فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال چهل و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زنبورهای خانواده Sphecidae (Hymenoptera)، زیرخانواده های Larrinae، Astatinae، Pemphredoninae، Nyssoninae و Philanthinae در استان آذربایجان شرقی
    گیتی قاضی سلطانی، شهزاد ایرانی پور، ابراهیم ابراهیمی صفحه 1
    زنبورهای خانواده Sphecidae از خانواده های بزرگ و مهم بال غشاییان هستند که همگی شکارگران انفرادی سایر بندپایان می باشند و در کنترل کمپلکس آفات نقش دارند. در این مطالعه با استفاده از تور حشره گیری، تله های مالیز و لگنی اقدام به جمع آوری زنبورهای مذکور در سطح استان آذربایجان شرقی گردید. بیست گونه از زنبورهای خانواده Sphecidae (زیرخانواده های Philanthinae Nyssoninae، Larrinae، Astatinae، Pemphredoninae) جمع آوری و شناسایی شدند که شناسایی هفت مورد از آنها در سطح جنس میسر گردید. در بین آنها دو گونه Psenulus pallipes Panzer و Cerceris rybyensis (Linnaeus) و جنس Diploplectron W. Fox برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. کلیدهای شناسایی جنس ها و گونه های موجود، همراه با شکل و تصویر ارایه شده است.
    کلیدواژگان: رده بندی، کلیدهای شناسایی، فون
  • اثر گیاه میزبان بر رشد و تولیدمثل شته سبز گندم Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae)
    سمیه فتاح الحسینی، حسین اللهیاری، پروانه آزمایش فرد، رویا فرهادی، سمیرا حیدری صفحه 7
    گندم نان، Triticum aestivum L.، در بین گیاهان انگشت شماری که به عنوان منابع غذایی در سطح گسترده ای کشت می شوند، در ایران بالاترین اهمیت را داراست. در بین آفات گندم، شته سبز گندم Schizaphis graminum (Rondani) قادر است در جمعیت زیاد خسارت جبران ناپذیری به گندم وارد کند. از آنجا که شایستگی شته روی رقم های مختلف، متفاوت می باشد، در این پژوهش اثر پنج رقم از ارقام متداول گندم کرج روی پارامترهای زیستی شته سبز گندم مورد بررسی قرار گرفت. این ارقام عبارتند از: پیشتاز، شیراز، چمران، مهدوی و مرودشت. آزمایش در داخل اتاقک رشدی با شرایط دمایی C?1±22، رطوبت نسبی 10±70% و دوره نوری 16:8 انجام شد. نتایج نشان داد که رقم مرودشت طولانی ترین دوره پورگی (39/7 روز) و رقم شیراز کوتاه ترین دوره پورگی (36/6 روز) را بین ارقام دارا بودند. بیشترین پوره زایی روی رقم شیراز (42/46 عدد) و کمترین مقدار پوره زایی روی رقم مهدوی (72/35) به دست آمد. پارامترهای R0، rm،? ، T و DT برای شته روی هر رقم محاسبه و مورد مقایسه آماری قرار گرفت. مقایسه مهم ترین پارامتر یعنی نرخ ذاتی افزایش جمعیت نشان داد که بیشترین مقدار نرخ ذاتی افرایش جمعیت شته روی رقم شیراز (31/0) و کمترین مقدار آن روی رقم مهدوی و مرودشت (28/0) مشاهده می شود. پارامترهای جدول زیستی باروری نشان دادند که رقم شیراز حساسیت بیشتری نسبت به دیگر ارقام به شته سبز گندم دارد. برای پارامترهای محاسبه شده به دو روش جک نایف و بوت استراپ تکرارهای کاذب تولید و نتایج این دو روش با هم مقایسه شد.
    کلیدواژگان: گندم، Schizaphis graminum، جک نایف، بوت استراپ، جدول زیستی باروری
  • طراحی نرم افزار رایانهای تشخیص گونه های نماتودها (NEMIDSOFT) مطالعه موردی: جنس Criconemoides (Tylenchida: Criconematidae)
    علی چناری بوکت، غلامرضا نیکنام صفحه 8
    به منظور تسهیل در شناسایی گونه نماتود ها، یک نرم افزار رایانه ای طراحی شد. بخش اول این نرم افزار برای تشخیص گونه های جنس Criconemoides آماده شده است. این برنامه به راحتی در رایانه های شخصی با حداقل امکانات نرم افزاری و سخت افزاری قابل نصب و راه اندازی است. این برنامه می تواند توسط کاربر ویرایش شده و قابل تعمیم برای سایر جنس های نماتودها می باشد. با وارد ساختن صفات ریخت شناختی و داده های ریخت سنجی گونه ناشناخته در بخش جستجو، تعدادی از گونه های ثبت شده در پایگاه داده به عنوان گونه های احتمالی به کاربر پیشنهاد و وی بر اساس توصیف گونه های پیشنهادی و سایر اطلاعات ضمیمه، مانند تصاویر ترسیمی یا دیجیتالی که در پایگاه داده موجود است، به انتخاب یکی از موارد راهنمایی می گردد. این نرم افزار، با قابلیت کاربری آسان طراحی شده و برنامه رایانه ای است که برای اولین بار در ایران پردازش و معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: نماتود، نرم افزار رایانه ای، ریخت شناسی و ریخت سنجی، Criconemoides
  • انتقال افقی باکتری Wolbachia در زنبورهای تریکوگراما (Hym.، Trichogrammatidae)
    شهرام فرخی، احمد عاشوری، مارتینوس اریس هویخنس، پاتریک وربارشات صفحه 15
    باکتری Wolbachia به عنوان همزیست درون سلولی و عامل القاکننده بکرماده زایی در زنبورهای تریکوگراما محسوب می گردد، به نحوی که افراد ماده بدون جفتگیری تولید نتاج ماده خواهند نمود. با توجه به اینکه انتقال باکتری Wolbachia عمدتا از مادر به فرزندان و از طریق سیتوپلاسم تخم می باشد، این تغییر در سیستم تولیدمثلی میزبان موجب افزایش انتقال باکتری به نسل های بعدی می شود. در این بررسی انتقال درون و بین گونه ای باکتری القاکننده ماده زایی در بین زنبورهای تریکوگراما مورد بررسی قرار گرفت، که لاین ایرانیB 11W+ زنبور Trichogramma brassicae به عنوان زنبور آلوده به استرین wBaT.bra باکتری و لاین های هلندی Y 175 زنبور T. brassicae و GD 011 زنبور Trichogramma evanescens به عنوان زنبورهای غیرآلوده و گیرنده در نظر گرفته شدند. انتقال افقی در هر دو حالت با تغذیه هم زمان لاروهای آلوده و غیرآلوده زنبور به طور مشترک از یک عدد تخم Mamestra brassicae صورت گرفت و در نهایت با ردیابی باکتری در زنبورهای گیرنده به روش PCR و با استفاده از آغازگرهای اختصاصی ژن wsp، ناحیه ITS-2 و ریزماهوارک TTG 49 موفقیت آمیز بودن انتقال باکتری به اثبات رسید. همچنین با بررسی نتاج افراد گیرنده در مجموع میزان انتقال درون گونه ای با 8/78% موفقیت در انتقال باکتری به نسل F1 و استمرار در القای بکر زایی در 5/38% از نسل بعدی، بیشتر از حالت بین گونه ای برآورد گردید. با توجه به مزیت های نسبی پارازیتوئیدهای تک جنسی برای استفاده در برنامه های کنترل بیولوژیک، نتایج این تحقیق می تواند از جنبه کاربردی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتقال درون گونه ای، تریکوگراما، ماده زایی، : Wolbachia، انتقال بین گونه ای
  • خشنود نوراللهی، محمد جوان نیکخواه، محمدرضا نقوی، سیدمحمود اخوت صفحه 187
    تنوع بیماریزایی قارچ Didymella rabiei در استانهای ایلام و کرمانشاه با هدف شناسایی پاتوتیپ‎ها در این قارچ مورد ارزیابی قرار گرفت. یکصد جدایه از این قارچ در مناطق مختلف کشت نخود طی سال 1386جداسازی گردید. جدایه ها بر اساس محل نمونه‎برداری در 10 گروه قرار داده شدند. سپس از هر کدام از ده گروه یک جدایه به عنوان نماینده گروه انتخاب و بیماریزایی آنها بر روی 7 رقم افتراقی در شرایط گلخانه مورد آزمایش قرار گرفت. نوع عکس‎العمل ارقام افتراقی یک ماه بعد از مایه‎زنی بر اساس شاخص نه درجه‎ای برای بیماری برق‎زدگی نخود مورد مطالعه قرار گرفت و مطابق الگوی واکنش بیماریزایی در ایکاردا (ICARDA)، سه پاتوتیپ شامل پاتوتیپ یک از مناطق مهران، ایوان در استان ایلام، گیلانغرب، قصر شیرین، سرارود و صحنه در استان کرمانشاه، پاتوتیپ سه فقط از دره‎شهر در استان ایلام و پاتوتیپ شش از آبدانان، شیروان چرداول در ایلام و سرپل ذهاب در استان کرمانشاه تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: بیماریزایی، پراکنش، Didymella rabiei، ارقام افتراقی
  • شبنم مرتضوی لاهیجانی، جلیل حاجی زاده، محمدعلی اکرمی، مهیار رفعتی فرد صفحه 195
    بررسی فونستیک کنه های راسته نهان استیگمایان (Acari: Oribatida) شهرستان رشت طی سال های 1388-1387 انجام شد. کنه های موجود در نمونه های خاک با استفاده از قیف برلز استخراج و در محلول لاکتوفنل شفاف شدند. سپس در محیط هویر از آنها اسلاید میکروسکوپی تهیه شد. در مجموع 15 گونه، 15 جنس و 13 خانواده از کنه های اریباتید (Acari: Oribatida) جمع آوری و شناسایی شدند که در بین آنها 12 گونه، 11 جنس و 8 خانواده برای اولین بار از استان گیلان و یک گونه، دو جنس (با گونه نامشخص) و دو خانواده برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. اسامی جنس ها و گونه های شناسایی شده به شرح زیر است. نمونه های جدید برای فون استان گیلان با علامت (*) و نمونه های جدید برای فون ایران با علامت (**) مشخص شده اند.
