فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 12 (تابستان 1394)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 12 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا مهدی پور، جلال حقیقت منفرد صفحه 7

    یکی از چالش‌های اصلی اقتصادی سال 1394 ایران، کاهش تولید ناخالص داخلی به‌واسطه کاهش قیمت نفت و در نتیجه رکود فراگیر در کسب و کارها است. با این وجود، نیاز به تولید سالانه یک میلیون شغل در راستای کاهش نرخ بیکاری امری اجتناب‌ناپذیر می‌باشد. اما شواهد حاکی از آن است که دولت حتی توانایی ایجاد 20 هزار شغل را به سبب پر شدن ظرفیت‌ها و همچنین کاهش درآمد ندارد و این مهم باید توسط بخش خصوصی تحقق یابد. روش پژوهش توصیفی و هدف، ارایه راه‌حلی کاربردی برای توسعه اشتغال با برگزاری دوره مهارتی و شغل‌محور نماینده فروش مستقل برای استفاده از ظرفیت‌های موجود با حداقل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و شناسایی فرصت‌ها، تهدیدها، قوت‌ها و ضعف‌های آن با استفاده از روش تحلیلیSWOT می‌باشد. این راهکار که مهم‌ترین راهبرد کسب و کارها، یعنی فروش را هدف قرار می‌دهد، ارتباطی تنگاتنگ با بازار دارد و می‌تواند با بالابردن مقدار و رشد فروش سبب تقویت و توسعه کسب و کارها و ایجاد ظرفیت‌های جدید برای تولید ملی گشته و تولید ثروت و توزیع عادلانه آن راشکل دهد.

    کلیدواژگان: نماینده فروش مستقل، کارآفرینی، توسعه اشتغال پایدار، مهارت آموزی، شغل محور، تولید و توزیع عادلانه ثروت
  • سید فخرالدین رحمانی، حبیب میرزایی، سعید نورعلی، الهام نظری صفحه 21

    مهارت و فنون کارآموزی در دنیای امروز که با فناوری‌های جدید در آمیخته شده به‌منظور ایجاد بستر مشاغل جدید مهارتی، مطالعه و تکمیل و به‌روز رسانی آموزش‌های مهارتی می‌تواند گامی باشد در احیای اقتصاد مهارتی و پاسخ به کارگاه‌های کم کارآموز یا به عبارتی آموزش رایگان اما فاقد استقبال مناسب، این الگو می‌تواند در کارسازی و جبران عقب‌ماندگی آموزش‌های مهارتی به‌ویژه در صنعت، پاسخگو وتاثیرگذار باشد. یکی از خصوصیات بارز سازمان فنی و حرفه‌ای چالاکی و تنوع در ارایه آموزش‌های کارآموزی است تا بتواند نسبت به ارتقاء و ایجاد مهارت‌های نوین که موجب جوان کردن مشاغل صنعتی و اقتصادی بودن محصولات و به دنبال آن تجدید درخواست و توجه صنایع به آموزش‌های مهارتی می‌شود را دو‌چندان نماید. توجه به بستر‌سازی مشاغل از طریق مهارت‌های نو موجب اشتغال پایدار می‌گردد. شبیه‌سازهای قوی نمونه بارزی از آموزش‌های نوین می‌باشند که در جهت بهره‌وری بالاتر‌، هزینه کمتر آموزش‌، امنیت بالا و خطای کمتر‌، دسترسی آسان به کارخانجات به‌صورت واقعی و سه بعدی و رفع ایراد و خطاهای کاری و انتقال سریع فناوری و تکنولوژی و پر کردن خلا تجربه که بیشتر بیکاران و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از آن رنج می برندگام برمی دارد و این مسیری است کوتاه که این فناوری در مدت کوتاهی این خلا بزرگ را به‌راحتی جبران می‌کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مهارتی، فنون با مشاغل جدید، شبیه سازها
  • محمدرضا حلاج یوسفی، سعید غریب خواجه صفحه 33

