflationary impacts of their removal is needed to provide policy makers with the requisite guidance for appropriate decision making. This paper thus assesses the likely inflationary impacts of adjusting energy prices using an input- output model to evaluate cost push and demand pull inflationary impacts under scenarios of sudden and gradual changes. The results indicate that if the prices of all energy sources are increased at once، the consumer price index (CPI) will increase by 48. 6 per cent and producer prices will rise by 63. 6 percent. On the other hand، if prices are increased gradually over four years the average annual additional inflation will be 10. 5 percent. The model further predicts a deman pull inflation of the order of 2. 7 percent، which will result in an overall additional inflation of 4 percent، taking into account the money multiplier of 1. 5.
  • Azam Mohamadbagheri Pages 101-129
    As environmental issues gain importance، all countries are trying to achieve their economic goals while minimizing environmental damage through appropriate planning methods. Accomplishment of this goal is not possible without knowing the relationship between economic activities and environmental pollution and their mutual interactions. This is particularly important for developing countries like Iran which are still in early stages of growth and economic development. This paper attempts to analyze the short and long-run relationships between economic growth، energy consumption and carbon dioxide emission (as an indicator of environmental pollution) by using time series data for the period 1965-2008 in Iran. The Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) econometric method is used to evaluate the relationships amongst these variables. According to the results، carbon dioxide emission is non-elastic relative to economic growth but it''s value is higher in the long-run. Carbon dioxide emission has an elastic relationship to energy consumption in both the long and short-run. In addition، the inverted U shape of the environmental Kuznets Curve is not confirmed for Iran.
  • Maryam Keshavarziyan, Mehrzad Zamani, Hoda Panahinejad Pages 131-154
    In economic and financial literature، the relationship between exchange rate of the US dollar and oil price is defined as a causality relationship between them which can be studied for long and short term periods. The mentioned relationship can be examined from a structural perspective by examining the demand and supply relationship for crude oil. On the other hand، information transmits reciprocally from one market to another. In order to investigate the mentioned relationships، this article has used the VECM-Multivariate GARCH method. The results of this study indicate that the causality relationship between the dollar market and crude price is unidirectional in the long term from the foreign exchange to the crude market، while there is no causality in the reverse direction. The relationship between the exchange rate of the dollar and crude prices is a negative one. Thus، while forecasting the long term price of crude and finding the elements which have long term effect on it، the trend rate of exchange of the US dollar has to be considered. In terms of the spillover effect or risk transfer، we recognize that there is no spillover effect from crude to exchange rate markets while fluctuations of exchange rate market have a spillover effect on crude markets and part of the crude oil risk comes from the volatility of the exchange rate market.
  • Afshin Javan Pages 155-180
    There are many difficulties associated with economic evaluation of technologically complex mega projects. Given the dependence of the economic viability of such projects on an extensive set of technical and economic information، a major part of which have stochastic behavior and are subject to uncertainty، in this study we use actual data from a particular case study. The case study is the Papua New Guinea LNG (PNG LNG) project، which is forecast to deliver direct capital investment of around US$10 billion in real terms over the 25 year life of the project. Recurrent operating expenditure، including a significant level of local spending on support services، is expected to average $680 million per year. Total operational expenditure over the first 25 years after commencement of production from the project is expected to be around $23 billion. We aim to assess if this costly project would remain economically feasible، if one changes the assumptions with respect to LNG pricesWe assess the market sale price risk by studying the 10 year time series data of crude oil prices، based on the notion of equivalent pricing of LNG and using Monte Carlo simulation. We assess the economic feasibility of the project for different price scenarios. Notions of capital costs (CAPEX) and operating costs (OPEX) are subject to a high level of uncertainty and increasing the margin of error from 5% to 10% can jeopardize the viability of the project. Varying the assumptions on items such as Dollar and Euro exchange rates، LNG price formula، predicted project income، marketing issues and project management in the operational period have major effect on viability of the project. In this study، based on given assumptions on the main variables of LNG price، we calculate the IRR and NPV of the project and its sensitivity to changes in the value of this variable.
  • S. N. Mousavi, Zeinab Mokhtari, Zakaria Farajzadeh Pages 181-195
    Energy is an important and key input in the whole economy and agriculture sector production. In recent years due to the increase in the financial burden of energy subsidies، targeting these subsidies has been considered. Given the likely impact of targeting on energy consumption، this study forecasts the consumption of energy carriers (oil products and electricity) in agriculture using ARIMA and ARCH models. The selected period covers 1347-1384 (1968-2005)، with the last three years used to test the forecasting ability of the models. The results of the study indicate a small increment in energy consumption in agriculture. Prediction error of ARIMA was lower than the ARCH one except for oil products.