فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 37 (بهار 1389)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 37 (بهار 1389)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا مصباحی مقدم، مهدی موحدی بکنظر، محمد جواد رضایی صفحه 5
    حرکت روزافزون اقتصاد کشور به سمت خصوصی سازی، مستلزم ملاحظه ضابطه ها و معیارهای خاصی است که افزون بر تامین مزیت های خصوصی سازی، با حفظ ماهیت نظارتی دولت اسلامی، مانع از بروز مشکل های ناشی از خصوصی سازی نامناسب شود. اقطاع در جایگاه یکی از فرایندهای واگذاری امتیاز بهره برداری از اراضی تحت ملکیت امام (اعم از موات و غیرموات) با داشتن مشخصه ای نظارتی می تواند مورد استفاده دولت اسلامی قرار گیرد.
    مقاله پیش رو با کمک از روایت های مربوطه و به روش اجتهادی به امکان استفاده از ابزار اقطاع و به تبع احیا، مشخصه ها و کارکردهای آن در فرایند خصوصی سازی پرداخته، وجود وجه نظارتی در اقطاع را به اثبات رسانده و نشان می دهد که می توان از اقطاع اراضی موات، الغای خصوصیت کرده و آن را به اراضی غیر موات نیازمند مراقبت و بهره برداری تعمیم داد.
    کلیدواژگان: اقطاع، احیای اراضی موات، خصوصی سازی، اقتصاد اسلامی، حق اولویت، نظارت دولت
  • احمدعلی یوسفی صفحه 29
    مطابق اصول اقتصادی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اقتصاد تعاونی در کنار بخش خصوصی و دولتی به صورت یکی از بخش های سه گانه اقتصاد ایران تعیین شده است، یکی از پرسش های اساسی که از زمان تصویب قانون تا به امروز مطرح بوده است، جایگاه اقتصاد تعاونی در نظام های اقتصادی است. آیا اقتصاد تعاونی به عنوان نظام تمام عیار اقتصادی در عرض نظام های سرمایه داری، سوسیالیسم و اسلام مطرح است؟ یا آنگونه که برخی ادعا کرده اند یکی از زیر بخش های اقتصاد سرمایه داری یا شکل رقیق شده سوسیالیسم است؟ نسبت آن با اقتصاد اسلامی چیست؟ و آیا می تواند به صورت بخشی از نظام اقتصادی اسلام استفاده شود.
    در مقاله پیش رو، به روش توصیفی تحلیلی و با مقایسه آموزه های اقتصاد تعاونی با نظام سرمایه داری مشخص می شود که اقتصاد تعاونی با نظام سرمایه داری به لحاظ مبانی، کارکردی و نیز نتیجه های حاصل شده، تفاوت های اساسی دارند. به گونه ای که آن دو را می توان دو نظام اقتصادی به طور کامل متباین دانست اما میزان دوری آن از آموزه های اسلامی به مراتب کم تر است. به این علت با استفاده از آموزه های اسلامی می توان اصلاح هایی در آن انجام داد و کاستی های آن را برطرف کرد و به عنوان یکی از زیربخش های نظام اقتصادی اسلام دانست.
    کلیدواژگان: اقتصاد تعاونی، نظام اقتصاد سرمایه داری و نظام اقتصادی اسلام
  • محمدنقی نظرپور، مصطفی منتظری مقدم صفحه 57
    کاربرد نظریه سرمایه اجتماعی بدون توجه به محیط، بعدها و شرایط اجرای آن، ناقص است. بازنگری در مفهوم و شناخت دقیق اجزای آن با توجه به فرهنگ دینی و ملی جهت تبیین نقش سرمایه اجتماعی در فرایند توسعه اقتصادی ضرور است. از آنجا که شناسایی و کشف نماگرهای سرمایه اجتماعی از دید اسلام به عنوان نقطه عزیمت مطرح است. پژوهش پیش رو در صدد است با تبیین مؤلفه مشارکت اجتماعی در اندیشه دینی، نقش آن را در فرایند توسعه اقتصادی با استفاده از روش توصیفی و تحلیل محتوا بررسی کند.
