فهرست مطالب

پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

مجله پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

  • 316 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد پاشا زانوس*، معصومه جباری صفحه 1
    مجاز یکی از فروع علم بیان محسوب می شود و در اصطلاح به معنی کلمه ای است که در غیر معنای وضعی (حقیقی)، به همراه قرینه ای که مانع از اراده معنای حقیقی باشد، استعمال گردد. بررسی این مفهوم در نامه های حضرت علی (ع) در کتاب شریف نهج البلاغه مبین این مطلب است که میزان استعمال مجازی و حقیقی کلمات و عبارات با توجه به موضوع نامه ها و همچنین مخاطبان آن ها متفاوت است.
    در میان انواع مجازهای به کار رفته در سخنان امیرالمومنین حضرت علی (ع)، استعاره به خصوص از نوع مصرحه کاربرد بیشتری دارد. این نوع استعاره غالبا با طرفین حسی استعمال شده است. از این رو برای مخاطب نامه مانوس و آشناست.گاه نیز امام (ع) متاثر از قرآن کریم، استعاره ای را به کار می برد که طرفین یا یک طرف آن عقلی است و این امر سبب گردیده، دانشمندان و ادیبانی که به بررسی سخن ایشان پرداخته اند، آن را به بیانی «دون کلام خالق و فوق کلام مخلوق» تعبیر کنند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مجاز، استعاره
  • بهجت سادات حجازی* صفحه 29
    در عرصه پژوهش ادبیات تطبیقی همواره به عناصرمشترکی می توان دست یازید که بستر مناسبی جهت پیوند دانش های متفاوت فراهم می نماید و از سوی دیگر به افق های روزگاران پیشین که خاستگاه و سرچشمه همه اندیشه ها و دریافت ها یکی بوده است، اشارت دارد.
    تلاشی مستمر در راستای کندوکاو این همسویی ها، افزون بر رفع تضادها و بیگانگی ها بین تخصص های متفاوت، زمینه همفکری و همدلی اصحاب این دانش ها را فراهم می کند و شاید مطالعات تطبیقی در عصر حاضر به احیای مجدد روزگار دانشمندانی چون بوعلی سینا، رازی، خواجه نصیر،...وشاعرانی چون فردوسی، ناصرخسرو، خیام، سنایی، عطار،...که به سبب فراگیری دانش های زمان خود عنوان حکیم را به خود اختصاص دادند؛ بیانجامد. بین «کلمه» و«کلام» در قرآن و کتب مقدس و تفکر عرفانی با «امواج فراصوتی» در علوم تجربی و به خصوص در وادی پزشکی ارتباطی در خور پژوهش و تفحص وجود دارد.
    کلمه وکلام ارتعاش امواج صوتی است که به صورت فراگیر کل عالم هستی را در بر می گیرد. در آغاز و پایان آفرینش، کلمه منشا ظهور اراده الهی است و مهم ترین دلیل ارزشمندی و برجستگی انسان، توانایی بیان است که پس از خلقت به او ارزانی شد. درعرصه پزشکی از امواج فراصوتی جهت تشخیص و درمان بیماری بهره می گیرند و «ذکر» در متون عرفانی -که ارتعاش امواج صوتی است- آرام بخش انسان می باشد. این نوشتار به اهمیت کلمه وکلام، پیوند ذکر و درمان فراصوتی می پردازد.
    کلیدواژگان: کلمه، بیان، ذکر، درمان فراصوتی
  • حسین خاکپور*، رقیه رضایی صفحه 49
    امام صادق علیه السلام بنیانگذار مکتب جعفری از سلسله تبار محمدی مهبط وحی قرآنی، روایات تفسیری قابل توجهی را از خود به یادگار گذاشته اند - که در صورت صحیح بودن اسناد - تاثیر شایسته و بایسته ای در فهم مراد خداوند باری تعالی دارد. صادق آل محمد در سخنان گوهر بار خود بسته به ظرفیت شنونده و فضای حاکم، با روش های گوناگونی قرآن را تفسیر و تبیین نموده اند، این امام همام گاه معنای لغوی واژگان را بیان نموده و گاه با بیان مصداق یا جری و تطبیق، پرده از ابهام آن برداشته اند. ایشان آن جا که لازم است، استدلال عقلی را به کار می گیرند و در پاره ای موارد با تمثیلی زیبا مشکل ترین مطالب را با زبانی ساده بیان می کنند.