    Hypochthonius luteus* Oudemans، 1917، H. rufulus Koch، 1936 (Hypochthoniidae); Mesoplophora (Mesoplophora) michaeliana* Berlese، 1904 (Mesoplophoridae*); Sphaerochthonius splendidus* (Berlese، 1904) (Sphaerochthoniidae*); Phthiracarus incredibilis* Niedbala، 1983 (Phthiracaridae); Steganacarus (Steganacarus) spinosus* (Sellnick، 1920)، S. (Tropacarus) brevipilus* (Berlese، 1923)، Atropacarus (Atropacarus) ochraceus* (Niedbala، 1983) (Steganacaridae*); Rhysotritia ardua* (Koch، 1841) (Euphthiracaridae*); Lohmannia turcmenica* Bulanova-Zachvatkina، 1960، Papillacarus aciculatus* (Berlese، 1905) (Lohmanniidae*); Perlohmannia dissimilis (Hewitt، 1908) (Perlohmannidae); Epilohmannia cylindrica cylindrica* (Berlese، 1904) (Epilohmannidae*); Nothrus biciliatus* Koch، 1841 (Nothridae*); Heminothrus (Platynothrus) grandjeani** (Sitnikova، 1975) (Camisiidae*); Idiodamaeus** sp. (Idiodamaeidae**); Ctenobelba** sp. (Ctenobelbidae**).
    کلیدواژگان: رشت، ایران، استان گیلان، گزارش های جدید، اریباتید، کنه های خاکزی، فون
  • مهدی ارزنلو صفحه 207
    بیماری سیگاتوکای موز یک بیماری مرکب می‎باشد که سه گونهM. musicola، M. fijiensis و M. eumusae بعنوان عوامل اولیه ایجادکننده این بیماری به شمار می‎روند. شناسایی کلاسیک این سه گونه به خاطر همپوشانی علایم بیماری، عدم وجود تفاوت مورفولوژیک بارز در مرحله تلئومورف و عدم اسپورزایی آنها روی محیط‎های کشت مصنوعی مشکل می‎باشد. پراکنش دقیق گونه های فوق و اپیدمیولوژی این بیماری هنوز به طور کامل مشخص نگردیده است. علاوه بر این، دو گونه M. fijiensis و M. eumusae در بسیاری از کشورهای تولیدکننده موز حضور نداشته و گونه های قرنطینه ای به حساب می‎آیند. بنابراین، شناسایی سریع و دقیق آنها جهت به کار گیری استراتژی مناسب مدیریتی ضروری به نظر می‎رسد. در تحقیق حاضر آغازگر های اختصاصی برای هریک از گونه های فوق بر اساس توالی بخشی از ژن کدکننده اکتین طراحی گردیدند که به ترتیب قطعاتی به طول‎های 500 جفت باز (. fijiensis M)، 200 جفت باز (musicola M.) و 630 جفت باز (M. eumusae) را تکثیر کردند. کارآیی آغازگرهای اختصاصی هرگونه روی DNA استخراج شده از کشت‎های خالص و بافت‎های برگ‎های آلوده گیاه میزیان، آزمایش و تایید شدند. نتایج حاصل از بررسی میزان حساسیت آغازگر ها نشان داد که آغازگرهای اختصاصی طراحی شده برای هر یک از گونه های M. Musicola، M. fijiensis و M. eumusae به ترتیب توانایی تکثیر قطعه مورد نظر با غلظت‎های 100، 10 و یک پیکوگرم DNA از گونه هدف را دارا هستند.
    کلیدواژگان: M، fijiensis، ژن اکتین، M، eumusae، M، musicola، شناسایی مولکولی
  • مینا راستگو، مینا کوهی حبیبی، کرامت الله ایزدپناه، غلامحسین مصاحبی، رابرت جی میلن، ماسیمو تورینا صفحه 217
    ویروس خربزه ارومیه (Ourmia melon virus، OuMV) از جمله عوامل بیماری موزاییک خربزه (Cucumis melo) در استان آذربایجان‎غربی و احتمالا نواحی دیگر ایران می‎باشد. نمونه های گیاهان زراعی و غیرزراعی دارای علائم و بدون علائم از مزارع کدوییان اطراف ارومیه جمع آوری و با استفاده از آزمون‎های سرولوژیکی Indirect-ELISA،DAS-ELISA و Lateral flow مورد بررسی قرارگرفتند. پراکندگی ویروس در استان آذربایجان غربی در طی سال‎های زراعی 87-85 و وقوع ویروس در نمونه های جمع آوری شده کدو و خیار از استانهای تهران و فارس تعیین شد. در بررسی طیف میزبانی، ویروس در گیاهان کدو، خیار، خربزه، کمپوزه، هندوانه، خیارچنبر، لوبیا، هویج، گوجه فرنگی و بادمجان و نیز تعدادی میزبان غیرزراعی از جمله پیچک، تاج خروس وحشی و گاو چاق‎کن شناسایی شد. در آزمون‎های انتقال انجام شده، ویروس تنها از طریق تماس فیزیکی گیاهان آلوده با سالم منتقل شد. در بررسی مقاومت و تحمل‎پذیری ارقام موجود به ویروس خربزه ارومیه، ارقام محلی خیار و کدو در مقایسه با ارقام تجاری حساسیت بیشتری از خود نشان دادند. وقوع ویروس در سایر استانها بیانگر وجود آن در نقاط مختلف ایران می‎باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت ارقام محلی، DAS، ELISA، Lateral flow، موزاییک، ویروس خربزه ارومیه
  • رجبعلی پورطاهرزرعی، پرویز شیشه بر، رحیم اسلامی زاده صفحه 225
    زیست شناسی سرخرطومی ساقه‎خوار تاج خروس Hypolixus pica (Fabricius) روی تاج‎خروس ریشه قرمز Amaranthus retroflexus L. در شرایط طبیعی در باغ‎های مرکبات در دزفول بررسی شد. بوته های تاج‎خروس ریشه قرمز در زمین اصلی به صورت تکی در داخل یک قفس چوبی به ابعاد 50×50×100 سانتی‎متر و پوشیده شده با توری ریز قرار گرفتند. در هر قفس سه تا چهار عدد سرخرطومی نر و ماده رهاسازی شد و بعد از سه تا چهار روز سرخرطومی ها از قفس خارج شده و رشد مراحل مختلف سرخرطومی تا خروج حشرات کامل بررسی شد. این حشره 3 نسل در سال تولید کرد و نسل سوم در حقیقت نسل زمستان‎گذران بود. در شرایط طبیعی طول دوره رشد تخم و شفیره نسل دوم سرخرطومی به ترتیب 3 و 84/0±86/8 روز و طول دوره رشد تخم و شفیره نسل سوم سرخرطومی به ترتیب 49/0±55/3 و 47/0±33/10 روز بود. طول دوره نسل دوم و سوم سرخرطومی H. pica از تخم تا حشره کامل به ترتیب برابر با 01/4±68/44 و 67/4±88/50 روز بود. زمستان‎گذرانی سرخرطومی به صورت لارو سن آخر (چهارم) یا حشره کامل بود. حشره ماده در ساقه تخم‎گذاری می کند و روی آن را با ماده سیاه رنگی می‎پوشاند. لاروها درون ساقه از بالا به پایین حرکت کرده و درون ساقه تونل ایجاد می کنند. در محل تشکیل لارو سن آخر در ساقه گال‎هایی ایجاد می‎شود. حشره کامل پس از تشکیل شدن از درون ساقه تغذیه کرده، سپس در بالای گال سوراخی ایجاد کرده و از ساقه خارج می‎شود. حشره کامل پس از خروج از گیاه از حاشیه برگ‎ها و بذور تاج‎خروس ریشه قرمز نیز تغذیه کرده و از این طریق نیز به گیاه خسارت وارد می‎کند.
