فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 32 (زمستان 1389)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 32 (زمستان 1389)

  • 230 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 7
    عرفان، برترین نوع معرفت نسبت به برترین حقیقت هستی است و به تعبیر قدما، اشرف علوم به اشرف موضوعات است؛ گرایش به عرفان نیز ریشه در فطرت انسان دارد؛ از این رو، عرفان جاذبه ای بی مانند دارد و بسیاری از تشنگان کمال در طلب آن سر از پا نمی شناسند. از سوی دیگر، به دلیل گران بها بودن گوهر عرفان، انواع کاذب و جعلی آن بسیار و در نتیجه، تشخیص عرفان حقیقی از عرفان کاذب و ناقص دشوار است. اغلب به سبب تزیین و آراستگی ظاهر و استفاده از حیله و نیرنگ، بازار شبه عرفان های دروغین پررونق و عرفان ناب، مهجور و منزوی است. با اینکه عرفان، باطن معارف اسلامی و بعدی جدایی ناپذیر از معارف شیعی است، متاسفانه چونان خورشید پس پرده های تیره ابر، پنهان و حقیقت آن ناشناخته مانده و بسیاری از طالبان تشنه آن حیران و سرگردان به این سوی آن سوی می روند؛ از این رو برای بهرمندی از موهبت عرفان و مصونیت از شبه عرفان ها و معنویت های جعلی، شناخت شاخصه های عرفان راستین، که همان عرفان ناب شیعی است، از ضروریات است. به عنوان گامی کوچک در این مسیر طولانی، در این نوشتار برخی از اهم مختصات عرفان شیعی به اجمال طرح می شود.
    کلیدواژگان: عرفان شیعی، عرفان کاذب، تصوف، توحید، شریعت، عقل، عشق
  • سیدصادق حقیقت صفحه 31
    مصلحت، یکی از مفاهیم مهم فقه سیاسی است. فارغ از مصالح اولیه ای که بر اساس آنها احکام الهی تشریع شده اند، مصلحت در حوزه احکام حکومتی، کاربرد جدیدی پیدا کرده است. امام خمینی، در راستای تشریح نظریه ولایت مطلقه فقیه، به عنصر مهم مصلحت نظام اشاره کرده اند. در حالی که مراد فقها از عناوینی همچون اختلال «نظام»، به ریختن «نظام اجتماعی» است، به نظر می رسد مقصود از «مصلحت نظام» نزد حضرت امام، «مصلحت دولت اسلامی» باشد، نه صرف مصلحت نظام اجتماعی؛ بدین لحاظ شاید بتوان گفت کاربرد مصلحت به این معنا، از ابداعات امام راحل برای حل مشکلات نظام جمهوری اسلامی بوده است. در حالی که مصلحت به این معنا، راهگشای مشکلات دولت اسلامی به شمار می رود، چه بسا از جوانب نظری و عملی در تعیین مفهوم، معیارها و مرجع تشخیص دارای ابهاماتی باشد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، ولایت مطلقه، مصلحت، احکام حکومتی، مصلحت نظام، ظرفیت سنجی
  • ماشاالله جشنی آرانی صفحه 55
    ابواسحاق احمد بن محمد بن ابراهیم ثعلبی یا ثعالبی (م. 427ق) از فقی هان و مفسران شافعی مذهب و مؤلف تفسیر «الکشف و البیان» است. ثعلبی در تفسیر اثری خود، روایات پرشماری در فضایل اهل بیت (ع) آورده است. در این مقاله، روایاتی که ثعلبی در فضایل اهل بیت و ذیل آیات نقل کرده است، مورد بررسی قرار گرفته، نگارنده آنها را به دو دسته تقسیم کرده است: روایاتی که فقط در شان اهل بیت نقل شده و روایاتی که در شان اهل بیت و دیگران نقل گشته است.
    گفتنی است ثعلبی که از مفسران بنام شافعی مذهب است، به جایگاه والای اهل بیتدر قرآن نزد مسلمانان عنایت ویژه ای دارد و در ذکر پاره ای از روایات و آیات فضایل اهل بیت با مفسران امامی هم صداست.