    یافته های پژوهش نشان می دهد، نقش ویژه «نهاد مسجد» در زندگی اجتماعی جوامع اسلامی، کارکرد منحصر به فرد «نهاد امر به معروف و نهی از منکر» در نهادینه کردن نظام «نظارت همگانی» و نیز حضور آگاهانه مسلمانان در جهاد در راه خدا، در جهت خلق، تثبیت و تقویت مشارکت اجتماعی عمل کرده، مرز معینی میان نظریه متعارف و نظریه سرمایه اجتماعی از دیدگاه اسلام ترسیم می کند. همچنین مشارکت اجتماعی برآمده از آموزه های دینی، از راه پدیدساختن امنیت، کارامدی دولت و بازار، کاهش فقر و بیکاری در فرایند توسعه اقتصادی نقشی اساسی ایفا می کند. بنابراین، فرضیه «در صورت نهادینه شدن مشارکت اجتماعی از دیدگاه اسلام، بستر مناسبی برای توسعه اقتصادی از راه های پیش گفته فراهم خواهد شد» مورد پذیرش قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اسلام، سرمایه اجتماعی، توسعه اقتصادی، مشارکت اجتماعی، مسجد، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد
  • کامران ندری، احمد کارگر مطلق صفحه 89
    توسعه صادرات غیر نفتی و تامین مالی صادرات، از مهم ترین هدف های اقتصادی شمرده می شود. افزون بر آن، مطالعه این امر در چارچوب قانون های شرع مقدس اسلام، به جهت ضرورت پرهیز از معامله های ربوی و تحقق هدف های عالیه نظام اقتصادی اسلام، اهمیتی مضاعف دارد. به رغم توانمندی ابزارهای نوین تامین مالی اسلامی در حمایت از صادرات غیرنفتی و همچنین انعطاف پذیری آنها در جریان فرایندهای تامین مالی صادرات در عرصه های بین المللی، ابزارهای پیش گفته کم تر مورد توجه سیاست گذاران قرار گرفته و از طرفی، ابزارهای متداول در بانکداری بدون ربا پاسخگوی نیازهای روزافزون نظام نامین مالی نیست.
    نوشتار پیش رو در ابتدا به بررسی اجمالی ابزارهای رایج در نظام بانکداری بدون ربا پرداخته و سپس با بررسی ناکارامدی های این ابزارها در مقایسه با توانمندی ابزارهای نوین تامین مالی، مجموعه ای از ابزارها و روش های نوین تامین مالی اسلامی (صکوک) را شناسایی و ضمن تبیین ماهیت و مزیت های آنها، فرایند بهره برداری از این ابزارها در جهت حمایت از توسعه صادرات را پیشنهاد خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، تامین مالی صادرات، تبدیل به اوراق بهادار کردن دارایی ها، صکوک، قانون بانکداری بدون ربا
  • سیدعباس موسویان، سیدمحمدمهدی موسوی بیوکی صفحه 121
    بانک در جایگاه مهم ترین نهاد پولی کشور با ریسک های گوناگونی روبه رو است، و ریسک اعتباری از مهم ترین و پرهزینه ترین ریسک های نظام بانکی است. در بانکداری اسلامی نیز به علت استفاده از عقدهای مبادله ای و مشارکتی برای اعطای تسهیلات و حضور بانک در سرمایه گذاری های مستقیم ، خطر نکول تمام یا بخشی از جریان های نقدی و تسهیلات اعطایی بانک از سوی مشتریان وجود دارد.