    این مقاله مستخرج از طرح پژوهشی با عنوان «‌تدوین الگوی ارزیابی کارایی درونی و بیرونی موسسات کارآموزی آزاد فنی و حرفه ای استان آذربایجان شرقی» می باشد که در سال 1393 اجرا شده است. برای اجرای این تحقیق از مدل «سیپ» استفاده شده است. ابزار گردآوری داده های این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که با نظرخواهی از خبرگان و اساتید ذی‌ربط تهیه شد. با استفاده از مدل «سیپ»، ابتدا اهداف سازمان فنی و حرفه ای در ارتباط با موسسات کارآموزی آزاد فنی و حرفه ای استخراج شد و سپس عوامل و مولفه و شاخص های ارزیابی کارایی درونی و بیرونی موسسات کارآموزی آزاد فنی و حرفه ای شناسایی گردید و با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی از مناسب بودن داده ها و نمونه ها و متغیرهای تحقیق اطمینان حاصل و شاخص های مذکور به مولفه ها تخصص داده شد و سپس با استفاده از پرسشنامه تحقیق از نمونه های آماری در مورد تاثیر شاخص ها در الگوی تحقیق، نظرسنجی شد و مدل تهیه‌شده پالایش گردیده و در نهایت الگوی مناسب ارزیابی کارایی موسسات فنی و حرفه‌ای آزاد پس از بررسی های لازم با سه عامل و نه مولفه و 102 شاخص ارایه شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کارایی درونی، کارایی بیرونی، موسسات کارآموزی آزاد فنی و حرفه ای، استان آذربایجان شرقی
  • بتول جمالی زواره، محمدرضا نیلی، حوریه شادفر صفحه 49

    کارآفرینی موضوعی است که در چند دهه اخیر مورد توجه بسیاری از موسسات آموزشی در کشورهای مختلف جهان قرار گرفته است. بنا بر نظر اکثر متخصصان حوزه کارآفرینی، بسیاری از قابلیت‌ها و مهارت‌های کارآفرینی، قابل آموزش است و در زمان حاضر این رسالت برعهده موسسات آموزشی است که مهارت‌های کارآفرینی را نیز به کارآموزان آموزش دهند. بنابراین، کارآفرینی باید در برنامه درسی موجود در دوره های فنی و حرفه ای گنجانده شود. هدف مقاله حاضر، طراحی برنامه درسی کارآفرینی بر مبنای الگوی عناصر برنامه درسی است. در این مقاله، برنامه درسی کارآفرینی بر اساس عناصر الگوی برنامه درسی، یعنی هدف، محتوا، روش‌های تدریس و ارزشیابی تبیین می‌شود. علاوه بر آن، بر اساس سه نوع آموزش کارآفرینی، شامل آموزش درباره کارآفرینی، آموزش برای کارآفرینی و آموزش در کارآفرینی توضیحاتی ارایه می‌شود. روش کار توصیفی تحلیلی است و برای گرد‌آوری اطلاعات کتاب‌ها و مقالات معتبر استفاده شده است. نتایج این مقاله نشان می‌دهد که بنا بر دیدگاه ‌اکثر صاحب‌نظران، کارآفرینی، فرایندی قابل آموزش بوده و بنابراین باید در برنامه درسی دانش آموزان به‌خصوص دوره های فنی حرفه ای گنجانده شود. علاوه بر آن، برای اینکه برنامه درسی کارآفرینی نتیجه مطلوب داشته باشد و همخوانی مناسبی بین عناصر آن به‌وجود آید، باید قبل از آموزش درباره عناصر آن تصمیم‌گیری شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش فنی و حرفه ای، برنامه درسی، عناصر برنامه درسی
  • زهرا وقاری زمهریر، ساناز عبیری، محمود سعیدی رضوانی صفحه 65