    مقاله حاضر بر آن است تا با نگاهی گذرا به روایات تفسیری امام صادق علیه- السلام گوشه ای از این روش ها را به تصویر بکشد.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، روش های تفسیری، تفسیر، قرآن
  • مهدی خرمی* صفحه 75
    شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید یکی از ارزشمندترین کتبی است که در شرح و تفسیر نهج البلاغه تالیف شده و مورد نظر پژوهشگران قرار گرفته است، شارح در شرح و توضیح بنای مشتقات بعضا به نکات زیبا و دقیقی اشاره می کند که غالبا از چشم غیر صاحب نظران دور مانده است مثلا در بنای اسم فاعل های غیرقیاسی به علل تغییر بنای آنها پرداخته که چرا فرضا اسم فاعل از ماده «ساد و جاد» یک بار بر وزن فاعل «سائد و جائد» بنا می شود و یک بار بر وزن فیعل «سید و جید»؟ یا چرا از ماده «ضیق» که اسم فاعل قیاسی آن «ضیق» است، در قرآن مجید «ضائق» به کار رفته؟ و مواردی از این قبیل، شارح به بنای غیرقیاسی صفات توجه بیشتری دارد و برای هر یک از آنها نمونه هایی آورده است هرچند برخی مترجمان نهج البلاغه با او هم عقیده نیستند مثلا در عبارت «فانتم غرض لنابل» معتقد است، «نابل» اسم فاعلی است که بر نسبت دلالت دارد، مثل «تامر» و «لابن» اما مترجمانی مثل فیض الاسلام یا عبده این عقیده را ندارند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، بنای مشتقات، ابن ابی الحدید
  • محمدحسین خواجه بمی* صفحه 89
    در این مقاله رابطه دین و اخلاق به معانی«روش عبادت خداوند» و «صفات نفسانی» بر محور رفتارهای انسان با دو صبغه الهی و انسانی بررسی می شود. از دین به آیین و روش یا رفتار انسان در بندگی خدا با توجه به پاداش و کیفر»تعریف می شود و از اخلاق به «صفات نفسانی(قلبانی) پایدار انسان که با رفتارهای انسان تاثیرات متقابل دارد»تعبیر می شود. مبنای بررسی رابطه دین و اخلاق در دو صبغه الهی و انسانی است؛ لکن در مرحله بعد، در نظر گرفتن مقصودی عام از دین و اخلاق بطوری که شامل همه مباحث رابطه دین و اخلاق گردد، قدمی است که مبنای دوم بحث است.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، خوب و بد، عبادت، کمال و سعادت
  • صدیقه (پوران) علیپور* صفحه 129
    متن یک رویداد تاویل گرانه از عقل است که در یک فضای از پیش تعیین شده کائنی، ضمن تکوین تکاملی موقعیت خود در نظام هستی، متنیت متن را در ریشه ها؛ یعنی جوهر ناب متن، جستجو و پژوهش می کند و سپس در یک حرکت تاویلگرانه از خوانش تئوری ها و تطبیق آن با پیش فرض موجود، به طرز شکوهمندی از حقیقت رمزکلمه افشاگری می نماید.