    سوآپ بازده کل ، در جایگاه یکی از انواع مشتقات اعتباری ، نقش مهمی در مدیریت و انتقال ریسک اعتباری بانکداری سنتی ایفا می کند. مقاله پیش رو ضمن معرفی این ابزار مالی، با رویکردی فقهی به دنبال بررسی امکان استفاده از این مشتقه اعتباری در بانکداری اسلامی بوده و امکان انطباق آن با عقدهای رایج اسلامی را مورد بررسی قرار داده است.
    در بررسی فرضیه تحقیق پیش رو، امکان انطباق مشتقه پیش گفته با قرارداد «بیع دین به ثمن موجل، بیع کالی به کالی و صلح دین به دین» مورد بررسی قرار گرفته است اما به لحاظ مخالفت مشهور فقی هان شیعه و عدم رعایت برخی شرایط عمومی قراردادها ، استفاده از این ابزار مالی با ساختار رایج آن، مورد تایید قرار نمی گیرد اما ساختار اصلاح شده آن نه تنها مانع شرعی ندارد بلکه در مقایسه با ساختار رایج مزیت قابل توجه ای دارد.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ریسک اعتباری، مشتقات اعتباری، سوآپ بازده کل
  • حمیدرضا فرتوک زاده، مهدی الهی صفحه 147
    بانک در جایگاه مهم ترین نهاد پولی کشور با ریسک های گوناگونی روبه رو است. تقابل عامل های درونی – بیرونی و انتظارهای صاحبان نفع برای حال و آینده بانک های فعال در کشور، ریسک هایی را پدید می آورند. برخی از این ریسک های نوظهور، ریسک های راهبردی هستند که در صورت عدم اعمال مدیریت صحیح بر آنها، باعث ورشکستگی بانک ها خواهند شد. از مشخصه های بلوغ بانکی، تعریف فرایندهای خاص و یکپارچه ای برای مدیریت ریسک های راهبردی است.
    در پژوهش پیش رو با توجه به ضرورت به کارگیری رویکرد پیش گفته در صنعت بانکداری ایران، بانک ملت به عنوان بانک موردنظر انتخاب شده است. هدف از پژوهش پیش رو، دستیابی به گنجینه های دانشی خبرگان بانکی و کندوکاو در این معادن، برای آشکارسازی و مستندسازی ریسک های راهبردی با استفاده از روش دلفی است. پژوهش پیش رو در صدد شناسایی و اولویت بندی ریسک های راهبردی و ارائه نقشه ریسک های راهبردی بانک ملت است.
    کلیدواژگان: صنعت بانکداری بدون ربا، ریسک های راهبردی، نقشه ریسک های راهبردی
  • ناصر صنوبر، محمدعلی متفکر آزاد، نسرین راضی صفحه 173
    بحث کسب وکار در اقتصاد اسلامی، ملاحظه های ارزشی ویژه ای دارد؛ به طوری که پایبندی به ارزش های اسلامی به صورت توانمندی محوری برای بنگاه های اسلامی در نظر گرفته می شود تا تصمیم های کلیدی سازمان از جمله تصمیم های بازاریابی را حول این توانمندی بگیرند.
