فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 74، پاییز و زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد خدابخشی، رضا نوروززاده صفحه 3
    برنامه های توسعه، اسنادی راهبردی برای پیشرفت و توسعه هر کشور محسوب می شوند. با توجه به نقش، هدف و جایگاه برنامه های توسعه، ارزیابی عملکرد بخش های مختلف از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف مقاله حاضر، اندازه گیری کارایی شرکت های توزیع برق ایران است. سی و هشت شرکت توزیع برق ایران، جامعه مورد مطالعه را تشکیل می دهند که به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای اندازه گیری کارایی و ارزیابی عملکرد شرکت های توزیع برق، از مدل های تحلیل پوششی داده های کلاسیک و تصادفی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از کل منابع تخصیص داده شده به شرکت های مذکور، به طور متوسط با در نظر گرفتن داده های قطعی (تصادفی) حداکثر 77 (74) درصد از منابع برای ماموریت های واحدهای توزیع برق ایران کفایت می کند تا آنها از نظر فنی کارا شوند. به عبارت دیگر، از حدود 23 (26) درصد از کل منابع شرکت های مذکور، در طول دوره ارزیابی استفاده مطلوب نشده است و این منابع هدر رفته است. از آنجایی که می توان نتیجه گرفت سایر بخش ها نیز تقریبا وضعیت مشابهی دارند، پیشنهاد می شود «اندازه گیری کارایی و بهره وری بخش های عمومی در هر سال برنامه پنجم توسعه الزامی شود». بی شک، پیامد حاصل از اجرای این سیاست، علاوه بر ایجاد انگیزه برای تحرک بیشتر بخش های مختلف جامعه، به منظور بهبود کارایی و بهره وری، موجب استفاده بهینه از منابع و جلوگیری از اتلاف بیت المال نیز می شود.
    کلیدواژگان: بهره وری، برنامه پنجم توسعه، کارایی فنی، واحدهای توزیع برق ایران، بخش های عمومی
  • امیررضا ممدوحی، مینا مجتهدزاده، مهرداد علیمرادی صفحه 29
    پیشرفت وسیع و سریع فناوری، آثار گوناگونی بر عرصه های مختلف جوامع بشری، از جمله روش های انجام کار و وظایف شغلی داشته است. دورکاری از جمله روش های نوین انجام کار است که مزایای گوناگونی در سطح فردی و سازمانی دارد. هدف مقاله حاضر، برآوردی عملی از دورکاری با توجه به ویژگی های شغلی، به ویژه پست و واحد سازمانی آنهاست که از گام های بنیانی و حساس در فرایند برنامه ریزی دورکاری می باشد. پس از مرور مطالعات پیشین، درباره روش پیشنهادی، روش گردآوری داده ها، نمونه آماری و فرایند پرسشگری صحبت می شود. نتایج مطالعه، بیانگر مناسب بودن 66/1 روز دورکاری در هفته، برای کل افراد نمونه در بخش دولتی است. همچنین نتایج نشان می دهند که حداقل 1 روز دورکاری در هفته برای هر واحد سازمانی، مناسب و امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: مدیریت حمل ونقل، دورکاری، کارکنان دولتی، ویژگی سازمانی
  • فرج الله رهنورد صفحه 45
    تسریع اجرای امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، ایجاد اشتغال، سرمایه گذاری، تولید و صادرات کالاها در کشور، از اهداف مناطق آزاد تجاری در ایران محسوب می شود. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر عملکرد مناطق آزاد ایران شناسایی شده و درجه تاثیرگذاری هر یک از آنها تعیین گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهند که 49 درصد از تغییرپذیری در عملکرد مناطق آزاد تجاری از پنج عامل نشات می گیرد که عبارت اند از: 1) الزامات اجرایی و خط مشی گذاری؛ 2) عوامل محیطی؛ 3) شفاف سازی قوانین و مقررات؛ 4) جهت گیری استراتژیک؛ و 5) سازوکارهای تامین مالی
    کلیدواژگان: مناطق آزاد تجاری، مزیت نسبی، عوامل کلیدی موفقیت، انواع مناطق آزاد
  • محمدتقی امینی، اکرم سماواتیان صفحه 61