    این مقاله می کوشد تا در راستای تحلیل پدیدارشناسانه متن با سویه حقیقت جویی بشری، با نظر داشتن به مبانی نظری فلسفه شرق و غرب، فلسفه شاعرانگی ادبیات و عرفان اسلامی با نیم نگاهی به مفاهیم برخی از متون مقدس (قرآن و انجیل)، این رویکرد تاویل گرانه فهمی کائنی را از طریق پدیدارشناسی جهان متنیت تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، جهان متنیت، تالیف متون، انسان کامل، تاویل آخرالزمانی
  • رضا فرشچیان* صفحه 157
    نگارش های مستقل در اعراب القرآن از قرن دوم هجری آغاز گردیده و پیوسته تاکنون ده ها عنوان کتاب به رشته تحریر در آمده است، در برخی از این آثار به ترتیب مصحف شریف به اعراب آیات قرآن کریم پرداخته شده است و دسته ای دیگر به اعراب بخش هایی از قرآن اقدام کرده اند. در این راستا اعراب سوره یا آیه ای خاص و یا اعراب چند سوره مد نظر نویسندگان این آثار بوده است و گروهی از این آثار به اعراب آیه هایی که از پیچیدگی ویژه ای برخوردار بودند، اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: اعراب القرآن، مشکل الاعراب، علم نحو، نگارش های علوم قرآنی
  • محمدهادی قهاری کرمانی* صفحه 187
    مقاله حاضر به بررسی برخی روایات تفسیری دو فرقه شیعه و اهل سنت درباره موضوع مهدویت پرداخته است. این روایات منحصر به آیاتی است که در منابع روایی هر دو فرقه، تفسیر یا تاویل آنها مربوط به مهدویت است. تعداد این آیات، هشت آیه است که به ترتیب سوره های قرآن بررسی شده اند. ابتدا روایات تفسیری فریقین در ذیل هشت آیه که مجموعا 44 روایت از شیعه و 65 روایت از اهل سنت می باشد که به صورت دسته بندی نقل شده، سپس به بررسی مقارنه ای و تطبیقی این روایات از نظر محتوا و سند پرداخته شده است. لازم به ذکر است که به دلیل اختصار از ذکر متن عربی روایات و سند آنها خودداری شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، تطبیق، روایت تفسیری، مهدویت
  • محمدکاظم کهدویی*، اکرم هدایتی شاهدی صفحه 219
    در مکتب تصوف، وجود نام آورانی همچون حسین بن منصور حلاج، جنبد بغدادی و ابوالحسن خرقانی و... سبب شده است تا نام بسیاری از عرفای پاکباز گمنام بماند، از جمله این افراد، سمنون به عبدالله خواص (متوفی به سنه 297 ه. ق) است که مردم او را به سبب عشق مفرطش به خداوند «سمنون محب» می خواندند؛ اما وی به سبب این که نتوانسته بود از عهده یک آزمون الهی برآید، خود را «کذاب» می نامید. وی که از مشایخ عراق بود و در قرن سوم هجری در بغداد می زیست، از جمله عاشقان عابد صوفی مسلکی است که تنها یادگار زندگی عاشقانه-اش، سخنانی لطیف در باب محبت و اشعاری جانسوز درباره عشقی پاک است. در این مقاله به جنبه های شخصیتی سمنون پرداخته خواهد شد و اینکه در حقیقت، از نگاه عرفا، نه تنها او کذاب نیست؛ بلکه محبی صادق با تمام ویژگی های یک عاشق راستین است و تنها یادگار او، اشعاری است که از او بر جا مانده است.
    کلیدواژگان: سمنون محب، سمنون کذاب، محبت، خواص
  • سید محمد میرحسینی، محمد جمال الدین خوش خاضع*، ملیکا بایگانیان صفحه 243
    حفظ قرآن کریم، این سنت دیرپای هزار و چهارصد ساله، چون دیگر پدیده های فرهنگی اجتماعی، مبتنی بر خاستگاه و زمینه-هایی است که گرچه گهگاه ساده و یا هیچ انگاشته می شوند؛ لیکن علاوه بر آنکه نقشی مهم در مانایی و استمرار این پدیده داشته و دارند، آغازگاه این سنت کهن را نیز به خوبی می-نمایانند. این دلایل که گاه از سنخ فکرند و گاه از جنس فرهنگ، گاه زاییده زمانند و گاه محصول متن، هر یک با فراز و فرودی، به پیدایی حفظ قرآن کریم دامن زده اند. نمونه های فراوان تاریخی به خوبی نشان می دهند که حفظ قرآن، برآیند مولفه هایی چون عدم فراگیری نگارش در عصر نزول، رواج فرهنگ شفاهی در میان اعراب، قداست قرآن، نزول تدریجی، چگونگی تدوین و تعلیم قرآن، مفاهیم عمیق و فصاحت و بلاغت قرآن کریم است. تاثیر این عوامل بر حفظ قرآن به یک اندازه نبوده، برخی پررنگ تر، بعضی کم فروغ تر، برخی مانا و بعضی میرا بوده اند و نمی توان این بسترها را نادیده انگاشت و آنگونه که برخی تصور کرده اند، تمامی عوامل پدیدارساز حفظ قرآن را تنها در عدم رواج نگارش منحصر کرد؛ زیرا چنین انحصاری معنایی جز انقراض حفظ قرآن پس از صدر اسلام نخواهد داشت؛ حال آنکه این سنت مستند به شواهد عینی و واقعی همچنان جاری و ساری است.