    کلیدواژگان: و، علف‎های هرز، Amaranthus retroflexus، کنترل بیولوژیک، Hypolixus pica
  • آتنا زاهدی طبرستانی، مسعود شمس بخش، ناصر صفایی صفحه 251
    ویروس‎های موزائیک شلغم (TuMV)، موزائیک کلم گل (CaMV) و زردی غربی چغندرقند (BWYV) مهم‎ترین ویروس‎های کلزا در دنیا به شمار می‎آیند، به منظور بررسی پراکنش ویروس‎های یاد شده در استان گلستان طی دو سال زراعی 1387و 1388 از مزارع واقع در سه ناحیه مهم کشت کلزای این استان نمونه‎برداری تصادفی انجام شد. نمونه های جمع آوری شده با استفاده از آزمون سرولوژیکی الایزا مستقیم (DAS-ELISA) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که در سال زراعی 1387، 5/4% نمونه ها به TuMV، 5/2% نمونه ها به CaMV و 6% از نمونه ها به BWYV و در سال زراعی 1388، 33/8% نمونه ها به TuMV، 66/1% نمونه ها به CaMV و 33/6% از نمونه ها به BWYV آلوده بودند. بررسی آماری این داده ها نشان داد که فاکتور نوع ویروس برای سال زراعی 1387 و فاکتور ناحیه در سال زراعی 1388 معنی‎دار بودند. به علاوه، آلودگی نمونه ها به BWYV با استفاده از روش RT-PCR نیز تایید گردید. این اولین گزارش از وقوع آلودگی مزارع کلزای استان گلستان به BWYV، TuMV و CaMV می باشد.
  • آرش راسخ، عزیز خرازی پاکدل، حسین اللهیاری، جی.پی. میچاد، رویا فرهادی صفحه 261
    زنبور پارازیتویید (Marshall) Lysiphlebus fabarum مهمترین پارازیتویید شته سیاه باقلا، Aphis fabae Scopoli می باشد. این زنبور چند نسلی بوده و جمعیت ماده زای آن در مرکز اروپا گسترش بیشتری دارد. از آنجایی که زنبورهای ماده L. fabarum با تقلید از رفتار مورچه ها مستقیما از شته ها عسلک دریافت می کنند، تحقیق حاضر جهت تعیین تاثیر گرسنگی زنبور روی تخصیص نسبت های زمانی در رفتارهای مختلف مرتبط با کاوشگری انجام پذیرفت. در این مطالعه با مشاهده پیوسته زنبورهای ماده طی حضور در لکه (دیسک برگی با 15 پوره سن دوم)، تعداد و مدت زمان بروز رفتارهای مختلف زنبور و تعداد واکنش های مختلف دفاعی شته های میزبان ثبت گردید. مدت زمان حضور در لکه در زنبورهای گرسنه،6/3 مرتبه بیشتر از تیماری بود که زنبورهای آن دسترسی مداوم به آب و محلول عسل مرکبات داشتند، اما تفاوتی در تعداد شته های پارازیته شده بین دو تیمار مشاهده نشد. همچنین در زنبورهای گرسنه، دفعات بروز و مدت زمان طی شده روی تمامی رفتارها به طور معنی داری بیشتر بود. نظر به اینکه تفاوت فاحش در مدت زمان حضور در لکه بین زنبورهای دو تیمار می تواند تاثیر زیادی روی داده ها داشته باشد، نسبتی از داده های هر تیمار به مدت زمان حضور در لکه محاسبه و سپس مقایسه به عمل آمد. زنبورهای گرسنه در هر واحد زمانی حضور در لکه، مدت زمان بیشتری را صرف استراحت و شاخک زدن نموده و متقابلا زمان کمتری را برای جستجو، خم نمودن شکم و حمله به شته های میزبان، صرف کردند. شته های مواجه شده با ماده های گرسنه نسبت به زنبورهای گروه دوم، به طور معنی داری میزان کمتری رفتارهای دفاعی لگد زدن و فرار از حمله زنبور را به نمایش گذاشتند.
    کلیدواژگان: عسلک، ماده زایی، تقلید از مورچه، مدت زمان حضور در لکه
  • مهدیه بی غم، وحید حسینی نوه، فاطمه حسینی نوه، جاماسب نوذری صفحه 271
    حلزون قهوه‎ای مرکبات Caucasotachea lencoranea Mousson یکی از آفات مرکبات در استانهای شمالی ایران می‎باشد. به منظور کنترل بهتر این حلزون و بهبود استراتژی های مدیریت آن، شناخت وضعیت آنزیم‎های گوارشی این جانور دارای اهمیت می‎باشد. حلزون‎ها از باغات مرکبات شمال کشور جمع آوری شدند و کربوهیدازهای آلفا گلوکوزیداز، بتا گلوکوزیداز و آلفا آمیلاز غده گوارشی مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور آماده‎سازی عصاره آنزیمی از حلزون قهوه‎ای مرکبات، حلزون‎ها تشریح و غده گوارشی برداشته شد. با بررسی های آنزیمی صورت گرفته وجود فعالیت آلفاگلوکوزیداز، بتا گلوکوزیداز و آلفا آمیلاز در غده گوارشی آفت مذکور مشخص گردید. بهینه فعالیت آلفا گلوکوزیداز در pHهای 4 و 5، بتا گلوکوزیداز در pHهای 5 و 6 مشخص گردید. همچنین دمای بهینه برای آلفا گلوکوزیداز 35 و برای بتاگلوکوزیداز 40 درجه سانتی‎گراد به دست آمد. مقدار pH بهینه برای فعالیت آلفا آمیلاز برابر 2 و دمای بهینه آن 40 درجه سانتی‎گراد به دست آمد. مقدار km و vmax برای آلفا گلوکوزیداز به ترتیب 84/9 میلی‎مولار و 11/ 0 میلی‎مولار بر دقیقه به دست آمد. همچنین مقدار km و vmax برای بتا گلوکوزیداز حاصل از غده گوارشی حلزون قهوه‎ای مرکبات به ترتیب 48/10 میلی‎مولار و 042/0 میلی‎مولار بر دقیقه محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، بتا گلوکوزیداز، lencoranea Caucasotachea، آلفا گلوکوزیداز، غده گوارشی
  • سمانه گلپایگانی، دوستمراد ظفری، غلام خداکرمیان صفحه 283
    در سال های 1386 و 1387 از مزارع باقلا در استان لرستان از گیاهان مشکوک به پوسیدگی ریشه و طوقه باقلا، نمونه برداری شد و در مجموع 121 جدایه قارچ و کرومیستا جدا شد. در این بررسی مشخص شد که فراوانی قارچ Fusarium solani که موجب پوسیدگی ریشه باقلا می شود، از سایر جدایه ها بیشتر و خسارت ناشی از آن در مزارع استان زیاد است و بعد از آن بیشترین فراوانی به ترتیب متعلق به گونه های F. oxysporum، Rhizoctonia solani، Macrophomina phaseolina و Pythium sp. بود. در بین این عوامل Macrophomina phaseolina و Pythium به عنوان عوامل پوسیدگی طوقه و ریشه باقلا برای اولین بار از ایران گزارش شدند. علاوه بر عوامل بیماری زای اشاره شده، 57 استرین باکتریایی نیز از فرا ریشه گیاه باقلا در مزارع یاد شده، جدا شدند و برای اثبات خاصیت آنتی بیوزی آزمایش شدند و استرین های بازدارنده با تشکیل هاله بازدارندگی در حضور بیمارگرها، انتخاب شدند. استرین های غربال شده با کمک صفات بیوشیمیایی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی شناسایی شدند. استرین های R10 و R14 به عنوان جنس Rhizobium و استرین های P42، P38، P34 و P8 به عنوان جنس Pseudomonas تشخیص داده شدند. این استرین ها به دو صورت خاک کاربردی و آغشته سازی بذور باقلا علیه عوامل بیماری زا به کار رفتند. نتایج نشان داد که در حالت اضافه کردن سوسپانسیون باکتری به خاک در حضور Fusarium solani، Macrophomina phaseolina و Rhizoctonia solani وزن خشک گیاه به ترتیب 1، 36/0 و 37/0 گرم بود. در حالت آغشته سازی بذور، گیاهانی که آلوده به Fusarium solani، Macrophomina phaseolina و Rhizoctonia solani بودند به ترتیب وزن خشکی برابر با 41/0، 43/0 و 34/0 گرم داشتند، که این نتایج حاکی از آن است که فاکتورهای رشدی در گیاه در اثر بیوکنترل روی دو جدایه Fusarium solani و Rhizoctonia solani در حالت آلوده سازی خاک افزایش یافت اما در مورد جدایه Macrophomina phaseolina این فاکتورها فقط در حالت آغشته سازی بذور بیشتر شده بود. در مجموع نتایج حاصل از این بررسی مشخص نمود که استرین های P42، P34، P38 و P8 باعث افزایش معنی دار وزن خشک گیاه می شوند.