    نظام آموزش عالی در تامین و تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص به‌منظور مشارکت در برنامه‌های سازندگی هر کشور جایگاه منحصر به‌فردی دارد. بنابراین، این مطالعه به بررسی نقش دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد در اشتغال می‌پردازد. با روش مطالعه موردی، با اساتید گروه برنامه درسی شامل6 نفر (2 استادیار،4 دانشیار) به علت داشتن بیشترین ارتباط با اشتغال در دانشکده مورد پژوهش، تعدادی از دانشجویان دانشکده و با مسیولین مراکز رشد و فناوری دانشگاه و دفتر ارتباط دانشگاه با جامعه مصاحبه نیمه‌ساختاریافته انجام شد. نتایج نشان داد اگرچه تمام اساتید بر ضرورت نقش آفرینی دانشگاه در اشتغال فارغ‌التحصیلان تاکید ندارند ولی می‌توان به لحاظ نظری تاکید اکثریت اساتید و مسیولین دانشگاهی بر ضرورت امر مذکور را مورد تایید قرار داد. فارغ از مناقشات نظری در صحنه عمل جهت‌گیری دانشگاه به‌ویژه دانشکده مذکور چندان در راستای دغدغه اشتغال فارغ‌التحصیلان نیست. همچنین، دانشجویان دانشکده مذکور فعالیت‌های زمینه‌ساز کارآفرینی و کارآموزی مفید در محیط‌های کاری ندارند. بنابراین، به نظر می‌رسد شاهد وضعیتی اسفبار از لحاظ اشتغال فارغ‌التحصیلان هستیم.

    کلیدواژگان: اشتغال، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مرکز رشد و فناوری، شرکت دانش بنیان
  • دکتر محمدرضا نیلی، محمدحسین زارعی، ستاره موسوی صفحه 81

    تغییرات سریع در آموزش و برنامه‌های درسی و تولید فزاینده دانش و پیشرفت تکنولوژی سبب شده عمر دانش و اطلاعات آموزشی کوتاه باشد. بنابراین، برای احاطه بر این شرایط، به‌جای انتقال مجموعه‌ای اطلاعات به دانشجویان باید آنها را به فراگیرانی خلاق تبدیل کرد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تدریس به شیوه حل مسئله بر کارآمدی فراگیران طراحی و اجرا شد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می‌باشد. ابزارگردآوری اطلاعات استفاده پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی بود و در نهایت یافته‌ها و دیدگاه‌های موجود  تحلیل و راهکارهایی در این راستا ارایه شده است. یافته‌ها نشان داد که آموزش به روش حل مسئله به روش ابداعانه توانمندی و خودکارآمدی فراگیران را تسهیل می‌بخشد. استفاده از این روش آموزشی می‌تواند در بهبود وضعیت آموزش‌های مهارتی و ایجاد تحول در این زمینه تاثیرات مثبتی داشته باشد. بر اساس نتایج این مطالعه، روش یادگیری به شیوه حل مسئله می‌تواند بر آمادگی خودراهبری فراگیران تاثیر مثیت داشته باشد. آمادگی برای خودکارآمدی  در یادگیری، خصیصه یادگیری مهمی برای دانشجویان است. باید برای برنامه‌ریزی و آموزش کارآمد، توجه به نوآوری‌های آموزشی رشته‌ها مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حل مسئله به روش ابداعانه، خودکارآمدی، توانمند سازی، نوآوری آموزشی، آموزش مهارتی
  • حمید علوی ایلخچی، علی اکبر خسروی بابادی صفحه 97