    کلیدواژگان: سنت تحفیظ، حفظ قرآن، حافظه، خاستگاه، فرهنگ شفاهی
  • محسن نقدعلی*، سمیه کیانی صفحه 275
    حقیقت حرکت از جمله حقایقی است که از عهد باستان در میان فلاسفه مورد بحث و گفتگو قرار گرفته و محل نقض و ابرام واقع شده است. فلاسفه قبل از صدرا حرکت را در چهار مقوله از مقولات عرضی کم، کیف، وضع و این منحصر می دانستند؛ ولی صدرا با عنوان کردن بحث حرکت جوهریه، حرکت را به جوهر نیز تسری می دهد و با براهین محکم اثبات می کند که هیچ موجود جسمانی ثابت و بی حرکت نیست.این مقاله به بررسی ارتباط نظریه حرکت جوهری صدرا با مساله ماده و صورت نزد ایشان می پردازد، هر چند وی این مساله را در کلماتشان با صراحت بیان ننموده، اما می توان آن را از مبانیشان، استنباط کرد و همچنین بیان خواهد شد که بدون تصور حرکت در اجسام، نمی توان پای ماده و صورت را به جایی بند کرد و نیز برعکس.البته نکته قابل تاملی که در این رابطه باید بحث و بررسی شود، این است که: وقتی می گوییم حرکت در جوهر جاری می شود حرکت در چه چیزی صورت می گیرد؟ آیا حرکت در ماده است یا صورت و یا هر دوی آن ها؟ که در آخر بحث ثابت خواهد شد که حرکت در واقع در هر دوی آن ها صورت می گیرد و علاوه بر این در میان مباحث به برخی از مسایل و مشکلاتی که به وسیله حرکت جوهری حل و تبیین شده، از جمله مساله مهم ارتباط «حادث به قدیم» و «حدوث جسمانی» اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقیقت حرکت، حرکت جوهری، ماده، صورت، جسم
|
  • Dr.Ahmad Pasha Zanus*, Masomeh Jabari Page 1
    The reflection of metaphor's beauty in Nahj - Al – Balaghe’s lettersMetaphor is a subdivision of the rhetoric. This means an implied analogy which imaginatively identifies one object with another and ascribes to the first object one or more of the qualities of the second or invests the first with emotional or imaginative qualities associated with the second. The study of metaphor in Nahj - Al – Balaghe,s letters shows the measure of metaphorical word and natural word is different by regarding letter's subjects and its readers.(Esteare) a metaphor based on comparison, is frequently usage in Imam Ali’s letters particularly Mosarraha. These metaphors are mostly tangible, concrete, and are taken from environment. This shows that Imam Ali’s speech is influenced by Quran. So that the scientist say: This speech is below the Allah's speech and above of mankind's speech.