    در دنیای امروز که شاهد تغییر و تحولات شگرف در زمینه های مختلف به ویژه فناوری اطلاعات هستیم، محیط با عدم اطمینان بسیاری مواجه شده و رقابت از شدت زیادی برخوردار گردیده است. از این رو، سازمان ها به منظور کسب موفقیت در میدان رقابت، باید از نوعی برنامه ریزی بهره گیرند که آینده نگر و محیط گرا باشد، به طوری که علاوه بر شناسایی عوامل و تحولات محیطی در یک افق زمانی بلندمدت، تاثیر آنها بر سازمان و نحوه تعامل سازمان با آنها را مشخص کند. این نوع برنامه ریزی در واقع همان برنامه ریزی استراتژیک است که با بررسی محیط خارجی و داخلی سازمان، فرصت ها و تهدیدهای محیطی و قوت ها و ضعف های داخلی را شناسایی می کند و با توجه به ماموریت سازمان، اهداف بلندمدت برای سازمان را تنظیم می نماید و برای دستیابی به این اهداف، از بین گزینه های استراتژیک، به انتخاب استراتژی هایی می پردازد که با تکیه بر قوت ها و رفع ضعف-ها، از فرصت های ایجاد شده به نحو شایسته استفاده کند و از تهدیدها پرهیز نماید تا در صورت اجرای صحیح، موجب موفقیت سازمان در میدان رقابت شوند (آقازاده، 1383).
    از آنجایی که امروزه فناوری اطلاعات در سازمان ها، هم به عنوان یک فرصت و هم به عنوان تهدید مطرح می شود، شرکت هایی نیز که در زمینه فناوری اطلاعات، به ویژه تولید نرم افزار فعالیت می کنند، می توانند با بهره گیری از برنامه ریزی استراتژیک، از توانمندهای قابل توجهی برخوردار شوند. از این رو، با توجه به ضرورت برنامه ریزی استراتژیک برای پاسخگویی به محیط، در این پژوهش هدف آن است که با روش سوات، استراتژی برای شرکت مورد بررسی تدوین شود. برای دستیابی به این هدف، ابتدا اطلاعات مربوط به فرصت ها و تهدیدهای پیش روی شرکت و نیز نقاط قوت و ضعف شرکت از طریق پرسشنامه و مصاحبه با موسسین شرکت، جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. طبق نتایج تحقیق، اولین استراتژی پیشنهادی که شرکت باید بیشترین سرمایه گذاری را در آن انجام دهد، عبارت است از: استراتژی نوآوری در محصولات و خدمات. در کنار این استراتژی می-توان استراتژی گسترش بازار (گسترش فعالیت ابتدا در سطح کشور و سپس در سطح جهانی) را نیز در دستور کار خود قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، ماتریس سوات، ماتریس ارزیابی محیط درونی وبیرونی، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی
  • محمود اکرامی، ناهید رهبر آبکنار، رقیه شیرنژاد صفحه 81
    مقاله حاضر، حاصل پژوهشی است که با هدف سنجش مشارکت کارکنان در تصمیمگیری مدیران و تعیین عوامل مرتبط با آن در یک نهاد دولتی انجام شده است. برای ارزیابی مشارکت کارکنان در تصمیمگیری مدیران، پرسشنامه ای با 38 سئوال طراحی شد و پس از تایید روایی صوری پرسشنامه از طریق کسب نظر اساتید و متخصصان، اعتبار آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ، 95/0 برآورد شد. با استفاده از جدول مورگان و از طریق نمونه گیری تصادفی، از بین 680 نفر کارکنان رسمی جامعه آماری سازمان مذکور، 330 نفر انتخاب شدند و در پایان محاسبات آماری 240 پاسخنامه کامل (7/72%) انجام شد. در این مطالعه، داده های حاصل با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق یافته-های تحقیق، میزان مشارکت کارکنان در تصمیمگیری مدیران، کمتر از سطح متوسط است؛ به غیر از متغیرهای جنسیت و پست سازمانی، متغیرهای تحصیلات، سن و تجربه خدمتی کارکنان با مشارکت آنها در تصمیمگیری مدیران رابطه ندارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مشارکت کارکنان، تصمیمگیری مدیران، تصمیم، گیری در سازمان های دولتی
  • صالح قویدل، نعمت فلیحی صفحه 97
    در تحقیق حاضر، با استفاده از اطلاعات سری زمانی مربوط به اشتغال، دستمزد، هزینه سرمایه و ارزش افزوده تابع تقاضای نیروی کار در کل اقتصاد و در سه بخش خدمات، صنعت و کشاورزی به تفکیک ماهر و غیرماهر و در زیربخشهای خدمات برآورد شده است. برای پیشبینی اثر جهانی شدن اقتصاد در قالب سه پیامد ورود سرمایه، آزادسازی تجاری و رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال، دو متغیر باز بودن اقتصاد و موجودی سرمایه در بخش حمل ونقل و ارتباطات به مدل اضافه شده است. طبق نتایج تحقیق، تاثیر رشد تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر اشتغال مثبت است، اما اثر آزادسازی تجاری یا درجه باز بودن اقتصاد نامحسوس میباشد و اثر ورود سرمایه به دلیل مکملی سرمایه و نیروی کار مثبت ارزیابی می شود، از این رو، نتیجه سه پیامد بر اشتغال، مثبت ارزیابی میگردد. علاوهبراین، تاثیر مثبت این شاخص ها بر نیروی کار ماهر، بیشتر از نیروی کار غیرماهر است و نقش مثبت درجه باز بودن اقتصاد بر اشتغال نیروی کار ماهر بخش خدمات، در رتبه اول قرار میگیرد. درباره زیربخشهای خدمات نیز میتوان گفت که در تعامل با اقتصاد جهانی، نظام بانکداری و بیمه ای کشور و نیز سیستم حملونقل و ارتباطات، نه تنها بیش از گذشته متاثر خواهند شد، بلکه ایجاد زمینه های کسب و کار و فرصت های شغلی در این بخشها نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: اشتغال، جهانی شدن، بخش خدمات، ماهر و غیرماهر