    آموزش‌های فنی و حرفه‌ای به‌منظور آماده کردن افراد برای یک شغل یا حرفه تخصصی طراحی می‌شوند و به‌طور مستقیم به بهره‌وری و روحیه رقابتی هر کشوری مرتبط است. این پژوهش با هدف بررسی نقش مهارت، دانش و عملکرد فنی کارآموختگان (طرح 18 ماهه مشترک ایران و آلمان) سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور در پاسخگویی به انتظارات بنگاه‌های اقتصادی انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش آمیخته است. تعداد 109 کارآموخته فنی و حرفه‌ای طرح 18 ماهه شاغل و 49 نفر از مسیولین بنگاه‌های اقتصادی و 69 نفر از متخصصان آموزش‌های فنی و حرفه‌ای مورد پرسش قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که از دیدگاه مسیولین بنگاه‌های اقتصادی، کارآموختگان فنی و حرفه‌ای شاغل و متخصصان آموزشی تطابق مهارت، دانش فنی و عملکرد فنی و محتوای برنامه‌های آموزشی کارآموختگان طرح 18 ماهه با نیازها و انتظارات بازار کار در سطح زیاد بوده در حالی که مهارت، دانش فنی و عملکرد فنی و محتوای برنامه‌های آموزشی کارآموختگان درجه 2 در سطح متوسط مطابقت داشت. همچنین حدود 72% مسیولین بنگاه‌های اقتصادی معتقد بودند که اشتغال‌پذیری کارآموختگان طرح 18 ماهه نسبت به درجه 2 بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: مهارت، دانش، آموزش های تخصصی فنی و حرفه ای، نیاز بازار کار
|
  • Page 7

    One of the greatest economic challenges that Iran faces in 1394 is the Gross Domestic Product (GDP) decline due to Oil price fall which will lead to recession in businesses in general. In order to reduce unemployment rate, creating one million jobs on a yearly basis is necessary, but the evidence shows that the government is unable to create more than 20,000 jobs each year, because of its filled capacity and the reduction in its revenue, and this should be carried out by the private sector. The research method is descriptive and its main purpose is to introduce a practical solution for employment development through running “Independent Sales Representative” course, based on available capacities, minimum investment of the private sector and identifying strength and weak points, as well as considering opportunities and threats by using SWOT analysis method. This solution which aims the most important element of business strategy, sale, has a close relation with the market and could enhance and develop current business situation as well as creating new capacities for GDP growth by increasing sales amounts and its growth. It also could create wealth and help to distribute it fairly.

    Keywords: Independent sales representative, Entrepreneurship, Developing Sustainable employment, Job oriented skill training, Wealth production, fair distribution
  • Page 21

    Skills and training techniques with new technologies in today's world mixed media to create new jobs and skills. Study and complete and update skills training can be a step in reviving the economy and skills training to small yards or nearly free education but lack a proper welcome.This model can be effective and Catch skill training, especially in industry. One of the characteristics TVTO organization is agility and diversity. In order to promote and develop new skills that will provide jobs for young industrial and economical product. Followed by the renewal application and industry attention to the skills training is twofold. Attention to context jobs through new skills causes the sustainable employment. Strong simulators are a clear example of modern education in higher productivity, lower training costs, high security and less error ، easy access to real and three-dimensional installations and troubleshooting operating errors and transfer of technology and walks to fill the vacuum of experience and unemployed university graduates. The path is short and soon the technology gap is easily compensated.

    Keywords: Skill economy, Techniques with new jobs, Simulators
  • Page 33

    This article is extracted from a research project entitled "Developing internal and external performance evaluation model for private technical and professional institutions in East Azrabayjan province", which has been implemented in 2014. To implement the survey "CIPP" model is used. The data gathering tool was a questionnaire survey that was developed with feedback from experts and professors concerned. Using "CIPP"model, first was extracted goals of vocational organization in relation to the private technical and professional institutions and so were identified factors and indicators and components of internal and external performance evaluation for private technical and professional institutions. Factor analysis technique is used to ensure the suitability of the data and samples and variables. Finally, an appropriate model was offered to internal and external performance evaluation of private technical and professional institutions. The model of the survey was presented with three factors and nine components and 102 Indicators.