    هدف اصلی پژوهش پیش رو، بررسی اثر ارزش های اسلامی در تصمیم های آمیخته بازاریابی است. جهت دستیابی به این مهم، با استفاده از روش کتابخانه ای و با مطالعه قرآن کریم، سیره پیامبر اکرم، امامان معصوم و با توجه به نظریه های اندیشه وران اسلامی، ارزش های مطرح در تصمیم های آمیخته بازاریابی شامل تصمیم های محصول، قیمت گذاری، پیشبرد و بازارگذاری استخراج شده است و پس از آن با استفاده از روش پیمایشی، فرضیه های پژوهش مبنی بر اینکه ارزش های اسلامی، اثر مثبت و معناداری در تصمیم های آمیخته بازاریابی دارند، در شرکت های صنایع غذایی و آشامیدنی شهر تبریز مورد آزمون قرار گرفته و با ابزار پرسشنامه، داده های پژوهش جمع آوری شده است. نتیجه های تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد که ارزش های اسلامی در تصمیم های چهار بعد آمیخته بازاریابی اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، آمیخته بازاریابی، بازاریابی
|
  • Qolamreza Mesbahi Mogadam, Mehdi Movahhedi Beknazar, Mohammadjavad Rezaei Page 5
    The ever-increasing movement of the country’s economy towards privatization, demands the consideration of specific standards and criteria which, besides guaranteeing the advantages of privatization, prevents the problems originating from improper privatization while protecting the essence of Islamic government’s supervision. ‘Authorization’ (iqta’), as one of the procedures of handing over the utilization rights of lands, under the ownership of Imam (including both barren and non-barren) while having the property of supervision, can be used by the Islamic government. With the help of related Traditions (ahadith) and with a juristic method, this article has discussed; the possibility of using the instruments of ‘authorization’ (iqta’) and, consequently, development (ehya’), its specifications and its role in privatization process. It has proved the existence of an aspect of supervision in ‘authorization’ and has explained that, the particularity of ‘iqta’ of barren lands, can be negated and it can be generalized to include non-barren lands, which need supervision and development.
  • Ahmadali Yousufi Page 29
    According to the Economic Principle of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, Cooperative Economics, alongside the private and governmental sectors, has been identified as one of the three parts of Iranian economy. One of the fundamental questions, which have been under consideration from the day the law was approved till today, is the status of Cooperative Economics between various Economic Systems. Whether Cooperative Economics is mentioned as a complete economic system parallel to the Capitalist, Socialist and Islamic Systems? Or, according to what some have claimed, it is one of the subsectors of Capitalist Economy or, a more refined form of Socialism? What is its relationship with Islamic Economics? Can it be used as a part of the Islamic Economic System? In the present article, through a descriptive-analytic method and by comparing the guidelines of Cooperative Economics with that of the Capitalist Economic System, it is determined that Cooperative Economics with respect to the fundamentals, operations and the results achieved, has basic differences with the economy of the Capitalist system. In such a way that, these two can be considered as two completely separate and different economic systems, but the distance that it has from Islamic guidelines is much lesser than that, which the Capitalist economic system has, from Islamic guidelines. Because of this through Islamic guidelines, corrections can be made and its weaknesses can be removed, and it can be considered as a part of the Islamic Economic System.
  • Mohammadnaqi Nazarpour, Mustafa Muntazeri Mogadam Page 57
    The applicability of the theory of Social Capital will always be deficient if due consideration is not given to the environment, different dimensions and conditions of its application. In order to explain the role of Social Capital in economic development, review of the concept and detailed understanding of its elements, keeping in view the national and religious culture, is compulsory. Due to the fact that the understanding and exploration of indicators of Social Capital is mentioned in Islam as a starting point, this research, while explaining the factor of social partnership in religious thought, aims to study its role in the concept of economic development. This research uses the method of explaining and analyzing narrated matter. The results of this research show that the special role of the “institution of mosque” in social lives of Islamic societies, a unique role of the “institution of enjoining others to do good and forbidding evil (amr bay ma’roof wa nahy az munkar)” in establishing the “collective monitoring” system and also the informed participation of Muslims in Jehad (war against the enemy) in the way of Allah, have contributed in the way of creating, establishing and strengthening the social cooperation; presenting a clear boundary between the popular view and the view of Social Capital from Islamic perspective. Similarly, social participation derived fromreligious teachings, by developing security, productivity of the government and themarket, reduction of poverty and unemployment, plays a fundamental role ineconomic development. Therefore, the hypothesis that “if the social participationfrom Islamic perspective is established, an adequate ground will be laid foreconomic development from the aforementioned methods”, has been accepted.