  • سمانه یاری، جلیل حاجی زاده، رضا حسینی، اصغر حسینی نیا صفحه 293
    طول دوره های رشدی، میزان تغذیه سنین مختلف پور گی، بقا، تولید مثل و طول عمر سن شکارگر Orius albidipennis روی سه رژیم غذایی مختلف شامل کنه تارتن دولکه ای (Tetranychus urticae) همراه با گرده ذرت، کنه تارتن دولکه ای و تخم بید غلات (Sitotroga cerealella) همراه با گرده ذرت در شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. از برگ شمعدانی (Pelargonium hortom) به عنوان بستر تخم گذاری و تامین رطوبت استفاده شد. نتایج نشان داد طول دوره رشد و نمو از تخم تا بالغ با تغذیه از تخم بید غلات همراه با گرده ذرت به طور معنی دار بیشتر از طول دوره با تغذیه از کنه تارتن دولکه ای و کنه تارتن دولکه ای همراه با گرده ذرت بود. طول عمر حشرات ماده با تغذیه از تخم بید غلات همراه با گرده ذرت به طور معنی دار بیشتر از طول عمر حشراتی بود که از کنه تارتن دولکه ای همراه با گرده ذرت و کنه تارتن دولکه ای تغذیه کردند. طول عمر حشرات نر با تغذیه از سه رژیم غذایی فاقد تفاوت معنی دار بود. درصد بقا با تغذیه از کنه تارتن دولکه ای و کنه تارتن دولکه ای همراه با گرده ذرت به طور معنی دار بیشتر از درصد بقا روی تخم بید غلات همراه با گرده ذرت بود. طول دوره تخم گذاری و میزان کل تخم گذاری با تغذیه از تخم بید غلات همراه با گرده ذرت به طور معنی دار بیشتر از مقادیر متناظر با تغذیه از کنه تارتن دولکه ای همراه با گرده ذرت و کنه تارتن دولکه ای بود. میانگین تخم گذاری روزانه با تغذیه از کنه تارتن دولکه‎ای همراه با گرده ذرت و کنه تارتن دولکه ای به طور معنی دار بیشتر از میانگین تخم گذاری روزانه با تغذیه از تخم بید غلات همراه با گرده ذرت بود. نسبت جنسی (نسبت افراد ماده به کل) با تغذیه از تخم بید غلات همراه با گرده ذرت بیشتر از دو غذای دیگر بود. طول دوره های قبل از جفتگیری و تخم گذاری، رشد و نمو جنینی و درصد تفریخ تخم تحت تاثیر نوع غذا نبود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دادند که اولا سن O. albidipennis می‎تواند به عنوان عامل بیولوژیک علیه کنه تارتن دو لکه ای به کار رود و ثانیا تخم های شب پره بید غلات همراه با گرده ذرت غذای مناسبی برای پرورش این شکارگر است.
    کلیدواژگان: Orius albidipennis، ویژگی‎های زیستی، کنه تارتن دولکه ای، گرده ذرت، بید غلات
  • فاطمه جمالی، عباس شریفی تهرانی، مسعود احمدزاده، کیوان بهبودی صفحه 305
    شناسایی عوامل محیطی که در تنظیم بیوسنتز آنتی‎بیوتیک‎ها توسط سودومونادهای فلورسنت مؤثر است گامی مؤثر در زمینه افزایش توانایی این باکتری ها در بیوکنترل بیمارگرهای گیاهی به شمار می‎رود. بررسی نه جدایه سودوموناد فلورسنت به کار رفته در جلوگیری از رشد قارچ Rhizoctonia solani، عامل پوسیدگی ریشه و مرگ گیاهچه لوبیا با استفاده از روشHPLC نشان داد که سه جدایه Pf-100، Pf-101 و Pf-68 قادر به تولید آنتی‎بیوتیک‎های 2 و 4- دی استیل فلوروگلوسینول(DAPG)، مونواستیل فلوروگلوسینول (MAPG) و پایولوتورین (Plt) بودند. بررسی تاثیر انواع محیط کشت و زمان بر تولید آنتی‎بیوتیک DAPG نشان داد که در محیط کینگ ب براث (KB) جدایه Pf-100 و در محیط کینگ ب براث فاقد گلیسرول و حاوی ده گرم گلوکز به عنوان منبع کربن (KBG) و محیط Yeast Malt (YM) هر سه جدایه قادر به تولید DAPG بودند و غلظت آنتی‎بیوتیک بسته به زمان متفاوت بود. در محیط Glycerol-Casaminoacids-medium (GCM) فقط دو جدایه Pf-101 و Pf-68 در زمان 24 ساعت تولید DAPG کردند. تولید MAPG توسط جدایه های Pf-68 و Pf-101 بر محیط KBG و توسط هر سه جدایه در محیط YM مشاهده گردید که میزان تولید آن با گذشت زمان کاهش یافت. هر سه جدایه بر محیط KB تولید پایولوتورین کردند که غلظت این آنتی‎بیوتیک در زمان‎های 48، 72 و 96 ساعت به ترتیب برای جدایه های Pf-100، Pf-101 و Pf-68 به حداکثر میزان خود رسید. در محیط کشت KBG نیز تولید Plt توسط هر سه جدایه مشاهده گردید ولی میزان آن نسبت به محیط KB کمتر بود.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani، پایولوتورین، مونواستیل فلوروگلوسینول، سودومونادهای فلورسنت، 2و4، دی استیل فلوروگلوسینول
  • محمد امین سمیع، علی علیزاده، حمزه ایزدی صفحه 327
    قارچ Beauveria bassiana (Bals.) Vuill یکی از بیمارگرهای حشرات است. زنده مانی کنیدی ها ممکن است در اثر عوامل محیطی و آفت کش های شیمیایی که برای حفاظت گیاهان استفاده می شوند، تغییر کند. در این پژوهش اثر آفت کش های ایمیداکلوپرید، فلوفنکسرون، آمیتراز و عصاره های گیاهی چریش (Azadirachta indica) از خانواده Meliaceae، آنغوزه (Ferula assa-foetida L.) از خانواده Apiaceae، خرزهره (Nerium oleander) از خانواده Apocynaceae و فرم تجاری عصاره چریش نیم‎آزال-تی/اس روی رشد میسلیوم و جوانه‎زنی اسپور این قارچ بررسی شد. فرمولاسیون مورد استفاده برای این آفت کش ها و عصاره های گیاهی شامل غلظت های l/l?250 ((0.5MC l/l?500 ((MC و l/l?1000 ((2MC بودند. نتایج نشان داد که اثر چهار عصاره گیاهی خرزهره، انغوزه، چریش و نیم آزال- تی/اس روی پارامترهای میزان رشد میسلیوم و درصد جوانه زنی قارچ بیمارگر حشرات B. bassiana در مقایسه با شاهد در سطح 1 درصد (01/0p<) معنی دار بود. عصاره نیم آزال-تی/اس و آفت کش فلوفنکسرون دارای بیش از 70 درصد بازدارندگی در رشد میسلیوم و جوانه زنی اسپور قارچ بودند و عصاره آنغوزه و خرزهره و آفت کش ایمیداکلوپرید دارای کمتر از 30 درصد بازدارندگی در رشد میسلیوم و جوانه زنی اسپور قارچ بودند.