|
  • Mohammad Khodabakhshi, Reza Nowrouzzadeh Page 3
    Development plans are strategic documents for any country’s advancement and development. Given the importance of the role, goals and status of development plans, it is highly pivotal to evaluate the performance of various sectors within such plans. This article tries to measure the efficiency of Iran’s power supply companies. The statistical population consists of 38 Iranian power supply companies. Classical and stochastic Data Envelopment Analysis (DEA) models were used in order to measure the efficiency and evaluate performance of power supply companies. The results indicate that out of the total resources allocated to the companies concerned, considering definite (stochastic data), in average 77 (74) percent of the resources are sufficient for the functions of Iran’s power supply units to make them technically efficient. In other words, about 23 (26) percent of the companies resources are not optimally used and wasted within the period of the study. As it could be deducted that other sectors have approximately the same situations, it is recommended that it should be necessary to measure the efficiency and productivity of public sectors in every year of the Fifth Development Plan. Doubtlessly, the result of this policy would provide incentives for more efficiency and productivity in various sectors of the society. Moreover, it could lead to better use of resources and saving national wealth.
    Keywords: Productivity, Fifth Development Plan, Technical efficiency, Iran's power supply departments, Public sectors
  • Page 29
    The development of technology has had various and vast impacts on the different aspects of human life. Telecommuting is a modern work arrangement with different advantages at the individual and organizational level. This paper aims to make estimation for telecommuting based on organizational characteristics, particularly organizational position and organizational unit. After a review of the pertaining literature, the proposed methodology is presented, followed by data gathering and field study. Results of the study indicate that 1.66 days telecommuting per week for the sample of government employees is suitable. It is also concluded that at least one day telecommuting per week is suitable for every organizational unit.
    Keywords: Transportation management, Telecommuting, Government employees, Organizational characteristics
  • Farajollah Rahnavard Page 45
    Materializing ideals such as expediting infrastructural and civil development affairs, economic growth and development, employment, investment as well as commodities production and exports is a goal for Iran’s free trade zones. This study tries to determine the factors influencing the performance of Iran’s free zones and analyze their effectiveness degree. The findings indicate that 49 percent of changes in the functions of free trade zones are originated from the following five factors: 1) Administrative and policy-related obligations; 2) Environmental factors; 3) Transparency of rules and regulations; 4) Strategic orientations; 5) Financing mechanisms.