    Keywords: Nahj_Al – Balaghe_metaphor_Esteare
  • Dr. Behjatossadat Hejazi* Page 29
    Comparative literature enables researches to find out common factors between different sciences and links to the source and origin of all thoughts springing from the same root.. Continued efforts and researches in this way not only remove the obstacles, bit also clarify the similarities between the world wide artist. It is possible that comparative literature leads to revival of the past scientists and understanding their ideas better, such scientists as Boali Sina, Razi,Khaje Nasir,…and poets like Ferdowsi,Naser Khosro, Khayyam, Sanaey, Attar. There is a link between “word” and”speech” in Quran and other holy books, and mystical thoughts with “ultrasonic “in experimental sciences specially in the medical science, which is worth study. Word is made up of sound and produces waves that are echoed in the whole universe. God created the word so it is the origin of God’s will and man’s worth. The ability to talk is attributed to man only. In the medical science ultrasonic is applied in diagnosing and curing of the diseases, mystic text books make use of vibration of words to cure psychic diseases and uplift man’s spirit. This study tries to show the importance of word and speech in curing diseases through ultrasonic therapy.
    Keywords: Word, Locution, Mention, Ultrasonic Therapy
  • Dr.Hossein Khakpour*, Roqieh Rezai Page 49
    Imam Sadegh (A.S) the founder of Jafari school, has left a considerable tradition of interpretation of the Holy Quran-provided that the documents be reliable ones -that would produce a greater and deeper understanding of God’s aim within an appropriate atmosphere and to the capacity of listener. He has interpreted the Holy Quran with different methods. Sometimes by expressing the denotations of words and sometimes with presenting an example and comparison or illustration, has clarified the ambiguities. His holiness as situation demands, clarifies his meaning by introducing rational argument or a beautiful allegory with a simple language. This paper tries to explain briefly some of his methods.
    Keywords: Imam Sadiq (AS), Interpretive methods, interpretation, the Quran
  • Dr.Mehdi Khorami* Page 75
    Ibn Abi Al-Hadid's commentary on Nahj Al-Balagha is among the most significant ones. The commentator has paid special attention to the specific structure of the derivatives as well as their eloquence, so that some of his descriptions and comments have been undiscovered by the other critics. For example in developing process of non-comparative nominal subjects, the causes of their changes have been elaborated. As some instances, why in The Holy Quran the coparative nominal subject, "zaegh", has been used instead of "zaiegha" while both have been derived from the verb "zaiegha" or why the two derived nominal subjects from the verb "sada" are "saied" and "saed.
    Keywords: Ibn Abi Al Hadid, derivatives in Nahj Al Balagha
  • Mohammad Hossien Khaje Bami* Page 89
    This paper tries to elucidate the relationship between the religion and morals in the meaning of “worship method” and “sensual attributes”, which are considered on men behaviors with two, humanity and divine procedures. The definition of religion based on human behavior way to worship the God’s reward and punishment and the definition of morals based on men durable sensual attributes, which interact with men behaviors, is the study basis of religion and moral relationship within two humanity and divine procedures, but the second part of this study is about general intention from religion and morals including all morals and religious discussions.
    Keywords: Morals, Religion, worship method, procedures
  • Dr. Pooran (Sedighe) Alipoor* Page 129
    The text is an interpretational occurrence of intellect that not only it geneses its evolutional position on the system of being but also researches the textual of text in the cisterns mean is the pure essence of text and by an interpretational motion of the reading of theories and adapting them with existing premise, imparts splendor order the truth of the word code. This paper attempt to analyses that interpretational occurrence of up take- universe via hermeneutic and Phenomenology of the textual world, and then by this way analyzes the phenomenology of text with direction the human poetic power bring forward and the theories in East and West philosophy, poetically and Islamic Gnosis with semi look to holy text (Quran and evangel).