    کلیدواژگان: عصاره گیاهی، بیمارگر حشرات، Beauveria bassiana، سازگاری، آفت کش
  • حسین کیشانی فراهانی، سید حسین گلدانساز، قدرت الله صباحی، منصور شاکری صفحه 337
    کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae مهمترین آفت انار در ایران می‎باشد و به طور متوسط، سالیانه 40-30 درصد محصول انار را در مراحل سر درختی و انباری، ضایع و غیرقابل مصرف می نماید. در مطالعه ای که به منظور بررسی میزان پارازیتیسم لاروهای آفت و ثبت تغییرات جمعیت آنها در طول فصل زراعی سال 1386 در سه منطقه ورامین، قم و ساوه در سال زراعی 1386 انجام گرفت مشخص شد که تعداد 8 گونه زنبور پارازیتوئید فعال در منطقه ورامین، 7 گونه در قم و 4 گونه در ساوه حضور دارند. شروع پارازیتیسم در ورامین و ساوه از مردادماه و در قم از اواسط تیر ماه بوده و بیشترین درصد پارازیتیسم در هر سه منطقه در اواخر شهریورماه دیده شد. Apanteles myeloenta (Hym.: Braconidae) در هر سه منطقه بیشترین جمعیت را داشت. بیشترین تنوع و درصد پارازیتیسم در منطقه ورامین مشاهده شد. اوج میزان آلودگی میوه های انار به کرم گلوگاه، در هر سه منطقه در مهرماه مشاهده گردید. این میزان در ورامین 25/69%، در قم 47% و در ساوه 25/56% ثبت گردید. پارازیتیسم لارو کرم گلوگاه انار توسط تمامی گونه های متعلق به خانواده Ichneumonidae جمع آوری شده در این تحقیق (5 گونه)، همچنین گونه های (Hym.: Braconidae) Chelenus sp. و Fischeria bicolor (Dip.: Tachinidae) برای اولین بار در دنیا گزارش می‎شود. 5 گونه از پارازیتوئیدها و یک گونه هیپرپارازیتوئید، برای اولین بار از ایران گزارش می‎شوند. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، تنوع پارازیتوئیدها و درصد پارازیتیسم لاروهای کرم گلوگاه انار، قابل توجه می‎باشد و تحقیقات تکمیلی در دیگر مناطق انارکاری ایران، می‎تواند راه های حمایت و حفاظت از این ذخائر ارزشمند طبیعی را روشن نماید.
    کلیدواژگان: Fischeria bicolor، myeloenta Apanteles، _ Ectomyelois ceratoniae، Chelenus، : Pomegranate، پارازیتیسم
  • بهمن زاهدی، غلامحسین مصاحبی، ذبیح الله زمانی، عبدالکریم کاشی صفحه 345
    به منظور عاری‎سازی گیاه سیر از پوتی ویروس‎ها، دو توده تجاری سیر بومی ایران به نام‎های همدان و آذرشهر انتخاب و با استفاده از تکنیک گرمادرمانی و کشت مریستم انتهایی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. ابتدا سوخ‎های آلوده توده های مورد نظر به مدت 1 هفته در دمای 30 درجه سانتی‎گراد و سپس به مدت 4 هفته در دمای 36 درجه سانتی‎گراد تحت تیمار گرمادرمانی قرار گرفتند و متعاقبا مریستم انتهایی آنها در دو اندازه 6/0-4/0 و 8/0-6/0 میلی‎متر جدا و در محیط کشت موراشیج و اسکوگ (MS) که با تنظیم‎کننده های رشد نفتالین استیک اسید با غلظت‎های صفر، 1/0 و 5/0 بنزیل آدنین با غلظت‎های صفر، 5/0 و 1 میلی‎گرم در لیتر تکمیل شده بودند کشت گردیدند. به منظور ارزیابی کارایی گرمادرمانی و کشت مریستم در حذف ویروس و مقایسه آنها با تیمار شاهد، گیاهک‎ها پس از رشد با استفاده از آزمون الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون الایزا میزان عاری از ویروس‎سازی با ریز نمونه به اندازه 6/0- 4/0 میلی‎متر 100% بود در حالی که با ریز نمونه 8/0-6/0 میلی‎متر میزان عاری‎سازی 91% گردید. تیمار شاهد (بدون تیمار گرمادرمانی) 21% عاری‎سازی نشان داد. همچنین گرمادرمانی به تنهایی، موجب 73% عاری‎سازی برای توده همدان و 61% برای توده آذرشهر گردید این در حالی بود که گیاهان شاهد بیش از 80% آلودگی نشان دادند. در تمامی تیمارها تنظیم‎کننده رشد نفتالین استیک اسید با غلظت 1/0 میلی‎گرم در لیتر اختلاف معنی‎داری را در سطح 1% روی پرآوری، طول گیاهک و تعداد برگ در هر ریز نمونه نشان داد. بنزیل آدنین با تیمار 5/0 و 1/0 میلی‎گرم در لیتر بیشترین اثر را روی پرآوری و تعداد برگ در هر گیاهک داشته است و در ارتباط با طول گیاهک بیشترین اثر مربوط به تیمار 5/0 میلی‎گرم در لیتر است. همچنین اثر متقابل رقم و اندازه مریستم تنها برای طول گیاهک در سطح 1% معنی‎دار گردید. تیمار S2C1 بیشترین طول گیاهک را داشت.
    کلیدواژگان: آزمون الایزا، سیر، گرمادرمانی، پوتی ویروس، کشت مریستم
  • علی محمدی پور، مهران غزوی، احمد بغدادی، عزیز شیخی گرجان صفحه 353
    تاثیر دو جدایه (Metschnikof.) Sorokin Metarhizium anisopliae جدا شده از روی حشره کامل سر خرطومی حنایی خرما (Oliv.) (DEMI001) Rhynchophorus ferrugineus و سخت بالپوش (DEMI002) (Men.) Parandra caspica، روی حشره کامل شته روسی گندم Diuraphis noxia در شرایط آزمایشگاهی مورد آزمون قرار گرفت. پس از تعیین غلظت های حداقل و حداکثر این دو جدایه با غلظت های 103، 104، 105، 106 کنیدی در میلی لیتر، با شش تکرار مورد آزمایش قرار گرفت و غلظت کشنده 50% و 90% محاسبه گردید. پایین ترین غلظت کشنده 50%، 104×7/1 کنیدی در میلی لیتر و مربوط به جدایه DEMI001 و بالاترین آن 106×5/2 کنیدی در میلی لیتر و مربوط به جدایه DEMI002 بود. کمترین زمان لازم برای مرگ و میر 50 درصد جمعیت مربوط به جدایه DEMI001 در غلظت 5/5 10 کنیدی در میلی لیتر، 64/0±75/1 روز بود. نتایج تجزیه واریانس میزان مرگ و میر ایجاد شده توسط دو جدایه روی شته روسی گندم در سطح 5% در روز ششم و دهم به صورت زیر بود: در غلظت 106 کنیدی در میلی لیتر و در روز ششم، جدایه DEMI001 (92/6±22/32%)، جدایه DEMI002 (39/4±28/22%) و در روز دهم در غلظت 106 کنیدی در میلی لیتر، جدایه DEMI001 (42/6±9/41%)، جدایه DEMI002 (78/4±28%) اختلاف معنی دار بود.