    کلیدواژگان: ثعلبی، اهل بیت (ع) تفسیر الکشف و البیان، روایات تفسیری، فضایل و مناقب
  • محمدحسن الهی زاده، راضیه سیروسی صفحه 85
    شکل گیری نهاد نقابت در قرن سوم هجری، نقطه عطفی در تاریخ اسلام است. سادات به دلیل انتساب به پیامبر در جامعه اسلامی مقام و جایگاه ویژه ای به دست آوردند. هدف از این نهاد، اجتناب از شرایطی بود که سادات تحت نظارت غیرسادات قرار می گرفتند.
    با مهاجرت سادات به مناطق مختلف جهان اسلام، شبکه گسترده ای از نقبا بر امور سادات نظارت می کردند. دشواری امور مربوط به حفظ انساب سادات، ارتباط عمیق و گسترده ای بین نقبا و نسب شناسان به وجود آورد که در نتیجه آن، علم انساب شکل گرفت.
    سابقه مهاجرت سادات به خراسان، به قرن نخست هجری بازمی گردد که با عزیمت امام رضا و به تبع آن، شهادت حضرت در این خطه، شدت بیشتری یافت.
    خراسان در قرون چهارم و پنجم هجری، مرکز حاکمیت سلاطین سنی مذهب سامانی، غزنوی و سلجوقی بود و نقبا در نواحی مختلف آن حضوری فعال داشتند؛ بنابراین با بررسی فعالیت نقبای خراسان، روابط حاکمان و نقبا روشن تر می شود.
    در مقاله حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی سعی شده است پس از بررسی تاریخچه نهاد نقابت، فعالیت نقبا در خراسان و مسائلی که با آن درگیر بوده اند، روشن تر شود.
    کلیدواژگان: نقبا، سادات، خراسان، سامانی، غزنوی، سلجوقی
  • سیده سوسن فخرایی، علی محمد ولوی، فاطمه جمیلی کهنه شهری صفحه 103
    بنابرآنچه که در کتاب النقض از قول نویسنده کتاب فضائح الروافض نقل شده، نخبگان شیعی، اقلیتی درمانده و مطرود به تصویر کشیده می شدند که منزلت و پایگاه اجتماعی و موقعیت سیاسی مناسبی در جامعه اسلامی نداشته اند. عبدالجلیل قزوینی در جواب، بنابر مستندات تاریخی، سخن مخالف را رد کرده و مدعی است که نخبگان شیعی، از منزلت اجتماعی و سیاسی والایی برخوردار بوده و در تغییرات سیاسی و اجتماعی جامعه نقش فعال، مؤثر و محققی ایفا نموده اند و علی رغم آزارها و تعقیب و تکذیب های گاه و بیگاه، طیفی مقبول و محبوب در جامعه اسلامی محسوب شده اند. در این مقاله با توجه به شاخصهایی نظیر داشتن قدرت،ثروت، شهرت، الگوسازی، شرکت در تصمیم گیری ها و... که در کنش اجتماعی، و نظریات مربوط به گردش نخبگان مطرح است، منزلت اجتماعی و جایگاه سیاسی نخبگان شیعه، عمدتا مستند به اثر عبدالجلیل قزوینی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شیعه اصولیه، النقض، عبدالجلیل قزوینی، نخبگان، منزلت اجتماعی، جایگاه سیاسی
  • سجاد دادفر صفحه 139
    به دنبال استقلال عراق از امپراتوری عثمانی و تشکیل نظام سلطنتی در این کشور، شیعیان عراق نیز در موقعیت جدیدی قرار گرفتند. در زمان حکومت پادشاهی و عصر جمهوری به واسطه سیاست های دولت های حاکم بر عراق، تغییرات عمده ای در ساخت اجتماعی جامعه شیعی این کشور رخ داد که از جمله این تغییرات به افزایش روند شهری شدن این جامعه می توان اشاره نمود. تحول و دگردیسی در نمای جامعه شناختی شیعیان عراق از جمعیتی اکثرا روستایی به جمعیتی اکثرا شهری در کنار وقوع برخی از رخدادها و پدیده های سیاسی و فکری در عرصه داخل و خارج از عراق، در طی قرن بیستم، شیعیان این کشور را در موقعیت جدیدی قرار داد. واکنش شیعیان در برابر این تحولات منجر به ایجاد شرایط تازه ای گردید که فهم این شرایط در تحلیل نهایی سرنوشت جامعه شیعی عراق در قرن بیستم تاثیرگذار خواهد بود. در مقاله پیش روی تلاش گردیده تا ضمن بررسی این شرایط، تاثیرات آن بر ساختار اجتماعی و تحولات سیاسی شیعیان عراق مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عراق، شیعیان، ساختار اجتماعی، جنبش سیاسی، حزب بعث، ایران
  • جلال درخشه، سیدعلی مرتضوی امامی زواره صفحه 183
    اندونزی در جایگاه یک کشور مسلمان در جنوب شرق آسیا، شمار زیادی از شیعیان را در خود جای داده است؛ به نحوی که امروزه شاهد گسترش روزافزون این موج هستیم. تاسیس سازمان ها و مراکز اسلامی و شیعی در این کشور، خود حاکی از فضای عظیم شیعی در این سرزمین است. در این مقاله ضمن بیان مختصری از تاریخچه پیدایش و شکل گیری شیعیان در اندونزی، به تقسیم بندی آنها پرداخته، از این رهگذر به حضور چشمگیر سادات، نحوه ورود آنها و سپس به تعداد شیعیان در اندونزی اشاره ای می کنیم. وجود مراکز شیعی که در واقع نمادی از حضور تشیع در یک سرزمین است را از نظر می گذرانیم و به معرفی تنی چند از اشخاص برجسته شیعی، کتب ترجمه شده و آثار بزرگان و اندیشمندان ایرانی که این خود نمونه ای از وجود خورشید تشیع و اردات به اهل بیت(ع)است می پردازیم و در آخر با ذکر برخی از آداب و رسوم شیعه که در واقع نمادی از رخنه این پرتوی عظیم در مناطق دوردست است، به ویژه مراسم ماه محرم، نوشتار را به پایان می رسانیم.