  • Kamran Nadri, Ahmed Kargar Mutlaq Page 89
    Development of non-oil exports and export financing are among the most important aims of economic systems, all over the world. Besides, studying this subject becomes more important when analyzed in the context of the Islamic Holy Laws with respect to the compulsion of avoiding interest-based transactions and accomplishment of transcendental goals of the Islamic Economic System. In spite of the ability of new Islamic financial instruments to support non-oil exports and similarly, their flexibility in export financing procedures in international arena, these instruments have not received enough consideration of related authorities. While, on the other hand, the regular instruments produced by the interest-free banking system, do not answer the financing system’s increasing needs. The present article will first undertake a general study of instruments common in the interest-free banking system. Subsequently, while studying the inefficiency of these instruments in comparison with the potentialities of new financing instruments, it will identify a set of new Islamic instruments and methods of finance (Sukuk). Finally, in addition to explaining their essence and advantages, the way to utilize these instruments in development of exports, will be proposed.
  • Seyed Abbas Musavian, Seyed Mohammadmehdi Musavi Biyooki Page 121
    Bank, as the most important monetary institution of the country, faces a variety of risks. Comparison of the factors of credit risk, in reality, is one of the most important and costly risks of the banking system. In Islamic banking also, because of using trading and participatory contracts for providing facilities and participation of the bank itself in direct investments, there always exists a risk of complete or partial customer defaults against repayments of bank’s cash investments and provided facilities. Total Return Swap, as one of the necessities of credit derivatives, plays a significant role in managing and shifting the credit risk of conventional banking. The present article, while introducing this financial instrument, aims to study, from a jurisprudential perspective, the possibility of using this credit derivative in Islamic banking and the possibility of making it compatible with the current Islamic contracts While analyzing the hypothesis of the current research, the possibility of compatibility of the mentioned derivative with the contract of “selling debt against current payment, sale of credit against credit (mutually deferred sale) (kali bay kali), and a compromise of debt against debt” have been studied. However, because of the disapproval of majority of Islamic jurists and noncompliance with some general conditions of contracts, using this financial instrument with its current structure, will not be accepted. However, its modified structure, not only does not contain any deficiency from Islamic legal perspective, but has a noticeable advantage too, as compared to the current one.
  • Hameidreza Fartoukzadeh, Mehdi Elahi Page 147
    Bank, as the most important monetary institution of the country, faces a variety of risks. Comparison of internal–external factors and expectations of the parties involved, with respect to the current and future conditions of the banks, operating in the country, give birth to risks. Some of these newly appearing risks are the Strategic Risks, the mismanagement of which may lead to the bankruptcy of banks. One of the signs of maturity of a bank is identification of specific and comprehensive procedures for managing the strategic risks. In the current research, keeping in view the necessity of application of the mentioned method in Iranian banking industry, Mellat bank has been selected as the bank under study. The goal of this research is to approach the knowledge resources of banking experts and dig deep into these resources to bring out and document the strategic risks while using the Delphi method. The current research wants to indentify and rank the strategic risks and present a map of strategic risks of Mellat Bank.
  • Naser Sanoobar, Mohammadali Mutafekkerazad, Nasrein Razi Page 173
    The subject of earning a living and working has its specific value-based analyses, such that adhering to Islamic values is considered as a main strength for Islamic firms, so that they could take their key decisions, including the marketing decisions, based on this strength. The main objective of this research is to study the effects of Islamic values on marketing mix decisions. In order to achieve this important goal, while using the library based method and studying the Holy Quran, conduct of the Holy Prophet (PBUH) and the Infallible Imams (AS) and keeping in view the theories of Islamic thinkers, the values under consideration in decisions of marketing mix including; decisions regarding product, pricing, promotion and place, have been extracted. Subsequently using the survey method, based on this that Islamic values have a positive and meaningful influence on marketing decisions, the research hypotheses have been tested in industries of the food and beverages sector of Tabriz. The research data has been collected using the tool of questionnaire. The results of the analyses of the data show that Islamic values have a positive and meaningful influence on decisions of the four dimensions of marketing mix.