    کلیدواژگان: شته روسی گندم، LT50، قارچ بیمارگر، کنیدی، Metarhizium anisopliae
  • اسماعیل زنگویی، حسن رضا اعتباریان، نوازاله صاحبانی، علی علیزاده صفحه 361
    دو جدایه مخمر A5 و A4 از گونه Candida membranifuciens و جدایه A6 از گونه Pichia guilliermondii برای کنترل بیماری کپک خاکستری سیب با عامل Pers.: Fr. Botrytis cinerea به صورت انفرادی و مخلوط مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش سازگاری مواد بیوکنترل نشان داد که جدایه های مخمر A4، A5 وA6 با یکدیگر سازگار می‎باشند. نتایج آزمایش میزان جوانه اسپور بیمارگر در محیط مایع و نیزکشت متقابل با بیمارگر نشان داد جدایه های مخمر و مخلوط آنها به خوبی از رشد بیمارگر جلوگیری می‎کنند، میزان بازدارندگی از رشد بیمارگر و درصد جوانه‎زنی اسپور بیمارگر به ترتیب بین 39/14 تا 73/37 درصد و 66/11 تا 46 درصد متغیر بود. در شرایط انبار قطر لکه های ایجاد شده در اثز بیماری هنگامی که غلظت 108 سلول در میلی‎لیتر از مخمرهای فوق به تنهایی یا مخلوط آنها استفاده شود با مقایسه با شاهد یعنی قارج عامل بیماری به تنهایی کاهش معنی‎داری نشان داد (P?%05) ولی مخلوط A6+A5 در هر دو دمای 20 و 4 درجه سانتی‎گراد با نشان دادن اثر سینرژیسم، بیشترین کنترل‎کنندگی را نسبت به دیگر مخمرها و مخلوط آنها داشت.
    کلیدواژگان: Botrytis cinerea، مخلوط مخمرها و کپک خاکستری
|
  • The Family Sphecidae (Hymenoptera), Subfamilies Pemphredoninae, Astatinae, Larrinae, Nyssoninae and Philanthinae from East Azerbaijan Province, Iran
    Page 1
    Sphecidae is a large and important family of Hymenoptera. All members of this family are presocial predators of other arthropods and play a role in the control of pest complex. In this study, sphecids were collected from East Azerbaijan province using sweep net, Malaise traps and yellow pan traps. Twenty species of the family Sphecidae (Hymenoptera), belonging to subfamilies Pemphredoninae, Astatinae, Larrinae, Nyssoninae and Philanthinae, were collected from the province. The two species Psenulus pallipes Panzer and Cerceris rybyensis (Linnaeus) along with the genus Diploplectron Fox are new records for Iranian fauna. An identification key has been given for the genera and species, illustrated by figures and photographs.
  • Effect of Host Plant on Development and Reproduction of Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae)
    Page 7
    Common wheat, Triticum aestivum L. is of the greatest importance among the few crop plants that are grown extensively and for food in Iran. Among the reported wheat's pests, greenbug Schizaphis graminum (Rondani) causes severe damage to the crop. Because of the adaptation of the aphid to different wheat varieties being varied, this study was designed to focus on the effect of some common wheat varieties in Karaj region, namely: Pishtaz, Shiraz, Chamran, Mahdavi and Marvdasht on the biological parameters pertaining to the greenbug. The experiments were carried out in incubator and under controlled conditions of 22±1?C, 70±10% humidity and 16:8 photoperiodism. The results indicated the longest nympahl period on Marvdasht (7.39 days) and the shortest on Shiraz variety (6.36 days). The highest number of nymphs was produced on Shiraz (46.42) and the lowest on Mahdavi (35.72). The parameters rm, R0,? , T, and DT in relation to the aphid were also assessed and statistically compared on each wheat variety. A comparison of rm as the most important parameter indicated that the highest rm was obtained for Shiraz (0.31) while the lowest for Mahdavi and Marvdasht variety (0.28). The fertility life table parameters revealed that Shiraz was the most sensitive to greenbug in comparison with the other varieties. For the calculated parameters, pseudo-replicates were produced through jackknife and bootstrap re-sampling methods, and the results from the two methods were compared.
  • Design of a Nematode Species Identification Software (NEMIDSOFT), Case Study: Criconemoides (Tylenchida: Criconematidae)
    Page 8
    A computer software was designed to facilitate identification of nematode species. The first section of the computer program was prepared to identify the species of the genus Criconemoides. NEMIDSOFT can be easily installed on personal computers with a minimal requirements. The software can be edited by users and developed and generalized to other genera of the nematodes. By having the morphological characteristics and morphometrical data entered in the search section of the software, some of already identified and closely related species in the database are introduced to the user as the most similar species to the understudied populations. The user, based on a description of the introduced species available in the database, is led to select one of the species that is closest to the population. NEMIDSOFT is a very user-friendly tool and is the first designed software for computer identification of nematodes in Iran.
  • Horizontal Transmission of Wolbachia in Trichogramma Wasps (Hym., Trichogrammatidae)
    Page 15
    Wolbachia is an intracellular endosymbiont, which can induce thelytokous parthenogenesis in Trichogramma egg parasitoids with the infected females producing daughters without any mating. With regard to the usual transfer of Wolbachia which is vertical from the mother to her offspring through the cytoplasm of eggs, this manipulation of host’s reproduction can enhance its transmission to future generations. In this study, the intra- and interspecific transfer of this bacterium among Trichogramma wasps were investigated using one Iranian infected line of Trichogramma brassicae Bezd. (B 11W+) as donor and two Dutch uninfected lines of T. brassicae and Trichogramma evanescens West. (Y 175 and GD 011) as recipients. In both cases, horizontal transfer was observed when infected and uninfected parasitoid’s larvae shared the same host egg, Mamestra brassicae (L.). The F1 females from recipient lines were tested for the presence of Wolbachia and to determine their origin through PCR using wsp primers, specific primer of the ITS-2 region as well as TTG 49 microsatellite primer, respectively. On the whole, intraspecific horizontal and subsequent vertical transmissions (%78.8 and %38.5) occurred with significantly more success than interspecific transfer. Because of the advantages of unisexual wasps in biological control programs, the results obtained may be found as very useful in practival applications.
  • Page 187
    Pathogenic diversity in Didymella rabiei in Ilam and Kermanshah provinces was assessed with the objective of finding out about the existence of pathotypes. One hundred isolates from different farms of chickpea growing regions in these provinces were collected in 2007. Isolates were arranged into ten different groups based upon their sampling regions. One isolate was chosen from anyone of the ten groups as the representative isolate one. Pathogenecity of the selected isolates was conducted on a set of seven chickpea differential hosts in glasshouse conditions. Reaction types of the ten isolates were studied one month past inoculation and on the basis of a 9 point scale. Based on disease reaction on differential hosts in accordance with disease reaction pattern on differential lines in ICARDA, three pathotypes were identified. The pathotypes included: pathotype 1 from Mehran, Ivan in Ilam province, Gilanegharb, Ghasrshirin, Sararoud and Sahneh in Kermanshah province; pathotype 3 from only Darahshahr in Ilam province, and finally pathotype 6 from Abdanan, Shirvan Chardavol in Ilam province and from Sarpolezahab in the province of Kermanshah.
  • Page 195
    Faunistic study of cryptostigmatic mites (Acari: Oribatida) in Rasht township was conducted during 2008-2009. Mites were extracted using Berlese funnel from soil samples and cleared in lactophenol. Cleared mites were mounted (in Hoyer’s medium) on microscopic slides. In total, 15 species, 15 genera and 13 families of oribatid mites (Acari: Oribatida) were collected and identified. Among the identified specimens, 12 species, 11 genera and 8 families are for the first time records from Guilan province while one species, two genera (with unknown species) and two families are the first record from Iran. The following list consists of the identified genera and species with the new records for Guilan province marked by one asterisk while the new records for Iran marked by two asterisks. Hypochthonius luteus* Oudemans, 1917, H. rufulus Koch, 1936 (Hypochthoniidae); Mesoplophora (Mesoplophora) michaeliana* Berlese, 1904 (Mesoplophoridae*); Sphaerochthonius splendidus* (Berlese, 1904) (Sphaerochthoniidae*); Phthiracarus incredibilis* Niedbala, 1983 (Phthiracaridae); Steganacarus (Steganacarus) spinosus* (Sellnick, 1920), S. (Tropacarus) brevipilus* (Berlese, 1923), Atropacarus (Atropacarus) ochraceus* (Niedbala, 1983) (Steganacaridae*); Rhysotritia ardua* (Koch, 1841) (Euphthiracaridae*); Lohmannia turcmenica* Bulanova-Zachvatkina, 1960, Papillacarus aciculatus* (Berlese, 1905) (Lohmanniidae*); Perlohmannia dissimilis (Hewitt, 1908) (Perlohmannidae); Epilohmannia cylindrica cylindrica* (Berlese, 1904) (Epilohmannidae*); Nothrus biciliatus* Koch, 1841 (Nothridae*); Heminothrus (Platynothrus) grandjeani** (Sitnikova, 1975) (Camisiidae*); Idiodamaeus** sp. (Idiodamaeidae**); Ctenobelba** sp. (Ctenobelbidae**).