    کلیدواژگان: اندونزی، شیعیان اندونزی، مرکز اسلامی جاکارتا، سادات اندونزی، مسلمانان اندونزی
|
  • Dr. Mohammad Fanāee Eshkevari Page 7
    Gnosis is the paramount kind of knowledge about the most supreme truth of the existence and as the elder scholars have said it is the noblest knowledge about the noblest issues. Furthermore, the tendency toward gnosis is innate in human being. Hence, gnosis enjoys a unique power of fascination and lots of the people who search for culmination seek it enthusiastically. Meanwhile, as a result of the high value of the pearl of Gnosis, distinguishing the pure gnosis from the false and fake ones is difficult. Most of time, the pure gnosis remains unknown and abandoned because of the ornamented façade and deceitfulness of the fake gnosis. Although gnosis is inherent in the Islamic knowledge and an inseparable part to the Shiite knowledge, unfortunately it has remained hidden and its reality is unknown and lots of its aspirers wander around in its search. Therefore, in order to enjoy the bounty of gnosis and remain intact from the semi-gnosis and fake spiritualities, it is crucial to realize the features of the true gnosis, which is the very same pure Shiite gnosis. The present work, as a small step in this long route, is an attempt to provide some of the most important features of the Shiite gnosis.
  • Dr. Seyed Sadeq Haqiqat Page 31
    Expediency is among the most important concepts of the political jurisprudence. Regardless of the primary expedients based on which the divine rules have been issued, expediency has found a new use in the realm of the governmental regulations. Imam Khomeini, in line with the rationalization of the theory of the absolute rule of the jurisprudent, has referred to the central notion of the expediency of the system. Generally, when the religious jurisprudents apply terms such as the disruption of the "system", they mean "social disruption"; however, it seems that by the "expediency of the system", Imam Khomeini refers to the "expediency of the Islamic Government", rather than just the expediency of the social system. Therefore, it might be said that applying the term of expediency with this meaning has been an innovation by the late Imam for the solution of the problems of the Islamic republic government. Although expediency with this meaning is considered as a solution to the problems of the Islamic government, there are theoretical and practical ambiguities in regard with determining the meaning, criteria, and the references for its discernment.
  • Dr. Māshallah Jashni Arani Page 55
    Abu Eshaq Ahmad Ibn-e Mohammad Ibn-e Ibrahim Thalabi or Thaalebi (born in 427 After Hijrah) is one of the Shafeite jurisprudents and interpreters and he is the author of the interpretation titled as "Al-Kashf va al-Bayan". Thalabi has mentioned numerous narrations on the virtues of the household of the prophet of Islam. This article deals with the narrations provided by Thalabi on the virtues of the prophet's household as footnotes to the verses of the Holy Quran. The researcher has divided them into two groups: the narrations mentioned just about the nobility of the prophet's household and the ones mentioned about the nobility of the prophet's household and the others. It needs to be mentioned that Thalabi, who is one of the famous interpreters of the Shafeite sect of Islam, has paid particular attention to the eminent status of the prophet's household in the Holy Quran from the viewpoint of the Moslems. He is in line with some Shiite interpreters in referring to part of the narrations and Quranic versus relevant to the virtues of the prophet's household.