    Keywords: Free trade zones, Relative advantage, Key factors for success, Types of free trade zones
  • Mohammad, Taghi Amini, Akram Samavatian Page 61
    In today's world that wonderful changes and developments perpetually occur in various areas, especially in information technology, the environment has undergone extreme instability and competitions have become very intensive. Therefore, to be successful in competitions, organizations should be futuristic and use environment-oriented planning in a way that they would be able to identify environmental changes and factors, and analyze their impacts on the organization as well as how the organization should interact with them in a long-term horizon. This type of planning is in fact strategic planning in which the environment's opportunities and threats as well as intra-organizational strengths and weaknesses are identified through examining the environments within and outside the organization while keeping in mind the missions of the organization, long-run goals are defined for the organization; in order to hit these goals, it chooses a strategy from among strategic options that emphasizing the strengths and undermining weaknesses, seizes the opportunities optimally and avoids threats in a way to lead to organizational success in competition (Aghazadeh, 2004). As information technology (IT) is now considered as an opportunity and threat in organizations, the corporations that work in the filed of information technology especially producing software, can take advantage of the strategic planning. Hence, considering the need for strategic planning vis-à-vis the new environment, this paper tries to implement the strategy with the SWOT method for this company. To achieve this goal, information was collected about the opportunities and threats as well as the strengths and weaknesses of company through questionnaires and interviews with company founders and the following results were reached: The primary advisable strategy for the company is that it should invest on “products and services innovation strategy”. Beside the company may put “market expansion strategy”, i.e. in Iran and later in the world, on the agenda.
    Keywords: Strategic planning, SWOT matrix, External, internal Factors Evaluation, Quantitative strategic planning matrix
  • Page 81
    The purpose of this study is to determine the factors related to employee's participation in manager's decision making in a governmental organization. A couple of queries were posed, i.e., “to what extent employees participate in manager's decision-making?” and “Is there a relationship between gender, education, age and job experience of employees and their participation in manager's decision-making?” To reply them, a questionnaire composed of 38 items, was set. After interacting with academics and experts concerned in order to check the face validity of the questionnaire, its validity was estimated and confirmed by the value of %95 using Cronbach alpha. A number of 330 people out of 680 permanent employees of statistical population were selected using Morgan table through random sampling method. At the end of the questionnaire administration, statistical calculation was performed on 240 completed questionnaires. The data were analyzed by SPSS statistical software using one sample T-Test sub-program, Chi-square model as well as simultaneous regression. The result of the study shows that the rate of employee's participation in manager's decision-making is lower than average and that except for gender and organizational position; there were no significant relationship between employee's age, education, job experience and their participation in manager's decision-making.
    Keywords: Decision, making, Employee's participation, Manager's decision, making, Governmental organizations
  • Saleh Ghavidel, Nemat Falihi Page 97
    This study uses time series data related to employment, wages, capital costs and value added to estimate labor demand function in aggregate economics in three sectors, i.e. service, industry and agriculture categorized by skilled and unskilled and in service sub-sectors. So as to anticipate economy globalization impacts on employment in the framework of three outcomes namely capital entrance, trade liberalization and information and communication technologies (ICT) growth, two other variables, i.e. economy openness and the capital stock in transportation and telecommunication sectors are added to the model. The results indicate that the impact of information and communication technologies (ICT) growth on employment is positive while the impact of trade liberalization or economy openness level was intangible; the impact of capital entrance, owing to capital-labor complementary relationship, is evaluated as positive. Therefore the result of the three outcomes mentioned as a whole on employment is considered positive. Moreover, the positive impacts of these indicators on skilled labor are more than that of unskilled labor. Besides, the positive role of economy openness level in skilled labor employment in the service sector is ranked the first. As far as service sub-sectors are concerned, it could be claimed that our banking and insurance systems as well as transportation and telecommunication systems not only would be affected in interaction with global economy, but the way would be paved for the increase of businesses and employment opportunities in these sectors.
    Keywords: Employment, Globalization, Service Sector, Skilled, Unskilled