  • Page 207
    The Sigatoka disease complex of banana involves three related ascomycetous fungi viz., Mycosphaerella fijiensis, M. musicola, and M. eumusae. Due to rather similar symptoms on banana, similar teleomorph morphology and problems associated with growth and sporulation in culture, species identification based on classical methods is troublesome. The exact distribution of these three species and their disease epidemiology remain unclear. Furthermore, M. fijiensis and M. eumusae have not been reported from many banana producing countries, so as to be considered as quarantine organisms. Rapid and accurate detection of these three species is essential to adopt and apply proper disease management strategy. In the present study, species-specific primer sets were developed as based on sequence data of actin gene. Species-specific primer combinations were designed with expected amplicon sizes of 500 bp from M. fijiensis, 200 bp from M. musicola, and 630 bp for M. eumusae. Accuracy and efficacy of each of species-primer sets were tested and verified on DNA extracted from pure cultures as well as DNA from naturally infected banana leaves. The sensitivity of the primer sets enabled reliable detection of M. fijiensis DNA as low as 100 pg, whereas for M. musicola and M. eumusae a higher sensitivity was achieved of 1 pg and 10 pg genomic DNA, respectively.
  • Page 217
    Ourmia melon virus (OuMV) is the causal agent of mosaic disease on melon in West-Azerbaijan province and probably in some other parts of Iran. Symptomatic and non-symptomatic samples of cultivated and non-cultivated hosts were collected from most cucurbit-planting parts of the province and surveyed using common serological methods namely: Indirect-ELISA, Direct-ELISA and Lateral flow. Some squash, cucumber, cantaloupe and melon samples were collected from the Experimental Fields of the College of Agriculture Karaj, while several samples were obtained from Shiraz regions to be tested upon. Distribution of OuMV during 2006-2008 and in western Azerbaijan province was surveyed whith squash, cucumber, melon, watermelon, cantaloupe, eggplant, tomato, carrot and bean detected as cultivated hosts while black binweed (Convolvulus sp.), red root pigweed (Amaranhtus retroflexus L.) and prickly lettuce (Lactuca scariola L.) as non-cultivated hosts. The virus was transmitted from the infected plants to healthy ones just by contact while other methods of transmission failed. Local varieties of cucumber and squash were observed to be more sensitive to OuMV than the commercial ones, as found out through resistance/tolerance assay. Occurance of the virus in other provinces of Iran showed its prevalence in other parts of the country too.
  • Page 225
    Biology of amaranth stem-boring weevil, Hypolixus pica (Fabricius) on red root pigweed, Amaranthus retroflexus L. was investigated under natural conditions in a citrus orchard in Dezful. Each red root pigweed was covered by a wooden cage of 50×50×100cm dimentions screened by muslin. Three to four adult females and males were introduced into each cage. After 3-4 days past the weevils were removed and the biology of the insect in its immature stages investigated. The insect bore three generations. Under natural conditions the duration of egg and pupa of the second generation were 3 and 8.86±0.84 days and the duration of egg and pupa of the third generation 3.55±0.49 and 10.33±0.47 days, respectively. The developmental time of the second and third generations lasted 44.68±4.01 and 50.88±4.67 days, respectively. The weevil was found to overwinter as either its last larval instar (fourth) or as adults. Females laid eggs in stems covering them by a black secretion. The larvae moved downwards, tunneling the stem. The adult stage made a hole above the gall and left the stem. The adult stage insect damaged the leaves and the seeds of A. retroflexus as well.
  • Page 251
    Turnip mosaic virus (TuMV), Cauliflower mosaic virus (CaMV) and Beet western yellow virus (BWYV) are considered as the most important viruses of canola, worldwide. In order to determine the distribution of these viruses in Golestan province, samples from three important canola growing areas of the province were collected during 2008 and 2009. The randomly collected samples were tested for the presence of TuMV, CaMV and BWYV through DAS-ELISA. The results revealed that canola field infection levels in 2008 with TuMV, CaMV and BWYV were at 4.5%, 2.5% and 6%, respectively. Canola field infection in 2009 with TuMV, CaMV and BWYV was at the levels of 8.33%, 1.66% and 6.33%, respectively. Data analysis showed that virus factor was significant for 2008 whereas region was the factor significant for year 2009. Furthermore, BWYV infection was confirmed through RT-PCR. It is to be mentioned that this is the first report of TuMV, CaMV and BWYV on canola in Golestan province.
  • Page 261
    The black bean aphid, Aphis fabae Scopoli, is a major pest of broad bean, Vicia faba L. and sugar beet, Beta vulgaris L., The most abundant parasitoid of A. fabae in agroecosystems is Lysiphlebus fabarum (Marshall), a multivoltine species with mainly thelytokous reproduction in central Europe. Since L. fabarum females mimic ants to obtain honeydew directly from aphids it was reasoned that a female's hunger level could influence her proportional time allocation to various behaviors associated with aphid exploitation. To test this, L. fabarum females were released individually onto bean leaf disks infested with A. fabae and continuous observations made. The females’ proportional time allocations were then recorded. Furthermore, instances of aphid defensive behaviors including kicking, raising and swiveling the body, releasing the plant and escaping from attack, as well as attempts to smear the attacker with cornicle secretions were numerically assessed. Hungry females spent 3.6 times longer in host patches (leaf disks with 15 second-third instar of A. fabae) than did females fed diluted citrus honey prior to testing, but there were no differences observed among number of aphids parasitized. All the assessed measured distinct behaviors were higher for unfed females than for fed ones. Because of the large effect of treatment on patch residence time, the incidence or duration of various behaviors was expressed as a fraction of patch residence time and then re-analyzed. Hungry females spent proportionally more of their time resting and antennating aphids with proportionally less time spent in searching, abdominal bending and probing aphids. A significantly smaller proportion of aphids kicked and escaped from attack following encounters with hungry females than when encountered with satedly fed females.
  • Page 271
    The snail Caucasotachea lencoranea Mousson is a pest of citrus in the north provinces of Iran. In order to adopt a better control of the pest and develop optimal management strategies, an understanding of the digestive enzymes’ function is inevitable. Snails were collected from some citrus orchards in the northern provinces of the country and digestive carbohydrases including? -glucosidase,? -glucosidase and? -amylase were investigated. For preparation of the enzyme extract from the digestive system, snails were dissected and the whole digestive glands removed. Results indicated that? -,? - glucosidase and? -amylase were present in the digestive gland of the pest. Optimum pH for? - glucosidase activity was obtained in the range of 4-5 and for? -glucosidase at 5-6. Optimum temperatures for? -glucosidase and? – glucosidase activity were recorded as 35?C and 40?C respectively. Optimum pH for? -amylase activity was 2 while the optimum temperature recorded as 40?C. Km and Vmax values of 9.84 mM and 0.11 mM/min were obtained for? -glucosidase respectively. The values of Km and Vmax for? -glucosidase were 10.48 mM and 0.0421mM/min respectively.
  • Page 283
    Some types of Faba bean suspected of root pathogens in Lorestan provincec, Iran were sampled during years 2007 to 2008. After some pathogenicity tests, 121 samples which suffered from root fungus disease and from chromista were totally isolated. The abundance of fungi, Fusarium solani, which caused the faba bean root rot was more than that of the other separated types and as well as the farming damages throughout the province looked more. The next respective abundant species were: Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, and Pythium sp. A Pythium and Macrophomina, were first report for these species from Iran. In addition to these referred to agents, 57 bacterial strains from the above mentioned fields and from the rhizosphere of faba bean were also isolated. They were tested for antibiosis quality as well as inhibiting strains that were selected through formation of inhibiting halo in the presence of pathogens. Strains were identified by the aid of biochemical, morphological, and physiological attributes. The strains of, R10 and R14 were recognized as the genus Rhizobium and the strains P42, P34, P38 and P8, as belonging to the genus of Pseudomonas. These strains were applied in two modes of: 1) soil treatment, 2) seeds being soaked against pathogenic agents. The results revealed that when the bacterial suspension carrying Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, and Fusarium solani was added to the soil, the dry weight of the plant would be 1, 0.36, and 0.37 g respectively. When the seeds were soaked, the plants polluted with, Fusarium solani, Macrophomina phaseolina, and Rhizoctonia solani had the dry weights of, 0.34, 0.41, and 0.43 g. These results revealed that the growing factors of the plants which had an influence on the two isolations (when the soil was polluted) were increased, but these factors (in the case of two isolations of Marophomina phaseolina), were intensified only when the seeds soaked. All in all the results indicated that the strains of P8, P34, P38, and P42 were significantly the most effective in increasing the dry weights of the plants.