    Keywords: Phenomenology, the textual world, compilation of texts, the exhauster homo, interpretation of the final time
  • Dr.Reza Farshchian* Page 157
    Independent writings on the inflections of Holly Quran(Erab-al Quran) have begun from the second century A.H., and up to now many books have been written on the same subject. Some of these books have been written according to pages of Holy Quran and its verse’s arrangement and some others are written about selected parts of Holy Quran. In this way inflections of a specific Sura or Aye, or those of special interest to the writer have been chosen, and some of these books are allocated to inflections of Ayaat with special complexity
    Keywords: Inflection of Quran (Erab, al, Quran), difficulty of inflection, Syntax (grammar), Writings of Quran sciences
  • Mohammad Ghahari Kermani* Page 187
    The presented article is about "Comparative study of the interpretive narrations of the two great sects of Islam about mahdaviyat ".By examining the verses that the two great sects of Islam - Sunnites and Shiites - have interpretive narrations about Imam Mahdi (the rightly guide one). These 8 verses from the beginning to the end of Quran are studied in this manner: First the interpretive narrations of Sunnites and Shiites about these 8 verses that are totally 44 narrations from Shiites and 65 narrations from Sunnites have been re-told in a classified way and in the end, we have studied these narrations, associatively and comparing from the content and documentary point of view.
    Keywords: Interpretation, paraphrase, interpretative narration, Mahdaviyat
  • Dr.Mohammad, Kazem Kahdouei*, Akram Hedayati Shahedi Page 219
    In mysticism, the existence of the well known such as Hossein Bin Mansour Hallaj, Joneyd Baghdadi, Abolhassan Kharaghani etc. has made lots of mystics unknown. Among them is Samnoon Bin Abdollah Khavvas (passed away in 297 Hegira). For his extra love of God people called him “Samnoon in love”; however because of a failure in a test given by God, he called himself “liar”. An Iraqi Sheikh lived in Baghdad in the third century (Hegira), Samnoon is a mystic lover whose only memory of loving life are fine speeches and effective poems about pure love.In this article Samnoon’s personality features will be studied. In fact from mystics’ point of view not only he is not a liar but also he is a truthful lover with all the characteristics of a true lover. His poems are the only surviving memories.
    Keywords: Samnoon in love, liar Samnoon, love, the exceptional
  • Dr. Sayyed Mohammad Mir Hosseini, Mohammad Jamaladdin Khosh Khaze'*, Malika Bayganiyan Page 243
    Memorizing Quran, a 1400-year tradition is, like other social phenomena, based on origins and backgrounds that are occasionally underestimated. Yet, it not only plays a vital role in its prevalence and continuation, but also depicts its origins clearly. These considerations, some in line with thought and culture, some stemming from time and context, have more or less helped Quran memorization. Historical evidences vividly depict that memorizing Quran is related to factors such as: Lack of comprehensiveness of writing during Quran revelation period, prevailing of verbal culture (word of mouth) among Arabs, holiness of Quran, gradual revelation, Quran compilation and teaching method, profound Quranic concepts and eloquence. The above didn’t affected Quran with the same degree. Some left stronger effects while others stamped weaker imprints. Some were permanent, while others were mortal. The said factors can’t be ignored and as some have imagined, limited to lack of prevalence of writing skill in the early years of Islam. Because Quran memorizing would have finished after writing skill had become prevalent. Yet, as evidences show, the tradition of Quran memorizing is still alive and ongoing.
    Keywords: Memorization tradition, memorizing Quran, memory, origin, verbal culture
  • Dr.Mohsen Naghd Ali*, Somayeh Kiani Page 275
    The nature of movement is one of the issues discussed by philosophers and has been rejected and confirmed, since ancient times. The philosophers who lived before Mulla sadra, limited Movement to four categories: Quantity, Quality, Position and Where, but sadra expands these categories and indicates substantial movement and existence of movement in substance. By using strong reasons, he confirms that no corporeal being is static. This paper examines the relationship between substantial movement and the problem of matter and form from Sadra's viewpoint; although, he has not explicitly indicated this, but we can infer it from his basis. Also, it will be shown that without assuming movement in bodies, we cannot relate matter and form to anything or vice versa; Of course the important point here is that: when we say movement flows in substance, in what it exists? Does it exist in matter or form or both? At the end of the discussion it will be proved that in fact movement exists in both. In addition, during the discussions references are made to some of the problems which have been solved by substantial movement, including the important topic of the relation between "Contingent" and “Pre-eternal" and "corporeal contingency".
    Keywords: The Nature of Movement, Substantial Movement, Matter, Form, Body