    Keywords: evaluation, external efficiency, internal efficiency, private technical, professional institutions
  • Page 49

    In recent decades, many educational institutions has been pay attention to entrepreneurship in many countries.Most expertsin in  entrepreneurship, belive that many skills and competencies  in entrepreneurship can be taught.and currently educational institutions are reaponsible for teaching skills of entrepreneurial to students. Hence, entrepreneur must be included in the curriculum, especially in technical and vocational training. The purpose of this paper is design a curriculum ,based on the pattern of curriculum elements  in entrepreneurship. This paper  is explained  importance of entrepreneurship education and then entrepreneurship curriculum are explained based on the pattern of curriculum element,  that is, goal, content, teaching methods and evaluation In addition ,supplment explanation are offered based on the three types of entrepreneurship education, that is, education about entreprise, education for entreprise education in entreprise.Method is descriptive – analytical, and to collect information have been used papers and books.The results of this paper show that  the most  of scholars belive that entrepreneurs  is processes that can be taught, and  therefore should be included in the curriculum, especially technical and vocational training .In addition,  before training entrepreneurship, must be decided about elements of curriculum,  in order to curriculum have desirable  result and there are good agreement between the elements

    Keywords: Entrepreneurship, Technical, vocational training, curriculum, elements of curriculum
  • Page 65
    Objective

    Higher education and training to provide skilled manpower and expertise to contribute to the development programs of each country's unique situation.this study examines the role of the Faculty of Education and Psychology,Ferdowsi University of Mashhad in paid employment.

    Method

     by Case study method, a professor of curriculum includes 6 (2 Assistant Professor, 4 Associate) having the highest correlation with employment at this Faculty and the number of college students, as well as with officials of incubators and Technology and the Office of university with the community Semi-structured interviews were conducted.

    Findings

    Results showed that although all the professors do not emphasize the importance of the role of university on  employment of graduates But can be theoretically approved the emphasis of the majority of Professors and University officials on necessity of that issue.

    Conclusion

    Regardless of the theoretical conflicts in practice for the Special School of the University's graduates are in employment concerns.The students of the activities leading to job creation and training are useful in the workplace. Thus, it seems that we are witnessing the plight of graduate employment.

    Keywords: employment, Faculty of Education, Psychology, Ferdowsi University of Mashhad, capital, technology development, the company knowledge base
  • Page 81

    New approaches to learning and using them to improve and enhance the effectiveness of training and development of skills training is required. The present study aimed at solving techniques using education as an educational innovation to increase students' self-efficacy and empowerment. The research is descriptive method of data collection was internal and external databases Finally, findings and analysis of existing approaches and strategies in this regard was provided. The results showed that the method of solving the inventive method will facilitate the empowerment and self-learners Using this method can improve skills training and create change in this area have positive effects. Based on the results of this study, PBL can positively affect learners’ self-efficacy readiness. Preparation for self-efficacy learning is an important characteristic in students. These features should be considered for future planning and application of effective teaching methods with respect to the educational innovations  of each field and career.

    Keywords: innovative approaches to problem solving, self-efficacy, empowerment, innovation, education, skills training
  • Page 97

    This research is designed Investigation the role of skill, knowledge, technical performance trainees (Iran-Germany project) in response to labor market needs in Alborz  province (Iran)  .This study aims to answer the fundamental question that  how much training services offered by technical and vocational training centers can fulfill the needs and exceptions of  labor market. Therefore, .The questionnaires were given to employed technical and vocational graduate, employers and enterprise managers and   technical and vocational experts. Data obtained were analyzed by using statistical methods such as Chi-Square test, Kruskal-Wallis test and U Mann Whitney test. From the viewpoint of all statistical population (employers and enterprise managers, technical and vocational experts and employed technical and vocational graduate) knowledge, skill, performance of Iran-Germany joint project trainees have the most high compare level with needs and exceptions of labor market than the other trainees. Also, result shows that Iran-Germany joint project trainees' employability than the other trainees are more but the employment opportunity in labor market decrease.

    Keywords: Skill, knowledge, labor market need, specialized technical, vocational trainings