  • Page 293
    The developmental period, prey consumption of different nymph instars, survival, reproduction and longevity of Orius albidipennis were studied on three different diets including the two-spotted spider mite, Tetranychus urticae plus corn pollen; two-spotted spider mite; and eggs of Sitotroga cerealella plus corn pollen under laboratory conditions. Leaves of Pelargonium hortom served as oviposition substrate as well as moisture source. The results showed that developmental periods from egg to adult were significantly higher on eggs of grain moth plus corn pollen than on T.urticae and T. urticae plus corn pollen. The female longevity was significantly higher on grain moth eggs plus corn pollen than on T. urticae plus corn pollen and on T. urticae. There were no significant differences among the three different diets as male longevity was concerned. The survival rates on T.urticae plus corn pollen and on T.urticae were significantly higher than on the eggs of grain moth plus corn pollen. The oviposition period and fecundity rate on grain moth eggs plus corn pollen were significantly higher than on T. urticae plus corn pollen and on T. urticae. Daily egg-laying of O. albidipennis feeding on T. urticae plus corn pollen and on T. urticae were significantly higher than on grain moth eggs plus corn pollen. The sex ratio (the female to whole population ratio) was higher on grain moth eggs plus corn pollen than on the other two diets. The kind of diets didn’t have any effect on premating period, preoviposition period, embryonic development and percent of egg hatching. Results indicated that the bug O. albidipennis can act as the biological control agent against two spotted spider mite and secondly that the eggs of grain moth plus corn pollen constitute a suitable feed for rearing of this predator.
  • Page 305
    An identification of the environmental factors regulating the biosynthesis of antibiotics by fluorescent pseudomonads is an essential step toward improving the ability of these bacteria to control plant pathogens. Investigation of nine fluorescent pseudomonads, utilized in growth suppression of Rhizoctonia solani, the causal agent of root rot and damping-off of bean plants, by the method of HPLC showed that the three isolates Pf-100, Pf-101 and Pf-68 were able to produce pyoluteorin (Plt), 2,4-diacetylphloroglucinol (DAPG) and monoacetylphloroglucinol (MAPG). Study of the influence of different liquid cultures and time on DAPG production revealed that in KB only Pf-100 and in KBG as well as in YM all the three isolates produced DAPG with the antibiotic concentration being different depending on time past. GCM medium stimulated DAPG production in Pf-101 and Pf-68 within 24 h. MAPG production on KBG was detected in Pf-68 and Pf-101, while on YM all the three isolates produced MAPG with its production decreasing with the passage of time. KB stimulated Plt production by the three isolates and the antibiotic concentration reached its maximum levels at 24, 72 and 96 h for Pf-100, Pf-101 and Pf-68, respectively. Plt production was stimulated in KBG growth medium in all the three isolates but its concentration was lower than that in KB.
  • Page 327
    The entomopathogenic fungus, Beauveria bassiana (Bals.) Vuill., is one of the facultative insect pathogens with a significant host range and host specificity. Conidial survival may be affected by either environmental factors or by bio-pesticides and chemical products used to protect crop plants. In this research, compatibility of the above mentioned fungus was studied with some traditional insecticides namely: imidaclopride, flufenoxuron, amitraz, and as well with neem (Azadirachta indica A. juss (Meliaceae), Stinking assa (Ferula assa-foetida L. (Apiaceae)), Oleander (Nerium oleander (Apocynaceae)) and NeemAzal-T/S. Effect of pesticides and plant extracts on conidial germination and on vegetative growth of the fungus were studied. The formulations of pesticides and plant extracts were tested in three sets of concentrations (mean concentration-MC, half MC and twice the MC). The results indicated that flufenoxuron, neem, NeemAzal-T/S are not compatible with B. bassiana causing either complete or strong inhibition in its development. The compatible formulations with B. bassiana (isolate DEBI008) were on the other hand imidacloprid, oleander and stinking assa. These later formulations could be employed simultaneously with the entomopathogenic fungus in integrated pest management.
  • Page 337
    Carob moth, Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lep.: Pyralidae) is considered as the most important pest of pomegranate in Iran causing serious damages up to 80% at pre and post harvesting stages. In this study larval parasitoids of carob moth were collected from three regions of production sites of pomegrante namely: Varamin, Qom, and Saveh during 2007. Eight species were collected from Varamin, 7 species from Qom and 4 collected from Saveh. The braconid, Apanteles myeloenta Wilkinson was the most prevalent species among the collected parasitoids which could be found in all the sites of study. The emergence peak of parasitoids occurred at the end of the cropping season (September). Parasitism started in Varamin from Aug., being continued until Oct. It prevailed from July until Oct in Qom and from Aug. until Oct. in Saveh. The highest diversity of parasitoids and the most parasitism percentage level was observed in Varamin. The highest percentage of fruits attacked by E. ceratoniae was found in the near harvest, period, starting in Oct. The percentage of infested fruits in the agricultural season was approximately 69.25% in Varamin, 47% in Qom and 56.25% in Saveh during October. This is the first report of parasitism of carob moth larvae by all species belonging to Ichneumonidae, Chelenus sp. (Hym.: Braconiade) and Fischeria bicolor (Dip.: Tachinidae) in the world. According to the obtained results, diversity of parasitoids and parasitism percentage of carob moth larvae is so considerable that many further studies on their control, and the conservating methods of the valuable natural treasures that can fall prey to them should be conducted.
  • Page 345
    Elimination of Potyviruses from two commercial Iranian garlic populations, Hamedan and Azar-shahr, through thermotherapy and by meristem tip culture were investigated. The infected bulbs of either one of the populations were initially treated at 30o C for one week and then at 36oC for 5 weeks. The meristems of cloves at two sizes of 0.4-0.6 mm and 0.6-0.8 mm were then cultured on MS medium supplemented with NAA and BA. Following the growth of explants, ELISA test was performed to detect infection to potyviruses. The elimination rate of potyviruses in explants that were produced from small size meristem cultures was higher than in those produced from the bigger ones, obtained as 100% and 91% for meristem cultures of 0.4-0.6 mm, and 0.6-0.8 mm in size, respectively. In samples with mere thermotherapy and without any meristem tip culture, elimination rates were 73% and 61% for Hamedan and Azar-shahr populations respectively. Control plants (non-treated) showed than 80% infection rate. Growth regulator, NAA at a concentration of 0.1 mg/l, exerted a significant positive effect on proliferation, growth of plantlets and on the number of leaves. BA at concentrations of 0.1 and 0.5 mg/l significantly and positively affected proliferation and the number of leaves. Interaction of cultivars and meristem size had significant positive effects on only plantlet length. Treatment S2C1 bore the highest plantlet length.
  • Page 353
    In this study, the effects of two Metarhizium anisopliae isolates, originally obtained from red palm weevil (Rhynchophorus ferrugineus) and a beetle (Parandra caspica), on adults of Russian wheat aphid Diuraphis noxia were studied under laboratory coditions. After a determination of the minimum & maximum concentrations, the adults were treated with conidial concentrations of 1×103 to 1×106 conidia/ml to determine the LC50 & LC90. DEMI001 proved to possess the lowest LC50 (1.7×103 conidia/ml) whilst DEMI002 the highest (2.5×106 conidia/ml). The lowest LT50 was obtained 1.75 days for DEMI001 at 1×105/5 conidia/ml. In a completely randomized block design, the mortalities caused by the isolates on the 6th & 10th days were as follows: on the sixth day and for the concentration of 106 conidia/ml, isolates DEMI001 (32.22%±6.92), DEMI002 (22.28%±4.39) and for the tenth day, the isolates DEMI001 (41.9%±6.42), DEMI002 (28%±4.78) were observed as significantly different.
  • Page 361
    Two yeast isolates, A4 and A5 of Candida membranifuciens and one isolate, A6 of Pichia guilliermondii were tested either separately or in mixture for their effectiveness against apple gray mold, caused by Botrytis cinerea Pres.: Fr. As regards the compatibility of the biocontrol agents, it was shown that yeast isolates were compatible with each other in liquid media. Results of the experiments carried out on germination of pathogen spore in liquid media and in dual culture showed that inhibition varied from 14.39 to 37.73% in dual culture and from 11.66 to 46% in liquid media. The lesion area caused by B.cinerea when apple inoculated with 1x108 cells/ml alone or a mixture of them was less extensive than that in the control. This is while a combination of A6+A5 was the most effective in reducing grey mold when apple incubated at 20 or 4°C. These results indicate that by using yeast mixtures, it is possible to improve biological control of the disease.