  • Dr. Mohammad Hasan Elahizadeh, Raziyeh Sirusi Page 85
    The formation of guardianship institution in the third century (After Hijrah) is a turning point in the history of Islam. The descendents of the prophet's household (Sadat) attained a particular status and position in the Islamic society because of the kinship with the prophet. The purpose behind the establishment of this institution was to avoid the circumstances through which sadats were placed under the supervision of non-sadats.As a result of the migration of sadats to different parts of the world of Islam, a vast net of guardianship supervised the sadat's affairs. The difficulty of affairs relevant to preserving the affinity of sadats created a vast and deep relationship between the guardians and genealogists, the result of which was the formation of genealogy.During the forth and fifth century (After Hijrah), Khorasan was the center of the kingdom of Sunnite kings of Samani, Ghaznavi and Saljuqi, and sadats played an active role in different parts of the dynasty of these kings; therefore, through an analysis of the guardian's activity, one can gain a clearer picture of the relationship between the rulers and the guardians.In the present article, which takes a descriptive-analytic approach, first it has been tried to study a history of guardianship institutions and then to provide a clearer picture of the activity of guardians in Khorasan and the issues they were involved with.
  • Seyedeh Susan Fakhraei, Dr. Ali Mohammad Valvi, Dr. Fatemeh Jamili Kohneh Shahri Page 103
    According to what has been quoted in the book of Al-Naqz from the author of Fazaeh ol-Rawafiz, the Shiite elites are illustrated as miserable and expelled minorities who did not enjoy any appropriate social status and political position in the Islamic society. In response, Abd ol-Jalil Qazvini, based on some historical evidences has rejected this view and has claimed that the Shiite elites enjoyed a noble social and political status and played an active, effective and genuine role in the political and social changes of the community and they were considered as an approved and welcomed group in the Islamic society despite the time-by-time discouragements, pursuits and refutations. Based on the work by Abd ol-Jalil Qazvini, this article deals with the social status and political position of the Shiite elites regarding some indexes such as enjoying power, wealth, fame, exemplariness and contribution in decision makings, etc.
  • Dr. Sajjad Dadfar Page 139
    After the independence of Iraq from the Ottoman emperorship and the establishment of the royal system in this country, the Iraqi Shiites found themselves in a new situation as well. At the time of the royal sovereignty and the republic period, as a result of the policies of the governments ruling over Iraq, major changes took place in the social structure of the Shiite community in this country, among which one can refer to the increasing trend of the urbanization of this community. The transformation in the sociological depiction of the Iraqi Shiites from a typically rural to a typically urban population along with the occurrence of some events and political and intellectual phenomena within Iraq and beyond its borders during the twentieth century presented a new situation for the Shiites of this country. The reaction of the Shiites to these changes resulted in new conditions. Appreciation of these conditions is influential in the final analysis of the destiny of the Shiite society of Iraq in the twentieth century. This article is an attempt to study these conditions and their effects on the social structure and the political changes of the Iraqi Shiites.
  • Dr. Jalal Derakhsheh, Seyed Ali Mortazavi Emami Zavareh Page 183
    Indonesia, as a Moslem country in the south east of Asia, is home to a large number of Shiites; so that we can consider an increase in the number of this group nowadays. The establishment of Islamic and Shiite organizations and centers in this country reflects the vast Shiite atmosphere prevalent in this country. After a brief history about the formation of the Shiite society in Indonesia, this article presents a classification on them and meanwhile it refers to the considerable number of the descendents of the prophet's household (Sadats) and the way they entered this country, and then it refers to the number of the Shiites in Indonesia. Next, the existence of the Shiite centers –which reveals the presence of the Shiites in a country– is discussed and then the article introduces some outstanding Shiite figures, and refers to some translated books from the Iranian scholars and thinkers, which can be deemed as the existence of Shiism and interest in the household of the prophet of Islam in this country. Finally, the article refers to some of the Shiite customs and traditions, especially the ones in the month of Moharram, attended to by the Shiites in Indonesia.